Eğitim

Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer – Douwe Draaisma Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer – Douwe Draaisma Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer kimin eseri? Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer kitabının yazarı kimdir? Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer konusu ve anafikri nedir? Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer kitabı ne konu alıyor? Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer PDF indirme linki var mı? Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer kitabının yazarı Douwe Draaisma kimdir? İşte Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Douwe Draaisma

Çevirmen: Gürol Koca

Orijinal Adı: Waarom Het Leven Sneller Gaat Als Je Ouder Wordt Over Het Autobiografishe Geheugen

Yayın Evi: Metis Yayıncılık

İSBN: 9789753426886

Sayfa Sayısı: 312


Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bellek, saklamış olduğu anılar mevzusunda “canı nereye isterse oraya oturan bir köpek gibi” hazzı midir? Yakın geçmişteki anılarımızı doğru muntazam hatırlayamazken, iyi mi olup da en eski anılarımızı daha dün olmuşçasına net bir halde hatırlarız? Ölüm anında yaşantımız niçin “bir film şeridi gibi” gözlerimizin önünden geçer? Belleğin süre algımız üstündeki tesiri nedir? Çocukluğumuzda bir ay benzer biçimde bir süre dilimi bizlere son aşama uzun gelirken, yaşlandığımızda aylar ve seneler iyi mi olup da biz anlamadan geçip gider?

Daha ilkin Bellek Metaforları adlı yapıtını yayımladığımız Douwe Draaisma, otobiyografik belleğin işleyişini incelemiş olduğu bu kışkırtıcı kitapta, dünyayı ve kendimizi algılayış biçimimize ilişkin pek oldukça garip soruya cevap arıyor. Bir akademisyen titizliği ve ozan duyarlılığıyla kaleme alınmış bu eserde dejavu, ölüm anında yaşananlar, “aptal dâhi”lerin zihin yapısı ve şiddetli travmaların hafıza üstündeki tesiri benzer biçimde sıradışı fenomenler mercek altına yatırılıyor.Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer akıcı anlatımıyla bir edebiyat eseri benzer biçimde okunan, okura hem bilimsel hem de bireysel düzeyde seslenen başarı göstermiş bir emek harcama.


Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer Alıntıları – Sözleri

  • “Hayat sürekli çürüme ve tamir sürecinden ve tehlikelere karşı sürekli mücadelelerden oluşur; dolayısıyla yaşamak için düşüncelerimiz aslen önsezide bulunma yolunu izlemek zorundadır.”
  • Hatırlamak ile unutmanın birbirlerini dışladıklarını düşünmeye alışmışızdır.
    Hatırladığınız şeyi unutmamışsınızdır, unuttuğunuz şeyi ise hatırlamıyorsunuzdur. Birinin bittiği yerde diğeri adım atar. Unuttuğunuzu hatırlayabiliyorsanız, bir şey belleğinizin içinde gerilerde bir yerde duruyor anlama gelir, duvarda gördüğünüz ve emsalsiz biçimden orada senelerce neyin asılı bulunduğunu anladığınız, rengi atmış bir yama benzer biçimde.
  • Her dönemin, insan ömrünün safhaları mevzusunda kendine özgü fikirleri vardır. Bunlar simgelerle, metaforlarla, deyişlerle ve alegorilerle ifade edilmiştir. Orta çağ muhayyilesinde yaşam çoğunlukla bir seyahat yada hac yolculuğu olarak nitelendirilmekteydi; kitaplarda ayrılma ve varış içinde bir insanoğlunun başına neler geleceğinden bahsedilmekteydi. Bazen bu seyahat resimlerle tasvir edilirdi: Resimlerden birinde bir insanoğlunun bebek olarak başladığı yaşamını yaşlı biri olarak tamamlayışını tasvir eden bir takım figür vardır. O dönemde oldukça beğenilen bir başka tasvir ise “hayat merdiveni” tasviridir. Bu tasvirde bu merdivenin solundaki ilk basamağına çıkmakta olan minik bir çocuk, merdivenin sağ tarafınca yaşlı bir adam olarak inmektedir. Basamak sayısı değişmiş olur, tıpkı bir insanoğlunun hayatındaki evreler benzer biçimde…
  • Geleceği işaret eden ok ( videolardaki ” ileri” ve ya “oynat” tuşlarında olduğu benzer biçimde) daima sağı gösterir. Zamanla ilgili sezgilerimizin niçin bu şekilde işlediği belli değildir, gerçi yazma yönümüzün ” geleceğin sağda olduğu” şeklindeki sezgisel fikrimizin gelişiminde bir etken olduğuna dair bazı emareler mevcuttur.
  • Aptal dahi, konsantrasyonun, takıntılı bir zihnin ve sonsuz tekrarın bir ürünüdür.
  • Bellek bozukluğu deliklere, dehlizlere, boşluklara niçin olur. Hiç kimse içi boş bir vakumla yaşayamaz.
  • “Fakat tanıdığımız kimselerin ölümünden, gördüğümüz şeylerin yıkılıp çöküşünden sonrasında, eski bir geçmişten yalnız tat ve koku dediğimiz o narin fakat uzun ömürlü, maddesiz ve cisimsiz, inatçı ve vefalı şeyler uzun müddet yaşamaya devam eder.”
  • Tutarlılık, hasta bir zihnin feraget etmek isteyeceği son şeydir.
  • İlk anılar ile yaşlılığın unutkanlığı içinde, anının oluşumu ile anıların yıkımı içinde, hemen hemen anımsama kabiliyetine haiz olunmadığı zamanlar ile anımsama kabiliyetinin yitirildiği zamanlar arasıda hepimizin aklında sorular oluşması kaçınılmazdır; sebebi kolay, bu sebeple hepimizin bir belleği vardır.
  • Ömrümüzün bellek kaybıyla bitip bitmeyeceği şimdiden belli değil, fakat bellek kaybıyla başladığı kati.
  • Belleğiniz dönemin içinde sizi ileri ve geriye taşıyabilir fakat vakaları tekrardan üretirken deneyimlerinizin süre dizilişini sadece meydana geldikleri sıra içinde tekrardan kurabilirsiniz.
  • Bellek, canı nereye isterse oraya oturan bir köpek gibidir.
    …azca ilkin attığımız şeyi kuyruğunu sallaya sallaya bizlere geri getirir.
  • Uykusuzluktan mustarip olan hepimiz bir süreliğine kusursuz bir belleğin lanetiyle yaşar.
  • İnsan gözlemlemekten, tepki vermekten ve harekete geçmekten vazgeçerse kendi yaşamını yaşamaktan da vazgeçmiş olur.
  • Tutarlılık, hasta bir zihnin feragat etmek isteyeceği son şeydir.


Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bence kitabın adı dogru olmamış. Bellek ile ilgili bir adı olmalıydı. Unutma ve belleğe dair bilimsel emekleri son aşama mütevazı ve anlaşılır sekilde anlatiyor. (Ynji)


Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer PDF indirme linki var mı?


Douwe Draaisma – Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Douwe Draaisma Kimdir?

Douwe Draaisma (1953) Hollanda’daki Groningen Üniversitesi’nde psikoloji ve felsefe eğitimi almıştır ve halen aynı üniversitenin Psikoloji Tarihi ve Teorisi bölümünde öğretim üyeliği yapmaktadır. Utrect Üniversitesi’ndeyken hafıza dilinin metaforik doğası hakkında yazdığı sav 1993’te De metaforenmachine. Een geschiedenis van het geheugen (Bellek Metaforları) adıyla kitaplaşmış ve Hollanda Ulusal Psikologlar Enstitüsü’nün verdiği Heymans ödülünü kazanan kitap hem kendi dilinde hem de çevrildiği sekiz dilde büyük ilgi görmüştür. 2001’de piyasaya sürülen Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt. Over het autobiografische geheugen (Yaşlandıkça Hayat Neden Hızlanır? Otobiyografik Bellek Üstüne) adlı, daha da fazla ilgi gören ve on bir dile çevrilen kitabı da Metis gösterim programındadır. Draaisma bu kitapla Hollanda’da dört ödül almıştır: “En iyi düşünsel tecrübe etme” kitabına verilen J.

Greshoff Ödülü, informasyon ve bilim alanında en iyi araştırma kitabına verilen Euroka Ödülü, Jan Hanlo Edebi Deneme Ödülü ve Ulusal Psikologlar Enstitüsü’nün “psikoloji alanını en iyi tanıtan kitaplara verdiği” medya ödülü. Draaisma deneysel psikolojinin ilk dönemlerinde kesinlik teriminin görevi üstünde yapmış olduğu araştırmaların neticelerini The Age of Precision: F. C. Donders and the Measurement of Mind (2002, Kesinlik Çağı. F. C. Donders ve Zihnin Ölçümü) adlı kitapta yayımlamıştır. 2006 senesinde da Ontregelde geesten. Ziektegeschiedenissen (Akıl Hastalıkları) adlı bir kitabı piyasaya sürülen Draaisma’ nın Hollandalı psikolog-felsefeci Heymans, William James, süre ölçümünün zamanı ve nörolojinin zamanı mevzusunda yazıya döktüğü çeşitli bilimsel yazıları de vardır.


Douwe Draaisma Kitapları – Eserleri

  • Düş Dokumacısı
  • Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer
  • Unutmanın Kitabı
  • Sıla Hasreti Fabrikası
  • Aklın Çıkmazları
  • Bellek Metaforları


Douwe Draaisma Alıntıları – Sözleri

  • İnsan gözlemlemekten, tepki vermekten ve harekete geçmekten vazgeçerse kendi yaşamını yaşamaktan da vazgeçmiş olur. (Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer)
  • “Dergi sayfalarındaki yaşlanmış delikanlılar egzotik kumsallarda istedikleri kadar çılgınlık yapsınlar, yeni abonelere ‘hoş geldiniz’ hediyesi, bir gerilim aletidir.” (Sıla Hasreti Fabrikası)
  • “Yazarların dörtte üçü hayatlarının kitabını yirmi üç yaşından ilkin okumuştu. Daha sonrasında süratli bir düşüş görülüyordu. Hayatının kitabını otuz yada kırk yaş dolaylarında okuyan sadece birkaç yazar vardı.” (Sıla Hasreti Fabrikası)
  • Rüyalar parça parça sahnlerin kaotik bir halde montajlandığı bir filme benzer. Bu yüzden bu sahnelerin dimağımızda kalmamasına şaşırmamalıyız. (Unutmanın Kitabı)
  • “Bilinçli zihinsel yaşamın doğasına oluşturulan kapının informasyon anahtarı bilinçdışı alanındadır.” Erişilmez olan, fakat bundan dolayı de belirsiz olmayan bu bilinçdışı bir yaşamsallık rezervi, bir yaratıcılık kaynağıydı, bilgili zihinsel yaşamın kökeniydi. (Bellek Metaforları)
  • “Bir çok informasyon, bir çok hatıra biz onlarla bir kez daha temas edemeden kaybolur. Unutulup gitmiştir gerçi fakat yokluğu da fark edilmez. Gizli gizli saklı gerçekleşen unutma sürecidir bu.” (Sıla Hasreti Fabrikası)
  • “Asıl sıla hasreti fabrikası herkesi birer göçmene dönüştüren zamandır.” (Sıla Hasreti Fabrikası)
  • “En nefes mürekkep bile en kuvvetli hafızadan iyidir.” (Sıla Hasreti Fabrikası)
  • “Hayat sadece geriye doğru bakarak anlaşılabilir fakat ileriye doğru yaşanmak zorundadır. ” (Kierkegaard) (Sıla Hasreti Fabrikası)
  • En güzel anılar paylaşılanlardır ve paylaşılan insan artık yoksa, tam da bu anıları bir yük benzer biçimde algılar insan. (Unutmanın Kitabı)
  • “Gündüz bilinçdışımız, sıkı sıkı kapalı tutulur. Bir sansürcü buradan bilgili yaşantımıza bir sızıntı olmaması için nöbettedir. Uyku esnasında da bu sıkıdüzen devam eder fakat gündüz ki tetiktelik kalmamıştır. Yer değişiklik yapma, yoğunlaştırma ve simgeleştirme, gizli saklı düş düşüncelerinin kılık değiştirmiş olarak sansürcüye gelmesini sağlar; o da uyku mahmurluğundan geçmelerine izin verir. Uyanır uyanmaz sıkıdüzen kendini toparlar. ” (Düş Dokumacısı)
  • Uykusuzluktan mustarip olan hepimiz bir süreliğine kusursuz bir belleğin lanetiyle yaşar. (Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer)
  • Asperger ruhsal testlere, suni tanısal durumlara ya da tipolojilerin katı, mekanik uygulamalarına inanmıyordu. Zeka benzer biçimde kati ölçüme uygun benzer biçimde görünen bir özellik söz konusuyken bile, mühim olan zeka testinde elde edilmiş puandan ziyade, testin, çocuğun emek harcama davranışı, ilgi alanları ve yaratıcılığıyla ilgili ne söylediğiydi. Zeka kişinin dokunduğu ipliklerden bir tek biriydi ve rengini tüm diğeri iplikler veriyordu. (Aklın Çıkmazları)
  • “Zayıf olduğuna inanılmış olduğu için belleğini zorlamaktan vazgeçen, er ya da geç hafıza sorunlarıyla karşılaşır. ” (Sıla Hasreti Fabrikası)
  • Einstein bir ışık ışını üstünde meydana gelen bir seyahat hayal etmiştir mesela. Bu şekilde bir seyahat esnasında Einstein aynaya bakacak olsa, aynada kendi imgesini göremezdi, bu sebeple ışık, ışık hızından daha süratli gidemezdi, dolayısıyla aynaya yetişemezdi. Bu şekilde bir durumda Einstein tıpkı bir vampir benzer biçimde aynaya baktığında hiçbir şey göremeyecek ve optik süreçlerin gerçekliğinin farkına varacaktı. (Bellek Metaforları)
  • Hakikat nedir?
    Seyyar bir metaforlar ordusu (Bellek Metaforları)
  • “Körlük benzer biçimde doğuştan bir engel, yaşantıda bir eksiklik duygusuna yol açmıyor, düşlerde dahi. Yalnızca gözleri görenler körlerin karanlıkta yaşadıklarına inanıyor. Karanlık ‘değil, tıpkı aynı nedenden aydınlık olmadığı benzer biçimde: Karanlık ve aydınlık görsel kavramlar ve tamamlanmamış olan da aslına bakarsan bunlar. Gelgelelim, edinilmiş engellerde durum değişik.” (Düş Dokumacısı)
  • Yeni anılar oluşurken eski anılara ulaşmak zorlaşıyor. (Unutmanın Kitabı)
  • “Çekingen birisi başkalarının kendisi hakkında ne düşündüğüne büyük ehemmiyet verir. Sonuçta ilgisi çevresine değil çevresinin kendisi ile alakalı fikirlerine yöneliktir.” (Sıla Hasreti Fabrikası)
  • “Hayat sadece geriye doğru bakarak anlaşılabilir fakat ileriye doğru yaşanmak zorundadır.” (Sıla Hasreti Fabrikası)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş