Eğitim

Ahkam Tefsiri (2 Cilt) – Muhammed Ali Es-Sabuni Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ahkam Tefsiri (2 Cilt) – Muhammed Ali Es-Sabuni Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ahkam Tefsiri (2 Cilt) kimin eseri? Ahkam Tefsiri (2 Cilt) kitabının yazarı kimdir? Ahkam Tefsiri (2 Cilt) konusu ve anafikri nedir? Ahkam Tefsiri (2 Cilt) kitabı ne konu alıyor? Ahkam Tefsiri (2 Cilt) PDF indirme linki var mı? Ahkam Tefsiri (2 Cilt) kitabının yazarı Muhammed Ali Es-Sabuni kimdir? İşte Ahkam Tefsiri (2 Cilt) kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Muhammed Ali Es-Sabuni

Çevirmen: Mazhar Taşkesenlioğlu

Orijinal Adı: Revâi‘ü’l-Beyân fî Tefsîr-i Âyâti’l-Ahkâm min el-Kur’ân

Yayın Evi: Şamil Yayınları

İSBN: 9789759068493

Sayfa Sayısı: 1032


Ahkam Tefsiri (2 Cilt) Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

·Akıcı bir Türkçe ile çeviri edilmiştir.

·Bu yaratı, Mekke Üniversitesi Şeriat Fakültesinde ders kitabı olarak okutulmuştur.

·Ahkâm ayetlerinin tümünü kapsar.

·Kitaptaki mevzular, nüzul sırasına bakılırsa düzenlenmiştir.

·Mevzuların kolay anlaşılması için dersler halinde tefsir edilmiştir.

·Her mevzuyu ilgilendiren ayetler sunulmuş, meali verilmiştir.

·Ayetler içinde arapça geçen kelimeler tahlil edilmiştir.

·Nuzul sebepleri belirtilmiştir.

·Ayetlerle ilgili hadisler belirtilmiştir.

·Ayetlerdeki incelikler belirtilip, hükümleri verilmiştir.

·Ayetlerdeki hükümler, sıraya bakılırsa açıklanmış, mezhep görüşleri, ihtilaf edilen hususlar, dayanılan deliller incelenip belirtilmiştir.

·Kuran Ahkâmını bizlere sunan en geniş eserdir.


Ahkam Tefsiri (2 Cilt) Alıntıları – Sözleri

  • Katâde’den vârid olan bir rivayete bakılırsa sahâbiler, ümmetin en seçkinleridir. Allah onları recâ (Allah’tan umut edenler) ehli kılmıştır. Şu sebeple bir kimse, herhangi bir şeyi umut ederse umut ettiğini arar.
    Her kim de korkarsa korkmuş olduğu şeyden kaçar.
  • İnsanın kalb atışları, ona hâl dili ile yaşamın saniye ve dakikalardan ibaret bulunduğunu anlatmaktadır.
  • Dokuzuncu incelik: “Na’büdü ve neste’inü” ifadeleri, “Ancak sana ibâdet ederim ve sadece senden yardım beklerim” cümleleri benzer biçimde tekil değil, çoğuldur. Burada tekil ile çoğul arasındaki incelik, kulun yüce Allah’ın (cc) huzurunda durarak kusurlarını itiraf ile yardım ve hidâyet isteğidir. Kul sanki, “Ben zayıf, günahkâr ve âciz bir kulum. Huzurunda dileklerimi arz etmeye layık değilim. Ancak öteki åbidlerin arasına girerek onlarla birlikte senden dileklerimi isterim. Sen de di leklerimi onların dilekleriyle birlikte kabul et. Hepimiz “sadece sana ibâdet eder ve yalnız senden yardım diliyoruz.” der.
  • “Başka bir grup insan da kendi anlayışlarına bakılırsa, güya Allah (cc) rızası için hadis uydurarak, halkı faziletli amellere teşvik etmişlerdir. Kur’ân-ı Kerim’in sûreleri hakkında ayrı ayrı hadisler uydurarak güya faziletlerini bildiren Nûh Merzevî isminde bir âlime “Niçin mevzu hadisler vaz’ettiniz?” diye sorulduğunda, “Halkın Kur’ân-ı Kerim’i okumaya ihtiyaç duyulan önemi vermeyip sırt çevirdiğini, bilhassa İmâm-ı A’zam’ın fikhi ve İbn İshâk’ın tarihiyle meşgul olduklarını görünce Hak rızası için hadis uydurdum.” demiştir. Zındıklarla din düşmanlarının bazı mevzularda uydurdukları hadislerden kesinlikle sakınılmalıdır. İslâm’a ve Müslümanlara en büyük ziyanı, zahid geçinip güya Allah rızası için hadis uyduranlar vermişlerdir. Halk, mevzû’ hadis vaz’edenleri samimi zannederek onlara yönelmiş ve hadislerini kabul etmiştir. Bu kimseler davranışlarıyla hem kendilerini hem de halkı saptırmışlardır.”
    Kurtubî, el-Câmi’ü’l-Ahkâmü’l-Kur’ân, 1/78.
  • “Üstadsız ilim öğrenmeye teşebbüs eden yoldan sapar. Fasih bir ifadeyi çirkin gören, yanlış anlayan kimse de kendi kabiliyetsizliğini ortaya koyar.”
  • Hamd, dille yapılır. Şükür ise kalb, dil ve âzâlarla yapılır. Şairin söylediği benzer biçimde, “Tarafınızdan bana verilen nimetlerin “karşılığını üç şeyle ifade ederim, elim, dilim ve perde arkasındaki kalbimle.”
  • Ålem kelimesinin kökü hakkında iki görüş vardır. Birincisi lügatçilerin (dil bilginlerinin) görüşüdür. Buna bakılırsa âlem kelimesi “ilim” kelimesinden türemiştir. İkincisi de mütefekkirlerin görüşüdür. Bu görüşe bakılırsa de âlem kelimesinin kökü, “alâmet” kelimesidir.” diyor. (İbn Cevzi, Zâdü’l-Mesir, 1/12.)
    Kâinattaki her varlık ayrı ayrı yönetici, yaratıcı ve Hakim olan Allah’ı gösterir, O’na işaret eder. Bu hakikati şâir şu şekilde dile getirir: “Beni hayrete düşüren şudur, günahkâr şahıs Allah’a iyi mi isyan eder? / İnkarcı, Allah’in varlığını iyi mi inkâr eder? / Şu sebeple her hareket, her duruş ebediyen O’nun varlığına şahidlik eder. / Her şeyde Allah’ın birliğine işaret eden bir âyet vardır.”
  • Besmele ile başlanmayan her iş noksandır.
  • Kainattaki her varlık ayrı ayrı yönetici, yaratıcı ve başat olan Allah’ı gösterir,O’na işaret eder.Bu hakikati ozan şu şekilde dile getirir:Beni hayrete düşüren şudur, günahkâr şahıs Allah’a iyi mi isyan eder? İnkarcı,Allah’ın varlığını iyi mi inkar eder? Şu sebeple her hareket, her duruş ebediyyen O’nun varlığına şahitlik eder.Her şeyde Allah’ın birliğine işaret eden bir ayet vardır.
  • ‏والأذن تعشق قبل العين أحيانا
    Bazen kulak, gözden ilkin gönlünü kaptırır. 


Ahkam Tefsiri (2 Cilt) İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bismillahirrahmanirrahim
Muhammed Ali Es-Sabuni hocamdan ve onun ilim silsilesinden rabbim razı olsun.
Ahkam tefsiri kitabını her insanın okumasını tavsiye edemem zira öncesinde fıkıh alt yapınız olması gerekir.
Ayetlerin incelenmesi şu sırada aşama kaydediyor: Ayet, meal, lügat anlamı, ayetlerin icmali manaları, ayetlerin tefsirindeki incelikler, ayetlerdeki şer’i hükümler, ayetlerden alınacak dersler ve ayetlerdeki teşrî’î hikmetler şeklinde sıralanıyor genel olarak. Elinizde bir ilmihal kitabı ile beraber okumalısınız ihtilaflı meselelerde kesinlikle fetva araştırması yapmanız gerekiyor. Kendiniz ile ilgili aklınıza bir sual takıldığında ise fetva kişiseldir ihmal etmeyin sorunuzu, her yönüyle ilgilenecek bir hocaya sormanız gerekir kitabından kendinize fetva çıkartmamaya dikkat edin.
Kitap toplamda 70 dersten oluşuyor her dersteki ayetlerin uzunluğu aynı değil. Kitabı sindire sindire okumak mühim, ondan sonra belli ayetlerin tefsirine yeniden dönerek bakabilirsiniz. Selefi salihinin yaşantısından edebe dair ders durumunda güzel örneklerde bulunuyor. (Hatice)

Allah’ın Şeriatı, Hükümleri, Kanunları: Muazzam bir yaratı, ahkâm tefsirleri!
Ramazan ayında bana refakat eden bir yaratı oldu, günlerimi ilimle doldurdu, her okuyuşta apayrı şeyler öğrendim. İlim’de merakı olan, ilerlemek isteyen, Allah’ın yargı ayetlerini öğrenmek isteyen, şeriatı kanunlarını kurallarını sindirerek idrak etmek isteyen her insana teker teker tavsiye ederim. Mezhep İmamlarımız ve Ehli Sünnet Alimlerimiz ayetlerden iyi mi yargı çıkartıyorlar, hangi delilleri kullanıyorlar, bu tarz şeyleri okumak müthişti, hakkaten şaşkınlık verici. Evet, kesinlikle saf meal okumanın ne kadar yetersiz bulunduğunu bir kez daha anladım, ve alimlerin iyi mi peygamberlerin varisleri olduğuna da tanık oldum.
Mütercimin önsözü ile cümlelerimi bitiriyorum:
“Dilimizde Kur’an-ı Kerîm’in birçok zevât tarafından hazırlanmış tefsîrleri mevcûdtur. Ancak özellikle ahkâm ayetlerine ait bir tefsîr bulunmamaktadır. Bu sebeple büyük bir boşluğu dolduracağına inandığımız böyle bir tefsîri dilimize kazandırmaya çalıştık… Bütün klasik tefsîrlerden faydalanarak hazırlanan bu tefsîr ilgilenen herkese tatmin edici bilgiyi sunmaktadır.” (Merve Acar)

Esselamu Aleyküm
Allah ﷻ müfessir Muhammed Ali Es-Sabunu efendi ve bu eseri çeviri eden Mazhar Taşkesenlioğlu hoca efendiden razı olsun.
Bu eseri okurken şu şekilde bir kanaat hasıl oldu: Kur’an-ı Kerimin mealini okuyup tek başına bu mealden “kendince’ anlam çıkartanların ne kadar yanlış yaptıkları, Kur’an-ı Kerim ile beraber hadis ve tefsir okumaları da yapmamız icap ettiğini düşünüyorum.
Bu yaratı Kur’an-ı Kerimdeki ahkâm ayetlerin tefsiridir. Toplam 70 dersten oluşmaktadır. Sırasıyla;
1- Ilk olarak her ders ile ilgili ayetler ve mealleri
2- Bazı kelimelerin anlamları (Lafzi tahlil)
3- Ayetlerin icmali manaları
4- Ayetlerin nüzul sebepleri
5- Bu ayetlerin, önceki ayetler ile arasındaki münasebet
6- Ayetlerin tefsirindeki incelikler
7- Ayetlerdeki şer’i hükümler
8- Ayetlerdeki teşri hikmetler verilmiştir.
Bu tefsiri okurken bilhassa müctehid imamlarımıza o denli fanatik oldum ki.. Bir ayetin yada bir hadisin anlaşılması ve yaşamımıza uygulamalı için kılı kırk yarmışlar. Allah (ﷻ) onlardan razı olsun.
Müfessir, bir yargı hakkında, bir ayet yada hadis ile ilgili imamların görüşünü ve onların delillerini sıralıyor ondan sonra cumhurun görüşünü benimsediğini, doğrusunun Allah’ın (ﷻ) bildiğini söylüyor.
Tefsir kitaplarını okuyup bitiremeyeceğini düşünenler için bu ahkam tefsirini bilhassa tavsiye ederim. Hem tefsirin ne olduğu hakkında bir bilgimiz olur hem de Allah’ın (ﷻ) hükümlerini öğrenmiş oluruz.
İstifadeli okumalar. (Adem Öveç)


Ahkam Tefsiri (2 Cilt) PDF indirme linki var mı?


Muhammed Ali Es-Sabuni – Ahkam Tefsiri (2 Cilt) kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Ahkam Tefsiri (2 Cilt) PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Muhammed Ali Es-Sabuni Kimdir?

1930 senesinde Suriye’nin ilim ve âlimler şehri olan Halep’te ilim ile ünlü bir ailenin evladı olarak dünyaya geldi. Babası Halep şehrinin büyük âlimlerindendir. Şeyh Muhammed Ali es-Sâbûnî, Arapça ilimlerini, faraiz(miras) ilmini ve öteki dinî ilimleri babası Şeyh Cemil’den okudu. Diğer taraftan Suriye’nin ileri gelen âlimlerinden dersler aldı.

Hocalarından bazıları şunlardır: Şeyh Muhammed Necip Sirâc, Şeyh Ahmed eş-Şemmâ’ Şeyh Muhammed Said el-İdlibî, Şeyh Rağıb et-Tabbâh, Şeyh Muhammed Necip Hiyata.

Şeyh Sâbûnî 1952 senesinde Ezher Üniversitesi, eş-Şerî’a fakültesini tamamladı. Daha sonrasında Şerî kadâ (yargı) bölümündeki tahassus eğitimini de tamamlayarak 1954 senesinde Ezher’den mezun oldu ve el-Âlimiyye diplomasını almaya hak kazanmıştır. el-Âlimiyye, o devrin en yüksek ilmî kariyeri olup günümüzdeki doktoranın muadilidir. Daha sonrasında ülkesi Suriye’ye dönerek sekiz yıl sürecek olan öğretim faaliyetlerinde bulunmuş oldu.

Daha sonrasında Suudi Arabistan’a göç etmek durumunda kaldı ve burada Mekke-i Mükkerreme Üniversitesi Eğitim Fakültesinde ve eş-Şerîa fakültesinde dersler vermeye başladı. Buradaki öğretim hizmeti ortalama yirmi sekiz yıl devam etti. Bu uzun süre süresince üniversite hocaları yetiştirdi ve Ümmü’l-Kurâ Üniversitesi’nde birçok klasik eserin tahkikini yapmış oldu. İmam Ebû Cafer en-Nahhâs (v.338h.)’ın “Me’âni’l-Kur’ân adlı tefsirinin tahkiki bunlardan yalnız biridir.

ESERLERİ:

Safvetü’t-Tefâsîr

El-Mevârîs fi’ş-Şerîati’l-İslâmiyye

Min Künûzi’s-Sünne

Ravâ’i’u’l-Beyân fî Tefsîri Âyâti’l-Ahkâm

Kubes min Nûri’l-Kur’âni’l-Kerîm

Es-Sünnetü’n-Nebeviyye Kismün mine’l-Vahyi’l-İlâhî el-Münezzel

Mevsû’atü’l-Fikhi’ş-Şer’î el-Muyesser

Ez-Zevâcü’l-İslâmî el-Mübekkir Seâdetün ve Hisânetün

Et-Tefsîru’l-Vâdıh el-Müyesser

El-Hedyü’n-Nebeviyyü’s-Sahîh fî Salâti’t-Terâvîh

Îcâzü’l-Beyân fî Süveri’l-Kur’ân

Mevkifü’ş-Şerîati’l-Garrâ’ min Nikâhi’l-Müt’ati

Haraketü’l-Ardi ve Deverânühâ Hakîkatün İlmiyyetün Eşbetehâ’l-Kur’ân

Et-Tibyân fî Ulûmi’l-Kur’ân

Akîdetü Ehli’s-Sünneti fî Mîzâni’ş-Şer’i

En-Nübüvvetü ve’l-Enbiyâ’

Risâletü’s-Salâti

El-Mehdiyyü ve Eşrâtü’s-Sâ’ati

El-Müktetaf min ‘Uyûni’ş-Şi’r

Keşfü’l-İftirâ’ât fî Risâleti’t-Tenbîhât Havle Safveti’t-Tefâsîr

Dürratü’t-Tefâsîr

Cerîmetü’r-Ribâ Ahtaru’l-Cerâ’imi’d-Dîniyyeti ve’l-İctimâ’iyyeti

Et-Tebsîr bimâ fî Rasâ’ili Bekr Ebû Zeyd mine’t-Tezvîr

Şerhu Riyâdi’s-Sâlihîn

Şübehât ve Ebâtîl Havle teaddüdi Zevcâti’r-Rasûl

Risâletün fî Hukmî’t-Tasvîr

Me’âni’l-Kur’ân

El-Muktetaf min ‘Uyûni’t-Tefâsîr

Muhtasaru Tefsîri İbn Kesîr

Muhtasaru Tefsîri’t-Taberî

Tenvîru’l-Ezhân min Tefsîri Rûhi’l-Beyân

El-Müntekâ’l-Muhtâr min Kitâbi’l-Ezkâr

Fethu’r-Rahmân bi Keşfi mâ Yeltebisü fi’l-Kur’ân


Muhammed Ali Es-Sabuni Kitapları – Eserleri

  • Tefsirlerin Aslı: Safvetü’t Tefasir
  • Ahkam Tefsiri (2 Cilt)
  • Kur’an İlimleri
  • 40 Hadis Şerhi
  • Nebevi Sünnet
  • Sünnet Hazinelerinden Bazı Hadis-i Şeriflerin Edebi ve Dil Açısından İncelenmesi
  • Et-Tibyan Fi Ulumi’l Kur’an (Arapça)
  • Safvetü’t-Tefasir – صفوة التفاسير
  • Hadis Deryasından İnciler
  • Muhtasar İbn Kesir
  • İslam’da Evlilik ve Aile Mutluluğu
  • Cennete Kimler Girecek?
  • Et Tefsirül Vadıhul El Müyesser
  • Teravih Namazında Peygamber Ölçüsü
  • Safvetü’t Tefasir
  • Amme Cüzü Tefsiri
  • Fıkhül İbadet – فقه العبادات
  • مختصر تفسیر ابن كثیر


Muhammed Ali Es-Sabuni Alıntıları – Sözleri

  • … onun yerine bana daha hayırlısını ver.
    … Fakat ben fazlaca kıskanç biriyim. (Muhtasar İbn Kesir)
  • Ålem kelimesinin kökü hakkında iki görüş vardır. Birincisi lügatçilerin (dil bilginlerinin) görüşüdür. Buna bakılırsa âlem kelimesi “ilim” kelimesinden türemiştir. İkincisi de mütefekkirlerin görüşüdür. Bu görüşe bakılırsa de âlem kelimesinin kökü, “alâmet” kelimesidir.” diyor. (İbn Cevzi, Zâdü’l-Mesir, 1/12.)
    Kâinattaki her varlık ayrı ayrı yönetici, yaratıcı ve Hakim olan Allah’ı gösterir, O’na işaret eder. Bu hakikati şâir şu şekilde dile getirir: “Beni hayrete düşüren şudur, günahkâr şahıs Allah’a iyi mi isyan eder? / İnkarcı, Allah’in varlığını iyi mi inkâr eder? / Şu sebeple her hareket, her duruş ebediyen O’nun varlığına şahidlik eder. / Her şeyde Allah’ın birliğine işaret eden bir âyet vardır.” (Ahkam Tefsiri (2 Cilt))
  • … kul hakkı tevbe ile düşmez. Mutlaka hak sahiplerine bu hakların ödenmesi gerekir. (Muhtasar İbn Kesir)
  • İşlerin düzelmesi, dosdoğru olman iledir.
    Ahlaki esaslara bağlılık bunun gereğidir. (40 Hadis Şerhi)
  • “Salih kimselerle meydana getirilen söyleşi, kalbimin özlediğidir.” (40 Hadis Şerhi)
  • İman zulmü engeller. (Safvetü’t-Tefasir – صفوة التفاسير)
  • Allah nezdinde İsa’nın durumu Adem’in durumu gibidir. (Cennete Kimler Girecek?)
  • Tüm insanların Cennete girmesini arzu edebiliriz sadece cennetin anahtarları ne biz Müslümanların elindedir ne de keşiş ve ruhbanın elindedir. (Cennete Kimler Girecek?)
  • Din şahsen değil ümmet olarak yaşanmalıdır. (Hadis Deryasından İnciler)
  • ” Bakara suresindeki 281. ayeti kerimenin inmesiyle vahiy kesilmiş. Bu ayeti kerimenin inmesi göğün yere son bağlantısı olmuştur.”
    Son inen ayeti kerime şudur;
    ” Öyleki büyük bir günden hakkıyla sakının ki; kendisinde Allâh(ın huzurun)a döndürüleceksiniz de sonrasında her insana kazanmış olduğu şeyler(in karşılığı) tamamen ödenecektir ve onlar (sevapları eksiltilerek ya da günahları artırılarak) zulme uğratılmayacaklardır! ” (Kur’an İlimleri)
  • Çocuklarınızı şu üç haslet suretiyle terbiye ediniz: 
    Peygamberinizin sevgisi, onun Ehl-i Beytinin sevgisi ve Kur’ân okumak. Şu sebeple Kur’ân okuyanlar, Allah’ın Arşının gölgesinden başka hiçbir gölgenin bulunmadığı Kıyamet Gününde, peygamberler ve asfıyalarla birlikte Arşın gölgesinde bulunacaklardır. (40 Hadis Şerhi)
  • Cahillerden olmaktan Allah’a sığınırım. (Safvetü’t Tefasir)
  • 95- … Allah malları ve canları ile cihad edenleri, aşama bakımından oturanlardan üstün kıldı. (Muhtasar İbn Kesir)
  • Tüm İzzet yalnızca Allah’a aittir. (Tefsirlerin Aslı: Safvetü’t Tefasir)
  • Sonuç olarak Allah’a küfredenlere rahmet mevzusunda ifrata düşmemeye dikkat etmek gerekir. Zira asla kimse Allah’ın kulları üstüne Allah’tan daha merhametli olması imkansız. (Cennete Kimler Girecek?)
  • Tüm İzzet yalnızca Allah’a aittir. (Safvetü’t Tefasir)
  • Benim belimi iki adam kırmıştır: Birincisi, bilimsel ile amel etmeyen alim; ikincisi, amel eden bilgisiz. (Safvetü’t Tefasir)
  • Biliyoruz ki Kuran ,doğa geometri ya da bir fizik kitabı değildir .Biliyoruz ki Kuran yalnız hidayet ve irşad kitabıdır . (Kur’an İlimleri)
  • Azık edinin. Bilin ki azığın en hayırlısı takvadır. (Safvetü’t-Tefasir – صفوة التفاسير)
  • مَرَرْتُ عَلَى مُوسَى لَيْلَةَ أُسْرِيَ بِي عِنْدَ الْكَثِيبِ الْأَحْمَرِ وَهُوَ قَائِمٌ يُصَلِّي فِي قَبْرِهِ. (م)
    “Yürütüldüğüm gece (yani Mirac gecesi) kızıl bir tepenin yanında Mûsâ Aleyhisselâm’a uğradım. O, kabrinde ayakta namaz kılmakta idi.”
    (Sahîh-i Müslim) (Sünnet Hazinelerinden Bazı Hadis-i Şeriflerin Edebi ve Dil Açısından İncelenmesi)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş