Eğitim

World Order – Henry Kissinger Kitap özeti, konusu ve incelemesi

World Order – Henry Kissinger Kitap özeti, konusu ve incelemesi

World Order kimin eseri? World Order kitabının yazarı kimdir? World Order konusu ve anafikri nedir? World Order kitabı ne konu alıyor? World Order PDF indirme linki var mı? World Order kitabının yazarı Henry Kissinger kimdir? İşte World Order kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Henry Kissinger

Yayın Evi: Penguin Books

İSBN: 9780143127710

Sayfa Sayısı: 432


World Order Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Henry Kissinger offers in World Order a deep meditation on the roots of international harmony and global disorder. Drawing on his experience as one of the foremost statesmen of the çağdaş era—advising presidents, traveling the world, observing and shaping the central foreign policy events of recent decades—Kissinger now reveals his analysis of the ultimate challenge for the twenty-first century: how to build a shared international order in a world of divergent historical perspectives, violent conflict, proliferating technology, and ideological extremism.

There özgü never been a true “world order,” Kissinger observes. For most of history, civilizations defined their own concepts of order. Each considered itself the center of the world and envisioned its distinct principles as universally relevant. China conceived of a global cultural hierarchy with the emperor at its pinnacle. In Europe, Rome imagined itself surrounded by barbarians; when Rome fragmented, European peoples refined a concept of an equilibrium of sovereign states and sought to export it across the world. Islam, in its early centuries, considered itself the world’s sole legitimate political unit, destined to expand indefinitely until the world was brought into harmony by religious principles. The United States was born of a conviction about the universal applicability of democracy—a conviction that özgü guided its policies ever since.

Now international affairs take place on a global basis, and these historical concepts of world order are meeting. Every region participates in questions of high policy in every other, often instantaneously. Yet there is no consensus among the major actors about the rules and limits guiding this process or its ultimate destination. The result is mounting tension.

Grounded in Kissinger’s deep study of history and his experience as national security advisor and secretary of state, World Order guides readers through crucial episodes in recent world history. Kissinger offers a unique glimpse into the inner deliberations of the Nixon administration’s negotiations with Hanoi over the end of the Vietnam War, as well as Ronald Reagan’s tense debates with Soviet Premier Gorbachev in Reykjavík. He offers compelling insights into the future of U.S.–China relations and the evolution of the European Union, and he examines lessons of the conflicts in Iraq and Afghanistan. Taking readers from his analysis of nuclear negotiations with Iran through the West’s response to the Arab Spring and tensions with Russia over Ukraine, World Order anchors Kissinger’s historical analysis in the decisive events of our time.

Provocative and articulate, blending historical insight with geopolitical prognostication, World Order is a unique work that could come only from a lifelong policy maker and dış ilişkiler uzmanı.


World Order Alıntıları – Sözleri

  • en sarsıcı devrimler, minimum beklenenlerdir.
  • oysa tarih stratejik mevzularda ciddiyetsizliği er geç cezalandırır.
  • “İnsan ölümsüzdür, günahlarından kurtuluşu diğer dünyadadır..”
  • İnsanlık şeytani fertleri ve baştan çıkaran baskıcı fikirleri her çağda üretir. Devlet yönetiminin işi, bunların iktidara gelmelerinin önüne geçmek ve gelseler bile, onları caydırabilecek internasyonal bir düzeni ayakta tutmaktır.
  • Oysa tarih stratejik mevzularda ciddiyetsizliği er geç cezalandırır..
  • Gelgelelim, tek bir uygarlık olarak kabul edilmesine rağmen, Avrupa’nın hiçbir süre tek bir yönetimi ya da birleşik ve durağan(durgun) bir kimliği olmadı.
  • BUYRULARINI TÜM DÜNYAYA kalıcı olarak zorla kabul ettirecek güce hiçbir cemiyet, dirençliliğe hiçbir liderlik ve dinamizme hiçbir inanç erişememiştir.
  • İnsanlık şeytani fertleri ve baştan çıkaran baskıcı fikirleri her çağda üretir.
  • Seviye kurulmazsa, fazlaca geniş alanların anarşiye ve organik yollardan başka bölgelere yayılacak aşırılıkçılara maruz kalması riski dünyaya gelecektir.
  • Gelenek önemlidir; ne de olsa, ülkelerin tarihte hiçbir geçmişleri yokmuşçasına ve her fiil yolu önlerinde açıkmışçasına ilerlemeleri mümkün değildir.


World Order İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Dünya Düzeni: Henry Kissenger’in 2014 senesinde piyasaya çıkan kitabını Türkçeye Sinem Sultan Gül çevirmiş ve Mayıs 2016’da Boyner Yayınları tarafınca yayımlanmış.
Kitap 9 bölüme ayrılmış. Bunlar sırasıyla: Avrupa: Çoğulcu Uluslararası Seviye – Avrupa Güç Dengesi Sistemi ve Sona Erişi – İslamcılık ve Ortadoğu – ABD ve İran – Asya’nın Çeşitliliği – Bir Asya Düzenine Doğru – İnsanlık Adına Hareket Etmek – ABD – Teknoloji, Denge ve İnsan Bilinci
Dünya Düzeni adlı kitapta Kissenger, bir dünya düzeni olup olmadığı sorusuna cevaplar arıyor. Bu zamana kadar bir dünya düzeni var mıydı? Ya da ona yaklaşan çeşitli antlaşmalar oldu mu? Soruları eşliğinde Avrupa’da bunun izlerini arıyor. Almanya’nın Vestfalya bölgesinde ve Vestfalya konferansları ve antlaşmalarından günümüze uzanan birlik oluşturma, seviye kurma yolu hakkında bilgiler veriyor. Neler yapılmış oldu ya da yapılmadı? Günümüz bakış açısından geçmiş değerler sorgulanabilir mi? 2 Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkan Avrupa Birliği olarak adlandırılan bu yapı, düşman kardeşleri iyi mi birleştirdi şeklinde kısa bilgilerle durum anlatılıyor. Ayrıca değişik coğrafya da birlik oluşturma emekleri hakkında da bilgiler veriyor.
İslam Dünyası ile seviye arayışları üstüne düşüncelerini paylaşmaya devam ediyor. (ilk olarak bundan önceki Vestfalya kısmı iyi anlaşılmalı ki bu ve daha sonraki kısımlar daha iyi anlaşılabilsin).
Bu kitap bana fazlaca derin gelmedi. Belki benim yoğun kitap okuma zamanıma denk geldiği için bu şekilde düşünmüş olabilirim. Lakin kitap/cin–101844 kitabı oldukça iyiydi. Burada birazcık düz ifade ve internasyonal ilişkilerde okuyanlar için, önbilgilendirme türünde bilgiler şeklinde geldi. Özelde ABD’nin haliyle sert söylemlerden kaçınıp yumuşatılmış yorumlarıyla ABD’nin dolaylı resmi görüşünü satır aralarına yansıtmaya çalışmış şeklinde geldi.
Siyasi tarih okuyanlara hitap ediyor. Lakin ben fazlaca ‘derin’ bulamadım. Tavsiye ederim, lakin benim için eğer olmazsa olmaz bir kitap değil.
Bu kitabı 11 – 19 Temmuz 2021 tarihleri içinde okudum. Bu yazı ise 8 Ekim 2021 tarihinde 1000Kitap sitesine eklendi. (S. Ali)

Diplomasi öğrenmek için okunması ihtiyaç duyulan ilk kitaplardan, ve hakikaten de filler tepişirken öteki ülkelerin dolayısı ile milyonlarca insanoğlunun kapalı kapılar ardında birileri istedi diye ne acılar çektiğini kolay bir halde anlayabileceğiniz, fazlaca öğretici bir kitap. (M.Asaf)

Benim nezdimde, bu müthiş bir kitaptır ve kesinlikle okunması gerekir. Tabi, zamanı data altyapısı ve açık bir zihinle. Kissinger’ı şeytani bir karakter, Amerika’yı kökten aç gözlü emperyal bir devlet olarak görme eğiliminde olanlar için normal olarak bu kitap süslü bir Amerikan propagandası, bir kılıfına uydurma olarak değerlendirilebilir. Ama bana gore bu, dünyayı siyah beyaz, biz ve onlar olarak görmeye eğilimli akılların yapacağı yüzeysel ve rahat yorumlardır ve yapıcı analizler üretmekten acizdir. Sırf bu satırları yazıyorum diye Amerikancı duyuru edilebileceğim bir ortam mevcut zira. Amerika her ne kadar hataları ve Kissinger tarafınca da bizzat onaylanan ikircikli tavırları olan bir süper güç olsa da dünya düzeni üstünde ki tesiri fazlaca önemlidir ve kesinlikle daha iyi anlaşılması ihtiyaç duyulan bir cemiyet, devlet ve siyaset yapma yapısına haizdir. İnsanlık tarihinin acımasız tiranları, despotları, sömürgeci güçleri düşünüldüğünde normal olarak Amerika haklı çıkmaz sadece bunlara nazaran demokrasi ve özgürlük hedefini ister kılıf, ister ideal bir amaç olarak gündeme yerleştirmiş olan bir güç olarak ötekilerden ayrışır. Ne kadar hesap hataları sebebiyle züccaciye dükkanına giren bir fil misali ciddi bölgesel yıkımlar yaratmış olsa da. İkinci dünya savaşı ve onu izleyen süreçte tekrardan yapılanma mevzusunda mühim rolleri olmuştur.
Tüm bunların ötesinde bu kitap süratli değişimlerin yaşandığı günümüzde düzenin kaosa ve şiddete kaymadan iyi mi sürdürülebileceğine ve yeni düzenin iyi mi tanımlanacağına ilişkin kaygıları içermektedir aslolan olarak. Ve tecrübelerimiz göstermektedir ki bu kaygı son aşama haklı bir kaygıdır. Sırf önyargı içeren sebepler yüzünden bu şekilde bir insanın birikimlerini toptan gözardı etmek büyük bir ideolojik körlüktür. Zira sözde hakkaniyet isteyen gruplar mağlupken mazlum, galipken gaddar olma potansiyeli içermektedir, dolayısıyla Batı karşıtlığının ne tür bir seviye getireceği bir muammadır. (M. Ali Ceylan)


World Order PDF indirme linki var mı?


Henry Kissinger – World Order kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de World Order PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Henry Kissinger Kimdir?

Dr. Henry Alfred Kissinger

Babası Louis Kissinger (1887-1982) bir öğretmendi. Annesi Paula (Stern) Kissinger (1901-1998) bir ev hanımıydı. Kissinger bir kardeşi (Walter Kissinger) vardı. Soyadı olan Kissinger onun büyük-büyük-büyükbabası Meyer Lob tarafınca 1817 senesinde kabul edilmiştir. Bir genç olarak, zamanında ülkenin en iyi takımlarından kabul edilen SpVgg Greuther Fürth’ün genç takımında oynadı. 1938 senesinde Nazi zulmünden kaçan ailesi New York’a taşındı. Kissinger, orada Alman Yahudi göçmen topluluğunun bir parçası olarak üst Manhattan Washington Heights bölümünde liseye gitti. George Washington Yüksek Okulu’nda ilk yıl sonrasında, gece okula başladı ve gün süresince bir tıraş fırçası fabrikasında çalıştı. Lise sonrasında, Kissinger muhasebe eğitimi için New York City Kolejine girdi.

Harvard Üniversitesi öğretim üyesi olduktan sonrasında 1969 – 1975 yılları aralığında başkanın ulusal güvenlik danışmanı, 1973 – 1977 yıllarında ise ABD’nin 56. dışişleri bakanı olarak vazife yapmıştır. Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyet Rusya arasındaki yumuşama politikasını geliştirmiş, bunun sonucunda 1972 senesinde SALT I antlaşması imzalanmıştır. Aynı yıl Amerika Birleşik Devletleri ve Çin Halk Cumhuriyeti içinde ilk resmî ilişkileri kurmuştur. Amerika Birleşik Devletleri’nin 1969 – 1970 yılarındaKamboçya’yı bombalamasını desteklemesine rağmen, Vietnam sorununu çözüme götürmedeki üstün katkılarından dolayı 1973 senesinde Nobel Barış Ödülü’ne lâyık görülmüştür. Mekik Diplomasisi yöntemiyle 1979 yılındaİsrail ile Mısır içinde da diplomatik ilişki kurulmasına katkıda bulunmuştur.


Henry Kissinger Kitapları – Eserleri

  • Diplomasi
  • World Order
  • Çin
  • Amerika’nın Dış Politikaya İhtiyacı Var mı?
  • Kriz
  • Beyaz Saray Yıllarım


Henry Kissinger Alıntıları – Sözleri

  • İnsanlık şeytani fertleri ve baştan çıkaran baskıcı fikirleri her çağda üretir. (World Order)
  • Uysal insanoğlu, sadece kuvvetli olurlarsa dünyaya haiz olabilirler. (Diplomasi)
  • Makyavel şeklinde Konfüçyüs de o zamanlar hayatta kalmak için birbirleriyle çarpışan prenslerden birine danışman olma umuduyla ülkesinde dolaşan bir gezgindi. (Çin)
  • Kendimi uyanmaya zorlarken Sisco’nun İsrail ile iki Arap ülkesi Mısır ve Suriye’nin harbe girmek suretiyle olduklarında direten kalınca ve kaba sesini duydum. Ancak bunun tamamen bir hata olduğundan emindi; her iki taraf da ötekinin niyetlerini hakikaten yanlış anlıyordu. Hemen ve kesin bir halde onlara gerçekte durumun iyi mi bulunduğunu anlatırsam, cenk başlamadan işleri denetim altında alabilirdim. Bu yeteneklerime ilişkin övgü dolu bir tahmindi. Maalesef, hemen sonra abartılı olduğu anlaşılacaktı. (Kriz)
  • Gelgelelim, tek bir uygarlık olarak kabul edilmesine rağmen, Avrupa’nın hiçbir süre tek bir yönetimi ya da birleşik ve durağan(durgun) bir kimliği olmadı. (World Order)
  • K: Başkan’la ve Sovyetlerle yeniden görüştüm.
    Yarın ihtiyacınız olabilecek makul düzeyde askeri malzemenin onaylanması neredeyse kati, bilhassa Sovyetler Araplardan yana olursa, o süre kesinlikle yapacağız.
    S: Yapacaksınız.
    K: Eğer Sovyetler BM’de Araplardan yana olurlarsa, bunu muhakkak yapacağız, fakat olmazlarsa bunu muhtemelen yapacağız. Güvenlik Konseyi toplantısı olduğunda, Sovyetler kabul etse de etmese de, ateşkese ve ateşkes hatlarına geri dönülmesi icap ettiğini önereceğiz.
    S: Ve bunu onların kabul edip etmemesine bakmaksızın yapacaksınız. (Kriz)
  • Çinliler hiçbir süre kozmik yaratılışla ilgili bir efsaneleşmiş ortaya koymamıştır. Çinlilerin kâinatını bizzat Çinliler yaratmıştır; onların değerlerinin evrensel ölçekte bir ergonomik kıymeti olduğu vurgulandığında dahi, özde Çin’e ilişkin olarak algılanırlardı. (Çin)
  • Seviye kurulmazsa, fazlaca geniş alanların anarşiye ve organik yollardan başka bölgelere yayılacak aşırılıkçılara maruz kalması riski dünyaya gelecektir. (World Order)
  • Moral çöküşü maddi çöküşten
    fazlaca daha çok tehlikelidir. (Diplomasi)
  • Büyük İleri Atılım’ın üretim miktarı hedefleri o denli abartılıydı ve buna karşı çıkmak ya da başaramamanın cezası öylesine korkutucuydu ki mahalli kadrolar üretim miktarlarını değiştirip Pekin’e şişirilmiş miktarlar rapor ediyorlardı. Bu raporları gerçek olarak değerlendiren Pekin, ağır endüstri ve tabanca karşılığında Sovyetler Birliğine hububat ihraç etmeye devam etmekteydi. Felaketi pekiştiren şey, Mao’nun çelik hedefinin kotayı doldurmak amacıyla kullanılacak vasıta gerecin hurda olarak eritilmesini teşvik edecek derecede harfiyen yerine getirilmesi olmuştu. Oysa neticede tabiatın ve ekonominin yasaları ortadan kaldırılamazdı ve Büyük İleri Atılım’ın bilançosu son aşama ağır oldu. Çin 1959’dan 1962’ye kadar insanlık tarihinin en büyük kıtlığını yaşadı; yirmi milyonun üstünde insan yaşamını yitirdi. (Çin)
  • İnsanlık şeytani fertleri ve baştan çıkaran baskıcı fikirleri her çağda üretir. Devlet yönetiminin işi, bunların iktidara gelmelerinin önüne geçmek ve gelseler bile, onları caydırabilecek internasyonal bir düzeni ayakta tutmaktır. (World Order)
  • CIA Başkanı William Colby, uyum içinde, Şam radyosuna gore, saldırıyı İsrail’in başlattığını bildirdi. Savunma Bakanı James Schlesinger, Suriye’nin dürüstlük şöhreti fazlaca iyi olmasa da, yirmi senedir ilk kez İsrail’in bir Ortadoğu Savaşı başlatmamış” olduğu yorumunda bulunmuş oldu. (Kriz)
  • Çinlilerin yüzyıllar süresince üstüne titremiş olduğu 14. yüzyıl epik romanı ki Mao da gençliğinde bu romanı neredeyse saplantılı şekilde incelediğini söylemiştir. Üç Krallığın Hikâyesi (The Romance of the Three Kingdams)’nin ünlü girişi bu devamlı uyuma işaret eder: “Uzun zamandır bölünmüş bir halde olan imparatorluk birleşmeli, uzun zamandır birleşmiş olan ise bölünmelidir. Bu hep böyle olmuştur.”’ (Çin)
  • …Yanlış bir hükümet sistemi tarafınca
    insanoğlu birbirine düşman hale getirilmediği sürece , insan insanoğlunun
    düşmanı değildir. (Diplomasi)
  • … Herhangi bir yerde özgür kurumların
    yenilgisi , dünyanın her yerinde
    yenilgi anlamına gelir. (Diplomasi)
  • Ardında kimse olmadığı halde kaçan kimse suçludur. (Diplomasi)
  • oysa tarih stratejik mevzularda ciddiyetsizliği er geç cezalandırır. (World Order)
  • Gelenek önemlidir; ne de olsa, ülkelerin tarihte hiçbir geçmişleri yokmuşçasına ve her fiil yolu önlerinde açıkmışçasına ilerlemeleri mümkün değildir. (World Order)
  • 1868’de Japon imparator Meiji tahta çıkış yemininde Japonya’nın kararını duyurdu: “Bilgi, dünyanın her yerinde aranacaktır…” (Çin)
  • Ne var ki Çin denizaşırı sömürgeler edinmemiş ve kendi kıyılarının ötesindeki ülkelere pek fazla ilgi göstermemiştir. Konfüçyüs’ün ilkeleri ya da Budizmin vazettiği erdemlerle barbarları “dönüştürmek” suretiyle dış maceralara girişmek için gerekçeler üretmemiştir. (Çin)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş