Eğitim

Alice Kuantum Diyarında – Robert Gilmore Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Alice Kuantum Diyarında – Robert Gilmore Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Alice Kuantum Diyarında kimin eseri? Alice Kuantum Diyarında kitabının yazarı kimdir? Alice Kuantum Diyarında konusu ve anafikri nedir? Alice Kuantum Diyarında kitabı ne konu alıyor? Alice Kuantum Diyarında PDF indirme linki var mı? Alice Kuantum Diyarında kitabının yazarı Robert Gilmore kimdir? İşte Alice Kuantum Diyarında kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Robert Gilmore

Çevirmen: Filiz Kaynak

Orijinal Adı: Alice in Quantumland

Yayın Evi: Çınar Yayıncılık

İSBN: 9789758020730

Sayfa Sayısı: 221


Alice Kuantum Diyarında Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Alice gene küçülücek, üstelik nükleer bir parçacık kadar olacak, fakat bu kere bir tavşan deliğinden düşmeyecek. Alice’in gideceği yer Kuantum Diyarı. 

Peki Kuantum Diyarı nedir? Bir atomdan bile ufak olan, entelektüel bir eğlence parkı düşünün. Bu eğlence parkındaki her düzenek, her oyun ve ilgi çekici nesne, kuantum mekaniğinin değişik bir hususi durumunu açıklıyor. Doğaya ve nesneye ilişkin mevzularda çoğumuzun aklını karıştıran vaka ve süreçlerin kuramsal çerçevesi, doğru ve anlaşılır açıklamalarla bu eğlence parkında bulunuyor. 

Düş dünyasını ve bilimi ustalıkla birleştiren, Bristol Üniversitesi fizik bölümünden Robert Gilmore, Alice’in yolculuklarının alegorisini kullanarak kuantum dünyasının mühim noktalarını kolay anlaşılır bir zemine oturtuyor. İçinde bulunduğumuz dünyanın anlaşılması zor, fakat bir o denli da lüzumlu bir terimi olan kuantum fiziğini idrak etmek siteyenler için sempatik bir başucu kitabı. (tanıtım yazısından)


Alice Kuantum Diyarında Alıntıları – Sözleri

  • Size erişince ey fotonlar! Sizler harekete geçiricisiniz, sizler sarsıcısınız. Elektronlar kendi başlarına bırakıldıklarında, kendi uygun durumlarında saf bir bahtiyarlıkla durur, asla bir şey yapmazlar. Elektronlarla etkileşime girip durumlar arasındaki geçişleri, her şeyin olmasını elde eden değişimleri ortaya çıkarmak sizin işiniz.
  • Heisenberg belirsizlik ilkesine bakılırsa hiçbir parçacığın hem konum hem de hız olarak tam tanımlanmış değerleri bulunmaz.Bu,bir parçacığın belirli bir konumda durağan(durgun) duramayacağı anlamına gelir.Bu sebeple durağan(durgun) bir parçacığın tam tanımlanmış hızı sıfırdır.
  • Görünüşe bakılırsa, bir parçacığın konumu ve momentumu ya da belirli bir andaki tam enerjisi mevzusunda konuşabilmemiz gerekir yönündeki inancımızda köklü bir yanlışlık var. Bu kadar değişik iki kalite mevzusunda aynı anda konuşmanın niçin anlamlı olması gerektiği açık değil. Ama açıkmış şeklinde görünüyor.
  • Aşağıda tanımlanan “gerçek-dünya” notlarının gerçekliğine karşın, öykünün büyük bölümü kurmacadır; karakterler de hayal ürünü. Anlatı boyunca karşınıza saçma ya da genel anlayışa ters düşen pek çok ifade çıkacak. Bunlar genellikle gerçektir. Kuantum mekaniğinin yeni yeni emeklemeye başladığı yıllarda babası kabul edilen Neils Bohr’un “Kuantum mekaniği üzerine düşünürken kendini kaybetmeyen kişi, kuantum mekaniğini hiç anlamamıştır,” söylediği söylenir.
  • “Anladığım filan yok!” diyerek Alice ustabaşının sözünü kesti. “Ben daha önce hep tuğlaların düzgün bir sıra halinde birbiri ardına dizildiğini görmüştüm.”
    “Tamam, pekâlâ. Kuantum yönteminde böyle yapılmaz. Burada tuğlaların tekerteker nereye gideceğini bilemeyiz, yalnızca şu ya da bu yöne gitme olasılığını tahmin edebiliriz. Yani, elinde topu topu üç beş tuğla varsa, bunlar herhangi bir yere gidebilir ve bir model de oluşturmaz. Ama tuğlaların sayısı arttıkça, sadece bir yerlerde olma ihtimali olan tuğlaların o yerlerde olduklarını görürsün. Hem, tuğlaların düşme ihtimallerinin fazla olduğu yerlerde, daha fazla tuğla olur. İşin içine çok sayıda tuğla girdiğinde, her şey yoluna girer, şimdi de aynı durum söz konusu.”
  • Denemeden neyi yapmış olup ne yapamayacağınızı bilemezsiniz. İlerlemeyi durduran işte hep bu negatif düşünüş biçimidir. Burada herhangi bir yere varmak istiyorsanız aynı anda yapabileceğiniz HER ŞEYİ yapmalısınız. Sonunda ulaşacağınız noktanın nasıl sonuçlanacağı mevzusunda kaygılanmamalısınız. Girişim bunun bir çaresine bakacaktır!
  • 20. yüzyılın ilk yarısında evren anlayışımız tümden değişti.Eski klâsik fizik kuramlarının yerini,dünyaya bakış açımızı değiştiren kuantum mekaniği aldı.Kuantum mekaniği,yalnızca eski Newton mekaniğinin ortaya attığı düşüncelerle değil,sağduyumuzla da pek fazlaca açıdan uyuşmazlık içindedir.Yine de bu kuramların en şaşırtıcı yanı,fizyolojik sistemlerin gözlenen davranışını evvel haber vermedeki muhteşem başarısıdır.
  • Kuantum mekaniği üstüne düşünürken kendini kaybetmeyen şahıs,kuantum mekaniğini asla anlamamıştır.
  • Kuantum kuramının dünyayı tanımlayış şekli ilk bakışta saçma şeklinde görünebilir:İkinci,üçüncü hatta yirmi beşinci bakışta da büyük olasılıkla bu şekilde görünmeye devam eder.Ancak,tek şansımız bu.Newton ile fanatiklerinin eski klasik mekaniği,atomları ve öteki ufak sistemleri açıklamakta yetersiz kalır.
  • Kuantum mekaniği,üstünde hakikaten gözlem yapılıp yapılamayacağı tartışılırken,meydana getirilen tüm deneylere uygunluk gösteren garip bir konumdadır.Galiba dünya düşlediğimizden,hatta düşleyebileceğimizden fazlaca daha garip.
  • Kuantum me­kaniği üstüne düşünürken kendini kaybetmeyen şahıs, kuantum me­kaniğini asla anlamamıştır.
  • Galiba dünya düşlediğimizden, hatta düşleyebileceğimizden o kadar da­ha acayip.
  • Dünyaya benzersiz ve belirli bir şekil yükleyen şey bizim gözlemimizin ta kendisidir.
  • Tüm maddesel dünya hakikaten kuantum mekaniğinin yasaları tarafınca yönetilmektedir, fakat insan zihni maddesel dünyanın dışındadır ve bu yüzden de sınırlandırılmamıştır.


Alice Kuantum Diyarında İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kuantum, bu kadar sık kullanılan bir kelime olmasına rağmen fazlaca fazlaca azınlıktaki bir kesimin ne olduğu hakkında bir fikri var. Kuantumu, Alice harikalar diyarındaki versiyonuyla ele alarak açıklamaya çalışmış. Alanım olduğundan, hiçbir fikri olmayanlar ve merak edenler için oldukça başarı göstermiş bir giriş olabileceğini söyleyebilirim. (Hazal Başak Vural)

kuantum nedir diye merak ediyorsanız her insanın anlayacağı bir dilde yazılmış tavsiye ederim (Kenan Betik)

Kitap akıcı, okurken sıkılmadım. Bu kitabı bitirdiğimde kuramı birazcık olsun daha iyi anlarım diye ummuştum başlarken. Umduğumu bulamadım. Belki birazcık daha araştırma ve daha çok önbilgi ile kitap daha iyi anlaşılabilir. (Cihad Tan)


Alice Kuantum Diyarında PDF indirme linki var mı?


Robert Gilmore – Alice Kuantum Diyarında kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Alice Kuantum Diyarında PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Robert Gilmore Kimdir?

Robert Gilmore 1962’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Fizik ve Matematik bölümünden mezun oldu. Daha sonrasında Bell Telefon Laboratuvarları’nda (New Jersey) teknik kadrodayken Fizikte doktora tezini (1962-1967) tamamladı. 1967’de MIT’de öğretim üyesi ve 1970’te destek doçent oldu. Daha sonrasında 1976’da tam profesör olduğu Cenup Florida Üniversitesi’ne geçti. 1976’da halen bugün olduğu Drexel Üniversitesi’ne geçti.


Robert Gilmore Kitapları – Eserleri

  • Alice Kuantum Diyarında
  • Bir Zamanlar Evren
  • Üç Hayaletten Bilimin Sırları
  • Kuarkların Büyücüsü


Robert Gilmore Alıntıları – Sözleri

  • Her şeyi bildiğimiz ya da inandıklarımızla örtüştürmek için en uygun tepki inanmamak ya da bildiklerimizden şaşmamak değil hayranlık duymaktır. (Kuarkların Büyücüsü)
  • Size erişince ey fotonlar! Sizler harekete geçiricisiniz, sizler sarsıcısınız. Elektronlar kendi başlarına bırakıldıklarında, kendi uygun durumlarında saf bir bahtiyarlıkla durur, asla bir şey yapmazlar. Elektronlarla etkileşime girip durumlar arasındaki geçişleri, her şeyin olmasını elde eden değişimleri ortaya çıkarmak sizin işiniz. (Alice Kuantum Diyarında)
  • Dünyaya benzersiz ve belirli bir şekil yükleyen şey bizim gözlemimizin ta kendisidir. (Alice Kuantum Diyarında)
  • Galiba dünya düşlediğimizden, hatta düşleyebileceğimizden o kadar da­ha acayip. (Alice Kuantum Diyarında)
  • Heisenberg belirsizlik ilkesine bakılırsa hiçbir parçacığın hem konum hem de hız olarak tam tanımlanmış değerleri bulunmaz.Bu,bir parçacığın belirli bir konumda durağan(durgun) duramayacağı anlamına gelir.Bu sebeple durağan(durgun) bir parçacığın tam tanımlanmış hızı sıfırdır. (Alice Kuantum Diyarında)
  • Kuantum me­kaniği üstüne düşünürken kendini kaybetmeyen şahıs, kuantum me­kaniğini asla anlamamıştır. (Alice Kuantum Diyarında)
  • Aşağıda tanımlanan “gerçek-dünya” notlarının gerçekliğine karşın, öykünün büyük bölümü kurmacadır; karakterler de hayal ürünü. Anlatı boyunca karşınıza saçma ya da genel anlayışa ters düşen pek çok ifade çıkacak. Bunlar genellikle gerçektir. Kuantum mekaniğinin yeni yeni emeklemeye başladığı yıllarda babası kabul edilen Neils Bohr’un “Kuantum mekaniği üzerine düşünürken kendini kaybetmeyen kişi, kuantum mekaniğini hiç anlamamıştır,” söylediği söylenir. (Alice Kuantum Diyarında)
  • Tüm maddesel dünya hakikaten kuantum mekaniğinin yasaları tarafınca yönetilmektedir, fakat insan zihni maddesel dünyanın dışındadır ve bu yüzden de sınırlandırılmamıştır. (Alice Kuantum Diyarında)
  • “Anladığım filan yok!” diyerek Alice ustabaşının sözünü kesti. “Ben daha önce hep tuğlaların düzgün bir sıra halinde birbiri ardına dizildiğini görmüştüm.”
    “Tamam, pekâlâ. Kuantum yönteminde böyle yapılmaz. Burada tuğlaların tekerteker nereye gideceğini bilemeyiz, yalnızca şu ya da bu yöne gitme olasılığını tahmin edebiliriz. Yani, elinde topu topu üç beş tuğla varsa, bunlar herhangi bir yere gidebilir ve bir model de oluşturmaz. Ama tuğlaların sayısı arttıkça, sadece bir yerlerde olma ihtimali olan tuğlaların o yerlerde olduklarını görürsün. Hem, tuğlaların düşme ihtimallerinin fazla olduğu yerlerde, daha fazla tuğla olur. İşin içine çok sayıda tuğla girdiğinde, her şey yoluna girer, şimdi de aynı durum söz konusu.” (Alice Kuantum Diyarında)
  • Denemeden neyi yapmış olup ne yapamayacağınızı bilemezsiniz. İlerlemeyi durduran işte hep bu negatif düşünüş biçimidir. Burada herhangi bir yere varmak istiyorsanız aynı anda yapabileceğiniz HER ŞEYİ yapmalısınız. Sonunda ulaşacağınız noktanın nasıl sonuçlanacağı mevzusunda kaygılanmamalısınız. Girişim bunun bir çaresine bakacaktır! (Alice Kuantum Diyarında)
  • Kuantum mekaniği,üstünde hakikaten gözlem yapılıp yapılamayacağı tartışılırken,meydana getirilen tüm deneylere uygunluk gösteren garip bir konumdadır.Galiba dünya düşlediğimizden,hatta düşleyebileceğimizden fazlaca daha garip. (Alice Kuantum Diyarında)
  • Görünüşe bakılırsa, bir parçacığın konumu ve momentumu ya da belirli bir andaki tam enerjisi mevzusunda konuşabilmemiz gerekir yönündeki inancımızda köklü bir yanlışlık var. Bu kadar değişik iki kalite mevzusunda aynı anda konuşmanın niçin anlamlı olması gerektiği açık değil. Ama açıkmış şeklinde görünüyor. (Alice Kuantum Diyarında)
  • 20. yüzyılın ilk yarısında evren anlayışımız tümden değişti.Eski klâsik fizik kuramlarının yerini,dünyaya bakış açımızı değiştiren kuantum mekaniği aldı.Kuantum mekaniği,yalnızca eski Newton mekaniğinin ortaya attığı düşüncelerle değil,sağduyumuzla da pek fazlaca açıdan uyuşmazlık içindedir.Yine de bu kuramların en şaşırtıcı yanı,fizyolojik sistemlerin gözlenen davranışını evvel haber vermedeki muhteşem başarısıdır. (Alice Kuantum Diyarında)
  • Kuantum mekaniği üstüne düşünürken kendini kaybetmeyen şahıs,kuantum mekaniğini asla anlamamıştır. (Alice Kuantum Diyarında)
  • Kuantum kuramının dünyayı tanımlayış şekli ilk bakışta saçma şeklinde görünebilir:İkinci,üçüncü hatta yirmi beşinci bakışta da büyük olasılıkla bu şekilde görünmeye devam eder.Ancak,tek şansımız bu.Newton ile fanatiklerinin eski klasik mekaniği,atomları ve öteki ufak sistemleri açıklamakta yetersiz kalır. (Alice Kuantum Diyarında)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş