Eğitim

Yalan – Sam Harris Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yalan – Sam Harris Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yalan kimin eseri? Yalan kitabının yazarı kimdir? Yalan konusu ve anafikri nedir? Yalan kitabı ne konu alıyor? Yalan PDF indirme linki var mı? Yalan kitabının yazarı Sam Harris kimdir? İşte Yalan kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Sam Harris

Çevirmen: Kemal Atakay

Yayın Evi: Okuyan Us Yayınları

İSBN: 9786055134617

Sayfa Sayısı: 132


Yalan Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Azılı bir katil kapınızı çaldı! Peşine düşmüş olduğu çocuk evinizde saklanıyor. Katil, çocuk nerede diye soruyor. Nasıl doğrusu? Bu şekilde bir durumda bile yalan söylememek mümkün mü? Ya da bir baba kızını nikâh masasına götürüyor… Bir bakıyor ki kızının gelinliği onu fazlasıyla şişman göstermiş. Babanın bu durumda kızını uyarması dürüstlük mü hakikaten? Dürüstlüğün de sınırları var mı, yoksa yalan, yalan mıdır?

Sam Harris, yalnızca hakikatı söylemek yöntemiyle, acı çekmemize ve utanmamıza neden olan pek oldukca durumdan kolaylıkla uzak durabileceğimizi korumak için çaba sarfediyor. O şekilde uç örneklere öyleki çözümler buluyor ki, söylediğimiz yalanlar mevzusunda bir kez daha düşünmemize yol açıyor. Sık sık yalan söylemek sevdiğimiz insanların özgürlüğünü ihlâl etmektir. Pek oldukca durumda, düzmece yüreklendirme, diğeri şahıs için oldukca pahalıya mâl olabilir. Bir daha asla yalan söylememeye karar verseniz, ilişkileriniz ne şekilde değişirdi? Kendinizle ilgili hangi doğrular birden görünür olurdu? Nasıl bir şahıs haline gelirdiniz? Ve çevrenizdeki insanları iyi mi değiştirebilirdiniz? Keşfetmeye kıymet.

“Oldukça parlak bir tecrübe etme. (O şekilde olacağını umuyordum, böylece yalan söylememe gerek kalmayacaktı.) Dürüstlükle söyleyebilirim ki baştan sona sevdim. Yalan Söylemek, bence senenin en kışkırtıcı okuması.” 

– Rick Gervais-

“İnsanlar iyi yalan söyleme mevzusunda evrildi. Hiç kuşku yok ki işteki toplumsal yağlamayı görüyorsunuz. Pek oldukca durumda bunun gerçek bir yalan olmadığını düşünebiliriz: Belki oldukca nadir söylenen bir ‘beyaz’ yalan, ara sıra duyarlı bir detayı dile getirmeyi ihmâl etmek, umutları kırmanın bir faydası olmadığını gördüğünüz zamanlarda hatalı bir cesaretlendirme, ve sıralama böylece uzuyor. Yalan’da, Sam Harris acımasızca -ama pragmatik olarak- dürüst olmanın faydalarını konu alıyor. Büyük bir etkiye haiz zorlayıcı minik bir kitap. ” 

– Tim Ferris-

(Tanıtım Bülteninden)


Yalan Alıntıları – Sözleri

  • “Dürüstlük, en iyi politikadır..”
  • “Her yalan, yalan söylediğiniz kişinin özerkliğine bir saldırıdır..”
  • En minik mevzular hakkında bile olsa yalan söylemek, kişisel ilişkileri ve kamusal itimatı gereksiz yere zedeler.
  • Sahte yüreklendirme, bir tür hırsızlıktır: Kişinin bir başka amaç uğruna ortaya koyabileceği zamanı, enerjiyi ve motivasyonu çalar.
  • Dürüstlük, başkalarına verebileceğimiz bir armağandır; bununla beraber bir güç deposu ve yalınlık aracıdır.
  • Doğru sözlülüğün ölçüsü, dürüstçe iletişimde bulunma niyetidir.
  • Kişisel dürüstlüğe ri­ayet etmemeler, bir kez açığa çıktıklarında, kolay kolay unutulmazlar. Özür dileyebiliriz, normal olarak. Ve gelecekte daha dürüst olmaya karar verebiliriz. Ama başka in­sanların zihninde bıraktığımız fena izlenimi silemeyiz.
  • Dostluklarınızdan bir kısmının aslen dostluk ol­madığını keşfedebilirsiniz: Belki de plan yapmaktan kaçmak için tertipli olarak yalan söylüyorsunuz ya da çatışma çıkar korkusuyla gerçek görüşlerinizi dile getiremiyorsunuz. Bu şekilde yaşamakla tam olarak kime yardım etmiş oluyorsunuz? Bazı ilişkilerin dürüstçe sürdürülemeyeceğini keşfedebilirsiniz. Elbette, he­pimizin hoşlansak da hoşlanmasak da bir halde sürdürmek zorunda olduğumuz bağlantılarımız var­dır: Ailemizle, eşimizin ailesiyle, iş arkadaşlarımızla, işverenlerimizle, vs. Düşünceli davranışın çatışmayı en aza indirmede bir rol üstlenebileceğini yadsıyor değilim. Kişinin dilini tutması ya da bir konuşmayı görece güvenli mevzulara doğru yönlendirmesi, yalan söylemekle aynı şey değildir (kişinin gelecekte gerçeği inkar etmesini de gerektirmez).
  • Bir çok vakit, kendimizi kesinlikle mutsuz edecek şekilde davranırız.
  • Zina ve diğeri kişisel aldatmalar,malı dolandırıcılık, hükümetlerdeki yolsuzluk, hatta katliam ve soykırım, genel olarak ek bir etik kusur gerektirir: Yalan anlatmaya istekli olma.


Yalan İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Ahlaki olarak uygunsuz bulduğumuz eylemleri gerçekleştirmekten olabildiğince kaçınmaya çalışırız. Sözgelimi bir kişinin her ne koşulda olursa olsun canına yada malına zarar vermenin, haklarını gaspetmenin yanlış bulunduğunu biliriz. Peki yalan söyleminin yanlış bulunduğunu bildiğimiz halde niçin her gün tertipli olarak yalan söylemekten kendimizi alamıyoruz? Yalan söylemek kadar oldukca gündelik hayatta uyguladığımız bir başka etik yanlış daha var mı? Yalan söylemiyi öylesine içselleştirmiş durumdayız ki, yalan söylemememiz icap ettiğini söyleyen birine yalan söylemenin lüzumlu olduğu durumlar yaratıp, Yalanın yaşamın vazgeçilemez bir yanı bulunduğunu söyleyip, yalanlarımızı meşrulaştırmaya çalışıyoruz.
Kitabı okuduğumda yalan söylemek ile ilgili 3 nokta bilhassa ilgimi çekti: Birincisi, yalan söylediğimizde bir kişinin doğru informasyon edinme hakkını elinden alıyoruz. İkincisi, çoğunlukla uzun açıklamalardan kaçınmak, meramımızı özetlemek gerekirse anlatıvermek için yalan söylüyoruz. Üçüncüsü ise her ne kadar masum nedenlerle söylesek de yalanımız ortaya çıktığında, karşıdaki kişinin bizlere olan itimatını zedelemiş oluyoruz. Hiç yalan söylemeden yaşamak mümkün mü (hatta doğru mu) bilmiyorum fakat gün içinde gereksiz oranda fazla yalan söylediğimizi ve bu yalanların hem bizlere hem de karşımızdakilere zarar verdiğini düşünüyorum.
Ufuk açan bir yazar olan Sam Harris’in bu minik kitabını yalan söyleme mevzusunda farkındalık oluşturması için öneriyorum.
Sağlıcakla kalınca, iyi okumalar. (Münzevi Entelektüel)

Kitap üç bölümden oluşuyor. İlk bölümde, yazar, yalanla ilgili düşüncelerini 11 başlık altında inceliyor. İkinci bölüm, üniversitede öğrenciyken kendisinden etkilendiği hocasıyla yapmış olduğu söyleşi, üçüncü bölümde ise okurlarından gelen sorulara verdiği cevaplar bulunuyor. Bu minik kitapta, yalanın beyazı ve pembesinin olmadığı; her yalanın aynı özellikleri taşıdığından ve her şartta doğrunun dile getirilmesinin hem şahıs hem de muhatabı açısından daha iyi olacağı ifade ediliyor. Yazara gore yalan, “dürüst yazışma beklentisi içindeki diğeri kişileri kasıtlı olarak yanlış yönlendirmektir.” Kitapta, ölümcül bir hastalığa yakalanmış ve oldukca azca ömrü kalmış insanlara yalan söylemekten, birinin yaşamını kurtarmak için söylenebilecek yalanlara kadar gerçek vakalar ele alınmış. Yazarın her durumda tavsiyesi, istisnasız bir halde yalan söylememek. Tabi bazı durumlarda kelime oyunlarına sığındığını da söylemek gerek. Yalan, insan düşünme biçiminin bir ürünü. Çeşitli beklentilerle söylediğimiz yalanlar hepimizin yaşamını zorlaştırabilir. Yalanlarla ilgili yazılmış daha kapsamlı bir kitap olarak, Ian Leslie’nin Doğuştan Yalancı isminde kitabı ve 2009 yılında yapılmış keyifli bir Ricky Gervais filmi olan The Invention of Lying filmine de bakabilirsiniz. (Ferdi Bişkin)

yalan iyi değildir: Beyaz yada iyilik sebebi ile bile söylenmiş olsa yalanın zaman içinde bizi ilişkilerimizde sıkıntıya sokabileceğini, kırıcı da olsa hakikatı söylemenin bizi karşımızdakinin gözünde daha gerçekçi bir yere koyacağını konu alıyor. Zor durumda yaşam kurtaran yalanın olabileceğini de içeren bir kitap. Faydalandım diyebilirim. Kısa, seyahatte okunabilecek bir kitap. (Kemal Hamamcıoğlu)


Yalan PDF indirme linki var mı?


Sam Harris – Yalan kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Yalan PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Sam Harris Kimdir?

Sam Harris (d. 1967), ABD’li ateist, nörolog, felsefeci ve yazar. Aynı zamanda Project Reason’ın kurucularından önde gelen Harris 2009 senesinde nöroloji doktorası sahibi olmuştur. The End of Faith (İnancın Sonu) adlı yapıtı 2005’te PEN/Martha Albrand Ödülü’ne kıymet görülmüştür.


Sam Harris Kitapları – Eserleri

  • İnancın Sonu
  • Yalan
  • Ahlakın Coğrafyası
  • Uyanış
  • Free Will
  • İslam ve Hoşgörünün Geleceği
  • Letter to a Christian Nation


Sam Harris Alıntıları – Sözleri

  • Dini kurumlar bayanları aforoz eden sadece evlatların ırzına geçen adam din adamlarını aforoz etmeyen kurumlardır. (Ahlakın Coğrafyası)
  • Ne vakit insanların sivilleri kasıtlı olarak ve fark gözetmeksizin öldürdüğünü
    duysanız, kendinize, onların arkasında hangi dogmanın durduğunu problem. Yeni ortaya çıkan bu katiller neye inanıyor? İnandıkları şeyin devamlı (fakat devamlı) mantık dışı bir şey bulunduğunu görmüş olacaksınız. (İnancın Sonu)
  • Even if the human mind were made of soul-stuff, nothing about my argument would change. The unconscious operations of a soul would grant you no more freedom than the unconscious physiology of your brain does. (Free Will)
  • Free will is an illusion. Our wills are simply not of our own making. Thoughts and intentions emerge from background causes of which we are unaware and over which we exert no conscious control. We do not have the freedom we think we have. (Free Will)
  • Sahte yüreklendirme, bir tür hırsızlıktır: Kişinin bir başka amaç uğruna ortaya koyabileceği zamanı, enerjiyi ve motivasyonu çalar. (Yalan)
  • Doğru sözlülüğün ölçüsü, dürüstçe iletişimde bulunma niyetidir. (Yalan)
  • Başka biri ile göz göze vardığında hissedilen hastalık, bir kişilik olma hissinin ta kendisinin dallanmasından fazlası değildir. (Uyanış)
  • Din hiç kimseye destek olmaz. Dinin kendisinin desteklenmesi gerekir, sürekli bir dilencidir. Diğerlerinin emek harcamaları yardımıyla var olur ve kendisine bağışta bulunan kişileri destekliyormuş şeklinde davranacak kadar kibirlidir. (Uyanış)
  • Akıl bir fikir demetidir. Düşünceler düşünen var olduğundan yükselir. Düşünen egodur. Ego arandığı taktirde otomatikman yol açılacaktır. (Uyanış)
  • İnsanlık tarihinde, oldukca fazla mantıklı olduğundan acı çeken hiçbir cemiyet yoktur. (Ahlakın Coğrafyası)
  • Dostluklarınızdan bir kısmının aslen dostluk ol­madığını keşfedebilirsiniz: Belki de plan yapmaktan kaçmak için tertipli olarak yalan söylüyorsunuz ya da çatışma çıkar korkusuyla gerçek görüşlerinizi dile getiremiyorsunuz. Bu şekilde yaşamakla tam olarak kime yardım etmiş oluyorsunuz? Bazı ilişkilerin dürüstçe sürdürülemeyeceğini keşfedebilirsiniz. Elbette, he­pimizin hoşlansak da hoşlanmasak da bir halde sürdürmek zorunda olduğumuz bağlantılarımız var­dır: Ailemizle, eşimizin ailesiyle, iş arkadaşlarımızla, işverenlerimizle, vs. Düşünceli davranışın çatışmayı en aza indirmede bir rol üstlenebileceğini yadsıyor değilim. Kişinin dilini tutması ya da bir konuşmayı görece güvenli mevzulara doğru yönlendirmesi, yalan söylemekle aynı şey değildir (kişinin gelecekte gerçeği inkar etmesini de gerektirmez). (Yalan)
  • Tanrı fikri insanoğlunun mantığını ve muhakeme yetisini yok eder. İnsanın özgürlüğünü yadsımanın en etkili yöntemidir.
    – Mikhail Aleksandroviç Bakunin (Uyanış)
  • Akıl bir fikir demetidir. Düşünceler düşünen var olduğundan yükselir. Düşünen egodur. Ego arandığı taktirde otomatikman yol açılacaktır. (Uyanış)
  • “Her yalan, yalan söylediğiniz kişinin özerkliğine bir saldırıdır..” (Yalan)
  • Dürüstlük, başkalarına verebileceğimiz bir armağandır; bununla beraber bir güç deposu ve yalınlık aracıdır. (Yalan)
  • “Bir kukla da özgürdür, iplerini sevilmiş olduğu sürece” (Ahlakın Coğrafyası)
  • “Dürüstlük, en iyi politikadır..” (Yalan)
  • Dini Hikayeler insanların hayatına anlam katabilir fakat bazı anlamlar açıkça yanlış ve bölücüdür. (Uyanış)
  • Zina ve diğeri kişisel aldatmalar,malı dolandırıcılık, hükümetlerdeki yolsuzluk, hatta katliam ve soykırım, genel olarak ek bir etik kusur gerektirir: Yalan anlatmaya istekli olma. (Yalan)
  • En minik mevzular hakkında bile olsa yalan söylemek, kişisel ilişkileri ve kamusal itimatı gereksiz yere zedeler. (Yalan)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş