Eğitim

Aptallık Ansiklopedisi – Matthijs Van Boxsel Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Aptallık Ansiklopedisi – Matthijs Van Boxsel Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Aptallık Ansiklopedisi kimin eseri? Aptallık Ansiklopedisi kitabının yazarı kimdir? Aptallık Ansiklopedisi konusu ve anafikri nedir? Aptallık Ansiklopedisi kitabı ne konu alıyor? Aptallık Ansiklopedisi PDF indirme linki var mı? Aptallık Ansiklopedisi kitabının yazarı Matthijs Van Boxsel kimdir? İşte Aptallık Ansiklopedisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Matthijs Van Boxsel

Çevirmen: Gül Özlen

Yayın Evi: Ayrıntı Yayınları

İSBN: 9789755394107

Sayfa Sayısı: 224


Aptallık Ansiklopedisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ahmakça hatalar, saçmalıklar, sakarlıklar, aptallıklar… Bunlar uygarlığın temeli ya da insan davranışının belirleyici unsuru olabilir mi? Tarih süresince akla atfettiğimiz ehemmiyet bir yanılsamadan mı ibaret? Öyleyse aptallığın anlamı nedir? Bu kitap Diderot’nun anladığı anlamda bir ansiklopedi değil. Kaynağını masallar, karikatürler, fıkralar, trafik kazaları, bahçe tasarımı, bilimkurgu şeklinde örneklerin oluşturduğu gözlemlerden derlenmiş eklektik bir kitap. XVIII. Yüzyıl akılcılığının ürünü olan ansiklopedi geleneği, Van Boxsel’in girişimiyle tersine çevriliyor: Yazar, Nasreddin Hoca fıkralarının yanı sıra, sanat ve edebiyattan örneklerle, aptallığın zekanın can alıcı bir koşulu bulunduğunu, ahmakça hataların gelişmeyi tetiklediğini korumak için çaba sarfediyor. Edebi ve anekdota dayalı bir aldatılanın aynı şahıs olduğu, iyilerin fena olma olanağına haiz olmadıkları için iyiliği seçtikleri insanlık durumlarından söz ediyor bizlere. Bu keyifli kitapta Robert Musil, John Milton, Slavoj Zizek, Pascal şeklinde adlar; Prometheus, Kikloplar ve Sisyphos şeklinde mitolojik karakterler bir araya geliyor. Saat farkı yüzünden amacına ulaşamayan terör eylemleri, bilgisayar kullanımının kağıt tüketimini çoğaltması, güneşin zararı olan etkilerinden korunmak için kullandığımız kremlerin kanserojen maddeler içermesi, aptallığın yaygınlığını ve evrenselliğini kanıtlayan örneklerden yalnızca birkaçı. Ancak örnekler sonsuz. Zira aptallık insanlığın olduğu bir yerde. 

Van Boxsel çareyi aptallığın kendi diyalektiği içinde arıyor ve şu reçeteyi öneriyor: “Aptalca bir harekete karşı en iyi umar, onu derhal tekrarlamaktır. Tekrar, aptallığın zehrini akıtır ve onu şakaya dönüştürür. Böylece aptallık bilgili hale gelmiştir; hepimiz bizi gülünç bulur. Kültürümüzde akıllılık bu şekilde biçimlenir.”

(Arka Kapak)


Aptallık Ansiklopedisi Alıntıları – Sözleri

  • Hayvanlar aptal değildir; yalnızca insanoğlu bilgiçlik taslar. İşte eleştiri nokta: Aptallık düşüncede değil, engel olunamayan eylemde ortaya çıkar.
  • Biz çoğumuz isabetli hatalar imparatorluğunda, başarısızlıklarıyla başarıya ulaşmış olan davranışların içinde yaşıyoruz. Zekice niyetlerle, aptalca tesadüfler içinde bulunan bölgede çırpınıp duruyoruz. Hayatlarımız, talih eseri sürüyor
  • Arzuyu arzuluyoruz, gerçekleştirmeyi değil.
  • Biz sıkıntıdan gizli saklı bir zevk alıyoruz. Ve bu mutluluğa, tüm aptal davranışların mazoşizminde yine rastlıyoruz. Her felaketten sonrasında mankafalar, başarısızlıkla sonlanacağı kati olan bir başka işe saldırıyorlar.
  • Kim kendi aptallığını anlayacak kadar akıllıdır?
  • Kayıp Zaman’ın, Cehaletle evlendirilmiş olduğu söylenir. Onların bir oğlu olur adını Şu şekilde düşündüm koyarlar. O, Gençlik ile evlenir ve onların da Bilmiyordum, Düşünmedim, Fark Etmedim ve Bunu Kim Düşünebilirdi isminde evlatları olur.
    Bunu Kim Düşünebilir, İlgisiz’le evlenir. Onların evlatlarının adları da şöyledir:Bu şekilde İyi, Yarın Yaparız, Fazlaca Zaman Var,Bir Fırsatı Bulunur. Fazlaca Zaman Var adlı asil hanımefendi Düşünmedim ile evlenir. Onların evlatlarının adları da:Aklıma Gelmedi, Ne Söylediğimi Biliyorum, Kendimi Enayi Yerine Koydurmam, Sen Aldırma, Onu Bana Bırak’dır.
    Ne Söylediğimi Biliyorum, Gösteriş ile evlenir ve onların çocuklarına da Canın İsterse, Dediğim Olacak, Saygı Bekliyorum ve Hiçbir Şey Eksik Olmayacak adları verilir.
    Hiçbir Şey Eksik Olmayacak, Saygı Bekliyorum’la evlenir. Onların evlatları Sakin ol re Talihsizlik isimlerini alırlar.
    Talihsizlik, Az Beyinli ile evlenir ve onların evlatları İşte Bu Güzel, Onu Ne İlgilendirir, Bana O şekilde Geliyor, Bu Mümkün Değil, Başka Bir Şey Söyleme, Bir Gün Öleceksin, Benim Dediğim Olacak, İlerde Göreceğiz, Bekle ve Gör, Kararlılıkla, Yorum Gerekmez, Ölsem Bile, Ne Derlerse Desinler, Bedeli Ne Olursa Olsun, Ona Aldırmıyorum, Açlıktan Ölmeyiz, Bu Bir Felaket Değil Bir Lütuf.
    Saygı Bekliyorum dul kalır ve bu kere Aptallık’la evlenir. Tüm mirası çarçur ettikten sonrasında, biri diğerine, “Sabırlı ol, bu yıl keyifli bir halde geçirmek için borç alırız ve Tanrı bir sonraki yıl için bizlere destek sunar”, der. Hiçbir Şey Eksik Olmayacak’ın yol göstermesiyle de bunu gerçekleştirirler.Anlaştıkları faizi dönem sonunda ödeyemediklerinde ise Kuruntu onları cezaevine gönderir. Tanrı onları affeder ve ziyaretlerine gider. Yoksulluk onları bakımevine götürür, bir süre sonrasında orada Saygı Bekliyorum ve Fark Etmedim hayata veda eder. Onları büyükanneleri Aptallık’ın yanına gömerler. Onların birçok evladı ve torunu dünyanın her tarafında hayatlarını sürdürmektedir.
    Bu masal bizlere, özensizler, ahmakların, düşüncesizlerin, tavsiye istemeyenlerin, kuruntularından kurtulamayanların, yarın nasıl sonuçlanacağını düşünmeden gününü gün ederek yaşayanların, nereden geldikleri mevzusunda düşünce verir.
  • Kendini idrak etmek, kendini bilmenin önünde engel oluşturuyor.
  • Arzuyu arzuluyoruz, onu gerçekleştirmeyi değil.
  • Anlamak, yalnız deliliğin ve kuruntunun sonu değil onun çevresinde dönen dünyanın da sonu anlamına gelir.
  • Bodhisattva, Nirvana’ya ulaşmak üzeredir. Ama onu bir şey durdurur. Bu noktada Mahayana-Budizminin paradoksal ahlâkı ile karşı karşıya kalıyoruz. Gerçek bir Budist rahip, bencillik anlamına geleceği için, Nirvana’ya tek başına ulaşamaz. Eğer egoist ise o süre gerçek bir bodhisattva olması imkansız; gerçek bodhisattva değilse Nirvana’ya giremez, eğer gerçek bodhisattva ise bencillik olacağı için Nirvana’ya giremez. Kısacası kimse Nirvana’ya erişemez; bizim şeklinde faniler bodhisattva olmadıkları için, bodhisattvalar da bodhisattva oldukları için.


Aptallık Ansiklopedisi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

İsmi ve kapağında kullanılan görsel dikkatimi çekmişti ilk gördüğümde. Elime alıp incelediğimde de sıkılmadan okunabilecek bir kitap izlenimi oluşmuştu beynimde. O şekilde de oldu. Anlamakta zorlandığım kısımlar oldu, zira siyasetten asla anlamam. Ama aptallık şeklinde genel bir mevzuyu bu kadar geniş çapta inceleyip bu şekilde anlamlı örneklerle açıklaması..muhteşem bir iş olmuş. Biroldukça filozofun adı geçiyor. Her biri tek tek açıklanıyor. Resimlerle desteklenmiş. Güldürürken düşündüren örnekler mevcut. Harikaydı 🙂 (Sinemis Özdemir)


Aptallık Ansiklopedisi PDF indirme linki var mı?


Matthijs Van Boxsel – Aptallık Ansiklopedisi kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Aptallık Ansiklopedisi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Matthijs Van Boxsel Kimdir?

1957 senesinde Amsterdam’da doğan Matthijs van Boxsel Amsterdam Üniversitesi Hollanda Dili ve Edebiyatı Kısmı’nü, Immanuel Kant ile Avusturyalı yazar Robert Musil’in yaklaşımından yola çıkarak aptallık üstüne yazdığı bir tezle tamamlamıştır ve 1980 yılından beri aptallık üstüne iş yapmaktadır. İlk kitabı Aptallık Ansiklopedisi, Hollanda’da bu uzun soluklu çalışmanın bir ürünü olarak yayımlandı. Aptallık Ansiklopedisi’nin devamı niteliğindeki Morosofie’nin (Gerzeklik) 2001 senesinde yayımlanmasının arkasından, yazar halen triosunun son kitabı olan De Topografie van de Domheid (Aptallığın Topografyası) üstüne çalışmalarını sürdürüyor.

Aptallık Ansiklopedisi Almanca, İngilizce ve İspanyolca haricinde onlarca dile çevrilmiştir.


Matthijs Van Boxsel Kitapları – Eserleri

  • Aptallık Ansiklopedisi


Matthijs Van Boxsel Alıntıları – Sözleri

  • Arzuyu arzuluyoruz, gerçekleştirmeyi değil. (Aptallık Ansiklopedisi)
  • Kendini idrak etmek, kendini bilmenin önünde engel oluşturuyor. (Aptallık Ansiklopedisi)
  • Anlamak, yalnız deliliğin ve kuruntunun sonu değil onun çevresinde dönen dünyanın da sonu anlamına gelir. (Aptallık Ansiklopedisi)
  • Hayvanlar aptal değildir; yalnızca insanoğlu bilgiçlik taslar. İşte eleştiri nokta: Aptallık düşüncede değil, engel olunamayan eylemde ortaya çıkar. (Aptallık Ansiklopedisi)
  • Kim kendi aptallığını anlayacak kadar akıllıdır? (Aptallık Ansiklopedisi)
  • Biz sıkıntıdan gizli saklı bir zevk alıyoruz. Ve bu mutluluğa, tüm aptal davranışların mazoşizminde yine rastlıyoruz. Her felaketten sonrasında mankafalar, başarısızlıkla sonlanacağı kati olan bir başka işe saldırıyorlar. (Aptallık Ansiklopedisi)
  • Bodhisattva, Nirvana’ya ulaşmak üzeredir. Ama onu bir şey durdurur. Bu noktada Mahayana-Budizminin paradoksal ahlâkı ile karşı karşıya kalıyoruz. Gerçek bir Budist rahip, bencillik anlamına geleceği için, Nirvana’ya tek başına ulaşamaz. Eğer egoist ise o süre gerçek bir bodhisattva olması imkansız; gerçek bodhisattva değilse Nirvana’ya giremez, eğer gerçek bodhisattva ise bencillik olacağı için Nirvana’ya giremez. Kısacası kimse Nirvana’ya erişemez; bizim şeklinde faniler bodhisattva olmadıkları için, bodhisattvalar da bodhisattva oldukları için. (Aptallık Ansiklopedisi)
  • Arzuyu arzuluyoruz, onu gerçekleştirmeyi değil. (Aptallık Ansiklopedisi)
  • Kayıp Zaman’ın, Cehaletle evlendirilmiş olduğu söylenir. Onların bir oğlu olur adını Şu şekilde düşündüm koyarlar. O, Gençlik ile evlenir ve onların da Bilmiyordum, Düşünmedim, Fark Etmedim ve Bunu Kim Düşünebilirdi isminde evlatları olur.
    Bunu Kim Düşünebilir, İlgisiz’le evlenir. Onların evlatlarının adları da şöyledir:Bu şekilde İyi, Yarın Yaparız, Fazlaca Zaman Var,Bir Fırsatı Bulunur. Fazlaca Zaman Var adlı asil hanımefendi Düşünmedim ile evlenir. Onların evlatlarının adları da:Aklıma Gelmedi, Ne Söylediğimi Biliyorum, Kendimi Enayi Yerine Koydurmam, Sen Aldırma, Onu Bana Bırak’dır.
    Ne Söylediğimi Biliyorum, Gösteriş ile evlenir ve onların çocuklarına da Canın İsterse, Dediğim Olacak, Saygı Bekliyorum ve Hiçbir Şey Eksik Olmayacak adları verilir.
    Hiçbir Şey Eksik Olmayacak, Saygı Bekliyorum’la evlenir. Onların evlatları Sakin ol re Talihsizlik isimlerini alırlar.
    Talihsizlik, Az Beyinli ile evlenir ve onların evlatları İşte Bu Güzel, Onu Ne İlgilendirir, Bana O şekilde Geliyor, Bu Mümkün Değil, Başka Bir Şey Söyleme, Bir Gün Öleceksin, Benim Dediğim Olacak, İlerde Göreceğiz, Bekle ve Gör, Kararlılıkla, Yorum Gerekmez, Ölsem Bile, Ne Derlerse Desinler, Bedeli Ne Olursa Olsun, Ona Aldırmıyorum, Açlıktan Ölmeyiz, Bu Bir Felaket Değil Bir Lütuf.
    Saygı Bekliyorum dul kalır ve bu kere Aptallık’la evlenir. Tüm mirası çarçur ettikten sonrasında, biri diğerine, “Sabırlı ol, bu yıl keyifli bir halde geçirmek için borç alırız ve Tanrı bir sonraki yıl için bizlere destek sunar”, der. Hiçbir Şey Eksik Olmayacak’ın yol göstermesiyle de bunu gerçekleştirirler.Anlaştıkları faizi dönem sonunda ödeyemediklerinde ise Kuruntu onları cezaevine gönderir. Tanrı onları affeder ve ziyaretlerine gider. Yoksulluk onları bakımevine götürür, bir süre sonrasında orada Saygı Bekliyorum ve Fark Etmedim hayata veda eder. Onları büyükanneleri Aptallık’ın yanına gömerler. Onların birçok evladı ve torunu dünyanın her tarafında hayatlarını sürdürmektedir.
    Bu masal bizlere, özensizler, ahmakların, düşüncesizlerin, tavsiye istemeyenlerin, kuruntularından kurtulamayanların, yarın nasıl sonuçlanacağını düşünmeden gününü gün ederek yaşayanların, nereden geldikleri mevzusunda düşünce verir. (Aptallık Ansiklopedisi)
  • Biz çoğumuz isabetli hatalar imparatorluğunda, başarısızlıklarıyla başarıya ulaşmış olan davranışların içinde yaşıyoruz. Zekice niyetlerle, aptalca tesadüfler içinde bulunan bölgede çırpınıp duruyoruz. Hayatlarımız, talih eseri sürüyor (Aptallık Ansiklopedisi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş