Eğitim

Tuzdan Heykel – Leopoldo Lugones Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tuzdan Heykel – Leopoldo Lugones Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Tuzdan Heykel kimin eseri? Tuzdan Heykel kitabının yazarı kimdir? Tuzdan Heykel konusu ve anafikri nedir? Tuzdan Heykel kitabı ne konu alıyor? Tuzdan Heykel PDF indirme linki var mı? Tuzdan Heykel kitabının yazarı Leopoldo Lugones kimdir? İşte Tuzdan Heykel kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Leopoldo Lugones

Çevirmen: İdil Dündar

Orijinal Adı: Yzur/ La Iluvia de fuego / La Estatua de sal / Los caballos de Abdera/ Un fenomeno inexplicable / Francesca / Abuela Julieta

Yayın Evi: Kırmızı Kedi Yayınları

İSBN: 9786052981207

Sayfa Sayısı: 96


Tuzdan Heykel Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Tüm Arjantin edebiyatını tek bir yazara indirgemek zorunda kalsaydık bu yazar emsalsiz Lugones olurdu.

Yzur, bu seçkinin ilk öyküsü. Yzur’un başarısı, kısmen, öykünün bir gerçeklikle mi yoksa maymunuyla aklını yitiren anlatıcının sanrı yüklü tutkusuyla mı sonlanacağını asla bilemememizden oluşur. Ateş Yağmuru, vadi yerleşimlerinde yaşanması mümkün vakaları canlı ve kati bir halde imgeler. Aynı şekilde, Tuzdan Heykel de İncil kökenlidir, sadece Lugones hepimizin bilmiş olduğu öyküyü benzeri olmayan bir gizemle zenginleştirir.

Abdera’nın Atları öyküsünün Heredia’nın Fuite des centaures adlı sonesinden esinlendiği açıktır; sadece esin kaynağını aştığı da o denli belirgindir. Lugones, bilhassa uzdilli olması düşünülmüş başlığının ruhsuz bir anlatıcıyla bire bir örtüştüğü Açıklanamayan Bir Olay’da, mütevazı ve ağır bir üslupla, ne görülmüş ne de duyulmuş bir vakası anlatır. Francesca’da Cehennem’in V. Şarkısı’yla boy ölçüşmeye niyetlenir; bu serüvenin farklılığı, içten vurgusunda yatar. Jülyet Nine de en incelikli aşk öykülerinden biridir.


Tuzdan Heykel Alıntıları – Sözleri

  • Şundan dolayı vazgeçme ve yadsımalarla dolu tüm yaşamının gecikmiş bir intihar bulunduğunu düşündüm.
    Jorge Luis Borges
  • Büyükanne Juliet
    “Hayır, zavallı teyzeciğim, gece çiyi yaşlılara zarar verir. Bülbül şakıdı bile. Ve bülbül gece yarısının tarlakuşudur.
  • Bir kıvılcım daha düştüğünü görmek için uzun bir süre beklemem gerekti.
  • Sadece büyük suçların cezasını çekmek zorunda olanlar benzer yalnızlıklara göğüs gerer.
  • Manastırda yaşayanların kefaretlerini hafife alarak gülen kâfirler bunu bilmez. Ama adil olanların fedakârlıkları ve duaları evrenin çatısının özüdür.
  • “Canlı damlalar halinde akıttıkları gözyaşı -ki içlerinde yaşayan tek şey buydu- ellerine doğru taştığında, anladılar ki ne kelimeler, ne öpücükler, ne de teslimiyetin kendisi, beraber ağlamanın mutluluğu kadar esaslı anlatmıyor aşkı.”
  • Bizans sihirleri: antik dünyanın kanına karışmış Bizans filtreleri; lüks ve sanatta hâlâ uygar sayılan Bizans’ın gösterişi; bu gösteriş onu aşka, uç noktalara varan zalimliğiyle en oldukca arzu lanan o aşka yatkınlaştırıyordu muhakkak.
    Paolo bilmeceler uydurmakta becerikliydi; devrin zevki, bilmeceleri edebiyatın bile üstünde tutmuş, gizli saklı haberleşmelerde ve armaların süslenmesinde kullanma ya başlamıştı. Paolo’nun tek hatası vardı, o da Frances ca’ya yazdıklarında yalnız iki tema kullanmasıydı: onun ve aşkın güzelliği.
  • Kıyaslamak, en temelde, iki his içinde karşılaştırma yapmaktır. Yoksa insanoğlunu tanıyan hayvanlar ondan kaçarken , onu tanımayan hayvanların kaçmamasımın sebebi ne?
  • talihli bekârlığımda iki şeyden, okumaktan ve yiyecek yemekten oldukca iyi anlardım.
  • ‘’Yaşamın efendisi olan insan, ölümün de efendisidir’’


Tuzdan Heykel İncelemesi – Kişisel Yorumlar

İlk öykü “Yzur” insanoğlu şeklinde konuşturulmaya çalışılan bir şempanzenin konuşamamasından ziyade konuşmaması üstüne. İş yıkılacak üstlerine, ben olsam ben de konuşmazdım.
İkinci öykü “Ateş Yağmuru” basit bir şehirde aniden başlamış olan ve gittikçe sertliğini arttırarak şehrin felaketine sebep olan muhteşem “yanan bakır yağmuru” hakkında. Arka arkaya felaketleri yaşadığımız şu günlerde oldukça gerçekçi ve korkulu bir hikâye.
Üçüncü öykü “Tuzdan Heykel”de, arkasına bakmış olduğu için tuzdan bir heykele dönen Lut’un karısını vaftiz ederek kurtaran keşişin hikâyesini okuyoruz.
Dördüncü öykü “Ahtera’nın Atları” hem maddi hem içsel açıdan kent için paha biçilemez derecede mühim olan atların ayaklanması ve hem şehre hem de insanlara verdikleri zarar hakkında. Truva atının içinden at çıkması şeklinde bir durum şu demek oluyor ki, oldukca acaip.
Beşinci öykü “Açıklanamayan Bir Olay”da içindeki maymunu keşfeden bir insanın öyküsü anlatılıyor. Eh, karşı çıkan adam da vakası açıklayamadığına nazaran havada muhteşem bir şeylerin olduğuna inanmaktan başka çaremiz kalmıyor.
Altıncı öykü “Francesca” geçmişin normlarını göz önüne aldığımızda kısa bir aşk hikayesi aslen. Trajik normal olarak, tüm gerçek aşk hikayeleri şeklinde.
Yedinci öykü “Jülyet Nine” ise, bir teyze ve yeğen içinde seneler süresince devam eden fakat asla dile getirilemeyen platonik aşkı mevzu ediniyor.
Öykülerin neredeyse hepsini oldukca sevdim. Babil kitaplığının en iyilerinden. Okumanızı tavsiye ederim. =) (G. İlke)

Önsöz de #jorgeluisborges der ki;
Tüm Arjantin edebiyatını tek bir yazara indirgemek zorunda kalsaydık, bu yazar emsalsiz Lugones olurdu. Dünümüzü, bugünümüzü ve bir ihtimal yarınımız onun yapıtlarında bulmak mümkündür.
Ozan, öykücü, eleştirmen, tarihçi, lügat yazarı, hatip ve pek de basarılı olmayan bir Yunan dili ve edebiyatı uzmanı ve Homeros çevirmeniydi.
Hiç kimse mutluluğu gizleyemez; gururlu ve ketum olmasına rağmen Lugones’in kederi apaçık ortadaydı. Kırk yıl kadar ilkin, intihar ettiğini bana telefonla haber verdiklerinde üzüldüm fakat şaşırmadım, zira vazgeçme ve yadsımalarla dolu tüm yaşamının gecikmiş bir intihar bulunduğunu düşündüm. Seneca’nın bile kayıtsız kalamayacağı bir özdeyişinde, Lugones, “Yaşamının efendisi olan insan, ölümünün de efendisidir,” demişti.
Gelelim bu görkemli kitaba, 7 birbirinden görkemli ve akla gelmez mevzular barındıran öyküden oluşuyordu. Bir o kadar güzel bir ifade ve kurgu vardı ki uzatmadan şaşırtıcı vuruculukla öyküler bizlere aktarılmış. Tüm öyküleri oldukca fakat oldukca sevdim. Yzur beni oldukca üzdü. Mutlaka okuyun tavsiyemdir.
Yzur
Ateş Yağmuru
Tuzdan Heykel
Abdera’nın Atları
Açıklanamaz Bir Olgu
Francesca
Büyükanne Juliet (Derya Sezgin)

Babil kitapligindan okuduğum ilk kitap oldu. Babil serisini kendi tercihine gore jodge luis borges butun dunyadan sectigi 28 kitabla olusturmus.Bu kitaplardan biri Leopoldo Lugones Arjantin li yazar ,genç dönem yazarları tesiri altına almış ozan, hikayeci ve elestirmene ilişik Tuzdan Heykel dır. KItabi 1906 yilinda yazmis.Edgar allan poe ve Wells ten etkilendigini soyluyor jorge luis borges.Kitap bilim kurgu fantastik mitolojik ve ask oykulerinden olusuyor anladigim kadariyla.Yazar 1938 yilinda intihar etmis .Okudugumuz kitap yedi oykuden olusuyor.Genel olarak öyküler güzeldi. (Zeliha şahin)


Tuzdan Heykel PDF indirme linki var mı?


Leopoldo Lugones – Tuzdan Heykel kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Tuzdan Heykel PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Leopoldo Lugones Kimdir?

Leopoldo Lugones13 Haziran 1874 senesinde Villa de Maria del Rio Seco, Arjantin doğumludur. Arjantinli ozan, denemeci, romancı, tarihçi, oyun yazarı, tercüman, yaşam öyküsü yazarı, ilahiyatçı, filolog, dış ilişkiler uzmanı, profesör, gazeteci ve politikacıdır.

Yazarın şiirsel yazılarının bir çok vakit İspanyolca dilindeki çağıl şiirin kurucu eserlerinden olduğu söylenmektedir. Leopoldo Lugones, 18 Şubat 1938 senesinde Tigre Arjantin’de yaşamını yitirmiştir.


Leopoldo Lugones Kitapları – Eserleri

  • Tuzdan Heykel
  • Yzur


Leopoldo Lugones Alıntıları – Sözleri

  • Bizans sihirleri: antik dünyanın kanına karışmış Bizans filtreleri; lüks ve sanatta hâlâ uygar sayılan Bizans’ın gösterişi; bu gösteriş onu aşka, uç noktalara varan zalimliğiyle en oldukca arzu lanan o aşka yatkınlaştırıyordu muhakkak.
    Paolo bilmeceler uydurmakta becerikliydi; devrin zevki, bilmeceleri edebiyatın bile üstünde tutmuş, gizli saklı haberleşmelerde ve armaların süslenmesinde kullanma ya başlamıştı. Paolo’nun tek hatası vardı, o da Frances ca’ya yazdıklarında yalnız iki tema kullanmasıydı: onun ve aşkın güzelliği. (Tuzdan Heykel)
  • ‘’Yaşamın efendisi olan insan, ölümün de efendisidir’’ (Tuzdan Heykel)
  • Kıyaslamak, en temelde, iki his içinde karşılaştırma yapmaktır. Yoksa insanoğlunu tanıyan hayvanlar ondan kaçarken , onu tanımayan hayvanların kaçmamasımın sebebi ne? (Tuzdan Heykel)
  • Manastırda yaşayanların kefaretlerini hafife alarak gülen kâfirler bunu bilmez. Ama adil olanların fedakârlıkları ve duaları evrenin çatısının özüdür. (Tuzdan Heykel)
  • Le seguenti parole in cui ha adattato tutte le razze alla sua umanità, come diré.
    – Signore aqura …
    (Tercüme)
    Tüm insancıllığına tüm ırkları sığdırdığı şu sözler iyi mi anlatılır?
    – Efendim, su… (Yzur)
  • “Canlı damlalar halinde akıttıkları gözyaşı -ki içlerinde yaşayan tek şey buydu- ellerine doğru taştığında, anladılar ki ne kelimeler, ne öpücükler, ne de teslimiyetin kendisi, beraber ağlamanın mutluluğu kadar esaslı anlatmıyor aşkı.” (Tuzdan Heykel)
  • Sadece büyük suçların cezasını çekmek zorunda olanlar benzer yalnızlıklara göğüs gerer. (Tuzdan Heykel)
  • talihli bekârlığımda iki şeyden, okumaktan ve yiyecek yemekten oldukca iyi anlardım. (Tuzdan Heykel)
  • Büyükanne Juliet
    “Hayır, zavallı teyzeciğim, gece çiyi yaşlılara zarar verir. Bülbül şakıdı bile. Ve bülbül gece yarısının tarlakuşudur. (Tuzdan Heykel)
  • Şundan dolayı vazgeçme ve yadsımalarla dolu tüm yaşamının gecikmiş bir intihar bulunduğunu düşündüm.
    Jorge Luis Borges (Tuzdan Heykel)
  • Bir kıvılcım daha düştüğünü görmek için uzun bir süre beklemem gerekti. (Tuzdan Heykel)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş