Eğitim

Yeni Başlayanlar için Marx – Rius Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yeni Başlayanlar için Marx – Rius Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yeni Başlayanlar için Marx kimin eseri? Yeni Başlayanlar için Marx kitabının yazarı kimdir? Yeni Başlayanlar için Marx konusu ve anafikri nedir? Yeni Başlayanlar için Marx kitabı ne konu alıyor? Yeni Başlayanlar için Marx PDF indirme linki var mı? Yeni Başlayanlar için Marx kitabının yazarı Rius kimdir? İşte Yeni Başlayanlar için Marx kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Rius

Çevirmen: Fırat Koç

Yayın Evi: Daktylos

İSBN: 9786055968052

Sayfa Sayısı: 137


Yeni Başlayanlar için Marx Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Meksikalı yazar – çizer Rius (Eduardo del Rio Garcia) Marx’ı konu alıyor. Rius’un, keyifli dili ve karikatürleri, “yeni başlayanları” felsefe ile, üretim ilişkileri ile, artı-kıymet ile, sosyalizm ile tanışmamızı sağlıyor. İşe Antik Yunan felsefesinden süregelen Rius, mevzuyu 20. yüzyılın meselelerine getiriveriyor. Dilinin kemiği de yok bu yazarın; değme feylesofların, yedi cihana yargı devam eden kralların, en dokunulmaz “mukaddes”ların yıldızları sönüyor Rius’un satırlarında…Tanıtım Yazısı’ndan


Yeni Başlayanlar için Marx Alıntıları – Sözleri

  • Marx’ın fikirleri halk içinde bir hezeyan yarattığını sanmayın aksine, sığınmacı çevresi ve dar bir aydın grubu haricinde bilen yoktu.
    Ancak 1917’de Lenin’iN Rusya’da ki zaferiyle eserinin dünya genelinde yayılmasıyla tartışılır, incelenir oldu
  • Bazı oldukça bilmiş Marksist arkadaşlara gore marxı özetlemeye kalkışmak özünü yitirmesine sebep olması haricinde bir vakit kaybıymış. Zira Marx koca bir külliyatmış ve dili benim benzer biçimde yarım akıllıların anlayamayacağı kadar karmaşıkmış
  • Diyaelektik yunanca diyalogtan gelir, şu demek oluyor ki münakaşa
  • Emek işciye yabancılaşma diyor fakat iyi mi?
  • Hukuk bizim için adelet sağlamıyorsa ona hukuk demezler…
  • Yaşamın amacı mutluluğa ulaşmaktır. Ama pek oldukça sersem için mutluluk para, iktidar ve saygınlık anlamına gelir. (Aristoteles)


Yeni Başlayanlar için Marx İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Marx, komünizm benzer biçimde kavramlara yabancıysanız adım atmak için iyi bir kitap. Can sıkan değil ve bir girizgah şeklinde. Rius bu kitapta da kendi “çizgisinin” dışına çıkmamış. (Ayşe)

Genel hatlariyla Marx in biyoğrafi ve felsefesini özetleyen cizgi roman ,yeni baslayanlar icin demesine karşın gayette Marx felsefesini ve bununla beraber Felsefe tarihini mükemmel bir sekilde anlatmiş.Çizimler inanilmaz öğretici ve gülünç,ilk kez Marx okurken gülme hissi uyandi. 🙂 Marx severlere çerezlik bir kitap. (Eda)

Rius’un Karl Marx için yazıp çizdiği,”Dünyanın tüm işçileri birleşin” sözü ile akıllarda kalan 1818 de Batı Almanya’da doğan Hukuk fakültesine giren ve ”Hayatımı iyi mi kazanırımdan oldukça,hayatıma iyi mi bir anlam katarım düşüncesi içinde yaşayıp sefalet içinde ölen,Hegel’in izinden giden en yakın arkadaşı Engels’le 30 yaşlarında Komünist Parti Manifestosu’nu yazan,yaşamının son yıllarında Das Kapitalı kaleme alan fakat ilk cildini görebilen 2 ve 3.ciltleri Engels’in tamamaladığı eseleri hakkında fikirlerini mizahi bir çizimle dille anlatmış.
Bunları anlatırken yazar ilk çağlardan beri felsefenin temel şahşıyetlerinden başlayıp Lenin’e kadar devam eden kişilerden bahsederken Marx’ın fikirlerinini örnekler vererek,Proletarya sınıfının doğuşunu ,kapitazlim,sosyalizmi,manifestoyu,burjuavazi vb mevzularda anlaşılır rahat dille çizimlerle anlatmış yazar.
80 yıllarda polisin talebe evini basmasıyla ilgili anlatılan bir öykü vardır ya;işte oradaki aksakalı dede olan Marx’ın yaşamında kısa bir kesit olmuş kitap
NOT:Konuyu bilmeyenler için anlatılan vaka ortalama bu şekildedir.
ALINTIDIR
NUR YÜZLÜ DEDEM
Oniki eylülün derhal öncesi, talebe olaylarının ve toplumsal olayların yoğun yaşandığı günlerde. Polis , Diyerbakır’da bir talebe evini basmış, bir sürü kitap toplamış yığmış ortaya evden.. Öğrenciler bir köşede toplanmış tir tit titriyorlar korkudan, endişeden.. Ama fazla sakıncalı bir şeyler bulamamışlar kendilerine gore polisler. Evlatları aslolan endişelendiren, arkalarındaki duvarda asılı duran Karl Marks’ın resmi.
Bir ara polislerden birisi sormuş öğrencinin birisine:
-Ulan , bu kimin resmi?
Hah, demiş çocuk ,şimdi mıçtık işte . Ne yapsam ne desem derken birden aklına gelivermiş ve:
-Dedemin resmi abi…
Polis sinirle dişlerini sıkarak, öğrencinin ensesine bir tane vurmuş ve:
-Ulan utanmıyor musun a dürzü, bu şekilde nur yüzlü, dini tüm, ak sakallı bir deden var da sen kalkmış goministlik yapıyorsun ha. (mrtdgdvrn)


Yeni Başlayanlar için Marx PDF indirme linki var mı?


Rius – Yeni Başlayanlar için Marx kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Yeni Başlayanlar için Marx PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Rius Kimdir?

Meksikalı aydın, karikatürist, yazar. 1934’te Zamora, Michoacán’da dünyaya geldi. Tüm dünyada Ríus adıyla bilinir. 100’ü aşkın kitabı vardır. Rius, kesin bir siyasal aktivist; ülkesindeki iktidarın ve ABD’nin neoliberal doktrinlerine, ek olarak Katolik Kilisesi’ne karşı eleştiri oklarını yönelten ilerici bir çizerdir.

İlk karikatürleri 1955 senesinde Já-Já dergsinde çıktı. 1960’larda Meksika’nın belli başlı tüm mecmua ve gazetelerine karikatürler çizdi. Meksika hükümetini keskin mizahıyla eleştirdiği Los Supermachos ve Los agachados serileriyle halkın sevgisini kazanmıştır. Siyaset, vejeteryanizm, din, felsefe benzer biçimde mevzuları işlediği resimli kitapları arka arkaya geldi; her insanın anlayıp seveceği bir yalınlık ile keskin bir entelektüel duruşu bir araya getirmesiyle ün saldı. 1961’de, Moskova’da çıkan İzvestiya’ya çizen ilk yabancı oldu.

1970’te Küba tarihini ve devrimini anlattığı Cuba para principiantes’in İngilizce basımıyla beraber dünyada da tanınmaya başladı. Ancak büyük ününe, 1972 tarihindeki Marx para principiantes’in İngilizceye çevrilmesiyle, 70’lerin sonunda ulaştı.

1990’larda, yeni yeni resimli kitaplar üretmeye devam ederken, bir taraftan da El Chahuistle ve kurucuları içinde bulunmuş olduğu El Chamuco adlı siyasal eleştiri dergilerine devamlı katkıda bulunmuş oldu. Meksika’daki siyasal mizahın, kendisinden sonrasında gelen kuşakları için mühim bir örnek teşkil etti.

Bugün 80 yaşlarında bir çınar, El Chamuco’da çizmeye devam ediyor.


Rius Kitapları – Eserleri

  • Çizgilerle Kapitalizmin Korkunç Tarihi
  • Çizgilerle Ateistin El Kitabı
  • Çizgilerle Felsefe
  • Çizgilerle Lenin
  • Çizgilerle Ekonomi
  • Yeni Başlayanlar için Marx


Rius Alıntıları – Sözleri

  • Marx ve başkaları felsefenin ölümünü duyuru ettiler. (Mesleği felsefe olanlar için güç bir durum.) (Çizgilerle Felsefe)
  • BİZE VAR OLDUGUNU GÖSTERMEK İÇİN KAMUOYU KARŞISINA BİR KERECİK ÇIKMASI İŞLERİ ÇOK KOLAYLAŞTIRMAZ MIYDI? .. (YA DA TELEVİZYONA ÇIKIVERMESİ. .. ) (Çizgilerle Ateistin El Kitabı)
  • Bir ülkeyi tek kurşun atamadan yok etmenin en iyi yolu , parasını ezmektir … (Çizgilerle Ekonomi)
  • Bazı oldukça bilmiş Marksist arkadaşlara gore marxı özetlemeye kalkışmak özünü yitirmesine sebep olması haricinde bir vakit kaybıymış. Zira Marx koca bir külliyatmış ve dili benim benzer biçimde yarım akıllıların anlayamayacağı kadar karmaşıkmış (Yeni Başlayanlar için Marx)
  • İnsanların iyilik yapması Tanrı’nın lütfuysa, İYİ­LİK YAPANLARI ÖDÜLLENDİRME­ NİN NE MANASI VAR?
    Her şeye gücü yetiyorsa GÜNAHA NEDEN İZİN VERİYOR .. ? (Çizgilerle Ateistin El Kitabı)
  • Epikuros:
    Tüm hataların deposu zihindir, düşüncelerdir. Hatayı düzeltmek için izlenecek tek bir yol vardır; yeni duyguları çağırmak. (Çizgilerle Felsefe)
  • “Kimin vatanı? Kapitalistlerin mi, işçi sınıfını ezenlerin mi? Patlayan cenk emperyalist, burjuva, saltanat yanlısı bir savaştır. Amacı dünyadaki pazarları ve düşmanın elindeki sömürgeleri ele geçirmektir. Sonuçta olacak olan, bölünme ve yoksulların kapitalistlerin çıkarları uğruna ölüp yok olmasıdır.” (Çizgilerle Lenin)
  • Marx’ın fikirleri halk içinde bir hezeyan yarattığını sanmayın aksine, sığınmacı çevresi ve dar bir aydın grubu haricinde bilen yoktu.
    Ancak 1917’de Lenin’iN Rusya’da ki zaferiyle eserinin dünya genelinde yayılmasıyla tartışılır, incelenir oldu (Yeni Başlayanlar için Marx)
  • Oysa dünyanın daha iyiye gitmesini,
    İnsanlığın ilerlemesini engellemiş olan şey ;
    Din(!) (Çizgilerle Ateistin El Kitabı)
  • Her sınıftan, her zevke uygun, her renkte tanrı! (Çizgilerle Ateistin El Kitabı)
  • EN İYİSİ BÜTÜN ÖN YARGILARI VE YOBAZLIGI BİR KENARA BIRAKIP ŞU SORUYU SORMAK:
    İNANMAYI HAK EDEN HERHANGİ BİR “TANRISAL’ KİTAP VAR MI (Çizgilerle Ateistin El Kitabı)
  • Bununla birlikte, sömürgeciliğin -hâlâ da var olan- savunucuları şöyleki diyor: “Biz bu yırtıcı köylere uygarlık, okul, yol, hastane ve gerçek din götürdük.”
    İlk bakışta hakları var benzer biçimde görünüyor. Ama bu sav tamamen yanlıştır. Bugün görüyoruz ki bu ülkelerden oldukça azı gelişti; daha azca okulları, daha azca hastaneleri var; sefalet, bilgisizlik, açlık ve alkolizm ise oldukça daha çok… Bunlar tam da sömürgeci kapitalizmin ” uygarlaştırıcı” ve sömürü boyunduruğu altında “gününü gün eden” ülkeler… (Çizgilerle Kapitalizmin Korkunç Tarihi)
  • Emek işciye yabancılaşma diyor fakat iyi mi? (Yeni Başlayanlar için Marx)
  • “Marksist olmak devrimci olmak anlamına gelir gençler!” (Çizgilerle Lenin)
  • Yaşamın amacı mutluluğa ulaşmaktır. Ama pek oldukça sersem için mutluluk para, iktidar ve saygınlık anlamına gelir. (Aristoteles) (Yeni Başlayanlar için Marx)
  • Dinlerin hepsi insanların insanlığı köleleştirmek, parayı ve iktidarı tek elde tutmak için uydurmuş olduğu şeylerden ibaret. (Çizgilerle Ateistin El Kitabı)
  • “Korkunç gerçek şu: kapitalistler daha iyi sömürmek için bir şey keşfetti. O da ırkçılık” (Çizgilerle Kapitalizmin Korkunç Tarihi)
  • KENDİ KENDİNE YETEN İNSAN. (Çizgilerle Ateistin El Kitabı)
  • ”Tanrılar insan zihninden çıkmıştır.” (Çizgilerle Felsefe)
  • ”Yok olmanın eşiğinde yaşamayı bilenleri seviyorum, şundan dolayı gerçek anlamda aşkın olan onlardır.” (Çizgilerle Felsefe)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş