Eğitim

Atatürk’ten Mektuplar – Afet İnan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Atatürk’ten Mektuplar – Afet İnan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Atatürk’ten Mektuplar kimin eseri? Atatürk’ten Mektuplar kitabının yazarı kimdir? Atatürk’ten Mektuplar konusu ve anafikri nedir? Atatürk’ten Mektuplar kitabı ne konu alıyor? Atatürk’ten Mektuplar PDF indirme linki var mı? Atatürk’ten Mektuplar kitabının yazarı Afet İnan kimdir? İşte Atatürk’ten Mektuplar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Afet İnan

Orijinal Adı: Atatürk’ten Mektuplar

Yayın Evi: TÜRK TARİH KURUMU

İSBN: 9789751602052

Sayfa Sayısı: 102


Atatürk’ten Mektuplar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Geçen günlerimden

Atatürk’ten mektuplar

Atatürk imzası ile gelen telgraflar

İsmet İnönü’den Cenevre’ye gelen telgraflar

Benim yazdığım mektuplar

İsviçre Cenevre Üniversitesindeki tahsil devrimde hazırladığı ve yayınladığım mevzular

Bu listelerdeki mevzular için bazı açıklamalar

Çalışmalarımla ilgili bazı mektuplar

Cenevre Üniversitesinin Akademi günündeki törende 1938

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri ve Başyaveri imzasıyle gelen bazı telgraflar

1930-1980 yılları aralığında kitap olarak çıkan yayımlarımın sıralaması

Dizin


Atatürk’ten Mektuplar Alıntıları – Sözleri

  • “İnsanların ideallerinin daima gerçekleşmesi mümkün olmadığından, ideal daima umut deposudur.”
  • Hayata atılıyorsunuz. Bu yolun istikametini belirlemek oldukça zor olsa gerek. Bunun için sabır ve ciddiyet size iyi bir kılavuzdur. Hayatta yalnız kitaplardan zevk alınız. İlim demek kitap anlamına gelir.
  • İsviçre bayanları, Türk kadınlarının haiz olduğu hakka gıpta ediyorlar. Kanunlara gore bizlerden oldukça ilerisiniz diyorlar.
  • İsviçre bayanları, Türk kadınlarının haiz olduğu hakka gıpta ediyorlar. Kanunlara gore bizlerden oldukça ilerisiniz diyorlar
  • Dünyanın bizlere saygı göstermesini istiyorsak,öncelikle biz kendi benliğimize ve milletimize bu saygıyı,hissi,fikri ve fiili olarak,tüm davranış ve hareketlerimizle gösterelim.
  • Bir millet zenginliğiyle değil, terbiye değeriyle ölçülür.
  • Tarihi yazmak, zamanı yapmak kadar önemlidir. Yazan yapana bağlı kalmazsa değişmeyen gerçek. İnsanlığı şaşırtacak bir kalite alır.
  • “Ben fani bir insanım, bir gün öleceğim, büyüklüğüne ve üstün kabiliyetlerine inandığım Türk Milleti’nin gerçek tarihinin yazılmasını sağlığımda görmek istiyorum. Onun için bu toplantılarda kendimden geçiyor, her şeyi unutuyor, sizi yoruyorum. Beni affedin.”
  • “Evvelâ millete tarihini, asîl bir millete mensup bulunduğunu, tüm medeniyetlerin anası olan ileri bir milletin evlatları bulunduğunu öğretmeliyiz.”


Atatürk’ten Mektuplar İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Eser,Prof.Dr.Afet İnan’ın kısa bir özyaşam öyküsünden sonrasında Atatürk’ün kendisine yazdığı mektupları içermektedir. Afet İnan’ın Atatürk’ün büyük desteği ve yönlendirmesi ile İsviçre ve Fransa şeklinde Avrupa vatanlarında sürdürdüğü bilimsel niteliği olan yaşamı aktarmaktadır. Afet Hanım,Türklüğü ve Türk kültürünü yanlış bilinenlerden arındırıp Avrupa’da yeni Türkiye için onurlu bir görüntü oluşturma amacıyla çeşitli zamanı çalışmalarını Batılı bilim adamları yanında yapmış;azimle çalmış olduğu her anında Atatürk’ün desteğini ve ilgisini görmüş müstesna bir şahsiyet. İlim aşkı,gönderilmiş olduğu her mektubunda,yazdığı her satırda göze çarpıyor. Bugünün akademisyenlerinin örnek alması ihtiyaç duyulan bir entelektüel. (MustafaM)

Tarihe tanıklık etmek istiyorsanız, lütfen okuyun. Birazcık eski Türkçe ve Fransızca terimler zorlayabilir. İsmet İnönü, Celal Bayar ve öteki yakın arkadaşları da geçiyor kitapta. (Murat Evbaşı)

Kitap Afet İnan’ın yaşamı ve tarih alanında yapmış olduğu çalışmaların anlatımıyla başlıyor. Sonra İnan’ın 1935-1938 yılları aralığında Cenevre’de üniversite öğrenimini yapmış olduğu yıllarda Atatürk’le olan mektuplaşmalarını okuyoruz. Sırasıyla Atatürk’ün mektupları ve telgrafları, Afet İnan’ın cevapları, son olarak da mektup ve telgrafların orijinalleri paylaşılmış. Kitabın sonunda bir fotoğraf albümü de var.
Kitap bana data yığını şeklinde geldi. Daha güzel bir derlemeyle daha rahat okunabilir hale getirilebilirdi. Böylelikle daha oldukça kişiye ulaşmış olurdu. Türk Tarih Kurumu tarafınca ilk baskısı 1989’da meydana getirilen kitabı ben 2015 senesinde aldım, hâlâ ilk baskısı bitmemişti. Bu arada etiket fiyatının daha 5 lira bulunduğunu söylemeliyim. İnsan bu şekilde bir kitabın daha oldukça okunmasını bekliyor ve istiyor. (şule uzundere)


Atatürk’ten Mektuplar PDF indirme linki var mı?


Afet İnan – Atatürk’ten Mektuplar kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Atatürk’ten Mektuplar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Afet İnan Kimdir?

Prof. Dr. Ayşe Afet İnan (Uzmay), ilköğrenimini Eskikent’in Mihalıççık ilçesinde, Ankara ve Biga’da tamamladıktan sonrasında, Bursa Kız Öğretmen Okulu’nu 1925 senesinde tamamlamıştır. İlk görevine 17 yaşlarındayken, babasının görevi gereği bulundukları İzmir’de Reddi İlhak İlkokulu’nda adım atmıştır. Atatürk, Afet İnan’ın ailesinin Makedonya kolunu tanıdığından, kendisinin meslek ve durumu ile ilgilenir. Afet İnan’ın isteği, öğrenimini sürdürmek ve yabancı dil öğrenmektir. Bunun yerine getirilmesi için Atatürk, Afet İnan’ın babası ve anası ile görüşerek, kendisini o yıl İsviçre’nin Lozan şehrine Fransızca öğrenmeye gönderir (1925 – 1927).

Sonra, İstanbul’da Fransız Kız Lisesi (Notre Dame de Sion)nde bu öğrenimini sürdürür (1928-1929). Ortatahsil tarih öğretmenliği sınavına girerek öğretmenlik belgesini alır ve Ankara Musiki Öğretmen Okulu’na, Tarih ve Yurt Bilgisi öğretmeni olarak atanır (1929-1930). Türk Tarih Kurumu’nun müessese çalışmalarında yer almış ve orada uzun seneler Asbaşkanlık yapmıştır. Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü’nün de müdürlüğünü yapmıştır. Akademik çalışmalarına devam eden Afet İnan, 1938’de lisans, 1939’da doktora çalışmalarını tamamlayarak 1942’de doçent ve 1950’de de profesörlüğe yükselir. Prof. Dr. Afet İnan’ın Atatürk ve Türk zamanı ile ilgili birçok yayını bulunmaktadır. 8 Haziran 1985 tarihinde ölmüştür.

Atatürk vasiyetnamesinde Afet İnan için; “yaşamış olduğu müddetçe şimdilik (şimdiki halde) ayda 800 lira verilecektir” diye vasiyette bulunmuştur.


Afet İnan Kitapları – Eserleri

  • Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler
  • M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları
  • Kurtuluş Savaşında Türk Kadını
  • Atatürk’ten Mektuplar
  • M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım
  • Eski Mısır Tarih Ve Medeniyeti
  • Piri Reis’in Hayatı ve Eserleri
  • Mimar Koca Sinan
  • İzmir İktisat Kongresi
  • Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi
  • Türkiye Halkının Antropolojik Karakterleri Ve Türkiye Tarihi
  • Atatürk ve Türk Kadın Haklarının Kazanılması
  • Kemal Atatürk’ü Anarken – Atatürk’ten Hatıralar 2
  • Cumhuriyetin 50. Yılı İçin Köylerimiz
  • Türkiye Cumhuriyeti’nin İkinci Sanayi Planı, 1936
  • Ellinci Yılda Tarihten Geleceğe
  • Piri Reis’in Amerika Haritası
  • Türkiye Halkının Antropolojik Karakterleri ve Türkiye Tarihi Türk Irkının Vatanı Anadolu


Afet İnan Alıntıları – Sözleri

  • “Evvelâ millete tarihini, asîl bir millete mensup bulunduğunu, tüm medeniyetlerin anası olan ileri bir milletin evlatları bulunduğunu öğretmeliyiz.” (Atatürk’ten Mektuplar)
  • “İnsan, hareket ve faaliyetin, kısaca dinamizmin ifadesidir.” (M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım)
  • 29 Ekim 1923’de Anayasa’da “Türkiye Devletinin hükûmet şekli Cumhuriyettir” diyerek tespit eden Atatürk’ün bu önerisi, TBMM’de görüşme edilerek kabul edilmiş olduğu zaman, devlet şeklinin DEVRİM karakterinde yürürlüğe girmesi sağlanmış oldu. (Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi)
  • “Bir milletin bayanları gelişmişlik düzeyinin ölçütüdür” cümlesi ne veciz bir deyiştir. (Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler)
  • “… Hakikaten bugünün yaşam şartları içinde, bir fert için olduğu şeklinde, bir millet için de kudret ve kabiliyetini, eseri ile ve fiilen gösterip kanıtlama etmedikçe, saygınlık ve önem beklemek boşunadır. Kudret ve kabiliyetten yoksun olanlara iltifat olunamaz. İnsanlık, hakkaniyet, mürüvvet icaplarını tüm bu vasıflara haiz bulunduğunu gösterenler isteyebilirler.”
    Mustafa Kemal ATATÜRK (Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi)
  • 29 Mayıs 1490, Doğan Yusuf Ağa’nın ailesi için bir luk günü olmuştu.
    Sinan Türk-Osmanli Imparatorluğunun bir tebaası olarak nü fus kütüğüne kaydedilmiştir. O gün İstanbul’un Fethinin 37. yıldö nümü idi. Büyük Fatih Mehmed’in ölümü üstünden dokuz yil (1481) geçmiş, Osmanlı Devletinin başlangıcında II. Bayezit hükümdar bulunu yordu. Bu tarihlerde Anadolu birliğinin başlangıcında, siyasî hâkimiyeti, Türk-Osmanlı İmparatorluğu temsil ediyordu.
    Sinan’ın doğduğu yıl, XVI. asrın büyük Türk coğrafyacısı ve denizcisi, Amerika’nın ilk haritalarından birini meydana getiren (1513) ve Türk birliğinde Amiral olacak olan Piri Reis (1470-1554) Akdeniz limanlarında ilmî tetkikler yapmış olduğu korsanlık yaşamını yaşıyordu.
    Türk korsanları, 1490 yılının yazları Sicilya, Sardunya, Korsika adalarına, Fransa sahillerine, yirmi yaşlarında bulunan Piri Reisin de bizzat iştirak etmiş olduğu, seferler yapmakta idiler.
    Diğer taraftan gene aynı yıllarda, kısaca 3 ağustos 1492 de, Cenovalı Kristof Kolomb, Amerika’yı Avrupalılara tanıtmış olacak ilk seferine çıkmıştı. İtalya’nın dünyaca ünlü olacak ressam, heykeltraş ve mimarı Mikel Ange (1475-1564), Sinan’ın doğduğu yıl 15 yaşını sürüyordu.
    İşte, uygarlık tarihinde dünyaca ünlü olanlardan bir kaçı, Sinan’ın hemyaşları bulunuyorlardı. Bu adlar yalnız mensup ol dukları milletlere değil, cihana yapıt veren şahıslar olarak tarihe geçmişlerdir. (Mimar Koca Sinan)
  • “Ben fani bir insanım, bir gün öleceğim, büyüklüğüne ve üstün kabiliyetlerine inandığım Türk Milleti’nin gerçek tarihinin yazılmasını sağlığımda görmek istiyorum. Onun için bu toplantılarda kendimden geçiyor, her şeyi unutuyor, sizi yoruyorum. Beni affedin.” (Atatürk’ten Mektuplar)
  • M. Kemal Atatürk tarih için şu cümleleri yazıyordu:
    “ Tarih ne güzel aynadır. İnsanlar, özellikle ahlakta ileri olmayan kavimler, en büyük mukaddesat karşısında bile hasis hissiyata uymaktan nefislerini men edemiyorlar. Tarihin sinesine geçen büyük olaylarda bunlar için de yetkili ve yapıcı olanların tavır ve hareketleri ve yaptıkları işler onların ahlak seciyelerini ne açık gösterir.” (M. Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları)
  • Haktan en oldukça bahsedenler haksızlığın en büyüğünü yaptılar. (Kurtuluş Savaşında Türk Kadını)
  • İşte bu kadar acılara tahammül edip bizim nail olamadığımız saadete bizlerden sonraki nesillerin nail olabilmesi için fedakârlık edip yaşamak istiyoruz. (Kurtuluş Savaşında Türk Kadını)
  • “İnsanların ideallerinin daima gerçekleşmesi mümkün olmadığından, ideal daima umut deposudur.” (Atatürk’ten Mektuplar)
  • “Mimar Sinan’ın hayatında iki büyük talihi olmuştur. Uzun bir yaşam içinde deha sayılan mimarlık kudreti ve bunu gerçekleştirecek maddi imkanların kendisine pek bolca oranda verilmiş olması.” (Mimar Koca Sinan)
  • Süleymaniye Sitesi için bir ziyaretimde şu duygularımı yazmıştım;
    Bugün (28 Nisan 1956) Süleymaniye’nin avlusunu tavaf ediyorum. Her köprüye çıkışımda gözlerim, bu görkemli caminin silûeti ile dolar. Erciyes’in karlı zirvelerinden fikren bir gezi yaparak bu insan kudretinin vücude getirmiş olduğu mimarî yapıt önünde Türklüğümün gururunu duyarım. Gurur, insanoğlu için bir artam sayılmaz, fakat, bu millî bir duygu eseri olursa değişmez mi?
    İşte biz Türklerin ortaklaşa duygularımızın, gurur ve iftiharımızın toplandığı zamanı eserlerimiz. Bunların kıymetini biliyor muyuz? Belki kısmen. Bundan dolayı kimi zaman maddî imkânsızlıklarımız, kimi zaman milletçe ilgisizliğimiz, bu âbide anıtlarımızı istenmiyen durumda bırakıyor.
    Süleymaniye bunlardan biri değil. Bundan dolayı bugün de cami olarak kullanılan bu görkemli mâbedin içine girildiği zaman, insan asırların varlığı ile dolu bir ömrün, büyük bir imparatorluğun tarihini yaşar ve Tanrı’nın birliğine inanmanın kudsiyetini tanır. (Mimar Koca Sinan)
  • Kitaplar, insanoğlu içinde fikir ve detayları, inanç ve duyguları yürüyerek, zekâ ve kültürün, ilim ve sanatın, kıymet hükümlerinin dünya ölçüsünde paylaşılmasına ve süre içinde devamına yardım eden vasıtalardır. Kitaplar, bir milletin kültür değerlerini dünden bugüne taşıyan varlıklar olarak ulusal kültürün temel taşları ve bununla beraber insanlığın paylaşmış olduğu ilim ve düşünce yaşamına oluşturulan kapılardır.
    Bu vasıflariyle kitaplar, milletlerin ve insanlığın zekâsına ve kültürüne büyük tesirleri bakımından medeniyetleri yürüyerek ve zamanı meydana getiren kuvvetlerin önderlik yapar. (M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım)
  • Türkiye’nin kurtuluş savaşı bir milletin hayatta kalma hâlinin tarihidir. Bundan dolayı harp yalnız cephelerde değil aile ocaklarına kadar girmiştir. (Kurtuluş Savaşında Türk Kadını)
  • “Her fert kendi alanında bir hesap vermeyi amaç edinmelidir. Bundan dolayı bir milletin tarihte varlığı, yalnız devlet kuranlar ve onu yürütenlere ilişkin olmayıp, her alanda bir başarı elde edenlerin işleriyle ölçülür.” (Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi)
  • ” Her şahıs milleti ve vatanı için bir yararlı yapıt meydana getirmiş olduğu ve ulusal varlığa bir katkıda bulunmuş olduğu süre milletine bir kıymet kazandırır. Yokda yalnız hissi ve yazınsal sözlerle milliyetçiliğin kıymeti ölçülemez.” (Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Devrimi)
  • “Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür.
    O halde, herkesten daha oldukça refah, mutluluk ve varlığa hak kazanmış, en oldukça lâyık olan köylüdür. Bundan dolayı, T.B.M. Meclisi Hükümetinin iktisat politikası, bu amacının temelini üretime yöneltmiştir.”
    Mustafa Kemal Atatürk 1 Mart 1922 (Cumhuriyetin 50. Yılı İçin Köylerimiz)
  • “Türk hürdür, tutsak olması imkansız.” (Kurtuluş Savaşında Türk Kadını)
  • Millet sevgisi kadar büyük sevgi yoktur. İstiklâl harbinde benim de milletime ettiğim bir ekip hizmetler olmuştur zannederim. Fakat, bunlardan, hiçbirini kendime maletmedim. Yapılanın hepsi milletin eseridir dedim. Aranacak olursa doğrusu da budur. Mazide sayısız uygarlık kurmuş bir ırkın ve milletin evlatları olduğumuzu kanıtlamak için, yapmamız lâzım gelen şeylerin hepsini yaptığımızı ileri süremeyiz. Bugüne ve yarına bırakılmış daha birçok büyük işlerimiz vardır. İlmi araştırmalar da bunlar arasındadır. Benim arkadaşlarıma tavsiyem şudur: Şahsınız için değil, fakat mensup olduğumuz millet için elbirliği ile çalışalım. Çalışmaların en büyüğü budur. (M. Kemal Atatürk’ten Yazdıklarım)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş