Eğitim

Ölümsüz – Vassilis Vassilikos Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ölümsüz – Vassilis Vassilikos Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ölümsüz kimin eseri? Ölümsüz kitabının yazarı kimdir? Ölümsüz konusu ve anafikri nedir? Ölümsüz kitabı ne konu alıyor? Ölümsüz PDF indirme linki var mı? Ölümsüz kitabının yazarı Vassilis Vassilikos kimdir? İşte Ölümsüz kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Vassilis Vassilikos

Çevirmen: Aydın Emeç

Yayın Evi: Can Yayınları

İSBN: Yok

Sayfa Sayısı: 373


Ölümsüz Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Yunanistan’da Albaylar Cuntasından ilkin Karamanlis’in başbakanlığı döneminde ılımlı bir solcu olan milletvekili Lambrakis’in öldürülmesi vakasını ve genç bir sorgu yargıcının dirençli sorgulaması sonucu bu öldürülme vakasının devlet güçlerinin kati bir komplosu olduğu gerçeğini ustaca romanlaştıran Vassilikos,bu romanıyla dünya genelinde ün kazanmıştır.


Ölümsüz Alıntıları – Sözleri

  • “Barış bir fikir değildir. Bir eylemdir. Desteklenmesi için insan eli gerekiyor. Dünya yalnızca insanoğlu sulh işinde olurlarsa yaşanabilir bir yer haline gelir.”
  • “Kalbim şimdi başka bir ritimle atıyor.”
  • “Her vakit bedeli yoksullar öder.”
  • “Sen bana el ele tutuşalım söylediğinde yaşam ne güzeldir.”


Ölümsüz İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Buram buram Maras ve Madımak kokan gerçek bir öykü ….: Yunanistan’da 59 yıl ilkin yaşanmış ve bizlere fazlaca tanıdık gelecek gerçek bir vakası mevzu alan bir kitap .
Yönetimini sözde “demokrasi” olarak tanımlayan bir devletin, değişik ideolojik düşünceleri “ideolojik küf” olarak görüp ; halkını din ve milliyetçilik fasfataları ile galeyana getirip solcuların ve aydınların üstüne salıyor (fazlaca tanidik manzaralar degil mi?).
Demek ki coğrafya değişse de sağcıların devlet tarafınca kullanılması din,milliyet adı altında fasizanlikları, kırım yapmaları, kan dökmeleri,insanlığa verdikleri zarar değişmiyor.
Devletin tüm organlarının iyi mi ele geçirildiği, olayların hükumetin yardımı ile iyi mi katliama dönüştüğü, yüksek kamu görevlerinde bulunanların çürümüşlüğü, iktidar-ordu-yargı ilişkileri mevzuları beni şaşırtmadı nedense ,hatta sanki bunlara bire bir tanık olmuşum şeklinde bir hissiyata kapılmadım değil.
Faşizm ve her türden baskıya ve gericiliğe dayalı rejimler, cehaletten beslendiginin örneklerinden bir tek bir tanesidir kitapta geçen vaka.
Umarım bigün bu şeklinde olaylardan hepimiz ihtiyaç duyulan dersi alır ve dünya üstünden faşizm silinir gider. (Lina)

#1001kitap~~~: ~~~ÇokçaTanıdıkManzaralar~~~
Vasili Vasilikos, Yunanistan’da ve Avrupa’da yüz binler satan, Costa-Gavras tarafınca Z adıyla beyazperdeye aktarılıp pek fazlaca internasyonal ödüle de layık görülen unutulmaz yapıt Ölümsüz, fakat ben hemen hemen izlemedim :-(((
“Ölümsüz!”
“Yaşıyor!”
“Başka kana hayır!”
“Yaşıyor! Yaşıyor! Z! Z!”
Cenaze töreninde, insanoğlu “Z!” (zei) kısaca “Yaşıyor!” yada “Lambrakis Yaşıyor!” çarpıcı sözleri atmışlardır, atılan çarpıcı sözler, göz bakılırsa bakılırsa, biline biline meydana getirilen 1suikast ki okurken o kadar da şaşırmamayacağımız hatta nekadar tanıdık durumlar diyeceğimiz 1suikast ve ardında yaşananlar, oluşum durumu ve bir tek halkın tuttuğu 1inin iyi mi bile bile asla umursamadan ölüme sürüklenişinin hikâyesidir Ölümsüz. Hikâyesi oldukça tanıdık gelecek “”Z””, aradan geçen yarım yüzyıla karşın güncelliğini asla kaybetmeyen 1kitaptır, satır aralarında verilen bazı vakalarla da Yunanistan ın da bizim de yaşadığımız 1çok haber niteliğindeki vakalara hakim bulunduğunu göreceğiz, “””1i kızını mı öldürmüş gene yoksa, sana dokunmayan yılan bin yaşasın şeklinde.”””
Belgesel durumunda şeklinde olan “””Ölümsüz Z””” 5ana bölümden oluşmaktadır, ilk bölüm suikastın olduğu, 2.bölüm oluşum anı ve cenaze, 3.bölüm görgü tanığı, baskı altindaki sorgu hakimleri, vaka anında yaşananlar, anlatılanlar fakat medyaya yansıyanlar!!! ve nereyi tutsa elin kirlendiği vakalar, 4.bölüm savunmalar adı altında saptırılan vakalar, 5. bölüm olayın 1yıl sonunda her zamanki şeklinde olayın alkollü vasıta kullanma sonucu meydana gelen “trafik kazası” olduğu görüşünü destekleyen sanıkların ifadelerinin alınması, ve ülkelerin gerçekleriyle bağlantıları fazlaca yerinde tespitlerdi bence, kaç paraya ifadeni değiştirirsin vakasından Yangos un başına gelenleri biliyorsun daha ağır ceza yersin ve rüşvete kadar çokça bilindik durumlar..
60’lı yıllarda Yunanistan’da gerçekleşen siyasal 1suikasttan esinlenilip kısaca Yunan siyasetçi Grigoris Lambrakis’in katli çevresinde gelişen olaylardan esin alınarak yazılıp, evrensel 1hikâye oluşturuluyor “”Ölümsüz Z””de. Barışsever, silahlanmaya karşı, halkın sevilmiş olduğu, iyi, insancıl 1milletvekili. Onu 1tehdit unsuru olarak gören ve ondan kurtulma planları meydana getiren güçler!!! Bu güçlerin kullandığı bayağı insanoğlu, esnaf ve işçiler, o insanları örgütleyen devlet destekli yapılanmalar. Emniyet güçlerinin, askeri kuvvetlerin ve medyanın vakaları geçiştirme gayretleri fakat bu kahramanları unutmamaya direnen ve hatta ölümsüzleştiren 1halk. Savrulan tehditlere ve sunulan rüşvetlere karşın gerçeği ortaya çıkarma mücadelesi…
“””Milletvekili Z’nin dün meydana gelen cenaze töreninde ne1olay çıktı ne de polislerle herhangi 1ağız dalaşı oldu. Neden mi? Şundan dolayı EDA bu şekilde olmasına karar verdi ve cenaze ile uğraşan ekibine bu yönde komut verdi. Demek ki EDA vaka çıkmasını istemediği vakit vaka çıkmıyor. Öte taraftan Güvenlik Güçleri’yle çatışma çıktığında bunun ya EDA istediği ya da EDA evvelinde örgütlediği için olduğu anlaşılıyor. Z’nin cenaze töreninden çıkan netice budur.””””
“”Ölümsüz Z”” ölmeden ilkin okunması ihtiyaç duyulan 1001kitap arasındadır, sevmiş olarak ve yaşanmış olan 1çok şeyleri düşününce de üzülerek okudum, seçenler, seçilenler, menfaati uğruna herşeyi yapanlar, arada harcananlar, en acısı da yapmış olup da niçin yaptığını bilmeyenler ve bu durumdan dolayı haksız yere ölen ve içerde yatanlar 1şekilde politika ayağında ne olursa olsun görünüm budur ne yazık ki :-((( her insana sıhhatli mutlu rahat keyifli okumalar… (Ayşe…)

faşizmin dini, coğrafyası, dili yok: Şuradan başlamış olalım, roman yüzde yüz gerçek bir hikayeden aktarılıyor. Meşhur yönetmen Costa Gavras tarafınca beyazperdeye de aktarılmış. Şu sözlerle başlıyor film.
” Gerçek vakalarla, sağ ya da ölü olsun gerçek kişilerle benzerlikler rastlantısal değildir. Her şey kasitlidir.”
Yunanistan’daki solcu milletvekili Grigoris Lambrakis’in altmışlı yıllarda milliyetçi duygular sömürülerek , güvenlik, ordu, siyaset ve mahalli makamlar elbirliği ile katledilmesini konu alıyor roman. Bu katliam gene aynı güçler tarafınca örtbas edilmeye de çalışılıyor. Ama…
Bir sorgu yargıcı tüm planları bozuyor, katliam her türlü baskıya, tehdide karşı aydınlatıliyor.
Bu romanı okurken kısa sürede meydana gelen Madımak katliamini hatırlıyoruz. Olayın planlanlanmasi, sonrasında sanatçılarin suçlu çıkarılması neredeyse birebir örtüşüyor. Yine yaşamını benzer bir halde kaybeden, gene sulh sevdalısı, beyaz güvercin Hrant Dink’i hatırlattı. O da benzer bir halde, aynı güçler tarafınca, milliyetçilik kisvesi altında, Ege’nin bu yakasında öldürülmüştü. Onun da cenaze töreni, tıpkı Lambrakis şeklinde sulh yürüyüşüne dönüşmüştü.
Faşizmin dini, imanı, dili, toprağı yok. Her yerde aynı şeyden besleniyor. Emperyalist güçleri arkasına alıp, vatanseverlere, sulh savaşçılarına acımasızca saldırıyorlar.
Ve…
Bu kitabı okurken bana birlikte rol alan sevgili
Lina_se,
Hem kitabından hem de birlikte okumaktan büyük keyif aldım. Oldukça fazlaca fazlaca teşekkür ederim. Minnettarım…
Bir güzel araştırma de buraya bırakayım.. (Barış)


Ölümsüz PDF indirme linki var mı?


Vassilis Vassilikos – Ölümsüz kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Ölümsüz PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Vassilis Vassilikos Kimdir?

Vassilis Vassilikos 1934 senesinde Yunanistan’ın Kavala kentinde dünyaya geldi. Çocukluğu ve ilk gençliği Selanik’te geçti. İlk kitabı Jason’un Öyküsü 1953 senesinde yayımlandı. Bunu, 1956’da çıkan Barışın Kurbanları ile üç ayrı öykünün anlatıldığı Üçlü (1961) izledi. Üçlü ile Vassilikos Yunanistan’ın en büyük roman ödülü olan 12’ler Ödülü’nü kazanan en genç yazar oldu. 1964’te Amerika Mitolojisi. 1966’da röportajlarından oluşan Duvarların Haricinde 1967’de de Ölümsüz (Z) adlı meşhur romanını yayımladı.


Vassilis Vassilikos Kitapları – Eserleri

  • Ölümsüz
  • K.
  • Fotoğraflar
  • Gündüz Düşleri


Vassilis Vassilikos Alıntıları – Sözleri

  • “O şekilde bir şey yap ki, sabahleyin kahvemi yudumlarken basın tellalları canımı sıkmasın. Ben de sana, daha fazlaca para kazanmak için gerekseme duyacağın yolları açayım.”
    (Devlet yöneticisinin, varlıklı bir bankacıdan-bu bankacı kitabın ana karakteri K.- dileği aynen bu şekilde. Haliyle deva basının satın alınmasıdır. Kısacası, sen basını satın al, ben de senin yasal düzenlemelerle önünü açayım.) (K.)
  • Basın suya sabuna dokunmuyorsa, kamusal yaşam suya sabuna dokunmadığındandır. Basın fena niyetliyse, politika dünyası fena niyetli olduğundandır. Basın yere battıysa, tüm kurumsal yapılar kıymetini kaybettiğindendir. Basın bazı karanlık çıkarlara hizmet ediyorsa, tüm siyasal ve ekonomik güç onlara hizmet ettiğindendir. Basın zehir saçıyorsa, zehirli maddeler tüm siyasal partilere yayıldığındandır. Basın bunalımdaysa, ortada demokrasi piramidini baştan aşağıya kemiren bir bunalım var anlamına gelir. (K.)
  • Adamın ne bugünü vardı ne de dünü, fakat satacağı bir yarını vardı. (K.)
  • “Kalbim şimdi başka bir ritimle atıyor.” (Ölümsüz)
  • Bugün para çırılçıplak. Hiçbir ideoloji, hiçbir fikir yok üstünde. Para, para için artık, tıpkı sanat için sanat dediğimiz şeklinde. Ona haiz olanın felsefe halletmeye hakkı var. Ona haiz olmayansa, bir asla… (K.)
  • “Barış bir fikir değildir. Bir eylemdir. Desteklenmesi için insan eli gerekiyor. Dünya yalnızca insanoğlu sulh işinde olurlarsa yaşanabilir bir yer haline gelir.” (Ölümsüz)
  • …esir edilmiş ve tasma takılmış bir basındansa, özgür fakat hatalar meydana getiren bir basını yeğlerim. Ancak hatalar bilgili ve evvelinde kararlaştırılmış halde yapılıyorsa, özgürlüğün ölçüsü firar etmiş anlamına gelir. (K.)
  • Zira insanoğlu temiz kimsenin düşmesine, rezil olmasına sevinirler. (K.)
  • Belki de edebiyatçılık, anlatmaktan fazlaca, bir anlama uğraşınca dayanıyordu… (K.)
  • Dünyamız yasadışı işlerle dolup taşmış durumda ve meslek ahlakı denen şeyle her yerde alay ediyor insanoğlu. (K.)
  • “Sen bana el ele tutuşalım söylediğinde yaşam ne güzeldir.” (Ölümsüz)
  • “Her vakit bedeli yoksullar öder.” (Ölümsüz)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler