Eğitim

Evcilleşmiş Beyin – Bruce Hood Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Evcilleşmiş Beyin – Bruce Hood Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Evcilleşmiş Beyin kimin eseri? Evcilleşmiş Beyin kitabının yazarı kimdir? Evcilleşmiş Beyin konusu ve anafikri nedir? Evcilleşmiş Beyin kitabı ne konu alıyor? Evcilleşmiş Beyin PDF indirme linki var mı? Evcilleşmiş Beyin kitabının yazarı Bruce Hood kimdir? İşte Evcilleşmiş Beyin kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Bruce Hood

Çevirmen: Aysun Aslan

Yayın Evi: YKY

İSBN: 9750835452

Sayfa Sayısı: 256


Evcilleşmiş Beyin Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İnsan beyni, 20.000 yılı aşkın bir süredir hacminin bir tenis topu kada­rını yitirdi: Tarihöncesinde yaşamış atalarımızın beyni bizim beyni­mizden büyüktü. Bu acayip bir durum, bu sebeple evrimin büyük bölümünde insan beyni büyümüştü. Son aşamada gerçekleşen bu küçülme, bilim, eğitim ve değişen teknolojinin ilerlemesiyle beynin de büyüyeceği varsayımına aykırı görünüyor: Zeki yaratıkların büyük beyinli olduğu düşüncesi yan­lış olabilir.

Öte taraftan, büyük beyinli hayvanların mesele çözmede daha başarı göstermiş ol­duğunu biliyoruz. Nitekim insan beyni, beden büyüklüğü bakımından olması beklenenden yedi kat daha büyüktür ve günümüzün karmaşık yaşamıy­la baş edebilme kabiliyetimiz, gittikçe daha akıllılaştığımız varsayımını doğruluyor. Ama, beynimizdeki küçülme, daha büyük beynin daha çok zekâ anlamına geldiği ve bizim tarihöncesi atalarımızdan daha akıllı olduğumuz görüşüne aykırı düşüyor.

Bu durumda, insan zekâsının gelişimiyle ilgili varsayımlarımızın bir çok temelsiz anlamına gelir. Mesela, Taş Çağı’nda yaşamış atalarımızın bizlerden daha geri olmalarının gerektiği. Onlar da bizim kadar akıllı olabilirler. Bu sebeple, dünya mevzusundaki bilgimizin bir çok, kendi çabalarımızdan oldukca başkalarının deneyimlerinden kazanılmıştır. İnsan beyni evcilleştiği­miz için küçülmüş olabilir: “Evcilleştirme hayvanlarda küçük beyinlere yol açmakla kalmaz, aynı zamanda düşünme biçimlerini de değiştirir.”

“Çağcıl uygarlık, bir tür olarak birdenbire daha kavrayışlı hale geldi­ğimiz için ortaya çıkmadı, daha çok, evcilleşmenin bir yan ürünü olan bilgi paylaşımından miras edindiğimiz teknoloji ve bilgi birikimini ge­liştirmeyi öğrenmemiz sayesinde oluştu. Uzun çocukluk dönemi bil­giyi bir kuşaktan diğerine aktarmak için yararlıydı, ama başlangıçta evrimin bu yönde ilerlemesinin nedeni oymaktaki herkesle anlaş­mayı öğrenebilmemizi sağlamaktı. Ortak zekânın gelişimine olanak sağlayan, birlikte uyum içinde yaşamayı öğrenme dürtüsü idi, tersi değil. Bilgiyi paylaşarak illa ki daha kavrayışlı değil ama daha eği­timli olduk.”


Evcilleşmiş Beyin Alıntıları – Sözleri

  • İnsanlarca evcilleştirilen 30 civarında hayvan türünün beyinlerinin, yabanıl atalarınınkiyle karşılaştırıldığında, ortalama yüzde 10-15 oranında küçüldüğü görülmüştür – aynı küçülme insanlarda önceki 1000 kuşakta da gözlemlenmiştir.
  • O denli toplumsal yaratıklarız ki tamamımız devamlı başkalarının hakkımızda ne düşündüğüne kafa yorarız. Kendimizle ilgili iyi şeyler duyumsamak için en önemlisldir bu kuşkusuz.
    ….
    “Bugünlerde tanınmamak yoksul olmaktan beter”
  • 1987 senesinde araştırmacılar mtDNA çözümlemesinin neticelerini yayımlayarak, ortalama 200.000 yıl ilkin Afrika’da yaşamış olması ihtiyaç duyulan tüm çağcıl insanların or­ tak atasına ilişkin kanıtlar sundular.27 Bu data binlerce torununa aktardığı dişi mtONA’sına dayandığı için, bu varsayımsal anaya “mitokondriyal Havva” adı verildi.
  • “Zihni , diyelim ki, herhangi bir fikir taşımayan, üstünde hiçbir şey yazmayan beyaz bir kağıt olarak varsayalım. Bu sayfa iyi mi olur da donanır? İnsanın işlek ve sınır tanımaz imgeleminin bu boş sayfayı neredeyse sonsuz çeşitlilikte bir resimle donattığı engin depo nereden geliyor? Us ve bilgiye birlikteliğin tüm bu araç-gereç nereden geliyor? Benim buna yanıtım tek sözcükten ibarettir, DENEYİM. ”
    JOHN LOCKE
  • ……karmaşık insan, dilin ta kendisidir.
  • 20.000 yılı aşkın süredir insan beyni ortalama bir tenis topu büyüklüğünde hacim yitirdi.
  • İletişim, evcilleşmemizin bir parçasıdır.
  • Uyum sağlamak yönündeki toplumsal baskı, topluluk tarafınca kıymet verilmeyi de ihtiva eder, sonuçta başarı, mühim seviyede aslen diğerlerinin ne düşündüğüne bağlı olarak tanımlanır.
  • Bunun en iyi örneği yaşamına iribaş benzeri bir mahluk olarak başlamış olan deniz fıskiyesidir. Okyanusta yapışacağı uygun bır kaya arayışıyla yüzen bu canlının hareketlerini düzenleyen yalın bır beyni, hatta “görmek“ için gene yalın bir noktası da vardır fakat sonunda kayaya yapıştığında artık ev arayışı sonlanır ve beynini yitirir. Beyin işletimi pahalıdır öyleyse artık gerekmiyorsa ne diye tutasınız ki?
  • Yaptığımız şeyleri niçin yaptığımızı açıklayan en mühim güdülenimlerden biri, başkalarının hakkımızda ne düşündüğüdür.
  • Başkalarını idrak etmek için onları okumamız gerekir.


Evcilleşmiş Beyin İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bilim ve Teknoloji’ye ilgi duyanların dikkatle okuyacağı bir kitaptır Evcilleşmiş Beyin. Ben mesleğim icabı sevmiş olarak okudum ve okumak isteyen arkadaşlarıma da tavsiye ederim.
İnsan beyni, 20.000 yılı aşkın bir süredir hacminin bir tenis topu kadarını yitirdi: Tarih öncesinde yaşamış atalarımızın beyni bizim beynimizden büyüktü. Bu acayip bir durum, bu sebeple evrimin büyük bölümünde insan beyni büyümüştü. Son aşamada gerçekleşen bu küçülme, bilim, eğitim ve değişen teknolojinin ilerlemesiyle beynin de büyüyeceği varsayımına aykırı görünüyor: Zeki yaratıkların büyük beyinli olduğu düşüncesi yanlış olabilir.
Öte taraftan, büyük beyinli hayvanların mesele çözmede daha başarı göstermiş bulunduğunu biliyoruz. Nitekim insan beyni, beden büyüklüğü bakımından olması beklenenden yedi kat daha büyüktür ve günümüzün karmaşık yaşamıyla baş edebilme kabiliyetimiz, gittikçe daha akıllılaştığımız varsayımını doğruluyor. Ama beynimizdeki küçülme, daha büyük beynin daha çok zekâ anlamına geldiği ve bizim tarih öncesi atalarımızdan daha akıllı olduğumuz görüşüne aykırı düşüyor.
Bu durumda, insan zekâsının gelişimiyle ilgili varsayımlarımızın bir çok temelsiz anlamına gelir. Mesela, Taş Çağı’nda yaşamış atalarımızın bizlerden daha geri olmalarının gerektiği. Onlar da bizim kadar akıllı olabilirler. Bu sebeple dünya mevzusundaki bilgimizin bir çok, kendi çabalarımızdan oldukca başkalarının deneyimlerinden kazanılmıştır. İnsan beyni evcilleştiğimiz için küçülmüş olabilir: “Evcilleştirme hayvanlarda küçük beyinlere yol açmakla kalmaz, aynı zamanda düşünme biçimlerini de değiştirir.”
“Çağcıl uygarlık, bir tür olarak birdenbire daha kavrayışlı hale geldiğimiz için ortaya çıkmadı, daha çok, evcilleşmenin bir yan ürünü olan bilgi paylaşımından miras edindiğimiz teknoloji ve bilgi birikimini geliştirmeyi öğrenmemiz sayesinde oluştu. Uzun çocukluk dönemi bilgiyi bir kuşaktan diğerine aktarmak için yararlıydı, ama başlangıçta evrimin bu yönde ilerlemesinin nedeni oymakta ki herkesle anlaşmayı öğrene bilmemizi sağlamaktı. Ortak zekânın gelişimine olanak sağlayan, birlikte uyum içinde yaşamayı öğrenme dürtüsü idi, tersi değil. Bilgiyi paylaşarak illa ki daha kavrayışlı değil ama daha eğitimli olduk.”
Şimdiden keyifli okumalar dostlar. 🙂
Bir sonraki kitap yorumu ve değerlendirmesinde görüşmek dileğiyle. Esen kalınız!
~ A.Y. ~ (A.Y.)

İnsanoğlunun son 20.000 yılda beyninin niçin bir tenis topu kadar küçüldüğünü, öteki evcil hayvanlarda ki şeklinde olduğu, oldukca geniş örnekler vererek konu alıyor. Tercüme YKY kalitesinde ve oldukca akıcı. Öztürkçe kelimeler okurken bana hastalık verdi. Ama mevzuya ilgi duyanların garip örneklerle zevkle okuyacakları bir yaratı. (Tarık Dinç)


Evcilleşmiş Beyin PDF indirme linki var mı?


Bruce Hood – Evcilleşmiş Beyin kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Evcilleşmiş Beyin PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Bruce Hood Kimdir?

Bruce MacFarlane Hood, Kanada doğumludur. Psikoloji lisans eğitimi arkasından Dundee Üniversitesi’nde hem Sanat hem de Felsefe yüksek lisansı yaptıktan sonrasında, 1991’de Cambridge Üniversitesi’nde çocuklarda görsel gelişim alanında doktorasını tamamlamıştır. ABD’ye taşınmasının arkasından MIT ve Harvard Üniversitesi’nde dersler vermeye başlamış ve ek olarak Bristol Üniversitesi bünyesindeki Bristol Bilişsel Gelişim Merkezi’ni yönetmiştir.

Sinirbilim alanında Sloan Fellowship ve Robert L. Fantz ödüllerini almıştır ve Amerikalı psikologların çatı örgütü olan American Psychological Association’ın asil üyesidir. Çeşitli dergilerde yayımlanmış yazıları yanında, Benlik Yanılsaması haricinde, SuperSense: Why We Believe in the Unbelievable (HarperCollins, 2009); The Domesticated Brain (Pelikan Books, 2014) kitaplarının da yazarıdır. Ayrıca Psychology (Palgrave, 2011) ve The Origins of Object Knowledge (OUP, 2009) adlı son aşama popüler bilimsel niteliği olan kitapların yazarları arasındadır.

Halen Bristol Üniversitesi’nde Gelişim Psikolojisi dersleri vermektedir.


Bruce Hood Kitapları – Eserleri

  • Benlik Yanılsaması
  • Evcilleşmiş Beyin


Bruce Hood Alıntıları – Sözleri

  • Utanç duymak ve utangaç biri haline gelmek ayna benliğin anahtar bileşenleridir. Diğerlerinin ne düşündüğünü önemsemeseydik utanmazdık. (Benlik Yanılsaması)
  • Farkında olmasak bile, karar verme, aslen ilgi çekmek için birbiriyle yarışan ve devamlı çatışma halinde olan pek oldukca sürecin bir bileşimidir. Karar vermenin hakkaten de kendi kontrolümüzde olmaktan ne kadar uzak bulunduğunu değerlendiremiyoruz (Benlik Yanılsaması)
  • 20.000 yılı aşkın süredir insan beyni ortalama bir tenis topu büyüklüğünde hacim yitirdi. (Evcilleşmiş Beyin)
  • Sırf yaşamınızı değiştirecek güce haiz olduğunuza inanmak bile onu daha katlanır hale getirir. (Benlik Yanılsaması)
  • Anılarını kaydetme kabiliyeti olmadığı için Clive sonsuza dek buraya ve şimdiye hapsolmuştu. (Benlik Yanılsaması)
  • Yüzlerindeki kırışıklıklardan kurtulmak için botoks iğnesi vurdurarak yüz kaslarını geçici olarak kötürümleştiren insanların, başkalarının duygusal ifadelerini iyi okuyamamalarının sebebi kim bilir başkalarını kopyalayamamalarıdır. (Benlik Yanılsaması)
  • ……karmaşık insan, dilin ta kendisidir. (Evcilleşmiş Beyin)
  • İletişim, evcilleşmemizin bir parçasıdır. (Evcilleşmiş Beyin)
  • “Bazen kişilik yanılsamamızı oldukca yüzlü olarak bile tanımlarız: ev benliği, iş benliği, ebeveyn benliği, politik kişilik, yobaz kişilik, duygusal kişilik, cinsel kişilik ve hatta saldırgan kişilik. Hepsi de neredeyse değişik bireyler şeklinde görünür fakat açıkça tek bir gövde vardır.” (Benlik Yanılsaması)
  • Başkalarını idrak etmek için onları okumamız gerekir. (Evcilleşmiş Beyin)
  • Yaptığımız şeyleri niçin yaptığımızı açıklayan en mühim güdülenimlerden biri, başkalarının hakkımızda ne düşündüğüdür. (Evcilleşmiş Beyin)
  • O denli toplumsal yaratıklarız ki tamamımız devamlı başkalarının hakkımızda ne düşündüğüne kafa yorarız. Kendimizle ilgili iyi şeyler duyumsamak için en önemlisldir bu kuşkusuz.
    ….
    “Bugünlerde tanınmamak yoksul olmaktan beter” (Evcilleşmiş Beyin)
  • Uyum sağlamak yönündeki toplumsal baskı, topluluk tarafınca kıymet verilmeyi de ihtiva eder, sonuçta başarı, mühim seviyede aslen diğerlerinin ne düşündüğüne bağlı olarak tanımlanır. (Evcilleşmiş Beyin)
  • Evlatları için en iyi olanı yapmak söz konusu olduğunda bir çok aile hiçbir şeyi riske atmaz, bu yüzden bebek beyinlerini geliştirme sektörünün devamlı büyüyeceğini tahmin ediyorum. Keşke insan beyninin teknoloji kökenli bilgiyi değil de insanoğlu arası iletişimden meydana gelen oldukca daha karmaşık fakat bir o denli da tanıdık bilgiyi özümsemek suretiyle evrimleştiğini anlasalardı. (Benlik Yanılsaması)
  • “Zihni , diyelim ki, herhangi bir fikir taşımayan, üstünde hiçbir şey yazmayan beyaz bir kağıt olarak varsayalım. Bu sayfa iyi mi olur da donanır? İnsanın işlek ve sınır tanımaz imgeleminin bu boş sayfayı neredeyse sonsuz çeşitlilikte bir resimle donattığı engin depo nereden geliyor? Us ve bilgiye birlikteliğin tüm bu araç-gereç nereden geliyor? Benim buna yanıtım tek sözcükten ibarettir, DENEYİM. ”
    JOHN LOCKE (Evcilleşmiş Beyin)
  • Gülmeye, bastırdığımız kaygıyı özgür bırakan bir mekanizma olarak gerekseme duyuyor gibiyiz. (Benlik Yanılsaması)
  • Bunun en iyi örneği yaşamına iribaş benzeri bir mahluk olarak başlamış olan deniz fıskiyesidir. Okyanusta yapışacağı uygun bır kaya arayışıyla yüzen bu canlının hareketlerini düzenleyen yalın bır beyni, hatta “görmek“ için yine yalın bir noktası da vardır ama sonunda kayaya yapıştığında artık ev arayışı sonlanır ve beynini yitirir. Beyin işletimi pahalıdır öyleyse artık gerekmiyorsa ne diye tutasınız ki? (Evcilleşmiş Beyin)
  • “Bilinçli zihin, benlik ya da ruh bir yandaş basındır, başkomutan değil” (Benlik Yanılsaması)
  • O şekilde göründüğü gibi bir kez tercihimizi yapınca kendimizi kararımızı gerekçelendirmeye adıyoruz. (Benlik Yanılsaması)
  • Benlik egemenliği yanılsamasını sürdürmek mevzusunda o denli ısrarcıyız ki sırf haklı olduğumuzu kanıtlamak için siyaha beyaz demeye hazırızdır. (Benlik Yanılsaması)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş