Eğitim

Vermek ve Almak – Adam Grant Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Vermek ve Almak – Adam Grant Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Vermek ve Almak kimin eseri? Vermek ve Almak kitabının yazarı kimdir? Vermek ve Almak konusu ve anafikri nedir? Vermek ve Almak kitabı ne konu alıyor? Vermek ve Almak PDF indirme linki var mı? Vermek ve Almak kitabının yazarı Adam Grant kimdir? İşte Vermek ve Almak kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Adam Grant

Çevirmen: Acar Erdoğan

Orijinal Adı: Give and Take – Why Helping Others Drives Our Success

Yayın Evi: Modus Kitap

İSBN: 9786058651876

Sayfa Sayısı: 368


Vermek ve Almak Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İşte Ve Hayatta Başarıya Nasıl Ulaşabileceğimizle İlgili Temel Fikirlerimizi Değiştirecek Bir Kitap

• Rakipleri lehine seçimlerden çekilecek kadar mütevazı bir adam iyi mi tarihteki en büyük devlet başkanlarından biri oldu?

• Kekeleyen bir avukat, rekorlar kıran bir tazminat davasını iyi mi kazanmıştır?

• Ticari sırrını her insana ifşa eden bir yatırımcı iyi mi eskisinden daha başarı göstermiş oldu?

Bugüne dek başarının arkasındaki bireysel faktörlere, şu demek oluyor ki hırsa, sıkı çalışmaya, kabiliyete ve şansa odaklandık. Ancak günümüzün hızla değişen dünyasında, başkalarıyla olan etkileşimlerimizin başarıya olan tesiri her geçen gün artıyor. Wharton İşletme Okulu’nun en başarı göstermiş öğretim üyelerinden, ödüllü araştırmacı Adam Grant, Vermek ve Almak adlı kitabı ile, yazışma, ortaklaşa iş, görüşme ve liderlik mevzularına çığır açan bir yaklaşım getiriyor ve başarının ardında yatan yeni dinamiklere ışık tutuyor.

Grant’e nazaran iş dünyasında insanları üçe ayırmak mümkün. Alıcılar, vericiler ve dengeleyiciler… İstatistiklere baktığımızda başarı merdivenlerinin dibinde, insanlara yardım etmekten kendi enerjilerini tüketen vericileri görüyoruz. Peki zirvede kimler var; alıcılar mı dengeleyiciler mi? İlginç bir halde, zirvede de gene vericiler var. Peki iyi mi?

Vermek ve Almak’ta, doktorların, satıcıların, mimarların, politikacıların ve daha pek fazlaca değişik meslek dalından insanoğlunun şaşırtıcı hikâyelerini ve dünyanın önde gelen psikologlarının on seneler devam eden detaylı araştırmalarının neticelerini gördüğünüzde bu soruların cevaplarını bulmakla kalmayacak, hem işinize hem de toplumsal hayatınıza yepyeni bir gözle bakacaksınız.

New York Times ve Wall Street Journal’ın fazlaca satanlar listesine giren Vermek ve Almak, pek fazlaca toplumsal bilimci, işletme uzmanı ve şirket lideri tarafınca da bu alandaki en mühim kitaplardan biri olarak gösteriliyor.

ADAM GRANT, Wharton Okulu’nun en genç ve en başarı göstermiş öğretim üyesi. Ödüllü bir araştırmacı ve eğitimci olan Grant’ın konuşma yapmış olduğu yada danışmanlığını yürüttüğü müşterileri içinde Google, NFL, IBM, GlaxoSmithKline, Goldman Sachs, Dünya Ekonomik Forumu, Birleşmiş Milletler, Amerikan Ordusu ve Donanması bulunuyor. Grant, BusinessWeek’in en başarı göstermiş akademisyenleri içinde gösterilmesinin yanı sıra dünyadaki kırk yaşın altındaki en iyi işletme profesörlerinden biri olarak ün yapmış oldu. Lisans öğrenimini Harvard Üniversitesi’nde tamamlayan Grant’ın, Michigan Üniversitesi’nden Kurumsal Psikoloji branşında doktorası bulunuyor. Grant ek olarak, rekorlar kıran bir reklam yönetmeni, gençler olimpik tramplen atlayıcısı ve ustalaşmış bir sihirbaz.

(Tanıtım Bülteninden)


Vermek ve Almak Alıntıları – Sözleri

  • Bir insanoğlunun gerçek kıymeti, ona hiçbir faydası dokunmayacak insanlara olan davranışından belli olur.
  • Yirmi dört yaşından büyük 2.800’den fazla Amerikalı üstünde meydana getirilen bir araştırma, gönüllü çalışmanın bir yıl sonrasında mutluluğu, yaşam doygunluk düzeyini ve kendine olan saygıyı artırdığını -ayrıca depresyonu da azalttığını, ortaya koydu.
  • Ne yaptığımı görmeden, kim olduğumu iyi mi bilebilirim ki?
  • …Bir insanoğlunun kıymetini ölçen şey başarı değildir, çabadır.
  • Samuel Johnson’un da yazdığı benzer biçimde: “Bir insanın gerçek değeri, ona hiçbir faydası dokunmayacak insanlara olan davranışından belli olur.”
  • Almadan ilkin vermek devamlı daha iyidir.
  • “Bazı insanoğlu, birisine iyilik yaptıklarında derhal bunun karşılığını almak için fırsat kollarlar. Bazıları da fırsat kollamazlar bir ihtimal, fakat yaptıkları yardımın bilincindedirler ve bunu ödenmesi ihtiyaç duyulan bir borç olarak görmeye devam ederler. Ama bazı insanoğlu da vardır ki, bunu bile yapmazlar. Karşılık beklemeden üzüm veren bir bağ gibidirler. Başkalarına yardım eder… Sonrasında da dönerek giderler… Biz de o şekilde olmalıyız.”
    -Marcus Aurelius, Roma İmparatoru
  • Bir insana, olduğu şahıs benzer biçimde işlem ettiğimiz vakit, onu olduğundan daha fena hale getiririz; oysa içinde taşımış olduğu cevher yardımıyla olabileceği kişiymiş benzer biçimde davranırsak onu olması ihtiyaç duyulan şahıs haline getiririz.
    -Alman yazar, fizikçi, biyolog ve sanatçı John Wolfgang Von Goethe atfedilmiştir.
  • Insanlar onlara kendilerini hatırlatan kişilerle bir araya geldiklerinde daha enerjik dost canlısı ve açık fikirli oluyorlar.
  • Hangi mevzuda ve seviyede olursa olsun, öğretmek yapabileceğiniz en tatminkar şeydir.
  • Bu sınava hazırlanmıs olmakla aslına bakarsanız esas amacini yerine getirmis oldun …Bir insanin degerini ölçen sey basari degildir, çabadır
  • Kibar konuş, fakat büyük bir sopa taşı.
  • Bir insanoğlunun gerçek kıymeti, ona hiçbir faydası dokunmayacak insanlara olan davranışından belli olur.
  • “Ama sırf yeterince mühim olmadıklarını düşünüyorsunuz diye insanları yok sayamazsınız.”
  • Bir insana, olduğu şahıs benzer biçimde işlem ettiğiniz vakit, onu olduğundan daha fena hale getiririz; oysa içinde taşımış olduğu cevher yardımıyla olabileceği kişiymiş benzer biçimde davranırsak, onu olması ihtiyaç duyulan şahıs haline getiririz.


Vermek ve Almak İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Vericiler, karşılıklı bağımlılığın zayıflık olduğu düşüncesini reddederler. Hatta onu bir güç deposu ve fazlaca sayıda insanoğlunun kabiliyetini daha iyi bir amaca yönlendirmenin bir aracı olarak görürler. Bu anlayış, Meyer’in kurduğu ekip çalışmasına büyük tesir yapmış oldu. Ekibe ne kadar fazlaca katkı verirse her insanın daha iyi performans verdiğini fark etti ve meslektaşlarını mümkün olduğunca desteklemeye çalıştı.
Meyer her bölüm için sayısız düşünce üretse de ilk taslağı nadiren yazardı. Yeteneklerine düzeltmeler mevzusunda daha çok gereksinim duyulduğunu hissettiğinden, her kısmı düzeltip revize etmek için gece gündüz çalışırdı. Vericilerin yürüttüğü ekip çalışmasının belirleyici özelliklerinden biri de budur.
**Vericiler bireysel çıkarlarından ziyade ekibin çıkarlarına hizmet eden görevleri üstlenirler. Böylece ekibin toplam performansı artar. Araştırmalara nazaran, ister satış elemanı ister kağıt fabrikası işçileri yada restoran çalışanları olsun, verici ekip üyeleri ne kadar fazlaca çalışırsa ekibin ürettiği mal ve hizmetlerin kalitesi ve miktarı artıyor. Ama bu durumdan bir tek ekipteki öteki insanoğlu faydalanmıyor.
Adam Rifkin benzer biçimde başarı göstermiş vericiler ortadaki pastayı ekiplerinin yanı sıra kendilerine de yarar sağlayacak şekilde büyütüyorlar. Daha detaylı araştırmalara nazaran, bankacılıktan imalat sektörüne kadar geniş bir yelpaze içinde, meslektaşlarına yardım etmek için vakit ve emek harcayan kişiler daha çok terfi ve zam alıyor.
Meyer’in davranış tarzının bir adı da var. Dağcılıkta buna bulgu davranışı (expedition behavior) deniyor. Bu terim, içinde NASA astronotlarının da bulunmuş olduğu binlerce insana yırtıcı tabiat eğitimi veren National Outdoor Leadership School (NOLS) tarafınca ortaya atıldı. Keşif davranışı, ekibin amaçlarını ve görevini birinci sıraya koymayı ve kendimizin olmasıyla birlikte başkalarının da iyiliğini gözetmeyi gerektiriyor.
Dünyanın çevresinde 400’den fazla tur atan NASA uzay mekiği komutanı Jeff Ashby: ‘‘keşif davranışı, özverili ve cömert olmak, ekibi kendimizden daha fazla önemsemek demektir. Uzayda başarımıza en büyük katkıyı yapan da budur’’ diye konu alıyor.
NOLS’da liderlik eğitimi veren John Kanengieter’a nazaran de bulgu davranışı, ‘‘sıfır toplamlı bir oyun değildir, siz verdikçe size dönüşü de olur.’’
Meyer’in başarısının bir kısmı pastayı büyütmesinden kaynaklandı. Kendisi şovun başarısı için daha çok çaba harcadıkça, ortaya tüm ekibin paylaşabileceği daha çok başarı çıktı. Ayrıca Meyer’in bulgu davranışı meslektaşlarının ona bakışını da değiştirdi. Vericiler ekibin çıkarlarını kendi çıkarlarının önüne koyduklarında, çevrelerine esas amaçlarının ekibe yarar sağlamak bulunduğunu hissettirirler. Bunun sonucunda ekip arkadaşlarının saygısını kazanırlar.
Meyer en iyi çalışmalarını daha azca ilgi çeken konuklar için hazırlayarak meslektaşlarına iyilik yapıyordu. Alıcılar kendilerini onunla rekabet etmek zorunda hissetmiyor, dengeleyiciler ona borçlu olduklarını düşünüyor ve vericiler de onu kendilerinden biri olarak görüyorlardı.
1998’den beri The Simpsons yazarı olan Don Payne şu şekilde konu alıyor: ‘‘Yazar odasında hikayenizi ilk olarak gösteriyor veya metninizi yeniden yazıyorsanız, George’un devamlı yardım etmek suretiyle ekipte yerini almasını isterdiniz. Her seferinde metninizi daha iyi hale getirebilecek fikirler ortaya atardı. İnsanları kendisine çeken de buydu; ona saygı ve hayranlıkla bakarlardı.’’ Pek sevilmeyen görevleri üstüne alan Meyer, bu sayede kendisine bir saygınlık inşa etmenin yanı sıra, gülmece kabiliyetini meslektaşlarını huzursuz etmeden sergileme fırsatı buldu (Zübeyde ŞAHİN)

Verici misiniz yoksa bir alıcı mı? Belki bir dengeleyicisiniz. Adam Grant, bir verici olmanın şu demek oluyor ki daha fazlaca, kendisi dışındaki insanlara kıymet yaratan bir kişi olmanın kişiyi başarı merdiveninde iyi mi tırmandırdığını gerçek kişiler üstünden örnekleyerek konu alıyor. İlk üçte birinde bunaltıcı gelen kitap, sonrasında açıldı benim için. İçinde fazlaca fazla örnek ve toplumsal psikoloji deneyi barındıran kitabın sonunda yer edinen “Tavsiye Edilen Uygulamalar” kısmı da neredeyse tüm kitabın özeti durumunda. Bu son bölümde tavsiye edilen web sitelerine bakmakta yarar var. Bilhassa, hem kendi kendinizi hem de başkalarının sizi değerlendirebildiği, vericilik oranını tespit eden bir ölçeği barındıran adamgrant.net adresine (kitaptaki adres giveandtake.com fakat bu adres çalışmıyor ve adamgrant.net adresine yönleniyor) bakabilirsiniz. İlgili ölçeğin İngilizce bulunduğunu da belirteyim. Kitaptaki başlıklar da fazlaca iyi seçilmiş ve her biri doyurucu içeriğe haiz. Yazarın temel savı: “Vericiler de başarı göstermiş olurlar. Üstelik hem pastayı büyüterek hem de kimsenin önünü kesmeden bunu yaparlar. Dahası, vericilerin artması, alıcıları da vericilere dönüştürür.” Kitabı okuma süremin uzamasının sebebi ise araya başka kitaplar almam oldu. Kitap her ne kadar kişisel gelişim sınıfında olsa da ihtiva ettiği deneyler sebebiyle bir araştırma kitabı niteliği de gösteriyor. Çevirideki akıcılık başarısı için de çevirmen Acar Erdoğan’ı kutlama etmeli. Tatmin edici bir okumaydı. (Ferdi Bişkin)

Verici olmak yetmiyor..: İnsanlığın düzgüsel dağılım egrisinin en solunda ALICILAR, en sağında VERICILER, büyük hacmi kaplayan bölgede ise DENGELEYICILER yer ediniyor.. Yani insanlığın büyük bir kısmı DENGELEYICI durumunda.. Bu bilgiyi not edelim şu sebeple birçok değişik mevzuda işe yarayabilir..
Adam Grant abimiz diyor ki; (değişik meslek gruplarının) başarı skalasinin en altında VERICILER yer ediniyor.. Bunlar fedakâr vericiler, her koşulda her insana yardım edenler.. zaman içinde yazarımızın tabiriyle “kapı paspası” oluyor, kendi istekleri ve hedeflerinden uzaklaşıyorlar..
Peki ya bu başarı skalasinin en üstünde kimler var? Cevap: gene VERICILER.. bunlar otekicil vericiler olarak tanımlanmış.. Dengeleyiciler benzer biçimde karşılık beklemiyorlar fakat birazcık seçici vericilik yapıyorlar.. Yani her insana yardım etmek yerine hakkaten yarar/kıymet yaratacak kişilere yardım etmeyi seçiyor, kendi talep ve hedeflerinden uzaklaşmayacak kadar vakit ayırıyorlar. Bu seçici vericilik onları zirveye taşıyor.
DENGELEYİCİ grup bazen verici ya da alıcı tarafa geçiş yapabiliyor fakat genel anlamda orta karar ilerledikleri için başarı seviyeleri de orta karar oluyor haliyle..
Peki ya ALICILAR? Çevrenizde fazlaca süratli yükselen ve aynı hızda (hatta kimi zaman daha da süratli) yere çakılan insanoğlu görmüşsünüzdür. Alıcı olup olmadıklarını değerlendirmeye ne dersiniz? Bence değerlendirme sonucunu şimdiden biliyorsunuz ki.. (Mümin Musaoğlu)


Vermek ve Almak PDF indirme linki var mı?


Adam Grant – Vermek ve Almak kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Vermek ve Almak PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Adam Grant Kimdir?


Adam Grant Kitapları – Eserleri

  • Vermek ve Almak
  • Orijinaller
  • Yeniden Düşün
  • Option B


Adam Grant Alıntıları – Sözleri

  • “Bazı insanoğlu, birisine iyilik yaptıklarında derhal bunun karşılığını almak için fırsat kollarlar. Bazıları da fırsat kollamazlar bir ihtimal, fakat yaptıkları yardımın bilincindedirler ve bunu ödenmesi ihtiyaç duyulan bir borç olarak görmeye devam ederler. Ama bazı insanoğlu da vardır ki, bunu bile yapmazlar. Karşılık beklemeden üzüm veren bir bağ gibidirler. Başkalarına yardım eder… Sonrasında da dönerek giderler… Biz de o şekilde olmalıyız.”
    -Marcus Aurelius, Roma İmparatoru (Vermek ve Almak)
  • Bir mutluluk kapısı kapandımı diğeri açılır fakat gözlerimiz devamlı kapanan kapıda takılı kalır. (Option B)
  • Bir insanoğlunun gerçek kıymeti, ona hiçbir faydası dokunmayacak insanlara olan davranışından belli olur. (Vermek ve Almak)
  • İnsanların yalnız olmadıklarını bilmeleri gerek (Option B)
  • Yirmi dört yaşından büyük 2.800’den fazla Amerikalı üstünde meydana getirilen bir araştırma, gönüllü çalışmanın bir yıl sonrasında mutluluğu, yaşam doygunluk düzeyini ve kendine olan saygıyı artırdığını -ayrıca depresyonu da azalttığını, ortaya koydu. (Vermek ve Almak)
  • Gerçekler açıklıyor ki ortalama olarak tüm saldırı vakalarında kurbanlar kendilerini suçluyorlar ve gelecek ümitlerini yitiriyorlar… (Option B)
  • …Bir insanoğlunun kıymetini ölçen şey başarı değildir, çabadır. (Vermek ve Almak)
  • Bir insana, olduğu şahıs benzer biçimde işlem ettiğimiz vakit, onu olduğundan daha fena hale getiririz; oysa içinde taşımış olduğu cevher yardımıyla olabileceği kişiymiş benzer biçimde davranırsak onu olması ihtiyaç duyulan şahıs haline getiririz.
    -Alman yazar, fizikçi, biyolog ve sanatçı John Wolfgang Von Goethe atfedilmiştir. (Vermek ve Almak)
  • Olayların akışını değiştirecek herhangi bir ihtimalimiz yoksa kendimizi değiştirebilmek için uğraşmalıyız. (Option B)
  • Yalnız herkesten değişik düşünürseniz para kazana bilirsiniz (Orijinaller)
  • Ne yaptığımı görmeden, kim olduğumu iyi mi bilebilirim ki? (Vermek ve Almak)
  • Bir insana, olduğu şahıs benzer biçimde işlem ettiğiniz vakit, onu olduğundan daha fena hale getiririz; oysa içinde taşımış olduğu cevher yardımıyla olabileceği kişiymiş benzer biçimde davranırsak, onu olması ihtiyaç duyulan şahıs haline getiririz. (Vermek ve Almak)
  • Bilginin laneti zihinlerimizi neyi bilmediğimize kapalı hale getirmesidir. İyi yargı verebilme yetisi, zihinlerimizi açabilmek mevzusundaki beceri ve istekliliğimize bağlıdır. (Yeniden Düşün)
  • Kibir, cehalete inancın eklenmesidir. (Yeniden Düşün)
  • Sonunda kışın iliklerinde içimde yılmayan bir yaz canlanıyordu. (Option B)
  • Bir insanoğlunun gerçek kıymeti, ona hiçbir faydası dokunmayacak insanlara olan davranışından belli olur. (Vermek ve Almak)
  • Araştırmalar gösteriyor ki en yaratıcı çocuklar öğretmenlerinin gözdesi olma olasılığı en düşük öğrencilerdir (Orijinaller)
  • Yaşamınızın yön değiştirmekte bulunduğunu, kim olduğunuzun bir değişiklik süreci içinde bulunduğunu hissettiğinizde, bir zamanlar tutunduğunuz aptalca inanışlardan uzaklaşmanız daha kolay olur. (Yeniden Düşün)
  • İnsanlar her ne kadar bir kemikleri kırıldığında bir doktordan onu derhal onarmasını bekleseler de, kafalarının içindeki problemler söz konusu olduğunda çoğunlukla çözümlerden fazlaca sevecenlik görmeyi beklerler. (Yeniden Düşün)
  • Insanlar onlara kendilerini hatırlatan kişilerle bir araya geldiklerinde daha enerjik dost canlısı ve açık fikirli oluyorlar. (Vermek ve Almak)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş