Eğitim

21. Yüzyıl İçin 21 Ders – Yuval Noah Harari Kitap özeti, konusu ve incelemesi

21. Yüzyıl İçin 21 Ders – Yuval Noah Harari Kitap özeti, konusu ve incelemesi

21. Yüzyıl İçin 21 Ders kimin eseri? 21. Yüzyıl İçin 21 Ders kitabının yazarı kimdir? 21. Yüzyıl İçin 21 Ders konusu ve anafikri nedir? 21. Yüzyıl İçin 21 Ders kitabı ne konu alıyor? 21. Yüzyıl İçin 21 Ders PDF indirme linki var mı? 21. Yüzyıl İçin 21 Ders kitabının yazarı Yuval Noah Harari kimdir? İşte 21. Yüzyıl İçin 21 Ders kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Yuval Noah Harari

Çevirmen: Selin Siral

Orijinal Adı: 21 Lessons for the 21st Century

Yayın Evi: Kolektif Kitap

İSBN: 9786052205082

Sayfa Sayısı: 336


21. Yüzyıl İçin 21 Ders Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

21. yüzyılın en oldukca ses getiren düşünürlerinden Yuval Noah Harari, ilk kitabı Sapiens’te insanoğlunun iyi mi önemsiz bir hayvandan dünyanın efendisine dönüştüğünü, ikinci kitabı Homo Deus’ta çarpıcı öngörüleriyle insanlığın ölümsüzlük, mutluluk ve tanrısallık ardındaki yolculuğunu ele almıştı. İngiltere ve ABD’yle eşzamanlı olarak yayımlayacağımız 21. Yüzyıl İçin 21 Ders ise yüzyılımızın eşi benzeri görülmemiş teknolojik ve ekonomik kırılmalarıyla ve yaşanmış olan aralıksız değişimlerle başa çıkabilmek için elzem soruları münakaşaya açıyor.

Tanrı geri mi dönüyor?

Bilgisayarlar ve robotlar insan olmanın anlamını iyi mi değiştirecek?

Yalan haber salgını karşısında ne yapabiliriz?

Büyük Veri bizi devamlı izlerken, seçme özgürlüğümüzü iyi mi geri kazanabiliriz?

Dünyayı anlayamıyorsak doğruyla hatası, haklıyla haksızı iyi mi ayırt edeceğiz?

Ufkumuzu aşan, bütünüyle insan kontrolünün haricinde dönen ve tüm tanrılarla ideolojilere gölge düşüren bir dünyada sağlam bir etik zemin bulmak mümkün mü?

Homo sapiens yarattığı dünyayı anlamlandırma yetisine haiz mi? Gerçekliği kurmacadan ayıran belirgin bir sınır kaldı mı?

Eşitsizlik ve iklim değişikliğinin açmış olduğu dertlere milliyetçilik ilaç olabilir mi?

Eski anlatıların çöküp yerine yenilerinin gelmediği bir çağda ne tür becerilere ihtiyacımız var?

Harari bu ve benzeri oldukca temel sual(n)ları, her biri birbirinden kışkırtıcı ve derinlikli 21 bölümde ele alırken, daha önceki kitaplarında ortaya koyduğu fikirlere dayanarak siyasal, teknolojik, toplumsal ve varoluşsal zorluklara açıklık getiriyor.

(Tanıtım Bülteninden)

Yayıma Hazırlayan: Eda Çaça

Kapak Tasarımı: Deniz Akkol / Kolektif Tasarım

Sayfa Düzeni: Semih Büyükkurt


21. Yüzyıl İçin 21 Ders Alıntıları – Sözleri

  • Açlık çeken evlatların özgür­lüğünden söz edilemez.
  • Dünya giderek daha da karmaşıklaşıyor ve insanoğlu ne olup bittiği hakkında ne kadar bilgisiz olduklarını algılayamıyorlar.
  • Dünya giderek daha da karmaşıklaşıyor ve insanoğlu ne olup bittiği hakkında ne kadar bilgisiz olduklarını algılayamıyorlar.
  • “Açlık çeken evlatların özgürlüğünden söz edilemez.”
  • Mucize olsun diye yakarış edeceğimize yardım etmek için ne yapabiliriz diye sormalıyız.
  • “Ancak insanların birbirlerini “tüm yönleriyle “tanıması son aşama güç.”
  • “Kültür önemlidir fakat insanoğlu bununla birlikte genleri ve kişisel geçmişleri doğrultusunda da şekillenir.”
  • “Bir kere söylenen yalan, yalan olarak kalır ama bin kere söylenen bir yalan hakikate dönüşür,”


21. Yüzyıl İçin 21 Ders İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Gelişim Hiçbir Zaman Bu Kadar Tehlikeli Olmamıştı.: Yuval Noah Harari’nin okuduğum 3. kitabı olan “21. Yüzyıl İçin 21 Ders” kitabını okurken tıpkı öteki kitapları şeklinde bir zihin yolcuğuna daldım. Her bölümünde oldukça not tutup araştırmalar yaptım.
Harari geçmiş ile gelecek içinde köprü kurmaya çalışan bu köprüyü kurarken temel dayanaklarını kuvvetli kaynaklardan alan ve dünyamızı iyi çözümleme edip yorumlayan ender tarihçilerden birisidir.
-İlk kitabı olan Sapiens’ de insan doğada önemsiz bir canlıyken hemen sonra iyi mi oldu da dünyayı denetim altına alabildiğini ve öteki hayvanlara bu farkı iyi mi atabildiğini hatta Hararinin tabiri ile iyi mi dünyanın efendisi haline geldiğini anlatmıştı.
Detay için incelememe göz atabilirsiniz >>> #117186492
-İkinci kitabı olan Home Deus’ da ise rahat bir havyan olan insanoğlunun bugünkü evrimine ulaştıktan sonra geleceğin nereye kadar gelişeceğini anlatmıştı. Hatta insanlığın gelecekte Tanrılaşacağını da iddia etmişti. Homo Deus eseri Sapiens eserinin devam kitabıydı.
Detay için incelememe göz atabilirsiniz >>> #133048868
-Üçüncü eseri olan “21. Yüzyıl İçin 21 Ders” eserine gelecek olursak, Harari artık geçmiş ve gelecekten sıyrılarak günümüzü ve güncel mevzuları mercek altına almaya çalışmıştır. Normal şartlarda kendi fikrimce Sapiens ve Homo Deus’un ortasında yer alması ihtiyaç duyulan kitap niteliği taşımaktadır.
Harari, bu eserinin konusunu okuyuculardan, gazetecilerden, meslektaşlarından gelen sorulara cevaben yazdığını söylüyor. Kısacası bir derleme yapıt de diyebiliriz. Homo Deus eserinde de sıkça geçirdiği ‘’algoritma’’ terimini bu eserinde de geçiriyor ve bu kavramın hayatımızın merkezi noktasına yaklaştığını iddia etmektedir.
Bu sebeple Algoritma mevzusundan da özetlemek gerekirse anlatmak gerekiyor.
Harari, gelecekte yaşamamızı tamamen içine alacak olan algoritmanın (Yapay Zekâ) insanlığın tarihini iyi mi değiştireceği, ne şeklinde pozitif ve negatif sonuçlarının olacağı üstüne teoriler üreterek belli çıkarımlar yapmaktadır. Homo Deus, Sapiens eserlerinde olduğu şeklinde bu eserinde de açıklamalarını ve teorilerini ortaya atarken bilimsel kaynaklara dayanması ve incelik ile mevzular üstüne bağlantılar ve örneklemeler yapması, kitabı okurken bir bilim adamının mı yoksa bir tarihçinin mi yazıları bunlar diye sizleri sorgulatıyor.
Fakat ne olursa olsun Harari oldukça başarıya ulaşmış bir teorisyendir. Hiçbir iddiasının altı boş değil bunu ya zamanı materyal ile ya da bilimsel veri ile ne olursa olsun incelikle dolduruyor. Böylelikle okurken hayretlere bırakıyor okuyucuyu.
‘’Belki dünyanın neresinde yaşadığınıza bağlı olarak çocuklarınıza ya bilgisayar kodu yazmayı ya da süratli tabanca çekip muntazam ateş etmeyi öğretmelisiniz’’
Her ne kadar Harari için Algoritma (Yapay Zekâ) temel argüman olsa da çözümleme ve değerlendirmelerini bir tek buna bağlamıyor.
Eserin genel hatlarına baktığımız da 21.yüzyılın en eleştiri sorunlarını oldukca değişik pencerelerden ve bağlantılardan ele almış.
Günümüz sorunlarını dile getiren birçok komplo teorisyeni var fakat Yuval Harari’ nin ötekilerden farkı vakaları asla tahmin etmediğiniz sinir uçlarından yakalayıp, daha ilkin asla bakmadığınız açılardan bakmasıdır.
Günümüzü kısaca 21.yüzyılı da gene aynı ustalık ile değerlendirip çözümleme ediyor. 2020 senesinde yaşadığımız evrenin tasvirini adeta bir dedektif perspektifinden inceliyor.
Harari insanlığın süratli bir halde ilerlediğini, dünyadaki birçok paradigmanın ve sistemin değiştiğini itina ile vurguluyor. Fakat insanlık bu değişimi yakalayamaz ise bu süratli ilerlemenin sonu nereye varacak? Bunların yanıtını aramaktadır. Genel itibari ile öteki eserlerine de baktığımızda insanlığın bu süratli ilerleyişinin farkına varmamızı ve bunlara gore önlemler almamız için ikazlar yapıyor.
Belli bir döneme kadar teknoloji insanlık ile paralel ilerliyordu ve insanlık buna oldukca acele uyum sağlayabiliyor, bunu yaşamına empoze edebiliyordu. Fakat artık teknoloji insanların takip edemeyeceği kadar ilerleme kaydediyor. Tüm gelişimleri yakalamak gitgide daha da güçleşiyor. Bu durum bizlere yeni tehlikelerin kapısını açıyor.
Yaşadığımız dönemde oldukca fazla informasyon, teknoloji şeklinde argümanlar içinde maruz kalmış durumdayız. Çağı yakalamak artık o denli zor bir hal aldı ki artık insanların devamlı kendilerini güncellemeleri gerekiyor. Harari eğer kendini devamlı güncel tutamazsan bu yeni çağda kaybolup gidersin diyor.
Bu ekol bana yazar/i2757 kitap/kitap–5723 eserindeki genel ekol bakış açısıyla aynı geldi. yazar/i2757 eserini de ne olursa olsun okumanızı tavsiye ederim. Bu eserde de insanların günümüz çağlarında devamlı kendilerini yenilemek mecburiyetinde kaldıklarını ve bu devamlı yenilemenin artık bir ültimatom olup hemen sonra toplumsal mobbinge dönüştüğünü bunun sonucunda da insan karakterinin aşındığını anlatmaktadır.
Harari bu değişen dünyada yaşamı sürdürmenin, manasından tutun da evrenin daha karmaşık bir hal aldığını ve gitgide kendimizden uzaklaştığımızı da ara ara vurgulamaktadır. Özümüzden çıkıp asla bilmediğimiz sonunun nereye varacağını tahmin edeceğimiz bir nehrin içinde tüm tehlikelere karşı savunmasız ilerlemekteyiz.
Kendi yarattığımız dünyanın artık birer yabancısı olup çıktık adeta.
yazar/i6194 kitap/kitap–15206 eserinde de bahsetmiş olduğu şeklinde aslen hepimiz biz olmaktan çıkıp tamamen düşünsel mitlerden oluşturduğumuz suni bir dünyanın esirleriyiz. Bu eseri de ne olursa olsun okumanızı tavsiye ederim.
Detay için incelememe göz atabilirsiniz >>> #153509877
Tekrar eserimize dönecek olursak
Harari, eserinde ağırlıklı olarak şu an karşı karşıya kaldığımız ve acilen bir şeyler yapılması ihtiyaç duyulan üç temel probleme vurgu yapıyor.
Nükleer silahlanma, ekolojik tehdit ve teknolojik sıçrama. Bu problemler üstüne analizler yaparken bir taraftan da özgürlük, eşitlik, uygarlık, din, hakkaniyet ve milliyetçilik şeklinde insanlığın nereye çekersen oraya gidebilecek kavramlarını eleştirip, insanlığın inanılmış olduğu bu tür mitlerin içlerini boşaltarak hepsinin bir tek bir düşünceden ibaret bulunduğunu vurguluyor. Bu mitler kimi zaman iyi şeylere hizmet etse de bir çok süre oldukca fena neticeleri önümüze sermektedir.
Kitap bilmediğiniz ve daha ilkin duymadığınız hiçbir şeyden bahsetmiyor. Fakat malum şeyleri oldukca değişik ekol ve argümanlar ile açıklayarak sizi değişik bir pencereden düşünmeye sevk ediyor.
En özgür bulunduğunu iddia eden insan bile şu an aslen tamamen özgür olduğu söylenemez. Mitler öyleki etrafını sarmıştır ki kendi benliğinden çıkıp yaşamış olduğu toplumun paradigmasını benimsememesi kaçınılmaz bir durum. Bunu şu şekilde düşünebilirsiniz kendinizi ne olursa olsun ya bir millete ya bir topluma ya bir ırka ya da bir dine ilişkin hissedersiniz. Kendinizi tanımlarken ne olursa olsun bu mitleri kullanırsınız. Aslında bunda bir sorun yok. Problem olan kısım aşırı milliyetçilik sonucu başka milletten insanlara düşmanlık beslemek ve inancı olmayan birini yargılamak yada sizin ırkınızdan olmayan birini aşağılamak. Bireysel olarak bunlar küçük problemler olarak gözükse de bu durum toplumsal boyuta ulaşınca işte o süre konjonktürde işler değişiyor. Peki ne şekilde mi? Hadi gelin sizlere ilk olarak masum bir mit olan düşüncelerin yanlış zihinlerde iyi mi bir toplumsal felakete dönüştüğünü kanıtlayayım.
1- 2. Dünya Savaşı niçin oldu?
-Irkçı bir faşist insanoğlunun aşırı milliyetçiliğinden.
2- Filistin’de o denli masum insan yaşamını niçin yitirdi?
-Aşırı dincilikten kısaca misyonerlikten. (Siyonizm)
3- Martin Luther King yaşamını niçin ezilen siyahi halkı için savaşarak ve uğrunda ölerek sonlandırdı?
-Beyaz adamların ırkçılık politikası yüzünden.
Başlarda oldukca masum şeklinde görünen ırkçılık, milliyetçilik, din eğer ki yanlış zihinlerde şekillenmeye başlarsa netice bu şekilde kaçınılmaz olmaktadır.
yazar/i693 kitap/kitap–7849 eserinde söylediği şeklinde
”Aslında her düşünce yansızdır, yada öyleki olmalıdır; fakat insan onu canlandırır, alevlerini ve cinnetlerini yansıtır ona; saflığını yitirmiş, inanca dönüştürülmüş düşünce, süre içindeki yerini alır, bir vaka çehresine bürünür: Mantıktan sara hastalığına geçiş tamamlanmış olur… ideolojiler, doktrinler ve kanlı şakalar bu şekilde doğar.”
İncelememizin sonuna gelecek olursak
Harari eserinde toplamda 21 tane mevzuyu söyleşi şeklinde ele almaktadır. Tek tek mevzulara girmeye kalkarsak maalesef bu araştırma muhtemelen ayrı kitaba dönüşür. Bu nedenle elimden geldiğince genel temalar üstünde durmaya çalıştım. Eserin içinde geçen 1984, Cesur Yeni Dünya eserlerini de okumanızı tavsiye ederim.
Okuyacak okurlara şimdiden keyifli okumalar arzuluyorum. (Ege)

İnceleme Videosu: https://www.youtube.com/watch?v=e1HHTSNQI2A
“Demokrasi Abraham Lincoln’ın, “Tüm insanları bir süre kandırabilirsiniz,bazı insanları devamlı kandırabilirsiniz fakat tüm insanları devamlı kandıramazsınız.” prensibi üstüne kuruludur. Bir hükümet yozlaşmış ve insanların yaşamını iyileştirmekten acizse, eninde sonunda kafi sayıda yurttaş durumu algı eder ve bu hükümetin yerine başkasını getirir. Ancak hükümetin medya üstündeki kontrolü Lincoln’ın mantığını boşa çıkarır şu sebeple bu durum vatandaşların hakikatin farkına varmasını engeller. Medyayı tekeline alan oligarşi tüm başarısızlıklarını yine yine başkalarının üstüne atıp dikkati imgesel ya da gerçekdışı mihraklar üstüne çeker.”
Dünya genelinde tanınmış tarihçi ve yazar olan Harari, yeni kitabının ilk sayfalarını bu şekilde yazmış. Peki Harari’nin sözleri size bir yerlerden tanıdık geldi mi?
1976 senesinde doğan tarihçi ve yazar Yuval Noah Harari 21. yüzyılın en oldukca ses getiren düşünürlerinden…
İlk kitabı “Hayvanlardan Tanrılara Sapiens” ile tanınmaya başlanan ve arkasından çıkardığı “Homo Deus – Yarının Kısa Bir zamanı” kitabıyla da dünyada oldukca satanlar listesinin başına geçen Harari yeni bir kitap ile karşımızda.
Sapiens kitabı ile insanoğlunun iyi mi önemsiz bir hayvandan dünyanın efendisine dönüştüğünü anlatırken, Homo Deus’ta da insanlığın geleceğini ve ölümsüzlük,mutluluk,tanrısallık şeklinde mevzularda iyi mi çaba gösterdiğini anlatmıştı.
Yeni çıkan kitabı 21. Yüzyıl için 21 Ders adlı kitabı ise bu iki kitabının içinde kalmış olarak bugünü,kısaca 21. yüzyılı konu alıyor.
Harari kitabının giriş kısmında,bu kitabının öteki iki kitabından farkını şu şekilde söylüyor: “Sapiens ve Homo Deus’un aksine bu kitap tarihsel bir anlatı olarak değil bir ders seçkisi şeklinde tasarlandı.”
Ders seçkisi mi? Yazarımız 2002 senesinde Oxford Üniversitesi’nde tarih doktorasını tamamlamış.Şimdilerde de Kudüs İbrani Üniversitesi Tarih Kısmı’nde dünya zamanı dersleri veriyormuş. Ee doğal olarak ders seçkisi demesi düzgüsel şu sebeple yaşamı ders olmuş bir nevi…
Kitabın da giriş bölümünde bahsedilmiş olduğu şeklinde bu kitap halkla diyalog içinde yazılmış. Diyaloglar iyi mi oluyor derseniz Harari birçok konuşma,söyleşi ve konferansa iştirak etmiştir. Bunlardan birisi de Davos…
Okurların,gazetecilerin ve iş arkadaşlarının kendisine sordurulmuş olduğu soruları bu kitapta cevaplamaya çalışmış.
Önceki kitaplarında da olduğu şeklinde bu kitabında da “yerellik” var. Kitapta Melis’i görebilirsiniz Ahmet’i de… Ya da müziklerden örnek verdiği bölümde Nilüfer ve Sezen Aksu’yu… Bu yazarın hususi isteği olduğundan kitap basılacağı ülke için yerelleştiriliyor 🙂
Dediğim şeklinde 21. yüzyılı eleştiren,insanı düşünmeye teşvik eden ve değişik mevzulara değinen bu kitapta demokrasiyi eleştirdiği kısmı ben oldukca sevdim.
Başka sevdiğim kısmı ise çağdaş çağda insanlığın bilgiye oldukca mu oldukca gömülmesini anlattığı ve “Bilgi Yanılsaması” diye adlandırdığı kısım.
Yazarın Yahudi olması sebebiyle bazı yerlerde İsrail’i övdüğünü okudum. Bunun haricinde garip bir halde de ilk kitabı olan Sapiens çıkmış olduğu süre da yahudiler, bizlere yeteri kadar yer vermemişsin diye Harari’ye kızmış 😀
Kitapta hoşuma gitmeyen öteki kısım ise “Ermeni Soykırımı” kelimesini yazdığı kısım ki bunu anlatmama gerek yok…
Kitap genel olarak güzel olmakla birlikte Teknoloji,Siyaset,Din şeklinde mevzularda gerçek anlamda sorgulamalar yaptıracak sorulara yanıt arıyor.
Bu noktada kitabı okumanız için söylemek istediğim son cümle ile incelememi bitirmek isterim.
Pavese der ki: “Okurken aradığımız yeni düşünceler değil, kendi düşüncelerimizin basılı sayfada doğrulandığını görmektir.”
Hadi o süre, bu kitabı alın ve okuyun. Kendi düşüncelerinizi doğrulamak için değil, değişik bakış açılarını ve değişik düşünceleri de öğrenmek için…
Okumak isteyen her insana iyi okumalar dilerim 🙂 (Ömer Gezen)

İsrailli olan tarihçi yazar Yuval Noah Harari’nin ses getiren üç kitabı var :Sapiens,HomoDeus ve şu an benim bitirdiğim ve incelemeyi yazdığım kitap 21.Yüzyıl İçin 21 Ders.
Kitapta rahat maddeler halinde 21 ders bekliyorsanız yanılırsınız.Kitap 5 kısımdan oluşuyor ve başlıklar ve içerik hakkında kimi zaman bağlantı kuramadığım oldu.Ama okurken fazlasıyla zamanı vaka öğrendim ve fazlasıyla vakalara ,milletlere,inançlara objektif bakabilme ve sorgulayabilme yetisi kazandırdı diyebilirim.Ilk olarak gelecekte bizi nelerim beklediğini,suni zekanın her alanda hakim olacağını, irademizi şekillendireceğini konu alıyor yazar.Tüm iş alanlarında robot teknojilerinin kullanılacağı ve bundan kaynaklı işsizlik olacağını öngörüyor. dinlere ve milletlere karşı objektif yaklaşmış,hatta kendi ülkesindeki Yahudilerin inançlarını bile sorguluyor ve anlam ifade etmeyen buluyor.Kutsalj kitapların hepsinin insan iradesi ile yazıldığını ve şüpheler barındırdığını ifade ediyor.Modern dünyada inançlı olmayı zihinsel kölelik olarak adlandırıyor. Katıldığım noktalar katılmadığım noktalardan oldukca oldukca daha çok ilk olarak bunu dile getirmek isterim. Mesela Yahudi olan Harari, İsrail toplumunu da uç örneklerle eleştirmiş. Tevrat’ın öğretilerini baz alarak İsrail toplumunun yapmış olduğu birçok hatası da dile getirmiş. Bu konudaki tarafsızlığı ve kendi toplumunu da eleştirebilmesi oldukca hoşuma gitti. Ama İslamiyeti de bir tek İran, Irak temelli bir İslamiyet varmış şeklinde anlatmış. İsterdim ki Kur’an-I Kerim’den de İslamiyet ile ilgili pozitif şeyleri araştırabilsin ve sunabilsin. O süre tam anlamıyla yansız davranmış diyebilirdim. Bir de şu var ki, bu kitabın gösterilen amacının haricinde bir proje bulunduğunu da düşünüyorum. Kısa bir süre içinde 14 dile derhal çevrilmesi, finansının süper güçler tarafınca sağlanması ve reklamının değişik yollardan oldukça oldukca yapılması ve kitabın içinde yakaladığımız bazı noktalar bunu gösteriyor…
Kitabın son kısmında geçen bir sözü ile kapatmak isterim ;
“Bir kitap rafta durur ve kimse tarafınca okunmazsa ses çıkarır mı? (Meryem Aykut)


21. Yüzyıl İçin 21 Ders PDF indirme linki var mı?


Yuval Noah Harari – 21. Yüzyıl İçin 21 Ders kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de 21. Yüzyıl İçin 21 Ders PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Yuval Noah Harari Kimdir?

Uluslararası oldukca satanlar listesine girmeyi başaran Profesör, Harari, Hayvanlardan Tanrılara adlı kolektif araştırma kitabının yazarıdır. 2002 senesinde doktorasını Oxford’da tamamlayan tarihçinin uzmanlık alanı Dünya Tarihidir. 2013 senesinde vazife almış olduğu Kudüs Hebrew Üniversitesinde dünyanın bir oldukca yerinden gelen 80.000’den fazla öğrenciye ders vermiştir. 

 


Yuval Noah Harari Kitapları – Eserleri

  • Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens
  • Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi
  • 21. Yüzyıl İçin 21 Ders
  • Yuval Noah Harari Seti
  • Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt
  • Money


Yuval Noah Harari Alıntıları – Sözleri

  • Dünya giderek daha da karmaşıklaşıyor ve insanoğlu ne olup bittiği hakkında ne kadar bilgisiz olduklarını algılayamıyorlar. (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
  • “Bir kere söylenen yalan, yalan olarak kalır ama bin kere söylenen bir yalan hakikate dönüşür,” (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
  • Zenginler fahiş fiyatlar ödeyerek bulabildikleri tüm gıdayı istifliyor, yoksullarsa sürüler halinde ölüyordu. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
  • “Ancak insanların birbirlerini “tüm yönleriyle “tanıması son aşama güç.” (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
  • Yok olan, kaybolan ve unutulana.
    Bir araya gelen dağılmak zorundadır. (Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt)
  • Para parayı , yoksulluk de fakirliği çeker. Eğitim daha çok eğitimi, bilgisizlik daha çok cehaleti doğurur.” (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
  • İnsanlar sıhhat, mutluluk ve gücün ardında tek tek özelliklerini değiştirecekler, ta ki artık insan olmadıkları güne dek. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
  • Mucize olsun diye yakarış edeceğimize yardım etmek için ne yapabiliriz diye sormalıyız. (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
  • İnsan bilincinin hizmetçisi olarak doğan yazı, giderek insanoğlunun sahibi haline geldi. (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
  • Biz buğdayı evcilleştirmedik, buğday bizi evcilleştirdi. (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
  • Kadın ve adam bireyler için aslanların ve bizonun yerini bilmek kafi değildir, aslolan mühim olan kabilede kimin kimden nefret ettiğini, kimin kiminle ilişkiye girdiğini, kimin dürüst ve kimin hilebaz bulunduğunu bilmektir. (Yuval Noah Harari Seti)
  • “Açlık çeken evlatların özgürlüğünden söz edilemez.” (21. Yüzyıl İçin 21 Ders)
  • Hayır, hayır, ben ciddiyim. Tanrılar iyi mi yaratılırsa firmalar de öyleki yaratılır. Ilkin bir öykü anlatılır, sonrasında da herkesi ona inanmaya ikna edersiniz. (Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt)
  • Biz devlete değil, devlet bizlere hizmet etmek için var. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
  • Tarihin en kati yasalarından biri de şudur: Lüksler zaman içinde gerekseme haline gelir ve yeni zorunluluklar ortaya çıkarır. (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
  • Biyokimyasal sistemimiz, sağ kalmaya ve üremeye destek olan davranışları haz veren duygularla ödüllendirir. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
  • Aynı tanrıya inanmayan ve aynı krala itaat etmeyen insanoğlu seve seve aynı parayı kullanıyorlar. (Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens)
  • Nesiller süresince çeşitli tanrılara, meleklere azizlere yakarmış, sayılamayacak kadar oldukca alet, kurum ve toplumsal yapı buluş etmiş olsa da insanlık gene de açlık, hastalık ve sertlik yüzünden kitleler halinde ölmeye devam etmiştir. (Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi)
  • The Indians had such a strong confidence in the denarius and the image of the emperor that when local rulers struck coins of their own they closely imitated the denarius, down to the portrait of the Roman emperor! The name ‘denarius’ became a generic name for coins. Muslim caliphs Arabicised this name and issued ‘dinars’. The dinar. (Money)
  • Belki de atalarımızın Neandertalleri yok etmesinin sebebi tam da budur. Görmezden gelinemeyecek kadar bizlere benziyorlardı, fakat hoş görülemeyecek kadar da farklıydılar. (Sapiens Grafik Tarih 1. Cilt)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş