Eğitim

Yetim – Hatice Meryem Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yetim – Hatice Meryem Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yetim kimin eseri? Yetim kitabının yazarı kimdir? Yetim konusu ve anafikri nedir? Yetim kitabı ne konu alıyor? Yetim PDF indirme linki var mı? Yetim kitabının yazarı Hatice Meryem kimdir? İşte Yetim kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Hatice Meryem

Editör: Tanıl Bora

Yayın Evi: İletişim Yayıncılık

İSBN: 9789750525902

Sayfa Sayısı: 154


Yetim Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bu gece birini öldüreceğim. Kim olduğu fark etmeyecek. Kulağımı çekeni, ayağıma çelme takanı, kıçımı açıkta bırakanı, yüzüme tüftüf atanı, bana sidikli, bana aptal, bana moron, bana ezik diyeni, benim minik parmağım terastaki oyun alanında demirin arasına sıkışıp morardığında derhal koşup acil yardım çağırmak yerine yüzüme katır benzer biçimde güleni. Önüme ilk çıkanı.

Yetimlik böyledir. Anan baban sağdır gene de yetimsindir. Şu dünyaya fırlatılmış da unutulmuşsun benzer biçimde. Hatırladıklarında fazlaca geç olabilir, o zamana kadar kaç katliam işlemiş, kaç okulu kundaklamış, kaç evden kaçmışsındır.

Hatice Meryem Yetim’i konu alıyor bu kez. Rüyalar benzer biçimde, masallar, cinai romanlar benzer biçimde. Film benzer biçimde. “Varlığı zaten başlı başına suç” olan bu minik kızla beraber tüm o sıkıntılı yolu katettiriyor bizlere. Karanlık yokuşlardan, ıslak çarşaflardan, soğuk avlulardan, arka bahçelerden geçiyoruz, değişip dönüşüyoruz. Yetimlik nedir, anlıyoruz.


Yetim Alıntıları – Sözleri

  • Sevgi kimi zaman gözüme ne kadar itici görünüyordu.
  • Nefret en iyi bileyi taşı. Her neye değse onu keskinleştirmeye yarıyor.
  • İnsan yavrusu annesiz hayatta kalamıyor, ölüyor dedim. Annelik, insan soyunun sürmesi için en elzem kaynak, en önemli vazife dedim. Bu önemli vazife kesinlikle cinsiyet farkı gözetilmeksizin insanlığın geleceği için yeni baştan ele alınmalı dedim. Günümüz dünyasında ebeveynlerin çocuklarına -bilerek ya da bilmeyerek- etmiş olduğu zulmün haddi hududu yok, kim bilir en doğrusu evlatları anne babaların insafına bırakmamaktır, kim bilir tarçın ve süt kokulu evler inşa edilmeli, kim bilir çocuklar oralarda bolca oranda şefkat duygusu yüklenilmiş robot ebeveynler tarafınca büyütülmelidir dedim. Hem böylece insanlık ilk kez çocukluğunda yara almamış, aile içi şiddete maruz kalmamış, sertliği aileden görüp tanımamış bir kuşakla tanışmış olur dedim. Dedim de dedim.
  • İnsan kendine söz geçirmez, geçiremezse başkaları diş tırnak geçirir, bunu bilmiyor muydum?
  • Demek o da benim benzer biçimde.
  • Nefret en iyi bileyi taşı. Her neye değse onu keskinleştirmeye yarıyor.
  • En cok gorunmez olmayi istiyordum.
  • Kabusların gerçeğe, gerçeklerin kabusa dönüstugu zamanlardi.
  • İnsan kendine söz geçirmez, geçiremezse başkaları dış tırnak geçirir. Bunu bilmiyor muydum?
  • … ben niçin kendime söz geçiremiyordum? İnsan kendine söz geçirmez, geçiremezse başkaları diş tırnak geçirir, bunu bilmiyor muydum?


Yetim İncelemesi – Kişisel Yorumlar

’Rüyalar benzer biçimde, masallar, cinai romanlar benzer biçimde. Film benzer biçimde. “Varlığı zaten başlı başına suç” olan bu minik kızla beraber tüm o sıkıntılı yolu katettiriyor bizlere. Karanlık yokuşlardan, ıslak çarşaflardan, soğuk avlulardan, arka bahçelerden geçiyoruz, değişip dönüşüyoruz. Yetimlik nedir, anlıyoruz.’’ Diyor kitabın en arkasında.
Bir kızın ebeveyninin ayrılmasından sonrasında yatılı okuldan babaannesinin evine sürüklenme hikayesi. İnsanlara olan öfkesinin ve nefretlerinin bir dışavurumu olmuş bir kitap.
Dili oldukça akıcı, ben kargodan geldiği benzer biçimde alıp okudum. Kitap kahraman bakış açısıyla yazılması kitabın etkileyiciliğini artırmış bence. Karakterin nefretinin alacağı boyutları her sayfada iyi mi evrileceği ve büyüyeceği merak uyandırıyor. Hatice Meryem’in kalemiyle bu kitap yardımıyla tanıştım. Diğer kitaplarını araştırırken senaristlik yaptığını da öğrenince acaba bu kitap dizi ya da bir film olsa iyi mi olur diye düşünmedim değil açıkçası.
https://www.instagram.com/p/CEmQwlGFzg_/ gönderisine beklerim sizleri (Açelya Çelik)

Çeşit çeşit yetimlik, öksüzlük var dünyada.Bazen, anan baban olsa da yetimsindir.
Minik bir kızın bakış açısından anasız babasız olmayı ( varken yoklar aslına bakarsak), yaşanılan çaresizliği ve yalnızlığı konu alıyor Hatice Meryem Yetim’de.
Babaanne karakterini fazlaca sevdim sadece hikâyenin minik bir kızın bakış açısından aktarılmasında ( aktarma biçiminde) problem bulunduğunu düşündüm.Yetişkin birinin sesini duydum ben.
Hatice Meryem öykülerini daha başarı göstermiş buldum. (Hasret Akbaş)

Temiz çarşaflar: Hatice Meryem’in yetimini dün bitirdim, kitap da ihtimaller içinde şeyleri etkisinde bırakan şekilde anlatabilmiş, o denli içselleştirmiş ki hikayeyi kitabı okurken trajik bir film izliyor benzer biçimde olmuyorsunuz, aksi altına her işediğinde o kızla birlikte sidikli çarşafları temizleyen Siz oluyorsunuz. Bence bu kafi iyi bir kitap okudum diyebilmek için. (Tuğçe)


Yetim PDF indirme linki var mı?


Hatice Meryem – Yetim kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Yetim PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Hatice Meryem Kimdir?

1968 Kasım’ında İstanbul’da hayata merhaba dedi. 9 Eylül Üniversitesi İİBF Mali­ye Kısmı’nden mezun oldu. Üç buçuk yıl bir bankada çalıştı. 1994 senesinde mesleği­ni bırakıp Londra’ya gitti. Orada temizlikçilik, çocuk bakıcılığı, ütücülük, gazete da­ğıtıcılığı benzer biçimde çeşitli işlerde çalıştı. 1996-2001 yıllan içinde Öküz dergisinin Genel Yayın Koordinatörlüğü’nü yapmış oldu. 1999 senesinde Varlık dergisinin düzenlemiş olduğu “Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri Yarışması”nda “Siftah” adlı öyküsü öykü branşında dik­kate kıymet bulunmuş oldu. 2000 senesinde Siftah adlı öykü kitabı Varlık Yayınlan’ndan çıktı. Öyküleri Varlık ve E dergisinde yayımlandı. Amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyor. Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun adlı kitabı 2002 senesinde yayımlanmış ek olarak Ankara Devlet Tiyatrosu tarafınca sahneye konmuştur. 2008 senesinde İnsan Kısım Kısım Yer Damar Damar, 2013’te ise Beyefendi adlı kitapları İletişim Yayınları tarafınca yayımlanmıştır.


Hatice Meryem Kitapları – Eserleri

  • Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı?
  • Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun
  • Yetim
  • Aklımdaki Yılan
  • İnsan Kısım Kısım, Yer Damar Damar
  • Beyefendi


Hatice Meryem Alıntıları – Sözleri

  • beklemekten yorulunmaz beyefendi
    beklemek en eski düşünme biçimi
    beklemek ağır aksak bir isyanın adı (Beyefendi)
  • Terliklerini sürüye sürüye geliyor yanına. Hep bu şekilde yapar. Sürür terliklerini. Sırf onun yüzünden sürüyen terlik sesini seviyorsun. Onu ve onun sevilmiş olduğu her şeyi seviyorsun. Varlığın onun varlığıyla sadece bir anlam kazanabiliyor. Onsuz bir hiçsin. Buna kalben inanıyorsun. (Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı?)
  • İnsan yavrusu annesiz hayatta kalamıyor, ölüyor dedim. Annelik, insan soyunun sürmesi için en elzem kaynak, en önemli vazife dedim. Bu önemli vazife kesinlikle cinsiyet farkı gözetilmeksizin insanlığın geleceği için yeni baştan ele alınmalı dedim. Günümüz dünyasında ebeveynlerin çocuklarına -bilerek ya da bilmeyerek- etmiş olduğu zulmün haddi hududu yok, kim bilir en doğrusu evlatları anne babaların insafına bırakmamaktır, kim bilir tarçın ve süt kokulu evler inşa edilmeli, kim bilir çocuklar oralarda bolca oranda şefkat duygusu yüklenilmiş robot ebeveynler tarafınca büyütülmelidir dedim. Hem böylece insanlık ilk kez çocukluğunda yara almamış, aile içi şiddete maruz kalmamış, sertliği aileden görüp tanımamış bir kuşakla tanışmış olur dedim. Dedim de dedim. (Yetim)
  • …yaşam gaddar, bu kadar yufka yürekli olma yiğidim… (Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun)
  • evde her an her dakika bir cinayetin işlenebileceğini söylerdim. “yok artık!” der, abarttığımı söylerlerdi. ebeveynlerimin birbirlerini fazlaca sevdiklerini, işte bu yüzden bu şekilde şiddetli kavgalar ettiklerini söylerlerdi. şaşkına uğrardım. göz bakılırsa bakılırsa yaklaşan bir cinayeti önleyebilecekken hiçbir şeyin yapılamayışına. insanlığa inancımı kaybettiğim zamanlardı. (Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı?)
  • Huzursuzluğun o an büstünü meydana getirecek olsalar, bu siz olurdunuz. (Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı?)
  • Benim ol, yaşatayım kız seni.. (Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı?)
  • “2009 senesinde tv ekranlarında devrin hakkaniyet bakanı çıktı ve deklare etti. O yıl adam şiddetiyle öldürülen hanım sayısı 963’tü. Bu, o yıl terörle harpte ölenlerin sayısından fazlaydı.” (Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı?)
  • “istersen babanın evine dön Filiz, tekrardan evlenirsin, çocuğun da olur hem!” derdi. “Yok,” derdim, “Yok, ben bir yere gitmem, yanından ayrılmam, ne yapsak kadir Mevla’m bu şekilde uygun görmüş, hem belli mi olur yaradanım işi, sen bakma doktora, nice doğuramayan hanım ansızın çatır çatır doğuruyor, nice… ” (Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun)
  • Sevgi kimi zaman gözüme ne kadar itici görünüyordu. (Yetim)
  • (…) onu görünce içimde kurumaya yüz tutmuş bir çıranın tutuştuğunu hissettim. (Aklımdaki Yılan)
  • Kozluk’ta bir bayan yatak yatak hastaysa, değil bir komşusu, padişah gelse kılını kıpırdatmazdı ve inim inim inleyerek daha da perişan ederdi kendini.Yatağın yorganın hakkını verirdi.Bir konuk,bir yabancı benzer biçimde durmazdı içinde.Bir kardeş benzer biçimde sarılırdı yorgana.Mezara girer benzer biçimde gömülürdü yatağa.Yastık ne tarafta, çarşaf ne yanda bilmezdi asla!Yolunu şaşırmış bir yolcu benzer biçimde gözlerini kaydırır, müebbet hapse mahkûm biri benzer biçimde umutsuzca susar, ziyaretçilerine anlatacaklarını aralayabildiği gözleriyle anlatırdı yalnız. (İnsan Kısım Kısım, Yer Damar Damar)
  • İnsan kendine söz geçirmez, geçiremezse başkaları diş tırnak geçirir, bunu bilmiyor muydum? (Yetim)
  • Kabusların gerçeğe, gerçeklerin kabusa dönüstugu zamanlardi. (Yetim)
  • Evliliğinde acıdan başka bir şey bulmayan bir bayan, kızına birlikteliği telkin etmemeliydi. (Aklımdaki Yılan)
  • kentleri aldık
    bilinçaltımızın kabesi yaptık
    köy ölüm bundan dolayı beyefendi
    kelimelerimizin kentindeyiz
    burada sizinle yanyanayken bile (Beyefendi)
  • Beklemekten yorulunmaz beyefendi
    Beklemek en eski düşünme biçimi
    Beklemek ağır aksak bir isyanın adı (Beyefendi)
  • kadınlık destanının ilk mısraı
    “erkekleri seviniz”
    başımızın üstünde yeriniz var beyefendi
    ikinci mısra-ı da şöyleki
    “kelimelerini de
    size kaba davranana kadar
    ve hoşnut edenlerini
    tutun kıymetli yatağınızda
    diğerlerini çalıştırın ey hanımlar
    tarlaya ırgat verin
    başka ne işe yararlar
    yatakta mutlu etmedikçe sizi
    biz sizi memnun etsin diye yarattık onları”
    yatak sıhhat sıhhattir beyefendi
    neşedir yaşamın ta kendisidir
    yatağına haiz çıkacak yeni hanım beyefendi
    bir an ilkin edinecek kendine ilişkin bir yatak
    yoksa altına kaçıracak
    daha kaç nesil daha (Beyefendi)
  • oturup karşılıklı birer kahve içsek
    unutsak kaldığımız bölgeleri
    unutsak kaldığımız yerlerdeki tüm kelimeleri (Beyefendi)
  • Ben oğlumun karısı olsaydım eğer… şaşacak bir şey yok bunda, her hanım bir oğul doğurduktan sonrasında, kocası ‘dost’u olur doğallıkla. (Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş