Eğitim

Aşk Romanları Okuyan İhtiyar – Luis Sepulveda Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Aşk Romanları Okuyan İhtiyar – Luis Sepulveda Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Aşk Romanları Okuyan İhtiyar kimin eseri? Aşk Romanları Okuyan İhtiyar kitabının yazarı kimdir? Aşk Romanları Okuyan İhtiyar konusu ve anafikri nedir? Aşk Romanları Okuyan İhtiyar kitabı ne konu alıyor? Aşk Romanları Okuyan İhtiyar PDF indirme linki var mı? Aşk Romanları Okuyan İhtiyar kitabının yazarı Luis Sepulveda kimdir? İşte Aşk Romanları Okuyan İhtiyar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Luis Sepulveda

Çevirmen: Emrah İmre

Orijinal Adı: Un viejo que leía novelas de amor

Yayın Evi: Can Yayınları

İSBN: 9789750714443

Sayfa Sayısı: 122


Aşk Romanları Okuyan İhtiyar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

…Yerleşimciler de altın arayıcıları da ormanda her türlü aptalca hatayı işliyorlardı. Düşüncesizce yayılmalarının sonucunda kimi hayvanları durduk yerde saldırganlaştırıyorlardı. Bazen birkaç metrecik düz toprak elde etmek için gelişigüzel hendekler kazarak bir boayı yuvasından ediyor, hayvan da bir katırı öldürerek hıncını alıyordu. Ya da pekarilere kızışma döneminde saldırma beceriksizliğini göstererek bu küçücük domuzların saldırgan canavarlara dönüşmesine sebep oluyorlardı. Tabii petrol rafinerilerinden gelen gringoları da unutmamak gerek.

Amazon’un derinliklerindeki El Idilio köyünde yaşayan Antonio José Bolívar Proaño, orman hakkında tüm bildiklerini Shuarların yerlilerine borçludur. Ormanın gerçek sahipleri olan yerlilerin yasalarına uyar ve hayvanlara saygı gösterir. Günü avlanarak, geceleri yalnız başına aşk romanları okuyarak geçer. Ancak bigün bu seviye bozulacak, kızgın bir jaguarın peşine düşmek zorunda kalan yaşlanmış, tabiat ananın bozulan dengesini, “çağdaş” insanların yıkıcılığını ve aşkın gizemini sorgulamaya başlayacaktır.

Luis Sepúlveda, kendisine Premio Tigre Juan dahil birçok ödül kazandıran ve 14 dile çevrilen Aşk Romanları Okuyan İhtiyar’da hem bakir tabiat ananın hem de masum insanların iktidar sahipleri tarafınca iyi mi sömürüldüğünü anlatır.


Aşk Romanları Okuyan İhtiyar Alıntıları – Sözleri

  • Kımıldamadan otur da taşaklı mısın, değil misin görelim.
  • …takma dişlerini çıkarıp mendiline sardı ve kitaplarını göğsüne bastırarak barakasına döndü.
  • Bizi lokma lokma tüketiyorlar. Hükümetler, vatandaşlardan hain dişleriyle kopardıkları lokmalar yardımıyla ayakta kalıyorlar.
  • Nefretini ne kadar canlı tutmaya çalışsa da bu dünyadan keyif almadan edemiyordu.
  • Onlardan biri gibiydi, fakat onlardan biri değildi…


Aşk Romanları Okuyan İhtiyar İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Luis Sepúlveda, Şili’de doğan, Pinochet diktatörlüğü zamanında hapse atılmış ve peşinden sürgüne gönderilmiş, sonrasında Arjantin ve Ekvador başta olmak suretiyle çeşitli Cenup Amerika devletlerinde yaşamış bir yazar. Aynı zamanda UNESCO projelerinde ve Greenpeace örgütünde etken vazife almış bir aktivist. Aşk Romanları Okuyan İhtiyar’da, Ekvador’a gelen sömürgecileri, bunların petrol ve altın başta olmak suretiyle mahalli kaynakları sömürmek için kurmuş oldukları düzeni, yerli halka verdikleri ziyanı ve doğada sebep oldukları tahribatı konu alıyor. Eser, Amazon’da yaşayan ve aşk romanları okumaktan hoşlanan yaşlı bir insanın, güya uygarlık getirmek suretiyle gelen sömürgecilere hücum eden jaguarın peşine düşmesinin hikayesi. Doğa tasvirleri, mahalli yönetimler ve vergilerden din adamlarına kadar sömürü düzeninin aktarılması ve yerli kültürün kurguya dahil edilmesi çok büyük. Hikayenin akıcılığına ve yalınlığına ayrı, insanların barbarlıklarından kaçıp aşk romanlarına sığınan baş karakterin nahifliğine ayrı bayıldım. Son cümleleriyle de kalbimde ayrı yer edinen kitaplardan biri oldu. Latin Amerika edebiyatından okuduğum en iyilerden biri. Muhakkak okuyun, pişman olmazsınız. (İpek Dadakçı)

Amazonlarda yasayan 70 küsur yaşındaki Antonio Jose Bolivar Proano’nun en büyük hazzı aşk romanları okumakti. Heceleyerek, cümle cümle, satır satır, sindirerek bu romanları okumak için kendi çapında büyük mücadeleler verirdi.
Kitapları yılda iki sefer köye gelen bir dişci getirirdi.
El Idilio köyünde yaşayan Antonio José Bolívar Proaño, orman ile alakalı tüm bildiklerini ise Shuar yerlilerine borçludur. Ormanın gerçek sahipleri olan yerlilerin yasalarına uyar ve hayvanlara saygı gösterirdi. Günü avlanarak, geceleri yalnız başına aşk romanları okuyarak geçerdi.Ancak bigün bu seviye bozulur, kızgın bir jaguarın peşine düşmek zorunda kalan yaşlanmış, tabiat ananın bozulan dengesini, “medeni” insanların yıkıcılığını ve aşkın gizemini sorgulamaya adım atar. (Nazan Türk)

Ormanların kesilip imara açılması, pahalı kürklere haiz olmak, yüksek binalarla şaşaa yaratmak, yeraltı madenlerinden hayatımızı kolaylaştıran teknolojik ürünler elde ederek gelişmişlik seviyemizi yükseltmeye çalışmak…bunların herhangi biri ya da tümü uygarlığı ileriye taşımak adı altında türümüzün enerjisini gösterir fakat ne pahasına? Ne uğruna hayatlarımız bu kadar rahat ve rahat yaşanabiliyor?
Hayvanları katletmek, ağaçları asfaltlarla, betonlarla doldurmak için yıkıp yakmak, fabrikalarla donatıp ülkeyi havayı kirletmek…
Amazon’da altın arayışçıları ve yerli halkların yaşamlarını garip ve çağdışı buldukları için gezgin olarak gelen insanoğlu, bu bölgeyi kendi bildikleri, öğrendikleri benzer biçimde bir şekle sokmak için avcılık yaparlar. Bunun için hangi hayvanı öldirdükleri mühim değildir. Yavrular, yetişkinler tğm canlılar onlar içşn hem bir engel hem de para deposudur.
Amazon’da yavruları katledilen bir jaguar intikam almak için insanların peşine düşer. Teker teker birkaçını avlar. Jaguardan kurtulmak için Amazon’un yerli halkı ile uzun seneler yaşamış bir ihtiyarı jaguarın peşine takarlar. Bu yaşlanmış, yerli halkın, doğaya karşı saygı taşımanın gerekliliği ile yetişmeyi öğrettiği bir ihtiyardır. İhtiyar kendi halinde, naif ve okumayı güç bela, tek tük bilen ve ilk kez aşk romanları okumuş olduğu için devamlı aşk romanları okumak isteyen biridir ve istemese de jaguarla karşılaşmak zorundadır. (Sîdar Ronahî)


Aşk Romanları Okuyan İhtiyar PDF indirme linki var mı?


Luis Sepulveda – Aşk Romanları Okuyan İhtiyar kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Aşk Romanları Okuyan İhtiyar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Luis Sepulveda Kimdir?

Gençliğinde içinde yer almış olduğu politik etkinlikler sebebiyle işkenceye uğradı ve 25 yaşlarında ülkesini terk etmek durumunda kaldı. Bunun peşinden, birçok Cenup Amerika ve Avrupa ülkesinde yaşadıktan sonrasında, 1980 senesinde Almanya’ya taşındı. Ailesiyle beraber on yılı aşkın bir süre bu ülkede yaşadı. Sepulveda, 1997’den itibaren İspanya’da, Asturias’ta yaşadı.

Dünyanın derhal her yerini dolaşmış olan yazar, Green Peace Örgütü’nün üyesiydi; UNESCO’nun kimi çalışmalarında da vazife almıştır.

Sepulveda, sürgüne gittiği dönemde yazmaya başladı;kendi yaşamı, tabiat, ülkeler ve halklar hakkında, kısa öykü, roman, oyunlar, radyo oyunları ve tecrübe etme türünde yapıtlar verdi. Biroldukça ödül aldı. Uluslararası alandaki ilk çıkışını, Türkiye’de Can Yayınları’ndan çıkan Aşk Romanları Okuyan İhtiyar’la yapmış oldu. Bunu izleyen yapıtları içinde gene Can Yayınları tarafınca piyasaya sürülen Dünyanın Sonundaki Dünya, Martıya Uçmayı Öğreten Kedi sayılabilir.

Dünyayı saran Korona virüs salgınında, Luis Sepúlveda’ya da Portekiz’de katılmış olduğu bir festivalin peşinden corona virüsü teşhisi konulmuştu. Festivaldeki tüm katılımcılar hemen sonra karantina altına alınmıştı. 25 Şubat 2020’de tedaviye başlayan yazar, 16 Nisan 2020’de kurtulamayarak ölmüştür.


Luis Sepulveda Kitapları – Eserleri

  • Martıya Uçmayı Öğreten Kedi
  • Aşk Romanları Okuyan İhtiyar
  • Dünyanın Sonundaki Dünya
  • Duygusal Bir Katilin Günlüğü
  • Miks, Maks ve Meks’in Öyküsü
  • Patagonya Ekspresi
  • Boğa Güreşçisinin Adı


Luis Sepulveda Alıntıları – Sözleri

  • “… ve uzaklıklar hele anılarla sarmalanmışlarsa daha da acı verirler.” (Dünyanın Sonundaki Dünya)
  • Her vakit bir sevinç anıtı olan Rudi Weismann unutulmuş bir nebat benzer biçimde kuruyup gitti.Birgün sabaha doğru onu uyku tulumunda ölü bulduk.Yüz ifadesi herhangi bir otopsi yapılmasını gereksiz kıldı:Rudi Weismann acıdan ölmüştü. (Patagonya Ekspresi)

  • Onları, birdaha görüşmeyeceklerini bilen birinin umutsuzluk ve hüzün karışmış sevgisiyle kucakladım. (Dünyanın Sonundaki Dünya)
  • Denize ne gözle bakarsınız bilmiyorum fakat ben ve sanırım ufak Pedro da o şekilde,denize o yok edici gücüne rağmen insanların küstah ve kuvvetsiz girişimlerine büyük bir cömertlikle katlanan uçsuz bucaksız ve kudretli bir mahluk gözüyle bakıyorum. (Dünyanın Sonundaki Dünya)
  • Gerçek dostlar sessizliği paylaşmayı da bilir. (Miks, Maks ve Meks’in Öyküsü)
  • İnsan suratı asla yalan söylemez; yaşadığımız tüm kara parçalarını gösteren yegâne harita odur. (Duygusal Bir Katilin Günlüğü)
  • Dost sohbetleri,bana bir kez daha insanoğlunun kendisini en iyi hissettiği yer bulunduğunu kanıtladı. (Patagonya Ekspresi)
  • Bize benzeyenleri kabullenmek ve sevmek oldukça kolaydır, fakat değişik biriyle bu oldukça zor olsa gerek. (Martıya Uçmayı Öğreten Kedi)
  • Uzaklıklar hele anılarla sarmalanmışlarsa daha da acı verirler. (Dünyanın Sonundaki Dünya)
  • … İnsanların denizleri pisliklerle zehirlemek benzer biçimde nalet olasıca bir saplantısı yüzünden yaşamını yitiren o zavallı martıyı düşünün,“ (Martıya Uçmayı Öğreten Kedi)
  • Yumurtadan çıktığından beri seni koruduk. Seni bir kediye dönüştürmeyi düşünmeden sana tüm sevecenliğimizi verdik. Seni bir martı olarak seviyoruz. Senin de bizi sevdiğini, bizim senin dostların, ailen olduğumuzu hissediyoruz ve bil ki senin sayende biz, göğsümüzü gururla kabartan bir şey öğrendik: Farklı bir varlığı beğenmeyi, sevmeyi ve ona saygı göstermeyi. (Martıya Uçmayı Öğreten Kedi)
  • …üzüntümü gördüğünde
    o kalmak istedi,
    fakat yazılmıştı artık,
    o gece,
    aşkını kaybedeceği… (Duygusal Bir Katilin Günlüğü)
  • -O avanaklara açıklayın, ödül vermeden ilkin atmosferin kirlenmesini önlesinler,diye deklare etti öfkeyle. (Patagonya Ekspresi)
  • Bazen yunuslar bana, insanlardan daha duyarlılarmış benzer biçimde gelir, hatta daha da akıllı…
    Hiyerarşiye aldırmayan tek hayvan türü bunlar.
    Denizin anarşistleri! (Dünyanın Sonundaki Dünya)
  • Gerçek dostlar hayalleri de umutları da paylaşırlar. (Miks, Maks ve Meks’in Öyküsü)
  • “Birine güvenmek bir insanoğlunun haiz olabileceği en güzel duygulardan biriydi.” (Dünyanın Sonundaki Dünya)
  • “Bu dünyada hiçbir şeyden güvenli olamazsın.” (Dünyanın Sonundaki Dünya)
  • Yanlızca cesaret edenler uçabilir (Martıya Uçmayı Öğreten Kedi)
  • “… Yağmuru hisset. Yağmur sudur. Hayatın boyunca pek çok şey seni mutlu edecek; bunlardan biri sudur, biri rüzgar, biri de, yağmurun ardından hep bir ödül gibi gelen güneş. Yağmuru hissetmiyor musun? Kanatlarını aç.” (Martıya Uçmayı Öğreten Kedi)
  • Rüzgârsız bir tan vakti,hafifçe bir meltem,büyük fiyordun derin sularında ilerlemek için Pasifik’i bırakmakta olduğumuzu haber veriyor.Suyun yüzeyi üstünde doğan güneşin gümüş yansımalar saçmış olduğu madeni bir levha benzer biçimde. (Patagonya Ekspresi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş