Eğitim

At Kız – Türkân Saylan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

At Kız – Türkân Saylan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

At Kız kimin eseri? At Kız kitabının yazarı kimdir? At Kız konusu ve anafikri nedir? At Kız kitabı ne konu alıyor? At Kız PDF indirme linki var mı? At Kız kitabının yazarı Türkân Saylan kimdir? İşte At Kız kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Türkân Saylan

Yayın Evi: Cumhuriyet Kitapları

İSBN: 9789756747247

Sayfa Sayısı: 151


At Kız Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Her süre ‘genç’ ve üretken kalmasını becerebilen bir bilim kadının yaşamından on yedi senelik bir kesit… Olumsuzluklardan yılmayan, hep çözüm üretebilen, gerçek zenginliğin insanların iç evrenlerinden kaynaklandığının kanıtı ‘At Kız Türkan’ın yaşamındaki Sütçü Ayşe Hanımlar, Terzi Fofo’dan, Bahçıvan Zizo’dan öğrendikleri ve uyguladıkları… ‘At Kız Türkan’ın çiçek açmış anı kırıntılarını keyifle okuyacağınızı umuyoruz. Türkan Saylan Hoca’nın bu kitabıyla Cumhuriyetin ikinci kuşağından, siyah-beyaz fotoğraflarla renklendirerek gönderilmiş olduğu buruk selamı sevmiş olarak kabulleneceğiniz’den asla mi asla kuşkumuz yok.


At Kız Alıntıları – Sözleri

  • “…kendimi geçmişime bağlı, bağımlı hissetmedim hiç. …yaşamı nefes nefese sürdürürken arkama bakma zamanı bulamamak da etken olabilir.”
  • “Yaşamı nefes nefese sürdürürken arkama bakma zamanı bulamamak da etken olabilir ama gerçek de bu işte..”
  • “Günümden, geldiğim noktadan, yaptıklarımdan, yaşadıklarımdan çok hoşnutum. Yanlışlarımdan hiç pişman değilim. Hala bir çocuk kadar meraklı ve coşkusuysam, bunu yaşadığım o karmaşık, çelişkilerle dolu çocukluğuma borçluyum..”
  • “Çünkü benim için yaşam, özellikle son 30 yılda, arkama dönüp bakamayacağım bir hızla, evimin, dört duvarımın, neredeyse kendime özel her şeyin dışında gelip geçti.”
  • “Günümden, geldiğim noktadan, yaptıklarımdan, yaşadıklarımdan çok hoşnutum. Yanlışlarımdan hiç pişman değilim. Hala bir çocuk kadar meraklı ve coşkusuysam, bunu yaşadığım o karmaşık, çelişkilerle dolu çocukluğuma borçluyum..”
  • “İnsanın suyla bu bağlantısı sanki anne karnına, o sorunsuz bölgeye geri dönme içgüdüsü gibi bir şey sanıyorum….”
  • “…çok severek, her şeyi severek yaşad..”
  • “Ne çok şey değişti dünyamızda, televizyon kültürü, ne tabuları bıraktı ne de erdemleri..”
  • “Hepimizin ortak paydası bilgilenmek, bilinçlenmek, sorumluluk almak ve üretmekti; kendimiz için değil, ülkemizin geleceği için, çocuklar, gençler, kadınlar ve tüm halkımız için sabırla üretmek ve evrensel mutluluğu bu uğraşta bulmak…”
  • “Çocuklar, anlamını bilmediğiniz bir şeyi sakın ezberlemeyin.”


At Kız İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitapta Türkan Saylan’ın kaleminden Tıp Fakültesine başlayana kadar geçen süre anlatılmaktadır. Aile yaşamını, okul yaşamını, öğretmenlerini ve onlarla olan ilişkilerini bu bilim insanının kaleminden okumak hakikaten büyük bir talih ve zevk. (Irem)

Türkan Saylan diyince aşağı yukarı her insanın aklına gelen; modern, Atatürkçü, eğitimli ve mücadeleci bir Türk Kadını olur. Bu kitapta babasının at kızı ve kendinden ufak dört kardeşine ara sıra abla kimi zaman de anne olmaya çalışan ufak Türkan’la tanıştım. Çocuklarını kuralcı ve titiz yetiştiren ebeveylerinin katı buldukları kurallarını, kendi tarzlarına bakılırsa esneten kimi zaman alacakları cezayı göze alarak kendi isteklerinin peşinden giden yaşları birbirine oldukça yakın kimi yeterince uysal, kimi fazlasıyla yaramaz, beş ufak kardeş. Türkan Saylan çocukluğunu, aile fertlerini, yardımcılarını, komşularını, öğretmenlerini ve dostlarını anlattığı kitabın da o dönemin İstanbul’unu da oldukça güzel anlatmış.Kitap inanırım ki herkesi çocukluğuna götürecek. Mesela hangimiz ölen bir hayvanımız için cenaze töreni yapmadı? Bence bu probleminin hayır cevabı oldukça azdır. Zaman süre güldüren ara sıra duygulandıran oldukça sıcak bir kitap.
Nur içinde yat güzel insan. İyi ki bu yaşamdan gelip geçmişsin. (nejla güldalı)


At Kız PDF indirme linki var mı?


Türkân Saylan – At Kız kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de At Kız PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Türkân Saylan Kimdir?

Türkân Saylan (13 Aralık 1935, İstanbul – 18 Mayıs 2009, İstanbul), Türk tıp doktoru, akademisyen, yazar, eğitimci ve Modern Yaşamı Destekleme Derneği’nin eski Genel Başkanıdır.

13 Aralık 1935 günü İstanbul’da hayata merhaba dedi. Cumhuriyet sürecinin ilk müteahhitlerinden Fasih Galip Bey ile (evlendikten sonrasında Leyla adını alan) İsviçreli Lili Mina Raiman çiftinin beş çocuğunun en büyüğüdür. 1944-1946 yıllarında Kandilli İlkokulu ve 1946–1953 yıllarında Kandilli Kız Lisesi’nde okudu. 1963’te İstanbul Tıp Fakültesini tamamladı. 1964-1968 yılları aralığında SSK Nişantaşı Hastanesi’nden Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanlığını aldı.

1968 senesinde İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı’nda Başasistanlığa başladı. 1971’de İngiliz Kültür Heyeti’nin bursuyla İngiltere’de ileri eğitim görmüş oldu, 1974’te Fransa’da ve 1976’da İngiltere’de kısa süreli emekler yapmış oldu, 1972’de doçent, 1977’de profesör oldu. 1982–1987 yılları aralığında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanlığı’nı, 1981–2001 yılları aralığında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Lepra Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü’nü yürüttü. 1990’da oluşturulan “İÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi”nin kuruluşunda vazife aldı ve 1996’ya kadar müdür yardımcılığı ile Kadın Sağlığı derslerinin koordinatörlüğünü yapmış oldu. Dermatoloji Kliniği öğretim üyesi olarak 2002 yılı sonuna kadar çalıştı ve 13 Aralık 2002’de emekli oldu.


Türkân Saylan Kitapları – Eserleri

  • At Kız
  • Hekim Olmak
  • Çağdaşlaşma Yolunda
  • Toplum Mektupları
  • Son Nefeste Son Savunma
  • Cumhuriyet’in Bireyi Olmak
  • Yer Gök Dört Duvar
  • 100 Soruda Sivil Toplum
  • Hayvanlar ve Çocuklar
  • Yükseköğretimde Sorunlar ve Çözümler
  • Atatürk From the past to the future
  • Geçmişten Geleceğe Radyo Cumhuriyet’te


Türkân Saylan Alıntıları – Sözleri

  • Mesela sema,
    Maviydi alabildiğine
    Insanlar dalıp gitmişti
    Kendi âlemine.
    Muzaffer Tayyip Uslu (Hekim Olmak)
  • Bereket insanoğlu kürtaj diye bir şey keşfetmişler. İstenmeyen gebelikleri erken dönemde sona erdiriyorlar. Bu kez de fanatik dindarlar ortaya çıkıp bas bas bağırıyor: “Günahtır, dinen yasaktır!” diye kampanyalar yapıyorlar. (Toplum Mektupları)
  • “İrtica” denilen korkulu afet türerken en azından bir Türk anası, Atatürk evladı olarak onurumuza, laikliğimize sahiplenmek için birkaç yürekli hanım haricinde hangisi mevzuyu gündeme getirebildi? (Cumhuriyet’in Bireyi Olmak)
  • İşçiler haklarını elde etmek için yüzyıllardır savaşım verirler; hanım-adam dayak yer, öldürülür, coplanır, gazlanırlar. Sanki onlar zararı olan insanlardır! (Toplum Mektupları)
  • Diyanet, aile planlaması eksikliği, kızların okula gönderilmesi, aile içi sertlik, töre cinayetleri, berdel ve kuma edilme benzer biçimde olumsuzlukların giderilmesinde, gerçek bir önder konumunu alamaz mıydı?.. (Çağdaşlaşma Yolunda)
  • Şimdiden çekilecek acısı bunun,
    duyulacak mahsunluğu şimdiden.
    Böylesine sevilecek bu dünya
    “Yaşadım” diyebilmen için…
    Nazım Hikmet (Hekim Olmak)
  • “Hepimizin ortak paydası bilgilenmek, bilinçlenmek, sorumluluk almak ve üretmekti; kendimiz için değil, ülkemizin geleceği için, çocuklar, gençler, kadınlar ve tüm halkımız için sabırla üretmek ve evrensel mutluluğu bu uğraşta bulmak…” (At Kız)
  • Topluluğun karşısındaki kürsüye geçenlerin ya da en üst orunlarda oturanların bir çok, ümitle bekleşen insanların yüzlerine, gözlerine asla bakmadan gerçekleşmeyeceğini bile bile bin bir vaatte bulunur, bir öncekileri suçlar, kendini yüceltir. Sanki bir koyun sürüsüdür dinleyenler ya da yokturlar aslen, insan bile değildirler, kim bilir salt oy deposudurlar onlara bakılırsa… (Çağdaşlaşma Yolunda)
  • “Bazen bir tesadüf insanların tüm yaşamını değiştirebilir. Bu nedenle insan hiçbir süre umutsuzluğa kapılmamalıdır.” (Hayvanlar ve Çocuklar)
  • “Günümden, geldiğim noktadan, yaptıklarımdan, yaşadıklarımdan çok hoşnutum. Yanlışlarımdan hiç pişman değilim. Hala bir çocuk kadar meraklı ve coşkusuysam, bunu yaşadığım o karmaşık, çelişkilerle dolu çocukluğuma borçluyum..” (At Kız)
  • “Sevgili çocuklar, latife karşılıklı olursa keyiflidir, gülmek insana güç verir, yaşam luğu verir. Ama bunu aşırıya kaçırmak, mesela karşımızdakinin dev gibi burnuyla, kepçe kulaklarıyla alay etmek, arkadaşlarımızı ufak düşürmek oldukça yanlış ve ayıptır. Aynısı ya da benzeri bizlere yapılsa ne kadar üzüleceğinizi düşünür, kendinizi karşınızdakinin yerine koyarsanız o süre alay etme duygularınızı bastırırsınız. Hani “eşek esprisi” derler ya, işte bu türden latife yapmamalıyız.” (Hayvanlar ve Çocuklar)
  • “İnsanın suyla bu bağlantısı sanki anne karnına, o sorunsuz bölgeye geri dönme içgüdüsü gibi bir şey sanıyorum….” (At Kız)
  • Cefakâr hanımlarımız, oyun yıllarını, çocukluğu, genç kızlık dönemlerini yaşamak hakları değilmiş gibisine var olmayı sürdürürler ve adeta sürüklenirler ve buna “yazgı” derler! Adı “Kader” olan ne oldukça hanım vardır bilir misiniz? (Toplum Mektupları)
  • Medeni Kanun’la hanım adam her insanın hukuk devletinde, insan yapısı yasalar önünde eşit bireyler olabilmelerinin büyük anlamını, kuldan gerçek insana dönüşmenin olağanüstülüğünü algılamayanlara, hele hele aşiret ve tarikatların hala yargı sürmesini naturel kabul eden aymazlara ne demeli? (Cumhuriyet’in Bireyi Olmak)
  • Doğayı, çevreyi,çiçekleri ,hayvanları sevmeyen aslına bakarsanız yok sayılır. Bir ot benzer biçimde yaşamak,yaşamak mıdır ki? (Toplum Mektupları)
  • “Acaba Anakedimize benzer özverili insanoğlu var mıydı dünyada? Hiçbir şey beklemeden kendinden veren, zavallı yavrulara sahiplenen insanoğlu…” (Hayvanlar ve Çocuklar)
  • “Çünkü benim için yaşam, özellikle son 30 yılda, arkama dönüp bakamayacağım bir hızla, evimin, dört duvarımın, neredeyse kendime özel her şeyin dışında gelip geçti.” (At Kız)
  • Bir ülkede, insanların, toplumun, basının, gençlerin, yaşlıların, işverenlerin, devletin… sokak çocuklarına bakışı, yaklaşımı,değerlendirmesi ve davranışı, o ülkenin gelişmişlik ölçütlerinden biridir, inanırım. (Çağdaşlaşma Yolunda)
  • Ne yazık ki bebelerin bir çok rastlantısal oluyor. “Seni kaza ile doğurduk, aslen çocuk hayata geçirmeye hazır değildik, ne yapsak, katlandık.” derler. Karı koca şiddetli kavgalar ettiğinde sen, var ise odana çekilip ellerinle kulaklarını tıkarsın; sonrasında birinden biri gelir “Sen olmasaydın bu adama / hanıma katlanmazdım.” deyip dünyanı, ruhsal durumunu yıkar geçer. Soramazsın “Ben mi istedim doğmayı?” diye! (Toplum Mektupları)
  • “Ne çok şey değişti dünyamızda, televizyon kültürü, ne tabuları bıraktı ne de erdemleri..” (At Kız)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş