Eğitim

Zorbaların Elinde – Flannery O’Connor Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Zorbaların Elinde – Flannery O’Connor Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Zorbaların Elinde kimin eseri? Zorbaların Elinde kitabının yazarı kimdir? Zorbaların Elinde konusu ve anafikri nedir? Zorbaların Elinde kitabı ne konu alıyor? Zorbaların Elinde PDF indirme linki var mı? Zorbaların Elinde kitabının yazarı Flannery O’Connor kimdir? İşte Zorbaların Elinde kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Flannery O’Connor

Çevirmen: Püren Özgören

Yayın Evi: Everest Yayınları

İSBN: 9786051850320

Sayfa Sayısı: 207


Zorbaların Elinde Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Flannery O’Connor, benim kuşağımın en büyük hikâyecisidir.”

-Kurt Vonnegut-

Flannery O’Connor’ın, Bilge Kan’ın peşinden, 1960 senesinde gösterilen ikinci ve son romanı Zorbaların Elinde, gotik duyarlılığın karanlık ve sürükleyici bir örneği oluşunun yanı sıra, hiciv dolu üslubu açısından da Amerikan edebiyatı için bir dönüm noktası sayılmaktadır.

On dört yaşındaki yetim Francis Marion Tarwater kendini bildi bileli İhtiyar Tarwater ile yaşamaktadır. Büyük dayısı onu eğitmekle kalmamış, hâlâ dünyadaki öteki akrabası, kendisinin de yeğeni olan Rayber adındaki öğretmenin elinden de kurtarmıştır. Yaşlı insanın söylediğine nazaran Tarwater’ın kaderinde peygamber olmak vardır ve ilk görevi öğretmenin oğlu Bishop’ı vaftiz etmektir. Dayısı öldüğünde Tarwater kendini öteki tüm çocuklar şeklinde düzgüsel bir yaşam sürmesini ve kafasına zorla sokulan hurafelerden kurtulmasını isteyen Rayber’ın kapısında bulur. Fakat geçmişi, yaşlı insanın hayaleti ve kafasındaki tekinsiz ses onu bir an olsun yalnız bırakmayacaktır. Tarwater’ın kutsallık ve dünyevilik içinde yaşamış olduğu ikilem O’Connor’ın şaşırtıcı ve acıklı üslubunda yaşam buluyor. Zorbaların Elinde çağıl edebiyatın inançla beslenen en unutulmaz yapıtlarından biri olma hususi durumunu bugün de koruyor.

“20. yüzyılda ölümünün peşinden yazınsal şöhreti Flannery O’Connor -ve bir kural dışı olarak Sylvia Plath dışında- kadar süratli ve trajik bir halde artan bir yazar daha yoktur, O’Connor’ın eserleri 1964’ten bu yana yazınsal kanonun bir parçasıdır.”

-Joyce Carol Oates-


Zorbaların Elinde Alıntıları – Sözleri

  • “O gözlerdeki anlamı bildikten sonra, rengin ne önemi var ki? Onların gerisinde ne olduğunu biliyorum.”
  • “Ölüler ayrıntıları dert etmez.”
  • “Öldüklerinde Tanrı’ya şükrederim, böylece anımsanacaklardan biri eksilmiş olur.”
  • Ölüler ayrıntıları dert etmez.
  • “Kimse seni rahatsız etmeycek,” diye mırıldandı Zenci, hanımeli duvarını arkasına asla bakmadan aralarken. “Bu da sana dert olucak.”
  • “Bir çocuk kendini savunamaz. İnanmak, çocukların lanetidir.”
  • İnanmak evlatların lanetidir.
  • Delilikle boşluk arasındaki o daracık çizgide dimdik duruyordu; dengesini yitirme vakti ulaşınca de niyeti boşluğa doğru sendelemek, dolayısıyla kendi seçtiği tarafa düşmekti.
  • Vebayı çağırana veba ! Kılıcı çağırana kılıç !
  • Vakit nakittir, fakat nakit kana benzer ve süre kanı kurutur, toza çevirir.


Zorbaların Elinde İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Oldukça sarsıcı bir “dincilik” ve sistem eleştirisi… Dincilik diyorum evet, şundan dolayı inanç demek güzel duygulara da ihanet şeklinde geldi bana bu kitabı okurken. Din dogmalarının fiil gücü ile düşünce insanlarının basiretsizliği o şekilde bir kıyasla anlatılıyor ki etkilenmemek elde değil. Kelimelere dökülemeyecek oldukca şey var bu kitapta. Anlatmak da oldukca güç. Kitabı düşündükçe başka şeylerin daha da anlamlı geleceğini düşünmeden edemiyorum. (Damla)

Sertlik!!!: Cinsel, fizyolojik, ruhsal… Her türlü sertlik örneği.
Aslında araştırma yazmayı düşünmüyordum. Ama oldu…
Olanlar oldu… O yoğun duygular ve düşünceler ile cebelleşmekteyken ben ne işe yaradığını bilmeden bir zamanlar rastgele almış olduğum bu kitap ile kasvet ile doldum taştım.
İnancın iyi mi olup yanlışlıklar ve rahatsızlıklar ile beraber bir saplantıya dönüşüp de bir çocuğun evet bir çocuğun yaşamını mahvedebileceğini… Onunla beraber başka hayatları da yok ettiğini…
Anlatamıyorum. Gerçekten anlatamıyorum. Üzerimde oluşan etkiyi ne yaparsam yapayım aktaramayacağım. Zaten görmeyeceksiniz de… Yazmak da istememiştim oysa fakat kayıtsız kalamadım. Okumayı düşünenler var ise eğer düşünmemeli!
İçinde bulunduğum şu zamanlarda o şekilde bir cümleler okudum ki paylaşmadığım… Hesaplaşmaların, ruhsal bunalımların, düzgüsel olmayan psikoloji ve saplantının neleri doğurduğunu ne kadar anlatabilirim ki…
Tek bir yöne bakarak ilerle! Gözlerini ondan ayırma! Sadece o amaca odaklan! Sana emrediyorum! Dercesine bebeklikten itibaren yaşanılan travmanın sonucu olarak çözüm her şeyi yok etmek mi olmalıydı?
Soruyorum size ey pislik insanoğlu! Kendinizden başka bir dünyayı görmeyi ne süre başaracak ve kendi dünyanızdaki saplantılarınız uğruna daha kaç insanı mahvedeceksiniz? Günden güne fikirlere görüşlere dine siyasete … Oraya oldukca güzel cümleler de kurabilirim. Sövgü içerikli. Her her neyse tüm bunların başkaları için bir saçmalık bulunduğunu ne süre farkedeceksiniz? Başkalarının hayatlarına vaaz vere vere müdahale etmekten ne süre vazgeçeceksiniz?
Vaaz veren adam öldü gitti geriye mahvolmuş bir çocuk bıraktı… Yaşamı, yaşamı hiçbir süre varolmamış, saçma sapan inanışlar uğruna, kendince ona başkaldırarak oysa kendine başkaldırarak, o asla tanışamadığı dünyayı yıktı. 14 yaşlarında bir çocuk! Hele o şekilde bir yer vardı ki ne işe yaradığını anlayamadığım, aslına bakarsak anlayıp idrak etmek istemediğim yeter bu kadarı fazla söylediğim… Biraz abarttım kabul ediyorum. Şundan dolayı her iyi mi olsa bir roman.
Gerçek hayatta yok mu sanıyorsunuz? Her gün aç haber izle. Beyni sulanmış evlatları seyret. Psikolojik sertlik ile kafayı yemiş yetişkinlerin altındaki travmanın çocukluğuna dayandığını aç da izle. Cinsel sertlik ile beraber tüm dünyasını karanlığa gömmüş evlatları ve onlardan ortaya çıkacak yeni canileri izle…
Zaten tek yaptığımız bu değil mi? Susup seyretmek… Cıkcıkcık! Diye de tepki verir iki üç kınama, instagram twitter feysbuk paylaşımları, sonrasında aman bu insanoğlu ne duyarlı desinler desinler… Bunları yaparken cafelerde oturup kahve içmeyi de savsaklamak heralde elinde telefon, ordan seç en uygun kınama metnini kopyala yapıştır ohh senden duyarlısı yok…
Kendimden iğreniyorum… Size o mutlu hayatlarınız ile başarılar. Ben yok olmaya gidiyorum yavaş yavaş… (Esther. Sema)

Francis Marion Tarwater, büyük dayısı yaşlanmış Tarwater tarafınca koyu bir bağnazlık, inanç öğretisiyle, hatta peygamber olacağı inancıyla yetiştirilir.İhtiyar Tarwater’ın ölümü sonrası yalnız kalan Francis,öğretmen dayısı Rayber’ın yanına gider.Rayber, Francis’in tüm hurafelerden kurtulup, düzgüsel bir çocuk şeklinde yaşaması için uğraşsa da kolay değildir, geçmişin gölgesinden kurtulmak.
Oldukça karanlık, sarsıcı bir kitaptı Zorbaların Elinde.
“Flannery O’Connor, benim kuşağımın en büyük hikâyecisidir.” demiş Kurt Vonnegut (Hasret Akbaş)


Zorbaların Elinde PDF indirme linki var mı?


Flannery O’Connor – Zorbaların Elinde kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Zorbaların Elinde PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Flannery O’Connor Kimdir?

Flannery O’Connor (tam adı Mary Flannery O’Connor, d. 25 Mart 1925, Savannah, Georgia – ö. 3 Ağustos 1964, Baldwin County,Georgia), ABD’li romancı, kısa öykü ve yazı yazarı. Babası şeklinde lupus sebebiyle, 1964’te öldü.

Amerikan edebiyatının mühim seslerinden olan O’Connor, 2 roman ve 31 kısa öykü ile sayısız eleştiri kaleme aldı. Güneyli bir yazar olarak, genelikle “Güneyli gotik” türde eserler verdi, bölgesel unsurlara yer verdi ve “grotesk karakterler” yarattığı söylendi. Ancak, kendisi bu fikre katılmaz. Eserleri çoğu zaman güneyde ve etik açıdan sorunlu karakterler çevresinde geçer; ırk konusu ise, alttan alta işlenir. En belirgin özelliklerinden biri, okura oldukca hemen sonra nasıl biteceğini evvel sezdirmesidir. Her eserini rahatsız edici ve ironik bir halde sonlandırır; onları adeta bu şekilde “işaretler.”


Flannery O’Connor Kitapları – Eserleri

  • A Good Man Is Hard to Find and Other Stories
  • Bilge Kan
  • Her Çıkışın Bir İnişi Vardır
  • Zorbaların Elinde
  • Ormanın Tam İçinden
  • The Letters of Flannery O’Connor and Caroline Gordon
  • A Prayer Journal
  • The Complete Stories


Flannery O’Connor Alıntıları – Sözleri

  • .
    Biroldukca insanı seviyorum, hiçbirini anlamıyorum.
    … (A Prayer Journal)
  • .
    Bu gün ve bu saatte eğitim denebilecek her şeye sahibim fakat buna aldanmıyorum.
    … (A Prayer Journal)
  • .
    Onun hakkında, kalbine inebilmek için neredeyse oldukca fazla şey hissediyorum. O benim için bir tür üzüntü.
    … (A Prayer Journal)
  • .
    Bir gözüm kısılmış halde hepsini bir lütuf olarak kabul edebilirim.
    … (A Prayer Journal)
  • …”Galiba karın kendini dine fazlaca kaptırdi,” demişti Bay Greenleaf’e 1keresinde kibarca.
    “Hiç1şeyde ölçüyü kaçırmamak lazım, değil mi fakat?”… (Her Çıkışın Bir İnişi Vardır)
  • .
    Çocukluğunu atlatan herhangi biri, yaşam hakkında ona yaşamının geri kalanını yaşatacak kadar informasyon sahibidir.
    … (The Complete Stories)
  • …günün 1inde seni kurtaracağım. İyiler kazanacak sonuçta.”
    “Iyilikleri yalancıktansa kazanamazlar,” dedi oğlan,
    “hele haksızsalar, dürüst değilseler, asla.”… (Her Çıkışın Bir İnişi Vardır)
  • İnanmak evlatların lanetidir. (Zorbaların Elinde)
  • …”Elinde 1şey var ise,” dedi,
    “ona itina göstermen lazım.”… (Her Çıkışın Bir İnişi Vardır)
  • .
    Tüm insan doğası lütfa şiddetle direnir şundan dolayı lütuf bizi değiştirir ve değişiklik acı vericidir.
    … (A Prayer Journal)
  • “Geldiğin yer gitmiştir, gideceğini sandığın yer asla orada değildir ve bulunduğun yer, ondan uzaklaşmadıkça hiçbir işe yaramaz. Olman ihtiyaç duyulan yer nerede? Yer yok. Senin haricinde hiçbir şey sana yer veremez. Sahip olduğun tek yer şu anda kendinde.” (Bilge Kan)
  • “Şu hayatta hakkaten zevkli olan tek bir şey yok.” (A Good Man Is Hard to Find and Other Stories)
  • .
    Tecrübesiz mahkumiyet sertlik yaratır.
    . (The Letters of Flannery O’Connor and Caroline Gordon)
  • Yalnızca oku (A Good Man Is Hard to Find and Other Stories)
  • Hayatın hayhuyu içinde süre o şekilde bir geçiyordu ki insan hâlâ genç mi yoksa çoktan yaşlanmış mı bulunduğunu anlayamıyordu bile. (Bilge Kan)
  • …Talep etmediğin 1şeyi almayı iyi mi umut edebilirsin??? (Her Çıkışın Bir İnişi Vardır)
  • …gelin görün ki kalbi her şeye karşın inatla atmayı sürdürüyordu. (A Good Man Is Hard to Find and Other Stories)
  • …Bencillik haricinde her kusur hoşgörüyle karşılanabilirdi… (Her Çıkışın Bir İnişi Vardır)
  • .
    İnanç gelir ve gider. Görünmez bir okyanusun gelgitleri şeklinde yükselir ve düşer.
    İnancın sonsuza kadar seninle kalacağını düşünmek küstahlıksa, inançsızlığın da sonsuza kadar kalacağını düşünmek küstahlık olur.
    … (A Prayer Journal)
  • “Geçmiş ile gelecek onun için aynı şeydi, biri unutulmuştu, diğeri de hatırlanmıyordu…” (A Good Man Is Hard to Find and Other Stories)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş