Eğitim

Ak Koç Kara Koç – Anar Rızayev Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ak Koç Kara Koç – Anar Rızayev Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ak Koç Kara Koç kimin eseri? Ak Koç Kara Koç kitabının yazarı kimdir? Ak Koç Kara Koç konusu ve anafikri nedir? Ak Koç Kara Koç kitabı ne konu alıyor? Ak Koç Kara Koç PDF indirme linki var mı? Ak Koç Kara Koç kitabının yazarı Anar Rızayev kimdir? İşte Ak Koç Kara Koç kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Anar Rızayev

Yayın Evi: Da Yayınları

İSBN: 9789756571835

Sayfa Sayısı: 120


Ak Koç Kara Koç Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ak Koç Kara Koç, Azerî yazar Anar Rızayev’inde alt başlıkta belirttiği benzer biçimde ütopik ve antiütopik bir roman.

Yazarın Melik Memmed masalı olarak da adlandırdığı kurgu, bir Nevruz sabahı başlıyor. İlk bölüm Azerbaycan için temenni edilen ve aslen yaşamın doğal seyrinde akması durumunda beklenen bir gelecek panoramasıyla açılıyor. Maddi-manevi değerleriyle zenginleşip güçlenmiş ve paralelinde demokrasi, sanat, kültür, teknoloji ve hoşgörüyle dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girmiş bir Azerbaycan rüyası. Okuyucu bu rüyayı Melik Mehmet’in gözlerinden görüyor.

Antiütopik olan öteki kurguysa korkuların gerçek olduğu bir Azerbaycan kâbusu. Baku-Ceyhan Petrol hattının bombalanmasıyla girilen terör ortamının bulanıklığında tüm ümitlerin suya düşmüş olduğu; ailelerden başlayarak ülkenin her düzeyde parçalandığı bir acı son.

Antiütopik kurgu, üçe bölünmüş bir Azerbaycan’ı her üç bölgesine düşen aynı aileden birer kişinin üstünden anlatmış. Çürümüş yaşamlar, yoksulluk, yolsuzluk, baskı, yalan ve düşmanlık üstüne kurulmuş üç yaşam, üç cemiyet, üç acı son ihtimali.

Anlatısına çağdaş bir Dede Korkut edası da ekleyen yazar bu romanla Azerbaycan’ı potansiyel olarak haiz olduklarının farkına varmaya çağırıyor:

“Evvela ak koçla kara koçu birbirinden ayırmak lâzım. Sonra da sıçrayıp ak koçun sırtına bindiğinde, öylesine sağlam oturmalısın ki, seni fırlatıp kara koçun sırtına atmasın.”


Ak Koç Kara Koç Alıntıları – Sözleri

  • Anne ve baba eski çağların batkı etmiş hülyalarıdır. Bu dünyada insanoğlunun kendisinden başka kimsesi yok.
  • “Evet, bir zamanlar berber olmuş, şimdi de bizim başımıza berberlik yapıyor,” alaycı bir tonda devam etti Beyrek, “Başkomiser.. Gerçekten de ömrü boyunca başla uğraşmış. Önceleri insanların başını tıraş etmiş, şimdi de başlarını kesiyor.”
  • “Bir tek ölüme çâre yok, demişler. Ama anlaşılan ölüm, çâresizliğin çâresiymiş. Çıkmazlardan çıkar yol..”
  • Anne ve baba eski çağların batkı etmiş hülyalarıdır. Bu dünyada insanoğlunun kendisinden başka kimsesi yoktur.
  • Artık insanların karşılıksız iyilik yapabileceklerine, gördükleri iyilikleri unutmayacaklarına olan inancını kaybetmişti.
  • Bir ölümə çarə yoxdur deyiblər. Amma görünür, ölüm çarəsizliyin çarəsiymiş…
  • Divlərə də qalib gəlmək olar. Unutmayın ki, divlərin canı bir şüşədədir.
  • Bu dünyada insanoğlunun özündən başqa heç kəsi yoxdur…..
  • …hepimiz kendi dünyasında zamanı erişince yalnızlıkla, ayrılıkla, ölümle karşılaşmaz mı?
  • Belki de şimdi tüm acılarımız geçmişte kaldığından kalpleri sarsan bir edebiyat yaratılamamaktadır. Birbirinden nefis kitap baskıları, birbirinden parıltılı dergiler, haftalık yayınlar… Ama insanoğlunun gönlünü titreten bir yaratı, işte o yok… Belki bu da refahın bedelidir. Kim bilebilir ki?


Ak Koç Kara Koç İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bu kitabı təsadüfən aldım.İndiyə kimi Anarın yaradıcılığı ilə bağlı bir əsər belə oxumamışam.Dedim hərşeyin bir ilki var.Kitabı azca əvvəl bitirdim,aldığıma və oxuduğuma qətiyyən peşman deyiləm.Əksinə bitirdiyim üçün birazcık kirli oldum,kaş birazcık daha uzun olsaydı.O vakit 10 xal verərdim bəlkədə.Əsər oxuduğuma görə dünyada bir ilk həm utopik həmdə distopik janrların harmanlanmasi ilə yazılıb.Bu iki tərzin birləşməsi çox mükəmməl bir iş ortaya çıxarıb.İlk hissəsi firavan və ideal,yazıçı və mənimdə görmək istədiyim Azərbaycana aiddir.Bu hissə çox çəkmir və ikinci hissə-Viran olmuş yurdumuzu göstərir-dəhşəti çağrıştıran bir fəlakət ssenarisidir.Əsər çox axıcıdir,birnəfəsə bitirmək mümkündür.Qısacası mən bu əsəri bəyəndim,ruhuma toxundu və məni tətmin etdi,sadəcə birazda uzun olmasını istərdim… (Rüfət İsmiyev)

Anar, mənim üçün əfsanəvi, hər yeni kitabında `bu ən sevdiyimdir` dediyim, hemen sonra dönüb baxanda yox axı, digərlərini də çox sevirəm yazıçı. Çox xoşbəxtəm ki, bu gün onu məhz iş otağında, saatlarla dinləmək, beynimdə fırlanan suallarımı soruşmaq imkanım oldu.
Ağ qoç, Qara qoç Anarın 2003cü ildə qələmə almış olduğu, dünya ədəbiyyat tarixində ilk dəfə ütopik (1.ci nağıl) və distopya (2.ci nağıl) janrlarının birləşməsindən, ahəngindən yaranmış əsərdir. Kitab siyasal dövrün (2003) bir azca qarışıq olduğu dövrdə qələmə alınıb, mərhum prezident Heydər Əliyevin xəstə olduğu və prezident seçkilərinin olduğu zamanda qələmə alınıb. Odur ki, əsər bir qədər də Anarın seçkinin nəticəsində gedə biləcəyimiz iki alternativ reallığın təcəssümünü göstərir.
1.ci nağılda- Məlikməmmədin `Ağ qoç`un belinə atılıb işıqlı dünyaya çıxdığı hissədə Anarın arzuladığı, görmək istədiyi ideal, müstəqil və firəvan Azərbaycanı görürük. Bilmirəm ədəbiyyatın öncəgörlük bacarığındandır, yoxsa Anarın müdrikliyindən, 17il əvvəl yazıçı işğal altındakı torpaqlarımızın azadlığından, Şuşada Cıdır düzündəki Novruz şənliklərindən yazır. Mənim kitaba müraciətim isə elə təsadüfən 44 günlük müharibə ilə üst-üstə düşmüşdü.
1.ci nağılda nə qədər ideal Azərbaycanla qarşılaşırıqsa, 2.ci nağıl da bir o qədər kədərli və oxuması ağrılıdır. Burada Ağ qoç Məlikməmmədi `Qara qoç`un belinə tullayır və qoç da onu qaranlıq dünyaya aparır. Məlik Məmmədli Türkiyəyə 10 günlük ezamiyyətə getdiyi vakit siyasal çevriliş baş verir və Bakı 3 zonaya bölünür: Behişti Badi Kübə (yaşıl bayraqlı-Dindarlar), Baku Kommunası (qırmızı bayraqlı- Kommunistlər) və Baku Siti (city- göy bayralı- Demokratlar). Ən böyük bədbəxtlik onda baş verir ki, Məlik mühacir olur, ölkəsinə və ailəsinə nə qayıda nə də əlaqə saxlaya bilir, bəs deyilmiş kimi tüm ailə üzvləri bir-birindən ayrı düşüb yadlaşaraq ayrı zonalarda yaşayır. Bir zonanın vətəndaşının digər zonaya keçməsi, əlaqə saxlaması qəti qadağandır.
Mən zövq alaraq oxudum,
Xoş mütaliələr! (Murmur)

Fikrimcə, utopiya və disutopiya mövzusunda olan ən gözəl əsərlərdəndir…
İkinci hekayədə öz kökündən ayrılmanın, ailənin hər bir üzvünün ayrı-ayrı “zona”lara səpələnməyinin verdiyi məyusluqlara baxmayaraq birinci hekayədəki gələcəyə nikbin baxış, ağ qoçun bizə çox yaxın olması fikirləri insanı müsbət düşünməyə səsləyir. (Nəzrin)


Ak Koç Kara Koç PDF indirme linki var mı?


Anar Rızayev – Ak Koç Kara Koç kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Ak Koç Kara Koç PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Anar Rızayev Kimdir?

Anar Rızayev (d. 14 Mart 1938, Bakü), Azerbaycanlı yazar, oyun yazarı ve film yönetmeni.

1966 senesinde Azerbaycan Devlet Üniversitesi’nin Filoloji Fakültesi’nden mezun olmuştur. Emek harcama hayatına Nizami adına kurulmuş Edebiyat Müzesi’nde bilimsel araştırmacı, Radyo ve Televizyon Komitesinde redaktör olarak adım atmıştır. 1962-1964 yıllarında Moskova’da Ali Senan Kursunda, 1971-1972 yıllarında da Kinorejissura sanat okulunda öğrenim görmüştür. Anar, “Qobustan” sanat dergisinin baş redaktörü (1968), Azerbaycan Tiyatro Cemiyeti’nin Riyaset Heyeti başkan yardımcısı (1976), Azerbaycan Yazıcılar İttifaqı ve Kinomaloğrafçılar İttifakı İdare Heyetlerinin üyesi olmuştur. Şimdi de Yazarlar Birliğinin başkanıdır.

Emektar sanat adamı, Devlet Mükafatı ile onurlandırılmıştır. İlk kere 1960 senesinde “Bayram Hesretinde” ve “Geçen İlin Son Gecesi” hikâyelerini yazarak mensur eserlere imzasını atar, Eserleri yirmiden fazla dile çeviri edilmiş, Sosyalist ülkelerde, ABD’de, Kanada’da, Japonya’da, Hindistan’da, Fransa’da, İran’da, Türkiye’de, Arap vatanlarında, Finlandiya’da, vs. ülkelerde yayınlanmıştır. Piyesleri; Özbekistan’da, Ermenistan’da, Tataristan’da sahnelenmiş, “Qaravelli” piyesi, “Men, Sen, O ve Telefon”, “Geçen Senenin Son Gecesi” tv oyunları Moskova’da gösterilmiştir. “Adamın Adamı”, “Dante’nin Yubileyi”, “Gürcü Familiyası”, “Ağ Liman”, “Macal”, “Seherin Yay Günleri”, “Beşmertebeli Evin Altıncı Mertebesi” -Tüm bu eserlerde XX. yüzyılın sonunun “hakikat makamları” bediifelsefi tahlilin temeline yerleştirilmiş, o yılların durgun ve eylemsiz yönetimine Anarın itirazları aksettirilmiştir.

“Ağ Liman”, “Elaqe”, “Macal”, “Beşmertebeli Evin Altıncı Mertebesi” Anar’ın yazınsal felsefi görüşlerini beraber ifade eden eserlerdir. İnsan geçmişini unutmuş olduğu vakit, kan bağını kaybetmiş olduğu vakit, yalana, kanunlara hizmet eden kulrobot haline gediği vakit içsel inançlardan uzaklaşır, onun için Altıncı Mertebe Kaybolur eserlerin üstünde durduğu temel düşünce budur. “Geçen İlin Son Gecesi”nde, “Şehrin Yay Günleri”, “Sahra Yuxulan” piyeslerinde de aynı düşünce trajik olarak işlenir. Her üç eserde de insan, vicdan ve hakikat problemleri işlenir. Anar, maneviyat ve terbiye sorunlarını senaryolara mevzu eder. “Torpaq. Deniz. Od. Sema”, “Gün Geçdi”, “Dede Qorqud”, “Dante’nin Yubileyi”, “Üzeyir Hacıbeyov, Uzun Ömrün Akkordları” filmleri ruhsal felsefi tarzla çekilmiştir. Azerbaycan Devlet Akademik Tiyatrosu’nda sahnelenmiş “Adamın Adamı” piyesinin kuruluşu da Anar tarafınca yapılmıştır.

Anar bununla birlikte meşhur bir filologdur. Edebiyat ve sanat meselelerine dair birçok makalesi de mevcuttur. “Şairin Hüneri”, “Anlamaq Derdi”, “Aşıq Alesker”, “Oxşarlıq ve Oxşarsızlıq”, “Hezin Duygular” ve daha birçok makaleler, şerhler, Azerbaycan Edebiyatı’nın kıymetli numunelerindendir. “Seherin Yay Günleri” adlı eseri 1980 yılı Azerbaycan Devlet Mükafatı’na layık görülmüştür.

Başlıca eserleri:

-Beyaz Liman (destan), 1970;

-Adamın Adamı (destanlar, hikâyeler, piyesler), B., 1977;

-Beşmertebeli Evin Altıncı Mertebesi (destan ve roman), B., 1981;

-Molla Nesreddin-66 (hi-kayeler, destanlar ve piyes), B., 1970;

-Seçilmiş Eserleri (iki cilt), B., 1987.


Anar Rızayev Kitapları – Eserleri

  • Beş Katlı Evin Altıncı Katı
  • Ak Liman
  • Ak Koç Kara Koç
  • Dede Qorqud
  • Mən, Sən, O və Telefon
  • Dante’nin Jübilesi
  • Sıraselviler’de Bir Otel Odası
  • Anar’dan Seçme Öyküler
  • Nazar Boncuğu
  • Seçilmiş Eserleri
  • Bir Fırsat Bulsam
  • Sıraselviler’de Bir Otel Odası
  • Macal
  • Molla Nəsrəddin 66
  • Evləri köndələn yar
  • Dünya Bir Pəncərədir
  • Yağış Kəsdi
  • Sizsiz
  • İyi Padişah’ın Masalı
  • Azerbaycan Türkçesinin Söz Varlığı
  • Yaşamaq haqqı


Anar Rızayev Alıntıları – Sözleri

  • Ümumiyyətlə, mən ömrümün çoxunu içimdə yaşamışam. Mənə, tək bir mənə aid olan duyğuları, qorxuları, həyəcanları başqalarıyla bölüşməyə nə hacət? (Sizsiz)
  • “Bizə bir zövqü-təxəttür qaldı
    Bu sönən, kölgələnən dünyadə…” (Sıraselviler’de Bir Otel Odası)
  • Mövlana deyirdi ki, elmi – sözlər vasitəsilə dərk edirsən, sənəti – qəlbinlə duyursan, tənhalığını isə adamların içində olanda hiss edirsən. (Nazar Boncuğu)
  • Dünən sənin telefonun öldü. Ölən yalnız adamlar olmur ki… Telefon nömrələri də ölür. (Mən, Sən, O və Telefon)
  • “Bir tek ölüme çâre yok, demişler. Ama anlaşılan ölüm, çâresizliğin çâresiymiş. Çıkmazlardan çıkar yol..” (Ak Koç Kara Koç)
  • “Şah İsmayıl dövründən
    Təbrizin Qəmərindən
    Sizə bir nağılım var,
    Qulaq asın, a dostlar!” (Dede Qorqud)
  • -Yaxşı, de görüm işindən razısan?
    – Necə deyim, ümumiyyətlə razıyam. Bilirsən, illər keçdikcə insanın ağlı gəlir başına. Daha özünü bəşəriyyətin dahisi hesab eləmirsən. Dərk eləyəndə ki, sən də başqaları kimisən, başqalarından birisən, rahatlaşırsan. Əsəbiləşmirsən, hövsələdən çıxmırsan.
    – Gözəl fəlsəfədir.. (Anar’dan Seçme Öyküler)
  • -Oğul,-dedi,-hər şeydə bir məna olsaydı,həyatın bir mənası olmazdı. (Ak Liman)
  • Fuad, “Qorxaqdır, — deyə düşündü, — elə ona görə də satqındır. Lap yəqin kimisə satıb, bunlar da indi cəzasını verəcəklər”. (Macal)
  • Tüm dünya onun otağındadır, tüm bu dünyayla birlikdə o necə təkdir… (Mən, Sən, O və Telefon)
  • Bəs mənim necə deyərlər, mütləqliyim, əvəzsizliyim nədir, mənim öz yerim hardadır ki, o yerdə məni heç kəs əvəz edə bilməz. (Seçilmiş Eserleri)
  • Deməli,hər şey ola bilər.Fikrimdən qovduqlarım, quyular dibində basdırdıqlarım, haqqında düşünmək belə istəmədiklərim hamısı bir gün- beş ildən,on,on beş ildən sonrasında,həyatım ola bilər. (Ak Liman)
  • Axı heç bir təyyarə, heç bir gəmi, heç bir nəqliyyat vasitəsi insanoğlunun özünü özündən uzaqlaşdıra bilmir, keçmişindən ayıra bilmir və “səadət axtarmaq ifadəsi” o demək deyil ki, səadəti axtarıb tapmaq üçün düzə dünyaya düşməlisən. (Seçilmiş Eserleri)
  • “Eğe insanlar beş katlı binanın altıncı katının olabileceğine de inansaydılar, o zaman neler olmazdı ki…” (Beş Katlı Evin Altıncı Katı)
  • Eh,sən nə yapışmısan:kirli-kirli!Heç nə başa düşmürsən.Pis adam.Yaxşı adam!-əlini başına apardı,küləyin dağıtdığı saçlarını səliqəyə salmağa başladı,-dünyada nə kirli adam var,nə yaxşı adam.Yaşam elə uzun çəkir ki,ancaq kirli olmağa,ya ancaq yaxşı olmağa heç kəsin hövsələsi çatmır.Görürsən biri həyatı boyu gah yaxşı olur,gah kirli… (Ak Liman)
  • Anne ve baba eski çağların batkı etmiş hülyalarıdır. Bu dünyada insanoğlunun kendisinden başka kimsesi yok. (Ak Koç Kara Koç)
  • Bu dünyada insanoğlunun özündən başqa heç kəsi yoxdur….. (Ak Koç Kara Koç)
  • Deyirlər, axşamlar kədər gətirir
    Deyirlər, can sıxır qaranlıq gecə
    Deyirlər… deyirlər…
    Gündüzlər necə?
    Gündüzlər səbrsiz gözləyirik ki,
    Bir axşam olsun, bir gəlsin gecə… (Sıraselviler’de Bir Otel Odası)
  • -Mənim bir dostum vardı,-dedi,-deyərdi ki,yuxu görməyən adamlar Avstriyaya,İsveçrəyə bənzəyirlər.
    -Niyə məhz Avstriya, İsveçrə,məsələn ,Kamboca yox?-dedi.
    -Yadımda deyil Kamboca dənizin sahilindədir, ya yox.O ,Avstriya və İsveçrə deyirdi, çünki bu ölkələrin dənizə çıxışı yoxdur.O deyirdi ki,yuxu görməkdən məhrum adamlar dənizdən məhrum ölkələr kimidir. (Ak Liman)
  • Qəribədir… çox qəribə fikirdir… deməli, taleyimizə gələcəyin bir neçə müxtəlif variantı yazılıb, onlardan hansı birini seçmək isə özümüzdən asılıdır. Deməli… qəribə düşünce idi bu… ətraflı fikirləşmək lazım idi bu barədə… Macal olanda… (Macal)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş