Eğitim

Ekotopya – Ernest Callenbach Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ekotopya – Ernest Callenbach Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ekotopya kimin eseri? Ekotopya kitabının yazarı kimdir? Ekotopya konusu ve anafikri nedir? Ekotopya kitabı ne konu alıyor? Ekotopya PDF indirme linki var mı? Ekotopya kitabının yazarı Ernest Callenbach kimdir? İşte Ekotopya kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Ernest Callenbach

Çevirmen: Osman Akınhay

Orijinal Adı: Ecotopia The Notebooks and Reports of William Weston

Yayın Evi: Ayrıntı Yayınları

İSBN: 9789755390567

Sayfa Sayısı: 215


Ekotopya Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Hayal oluşturmak küçümseniyor!Oysa kendi geleceğimizi kazanabilmek için ilkin hayal kurmalı, bizlere dayatılan hayatları sevmiyorsak, kendimizi ifade edecek hayatları hayal etmeyi becermeliyiz. Zira, yaşam hakkında fazlaca kafa yoran meşhur sakallının söylediği şeklinde İnsan önüne problem olarak koyduğu şeyleri çözer.Bu kez bir ekolojik ütopya sunuyoruz sizlere… Yayımlandığında fazlaca tartışılan, sık sık basılan ve derhal türünün klasikleri arasına giren Ekotopyada ABDden ayrılarak yeni bir yaşam kuranlar anlatılır.Ekotopyada insanoğlu varlıklarının anlamını yeryüzündeki tüm canlıları yok olmanın eşiğine getiren üretim ve tüketimde bulmazlar. Tersine, öteki canlılarla naturel dengeyi bozmadan yan yana yaşamayı hedeflerler. Mütevazıdırlar. Kusursuz olmak, büyümek, üstün olmak şeklinde bir amaçları yoktur.Suyu ya da havayı kirletenlerin cezalandırıldığı; gazetelerin, kâğıdın tekrardan kullanılması, başka ormanların yok edilmemesi için iki hafta sonrasında uçan mürekkeple basılmış olduğu; atıkların %99unun tekrardan değerlendirildiği ademi merkezileşmiş bir cemiyet kurmuşlardır. Dokunmanın, şakacılığın, duygusallığın fazlaca geliştiği; iş ve oyunun birbirine karıştığı; tembelliğin garipsenmediği, marihuana kullanmanın düzgüsel bir keyfe dönüştüğü; cinselliğin dolaysız yaşanması için hususi bir çabanın gösterildiği bir yaşam yaşarlar. Hayalin gerçeğe dönüşmesinin {hiç de} imkânsız olmadığını gösteren azca bulunan kitaplardan biri Ekotopya…Sunulan hayatlara hayır diyenler için…Callenbach ekolojik olarak ayakta duran bir dünyaya ilişkin canlı, kapsamlı ve pozitif bir fotoğraf sunuyor. Yeryüzünün geleceğini dert edinen hepimiz için birincil önemde bir kitap


Ekotopya Alıntıları – Sözleri

  • ECO Grekçe oikos’dan (ev, yuva)
    -TOPIA Grekçe topos’dan (yer)
  • İnsanlar, yeryüzündeki öteki canlı varlıkları egemenlikleri allına aldıkları seviyede değil, onlarla dengeli halde yan yana yaşadıkları seviyede mutlu olacaklardı
  • Ekotopya hükümeti, yaygın olarak
    bilinmemekle beraber, hava ve gürültü kirliliğine yol açlıkları sebebi öne sürülerek internasyonal hatlardaki uçakların dahi kendi hava sahasından geçmesini yasaklıyor
  • Öğretmenler okulu diledikleri şeklinde çalıştırmakta, istedikleri eğitim felsefesini izlemekte özgürler. Anne babalar da çocuklarını Crick School’a yada kendi istedikleri başka bir okula göndermekte özgürler.
  • Ekotopyalılar tıbbı elli yıl geriye götürmüşler. Ortaçağdaki şeklinde kan kaybından ölme ihtimalim var.
  • Binalarını taş, kerpiç ve kesilmiş tahtalarla (gözlediğim kadarıyla, ellerine geçen derhal her şeyle) yapıyorlar. Malzemeleri boyayla örtecek bir güzel duyu anlayışına kesinlikle saygınlık etmiyorlar. Sanırım bir evi boyamaktansa asmayla ya da çalılarla donatmayı daha uygun görüyorlar.
  • Suyun ya da havanın bile bile kirletilmesi ağır hapis cezalarıyla cezalandırılıyor. Fahişelik, kumar oynama ve uyuşturucu kullanma şeklinde ‘kurbansız’ suçlar ceza yasasından çıkarılmış, fakat zimmete para geçirme, dolandırıcılık, sahtekarlık ve buna benzer ‘etik suçlar’ kişiliğe yönelik hücum ve soygunculuk şeklinde suçlar kadar ağır halde cezalandırılıyor.
  • Tabakları, tabak başına para alıyormuşsun şeklinde taşıyorsun. Hiç Ekotopyalı bir davranış değil!”
  • İşler açıkça kötüleşiyordu, bunun için insanoğlu değişime hakikaten hazırdılar. Tam anlamıyla, fena havadan, kimyasal maddelerle dolu yiyeceklerden, aptalca reklamlardan dolayı hasta düşüyorlardı. Gözlerini politikaya çevirdiler, zira eninde sonunda kendilerini korumalarının biricik yolu politikaydı.
  • Ava çıkmak şeklinde pratiklere kıtlıklar yüzünden mi başvurduklarını, yoksa bilgili bir atavizm politikasının sonucu olarak mı yöneldiklerini hemen hemen bilmiyorum.


Ekotopya İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Fikir ve kurulan distopya fazlaca hoş fakat nedense heyecanlandıran ve kendine çeken bir tarafı yok anlatımın. Yine de amacı beğendiğim için sonunu getirebildim. Anaerkil ve tabiat temelli bir toplumun hayalini kuran hepimiz okuma listesine almalı. Bu şekilde bir yaşamın mümkün olup olmadığını cevaplamış olacaksınız. (Emre Fidel Çelik)

Topraktan bizi ne katmanlarla ayırdığını bilmediğimiz asfaltın üstünde yürümüyor olmak ya da canımız istediğinde göle atlayıp onlarca düzenlemeyle kısıtlı olmadan yunuslarla yüzmek, çocukken iyi mi olurdu diye düşündüğüm bu biçim şeyler Ekotopya’daki insanların günlük yaşamı. Doğa ile iç içe olmak, tüketimi azaltmak temel amaçları, fakat hayata getirdikleri felsefe bu kapsamla sınırı olan değil. Yaparken eğlenilmeyen iş hayata geçirmeye kıymet değildir düşüncesiyle her işi yavaş yavaş, birbirleriyle şakalaşarak ve sevmiş olarak yapıyorlar. İnsanlarla çevrili olup içten içe her insanın yalnız olması hissi onlarda yok zira hepimiz yapmacıksız iletişime açık, tüm Ekotopyalılar büyük bir ailenin parçası. Yazar bu şekilde bir hayal dünyasının gerçek hayatta bir ülke olarak iyi mi yaşatılabileceğini anlatmış. ABD’den ayrılarak kurmuş oldukları yeni ülkede, Ekotopyalıların buldukları çevreci çözümlerin yanı sıra bilim, siyaset, endüstri, eğitim şeklinde alanlardaki yaklaşımlarını açıklamış. Heyecansız bir kitap fakat, çevre problemlerinden dolayı dünyanın geleceğinin umutsuz görünmüş olduğu gerçek yaşamdan uzaklaşıp ümit veren alternatif bir senaryo okumakta insanı güçlendiren bir şeyler var denebilir. (human person)

Olağanüstü bir kitap olmamasına rağmen okuyucuya hayal etmesi için yeni bir ütopya sunmak istemiş yazar. Kadınların erkeklerle hakikaten eşit olduğu ve doğaya karşı insanların saygıyla yaklaştığı bir ütopya. (Kitap Mağarası)


Ekotopya PDF indirme linki var mı?


Ernest Callenbach – Ekotopya kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Ekotopya PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Ernest Callenbach Kimdir?


Ernest Callenbach Kitapları – Eserleri

  • Ekotopya
  • Ekoloji Cep Rehberi


Ernest Callenbach Alıntıları – Sözleri

  • İşler açıkça kötüleşiyordu, bunun için insanoğlu değişime hakikaten hazırdılar. Tam anlamıyla, fena havadan, kimyasal maddelerle dolu yiyeceklerden, aptalca reklamlardan dolayı hasta düşüyorlardı. Gözlerini politikaya çevirdiler, zira eninde sonunda kendilerini korumalarının biricik yolu politikaydı. (Ekotopya)
  • Kokuları ayırt etme mevzusunda erkeklerden fazlaca daha yetenekli olan hanımefendilerin bilinçsiz bir halde kendi bağışıklık sistemlerine uygun genetik yapıya haiz erkekleri algılayabildiği ileri sürülmektedir. (Ekoloji Cep Rehberi)
  • Ekotopya hükümeti, yaygın olarak
    bilinmemekle beraber, hava ve gürültü kirliliğine yol açlıkları sebebi öne sürülerek internasyonal hatlardaki uçakların dahi kendi hava sahasından geçmesini yasaklıyor (Ekotopya)
  • İnsanlar, yeryüzündeki öteki canlı varlıkları egemenlikleri allına aldıkları seviyede değil, onlarla dengeli halde yan yana yaşadıkları seviyede mutlu olacaklardı (Ekotopya)
  • Evrensel anlamda en yıkıcı olan ekolojik etkisinde bırakır, verimli arazileri ele geçirirken meydana getirilen, masum yada kimi süre garip görünen eylemlerimiz sonucunda oluşur. Geyik yada antilop şeklinde mahalli otlayıcı hayvanları ortadan kaldırma pahasına yayla ve ovaları, tarlalara yada hayvan yetiştirme çiftliklerine dönüştürüyoruz; bölgeye yabancı otları getiriyor ve sonrasında bu tarz şeyleri da aşırı otlatma yüzünden bitiriyoruz; ağaçları keserek ormanları yok ediyor ve bunun yerine fazlaca azca hayvan ve kuşun barınabileceği, tek türü içeren ağaç yetiştirme çiftlikleri koyuyoruz; verimli alanları caddeler, otoyollar ve binalar yapmak için asfaltlıyor, bölgeye özgü bitkileri katlediyor ve toprağı yabani hayvanlar, kuşlar ve hatta böcekler için bile yaşanmaz hale getiriyoruz; biyolojik olarak varlıklı, yağmur alan toprakları havaalanlarıyla, avmleriyle ve uydu kentlerle dolduruyoruz. (Ekoloji Cep Rehberi)
  • Ava çıkmak şeklinde pratiklere kıtlıklar yüzünden mi başvurduklarını, yoksa bilgili bir atavizm politikasının sonucu olarak mı yöneldiklerini hemen hemen bilmiyorum. (Ekotopya)
  • Suyun ya da havanın bile bile kirletilmesi ağır hapis cezalarıyla cezalandırılıyor. Fahişelik, kumar oynama ve uyuşturucu kullanma şeklinde ‘kurbansız’ suçlar ceza yasasından çıkarılmış, fakat zimmete para geçirme, dolandırıcılık, sahtekarlık ve buna benzer ‘etik suçlar’ kişiliğe yönelik hücum ve soygunculuk şeklinde suçlar kadar ağır halde cezalandırılıyor. (Ekotopya)
  • “Vücudumuz elmayı sindirdikten ve kullanabileceği gıdaları aldıktan sonrasında oluşan dışkı, kanalizasyonlardaki yada bataklıklardaki mikropların besini olur; böylece mikroplar ve artıkları da nebat gelişim döngüsüne tekrardan girerler. Nefes aldığımızda, fotosentez icra eden bitkilerin ve mikropların ürettiği oksijeni içimize çekmiş, nefes verdiğimizde ise, bu nebat ve mikroplar için yaşamsal kıymeti olan karbondioksidi dışarı vermiş oluruz. Canlı olduğumuz sürece çevreden gelen kaynakları kullanırız. Çöplerimizi “arıttığımızı” düşünebiliriz, fakat bu çöpler yine yine dolaşıma girmektedir. Unutmamalıyız ki çevremiz ve biz aslen biriz.” (Ekoloji Cep Rehberi)
  • İlk başta canlıların ölmesi ve ayrışması üzücü görünebilir. Fakat ölüm ve çürüme olmasaydı yeni hayatlar da oluşamazdı.

    Doğada, yaratma ve yok etme bir mıknatısın artı ve eksi kutupları gibidir; biri olmadan diğeri var olması imkansız. Bazı eski dinlerde yok etme tanrılarının ve tanrıçalarının olması bu yüzdendir. Ayrıca bedenin reenkarnasyonu da kelimenin düz anlamıyla doğrudur ve evrenseldir. Bedenlerimizi oluşturan tüm bileşenler başka canlılarda yine yine dünyaya geri döner. Fazlaca sert maddeler olmalarına karşın kemikler bile tamamen tüketilir ve geri dönüştürülür. (Ekoloji Cep Rehberi)
  • “Her şey birbiriyle bağlantılıdır. Her şey bir yere gider. Hiçbir şey sonsuz değildir. Son sözü tabiat söyler.” (Ekoloji Cep Rehberi)
  • Ekotopyalılar tıbbı elli yıl geriye götürmüşler. Ortaçağdaki şeklinde kan kaybından ölme ihtimalim var. (Ekotopya)
  • “Enerjinin Birinci Kuralı: Enerji yaratılamaz yada yok edilemez, yalnız bir biçimden diğerine dönüştürülebilir. Isı üretmek için bir odun parçasını yakmak enerji yaratmaz; yalnız daha ilkin bir ağacın FOTOSENTEZ yaparak depoladığı enerjiyi açığa çıkarır. Elimizi hareket ettitmek
    için de, kaslarımız gene fotosentez sonucu oluşan gıdaları yiyerek vücudumuzca depoladığımız enerjiyi kullanır.” (Ekoloji Cep Rehberi)
  • Binalarını taş, kerpiç ve kesilmiş tahtalarla (gözlediğim kadarıyla, ellerine geçen derhal her şeyle) yapıyorlar. Malzemeleri boyayla örtecek bir güzel duyu anlayışına kesinlikle saygınlık etmiyorlar. Sanırım bir evi boyamaktansa asmayla ya da çalılarla donatmayı daha uygun görüyorlar. (Ekotopya)
  • “Ekofeminizm: Toplumsal Ekoloji ve Derin Ekoloji’yle birçok mevzuda aynı fikri paylaşır fakat tabiatın adam-egemen sömürülme biçimiyle adamların hanımefendilere hükmetmesi arasındaki paralelliğe vurgu yapar ve ata-
    erkil kurumlar ve tutumlardaki birçok yıkıcı eylemin altını çizer. “Gök tanrılı” ataerkil dinleri öneeleyen dünya merkezli tanrıça dinlerinin de dahil olduğu hanım tarihinin, Sürdürülebilirliğin kuyusunu kazan adam davranışına yönelik ıslah edici özellikler gösterdiğini anlatır.” (Ekoloji Cep Rehberi)
  • Tabakları, tabak başına para alıyormuşsun şeklinde taşıyorsun. Hiç Ekotopyalı bir davranış değil!” (Ekotopya)
  • ECO Grekçe oikos’dan (ev, yuva)
    -TOPIA Grekçe topos’dan (yer) (Ekotopya)
  • Öğretmenler okulu diledikleri şeklinde çalıştırmakta, istedikleri eğitim felsefesini izlemekte özgürler. Anne babalar da çocuklarını Crick School’a yada kendi istedikleri başka bir okula göndermekte özgürler. (Ekotopya)
  • “Su yosunlarının genetik yapıları şaşırtı-
    cı derecede karmaşıktır fakat tekrardan programlanabilirlerse elektrik üret-
    meleri bile mümkün olabilir.” (Ekoloji Cep Rehberi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş