Eğitim

Arzunun Botaniği – Michael Pollan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Arzunun Botaniği – Michael Pollan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Arzunun Botaniği kimin eseri? Arzunun Botaniği kitabının yazarı kimdir? Arzunun Botaniği konusu ve anafikri nedir? Arzunun Botaniği kitabı ne konu alıyor? Arzunun Botaniği PDF indirme linki var mı? Arzunun Botaniği kitabının yazarı Michael Pollan kimdir? İşte Arzunun Botaniği kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Michael Pollan

Çevirmen: Sevin Okyay

Orijinal Adı: The Botany of Desire: A Plant’s-Eye View of the World

Yayın Evi: Domingo Yayınları

İSBN: 9786056180132

Sayfa Sayısı: 256


Arzunun Botaniği Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Okuduğunuz okuyacağınız her şeyden daha büyüleyici.” -Entertainment Weekly-

“Pollan yalnız organik yaşam üstündeki etkilerimize değil, kendi doğamıza da ışık tutuyor. Nefes kesici.”

-The New York Times-

Hepimiz arı ile çiçeğin dansını biliriz; bal yapmak için nektar ve polen toplayan arı ve arıya istediklerini vererek genlerini uzaklara yürüyerek çiçek. Büyük resmi göremeyen arı muhtemelen bahçede kendisini özne, yağmaladığı çiçeği ise nesne sanıyor. Meselenin aslı ise şu; çiçek arıyı, polenini çiçekten çiçeğe taşıması için zekice kullanmakta.

Kabul edelim, bitikilerin bizi de aynı şekilde kullanabiliyor olması aklımızın ucundan geçmiyor. İnsan tabiat ilişkisi üzerine yazılmış en etkisi altına alan kitaplardan biri kabul edilen Arzunun Botaniği’nde Michael Pollan insanlarla evcilleşmiş bitkiler arasındaki çıkar temelli ilişkiyi büyüleyici bir halde sergiliyor. Dört temel insan arzusunu – tatlılık, güzellik, sarhoşluk ve kontrol- bu tarz şeyleri doygunluk eden dört nebat -elma, lale, kenevir ve patates- ile ilişkilendirip bu bitkilerin iyi mi insanoğlunun en temel dürtülerini hoşnut etmek için evrildiğini gösteriyor. Ve sayfalar ilerledikçe görüyoruz ki, tıpkı bizim bu bitkilerden faydalandığımız benzer biçimde, bitkiler de bizlerden faydalanıyor bu karşılıklı oyunda. 

Bu kitap İnsan ve Doğa hakkında değişik türde bir hikâye konu alıyor; bizi Yerküre’de yaşam denilen bu karşılıklı büyük ağın içine geri yerleştirmeyi amaçlayan bir hikâye bu. 


Arzunun Botaniği Alıntıları – Sözleri

  • “Evrim bile evrilir.”
  • Yanıtına, kanabinoidlerin dolaylı ve dolaysız etkilerinin bir listesini çıkarmakla başladı: ağrıyı azaltmak, sakinleştirmek, kısa süreli bellek yitirilmesine ve hafifçe bilişsel bozukluğa niçin olmak. “Ki bunlar tam da, Adem ile Havva’nın cennetten atıldıktan sonrasında isteyecekleri türden şeylerdi. Havva’nın doğumun acısını atlatması için ya da Adem’in bedensel çalışmayla geçecek bir ömre dayanabilmesi için daha kusursuz bir ilaç tasarlayamazsınız.” Howlett, kanabinoid reseptörlerin nedense rahimde bulunduğunu belirtti ve anandamidin yalnız doğumun acısını köreltmekle kalmayıp, hanımefendilerin ondan sonra bunu unutmasına da destek olabileceği tahmininde bulunmuş oldu. (Tuhaf fakat, acı hissi hatırlaması en zorluk derecesi yüksek şeylerden biri.) Howlett, insanoğlunun kanabinoid sisteminin, “sabahleyin kalkıp her şeye tekrardan başlayabilelim diye” yaşamın rutin oklarına dayanmamıza (ve seçerek unutmamıza) destek olmak için evrildiği yorumunu öne sürüyor. İnsanlık durumuyla başa çıkmak için beynin kendi ilacı.
  • Ruh doktorları bir hastanın çiçeklere karşı kayıtsızlığına klinik depresyon semptomu gözüyle bakar. Anlaşılan, açmış bir çiçeğin kendine özgü güzelliği, bir kişinin zihnindeki siyah peçeyi ya da sapIantılı düşünceleri delip içeri giremez olduğunda, o zihnin duyumsal dünyayla bağlantısı da tehlikeli bir halde aşınmış oluyor.
  • Avrupalılar sınır bölgesine gelirken, alıştıkları yaşam tarzını tekrardan yaratmalarını sağlayacak bir tür portatif ekosistem getirmişti: Çiftlik hayvanlarının serpilmesi için otlar, rahat bir yaşam sürmeleri için Eski Dünya meyve ve çiçekleri. Batı’da bu biyolojik yerleşim, bir çok kez çizmelerinin tabanlarındaki çatlaklarda yabani ot tohumları, atlarının yem torbalarında ot tohumları ve kanlarıyla bağırsaklarında mikroplar getiren yerleşimcilerin kendilerinin de haberi olmaksızın devam ediyordu.
  • Kenevir, onun için yıkım sayılacak uyuşturucu savaşını, alanını genişletmekte kullandığı büyük bir fırsata dönüştürdü, ki nebat dünyasının geri kalanının büyük bir kısmı için, küresel ısınma da bu şekilde olacak.
  • Ya bu gramer baştan sona yanlışsa? Ya aslına bakarsak kendine hizmet eden bir kibirden ibaretse? Bir yabanarısı da muhtemelen bahçede kendisini bir özne, nektar damlası için yağmaladığı çiçeği de nesne sayıyordur. Ancak şunu biliyoruz ki, bu yalnız arının büyük resmi göremeyişinden kaynaklanıyor. Meselenin aslı şu: Çiçek, arıyı, polenini çiçekten çiçeğe taşıması için zekice kullanmıştır.
  • “Ya bu dil bilgisi baştan sona yanlışsa? Ya aslına bakarsak kendine hizmet eden bir kibirden ibaretse? Bir yabanarısı da muhtemelen bahçede kendisini bir özne, nektar damlası için yağmaladığı çiçeği de nesne sayıyordur. Ancak şunu biliyoruz ki, bu yalnız arının büyük resmi göremeyişinden kaynaklanıyor. Meselenin aslı şu; çiçek arıyı, polenini çiçekten çiçeğe taşıması için zekice kullanmıştır.”
  • Direnç, temelde beraber evrimin bir türüdür; belli bir nüfus yok olma tehdidiyle karşılaşınca ortaya çıkar. Bu baskı, türün değişmesini ve varlığını sürdürmesini sağlayacak herhangi tesadüfi bir mutasyonu, detaylı bir araştırma yapmadan seçer. Öyleyse organik seçilim vasıtasıyla, bir türün tam denetim çabası kendi can düşmanını ortaya çıkarabilir.
  • Eğer bilincin, dünyayı camları peşinden algıladığımız bir gözlük bulunduğunu düşünürsek, görüş alanı şiddetle daraldığında, bu dar idrak çemberinin içinde kalan her her neyse, sanki iyice canlanıyor; geri kalan her şey ise (gözlüğün varlığının bilincinde oluşumuz da dahil), en kolay şekilde söylemek gerekirse, silinip gidiyor.


Arzunun Botaniği İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Evrimin enerjisini özümsediğinizde “yarar” teriminin yalnız insan taraflı olmadığını anlayacaksınız. Bir okur olarak yeterince özümseyemediğimden olsa gerek, tam resmi göremedim .Bir kaç ay sonrasında yeniden okuyacağım. (cansel kaplan)

İnsan tabiat ilişkisini tarih süresince toplumların dönüşümünde iyi mi roller üstlendiğini ve bitkileri birer eylemsiz obje olarak görmekten vazgeçmemiz icap ettiğini özetleyen şımarık yaratı. (ışın narlıoğlu)

Arzunun Botaniği: Yaşam alanımız olan Dünya’yı birçok canlı ile ortak kullanıyoruz. Bunlardan biri de bitkilerdir. Bu yaratı de Dünya’mız için oldukca mühim etkilere haiz olan, Dünya’mızda oldukca büyük bir alanı kaplayan ve o alana hükmeden ek olarak Dünya’da ki birçok canlının yaşam deposu olarak sayılan bitkiler üstünde durulmuş. Bitkilere olan bakış açımıza bambaşka bir pencere açmamızı sağlıyor bu yaratı. Bu kadar büyük etkilere, yaşam alanına haiz olan nebat topluluğu acaba biz insanların hükmü altında mı yoksa onlar da kendi evrim yararları açısından biz insanların ve hayvanların üstünde yargı mü kuruyor? Bu sual size oldukca acayip gelebilir bir ihtimal siz de bir ön yargı oluşturabilir yada merak uyandırabilir. Bu güzel bir şey bu iki uyarım da sizi bu kitabı okumaya istekli kılacaktır. Okuduğunuzda ise bambaşka bir pencere açıp bu vakaya bakacak ve kafanızda bu mevzuda bir oldukca fikir oluşacaktır. Unutmayın kafanızda sual ve fikir oluşturan her yaratı sizin için hakikaten yararlı olacaktır. Bu sebeple bu yararlı eseri siz kitapseverlere tavsiye ederim. Sevgiyle ve kitapla kalınca. 🙂 (Melih Yabancı)


Arzunun Botaniği PDF indirme linki var mı?


Michael Pollan – Arzunun Botaniği kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Arzunun Botaniği PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Michael Pollan Kimdir?

Amerikalı yazar, gazeteci ve aktivist olan Michael Pollan hem de Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’de profesörlük yapmaktadır. Yazar, kitaplarının çoğunda yiyecek endüstrisinin bilinmeyen noktalarını ortaya koyarak okurları bilgilendirmeyi amaçlar.Türkçe’ye hemen hemen iki kitabı çevrilmiştir: Arzunun Botaniği ve Etoubur-Otobur İkilemi


Michael Pollan Kitapları – Eserleri

  • Arzunun Botaniği
  • Bana Ait Bir Yer
  • Etobur-Otobur İkilemi
  • How to Change Your Mind
  • Food Rules: An Eater’s Manual
  • Cooked


Michael Pollan Alıntıları – Sözleri

  • Bu kulübeler her ne kadar ailemizin kanatları altındaysa da, evin derinliklerinde başka bir iç mekan, iç ve dış, hususi ve kamusal, kişilik ve dünya içinde biz evlatların denetim edebileceği ikinci ve daha anlaşılır bir cephe oluşturuyordu. (Bana Ait Bir Yer)
  • Bu dünyada herhangi bir ormanın içinde olup ışıkları yanan tüm evlerin, içerdeki bir kişiyi ve yaşanmakta olan bir hikayeyi imâ ettiğini, dolayısıyla benimkinin de bunu yaptığını düşünüyorum. (Bana Ait Bir Yer)
  • Sağlıklı yiyecek mevzusunda takıntılı bir toplumun iyi mi bu kadar sağlıksız olduğu konusu kayda değerdir. (Etobur-Otobur İkilemi)
  • Kenevir, onun için yıkım sayılacak uyuşturucu savaşını, alanını genişletmekte kullandığı büyük bir fırsata dönüştürdü, ki nebat dünyasının geri kalanının büyük bir kısmı için, küresel ısınma da bu şekilde olacak. (Arzunun Botaniği)
  • mantarın en mühim özelliği ise organik molekülleri ve mineralleri parçalaması ve kuvvetli enzimleri yardımıyla bu tarz şeyleri kolay moleküllere atomlara dönüştürebilmesidir. (Etobur-Otobur İkilemi)
  • Mistisizm Köktencilik için panzehirdir. (How to Change Your Mind)
  • Sonuçta bu kulübeyi kendi kendime inşa etmek istememin sebeplerinden biri Orası yaşamına fazla tutulmuş ve Burasının yabancı bir ülke benzer biçimde gelmesine sebep olacak kadar soyutlamalarının ve tefekkürlerinin içine batmış olduğum hissine deva bulmaktı. (Bana Ait Bir Yer)
  • … fakat bana kalırsa bir kutu salatanın beş bin kilometre ya da beş gün uzağa gönderilmesi onun organik niteliğinin sorgulanmasını kaçınılmaz hale getiriyordu. eğer bu iyi- paketlenmiş kutu organik tanımlamasını hak ediyorsa kim bilir daha minik ve daha azca endüstrileşmiş gıdaları tanımlamak için başka bir kelime bulmamız gerekecekti. (Etobur-Otobur İkilemi)
  • °•Ilkin biz binalarımızı şekillendiririz
    sonrasında binalar bizi şekillendirir°• (Bana Ait Bir Yer)
  • O maddenin beyin ve ruh halini etkileyen niteliklerini ortaya koyarak, Körfez bölgesinin psikoterapi çevrelerine empatojen adlı maddeyi tanıtmıştır. Kısa süre sonrasında bu Ekstazi diye malum gece kulübü maddesine dönüşecektir. (How to Change Your Mind)
  • İnsanlar da yiyecek yiyecek amacıyla ağızlarını her açışlarında belirli oranda kan kaybederler. İdeal olanı ağzınızı her
    açtığınızda daha büyük lokmalar almanız ve böylelikle her
    bir lokmada daha çok miktar yiyeceği sindirmenizdir. (Etobur-Otobur İkilemi)
  • Her şeyden ilkin bana bir manzaradan oldukca daha fazlasını sunan bu bina ve bu yeni pencereler. Sonra yol süresince edindiğim yeni ve kimi vakit muhalif bakış açıları vardı; marangoz ve mimarın ve doğal ki çırağınki. Bunların hepsi de yeni birer pencereydi. Belki bir şeyleri “gerçekten” oldukları benzer biçimde görmek onları yeni bir açıdan, dikkatlice bakarak ve birden oldukca bakış açısıyla görmek kadar mühim değildi. (Bana Ait Bir Yer)
  • Ya bu gramer baştan sona yanlışsa? Ya aslına bakarsak kendine hizmet eden bir kibirden ibaretse? Bir yabanarısı da muhtemelen bahçede kendisini bir özne, nektar damlası için yağmaladığı çiçeği de nesne sayıyordur. Ancak şunu biliyoruz ki, bu yalnız arının büyük resmi göremeyişinden kaynaklanıyor. Meselenin aslı şu: Çiçek, arıyı, polenini çiçekten çiçeğe taşıması için zekice kullanmıştır. (Arzunun Botaniği)
  • “Evrim bile evrilir.” (Arzunun Botaniği)
  • “Ya bu dil bilgisi baştan sona yanlışsa? Ya aslına bakarsak kendine hizmet eden bir kibirden ibaretse? Bir yabanarısı da muhtemelen bahçede kendisini bir özne, nektar damlası için yağmaladığı çiçeği de nesne sayıyordur. Ancak şunu biliyoruz ki, bu yalnız arının büyük resmi göremeyişinden kaynaklanıyor. Meselenin aslı şu; çiçek arıyı, polenini çiçekten çiçeğe taşıması için zekice kullanmıştır.” (Arzunun Botaniği)
  • Karmaşık bir sistemi anlamanın iyi bir yolu onun düzenini bozmak ve peşinden neler olduğuna bakmaktır. (How to Change Your Mind)
  • Mısıryağını yiyecek pişirmek ya da salata yapmak
    amacıyla kullanırız. Margarin ya da işlenmiş besin üretimi
    için de kullanabiliriz: Hidrojen atomları, oda sıcaklığında katı
    kalması amacıyla yağ moleküllerine dönüştürülürler (her ne
    kadar hayvan yağlarına sıhhatli bir alternatif geliştirmek amacıyla kullanılmaya başlansa da tıbbi araştırmacılar bu hidrojene nebati yağların damarlarımız açısından tereyağından daha
    fazla zararı dokunan bulunduğunu söylemektedirler) (Etobur-Otobur İkilemi)
  • Binanın yeri evden görünsün, fakat yalnız birazcık, derlerdi. Mesele, binanın yalnız gözümüzü çekmesi, izleyicinin merakını uyandırması fakat doygunluk etmemesiydi. Bir göz alıcının konumu seyircide, orada evin yanındakinden tamamen değişik bir ruh hali deneyimlemek suretiyle binaya gitme isteği uyandırmalıdır. (Bana Ait Bir Yer)
  • Ruh doktorları bir hastanın çiçeklere karşı kayıtsızlığına klinik depresyon semptomu gözüyle bakar. Anlaşılan, açmış bir çiçeğin kendine özgü güzelliği, bir kişinin zihnindeki siyah peçeyi ya da sapIantılı düşünceleri delip içeri giremez olduğunda, o zihnin duyumsal dünyayla bağlantısı da tehlikeli bir halde aşınmış oluyor. (Arzunun Botaniği)
  • Aslına bakarsanız tavuk nugget’ın dehası
    burada yatmaktadır: Tavuğu çatal ve bıçaktan özgürleştirmiş;
    onu öncülü hamburger benzer biçimde konforlu, atıksız ve otomobil-dostu
    bir hale getirmiştir (Etobur-Otobur İkilemi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş