Eğitim

Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler – Afet İnan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler – Afet İnan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler kimin eseri? Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler kitabının yazarı kimdir? Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler konusu ve anafikri nedir? Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler kitabı ne konu alıyor? Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler PDF indirme linki var mı? Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler kitabının yazarı Afet İnan kimdir? İşte Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Afet İnan

Yayın Evi: İş Bankası Kültür Yayınları

İSBN: 9789944881401

Sayfa Sayısı: 536


Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Afet İnan, Atatürkün yaşamının son 13 senesinde daima yakınında bulunmuş ve yakın tarihimizin dönüm noktalarının hem aktörü hemde tanığı olmuştu: Önyargılar ve yetersiz bilgiler sebebiyle hakkınca bilinmeyen tarihimizin, Türk Tarih Kurumu yardımıyla gerçek yerini almasını sağlamak… Türk hanımının çağdaş toplumdaki yerini alması yolunda bizzat örnek okuşturma ve seçme-seçilme hakkının tanınmasına öncüsü olmak… Ve Atatürk’ün pek oldukca konudaki görüşlerine ilk elden tanıklık… Afet İnan, Atatürk döneminde yaşadıklarını ve ondan dinlediklerini okuyucuyla paylaşıyor. Dili genç kuşaklar için anlaşılır hale getirilen bu baskı, bazı okuyucuyla ilk kez buluşan fotoğraflarla daha zenginleştirildi.

(Arka Kapak)


Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler Alıntıları – Sözleri

  • “Bir milletin hanımefendileri gelişmişlik düzeyinin ölçütüdür” cümlesi ne veciz bir deyiştir.
  • O, daima ulusunu, öteki uluslar içinde düşünmüştür.
    Kendisi diyor ki: “Karşılıklı güvenlik ve selamet, tüm
    dünya milletlerinin temenni eylemesi lazım olan bir mutluluk esasıdır. ” 1925’te söylenen bu söz, bugün dahi tazeliğini korumuyor mu?
  • ” Yurtta barış, cihanda barış”
  • “Bir milletin yalnız erkeklerinin gelişmesiyle o millet yükselemez. Bundan dolayı eğer hanım aynı nispette ilerleme halinde eğer olmazsa, adamın yükselmesi mümkün değildir.”


Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Hem işlerimin yoğun olması, hem de kitabın 500 küsür sayfa olmasindan dolayı 1 ayı aşkın bir sürede bitirebildim. Bitiş tarihinin 10 Kasıma gelmesi de güzel bir detay oldu. Kitapta benim gördüğüm şu; Atatürk yalnız başarıya ulaşmış bir devlet adamı ve asker değil; bununla beraber muhteşem bir aydın ve entelektüel bir kişidir. Hemen derhal her mevzuda öyleki güzel ve bilimsel analizleri var ki okurken fanatik olmamak elde değil. Şunu üzülerek söylüyorum ki Atatürk hakkaten oldukca erken ölmüş. Eğer 10 yıl daha sıhhatli bir halde yaşasaydı bugün oldukca değişik bir yerde olurduk. Maalesef kendinden sonrasında gelen kişiler -buna ismet inönü de dahil- onun onda biri çapta insanoğlu değillerdi. Bugün kendini Atatürkle kıyaslayanlar yada birilerini Atatürk’ten daha üstün görmeye çalışanlar bilsinler ki Atatürk’ün tırnağı zor olurlar. (Mehmet Fatsa)

Daha ilkin Mustafa Kemal Atatürk’le ilgili kitaplar okusam da kitaba başlarken tarih bilgim zayıf olduğundan acaba devamını getirebilir miyim, anlayabilir miyim diye tereddüt etmiştim. Aksine kitabın dili oldukca ağır değil. Hem Atatürk’ü, hem zamanı öğrenmek için okunabilecek, referans olabilecek bir kitap.
Afet İnan, Atatürk’ün oldukca kıymet verdiği ve en yakını olduğu insanlardan biridir. Bu yüzden Atatürk’ün fikirleri, idealleri, hedefleri, yaşamı, devrimleri benzer biçimde oldukca daha çok bilgiye birinci elden belgelerle ve tanıklarla ulaşabiliyoruz. İyi ki okumuşum. Öğrenecek, ders alınacak oldukca şey var. (Özge)

Mustafa Kemal Atatürk: Müthiş bir kitabın sonuna geldim. Atatürk devrimlerini, inkılaplarını, savaşları, kazanımları, özetlemek gerekirse Atatürk hakkında hatıra ve belgeleri birçok şahit ve kaynaklarla tasvipleyen Afet İnan’ın mükemmel kalemi..
Kitap, söyleşi havası içinde olsa da kesinlikle sindire sindire hatta bir değil birçok kez okuyup bitirilecek bir kitap.. Atatürk’ün müthiş bir asker, korkusuz bir önder olmasının yanı sıra entelektüel kişiliğine fanatik kalmamak hakkaten elde değil.. Ne mutlu bizlere ki bu şekilde bir liderin evlatlarıyız. Sadece biz Türklerin değil, tüm dünyanın fanatik olduğu liderimizin devrimlerini, inkılaplarını yaşatmalı, ümitsizliğe kapılmamalıyız. Onun ümidi bizde, Türk gençliğinde. Mevcut olduğumuz kudrette, damarlarımızdaki asil kanda!
Bir kez daha minnet ve hasret ile.. (Naciye İçme)


Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler PDF indirme linki var mı?


Afet İnan – Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Afet İnan Kimdir?

Prof. Dr. Ayşe Afet İnan (Uzmay), ilköğrenimini Eskikent’in Mihalıççık ilçesinde, Ankara ve Biga’da tamamladıktan sonrasında, Bursa Kız Öğretmen Okulu’nu 1925 senesinde tamamlamıştır. İlk görevine 17 yaşlarındayken, babasının görevi gereği bulundukları İzmir’de Reddi İlhak İlkokulu’nda adım atmıştır. Atatürk, Afet İnan’ın ailesinin Makedonya kolunu tanıdığından, kendisinin meslek ve durumu ile ilgilenir. Afet İnan’ın isteği, öğrenimini sürdürmek ve yabancı dil öğrenmektir. Bunun yerine getirilmesi için Atatürk, Afet İnan’ın babası ve anası ile görüşerek, kendisini o yıl İsviçre’nin Lozan şehrine Fransızca öğrenmeye gönderir (1925 – 1927).

Sonra, İstanbul’da Fransız Kız Lisesi (Notre Dame de Sion)nde bu öğrenimini sürdürür (1928-1929). Ortatahsil tarih öğretmenliği sınavına girerek öğretmenlik belgesini alır ve Ankara Musiki Öğretmen Okulu’na, Tarih ve Yurt Bilgisi öğretmeni olarak atanır (1929-1930). Türk Tarih Kurumu’nun kurum çalışmalarında yer almış ve orada uzun seneler Asbaşkanlık yapmıştır. Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü’nün de müdürlüğünü yapmıştır. Akademik çalışmalarına devam eden Afet İnan, 1938’de lisans, 1939’da doktora çalışmalarını tamamlayarak 1942’de doçent ve 1950’de de profesörlüğe yükselir. Prof. Dr. Afet İnan’ın Atatürk ve Türk zamanı ile ilgili birçok yayını bulunmaktadır. 8 Haziran 1985 tarihinde ölmüştür.

Atatürk vasiyetnamesinde Afet İnan için; “yaşamış olduğu müddetçe şimdilik (şimdiki halde) ayda 800 lira verilecektir” diye vasiyette bulunmuştur.


Afet İnan Kitapları – Eserleri

  • Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler
  • M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları
  • Kurtuluş Savaşında Türk Kadını
  • Atatürk’ten Mektuplar
  • M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım
  • Eski Mısır Tarih Ve Medeniyeti
  • Piri Reis’in Hayatı ve Eserleri
  • Mimar Koca Sinan
  • İzmir İktisat Kongresi
  • Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi
  • Türkiye Halkının Antropolojik Karakterleri Ve Türkiye Tarihi
  • Atatürk ve Türk Kadın Haklarının Kazanılması
  • Kemal Atatürk’ü Anarken – Atatürk’ten Hatıralar 2
  • Cumhuriyetin 50. Yılı İçin Köylerimiz
  • Türkiye Cumhuriyeti’nin İkinci Sanayi Planı, 1936
  • Ellinci Yılda Tarihten Geleceğe
  • Piri Reis’in Amerika Haritası
  • Türkiye Halkının Antropolojik Karakterleri ve Türkiye Tarihi Türk Irkının Vatanı Anadolu


Afet İnan Alıntıları – Sözleri

  • “Evvelâ millete tarihini, asîl bir millete mensup bulunduğunu, tüm medeniyetlerin anası olan ileri bir milletin evlatları bulunduğunu öğretmeliyiz.” (Atatürk’ten Mektuplar)
  • “İnsan, hareket ve faaliyetin, şu demek oluyor ki dinamizmin ifadesidir.” (M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım)
  • 29 Ekim 1923’de Anayasa’da “Türkiye Devletinin hükûmet şekli Cumhuriyettir” diyerek tespit eden Atatürk’ün bu önerisi, TBMM’de görüşme edilerek kabul edilmiş olduğu zaman, devlet şeklinin DEVRİM karakterinde yürürlüğe girmesi sağlanmış oldu. (Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi)
  • “Bir milletin hanımefendileri gelişmişlik düzeyinin ölçütüdür” cümlesi ne veciz bir deyiştir. (Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler)
  • “… Hakikaten bugünün yaşam şartları içinde, bir fert için olduğu benzer biçimde, bir millet için de kudret ve kabiliyetini, eseri ile ve fiilen gösterip kanıtlama etmedikçe, saygınlık ve önem beklemek boşunadır. Kudret ve kabiliyetten yoksun olanlara iltifat olunamaz. İnsanlık, hakkaniyet, mürüvvet icaplarını tüm bu vasıflara haiz bulunduğunu gösterenler isteyebilirler.”
    Mustafa Kemal ATATÜRK (Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi)
  • 29 Mayıs 1490, Doğan Yusuf Ağa’nın ailesi için bir luk günü olmuştu.
    Sinan Türk-Osmanli Imparatorluğunun bir tebaası olarak nü fus kütüğüne kaydedilmiştir. O gün İstanbul’un Fethinin 37. yıldö nümü idi. Büyük Fatih Mehmed’in ölümü üstünden dokuz yil (1481) geçmiş, Osmanlı Devletinin başlangıcında II. Bayezit hükümdar bulunu yordu. Bu tarihlerde Anadolu birliğinin başlangıcında, siyasî hâkimiyeti, Türk-Osmanlı İmparatorluğu temsil ediyordu.
    Sinan’ın doğduğu yıl, XVI. asrın büyük Türk coğrafyacısı ve denizcisi, Amerika’nın ilk haritalarından birini icra eden (1513) ve Türk birliğinde Amiral olacak olan Piri Reis (1470-1554) Akdeniz limanlarında ilmî tetkikler yapmış olduğu korsanlık yaşamını yaşıyordu.
    Türk korsanları, 1490 yılının yazları Sicilya, Sardunya, Korsika adalarına, Fransa sahillerine, yirmi yaşlarında bulunan Piri Reisin de bizzat iştirak etmiş olduğu, seferler yapmakta idiler.
    Diğer taraftan gene aynı yıllarda, şu demek oluyor ki 3 ağustos 1492 de, Cenovalı Kristof Kolomb, Amerika’yı Avrupalılara tanıtmış olacak ilk seferine çıkmıştı. İtalya’nın dünyaca ünlü olacak ressam, heykeltraş ve mimarı Mikel Ange (1475-1564), Sinan’ın doğduğu yıl 15 yaşını sürüyordu.
    İşte, uygarlık tarihinde dünyaca ünlü olanlardan bir kaçı, Sinan’ın hemyaşları bulunuyorlardı. Bu adlar yalnız mensup ol dukları milletlere değil, cihana yaratı veren şahıslar olarak tarihe geçmişlerdir. (Mimar Koca Sinan)
  • “Ben fani bir insanım, bir gün öleceğim, büyüklüğüne ve üstün kabiliyetlerine inandığım Türk Milleti’nin gerçek tarihinin yazılmasını sağlığımda görmek istiyorum. Onun için bu toplantılarda kendimden geçiyor, her şeyi unutuyor, sizi yoruyorum. Beni affedin.” (Atatürk’ten Mektuplar)
  • M. Kemal Atatürk tarih için şu cümleleri yazıyordu:
    “ Tarih ne güzel aynadır. İnsanlar, özellikle ahlakta ileri olmayan kavimler, en büyük mukaddesat karşısında bile hasis hissiyata uymaktan nefislerini men edemiyorlar. Tarihin sinesine geçen büyük olaylarda bunlar için de yetkili ve yapıcı olanların tavır ve hareketleri ve yaptıkları işler onların ahlak seciyelerini ne açık gösterir.” (M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları)
  • Haktan en oldukca bahsedenler haksızlığın en büyüğünü yaptılar. (Kurtuluş Savaşında Türk Kadını)
  • İşte bu kadar acılara tahammül edip bizim nail olamadığımız saadete bizlerden sonraki nesillerin nail olabilmesi için fedakârlık edip yaşamak istiyoruz. (Kurtuluş Savaşında Türk Kadını)
  • “İnsanların ideallerinin daima gerçekleşmesi mümkün olmadığından, ideal daima umut deposudur.” (Atatürk’ten Mektuplar)
  • “Mimar Sinan’ın hayatında iki büyük talihi olmuştur. Uzun bir yaşam içinde deha sayılan mimarlık kudreti ve bunu gerçekleştirecek maddi imkanların kendisine pek bolca oranda verilmiş olması.” (Mimar Koca Sinan)
  • Süleymaniye Sitesi için bir ziyaretimde şu duygularımı yazmıştım;
    Bugün (28 Nisan 1956) Süleymaniye’nin avlusunu tavaf ediyorum. Her köprüye çıkışımda gözlerim, bu görkemli caminin silûeti ile dolar. Erciyes’in karlı zirvelerinden fikren bir gezi yaparak bu insan kudretinin vücude getirmiş olduğu mimarî yaratı önünde Türklüğümün gururunu duyarım. Gurur, insanoğlu için bir artam sayılmaz, fakat, bu millî bir duygu eseri olursa değişmez mi?
    İşte biz Türklerin ortaklaşa duygularımızın, gurur ve iftiharımızın toplandığı zamanı eserlerimiz. Bunların kıymetini biliyor muyuz? Belki kısmen. Bundan dolayı kimi zaman maddî imkânsızlıklarımız, kimi zaman milletçe ilgisizliğimiz, bu âbide anıtlarımızı istenmiyen durumda bırakıyor.
    Süleymaniye bunlardan biri değil. Bundan dolayı bugün de cami olarak kullanılan bu görkemli mâbedin içine girildiği zaman, insan asırların varlığı ile dolu bir ömrün, büyük bir imparatorluğun tarihini yaşar ve Tanrı’nın birliğine inanmanın kudsiyetini tanır. (Mimar Koca Sinan)
  • Kitaplar, insanoğlu içinde fikir ve detayları, inanç ve duyguları yürüyerek, zekâ ve kültürün, ilim ve sanatın, kıymet hükümlerinin dünya ölçüsünde paylaşılmasına ve süre içinde devamına yardım eden vasıtalardır. Kitaplar, bir milletin kültür değerlerini dünden bugüne taşıyan varlıklar olarak ulusal kültürün temel taşları ve bununla beraber insanlığın paylaşmış olduğu ilim ve düşünce yaşamına oluşturulan kapılardır.
    Bu vasıflariyle kitaplar, milletlerin ve insanlığın zekâsına ve kültürüne büyük tesirleri bakımından medeniyetleri yürüyerek ve zamanı icra eden kuvvetlerin önderlik yapar. (M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım)
  • Türkiye’nin kurtuluş savaşı bir milletin hayatta kalma hâlinin tarihidir. Bundan dolayı harp yalnız cephelerde değil aile ocaklarına kadar girmiştir. (Kurtuluş Savaşında Türk Kadını)
  • “Her fert kendi alanında bir hesap vermeyi amaç edinmelidir. Bundan dolayı bir milletin tarihte varlığı, yalnız devlet kuranlar ve onu yürütenlere ilişik olmayıp, her alanda bir başarı elde edenlerin işleriyle ölçülür.” (Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi)
  • ” Her şahıs milleti ve vatanı için bir yararlı yaratı meydana getirmiş olduğu ve ulusal varlığa bir katkıda bulunmuş olduğu süre milletine bir kıymet kazandırır. Yokda yalnız hissi ve yazınsal sözlerle milliyetçiliğin kıymeti ölçülemez.” (Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi)
  • “Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür.
    O halde, herkesten daha oldukca refah, mutluluk ve varlığa hak kazanmış, en oldukca lâyık olan köylüdür. Bundan dolayı, T.B.M. Meclisi Hükümetinin iktisat politikası, bu amacının temelini üretime yöneltmiştir.”
    Mustafa Kemal Atatürk 1 Mart 1922 (Cumhuriyetin 50. Yılı İçin Köylerimiz)
  • “Türk hürdür, tutsak olması imkansız.” (Kurtuluş Savaşında Türk Kadını)
  • Millet sevgisi kadar büyük sevgi yoktur. İstiklâl harbinde benim de milletime ettiğim bir ekip hizmetler olmuştur zannederim. Fakat, bunlardan, hiçbirini kendime maletmedim. Yapılanın hepsi milletin eseridir dedim. Aranacak olursa doğrusu da budur. Mazide sayısız uygarlık kurmuş bir ırkın ve milletin evlatları olduğumuzu kanıtlamak için, yapmamız lâzım gelen şeylerin hepsini yaptığımızı ileri süremeyiz. Bugüne ve yarına bırakılmış daha birçok büyük işlerimiz vardır. İlmi araştırmalar da bunlar arasındadır. Benim arkadaşlarıma tavsiyem şudur: Şahsınız için değil, fakat mensup olduğumuz millet için elbirliği ile çalışalım. Çalışmaların en büyüğü budur. (M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş