Para Kazanma Rehberi

Türkiye’nin ve Dünyanın En Büyük Şirketleri 2022

Türkiye’nin ve dünyanın en büyük şirketleri hangileri? Her yıl marka değerleri baz alınarak en büyük firmalar hangileri hesaplaması yapılır.
Dünyanın en büyük şirketleri 2022 seneyi için üst sıralarda teknoloji markaları yer almakta. Yazımda ek olarak Türkiye’nin en büyük şirketleri 2022 seneyi için hangileri bulunduğunu da tespit edebileceksiniz.

Bu Yazıda Neler Tespit Edeceksiniz?

  • Dünyanın En Büyük Şirketleri 2022
    • 1. Amazon
    • 2. Google
    • 3. Apple
    • 4. Microsoft
    • 5. Samsung Group
    • 6. ICBC
    • 7. Facebook
  • Türkiye’nin En Büyük Şirketleri 2022
    • 1.
      Petrol Ofisi
    • 3. Türk Hava Yolları
    • 4. Opet
    • 5. BİM Mağazaları
    • 6. Ford Otosan
    • 7. Shell & Turcas Petrol
    • 8. Türk Telekom
    • 9. Arçelik
    • 10. Turkcell
  • Sıkça Sorulan Sorular
    • Dünyanın En Değerli Şirketleri 2022 Senesinde Hangileri?
    • En Büyük Firmalar Neye Nazaran Tanımlanıyor?
    • Türkiye’nin En Değerli Şirketleri 2022 Senesinde Hangileri?

Dünyanın En Büyük Şirketleri 2022

Iyi bir markanın geliştirilmesi seneler sürebilir bununla beraber bu marka aniden yok olabilir.
Senelik kârlar milyar dolarları geçer, kamuoyu üstünde çok önemli tesire sahiptirler ve dünya genelinde tanınırlar.

Dünyanın en büyük şirketleri içinde olabilmek için bir dünya markası olmak gerekir. Evvelleri petrol şirketleri en kıymetli firmalar olurken artık teknoloji markaları ve online perakende hizmeti veren firmalar liderliği ele almış gidişatta.

Dünyanın en kıymetli şirketleri sıralaması oluşturulurken değişik faktörler ele alınmaktadır. Marka öğrenilirliği, marka efor endeksi ve marka bağlılık oranları göz önüne alınarak dünyanın en kıymetli markalarının hangileri olduğuna bakalım.

Somut olmayan yapısı sebebiyle bir markanın gücünün değere çevrilmesi güç olabilir.
Eğer yeterince iyi bir marka öğrenilirliği var ise ve insanlara bunu kabul ettirebiliyorsanız markanın erişebileceği kıymet varsayım edilenden fazlaca daha çok olabilmekte.

Marka değerlendirme kuruluşu olan BrandFinance tarafınca hazırlanan rapora nazaran dünyanın en kıymetli şirketleri 2022 senesinde hangileri olduğuna ayrıntılıca bakalım.

1. Amazon

türkiyenin en büyük şirketleri

Listenin ilk esnasında Jeff Bezos tarafınca kurulan, Amerika Birleşik Devletleri perakende işletmesi olan ve bu sektörün en büyük işletmesi Amazon içeriyor.
Adını ise dünyanın en büyük dereyi olan Amazon ırmağından almaktadır.

E-ticaretin lideri olarak kabul edilen Amazon, binlerce çeşit ürünün hatta kendi markasında teknolojik ürünlerin (Kindle, Prime, Echo) de satılmış olduğu bir sitedir. Sitenin içinde Türkiye’nin de bulunmuş olduğu fazlaca rakamda ülke için ayrı siteleri vardır.

Amazon ek olarak Alexa, IMDb, Twitch, Goodreads şeklinde popüler bilindir web şirketlerinin de sahibidir. Genel hipotezlere nazaran şirket takribî 647.500 çalışana haizdir senelik cirosu ise takribî 232 milyar dolardır.

2.
Dünya genelinde hizmet veren Google, AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI Kaliforniya’da kurulmuştur.

İlk başlangıçta arama motoru olarak ortaya çıkan marka daha sonraları kendine ilişkin teknolojileri geliştirmeye başladı. Firmanın Gmail ile mail servisi, hepimizin vazgeçilmezi Chrome web tarayıcısı, Google Chrome OS işletim sistemi ve dünyanın en fazla kullanılan mobil işletim sistemi olan Android OS şeklinde pek fazlaca ürünü de bulunuyor.

Bugün Google denince akla web, web denince akla google gelmektedir.
Geliştirdiği teknolojiler ile Google yaşamımızda ehemmiyetli bir yere haiz.

Yapılan araştırmada Google haiz olduğu 160 milyar dolarlık marka kıymeti ile listedeki en büyük teknoloji markası olarak, genel anlamda ise en kıymetli ikinci marka olarak karşımıza çıkıyor. Google kıymetini bundan önceki seneye nazaran takribî yüzde 12 oranında artırmış gidişatta. Bu da markanın dünyanın en varlıklı şirketleri 2021 sıralamasında yer almasını sağlıyor.

Amerikan teknoloji devi Google dünyanın en fazla ziyaret edilen sitesi olma özelliğine haiz.
Günde bir milyar aramadan aşırısı yapılmaktadır. Bu da data olarak yirmi sekiz petabayt büyüklüğe ulaşılması anlama gelir.

3. Apple

turkiyenin ve dunyanin en buyuk sirketleri 2022 6252fa0654126

Hepimizin bilmiş olduğu suretiyle Apple Steve Jobs tarafınca kurulmuş bir teknoloji devidir. Bu listenin de eğer olmazsa olmazıdır. Değerini senemize kadar nazaran yüzde 8,5 oranında düşürse de tekrardan de kendisine üçüncü sırada yer tespit etmeyi başarmıştır.

Apple’ın 140,5 milyar dolarlık marka değerine haiz olduğu belirtilmektedir.
Günümüzde CEO’luk vazifesini Tim Cook yapmaktadır. Tüketici elektroniği denince ilk akla gelen işletme devamlı Apple’dır.

Apple sunmuş olduğu Mac bilgisayar, iPod, iPhone, iPad, Apple Watch, AirPods şeklinde çığır açan fizyolojik teknolojik ürünlerinin yanı sıra Apple TV, CarPlay, iCloud şeklinde hizmetler sunmaktadır. Apple 2007 senesinde tanıttığı iPhone ile akıllı telefon devrimini yapmıştır.

Apple bünyesinde 120 binden fazla kişi iş koşturmacasındadır. Işletme hakkında bir diğeri acayip data ise firmanın nakit akışı AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI’nin definesindeki akıştan daha fazladır.
Son senelerde popüleritesi eksilse de haiz olduğu prestij ve alıcıların vefayı sebebiyle hala en fazla seçilen teknoloji işletmelerinden biridir.

Think different başka bir deyişle değişik düşün sloganını 1997 senesinden beri kullanan işletmenin bu çarpıcı söz ile yola çıkarak günümüze kadar ortaya çıkardığı ürün ve hizmetlerin ne kadar galibiyetli bulunduğunu bakmaktayız.

4. Microsoft

turkiyenin ve dunyanin en buyuk sirketleri 2022 6252fa09425d2

Bir diğer teknoloji devi olan Microsoft bilgisayar teknolojileri, teknolojik ürünler, yazılımlar ve fazlaca rakamda diğer ürün ile yaşamımızda yer verilmiştir.
Mobil platformda ise liderlik Android işletim sistemindedir. Microsoft ürünleri olarak ise Windows, Office, Server, Skype, Azure, Xbox, Surface sayılabilir. Ayrıca Bing arama motoru, MSN, Onedirve şeklinde ehemmiyetli hizmetleri de bulunmaktadır.

Şirket haiz olduğu 117 milyar dolarlık marka kıymeti ile listenin 4. esnasında kendine yer tespit ediyor. Teknoloji işletmeleri içinde ise 3. sıradalar. Bill Gates ise haiz olduğu kişisel mirası ile en zenginler sıralamasında ilk sıradadır.

Bill Gates Harvard Üniversitesinde hukuk öğrencisiyken mektebi bırakıp New Mexico eyaletinin Albuquerque kentinde Microsoft’u kurmaya karar veriyor.
Samsung Group

Listedeki Amerika işletmelerinden sonrasında gelen ilk işletme Cenup Kore teknoloji işletmesi olan Samsung 1938 senesinde kurulmuştur. Ürün gamı oldukça çeşitli olan Samsung tüketici elektroniği, tıbbı donanımlar, giyim, kimyevi, telekomünikasyon ve hatta vapur dahi üretmekte.

Samsung bilhassa son senelerde cep telefonu piyasasında liderliği elinde bulunduruyor. Gerek üretimde gerekse satışta dişli rakiplerini geride bırakıyor. Akıllı telefon pazarında Apple ile rekabet halinde olan Samsung genel satışta ise Nokia’dan bir adım daha önde vaziyette.

Sadece akıllı telefon değil tüketici elektroniği mevzusunda da önde gelen bir marka olan Samsung Televizyon, Buzdolabı, Çamaşır Aygıtı şeklinde pek fazlaca üründe piyasada ehemmiyetli bir konumda yer almakta.
Listedeki teknoloji işletmeleri içinde ise 4. sırada içeriyor. Cenup Kore işletmeleri içinde ise ilk sıradalar. AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI menşeili işletmeler ile sıkı bir rekabet halindeler.

6. ICBC

Listede teknoloji sektörü haricinde bankacılık sektöründen de bir işletme içeriyor. ICBC başka bir deyişle Çin Sanayi ve Ticaret Bankası 1984 senesinde kurulmuştur ve dünyanın en büyük bankası olarak gösterilmektedir.

Bankacılık, finans hizmetleri ve yatırım hizmetleri başlıklarında hizmet veren işletme Çinde’ki dört devlet bankasından biridir ve en büyüğüdür.
2015 senesinde Tekstilbank’a ilişkin payların %75,5 lik kısmını satın alarak kurulmuştur. En kıymetli firmalar 2022 sıralamasında de yer almayı başarmıştır.

ICBC 81 milyar dolarlık marka kıymeti ile listede altıncı sırada kendisine yer tespit etmiştir. Bankalar içinde ise ilk sıradadır. Ayrıca teknoloji şirketi olmadan bu listeye girmiş olması da ayrı bir yengi olarak kayıtlara geçmiştir.

7. Facebook

Mark Zuckerberg tarafınca 2004 senesinde kurulan ve ilk olarak adı The Facebook olarak geçen marka milyonlarca şahsın kullandığı bir geleneksel medya olmayan toplumsal medya platformudur.
Bu listede kendisine 7. basit yer tespit etmiştir. İstatistiklere nazaran dünyada en fazla ziyaret edilen ikinci sitedir.

Facebook kullanmakta olan rakamı bakımından dünyanın en büyük toplumsal ağıdır. Toplamda 1 milyar 400 milyon kullancısı rakamına haiz olan sitenin bu alanda açık ara önder bulunduğunu açıklamak ihtimaller içinde.

Marka hakkında enteresan bir data ise Facebook’un renginin mavi olmasının sebebi ise Mark Zuckerberg’in renk âmâyı olmasıdır. Ayırca Microsoft 2007 senesinde Facebook paylarının %1,6’sını 240 milyon dolara satın almıştır.

Günümüzde popülerliğini yitirmeye başlasa da tekrardan de fazlaca rakamda insan hala daha Facebook kullanmaktadır.
Muhtelif kategorilerde ülkemizin en büyük şirketlerinin hangileri bulunduğunu tespit edebileceksiniz.

Türkiye’nin en kıymetli şirketleri 2022 hangileri olduğu birçok kişi tarafınca merak ediliyor. Ben de yaptığım araştırmalar neticesinde aşağıda yer edinen detayları elde ettim. Dilerseniz sözü fazla uzatmadan Türkiyenin en büyük şirketleri 2022 hangileri olduğuna yakından bakalım.

1. Tüpraş

turkiyenin ve dunyanin en buyuk sirketleri 2022 6252fa0d2c499

Evvelki yıllarda olduğu şeklinde tekrardan Tüpraş başka bir deyişle Türkiye Petol Rafinerileri A.Ş ilk sırada içeriyor.
Evvelki senelerden aşina olduğumuz şirket Türkiye’nin en kıymetli markaları 2022 senesinde de kendini geliştirmeye devam ediyor.

1983 senesinde Batman, İzmir, İzmit ve Kırıkkale’de yer edinen petrol rafinerilerinin birleştirilmesi ile kurulmuş ve 2006 senesinde Koç Holding’e devredilmiştir. Firmanın üretimini yapmış olduğu ürünler ise mazot, akaryakıt, bitüm, jet yakıtı, gaz yağı, LPG, motor yağı şeklinde petrolle direkt ilişkili ve natürel gaz ürünleridir.

Üretim bakımından azami değerler sırasıyla İzmir, İzmit, Kırıkkale ve Batman rafinerileri biçimindedir.
Çalışan personel rakamı bakımından ise İzmit rafinerisi öbürlerinden daha çok emekçiye haizdir.

2. Petrol Büroyu

turkiyenin ve dunyanin en buyuk sirketleri 2022 6252fa0fdf495

1941 senesinde kurulan Petrol Büroyu Türkiye’deki en büyük petrol tedarikçisi şirket olma özelliğine haizdir. Petrol Büroyu A.Ş’nin ardında Vitol Group bulunmaktadır. Petrol ve petrol ürünleri tedariği için ülkemizdeki önde gelen petrol şirketlerinden birisidir.

Türkiye’nin en büyük şirketleri sıralamasında 30.800.000.000 TL ciro ile ikinci sırada yer edinen Petrol Büroyu 1983 senesine kadar Tüpraş ve Botaş ile aynı çatıdaydı 2000 senesinde özelleştirildi.
Ceo’luk vazifesini ise Selim Şiper yürütmektedir.

3. Türk Hava Yolları

turkiyenin ve dunyanin en buyuk sirketleri 2022 6252fa12e3d3a

Dünyanın en iyi hava yolu şirketlerinden biri olarak gösterilen Türk Hava Yolları Türkiyenin en kıymetli şirketleri sıralamasında üçüncü sıradadır. 29.468.000.000 TL ciro ile bu listeye girmeye hak kazanmıştır.

Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı bir fazlaca kere Avrupa’nın en iyi hava yolu şirketi seçilmiştir.
120’den fazla ülkeye uçuş düzenlemesi ile dünyanın en fazla ülkesine uçan hava yolu şirketi olma özelliğine haiz olduğu söylenmektedir.

TÜRK HAVA YOLLARI kısaltması olarak da öğrenilen şirket Anadolujet’in tamamının, SunExpress’in ise yarısının iştirakidir. Ceo’luk vazifesini ise Mehmet İlker Aycı yürütmektedir. Toplamda ise 350’den fazla uçağa haizdir. Pek fazlaca büyük spor kulübü, meşhur sprocular ve oyuncular ile sponsorluklar yapmıştır. Ülkemizin dünya genelinde en aşina markası Turkish Airlines olarak geçmektedir.

4.
Opet Petrolcülük A.Ş olarak geçen işletme Öztürk Group Idare Heyeti Başkanı Fikret Öztürk tarafınca 1992 senesinde kurulmuştur. 2002 senesinde ise Koç Holding Opet’in yarısına ortak olmuştur.

Opet, yapmış olduğu 20.533.669.475 TL ciro ile Türkiye’nin en büyük şirketleri sıralamasında dördüncü sırada yer almıştır. Ülkemizdeki en büyük ikinci mazot dağıtım şirketi olma özelliğine haizdir. Ayrıca, Sunpet markası da Opet’e aittir.

Opet işletmesi ülkemize ilk kere 98 oktan mermisiz benzini getirmiştir.
Bu bakımında yenilikçi ve fedakâr bir şirkettir.

Opet işletmesi diğer petrol işletmelerine örnek olması açısından çeşitli toplumsal mesullük projeleri de düzenleme etmektedir. Bunlar içinde en aşinaları  temiz wc projesi, tarihe saygı projesi, yeşil yol ve örnek köy projeleridir.

5. BİM Mağazaları

Birleşik Mağazalar A.Ş’nin kısaltması olan BİM indirimli marketlerin en öğrenileni ve en büyüğü olarak karşımıza çıkıyor. 1995 senesinde kurulan BİM Türkiye’nin yanı sıra yabancı ülkelerde de etkinlik göstermekte.

Perakende sektörünün Türkiye’de kumpassız raflarla ve uygun maliyetli ürünlerle de yapılabildiğini bizlere gösteren ve büyük bir zafer yakalayan BİM yapmış olduğu 20.071.717.000 TL ciro ile en büyük firmalar sıralamasında beşinci sırada yer almakta.

Toptan maliyetine perakende satış sloganı ile yaşamımıza giren BİM bu zaferini tüketicilere verdiği güvene ve insanların indirimli alışveriş yapma isteğine borçlu.
ve Naspak Besin Sanayi ve Ticaret A.Ş. işletmeleri öğreniliyor. Ayrıca ulusa açık ve ulusa kapalı ortaklık yapısı da bulunmakta.

6. Ford Otosan

1959 senesinde kurulan Ford Otosan, Koç Holding ve Ford ortaklığında etkinlik göstermektedir. Türk otomotiv şirketlerinin en büyüğü olan Ford Otosan, Taunus, Escort, Transit, Connect ve Courier şeklinde modellerin ülkemizdeki üretimlerini reelleştirmiştir.

Ford Otosan haiz olduğu 18.289.107.267 TL ciro ile Türkiyenin en büyük altıncı işletmesi olma hususi durumunu elinde bulundurmaktadır.
Ayrıca İstanbul’da yedek parça üretim merkezi ve Sancaktepe’de Araştırma ve Geliştirme merkezi bulunuyor. Bir Araya Gel çalışan rakamı ise 10 binin üstünde olduğu belirtilmete.

7. Shell & Turcas Petrol

Listede yer edinen bir diğeri mazot işletmesi de Shell Tucas Petrol ortaklığı. 2006 senesinde mazot sektöründeki ticaretini geliştirme emeliyle gene yapılanma sonucu alan Shell işletmesi, Turcas petrol ile ortaklık kurma sonucu aldı. Bu ortaklıkta %70 hisse Shell’in %30 hisse ise Turcas Petrol’ündür.

Yaptığı 16.825.264.000 TL ciro ile Türkiye’nin en büyük şirketleri sıralamasında yedinci sırada olan bu ortaklık bununla beraber en büyük üçüncü mazot işletmesi olma hususi durumunu de taşıyor.
Türk Telekom

Telekomünikasyon ve web sağlayıcısı olarak hizmet veren Türk Telekom haiz olduğu alt yapı ile Türkiye’nin en büyük servis sağlayıcısı şirketleri içinde içeriyor. İnternet servisleri, mobil servisler, müzik, TV, siber güvenlik şeklinde çeşitli alanlarda hizmet vermeteler.

16.108.594.000 TL ciro ile Türkiye’nin en kıymetli şirketleri içinde sekizinci sırada yer verilmiştir. Türk Telekom 1995 senesinde POSTA VE TELGRAF TEŞKILATI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’den ayrılmış ve devlet tarafınca telefon ve web hizmetleri sunulması emeliyle kurulmuştur.

Daha sonrasında özelleştirilen Türk Telekom 2005 senesinde Oger Telekom’a 21 seneliğine devredilmiştir.
Aycell ve Aria’nın birleşmesi ile kurulan Avea sonrasında Türk Telekom’a geçirilmiştir. Yeniden web hizmetleri sunan TTNET de Türk Telekom’a bağlanmış ve artık tek adda hizmet vermeye başlanmıştır.

9. Arçelik

Koç Holding’in sahibi olduğu Arçelik A.Ş 1955 senesinde kurulmuş bir beyaz eşya ve teknoloji ürünleri işletmesidir. Türkiye beyaz eşya işletmeleri içinde ilk kurulan işletme özelliği taşıyan Arçelik bununla beraber ilk beyaz eşya üreten işletmedir.

Türkiye’nin en büyük şirketleri içinde dokuzuncu sırada bulunan Arçelik 16.096.172.047 TL ciro ile bu listede yer almayı başarıyor.
Beko ve Arçelik adı uzun senelerdir seçilen iki büyük beyaz eşya markasıdır.

10. Turkcell

1991 senesinde Mehmet Emin Karamehmet tarafınca kurulan Turkcell mobil bağlantı ve web hizmetleri sunan bir değişik büyük işletmedir. 1994 senesinde Türkiye’nin ilk GSM cerrahı olma özelliği ile hizmet vermeye adım atmıştır.

Türkiye’deki cep telefonu kullanmakta olanlarının yüzde 41,6’sı cerrah seçimini Turkcell’den yana kullanmaktadır. Bu bakımdan ülkemizdeki en büyük marka özelliği taşımaktadır.
Senelerdir yaşamımızda olan ve bizi yaşama bağlayan Turkcell önümüzdeki senelerde de bu listede olmayı sürdürecektir diye varsayım ediyorum.

Sıkça Sorulan Sualler

Türkiye’nin ve dünyanın en büyük şirketleri hangileri olduğu pek fazlaca kişi tarafınca merak edilmekte. Dünyanın ve Türkiye’nin en kıymetli markaları 2022 senesinde hangileri bulunduğunu yazımın muhteviyatında tespit edebilirsiniz. Bu başlık altında da sıkça sorulan suallere yer verdim. Sizin de sormak istedikleriniz var ise bana aşağıda bulunan yorum kısmından yazabilirsiniz.

Dünyanın En Değerli Şirketleri 2022 Senesinde Hangileri?

Son senelerde teknoloji şirketleri petrol şirketlerini geride bırakarak bu alanda doruğu eline geçirmiş gidişatta.
Bunlara içinde marka öğrenilirliği, senelik ciro, toplam satış, marka bağlılığı ve firmanın toplam kıymeti. Hepsi göz önünde bulundurularak bu listeler oluşturulmakta.

Türkiye’nin En Değerli Şirketleri 2022 Senesinde Hangileri?

Türkiye’deki en kıymetli firmalar içinde Tüpraş, Petrol Büroyu, Türk Hava Yolları, Opet, BİM şeklinde firmalar yer almakta. Bu firmalar haiz oldukları senelik kazançlar ile bu listeye girmektedir. Ayrıca dünya genelinde da en büyük işletmeler içinde yer almaktadırlar.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş