Eğitim

Zihin Çerçeveleri – Howard Gardner Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Zihin Çerçeveleri – Howard Gardner Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Zihin Çerçeveleri kimin eseri? Zihin Çerçeveleri kitabının yazarı kimdir? Zihin Çerçeveleri konusu ve anafikri nedir? Zihin Çerçeveleri kitabı ne konu alıyor? Zihin Çerçeveleri PDF indirme linki var mı? Zihin Çerçeveleri kitabının yazarı Howard Gardner kimdir? İşte Zihin Çerçeveleri kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Howard Gardner

Çevirmen: Ebru Kılıç

Yayın Evi: Alfa Yayınları

İSBN: 9789752974876

Sayfa Sayısı: 559


Zihin Çerçeveleri Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Howard Gardner, Çoklu Zekâ Kuramı’nı korumak için çaba sarfeden en mühim bilim adamıdır. Standart psikometrik araçlarla ölçülebilen tek bir zekâ olduğuna dair geleneksel kuramı şiddetle eleştiren Gardner, ilk kez 1983 senesinde, her ferdin birbirinden değişik pek fazlaca zekâsının olduğu ve bunların her birinin kendilerine özgü bir halde geliştiği ve çalmış olduğu tezini ortaya atmıştır. Zihin Çerçeveleri: Çoklu Zekâ Kuramı adlı kitabında toplamış olduğu emek harcamaları eğitim, sanat, bilişsel psikoloji ve tıp alanlarındaki görüş ve düşünüşleri yakından etkilemiş, bu alanlarda bir devrim yaratmıştır. Gardner’in araştırmalarına bakılırsa insanoğlunun yedi zekâsı vardır. Her insanda bu zekâların tümü bulunur, sadece insanların beceri ve yaratıcılıkları büyük farklılıklar gösterir. Bir öğrencinin her zekâsının ayrı ayrı kuvvetli yanları ve zayıflıkları işlenerek, daha başarıya ulaşmış olması sağlanabilir. Bu zekâ türlerini bir sınıfın içinde entegre etmek, mevcut eğitim sistemini kökten değiştirmeyi gerektirir. Hem fazlaca etkisinde bırakan hem de son aşama mühim bir yapıt. Gardner psikometrik kuram ve enformasyon işleme süreçleri ile alakalı dar kalıpları kırarak, pek fazlaca alandaki insan yetileri mevzusunda varlıklı ve yepyeni bir kavram sunuyor.

Ulrich Neisser, Emory University


Zihin Çerçeveleri Alıntıları – Sözleri

  • … en hafifçe bir bunama durumu bile, ferdin sözel becerisine hasar vermeye yeter.
  • ”Yazarken var oluyorum. Kalemim o denli süratli ki, kimi zaman bileğim ağrıyor. Defterleri doldurup yere atar, onları orada unuturum, kaybolur giderler. Yazmak için yazıyorum. Bundan pişman değilim; okunmuş olsaydım, memnun etmeye çalışırdım. Yine bir mükemmel olurdum. Bu şekilde gizliyken hakikiyim.
  • Genotip ve fenotip arasındaki fark, ferdin davranışsal ve entelektüel profilini değerlendirmek açısından kilit önemdedir.
  • Yirmi yıl süresince planlı olmadan, insan becerilerinin beyindeki organizasyonunu, iyi mi oluştuklarını, iyi mi (kimi zaman) bir arada çalıştıklarını ve patolojik koşullar altında iyi mi bozukluklarını anlamaya çalıştım. “The Shattered Mind” değişik formlarda beyin hasarı geçiren bireylerin başlarına gelenleri kayıt altına almaktadır. Kitapta, beyindeki değişik kısımların değişik “bilişsel” işlevler için daha baskın bulunduğunu kanıtladım. Farklı insana özgü yetilerin psikolojisini tanımlayan bir kitap yazmak istedim. “Kinds of Minds” adıyla bir taslak yazdım. Bu kitabı seneler süresince rafa kaldırdım. Sonunda biçim değiştirerek “Zihin Çerçeveleri”ne dönüştü.
  • Zekâlar bir artı eksi toplamı şeklinde düşünülmemelidir; çoklu zekâ kuramını da, bir zekânın gelişmesi durumunda ötekinin geri kalmış olduğu hidrolik bir model olarak düşünmemek gerekir. Ancak istatiksel düzeyde, değişik bireyler -ve değişik kültürlerin- değişik zekâları kullandıklarını düşünmek akla yatkındır.
  • “İnsanın, onu tanıyan ve zihinlerinde ona ilişkin bir imge taşıyan insanların sayısı kadar toplumsal kişiliği vardır.”
  • “Yeni bir matematiksel bulgu ölümsüzlüğü fısıldayan bir zaferdir.”
  • Mantıksal-matematiksel zekânın temeli, ilk olarak nesnelerin ele alınma biçimindedir.
  • Nesneleri gruplara bölme becerisi, çocuğun belli nesnelerin ortak bazı özelliklere haiz olduğu yolunda data sahibi olmaya başladığının “kamuya ilanı”dır.
  • Auden’in bakış açısına bakılırsa, insan kişisel eylemler, emek verme ya da duayla elde edilebilecek şeyleri şiirler edinmeye çalıştığında bu tür ”çöplük”ler ortaya çıkar.


Zihin Çerçeveleri İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Gardner, ileri sürdüğü çoklu zekâ kuramını bu kitapta anlatmış. Oldukça geniş bir örneklem üstünden ve birçok disiplinden faydalanarak bu kuramı oluşturmuş. Tabi bu kuramın kökeninin fazlaca eskilere dayandığını kendisi söylüyor. Antik Çağ filozoflarının bu temel düşüncesi, bu kuramın en temel yapısı diyemeyiz elbet. Ama bir miktar katkıları olduğu aşikar. Ayrıca Piaget’nin “Bilişsel Gelişim Kuramı” da bu kurama fazlaca katkıda bulunduğunu söylemek gerekir. Fakat Gardner, Piaget’nin kuramının eksikleri bulunduğunu aktarıyor.
Kitabın ilk kısmı zekâ üstünde durmuş. Bu kısım, kitabın kalbi olan ikinci bölüme hazırlık mahiyetinde diyebiliriz. İkinci bölümde ise kuram açıklanıyor. Gardner, bu zekâ türlerini 6 başlık altında toplamış, bunlar; dil zekâsı, müzikal zekâ, mantıksal-matematiksel zekâ, uzamsal zekâ, bedensel-kinestetik zekâ ve kişisel zekâ. Bunları anlatırken birazcık uç örneklerden faydalanmış. Bu örneklerin içinde engelli bireyler, otistik bireyler, hususi yetenekli dediğimiz üstün yetenekli insanoğlu şeklinde birçok örnek bulunmakta. Tabi tüm bir kuramı bu uç örneklerle açıklamamış. Tüm bunların peşinden kurama gelen eleştirileri değerlendirmiş. Son olarak da bu kuramın eğitime uygulanabilirliği hakkında yazmış.
Kitap, daha fazlaca eğitim, psikoloji, nöroloji şeklinde disiplinlerden ya faydalanmış ya da bu tarz şeyleri etkilemiş. Bundan dolayı, bu alanlara uzak biri için kitap bunaltıcı olabilir. Ben kendi adıma sıkılmadığımı söylemek isterim. Fakat okuma hızımın yavaşladığını da gördüm. Belki aşina olmadığım terimler yüzünden bu şekilde olmuştur. Bu sebeple, kuram ilgi alanınızla ilgili ise okumanız yararlı olur. Aksi takdirde kitabı yarıda bırakabilirsiniz.
Son olarak, bu kuramın da etkilediği bazı insanoğlu var. Onların içinden en bilineni de Daniel Goleman. Bilhassa “Duygusal Zekâ” adlı kitabı zevkle okunabilecek düzeyde. Bakmanızı şiddetle tavsiye ederim. Herkese keyifli okumalar… (Bilal Dursun)


Zihin Çerçeveleri PDF indirme linki var mı?


Howard Gardner – Zihin Çerçeveleri kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Zihin Çerçeveleri PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Howard Gardner Kimdir?

Howard Gardner (d. 1943, Pensilvanya), hâlen Harvard Üniversitesi’nde çalışmalarına devam eden Amerikalı psikologdur. Çoklu zekâ kuramını ortaya atan bilim adamıdır.1981’de MacArthur Ödülü almıştır.

Standart psikometrik araçlarla ölçülebilen tek bir zekâ olduğuna dair geleneksel kuramı şiddetle eleştiren Gardner ilk kez 1983 senesinde her ferdin birbirinden değişik pek çokzekâsının olduğu ve bunların her birinin kendine özgü bir halde geliştiği ve çalmış olduğu tezini ortaya atmıştır. Çoklu zeka kuramı herhangi bir psikometrik aracın neticelerinden yararlanmaz. Zekanın biyopsikolojik bir potansiyel bulunduğunu ve kültürel değerlerden derinlemesine etkilendiğini savunur.

Zihin Çerçeveleri: Çoklu Zekâ Kuramı adlı kitabında toplamış olduğu emek harcamaları eğitim, sanat, bilişsel psikoloji ve tıp alanlarındaki görüş ve düşünüşleri yakından etkilemiş, bu alanlarda bir devrim yaratmıştır.

Harvard ve Boston üniversitelerinde psikoloji profesörü olan Howard Gardner tek zekâ tipine karşı çıkarak insanların daha başarıya ulaşmış olduğu değişik alanlar bulunduğunu ve bu alanlarda zekâya dayalı büyük beceriler gösterebildiğini ifade ederek “Çoklu Zekâ” (Multiple Intelligence) teorisini ortaya atmıştır.

Gardner’in ilk araştırmalarında yedi tane zeka tespit edilmiştir. Bunlar sözel-dilsel zeka, mantıksal-matematiksel zeka, bedensel-kinestetik zeka, görsel-uzamsal zeka, müziksel-ritmik zeka, kişilerarası toplumsal zeka ve içsel zekadır. Daha sonrasında sekizinci zeka olan doğacı zeka da bunlara eklenmiştir. Dokuzuncu zeka olduğu kabul edilen varoluşsal zeka hâlen araştırılmaktadır. Bu zekaya biyolojik bir alan bulunamadığından Gardner bu zekaya “yarım zeka” adını vermiştir ve bu zekayı listeye sonrasında ekleyebileceklerini belirtmiştir. Herinsanda bu zekâların tümü bulunur, sadece insanların beceri ve yaratıcılıkları büyük farklılıklar gösterir. Bir öğrencinin her zekâsının ayrı ayrı kuvvetli yanları ve zayıflıkları işlenerek daha başarıya ulaşmış olması sağlanabilir. Bu zekâ türlerini bir sınıfın içinde entegre etmek, mevcut eğitim sistemini kökten değiştirmeyi gerektirir. Gardner psikometrik kuram veenformasyon işleme süreçleri ile alakalı kalıpları kırarak pek fazlaca alandaki insan yetileri mevzusunda yeni bir kavram sunmuştur.


Howard Gardner Kitapları – Eserleri

  • Zihin Çerçeveleri
  • App Kuşağı
  • Eğitilmemiş Zihin
  • Çoklu Zeka
  • Geleceği İnşa Edecek Beş Zihin
  • Zihniyetleri Değiştirmek
  • Eğitimli Akıl
  • Hakikat Güzellik Ve İyilik


Howard Gardner Alıntıları – Sözleri

  • … en hafifçe bir bunama durumu bile, ferdin sözel becerisine hasar vermeye yeter. (Zihin Çerçeveleri)
  • Hem okulda hem toplumsal hayatta öteki zekâ türlerinin önemini küçümsediğimizden dolayı evlatların kendilerini aptal şeklinde hissetmelerine yol açtık ve muntazam bir performans sergileyemedikleri için onları başarısız addettik. (Eğitilmemiş Zihin)
  • Evlatların, ilk yıllarını geçirdikleri toplumsal çevrenin, sonradan etraflarındaki dünyayı anlamlandırdıkları standartlar üstünde oldukça büyük tesiri vardır. Gerek moda, yiyecek, coğrafi çevre, gerekse konuşma biçimi olsun, evlatların ilk gördükleri modeller, zevklerini ve tercihlerini müddetsiz şekilde etkilemeye devam eder ve bu tercihlerin değişmeleri de oldukça zor olsa gerek. (Eğitilmemiş Zihin)
  • Bir çok çocuğun, niçin okuması gerektiği mevzusunda hiçbir fikri yoktur, şundan dolayı etrafındaki yetişkinler de okumamaktadırlar. (Eğitilmemiş Zihin)
  • Auden’in bakış açısına bakılırsa, insan kişisel eylemler, emek verme ya da duayla elde edilebilecek şeyleri şiirler edinmeye çalıştığında bu tür ”çöplük”ler ortaya çıkar. (Zihin Çerçeveleri)
  • Mantıksal-matematiksel zekânın temeli, ilk olarak nesnelerin ele alınma biçimindedir. (Zihin Çerçeveleri)
  • İşyerlerindeki yöneticiler doğru bilgiye, beceriye ve zihin tipine haiz kişileri-bana bakılırsa disiplinli, sentezci, yaratıcı, saygılı ve etik zihinlere haiz kişileri-seçmekle mesuldür. Aynı şekilde, yönetici, önder, dekan ya da rektör konumunda olan kişilerin bu beş zihin tipini hem kendilerinde hem de görevli oldukları kişilerde geliştirmek için uğraşmaları gerekir. (Geleceği İnşa Edecek Beş Zihin)
  • Belirli zihin tiplerinin geliştirilmesi söz konusu olduğunda en mühim dayanağımız eğitimdir. Çıkış noktamızın eğitim olmasi son aşama do ğaldır: Ne de olsa genç zihinleri tanıma ve eğitme mevzusunda en mühim yükü eğitimciler ve yetkili eğitim kurumları üstlenmiş durum dadır. (Geleceği İnşa Edecek Beş Zihin)
  • Genç insanoğlu, çağdaş dünyayı idrak etmek ve bu dünyanın bir parçası olabilmek için bilimsel düşünmeyi öğrenmek zorundadır. (Geleceği İnşa Edecek Beş Zihin)
  • “Yeni bir matematiksel bulgu ölümsüzlüğü fısıldayan bir zaferdir.” (Zihin Çerçeveleri)
  • Genotip ve fenotip arasındaki fark, ferdin davranışsal ve entelektüel profilini değerlendirmek açısından kilit önemdedir. (Zihin Çerçeveleri)
  • Yirmi yıl süresince planlı olmadan, insan becerilerinin beyindeki organizasyonunu, iyi mi oluştuklarını, iyi mi (kimi zaman) bir arada çalıştıklarını ve patolojik koşullar altında iyi mi bozukluklarını anlamaya çalıştım. “The Shattered Mind” değişik formlarda beyin hasarı geçiren bireylerin başlarına gelenleri kayıt altına almaktadır. Kitapta, beyindeki değişik kısımların değişik “bilişsel” işlevler için daha baskın bulunduğunu kanıtladım. Farklı insana özgü yetilerin psikolojisini tanımlayan bir kitap yazmak istedim. “Kinds of Minds” adıyla bir taslak yazdım. Bu kitabı seneler süresince rafa kaldırdım. Sonunda biçim değiştirerek “Zihin Çerçeveleri”ne dönüştü. (Zihin Çerçeveleri)
  • Empati yokluğu sosyopatlığın alametifarikasıdır. (App Kuşağı)
  • Nesneleri gruplara bölme becerisi, çocuğun belli nesnelerin ortak bazı özelliklere haiz olduğu yolunda data sahibi olmaya başladığının “kamuya ilanı”dır. (Zihin Çerçeveleri)
  • “Birisinin fikir ve duygularına direkt karşı çıkmak rahatsız edicidir. Ancak bizi başkalarına yaklaştıran da, bu duygusal riski üstlenmektir.” (App Kuşağı)
  • yeni düşünce ve uygulamalara niçin gerek duyulduğunu anlamaları, işe yaramayan alışkanlıkları bırakmaları, yeni konumları için uygun olan davranış şeklini yavaş yavaş pekiştirmeleri gerekir. (Geleceği İnşa Edecek Beş Zihin)
  • Eğitimin gelecekte yalnız matematik, bilim ve teknoloji üstünde yoğunlaşması icap ettiğini düşünmek kolaycı-fakat tehlikeli-bir bakış açısıdır. Küresel kuvvetlerle beraber her şeyin değişmesi gerektiğine inanmak da aynı biçim de rahat ve tehlikeli-bir görüştür. (Geleceği İnşa Edecek Beş Zihin)
  • “Etik olmak, eğitilmemiş zihnin kuvvetli eğilimlerinin üstesinden gelmek anlama gelir. “ (Eğitilmemiş Zihin)
  • Birisinin fikir ve duygularına direkt karşı çıkmak rahatsız edicidir. Ancak bizi başkalarına yaklaştıran da, bu duygusal riski üstlenmektir. (App Kuşağı)
  • ”Yazarken var oluyorum. Kalemim o denli süratli ki, kimi zaman bileğim ağrıyor. Defterleri doldurup yere atar, onları orada unuturum, kaybolur giderler. Yazmak için yazıyorum. Bundan pişman değilim; okunmuş olsaydım, memnun etmeye çalışırdım. Yine bir mükemmel olurdum. Bu şekilde gizliyken hakikiyim. (Zihin Çerçeveleri)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş