Eğitim

Akrep – Eşber Yağmurdereli Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Akrep – Eşber Yağmurdereli Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Akrep kimin eseri? Akrep kitabının yazarı kimdir? Akrep konusu ve anafikri nedir? Akrep kitabı ne konu alıyor? Akrep PDF indirme linki var mı? Akrep kitabının yazarı Eşber Yağmurdereli kimdir? İşte Akrep kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Eşber Yağmurdereli

Yayın Evi: Kibele

İSBN: 9789758909001

Sayfa Sayısı: 180


Akrep Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Yüzyıllardır bu topraklar üstünde Akrep’in kıskacında hayatları yarım kalan ya da tamamlanmamış yaşanmış olan o güzel insanların sevgili anısına… Yüzyıllardır bu topraklar üstünde yaşamımıza ve onurumuza kasteden bir akrep var. O hayatımızı, onurumuzu ve bilincimizi her gün tekrardan sonsuz kere zehirliyor. İşte hepsi bu…

(Tanıtım Bülteninden)


Akrep Alıntıları – Sözleri

  • Hocam, geçenlerde Erdal isminde 17 yaşındaki bir çocuğun, kanuna uygun olsun diye ilkin yaşını büyüttüler, sonrasında da astılar. Duydun mu?
  • Cezaevi arabasın­da jandarmaya döndüm, düzenleme dedim, şu camdan bir bakayım. Doğruldum, üst camdan baktım. Ho­cam, yaşamı gördüm orada. İnsanlar cıvıl cıvıl , ora­ya buraya gidip geliyorlar. Sonra döndüm, kafamı kaldırdım, gökyüzüne baktım. Deniz benzer biçimde bir gök­yüzü. Sanki cezaevinin üstündeki sema aynı sema değil. Bu ona asla benzemiyor. Bu başka bir şey. Ben seneler ilkin bu cezaevine getirildiğim­ de geceydi. Bir karanlığın içinden geçtik, geldik girdik bir başka karanlığa.
  • Bu ülkenin insanları şimdi yataklarında mışıl mışıl uyuyorlar.
    Bu ülkede on binlerce katliam işlendi, görmediler. Daha on binlercesi işlenecek gene görmeyecek­ler.
    Görmemezlikten geldikçe sıranın kendilerine gel­meyeceğini sanıyorlar.
    Onların yerine de utanıyorum.
    Uyuyor musun?.. Yorgunsun, biliyorum…
    Sen şimdi uyu… Senelerce hep ölümü yaşadın. Ama bu ül­kede aslına bakarsanız birçok yaşam yarım kaldı…
    Eksik yaşandı…
    Ama bigün bu ülkede birileri bu yarım ka­lan yaşamdan, tamamlanmamış yaşanmış hayatları devralacaklar ve devraldıklarını özgürce yaşayacaklar… Onurlarıyla yaşayacaklar.
    Senin yarım kalan yaşamını da ben devralıyorum.
  • Doğru, o akrepler artık bede­nimize pek zarar vermiyorlar. Ama yüzyıllardır bu topraklar üstünde yaşamımıza ve onurumuza kaste­den bir akrep var. O hayatımızı, onurumuzu ve bi­lincimizi her gün tekrardan sonsuz kere zehirliyor.
    İşte hepsi bu…
  • Bir insan bir başka insana neyi anla­tabilir. Yaşamak gerekir.
  • Tarih miydi ne!..
    Bir aydınlıktan çıkıyor, bir baş­kasına giriyorduk.
    Sanki dönemin ortasında bir ka­pıydı o…
    Eşiğinden atlanan…
    Sonsuzluğa uzanan bir yoldu önümüzde uzanan. Durduk, soluksuz iz­ledik.
    Sonra bir kadının saçlarına sevdayla dokunurdu ellerim.
    Dostlukların kır çiçekleri boy ver­diği bir yeryüzünde sevda masalları anlatırdık, birbirimize…
    Ölüm kimi zaman çıkar gelirdi dağların arka­sından doludizgin, en çok da fazla ilk yaz akşamlarında.
    Biz gene de sevdayı eksiltmeden yaşardık… Tanıdık dost yüzleri ölü yüzlere dönüşürdü haziran bulutlarında.
    Tarih denince ne gelirdi ki aklımıza.
    Biz insan yüreğiydik…
    Sonra rüzgarın yaladığı ley­lak bahçelerinde sonsuz öpüşürdük.
    Ölümsüz sev­dalarda yaşardık…
  • Onca acı, hasret ve ümit bu mektuplara sığar mı?
  • Hayatta insanoğlunun başına her şey gelir.
    Sonra da geçer. Fena günler kalıcı değildir.
    Bir gelir, bir gi­der. Uzun sürdü fakat şimdi geçti. Nasıl geçti?
    Sevgiyle.
  • Akıp giden yıldızlardık gecede. Ayın aydınlığı hepimizi sarıp sarmaladığında billur avi­zeler gibiydik gecenin kenarında.
  • – Ölüm sana, yalnızlık bana, öyleki mi?
    – Ölüm her ikimize de… Hatta ölüm benden fazlaca sana yakışır. Şu sebeple sen ne için yaşadığını da bilmiyorsun…


Akrep İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Söylenecek fazlaca şey var. 80 darbesi; buzdağının görünen yüzü yalnız. İnsanlık onurunu kaybetmeden yaşamak isteyenlerin ödedikleri karşılık binlerce senelik. Düşüncelerin dolayı mahkum edilen bir aydın ve ( bir vakit ilkin kendisini öldürmekle göreve getirilmiş ) bayağı yurdum insanı. Ve insan görünümlü akrepler. (S. Şahin Çetin)

Kitabın adı:Akrep
Yazarın adı:Eşber Yağmurdereli
Okuyanın adı:Nezaket Topal
Sayfa sayısı:153
Yüzyıllardır bu topraklar üstünde yaşamımıza ve onurumuza kasteden bir akrep var.
O;hayatımızı onurumuzu ve bilincimizi her gün tekrardan sonsuz kere zehirliyor.
İşte hepsi bu…
Kitabımızın ana kahramanı birinci mahkum sinop kalesi cezaevinde dir ve asla kimselerle konuşamaz zira yasaktır. İkinci mahkum ise idama mahkumdur ve hücrededir 1.ve 2.mahkûm dost olur söyleşi ederler ve 2.mahkûm bir itirafta bulunur birkaç yıl ilkin Samsun cezaevinde beraberdirler ve 2.mahkûm onu öldürmeye girişim etmiş fakat başarı göstermiş olamamıştır.
Peki akrep ne ilgi kabul edebilirsiniz o da kitapta … (Nezaket topal)

Esber yagmurdereliyi birgün tirad ararken keşfettim. 1.mahkum un söyledikleri beni etkilemişti bir sözü vardı birşey söylüyordu demokrasiden, özgürlükten bahsediyordu. Daha sonrasında yazar hakkında araştırma yapınca da yazarın yaşamı da etkilemişti beni. yazdıkları, mitinglerde yapmış olduğu konuşmaları, dusunceleri yuzunden 23 yıl hapse mahkûm edilen görme engelli bir avukat.Oradan oraya sürüklenen cezaevi hayatında Sinop cezaevinde bir mahkumla tanışır.Bu mahkum kan davası yüzünden idama mahkum edilmiştir başka bir davadan Mahkemesi de sürdüğü için idam edilmeyecegini düşünmektedir. Aynı zamanda bu mahkum esberi başka bir cezaevinde öldürmekle gorevlendirilmis sagcilarla kalan bir köyüdür. Ikisi vakit içinde birbirine yoldaş olmaktadır. Ve birgün 1. Mahkum Mahkemesi devam etmiş olduğu halde idama yollanmaktadir. 2. Mahkum a giderken sigarası tabakası ve çakmağını birakmaktadir. Sigarayla konuşma sahnesi duygu yüklü. Bu şekilde bir ortamda tum yaşanılan şeylere karşın yazar oyunu mutlu sonla bitirmiş. Sinop cezaevinde yatmış olduğu yıllardan bir kesiti kaleme almış ve Ankara sanat Tiyatrosu 35. Senesinde yönetmenliğini rutkay azizin yapmış olduğu 2. Mahkum u Altan erkeklinin 1. Mahkum u da yazarın halasının oğlu oynayarak gösterime sunmuştur. Oyun Devrin yargı, hakkaniyet sisteminin içler acısı durumunu ortaya koymaktadır. Kitabın sonunda Devrin gazete yazarları tarafınca da birçok pozitif elestirilerle bitirilmis, gerçek bir yaşam hikayesi okumak isteyenler için görkemli bir oyun. Oyunu da seyretmek isteyenler için youtube da video kaydı bulunmaktadır. (Olcay Ceylan)


Akrep PDF indirme linki var mı?


Eşber Yağmurdereli – Akrep kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Akrep PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Eşber Yağmurdereli Kimdir?

Yağmurdereli Erzurum Tortum’da1945’te dünyaya geldi, 1964’te üniversite merkezi imtihanını üçüncülükle kazanmıştır.

12 Mart 1971’den sonrasında üniversiteden uzaklaştırıldı. 1972’de Samsun’da avukatlığa süregelen Yağmurdereli “Türkiye Halk Kurtuluş Partisi Cephesi/ Acilciler” grubunun kurucusu ve lideri olduğu iddiasıyla 13 Mart 1978’de tutuklandı, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Anayasal düzeni tabanca diretmesiyle değişiklik yapma”fiilini düzenleyen 146. maddesinin 1. fıkrası uyarınca Samsun Ağır Ceza Mahkemesi’nce müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

13 buçuk yıl sonrasında, Terörle Savaşım Yasası (TMY) ile öngörülen”şartlı tahliye”den yararlanarak, 1 Ağustos 1991’de özgür bırakıldı.

Kısa devam eden “özgürlük”

Yağmurdereli, özgür bırakılmasından sonrasında, “sulh” ve”demokrasi” girişimlerinde yer aldı, ölüm oruçlarında aracı oldu.”Barış için 1 Milyon imza kampanyası”nın sözcülüğünü yapmış oldu.

Yağmurdereli, 8 Eylül 1991’de İnsan Hakları Derneği (İHD) mitingindeki hitabı sebebiyle 10 ay hapis cezasına mahkum oldu. Karar Yargıtay’da onanınca, daha ilkin, “şartlı tahliye” edilmiş olduğu için 10 aylık hapis cezası daha önceki cezasının geri kalanıyla birleştirildi.

6 yıl sonrasında tekrardan cezaevi

Böylece, Yağmurdereli 22.5 yıl hapis cezası için 1997’de cezaevine konuldu.

İç ve dış kamuoyunun baskısı sonucu, 9 Kasım 1997’de, ceza infazı 1 yıl süreyle ertelenerek özgür bırakıldı. Karar, 16 Aralık’ta geri çekilince, Yağmurdereli 1 Haziran 1998’de tekrardan tutuklandı ve 18 Ocak 2001’de özgür bırakıldı.

Akrep ve ödüller

İnsan hakları mücadelesinin en önde gelen isimlerinden Yağmurdereli’nin 13 buçuk senelik cezaevi günlerinde yazdığı”Akrep” oyunu Ankara Sanat Tiyatrosu’nda sahneledi.

Akrep, Yağmurdereli’ye iki de ödül getirdi: 1998’de Sanat Kurumu’ndan “tüm zamanların en iyi yazılmış oyunlarından”,1999’da İsmet Kuntay En İyi Oyun Yazarı ödülleri…

1985’de Nelson Mandela’nın almış olduğu, Fransa’nın Bordeaux kentindekiİnsan Hakları Enstitüsü ile Avrupalı Avukatlar Derneği’nin verdiği Ludovic Trarieux ödülü 2000’de Yağmurdereli’nin oldu.

Pek fazlaca ödül sahibi Yağmurdereli, 8 Temmuz 2001 Görme Engelliler Satranç Turnuvası’nda da beşinci oldu


Eşber Yağmurdereli Kitapları – Eserleri

  • Akrep


Eşber Yağmurdereli Alıntıları – Sözleri

  • – Ölüm sana, yalnızlık bana, öyleki mi?
    – Ölüm her ikimize de… Hatta ölüm benden fazlaca sana yakışır. Şu sebeple sen ne için yaşadığını da bilmiyorsun… (Akrep)
  • Akıp giden yıldızlardık gecede. Ayın aydınlığı hepimizi sarıp sarmaladığında billur avi­zeler gibiydik gecenin kenarında. (Akrep)
  • Onca acı, hasret ve ümit bu mektuplara sığar mı? (Akrep)
  • Hocam, geçenlerde Erdal isminde 17 yaşındaki bir çocuğun, kanuna uygun olsun diye ilkin yaşını büyüttüler, sonrasında da astılar. Duydun mu? (Akrep)
  • Bir insan bir başka insana neyi anla­tabilir. Yaşamak gerekir. (Akrep)
  • Tarih miydi ne!..
    Bir aydınlıktan çıkıyor, bir baş­kasına giriyorduk.
    Sanki dönemin ortasında bir ka­pıydı o…
    Eşiğinden atlanan…
    Sonsuzluğa uzanan bir yoldu önümüzde uzanan. Durduk, soluksuz iz­ledik.
    Sonra bir kadının saçlarına sevdayla dokunurdu ellerim.
    Dostlukların kır çiçekleri boy ver­diği bir yeryüzünde sevda masalları anlatırdık, birbirimize…
    Ölüm kimi zaman çıkar gelirdi dağların arka­sından doludizgin, en çok da fazla ilk yaz akşamlarında.
    Biz gene de sevdayı eksiltmeden yaşardık… Tanıdık dost yüzleri ölü yüzlere dönüşürdü haziran bulutlarında.
    Tarih denince ne gelirdi ki aklımıza.
    Biz insan yüreğiydik…
    Sonra rüzgarın yaladığı ley­lak bahçelerinde sonsuz öpüşürdük.
    Ölümsüz sev­dalarda yaşardık… (Akrep)
  • Hayatta insanoğlunun başına her şey gelir.
    Sonra da geçer. Fena günler kalıcı değildir.
    Bir gelir, bir gi­der. Uzun sürdü fakat şimdi geçti. Nasıl geçti?
    Sevgiyle. (Akrep)
  • Cezaevi arabasın­da jandarmaya döndüm, düzenleme dedim, şu camdan bir bakayım. Doğruldum, üst camdan baktım. Ho­cam, yaşamı gördüm orada. İnsanlar cıvıl cıvıl , ora­ya buraya gidip geliyorlar. Sonra döndüm, kafamı kaldırdım, gökyüzüne baktım. Deniz benzer biçimde bir gök­yüzü. Sanki cezaevinin üstündeki sema aynı sema değil. Bu ona asla benzemiyor. Bu başka bir şey. Ben seneler ilkin bu cezaevine getirildiğim­ de geceydi. Bir karanlığın içinden geçtik, geldik girdik bir başka karanlığa. (Akrep)
  • Doğru, o akrepler artık bede­nimize pek zarar vermiyorlar. Ama yüzyıllardır bu topraklar üstünde yaşamımıza ve onurumuza kaste­den bir akrep var. O hayatımızı, onurumuzu ve bi­lincimizi her gün tekrardan sonsuz kere zehirliyor.
    İşte hepsi bu… (Akrep)
  • Bu ülkenin insanları şimdi yataklarında mışıl mışıl uyuyorlar.
    Bu ülkede on binlerce katliam işlendi, görmediler. Daha on binlercesi işlenecek gene görmeyecek­ler.
    Görmemezlikten geldikçe sıranın kendilerine gel­meyeceğini sanıyorlar.
    Onların yerine de utanıyorum.
    Uyuyor musun?.. Yorgunsun, biliyorum…
    Sen şimdi uyu… Senelerce hep ölümü yaşadın. Ama bu ül­kede aslına bakarsanız birçok yaşam yarım kaldı…
    Eksik yaşandı…
    Ama bigün bu ülkede birileri bu yarım ka­lan yaşamdan, tamamlanmamış yaşanmış hayatları devralacaklar ve devraldıklarını özgürce yaşayacaklar… Onurlarıyla yaşayacaklar.
    Senin yarım kalan yaşamını da ben devralıyorum. (Akrep)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş