Eğitim

Uzaylı – A. E. Van Vogt Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Uzaylı – A. E. Van Vogt Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Uzaylı kimin eseri? Uzaylı kitabının yazarı kimdir? Uzaylı konusu ve anafikri nedir? Uzaylı kitabı ne konu alıyor? Uzaylı PDF indirme linki var mı? Uzaylı kitabının yazarı A. E. Van Vogt kimdir? İşte Uzaylı kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: A. E. Van Vogt

Çevirmen: Osman Talat Taşkın

Orijinal Adı: Children of Tomorrow

Yayın Evi: Baskan Yayınları

İSBN: Yok

Sayfa Sayısı: 240


Uzaylı Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Evinize hoş geldiniz Uzaylı Komutan Lane. Geçen yıl, uzaydaki yıldızlar içinde bölgeleri haritalanmamış bu dost ve gizemli yabancılar içinde zor anlamış olur yaşadığınızı biliyoruz. Geride bıraktığınız Dünya’da büyük değişimler oldu. Şu anda indiğiniz uzaylimanı, garip sorunlara haiz hususi bir kenttir. Bu yüzden biz çocuklar örgütlenmek ve birbirimizi korumak zorunda kaldık. Bundan dolayı babalarımız fazlaca süre ilkin gitmişlerdi; ve döndüklerinde tıpkı sizin benzer biçimde şaşıracaklar. Görüyor musunuz, biz şimdine kadar güçlüyüz!


Uzaylı Alıntıları – Sözleri

  • Senden ayrı geçirdiğim her dakika bana ıstırap oldu. Bu yüzden, tekrardan adım atmak için zamanı boşa harcamayalım.
  • Anlatsam bana inanmayacaksın fakat, dedi, tüm olanları bir kelimede özetleyebilirim: Hiç bir şey.
  • Eğer bizimle antlaşma yapmak suretiyle sinyal yolladılarsa, bizim cevabımızın da onlara erişmesi için minimum altı saatin geçmesi gerekir. Sonra onların cevabının bizlere erişmesi için bir altı saat daha.
  • Okul ve anne, tek başına kafi değildir. Bırak bu tarz şeyleri. Gerçekten… sakinleşti… bazı babaların varlığının, çocuklar için, yokluğundan daha zararı olan olduğu da doğrudur.
  • Ne süre birazcık olsun barıştan söz etsek bir sürü sorunla karşılaşıyoruz benzer biçimde geliyor bana.
  • Yüz yıl öncesine bir dönerek bak. Tüm tarih, tahtı ele geçirmek isteyen kurnaz kişilerin evlatları kullandıklarının kanıtlarıyla dolu.
  • Bundan dolayı siz hiçbir uyarıda bulunmaksızın bizim gezegenimize bombalar attınız!
  • Eğer benim izin vermemi istiyorsan, buyur, dedi. (Sonra, annesinden izin isteyen bir çocuk benzer biçimde davranan kocasına) Ama, dedi. Eve zamanında gel. Yüzünü yıkamayı unutma. Oldukça yorucu oyunlar oynama. Kavga etme. Yabancılardan da şeker alma.
  • Tamam, tamam Kumandan Lane. Eminim ki sizde yorgunsunuz. Ama yaşam bu kadar mı zor olmalı?
  • Gerçekleri düşüncelerinize bakılırsa değiştirmemelisiniz. Eğer bizim bağlı olduğumuz mantık buysa, Dünya’nın geleceğinden kaygı duyarım.


Uzaylı İncelemesi – Kişisel Yorumlar

UZAYLI
Alfred Elton van Vogt
26 Nisan 1912 – 26 Ocak 2000
Kanada doğumlu bir bilim kurgu yazarıdır. Parçalanmış, garip ifade seçimi, daha sonraki bilim kurgu yazarlarını, bilhassa de Philip K. Dick’i etkiledi. Yirminci yüz senenin ortalarında bilim kurgunun en popüler ve etkili uygulayıcılarından biriydi.
Children of Tomorrow (1970)
Yarının Evlatları:
Uzaylı ismiyle (1984) vatanımızda gösterilen A. E. van Vogt bilim kurgu romanı.
Komutan John Lane on senelik uzay görevinden geri dönmüştür. Geride altı yaşlarında bıraktığı kızı Susan şimdi on altı yaşlarında olmuştur.
Seneler devam eden uzay görevlerine gidenlerin aileleri için kurulmuş Spaceport şehri ve evlatların giysiler, disiplin, kendi gelenekleri sertlik içermeyen birlikler halinde bir nevi ebeveynlerin görevlerini üstlenmeleri birbirlerini denetlemeleri.
Lane, kendi çocuğumu ben yetiştiririm onun terbiye ve davranışlarını ergen evlatların oluşturduğu birliklerin yönlendirmesine bırakamam deyip birlikle düşünce çatışması.
Bir yanda da dünyaya dönerken uzaylı saldırısına uğramış ve dünyaya geri dönmeyi başarmıştır. Uzaylılar ise insanların arasına bir casus göndermeyi başarmışlar ve üstelik Spaceport’taki çocuklardan oluşan ve Lane’nin kızının da bulunmuş olduğu birliğe insan görünümünde bir çocuk gizmen yerleştirmişlerdir.
Elli küsur senelik bu bilim kurgu romanını okurken organik olarak bazı anlam tuhaflıklarına; mesela yıldızlar arası seyahat yapıyoruz fakat halen tuşlu ev telefonu kullanıyoruz. Bu benzer biçimde takıntılarınız yoksa keyifle okuyabileceğiniz güzel bir roman. Ben fazlaca keyif aldım.
Keyifli Okumalar… (Mesut Sevinç)

Baskan Yayınları bilim kurgu serisinin on ikinci romanı. Fena değil diyebileceğim bir roman. Bir uzay filosu komutanı John Lane, on senelik bir vazife sonrasında evi olan Spaceport’a döner fakat hayal kırıklığına uğrar. Kızı Susan, Kızıl Kediler isminde bir birliğe üye olmuştur ve acayip davranışlardadır. Birliğin kendi kuralları ve konuşma seçimi vardır ve bu durum John’un hoşuna gitmez. Bu arada birlikteki elemanlardan kabul edilen Bud Jagger aslen bir uzaylıdır ve babası ile beraber insanların karakterlerini çözümleme etmektedir. Bu çözümleme sonucu kendi gezegenlerinden buraya bir hücum düzenleyip ele geçirmek istemektedir. Ancak uzay filosu komutanı Lane de akıllı bir adamdır. Birlik, uzaylı saldırısı, karısının soğuk davranışları içinde John Lane başarıya ulaşmış olacak mıdır ve birlik içinde Mike ile Lee arasındaki rekabet sonlanacak mıdır? (Serdar Poirot)

Serimizin 12. kitabında daha kitabın kapağını açmadan dikkatimi çeken bir şey vardı. Aslında bu cümleyle onun ne işe yaradığını da belirtmiş oldum. Yani oldukça şaşırtıcı ve bir o denli da yapıcı çalışmayla tasarlamışlar kapağı. İlla dış güzellik olacak, huyumuz kurusun doğal olarak.
Bu kitabın adı da Children od Tomorrow. Yarının Evlatları şeklinde çeviremez miyiz bunu? Niye Uzaylı? Neyse artık çevirilere bilmiş bilmiş sataşmayacağım fakat duramıyorum ki. Olayı kavrayamadım, neresini kaçırdığımı şaşırıyorum.
Tabi en başta söylediğim gene geçerli, kapak beni heyecanlandırdı. Sekiz yaşını geçen evlatları toplayan birlikler, 1 günün 1 aya karşılık etmiş olduğu uzay – dünya zamanı, Ana Bilgisayar terimi karşısında Baba Bilgisayar terimiyle gelen acaip ve garip bir yaklaşım, bacak ve kol yerine dokunaçlara haiz romandaki tek uzaylı karakter, K-Enerjisi derken kitabı tamamladık. Tabi bu şekilde dolu dolu bir uzaylı hikayesi gördün mü dersen ‘Hayır’ demek bile zayıf kalır. Bağıra bağıra ‘Asla’ dersem de hakaret olur. Özetlemek gerekirse, görmedim.
Burada ana mevzuyu da verelim. O uzaylı modunda olan arkadaşımız Bud Jagger, uzay filosu komutanı John Lane ve kızı Susan içinde geçe bir öykü mevzu ediniliyor. Sizi sarıyor, sonuna kadar götürüyor aslen fakat tat alamıyorsunuz. Yani bilim kurguya merakınız var ise, başlangıç yapabileceğiniz eserlerden birisi değil fakat buraya kadar gelip seriyi tamamlamak adına da maalesef ki okunuyor işte.
Bu arada iyi sabahlar, mutlu günler, iyi okumalar dilerim.. (Sadık Kocak)


Uzaylı PDF indirme linki var mı?


A. E. Van Vogt – Uzaylı kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Uzaylı PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı A. E. Van Vogt Kimdir?

1912 senesinde Winnipeg’de dünyaya geldi. Ufak yaşlarda çalışmaya başladı. 1926’da Amazing Stroies dergisiyle tanışması yaşamının akışını değiştirdi. Öyküler ve radyo oyunları yazmaya başladı.

Bilimkurgu türündeki ilk öyküsü Vault of the Beast’tir. Yine bir bilimkurgu öyküsü olan Black Destroyer 1939 senesindeAstounding Dergisi’nde yayımlandı. Bu öykü The Voyage of the Space Beagle (Uzay Tazısı’nın Yolculuğu) adlı meşhur romanına da kaynaklık etti.

1939 senesinde ilk eşi bilimkurgu yazarı Edna Mayne Hull ile evliliğe ilk adımını attı. Birlikte 40’lı yıllarda pek fazlaca yapıt ürettiler.

İlk romanı Slan, 1940 senesinde Astounding Dergisi’nde tefrika halinde yayımlandı. 1941’de The Weapon Shops of Isher, 1943’te ise The Weapons Makers adlı romanları yayımlandı. Bir süre yazmaya ara veren yazarın son romanları içinde, Children of Tomorrow; The Battle of Forever ve Computerworld sayılabilir.

1996’da SFWA tarafınca verilen Büyük Usta ve Retro-Hugo ödülerini aldı. 26 Ocak 2000’de öldü.

Türkçeye çevrilen yapıtları: Uzay Tazısı’nın Yolculuğu, NullA Dünyası.


A. E. Van Vogt Kitapları – Eserleri

  • Uzay Tazısı’nın Yolculuğu
  • Uzaylı
  • Null-A Dünyası


A. E. Van Vogt Alıntıları – Sözleri

  • Bundan dolayı siz hiçbir uyarıda bulunmaksızın bizim gezegenimize bombalar attınız! (Uzaylı)
  • “Daha önce hiç sorgulanmamış inançlar bilimin ve analitik düşüncenin amansız irdelemeleriyle darmadağın olur. Skeptik kişi en üst düzeydedir artık. Ben derim ki bu uygarlık en cafcaflı döneminde ansızın sona erdi. Böylesine büyük bir olayın toplumsal etkileri ahlakın ortadan kalkması, ideallerden yoksun ilkel ve hayvansı bir suçluluğa geri dönüş olacaktır. Ölüm karşısında nasırlaşmış bir duyarsızlık gelişecekti. Eğer bu… bu pisipisi böylesine bir ırkın kalıntısıysa, mutlaka kurnaz bir yaratık, geceleri pencereden içeri süzülen bir hırsız, çıkarı için öz kardeşinin boğazı’nı kesecek kanlı bir katildir.” (Uzay Tazısı’nın Yolculuğu)
  • “Başka bir zihni nasıl etkileyebilirsiniz? Onun kabullenimlerini değiştirerek. Başka bir şahsın eylemlerini nasıl değiştirebilirsiniz? Karşı eylemlerle mi? Hayır, temel inançlarını, duygusal kesinliklerini sarsarak.” (Uzay Tazısı’nın Yolculuğu)
  • “İnsanlar bir şeyin ahlaksal ya da ahlak dışı olup olmadığına o anda akıllarına gelen çağrışımlara ya da daha sonra anımsadıklarına bakarak karar verirler,” dedi içtenlikle. “Bu hiçbir ahlak sisteminin geçerli olmadığı anlamına gelmez. Ben kişisel olarak çoğunluğun yararına olan şeyin ahlaksal sayılmasını kabul ediyorum, tabii azınlıkta kalan bireylerin haklarının çiğnememesi ya da eziyet görmemeleri kaydıyla. Toplum hasta ya da cahil olan bireylerini kurtarmayı da öğrenmek zorundadır.” (Uzay Tazısı’nın Yolculuğu)
  • Gruplardan biri er ya da geç üste çıkar. Bir kere iktidara geldiklerinde bu önderler ‘güven otamını’ öylesine kanlı halde sağlarlar ki kitleler korku içinde siner. Güç sahipleri etkinlikleri derhal kısıtlamaya adım atar. Örgütlü her cemiyet için lüzumlu olan izin, yeterlik ve düzenleyici öteki uygulamalar baskı ve tekelciliğin araçları haline dönüşür. Bireyin yeni bir atılımda bulunabilmesi ilkin fazlaca zor, sonrasında olanaksız hale gelir. Böylece hızla eski Hindistan’daki benzer biçimde bir kast sistemine kayarız. Birey yaşamını geçireceği konuma dünyaya gelmiştir ve bunu değiştiremez… (Uzay Tazısı’nın Yolculuğu)
  • Eğer benim izin vermemi istiyorsan, buyur, dedi. (Sonra, annesinden izin isteyen bir çocuk benzer biçimde davranan kocasına) Ama, dedi. Eve zamanında gel. Yüzünü yıkamayı unutma. Oldukça yorucu oyunlar oynama. Kavga etme. Yabancılardan da şeker alma. (Uzaylı)
  • Gerçekleri düşüncelerinize bakılırsa değiştirmemelisiniz. Eğer bizim bağlı olduğumuz mantık buysa, Dünya’nın geleceğinden kaygı duyarım. (Uzaylı)
  • Başkimyager ölgün bir sesle konuştu: “Tören hemen olmayacak. Lanet kedi onun bedenindeki bir şeyin peşindeydi. Dokularının tümü oradaymış gibi görünüyor, ama bir şeyler eksik olmalı. Neyin eksik olduğunu bulacağım ve cinayeti bu hayvanın üzerine yıkacağım, ki en ufak bir kuşkuya yer kalmadan emin olabilesiniz.” (Uzay Tazısı’nın Yolculuğu)
  • “Bir bebek de yürümeyi, kollarını hareket ettirmeyi, konuşmayı şartlandırılarak öğrenir. Bu şartlandırmayı niçin hipnotizmaya, kimyasal tepkimelere, besinlerin etkilerine kadar genişletmiyoruz? Bu yüzlerce yıl önce mümkündü. Birçok hastalığı, kalp kırıklıklarını ve kişinin kendi aklıyla bedenini yanlış değerlendirmesinden kaynaklanan nice felaketi önleyecektir.” (Uzay Tazısı’nın Yolculuğu)
  • “Sonra, daha fazla mücadele edemeyecek kadar bitkinleşerek, olduğu yere çöktü. Binlerce ve binlerce saat sürmüş şiddetin ardından ölüm sessizce gelmişti.” (Uzay Tazısı’nın Yolculuğu)
  • Okul ve anne, tek başına kafi değildir. Bırak bu tarz şeyleri. Gerçekten… sakinleşti… bazı babaların varlığının, çocuklar için, yokluğundan daha zararı olan olduğu da doğrudur. (Uzaylı)
  • “Acı geçti. Düşünce silindi. Beyni çağların uykusuna geri döndü. Yine umutsuzluktan ve puslu ışık lekelerinden oluşmuş eski dünyasında yaşamaya başlamıştı. Zihninin nasılsa kısmen uyanık kalmış uzak bir köşesi düşün bitmesini, unutulmuşluğun bir sis gibi dalga dalga gelmesini, çok kısa sürmüş acının gölgelere katılmasını izledi.” (Uzay Tazısı’nın Yolculuğu)
  • Anlatsam bana inanmayacaksın fakat, dedi, tüm olanları bir kelimede özetleyebilirim: Hiç bir şey. (Uzaylı)
  • Eğer bizimle antlaşma yapmak suretiyle sinyal yolladılarsa, bizim cevabımızın da onlara erişmesi için minimum altı saatin geçmesi gerekir. Sonra onların cevabının bizlere erişmesi için bir altı saat daha. (Uzaylı)
  • Tamam, tamam Kumandan Lane. Eminim ki sizde yorgunsunuz. Ama yaşam bu kadar mı zor olmalı? (Uzaylı)
  • “ Zevk, heyecan, ya da ihtirasa gömülmüş insanları denetlemek çok kolaydır. Kullandığım taktikleri ben geliştirmedim. Yüzyıllardır varlar. Ama onları incelemek için geçmişte yapılan girişimler köklerine dek inmedi. Son zamanlara kadar fizyolojiyle psikolojinin bağlantısı kuramsal bazda kalmıştı. Neksiyolojik eğitim bunu kesin teknikler haline getirdi.” (Uzay Tazısı’nın Yolculuğu)
  • Senden ayrı geçirdiğim her dakika bana ıstırap oldu. Bu yüzden, tekrardan adım atmak için zamanı boşa harcamayalım. (Uzaylı)
  • Bilgiye ve verilere haiz olmak haklı olmaya yetmiyordu. İnsanların ikna edilmeleri gerekliydi. Bazen bu rahatça ayrılabilecek zamandan fazlaca daha fazlasını istiyordu. Bazen ise hiçbir süre sağlanamazdı. Uygarlıklar bu şekilde çöker, savaşlar bu şekilde yitirilir ve kurtarıcı fikre haiz insan ya da gruplar birbirlerini ikna etmenin uzun törenlerine girmeye üşendikleri için uzay gemileri yitirilirdi. (Uzay Tazısı’nın Yolculuğu)
  • Ne süre birazcık olsun barıştan söz etsek bir sürü sorunla karşılaşıyoruz benzer biçimde geliyor bana. (Uzaylı)
  • Yüz yıl öncesine bir dönerek bak. Tüm tarih, tahtı ele geçirmek isteyen kurnaz kişilerin evlatları kullandıklarının kanıtlarıyla dolu. (Uzaylı)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş