Eğitim

Asrın Vebası: Narsisizm İlleti – Jean M. Twenge Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Asrın Vebası: Narsisizm İlleti – Jean M. Twenge Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Asrın Vebası: Narsisizm İlleti kimin eseri? Asrın Vebası: Narsisizm İlleti kitabının yazarı kimdir? Asrın Vebası: Narsisizm İlleti konusu ve anafikri nedir? Asrın Vebası: Narsisizm İlleti kitabı ne konu alıyor? Asrın Vebası: Narsisizm İlleti PDF indirme linki var mı? Asrın Vebası: Narsisizm İlleti kitabının yazarı Jean M. Twenge kimdir? İşte Asrın Vebası: Narsisizm İlleti kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Jean M. Twenge

Çevirmen: Hasret Yüksel

Orijinal Adı: The Narcissism Epidemic: Living in the Age of Entitlement

Yayın Evi: Kaknüs Yayınları

İSBN: 9789752562837

Sayfa Sayısı: 448


Asrın Vebası: Narsisizm İlleti Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Devletimizde de geniş ilgi gören Ben Nesli kitabının yazarı Jean Twenge, yeni kitabında çağıl toplumlarda hızlıca yayılan narsisizim hastalığını mercek altına alıyor. İnsan ruhunun fast food’u diye tanımlanan narsisizm, kısa vadede kişiyi mutlu ediyormuş şeklinde görünse de er ya da geç depresyona, toplumsal yozlaşmaya, hatta küresel ekonomik krizlere niçin oluyor. Detaylı istatistiklere, olay hikâyelerine ve kamuoyu araştırmalarına dayanan kitapta, narsisizmin minimum aşırı kiloluluk kadar sık rastlanan bir hastalık olduğuna dikkat çekiliyor. Başlıca sebepleri içinde ben-merkezli çocuk yetiştirme seçimi; Facebook, Youtoube, Twitter şeklinde kişinin “egosunu parlatıp vitrine çıkardığı” kontakt araçları, bankaların leblebi çekirdek şeklinde dağıttığı krediler ile “parlak yaşam tellallığı” icra eden boyalı medya organları içeriyor.

Fazlaca güzel, yetenekli, dolayısıyla da her şeyin en iyisine layık olduğuna dair gerçek dışı bir inanca haiz olan narsist şahıs; sevgi, fedakârlık, yardımseverlik şeklinde değerlerle asla ilgilenmiyor. İstekleri gerçekleşmeyince ise agresifleşiyor ve şiddete başvurabiliyor. Felsefi kökeni Descartes’in dualist (ayrımcı) fikir tarzına, Freud’un “korku veya hazzın esiri” olan insan tasavvuruna ve ben-merkezli tüketici toplumunun mimarı olan pazarlama ve halkla ilişkiler kuramlarına dayanıyor. Çözüm ise daha çok “biz” demekte yatıyor.

Özgüvenli görünen fakat aslına bakarsak narsisizmin getirmiş olduğu bir ego şişmesi yaşayan yeni neslin gerçekçi bir tarafı yok. Onlardaki bu kaygı, hiddet olarak; narsisizm ise yalnızlık olarak topluma yansıyor. Bu ciddi bir küresel mesele, tsunami dalgası şeklinde tüm dünyaya yayılıyor. Türkiye’de de bunu istatistiksel olarak görebiliyoruz. 80’li yıllarda özgüvenin desteklenmesinin önemini vurgulayan eğitim sistemi, Türkiye’de de uygulandı. Şu an büyük şehirlerdeki genç nesil, Twenge’nin kitabında anlattıklarıyla aynı durumda. Sağlam anane ve göreneklerimiz bizi birazcık olsun korudu. Ama bu kafi değil. Bu yüzden bir an ilkin Türkiye’deki gençlerimizin ne durumda olduğu ve nereye gittiğini ortaya koyacak ciddi çalışmalara başlanması ve önlemler alınması gerekiyor.

Psikiyatr Dr. Mustafa Merter (Türkiye Benötesi Psikolojisi Derneği Başkanı),

“Gençlerdeki Yozlaşma Türkiye’yi de Vurdu”, AKŞAM gazetesi, 26 Nisan 2009


Asrın Vebası: Narsisizm İlleti Alıntıları – Sözleri

  • Bir numara değiliz fakat bir numara olduğumuzu sanmakta bir numarayız.
  • Hayır deyin ve emin olun.çocuğunuza hayır demenizde yanlış bir taraf yoktur.Ama bun da emin olmak zorundasınız.Hayır derseniz ve evladınız mızmızlanıp haykırdıktan sonrasında pes ederseniz ,çocuğunuza yalnızca mizmizlanmanin ve haykirmanin etkili oldugunu öğretmiş olmuş olursunuz.
  • Bugünün kültürü, herkesi ıslatacak kadar şiddetli yağıyor!
  • sanal dünyada insanoğlu, gerçek yaşamlarındakinden daha iyi kimlikler seçme eğilimindeler.
  • narsistler gerçekte olduklarından daha güzel ve parlak zeka olduklarına inanırlar.
  • Tipik bir narsistle, yalnızca öz saygısı yüksek olan biri arasındaki başlıca fark şudur: Öz saygısı yüksek olan ve narsist olmayan şahıs, ilişkilere kıymet verir fakat narsist vermez. Sonuç; özünde dengesiz bir kişilik ve heybetli, şişirilmiş bir kişilik bilinci ile başkalarıyla derin ilişkiler kurma yoksunluğudur.
  • Narsisizm, fizyolojik bir hastalıktan fazlaca psiko-kültürel bir rahatsızlıktır.
  • Tipik bir narsistle, yalnızca öz saygısı yüksek olan biri arasındaki başlıca fark şudur: Öz saygısı yüksek olan ve narsist olmayan şahıs, ilişkilere kıymet verir fakat narsist vermez.
  • Yine narsisizmi hızlandıran bir öteki unsur ise web kullanımı. “Blog”lar, YouTube ve MySpace şeklinde uygulamalar bir tür “bana benim alanımdan bak” mantığı güden “benim alanım nesli/ MySpace generation” oluşturuyor. Bu mantık; “devamlı eğlenmeliyim”, “haiz olduğunla böbürlen”, “tüketmek başarı anlamına gelir”, mutluluk söylediğin şey cinsellikte yatar” fikir ve davranış tarzlarını getiriyor. İnternet üstünden kurulan sanal ilişkiler; gerçek, samimi, karşılıklı özveri üstüne oturması ihtiyaç duyulan derin ilişkileri sığlaştırıyor, sahteleştiriyor. Bunun ağır bedeli ise çokluk içinde yalnızlık.


Asrın Vebası: Narsisizm İlleti İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Narsisizm, ruhun “fast-food”udur.: Narsisizm fazlaca ilgimi çeken bir kavram. Tavsiye ile alıp okudum. Psikolojik araştırma üstüne bir kitap sanmıştım fakat daha fazlaca kişisel gelişim kitabı şeklinde ilerlemiş. 17 bölümden oluşuyor. Son iki bölüm olan 16 ve 17.bölümle kitabı fazlaca daha kısa ve net anlayabiliriz diye düşünüyorum. Fazlaca fazla detaylar, fazlaca fazla örnekler olduğu şeklinde bir o denli da çarpıcı sonuçlar bulunmakta. Çocuk yetiştirme, tv dünyası, web, moda şeklinde birçok alanda narsisizmin izleri gösterilmiş, ki bu kısımlar oldukça dikkat çekiciydi. Gün içinde yaptığım her harekete “şimdi bu narsistik bir hareket mi?” diye yorum yapar oldum. Kitabın bir öteki özelliği ise konusu ve ele alınan örnekler Amerikan kültürü üstünden aşama kaydediyor. Ayrıca ele almış olduğu her mevzuya “narsisizm epideminin tedavisi” olarak çözümleri de belirtilmiş. Şiddetle tavsiye etmemekle beraber kısmen sürükleyici bulunduğunu söyleyebilirim. (piedra)

Başka bir kitap çokça alıntı yapıyordu bu kitabından, ben de okudum aldım. Psikoloji bilimine ilgim olmakla birlikte,psikolog değilim. Ancak kitap fazlaca akıcı bir üslupla yazılmıştı. Tavsiye olunur (merve)

”Özgüvenli görünen fakat aslına bakarsak narsisizmin getirmiş olduğu bir ego şişmesi yaşayan yeni neslin gerçekçi bir tarafı yok Onlardaki bu kaygı, hiddet olarak topluma yansıyor. Bu ciddi bir küresel mesele , tsunami dalgası şeklinde tüm dünyaya yayılıyor…” (Zehra Cevher)


Asrın Vebası: Narsisizm İlleti PDF indirme linki var mı?


Jean M. Twenge – Asrın Vebası: Narsisizm İlleti kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Asrın Vebası: Narsisizm İlleti PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Jean M. Twenge Kimdir?

Yazar San Diego Eyalet Üniversitesinde Psikoloji bölümünde vazife almaktadır.


Jean M. Twenge Kitapları – Eserleri

  • “Ben” Nesli
  • Asrın Vebası: Narsisizm İlleti
  • İ-Nesli
  • Gecikmiş Anne Adayı İçin Hamile Kalma Kılavuzu


Jean M. Twenge Alıntıları – Sözleri

  • Sosyal medya bununla beraber kızların daha fazlaca başvurduğu sözlü sertlik için de eşi olmayan bir vasıta. (İ-Nesli)
  • Bir insanoğlunun sıcaklığını yanında hissetme ile karşılaştırıldığında, elektronik kontakt, nefes bir gölgeden ibaret. (İ-Nesli)
  • Hayır deyin ve emin olun.çocuğunuza hayır demenizde yanlış bir taraf yoktur.Ama bun da emin olmak zorundasınız.Hayır derseniz ve evladınız mızmızlanıp haykırdıktan sonrasında pes ederseniz ,çocuğunuza yalnızca mizmizlanmanin ve haykirmanin etkili oldugunu öğretmiş olmuş olursunuz. (Asrın Vebası: Narsisizm İlleti)
  • Narsisizm, fizyolojik bir hastalıktan fazlaca psiko-kültürel bir rahatsızlıktır. (Asrın Vebası: Narsisizm İlleti)
  • sanal dünyada insanoğlu, gerçek yaşamlarındakinden daha iyi kimlikler seçme eğilimindeler. (Asrın Vebası: Narsisizm İlleti)
  • Bir numara değiliz fakat bir numara olduğumuzu sanmakta bir numarayız. (Asrın Vebası: Narsisizm İlleti)
  • Haley, lisenin duygusal bir ilişki için, hele cinsellik için fazlaca erken bulunduğunu düşünüyor. Düşüncelerini desteklemek için de bilimsel araştırmalardan dem vuruyor: “Cinsel ilişki sırasında oksitosin salgılanıyor, o zaman da insan hoşlanmadığı bir insanla bile duygusal bağ kuruyor” diyor. “Bence birisine duygusal açıdan bağlanmak tehlikeli, özellikle de o yaşta beyin daha gelişirken.” (İ-Nesli)
  • Gençlerin “hoşuna gidiyorsa yap gitsin” ve “kendine inan” şeklinde çarpıcı sözleri duyduğu bir toplumda din neredeyse kültür karşıtı görünüyor. (İ-Nesli)
  • “Sadece küresel ısınma nedeniyle buz dağları erimiyor, gözlerimizin önünde tüm insanî değerler de eriyip gidiyor. Anlaşılan şu ki, eğer âcil tedbirler alamazsak gittikçe yalnızlaşan, aşırı bencil/narsist, zevkperest/hedonist, kaygılı, öfke ve nefret dolu bir insanlığa doğru doludizgin gidiyoruz. Bu çocuklar evlenmeyecek, aile kurmayacak, istikrarlı bir şekilde çalışmayacak ve meydanın kendilerine sunduğu hayalî değerlerle yetinecekler. Tüm dünya sessizce ama kesin bir şekilde, bir ‘açık hava tımarhanesi’ne dönüşüyor.” (“Ben” Nesli)
  • Bugünün kültürü, herkesi ıslatacak kadar şiddetli yağıyor! (Asrın Vebası: Narsisizm İlleti)
  • “Sadece küresel ısınma nedeniyle buz dağları erimiyor, gözlerimizin önünde tüm insanî değerler de eriyip gidiyor. Anlaşılan şu ki, eğer âcil tedbirler alamazsak gittikçe yalnızlaşan, aşırı bencil/narsist, zevkperest/hedonist, kaygılı, öfke ve nefret dolu bir insanlığa doğru doludizgin gidiyoruz. Bu çocuklar evlenmeyecek, aile kurmayacak, istikrarlı bir şekilde çalışmayacak ve meydanın kendilerine sunduğu hayalî değerlerle yetinecekler. Tüm dünya sessizce ama kesin bir şekilde, bir ‘açık hava tımarhanesi’ne dönüşüyor.” (“Ben” Nesli)
  • Başkalarına yardım etmenin mühim bulunduğunu söylüyorlar fakat bu yardımı bizzat sağlamaları icap ettiğini düşünmüyorlar. (İ-Nesli)
  • İ-Nesli, otomobil koltuklarında büyüdü; biri gelip okullarından aldı onları, eve tek başlarına gelmediler; oyun bahçeleri hijyenik plastiktendi. Oturdukları mahallede rahat rahat gezinen X-neslinin yerini, her an nezaret altındaki İ-nesli aldı. (İ-Nesli)
  • Tipik bir narsistle, yalnızca öz saygısı yüksek olan biri arasındaki başlıca fark şudur: Öz saygısı yüksek olan ve narsist olmayan şahıs, ilişkilere kıymet verir fakat narsist vermez. (Asrın Vebası: Narsisizm İlleti)
  • Tipik bir narsistle, yalnızca öz saygısı yüksek olan biri arasındaki başlıca fark şudur: Öz saygısı yüksek olan ve narsist olmayan şahıs, ilişkilere kıymet verir fakat narsist vermez. Sonuç; özünde dengesiz bir kişilik ve heybetli, şişirilmiş bir kişilik bilinci ile başkalarıyla derin ilişkiler kurma yoksunluğudur. (Asrın Vebası: Narsisizm İlleti)
  • Sosyal medyadaki gönderilerde mutlu anlamış olur öne çıkıyor, kederli anlamış olur nadir rastlanıyor: selfielerde hepimiz gülüyor, ördek yüzü yapmadıkları vakit doğal. (İ-Nesli)
  • Artık öğrencilerden hiçbir şey öğrenmesini beklemiyoruz. Öğrencilerden tek beklenen şey kendilerini iyi hissetmeleri… (“Ben” Nesli)
  • Aşk ve zaman kaybı içinde ince, fazlaca ince bir çizgi var. (“Ben” Nesli)
  • Yine narsisizmi hızlandıran bir öteki unsur ise web kullanımı. “Blog”lar, YouTube ve MySpace şeklinde uygulamalar bir tür “bana benim alanımdan bak” mantığı güden “benim alanım nesli/ MySpace generation” oluşturuyor. Bu mantık; “devamlı eğlenmeliyim”, “haiz olduğunla böbürlen”, “tüketmek başarı anlamına gelir”, mutluluk söylediğin şey cinsellikte yatar” fikir ve davranış tarzlarını getiriyor. İnternet üstünden kurulan sanal ilişkiler; gerçek, samimi, karşılıklı özveri üstüne oturması ihtiyaç duyulan derin ilişkileri sığlaştırıyor, sahteleştiriyor. Bunun ağır bedeli ise çokluk içinde yalnızlık. (Asrın Vebası: Narsisizm İlleti)
  • İ-Nesli internette fazlaca mutlu görünüyor, Snapchat’te gülünç yüzler yapıyor, Instagram’daki fotoğraflarında hep gülümsüyorlar fakat birazcık derine bakınca gerçek o denli da iç rahatlatıcı görünmüyor. (İ-Nesli)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş