Eğitim

90 Dakikada Sokrates – Paul Strathern Kitap özeti, konusu ve incelemesi

90 Dakikada Sokrates – Paul Strathern Kitap özeti, konusu ve incelemesi

90 Dakikada Sokrates kimin eseri? 90 Dakikada Sokrates kitabının yazarı kimdir? 90 Dakikada Sokrates konusu ve anafikri nedir? 90 Dakikada Sokrates kitabı ne konu alıyor? 90 Dakikada Sokrates PDF indirme linki var mı? 90 Dakikada Sokrates kitabının yazarı Paul Strathern kimdir? İşte 90 Dakikada Sokrates kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Paul Strathern

Çevirmen: Mehmet Ukşul

Orijinal Adı: Socrates in 90 minutes

Yayın Evi: Gendaş Kültür Sanat Yayıncılık

İSBN: 9789757809292

Sayfa Sayısı: 80


90 Dakikada Sokrates Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Sokrates, tüm insanların mutluluk için çaba gösterdikleri bilgisini vermişti. Mutluluğu elde etmek yada edememek ruhların durumuna bağlıdır. Sadece iyi ruh mutluluğa erişir. İyi olmayan insanoğlu, iyi görünen, aslına bakarsak olmayan nesnelere bürünmüş insanlardır. Düşüncelerimiz dünya yerine kendi üzerimizde yoğunlaşmalıydı. Bu nedenle Delfi`ye özgü eski bir sloganı benimsemişti: “Gnothi Seauton” (Kendini Tanı).


90 Dakikada Sokrates Alıntıları – Sözleri

  • O süre Kriton şu şekilde der: Sokrates, bana öyleki geliyor ki, güneş hâlâ dağlara vuruyor ve hemen hemen batmış değil. Biliyorum ki başkaları da oldukca güç zaman içti ve ayrıca iyi yiyip iyi içtiler. Hatta aralarından bazıları canları çektiğinden yanlarına güzeller çağırdı. Bu nedenle acil etme, bundan dolayı hemen hemen dönemin var. Bunun üstüne Sokrates dedi ki: Bahsettiğin kişilerin bir çok elbet bu şekilde yapıyor Kriton, bundan dolayı bir şeyler kazanacaklarını düşünüyorlar ve ben elbet bu şekilde yapmayacağım. Zira birazcık daha geç içerek bir şeyler kazanmayacağımı biliyorum. Sadece kendime komik olurdum. Zaman kazanmak için bir şeyin kalmadığı hayata yapışmış olurdum. Şimdi git, dediğimi yap, bana karşı gelme.
  • Archelaos, İ.Ö. 3. yy.’da yaşamış olan yaşam öyküsü yazarı Diogenes Laertius’un sözcükleriyle söylemek gerekirse, Sokrates’i “çok fena hislerle” sevmiş oldu. Antik Yunan’ da, günümüzde Doğu Akdeniz bölgesinde olduğu benzer biçimde, eşcinsellik kabul edilebilir bir değişim olarak görülürdü. O zamanlar bayağı bir şey olarak algılanan bu tür cinsel ilişkiler sadece Hıristiyanlığın doğuşundan itibaren darkafalı öğretiler sebebiyle ayıplanır olmuştur.
  • Ebelik sanatı anneme ve bana tanrı tarafınca verilmiştir, ona hanımefendiler için, bana ise güzel ve asil oğlanlar için.
  • Benim ebelik sanatım pek oldukca noktada onunki ile aynı: benimkini onunkinden ayıran hanımefendilere değil, erkeklere doğum yardımı sağlamamdır ve doğumda bedenlere değil, ruhlara destek olmamdır… Ve öteki açılardan da ebelere benziyorum: Bilgelikleri ben yaratmıyorum… Zira Tanrı (Apollon) doğum yardımını yerine getirmemi istediği kadar, dölleme yetisine haiz olmamı da engelledi.
  • Sokrates, ilke icabı güncel ol­mayan işlerle uğraşan her aydın benzer biçimde, sevilmeyen biriydi.
  • Hayatımı alırsanız, sîzlere tanrı tarafınca adeta terbiye edici bir vasıta benzer biçimde sunulan daha iyi birini bulamayacaksınız…
    Uyuklayanm sineğe vurmuş olduğu benzer biçimde vuruyorsunuz bana, geriye kalan hayatınızı uyuyarak geçirmek için.
    (Platon, Apoloji)
  • Artık gitmemizin zamanı geldi, ben ölmek için, sizlerse yaşamak için. Ancak aramızdan kimin daha iyi yola sapığını tanrıdan başkası bilmesi imkansız.
  • “Sorğulanmamış həyat ümumiyyətlə yaşamağa dəyər həyat deyil.”
  • Thales’in en mühim teoremi tüm varlıkların özünün su olduğudur.


90 Dakikada Sokrates İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Qərar verdim ki, Paul Strathern’in filosoflarla əlaqəli yazdığı bu bioqrafik kitablarını oxuyum. Sonra incıləmələrə baxmaq istədim, bir azca negatif qarşılanan kitablar bulunduğunu gördüm: “bu filosoflarla bağlı Wikipedia və internet saytlarında yetərincə material var, bu materiallar toplanaraq kitabda toplanıb, yəni məlumatı internetdən də əldə edə bilərik”. – Mən də buna görə bir azca tərəddüd etdim, amma yenə də, oxumağa başladım.
Araşdırmağı sevmədiyim (bəlkə də, sevirəm, sadəcə tənbəllik edirəm, ya da…) üçün internetdən demək olar ki, heç nə öyrənə bilmirəm. Ona görə də, bu kitabı bəyəndim, yəni sadə bir bioqrafiya kitabıdır. Zatən “90 Dəqiqədə Fəlsəfə” seriyası olduğu üçün, biz bu kitablardan da (ya da yazıçıdan) filosofların həyatı ilə bağlı dərinləməsinə bir məlumat da gözləyə bilmərik. Giriş kitabı rolunu oynayır.
… Ya da informasyon əldə etməyin yeganə (istisnalar olur) yolunun kitablar bulunduğunu düşünürəm, ona görə də, kitabı web və ya videolara tərcih edirəm.
Həm də filosofların yazmış olduğu kitabları oxumadan öncə, onların həyatı, həmin tarixi dövr şəraiti və bunun onların düşüncələrinə təsiri ilə bağlı məlumat əldə etmək yaxşıdır.
Həmçinin, indi üçün kitabla bağlı tənqidi fikirlər də səsləndirə bilmərəm, çünki fəlsəfi bilgim çox azdır deyə, ola bilər ki, gələcəkdə artıq daha səviyyəli kitablar və filosofların kitablarını oxumağa başlayanda ola bilər ki, “Kaş Paul Strathern’in kitablarını oxumazdım, vaxt itkisi imiş” deyərəm, amma deyəcəyimi də düşünmürəm. Çünki bu kitablar digər kitabları oxumağa və daha asan qavramağa kömək edə bilər.
Tövsiyə edirəm, oxuyun. 🙂 (Nurlan)

Genel olarak; “yedi gün da karakterini değiştir”, “bir kitapla depresyondan kurtul”, “üç adımda matematiği kavra” benzer biçimde dışı iddialı, içi boş kitapları okumayı tercih etmiyorum. Bu tercihimin haklılığından ise bir kez daha güvenilir olmuş bulunuyorum.
Ilk olarak okuduğum kadarı ile yazarımızın Sokrates’ı pek sevmediği daha ilk kısımlardan açık bir halde belli olmaktadır. Oysa tarihsel şahsiyetlerin hayatlarına dair yazanların görevi; mevzu aldıkları şahsı, görüşlerini beğenmeseler bile açık ve dürüst bir halde ortaya koymalarıdır. Yazarımız malesef, Sokrates benzer biçimde felsefenin dağlarından kabul edilen birisine magazinsel bir açıdan yaklaşmış, onu Sokrates meydana getiren fikirlerinden, yönetici sınıfa karşı tutumunu ve hayata karşı duruşunu asla sayarak, Sokretes’i bir sirk maymunu edasıyla izah etmiştir.
Yani; Sokrates’in Savunması’nda iyi bir hatip olduğum söylenerek, sözlerimdeki hakikat örtülmek isteniyor nevinden kelamlar etmiş Sokrates’ın düşünce hayatına minimum oranda değinip de, defaatle onun bir söz cambazı bulunduğunu söylemek de nedir? Anlayabilmiş değilim. Hadi bunu da bir kenara bırakalım, siyaset’dan nefret eden, siyasete asla bulaşmamış Sokrates için yazarın “Sokrates bir tek politik bir satranç oyununun piyonuydu” denmesi akla mantığa meydan okumaktır. Ömrü süresince inançları gereğince yoksul yaşamış bir insanın hangi politik amaç ile ne çıkarlar elde ettiğinin yazar tarafınca izah edilmesi bence gereklidir (başarabilirse)
Sokrates’ın şahsiyeti ortaya koyularak “ben daha iyi biliyorum be” egoizmine de Sokrates; “ben hiçbir şey bilmiyorum” diyerek, sanırım çağları aşan bir kapağı da başarıyla koymuştur 🙂
Yukarı da örneklendirdiğim ve daha pek oldukca örnekle de çoğaltabileceğim sebepler ile kitabı önermiyorum. Ha, ortamlar da Sokrates hakkında konuşmuş olmak için okunursa onu bilemem 🙂 fakat, Sokrates hakkında ciddi informasyon sahibi olmak isteyen, fikirlerini idrak etmek isteyen okurlar var ise, kendilerini başka eserleri okumaya çağrı etmek isterim. (Gökhan)

Bu kitap Atina’nın At Sineği olarak adlandırılan Sokrates’i tanımanız olarak ufak bir fırsat. Hatta bir tek Sokrates değil öteki filozafları tanımaya, okumaya nerden başlayacağım diye düşünenler için muhteşem bir başlangıç. Paul Strathern’in filozofları anlattığı 90 dakikalık serinin bir tek bir kitabı bu. Basit bir anlatımı var, kolayca anlayabileceğiniz bir yaşam öyküsü kitabı. Tabii anlamamız için bir tek bir kitap yetmiyor fakat kimdir sorusuna basitçe yanıt bulabilirsiniz.
Bu kitap; her doğru her yerde söylenmemeli derler ya bu söze tam karşıcılık bir adam olan Sokrates’in hayatında hedefleri vuran yaşanmışlıklarını konu alıyor. Mutlaka tavsiye ederim. Sokrates’i tanıyın isterim bundan dolayı felsefenin temel taşıdır.
Özetlemek gerekirse Sokrates;
Antik Yunan filozofudur. Yunan Felsefesinin kurucularındandır. Hususi hayatına ilişkin fazla şey bilmemekle birlikte üç evladı bulunduğunu ve evlatlarının düzgüsel hayatlar sürdürdükleri bilinmektedir. Sokrates, yaşamın anlamını sorgulamak için Atina sokaklarında gezmekten bir şeyler yazmaya pek zamanı olmadığından bir oldukca yazılı kaynağa talebesi Platon yardımıyla ulaşabilmekteyiz.
Sokrates bulunmuş olduğu şehrin tanrılarına inanmadığı için idama mahkum edilir. Dikkat çeken, sevdiğim kişiliği, mahkemede idam sonucu sonrasında bile düşüncelerinden dik duruşundan taviz vermiyor. Beni cezalandırmanız değil ödüllendirmeniz gerekir diyişi ve bunu ciddi ciddi Atina mahkemesinde isteyişi, bu dünyada bilgeliğe varılamayacağını sadece diğer dünyada buna ulaşılacağını düşündürmüş ona.
Dünyanın gözünde hala en büyük filozoflardan ilki oluşu, kendi düşünce hayatına ve olan sadakatinin sonucudur. (Tozlu Raf)


90 Dakikada Sokrates PDF indirme linki var mı?


Paul Strathern – 90 Dakikada Sokrates kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de 90 Dakikada Sokrates PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Paul Strathern Kimdir?

1940 senesinde (*90*) dünyaya geldi ve Dublin Trinity Kolej’de eğitim görmüş oldu. 1972’de Habeşistan’da Bir Mevsim adlı romanıyla Somerset Maugham Ödülünü aldı. Romanlarından başka bilim, felsefe, tarih, edebiyat ve iktisat benzer biçimde pek oldukca alanda kitaplar yazdı.

90 dakikada filozoflar ve Büyük fikir ve Dünyayı sarsan bilim adamları isminde iki kısa tanıtım kitabı serisi vardır. Kimya zamanı ile ilgili kitabı Mendeleyev’in Rüyası (2001) Aventis Ödülü almıştır. Emekleri birçok dile çevrilmiştir.

Strathern Kingston Üniversitesi’nde bilim ve felsefe alanında okutmanlık yapıyor. Halen (*90*) yaşıyor.


Paul Strathern Kitapları – Eserleri

  • 90 Dakikada Nietzsche
  • 90 Dakikada Platon
  • 90 Dakikada Sokrates
  • 90 Dakikada Schopenhauer
  • 90 Dakikada Descartes
  • 90 Dakikada Aristoteles
  • 90 Dakikada Kant
  • 90 Dakikada Sartre
  • 90 Dakikada Hegel
  • 90 Dakikada Konfüçyus
  • 90 Dakikada Foucault
  • 90 Dakikada Marx
  • 90 Dakikada Kierkegaard
  • Pisagor ve Teoremi
  • Einstein ve Görecelik Kuramı
  • 90 Dakikada Bertrand Russell
  • 90 Dakikada Wittgenstein
  • Newton ve Yerçekimi
  • Hawking ve Karadelikler
  • Habeşistan’da Bir Mevsim
  • The Medici: Godfathers of the Renaissance


Paul Strathern Alıntıları – Sözleri

  • Para, insanoğlunun emeğinin ve varoluşunun yabancılaşmış özüdür ve bu yabancı öz insana hükmeder ve insan da ona tapar. (90 Dakikada Marx)
  • Yaşam nahoş bir şey ve ben bu nahoş yaşamı düşünerek geçirmeye karar verdim. (90 Dakikada Schopenhauer)
  • “Toplum; aptal kafaların sığ ve yavan gevezeliklerini, büyük beyinlerin düşüncelerinden daha ikna edici bulur.” (90 Dakikada Schopenhauer)
  • …Bilinç kendini isteyerek seçer. Başka 1deyişle; şuur kendini seçimler yaparak yaratır… (90 Dakikada Sartre)
  • Beşinci yüzyılda yaşamış, yazar-felsefeci Empedokles öylesine muhteşem bir zekâya sahipti ki, bir tanrı bulunduğunu kanıtlamak için fokurdayan lavlara atlamıştı. (90 Dakikada Platon)
  • Aristoteles felsefesi iki büyük İs­lâm bilgini tarafınca geliştirildi. Abu Ali el-Hüseyin ibn Abd Allah ibn Sina (şükür ki bizde Avicenna adıyla anılır) (90 Dakikada Aristoteles)
  • Üstüne konuşulamayan mevzusunda susmalı. (90 Dakikada Wittgenstein)
  • İstem kördür, tüm engelleri aşar ve daima anlamsızdır. (90 Dakikada Schopenhauer)
  • Aristoteles’e bakılırsa eğitimliler ile eğitimsizler arasındaki fark, yaşayanlar ile ölüler arasındaki fark gibidir. Buna karşın eğitim mevzusunda saf bir iyimser değildi: “Eğitim iyi zamanlarda bir güzellik, zor zamanlarda ise bir sığı­naktır.” (90 Dakikada Aristoteles)
  • “İnsanlığı gerçekten seven birisi için, kimin insanlık düşmanlığından nefret ettiği önemli değildir, onun sonucu öylesi­ ne güçlüdür ki, insan düşmanlığı ile ilgili bütün olasılıklar bitmiştir.” (90 Dakikada Konfüçyus)
  • Schopenhauer günümüzde bile yaratıcı beyinler üstünde tesir yaratan biridir ve bu beyinlerin her biri onun felsefesine değişik tepkiler vermektedir. (90 Dakikada Schopenhauer)
  • Kesin hiçbir şey kalmaz. Tüm evren, kendi bireyselliğimiz ve hatta kendi varoluşumuz bile bir hayal olabilir. Hiçbir şeyi kati olarak bilebileceğimiz bir yol yoktur. Bir tek şey haricinde: Kendim ve dünya hakkında ne kadar yanılmış olursam olayım, reddedilemeyecek bir şey var: Düşünüyorum. Tek başına bu bana varlığımı kanıtlar. Felsefedeki en meşhur sözle, Descartes sonuca varır: “Cogito ergo sum. (90 Dakikada Descartes)
  • “Sorğulanmamış həyat ümumiyyətlə yaşamağa dəyər həyat deyil.” (90 Dakikada Sokrates)
  • “Çağımız asıl eleştiri çağıdır, ki, her şey eleştiriye tabii tutmalıdır kendisini. Din, kutsallığı gereği, ve kral beraberce kendilerini eleştiriden uzak tutma isteğindedirler. Ama hal böyle olunca, şüphe çekiyorlar üzerlerine ve sahte olmayan bir itibar görme hakkını kendilerinde göremezler, ki, akıl, ancak özgür ve kamusal sınava dayanabilen kişiye itibarı uygun görür.” (90 Dakikada Kant)
  • Newton’un bilimsel keşiflerinden derinden etkilenen felsefeci Locke ,bilgimizin temelde deneyden kaynaklandığını öne devam eden Görücülük’ü oluşturarak , modern felsefenin temelini atacaktı. (Newton ve Yerçekimi)
  • Descartes’ın yaşamı ikilemlerle bölünmüştü. Huzur ve yalnızlık aradı, fakat bu arayışı onu saplantılı yolculuklara itti. (90 Dakikada Descartes)
  • Tüm evren, kendi bireyselliğimiz ve hatta kendi varoluşumuz bile bir hayal olabilir. Hiçbir şeyi kati olarak bilebileceğimiz bir yol yoktur. Bir tek şey haricinde: Kendim ve dünya hakkında ne kadar yanılmış olursam olayım, reddedilemeyecek bir şey var: Düşünüyorum. Tek başına bu bana varlığımı kanıtlar. Felsefedeki en meşhur sözle, Descartes sonuca varır: “Cogito ergo sum.” (Düşünüyorum, öyleyse varım) (90 Dakikada Descartes)
  • “Nesnel gerçekliğin insan düşüncesine dayandırılıp dayandırılamayacağı sorusunun teoriyle hiçbir ilişkisi yoktur, bu tamamen ergonomik bir sorudur. Gerçeklik, düşüncenin hakikatidir, gücüdür ve yalnızca pratikle ispatlanabilir.” (90 Dakikada Marx)
  • Benim en iyi dostum hakikattir. (Newton ve Yerçekimi)
  • En kötüsüyse silahlanmış adaletsizliktir. (90 Dakikada Aristoteles)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş