Eğitim

Türk Sözünün Aslı – Hüseyin Namık Orkun Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Türk Sözünün Aslı – Hüseyin Namık Orkun Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Türk Sözünün Aslı kimin eseri? Türk Sözünün Aslı kitabının yazarı kimdir? Türk Sözünün Aslı konusu ve anafikri nedir? Türk Sözünün Aslı kitabı ne konu alıyor? Türk Sözünün Aslı PDF indirme linki var mı? Türk Sözünün Aslı kitabının yazarı Hüseyin Namık Orkun kimdir? İşte Türk Sözünün Aslı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Hüseyin Namık Orkun

Yayın Evi: Türk Dil Kurumu Yayınları

İSBN: 9789751617200

Sayfa Sayısı: 35


Türk Sözünün Aslı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Türk adı ilk kez, 8. Yüzyıl Çin kaynakları ile Uygur metinlerinde geçmektedir. Bu kaynakların ve araştırmaların bazılarında belirtildiği şeklinde Türk adı Çin kaynaklarında telâffuz edilmiş olduğu şekilde, miğfer anlamına gelen Tu-kiüe kelimesinden mi yada Hun/Kun kelimesinden mi yoksa türü-/ türe- kökünden mi gelmektedir. Bu soruların yanıtını bulabileceğimiz Türk Sözünün Aslı adlı yaratı, Türk Dil Kurumu tarafınca günümüz yazım kurallarına gore tekrardan düzenlenmiştir.


Türk Sözünün Aslı Alıntıları – Sözleri

  • Oğuzların baş kabilesi adı Kayıg’dır. Doğu kaynaklarının verdiği açıklamaya gore bu kelimenin anlamı “kuvvetli, güçlü”dir.
  • M.Ö. 176’da Hun hükümdarı Çin İmparatoruna şu satırları yazmaktadır: “Göğün yardımı ve zabitlerimin, adamlarımın muharipliği, muhteşem atlarımın güçlü olması yardımıyla
    (adamlarımın) Gaot-si kavmini mahveyledi; sonrasında Lo-lan’ı, Osun’u ve Ho-kut’ları, yanında bulunan 26 ülke ile beraber hepimiz mahvedildi, öldürüldü, istilâ edildi. Bu şekilde tüm bunlar Hun oldular…” İşte bu açık ibareden anlamaktayız ki salgın edilen, itaat altına alınan kavim, başat unsura iltihak eder ve
    onun adını alarak o kavmin evveliyatına karışır.
  • Kaşgarlı Mahmud eserinde Türkler hakkında bir de hadis kaydetmektedir. Bu hadisin tercümesi şudur. “Allah buyurmuştur ki: Benim bir ordum var; onu Türk olarak isimlendirdim. Ve Doğu da sakin kıldım. Bir kavme kızarsam bunların terbiye için üstlerine (Türkleri) musallat ederim.”
  • Türk adına kısaca Gök Türk’lerin adına Çin tarihlerinde rastlamaktayız. Çin tarihlerinde iki işaret ile gösterilen bu kelime bugün Tu-kiüe diye telâffuz edilmektedir. Her işaret bir tek hece olduğuna gore ikinci işaret olan ve kiüe diye okunan şekli daha acele ve tek hece şeklinde okumak gerekir. Demek oluyor ki Türk sözünün bu kaydı iki hecelidir. Hâlbuki bugünkü Türk kelimesi tek hecelidir. FakatTürk sözünün eskiden iki heceli bulunduğunu eski Türk yazıtlarındaki bu sözün yazılışından da anlamaktayız
  • İşte bu Türkler tüm Asya’ya haiz oldukları zaman Türk adını da tüm Asya’ya yaymış bulunuyorlardı.
  • Türk köyde kalmış, kozmopolit toplum da şehri işgal etmişti. Bu büyük ayrılık neticesinde köylü şehirliyi, şehirli de köylüyü sevmez, anlamaz, bilmez, tanımaz olmuş ve sonunda tahkir etmiştir.
  • Kazan Türkleri aslen su katılmamış Türktür. Ancak sonraları buralar Moğolların idaresi altına girmiş, o vakit bunlar da “Tatar” adını almışlardır ki bu gün dahi bu adı inatla taşırlar.
  • Tarihte bir İt-barak adlı bir kabile vardır. Burada it sözü bilinmiş olduğu şeklinde barak da “köpek” demeklir. Hayvan adını kabile adı olarak daha pek oldukça Türk toplulugunda bulmaktayız.
  • Kazan Türkleri aslen su katılmamış Türktür. Ancak sonraları buralar Moğolların idaresine altına girmiş, o vakit bunlar da “Tatar” adını almışlardır ki bugün dahi bu adı inatla taşırlar.
  • Tüm kanunlar, yaşam şartları ve tören halkın gözünü boyamaya, rüesanın büyüklüğünü göstermeye ve tüm halkı ezmeye yaramaktadır. Böylece halk rüesadan umduğunu ve istediğini bulamayınca, bunun sonucunda memnun olmayanların yapacağı hareket asla eğer olmazsa ortalığı karıştırmaktadır.


Türk Sözünün Aslı İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Türk, Turuk, Törük: Türk adı nerden geldi? Hangi uluslar Türklerden bahsetti? Anayurttan tutunda hükmettikleri tüm bölgelere adları ile iz bırakan Türk Milleti’nin isim köküne değinen bilimsel nitelikli kısa bir kitap. Akademik işlerle uğraşanların kesinlikle okuması gerekir. (Fatih Beyazkaya)

Türk isminin nereden ve iyi mi çıkmış olduğu ile ilgili nice zamandır iddialar vardır. Bu iddialar hakkında, o şekilde göründüğü gibi hiçbir vakit kati yargılara varılamayacak. Ancak tutarlı olanları, aklımıza yatanları desteklenebilir, kabul görülebilir. Hüseyin Namık Orkun da esasen bu iddiaları derlemiş fakat bir tek iddialar üstünden ilerlemekle kalmamış; bu iddiaların iyi mi bir olgunluk içinde ilerlemiş olabileceğini de incelemiş ve dilbilim ile zamanı harmanlayarak bizleri aydınlatmaya çalışmıştır. Bu konudaki okumuş olduğum en mühim yaratı. (MertcanG)

Türk adının aslı her Türkü alâkadar eder. Bu asil millet Türk adını önceleri bir kabileye, bir hükümete vermiş iken sonraları bu adı taşıyan hükümetin tüm Orta Asya’ya haiz olması üstüne kendi adını aynı soydan olan öteki ırkdaşlarına da teşmil etmiş, bu suretle Türk adı artık bu dili konuşanların hepsine evren olmuştur.
Türk adına kısaca Gök Türk’lerin adına Çin tarihlerinde rastlamaktayız
“Gök”, “gökyüzü”nün rengi olduğu şeklinde hem de da kendisidir. O hâlde bu sözün bugünkü anlamı “İlâhî Türk, Semâvî Türk” demek olur.
Türk adının anlamı değişim izah edebilir.Türk adını ilk kez inceleyen Vambery’ e gore Türk adı ” Türemek” fiilinden gelmektedir.Ziya Gökalp ise ” “Töreli ,gelenekli” anlamlarını Kaşgarlı Mahmut’ a görede Türk adı milletine Tanrı tarafınca verilmiş olup ” Olgunluk Çağı”anlamına gelmektedir.
Bugün İftiharla görmekteyiz ki Türk milleti benliğini bulmuş, Türklüğünü duymuş bir hâldedir.Türklüğümüze ve Türk dilimize haiz çıkalım.Onu yabancılaştırmayalım.
“Ben bir Türküm dinim, cinsim uludur.”
“Ben kıtalara, iklimlere sığmayan bir ırkın çocuğuyum. Damarlarımda üç kıtanın ırmakları dolaşır!” (ÇELİK)


Türk Sözünün Aslı PDF indirme linki var mı?


Hüseyin Namık Orkun – Türk Sözünün Aslı kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Türk Sözünün Aslı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Hüseyin Namık Orkun Kimdir?

1902 senesinde İstanbul’da hayata merhaba dedi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Kısmı’nü tamamladı. Derin tarih merakı yüzünden Macaristan’a gitti. Orada Budapeşte Üniversitesi’nin Felsefe Kısmı’nde meşhur Macar Türkoloğu Gyula Nemeth’in talebesi olarak Türkoloji öğrenimi yapmış oldu.

1930 senesinde yurda döndü ve Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü tarih öğretmenliğine atandı. Daha sonrasında buradaki görevi yanında Polis Koleji’nde, Devlet Konservatuarı’nda ve Ankara Tıp Fakültesi’nde Türk Tarihi ve İnkılap Tarihi dersleri verdi.

1944 Irkçılık-Turancılık Davası sanıklarından biri olarak tutuklandı. Hapis yaşamı sağlığını bozdu. Vefatına kadar devam eden rahatsızlıklar yaşamasına sebep oldu.

Türk Milliyetçiler Derneği’ne destek oldu. 1951′de Türk Ocağı Ankara Şubesi’nin açılmasını Dr. Tevetoğlu ile beraber sağlamış oldu ve vefatına kadar hizmet etti.

23 Mart 1956 tarihinde vefat etti. Kabri, Ankara Asri Mezarlığı’ndadır.


Hüseyin Namık Orkun Kitapları – Eserleri

  • Türk Sözünün Aslı
  • Eski Türk Yazıtları
  • Yeryüzünde Türkler
  • Türkçülüğün Tarihi
  • Türk Efsaneleri
  • Attila ve Oğulları
  • Oğuzlara Dair
  • Türk Tarihinin Bizans Kaynakları
  • Peçenekler


Hüseyin Namık Orkun Alıntıları – Sözleri

  • Salcan hatun!.. Sen şimdi düşmanı bastım, Kan Turalıyı kurtardım diye öğünesin, Kan Turalı zebun oldu, onu atımın ardına alarak getirdim diyesin… Ben bu şekilde bir şeye dayanamam. (Türk Efsaneleri)
  • Hadi Atlasi Kazan Hanlığı ve Sibir Tarihi adlı eserlerle şöhret almış olduğu şeklinde Aziz Ubeydullah ve Ali Rahim şeklinde koyu Tatarcılık zihniyetiyle hareket eden araştırmacılar da Tatar zamanı ve Tatar edebiyatı zamanı şeklinde eserler vücuda getirmiştir. (Türkçülüğün Tarihi)
  • Kazan Türkleri aslen su katılmamış Türktür. Ancak sonraları buralar Moğolların idaresine altına girmiş, o vakit bunlar da “Tatar” adını almışlardır ki bugün dahi bu adı inatla taşırlar. (Türk Sözünün Aslı)
  • Tanrı yeniden insana buyurdu:
    – Dibe in… Tekrar toprak getir…
    O vakit insan şöyleki düşündü: Dibe inince kendim için de toprak getireyim. Suyun altına indi. Düşündüğü şeklinde iki avuç toprak aldı. Birisini Tanrıya götürecekti. Diğerini de ağzına sakladı. Bunu Tanrının görmemesi için yapmış ve kendine ayrı bir arz yaratmak arzusuna kapılmıştı. (Türk Efsaneleri)
  • Tüm kanunlar, yaşam şartları ve tören halkın gözünü boyamaya, rüesanın büyüklüğünü göstermeye ve tüm halkı ezmeye yaramaktadır. Böylece halk rüesadan umduğunu ve istediğini bulamayınca, bunun sonucunda memnun olmayanların yapacağı hareket asla eğer olmazsa ortalığı karıştırmaktadır. (Türk Sözünün Aslı)
  • Şeytan da yılanın içine girdi. Yılan ikisine şöyleki dedi:
    – Töröngöi, Eci!.. Bundan yiyiniz…
    Töröngöi şöyleki yanıt verdi:
    – Hayır!.. Nasıl yerim ben ondan… Tanrı yemeyiniz, dedi. Ben asla yemem.
    Bunun üstüne yılan yemişten Eciye verdi. Eci yedi. (Türk Efsaneleri)
  • Kaşgarlı Mahmud eserinde Türkler hakkında bir de hadis kaydetmektedir. Bu hadisin tercümesi şudur. “Allah buyurmuştur ki: Benim bir ordum var; onu Türk olarak isimlendirdim. Ve Doğu da sakin kıldım. Bir kavme kızarsam bunların terbiye için üstlerine (Türkleri) musallat ederim.” (Türk Sözünün Aslı)
  • Türk köyde kalmış, kozmopolit toplum da şehri işgal etmişti. Bu büyük ayrılık neticesinde köylü şehirliyi, şehirli de köylüyü sevmez, anlamaz, bilmez, tanımaz olmuş ve sonunda tahkir etmiştir. (Türk Sözünün Aslı)
  • Teke boynuzdan katı yaylı, İçoğuzda, Dışoğuzda adı belli Oruz oğlu Hanım Basat!.. Bana medet!.. (Türk Efsaneleri)
  • Türklüğün üstünlüğünü özetleyen bazı önemli şahsiyetler vardır ki, bunların başlangıcında olarak asla şüphesiz Yolığ Teğin gelir. (Türkçülüğün Tarihi)
  • Türk Oğuz beğleri, budun işiding ! Üze tengri basmasar, asra yer telinmeser Türk budun, ilingin törüngin kim artatı ? Adaçı erti. (Türkçülüğün Tarihi)
  • Yalnız rusya Türkleri içinde değil, tüm Türklük aleminde büyük bir etki yaparak Türkçülük cereyanına, hız vermiş olan İsmail Gaspıralı Bey’dir. (Türkçülüğün Tarihi)
  • Oğuzların baş kabilesi adı Kayıg’dır. Doğu kaynaklarının verdiği açıklamaya gore bu kelimenin anlamı “kuvvetli, güçlü”dir. (Türk Sözünün Aslı)
  • Tanrı:
    – Sen hakansın. Ben de hakanım. Bunlar benim kullarımdır, diyince Erlik Tanrıya dedi ki:
    – Ne olur? Biraz da kullarından bana versene… (Türk Efsaneleri)
  • Kazan Türkleri aslen su katılmamış Türktür. Ancak sonraları buralar Moğolların idaresi altına girmiş, o vakit bunlar da “Tatar” adını almışlardır ki bu gün dahi bu adı inatla taşırlar. (Türk Sözünün Aslı)
  • Ben kendim Erliğin kamini yere indirmek istedim; fakat muvaffak olamadım. Kuvvetim yok. (Türk Efsaneleri)
  • M.Ö. 176’da Hun hükümdarı Çin İmparatoruna şu satırları yazmaktadır: “Göğün yardımı ve zabitlerimin, adamlarımın muharipliği, muhteşem atlarımın güçlü olması yardımıyla
    (adamlarımın) Gaot-si kavmini mahveyledi; sonrasında Lo-lan’ı, Osun’u ve Ho-kut’ları, yanında bulunan 26 ülke ile beraber hepimiz mahvedildi, öldürüldü, istilâ edildi. Bu şekilde tüm bunlar Hun oldular…” İşte bu açık ibareden anlamaktayız ki salgın edilen, itaat altına alınan kavim, başat unsura iltihak eder ve
    onun adını alarak o kavmin evveliyatına karışır. (Türk Sözünün Aslı)
  • Tarhan da Türk ananesini ve teşkilatını bozan bu yeni dine* karşı gelmek için hanı teşvik ediyordu. (Türk Efsaneleri)
  • Kendine güvenmek, benliğini duymak ileri hamle için de lüzumlu olan şartların önderlik yapar. Her ileri millet benliğini duyan, üstünlüğünü anlayan millettir. (Türkçülüğün Tarihi)
  • Türk’ün muvaffak olmak için sarılmış olduğu ideal milliyetçiliktir. Bunun daha ileri gitmiş şekli de Türkçülüktür. (Türkçülüğün Tarihi)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş