Eğitim

Varlık ve Piçlik – Hakan Akdoğan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Varlık ve Piçlik – Hakan Akdoğan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Varlık ve Piçlik kimin eseri? Varlık ve Piçlik kitabının yazarı kimdir? Varlık ve Piçlik konusu ve anafikri nedir? Varlık ve Piçlik kitabı ne konu alıyor? Varlık ve Piçlik PDF indirme linki var mı? Varlık ve Piçlik kitabının yazarı Hakan Akdoğan kimdir? İşte Varlık ve Piçlik kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Hakan Akdoğan

Yayın Evi: Aylak Adam

İSBN: 9786054849734

Sayfa Sayısı: 169


Varlık ve Piçlik Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Kendi varoluşundan dehşete düşmüş bir radyo programı sunucusu. 

Kayıtsız bir yabancılaşmadan mustarip ve ruhsal tükenmişliğin batağında debelenen bir 21. yüzyıl anti-kahramanı. Alegorik bir hikâyenin gücüyle gerilim türünün coşku verici öğelerini bünyesinde toplayan Varlık ve Piçlik, Hakan Akdoğan’ın beşinci romanı. Günümüz tüketim toplumunun konformizmine ve insanlık durumundan kaynaklı “bulantı”ya tokat benzer biçimde bir cevap.

“En dibe indik, yerin altına, hayal kırıklıklarımıza, nefretimize, kendimizden bile sakladıklarımıza. Bu gece yerin altındaki zirvemize tırmandık. Bu gece en büyük sırrımızı anlattık. Bu gece en ağır yüklerimizden kurtulduk. Daha ilkin bir programda daha itiraflarımızı konuşmuştuk. Aslında her program gecesi yaptık bunu. “İlk”lerden bahsettik. “Son”lardan bahsettik. Kitaplardan, filmlerden, korkulardan, heyecanlardan, hastalıktan, şöhretten, kıskançlıktan, seksten, alışverişten, tatilden, daha yüzlercesinden.”

(Tanıtım Bülteninden)


Varlık ve Piçlik Alıntıları – Sözleri

  • Kandırılıyoruz. Her şey oldukca güzel olmayacak. Hiç bir vakit olamadı.
  • Unutulmak istenen gençlik, hafızada bir kuytuya itilmiş sanki.
  • Buradaki insanoğlu yaşamın o kadar da iyi bir yer olmadığını biliyorlar.
  • En acı vereni; unuttuğunu unutmak.
  • “Seni bekliyordum ama o gün değil. Çok daha önce…”
  • Mutlu şahıs her an mutluluğunun bölüneceği endişesiyle kaygı yaşar. Bu kaygı bile mutluluğun salt mutluluk olamayacağının göstergesidir. Mutsuz şahıs ise mutsuzluğun her an biteceği umudunu taşımaya, o fena dönemin da ötekiler benzer biçimde geçeceğini düşünmeye eğilimlidir. İşte temel nokta: Mutsuzluk ümit anlamına gelir, mutluluk ise kaygı. Umut duymak da mutluluğa kavuştuğunda yitirme korkusu taşıyacağının göstergesi. Paradoksal rezillik.
  • En dibe indik, yerin altına, hayal kırıklıklarımıza, nefretimize, kendimizden bile sakladıklarımıza. Bu gece yerin altındaki zirvemize tırmandık. Bu gece en büyük sırrımızı anlattık. Bu gece en ağır yüklerimizden kurtulduk.
  • Hayat biçimleri pazarlayanlar aslen size özgürlük vaat ederken özgürlüğünüzü ayraç içine alıyor.
  • Dışarıdakiler anlamıyorlar, dünyalarında kalmak ve kurmuş oldukları sistemin bok çukurlarından birisinde güzel günler görme vaatleriyle uyutulup son nefesime kadar düzülmek istemiyorum.
  • Kişinin gerçek ölümü kendi vefat etmesiyle değil, onu tanıyan son kişinin vefat etmesiyle olur.


Varlık ve Piçlik İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Evet sayın okuyucular burasi Kaybedenler Kulübü: Giriş bulmalıyım, giriş bulmalıyım… Şöyleki afilli, janti bir giriş yapmam gerek. Heh buldum. Giriyorum.
Kendisine atılan doğum günü mesajlarını oldukca umurumuzdaymış benzer biçimde ekran görüntüsü alıp paylaşanlar hariç, Herkese merhaba dostlar. Neden bu şekilde bir giriş yaptığıma dair herhangi bir fikrim yok fakat galiba benim de varlığıma piçlikle anlam kazandırma benzer biçimde bir çabam oldu.
Kitaba gelecek olursam;
Bu kitap aslen o denli anlam ifade etmeyen bir kitaptı ki sadece bu kadar anlamlı olabilirdi ve aslen en büyük anlam, anlamsızlıkmış. Güzel cümle oldu ben olsam alıntılardım.
Müthiş aforizmalar, müthiş tespitler, müthiş bir yaşam pardon ne müthiş yaşamı, boktan bir yaşam ve karşınızda Varlık ve Piçlik. Evet sayın izleyiciler 1 harf farkla hiçliğinize piçlik kazandırabilirsiniz.
Konusundan bahsetmeyeceğim fakat asla olduğunuzu düşünüyorsanız yada piç olduğunuzu düşünüyorsanız bu kitabı alıp okumanız gerekiyor.
Kitaptan güzel bir alıntıyı da şuraya bırakayım;
“Mutsuzluk ümit anlamına gelir, mutluluk ise kaygı. Umut duymak da mutluluğa kavuştuğunda yitirme korkusu taşıyacağının göstergesi. Paradoksal rezillik.”
Instagram’da “Bana sual sor” diye hikâye atıp sorulan soruya “sana ne” diye yanıt verenler hariç, her insana iyi okumalar.. (Halil Vural)

Hakan Akdoğan’ın okuduğum 3. kitabı olan ve ismiyle Jean-Paul Sartre’nin Varlık ve Hiçlik kitabına slm çakan Varlık ve Piçlik, doğuştan piçlere ve kendini piç hissedenlere ithaf edilen bir intihar romanı aslen. Yine romanda, “yazmak, intihar etmenin en kanuni biçimidir” diyen yazar, aslen başarısız bir intihar girişiminin de anatomisini sunuyor okuyucuya.
Roman, kendi varoluşundan dehşete düşmüş ve kendini  yoketmeye adamış bir radyo programı sunucusu olan Derman’ın, ikizlerinin doğduğu gün nezarethanede başlayıp intihara varan öyküsünü konu alıyor. Derman, kendi derdine derman olamayan bir ruh hali içinde yaşayan, bu ruh halini de kendini “doğuştan piç” olarak tanımlayan ve bir piç benzer biçimde davranmaya emek vererek aşmaya çalışan bir adamdır.
Halk içinde her ne kadar “piç” kelimesi anası ile babası içinde evlilik bağları olmadan dünyaya gelen çocuk, babası belli olmayan çocuk anlamına gelen aşağılayıcı bir kelime olarak bilinse de kitapta kaba, terbiyesiz ve arsız çocuk anlamında kullanılmıştır. Derman da işte bu ikinci anlama uygun bir karakter çizmeye çalışıyor aslen.
Peki ruhsal tükenmişlik içinde Derman’ı bu şekilde davranmaya iten sebepler neydi? Bunun için Derman’ın, kitapta flashbacklerde okuduğumuz çocukluğunda yaşamış olduğu ve şahit olduğu korku, sertlik, utanç ve hayal kırıklıklarının yanısıra bilhassa babasıyla olan ilişkisinin de travmatik neticelerini sayabiliriz.
Bol bolca aforizmaların yer almış olduğu ve kısa bölümlerden oluşan roman oldukça akıcı ve sürükleyiciydi. Bir kaybeden romanı olmasına karşın Derman’ın satır aralarına gizlenen acısına ve meydana getirilen göndermelere dikkat edersek tüketim toplumu olduğumuz bir çağda, günümüz insanının varoluşunun sorgulandığı ve okuyucuya bir tokat durumunda bir roman olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Kitapla kalınca… (Nihal Yurtseven)

“herhangi bir arabadaki, herhangi tasasız insandan birisi olabilmeyi oldukca arzu ederdim. bayağı bir yaşamın içinde, bayağı halledilebilir problemler için tasalanmak bile mutluluk verebilirdi bana.” sözlerini içeren güzel bir ruhsal roman. (Oğuz Aktürk)


Varlık ve Piçlik PDF indirme linki var mı?


Hakan Akdoğan – Varlık ve Piçlik kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Varlık ve Piçlik PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Hakan Akdoğan Kimdir?

Ankara’da 1971 senesinde doğan Hakan Akdoğan, Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dil Bilimi ile Anadolu Üniversitesi Medya ve İletişim bölümlerini tamamladı. Ardından, Uludağ Üniversitesi’nde sosyoloji ve felsefe alanlarında eğitimini sürdürdü. Dil ve edebiyat üstüne oldukca sayıda yazısı çeşitli dergilerde yayımlandı. Dilbilim uzmanı Akdoğan’ın, Yunus Nadi Roman Ödülü kazanan Nü Peride, Gölge Yaşatan, İlişmek, Struma-Karanlıkta Bir Ninni, Varlık ve Piçlik olmak suretiyle 5 romanı bulunuyor. Önümüzdeki dönemde, romanları kimi Avrupa ülkelerinin emsalsiz dilinde yayımlanacak olan yazar, halen Dil Derneği Bursa Temsilciliği’ni de yürütüyor.

Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazanan “Nü Peride”nin peşinden “Gölge Yaşatan” ve “İlişmek” adlı romanları yayımlandı. Akdoğan Uluslararası Pen Yazarlar Derneği, Edebiyatçılar Derneği ve Dil Derneği üyesidir.


Hakan Akdoğan Kitapları – Eserleri

  • Nü Peride
  • Kirpi Mesafesi
  • Karanlıkta Bir Ninni Struma
  • Varlık ve Piçlik
  • İlişmek
  • Gölge Yaşatan


Hakan Akdoğan Alıntıları – Sözleri

  • Marazî bir yaşamın orta yerinde ödünç avuntular bulamıyorum. (İlişmek)
  • Koca bir duvar taşıyordun yüreğinde kimsenin aşamayacağı, aşmaya cesaret bile edemeyeceği. (Nü Peride)
  • Yavaş ölüm en zoru. Bir anda ölüp kurtulasım geliyor kimi zaman. (Karanlıkta Bir Ninni Struma)
  • Kişinin gerçek ölümü kendi vefat etmesiyle değil, onu tanıyan son kişinin vefat etmesiyle olur. (Varlık ve Piçlik)
  • İnsan, elindekilerin kıymetini anlamakta niçin hep gecikir? (Karanlıkta Bir Ninni Struma)
  • En dibe indik, yerin altına, hayal kırıklıklarımıza, nefretimize, kendimizden bile sakladıklarımıza. Bu gece yerin altındaki zirvemize tırmandık. Bu gece en büyük sırrımızı anlattık. Bu gece en ağır yüklerimizden kurtulduk. (Varlık ve Piçlik)
  • Mutlu şahıs her an mutluluğunun bölüneceği endişesiyle kaygı yaşar. Bu kaygı bile mutluluğun salt mutluluk olamayacağının göstergesidir. Mutsuz şahıs ise mutsuzluğun her an biteceği umudunu taşımaya, o fena dönemin da ötekiler benzer biçimde geçeceğini düşünmeye eğilimlidir. İşte temel nokta: Mutsuzluk ümit anlamına gelir, mutluluk ise kaygı. Umut duymak da mutluluğa kavuştuğunda yitirme korkusu taşıyacağının göstergesi. Paradoksal rezillik. (Varlık ve Piçlik)
  • Hiçbir gündoğumu eskisi benzer biçimde olması imkansız. (Karanlıkta Bir Ninni Struma)
  • Kurtulmak için kelimelerden kayıklar yapıyordu.
    Batıyordu. (Gölge Yaşatan)
  • “Seni bekliyordum ama o gün değil. Çok daha önce…” (Varlık ve Piçlik)
  • Çıkmaz nerede, diye düşünürken başka bir çıkmaza giriyorum. Geriliyorum. (İlişmek)
  • Ama asla unutma;
    daima giden kalandan oldukca acı çeker. (Gölge Yaşatan)
  • Hayat biçimleri pazarlayanlar aslen size özgürlük vaat ederken özgürlüğünüzü ayraç içine alıyor. (Varlık ve Piçlik)
  • Eskiyi, hiçbir vakit kopmak istemediği, fakat acılarına da bir türlü katlanamadığı geçmişi yaşıyordu (Gölge Yaşatan)
  • ‘Acı çekmeye razıydım, ölüp ölüp dirilmeye. Susamaya razıydım o zaman, ağlamaya, ağlarken titremeye, kendim olmaya sahtelik katmaksızın, kabuslar görmeye, kabuslarda ölmeye, öldürmeye.’ (Nü Peride)
  • İnsanoğlu bulunmuş olduğu her ortamda bir ceza sistemi oluşturmak zorunda kalıyor. Yoksa olmuyor. Beceremiyoruz yaşamayı. (Karanlıkta Bir Ninni Struma)
  • Yavaş yavaş ölüyorum. Korkunun damarlarımda bir diken benzer biçimde gezinişini duyumsayarak, görüntülerin silinişini birer birer fark ederek, geleceğimin olamayacağını, geçmişimin hiçbir anlamının kalmadığını, bir tek şimdinin, şu anın gerçekliğini, onun da ölüme eşdeğer bulunduğunu bilerek. Acı çekerek, çırpınarak, yok oluşumu, bakışımın kayboluşunu, kalbimin duruşunu, tüm acıların, sancıların, mutlulukların, umutların, umutsuzlukların, korkuların ve aşkların bittiğini hissederek. Onu, onun bana yaşattıklarını, yaşatabileceklerini, gelecekteki her türlü ihtimali kaybettiğimi bilerek. Kendi ölümümün zamanını seçerek. (İlişmek)
  • fotoğraf çerçeveleri ya da pencere çerçeveleriyse umudunuz, bitmişsiniz anlamına gelir. (Kirpi Mesafesi)
  • Dile getirilemeyen fikir, fikir kıymeti taşır mı ? (İlişmek)
  • Gülümsüyordun ve gülümsemek senin için vardı. Oysa acı kemiriyordun, korku emiyordun yaşamın bin bir türlü memesinden. Yüreğin su topluyordu bir işçinin elleri benzer biçimde. –Mühim olan acılara gülümseyebilmektir.– (Nü Peride)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş