Eğitim

Atomaltı Parçacıklar – Steven Weinberg Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Atomaltı Parçacıklar – Steven Weinberg Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Atomaltı Parçacıklar kimin eseri? Atomaltı Parçacıklar kitabının yazarı kimdir? Atomaltı Parçacıklar konusu ve anafikri nedir? Atomaltı Parçacıklar kitabı ne konu alıyor? Atomaltı Parçacıklar PDF indirme linki var mı? Atomaltı Parçacıklar kitabının yazarı Steven Weinberg kimdir? İşte Atomaltı Parçacıklar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Steven Weinberg

Çevirmen: Zekeriya Aydın

Orijinal Adı: The Discovery of Subatomic Particles

Yayın Evi: Tübitak

İSBN: 9789754032529

Sayfa Sayısı: 269


Atomaltı Parçacıklar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Nobel Ödüllü parlak bir uygar kuramsal fizikçi olan Steven Weinberg, Atomaltı Parçacıklar’da elektron, proton ve nötronun keşfini olanaklı kılan yirminci yüzyıl fiziğindeki ana gelişmelerin öyküsünü, klasik fiziğin bu keşiflerde mühim roller oynamış temelleriyle beraber konu alıyor. Tıpkı Einstein, Eddington ve Feynman benzer biçimde Weinberg de, kendi konusu her insanın anlayabileceği bir halde anlatma kabiliyetine haiz; Böylece, atom ağırlıkları, Dalton’un durağan(durgun) oranlar yasası, elektroliz, elektron yükünün ölçümü, radyoaktivite ve benzeri mevzular, Weinberg’in kalemi yardımıyla akıcı öykülere dönüşüyor. Evren’in başlangıcını mevzu alan İlk Üç Dakika adlı kitabını da yayımladığımız meşhur fizikçiden, bilimi ve zamanı kaynaştıran yeni bir popüler bilim kitabı…


Atomaltı Parçacıklar Alıntıları – Sözleri

  • Bir kere Standart Model’in niçin bu şekilde bulunduğunu anlamalıyız. Neden bu kadar oldukca kuark ve lepton var? Model niçin bir W ve bir Z ve bir foton ile tam 8 tür gluonun var olmasını mecburi kılan bakışım ilkelerine uymaktadır? Gravitonun tüm bunlarla işi ne?
  • “Yaşamının sonlarına doğru, tüm yaşamı süresince bir tek iki yıl mutlu bulunduğunu söylemişti.”
  • Bir telden geçen elektrik akımı, elektronların akışından başka bir şey değildir.
  • Fotonlar sıfır kütle ve sıfır elektrik yüküne haizdir ve daima ışık hızıyla gider; dolayısıyla atomların içinde bulunamazlar.
  • Birinci Dünya Savaş esnasında milyonlarca ağlatısal ölümden biri, fizik dünyasını kedere boğan Moseley’in ölümüydü. İngiltere Kraliyet Mühendislerine İşaret Subayı olarak yazılmıştı. 15 Ağustos’ta (1915) Gelibolu’da yaşamını yitirdi.
  • Gökbilimci J. Norman Lockyer (1836-1920) bunun yeni bir elemente ilişkin olduğuna karar verdi; bu element Yunanca “güneş” anlamına gelen “helios” kelimesinden helyum olarak adlandırıldı.
  • 1875 yılından beri Kilogram, Paris yakınında Pavillion de Breteuil’deki Uluslararası Ağırlıklar Bürosu’nda gizlenen platin-iridyum alaşımı bir çubuğun hacmi olarak tanımlanmaktadir.
  • (19.yy) Almanya’da atomculuga karşı direnç sürüp gidiyordu. Ludwing Boltzmann (1844-1906) ısı ve benzerler olayların kuramlarını oluştururken atom varsayımlarını kullandı; fakat meslektaşlarınca horlanmaya katlanmak mecburiyetinde bırakıldı. Dediklerine bakılırsa, 1906’da Boltzmann’in kendini öldürmesinde Mach taraftarının Boltzmann’in çalışmalarına karşı çıkmalarının da oranı vardır.
  • Bir telden geçen elektrik akımı, elektronların akışından başka bir şey değildir.
  • Acaba kaçımız, bir avuç kumun içindeki ufacık taş parçacıklarını inceleyerek, tüm madde biçimlerini oluşturan oldukca minik ve sert zarreleri kafamızda canandırabilirdik? Madde atom (yunancada bölünmez) dediğimiz görünmez parçacıklardan oluşmuştur. Ifadesinin, trakya sahilindeki eski abdera nahiyesine kadar uzanır. Orada, MÖ beşinci yüzyılın sonlarında yunan filozoflar, leukippos ve demokritos, tüm maddenin, atomlardan ve boş uzaydan oluştuğunu düşünmüşlerdi.


Atomaltı Parçacıklar İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Önsözünde her ne kadar daha evvel ilgisi olmayan, birikimi olmayanların da anlayabileceği rahat bir üslupla anlatıldığı yazsa da, kitabın içinde ne olduğu bir tek yazara ve Harvard fizik öğrencilerine bakılırsa rahat bence. Evvel atom, parçacıklar ve kuantum hakkında bir data birikiminiz yoksa kesinlikle okumanızı önermem. Muhtemelen kitabı ilk 20 sayfasından sonrasında bir şey anlamadığınızı farkedip kitabı kapatırsınız.
.
Atomaltı parçacıkların ne olduğundan bahsetmekten oldukca; bilimin atomaltı parçacıkları bulana kadar hangi yollardan geçtiğini özetleyen, benim bir bilim zamanı kitabı olarak değerlendirdiğim muhteşem yapıt. Steven Weinberg’ün Harvard Üniversitesi’ndeki bir dönemlik dersinin kitap haline getirilmesiyle oluşmuş.
.
Eğer benim benzer biçimde hobi olarak bilime bir tutkunuz var ise, birazcık da data birikiminiz var ise oldukca fazla şey öğrenebileceğiniz bir kitap. İlginiz yoksa maalesef size bir şey ifade etmeyeceği için boşuna almayın derim. (Utku Orçan)

Ilk olarak belirtmek isterim ki, eserin isminde büyük bir yanlışlık mevcuttur!!! Zira yapıt son 30-35 sayfası hariç atom-altı parçacıklardan ziyade Atom’u oluşturan proton, nötron ve elektron’un bilimsel açıdan kuramsal tarihini ve bu alanda bilim adamlarının yaptıkları araştırmaları anlatmaktadır.
Şu an bilimsel olarak atom çekirdeğinin ilk kez keşfedildiği, Bohr’ların Rutherford’ların çağının benzerini yaşıyoruz. Bilimsel emekler atomik boyutta atom-içi ve atom-dışı yeni parçacıkların keşfini yapıyor, pek oldukca sav ve kuram ortaya konuyor, tam bir dönemeçteyiz. Belki gelecek nesiller bilimin değişik bir boyutunu öğrenecekler. Bilhassa Cern deneyleri insanlığın ufkunu açıyor. Bu sebeple atom-altı parçacıkların keşfi insanlık için yepyeni bir dünyadır ve ilgi mevzusudur. Bu mevzuyla ilgili data edinmeye oldukça merak duyan birisi olarak kitabı atom-altı parçacıklara dair data edinmek için okusam da yapıt atom parçacıklarının tarihini ve özelliklerini anlatmaktadır. Bu sebeple eserin isminin vadettiği kesinlikle içerik tarafınca karşılanmamaktadır. Atom-altı parçacık denilince akla ne geldiği/ne gelmesi gerektiği verdiğim linkte oldukça net görülmektedir:
https://www.fizikbilimi.gen.tr/atom-alti-parcaciklar/
Şahsım adına tam bir hayal kırıklığı ! (Gökhan)

Arkadaşlar bu tür mevzularda pek bir bilginiz yok ve ilginizi çekmiyor ise zor gelebilir dili sadece benim ilgim olduğundan dilini anladım ve daha ilkin okuduğum benzer kitaplar ile içeriğini karşılaştırma fırsatım oldu. Mutlaka fakat ne olursa olsun okuyun diyorum. (Maya Bella Liy)


Atomaltı Parçacıklar PDF indirme linki var mı?


Steven Weinberg – Atomaltı Parçacıklar kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Atomaltı Parçacıklar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Steven Weinberg Kimdir?

Yahudi göçmen bir aileye mensuptur, fakat kendisi ateisttir. Kuramsal parçacıklar fiziğinde uzmanlaştı; hemen sonra yer çekimini inceledi. 1967’de elektromanyetik etkileşimle zayıf etkileşimi birleştirmeyi elde eden bir kuram önerdi, Amerikalı Glashow ve Pakistanlı Muhammed Abd’üs-Selâm ile 1979 Nobel Fizik Ödülü’nü paylaştı.


Steven Weinberg Kitapları – Eserleri

  • İlk Üç Dakika
  • Atomaltı Parçacıklar
  • İlk Üç Dakika
  • Bir Ötesi Olmayan Kuram Düşleri


Steven Weinberg Alıntıları – Sözleri

  • Birinci Dünya Savaş esnasında milyonlarca ağlatısal ölümden biri, fizik dünyasını kedere boğan Moseley’in ölümüydü. İngiltere Kraliyet Mühendislerine İşaret Subayı olarak yazılmıştı. 15 Ağustos’ta (1915) Gelibolu’da yaşamını yitirdi. (Atomaltı Parçacıklar)
  • Doppler tesirinin esas itibariyle bir yıldızın rengiyle hiçbir ilgisinin olmadığı açıklandı: Uzaklaşan bir yıldızdan gelen ışığın kırmızıya kaydığı doğrudur; fakat hem de yıldızın düzgüsel olarak görünmeyen morötesi ışığının bir kısmı da görünür tayfın mavi kesimine kaymaktadır; bu yüzden toplam renk pek fazla değişmez. Yıldızların renkleri farklıdır, bunun aslolan sebebi yüzey sıcaklıklarının değişik olmasıdır. (İlk Üç Dakika)
  • Yüz milyarlarca yıl sonrasında, evren bugünkü boyutunun yüzde birine yeniden büzüldüğünde, arkaplan ışınımı göğe egemen olmaya başlayacaktır. Gece göğü, şimdiki gündüz göğümüz kadar sıcak olacaktır. Ondan sonraki yetmiş milyon yılda, evren on kat daha büzülecek, vârislerimiz (eğer var ise) göğü dayanılmaz derecede parlak bulacaklardır. Gezegen ve yıldız atmosferlerinde, ve yıldızlararası uzayda bulunan moleküller kendi yapı-taşı atomlarına ayrılmaya başlayacaklar; atomlar da özgür elektronlara ve çekirdeklere parçalanacaklardır. (İlk Üç Dakika)
  • Bir telden geçen elektrik akımı, elektronların akışından başka bir şey değildir. (Atomaltı Parçacıklar)
  • Acaba kaçımız, bir avuç kumun içindeki ufacık taş parçacıklarını inceleyerek, tüm madde biçimlerini oluşturan oldukca minik ve sert zarreleri kafamızda canandırabilirdik? Madde atom (yunancada bölünmez) dediğimiz görünmez parçacıklardan oluşmuştur. Ifadesinin, trakya sahilindeki eski abdera nahiyesine kadar uzanır. Orada, MÖ beşinci yüzyılın sonlarında yunan filozoflar, leukippos ve demokritos, tüm maddenin, atomlardan ve boş uzaydan oluştuğunu düşünmüşlerdi. (Atomaltı Parçacıklar)
  • evren şu anda, 125 milyar ışık yılı kadar olduğu tahmin edilen sonlu bir çevreye haizdir. (İlk Üç Dakika)
  • Peebles şunu farketti: Eğer evrenin ilk birkaç dakikası içinde şiddetli bir ışınım (ışınım) arkaalanı mevcut olmasaydı, çekirdek tepkimeleri öyleki süratli ilerlerdi ki mevcut hidrojenin büyük bir kesri “pişip” daha ağır elementlere dönüşürdü. Bu ise şimdiki evrenin ortalama üçte ikisinin hidrojen olduğu gerçeğine ters düşmekteydi. (İlk Üç Dakika)
  • İlk üç dakikanın sonunda evrenin içinde ne olduğu çoğunlukla ışık, karşınötrinolardan ibaretti. (İlk Üç Dakika)
  • Kuantum kuramı ışığın sıfır kütleli ve sıfır elektirik yüklü, foton denen parçacıklardan oluştuğunu söyler. (İlk Üç Dakika)
  • Evren sonsuza dek genişlemeye devam edebilir; bu, evrenin gittikçe daha soğuk, daha boş ve daha ölü olması anlamına gelir. Yahut evren yeniden büzülebilir; o süre galaksiler, yıldızlar, atomlar ve atom çekirdekleri parçalanarak tekrardan bileşenlerine ayrılırlar. Bu durumda ilk üç dakikayı anlamada karşılaştığımız tüm problemler, son üç dakikadaki olayların akışını öngörmede de ortaya çıkacaktır. (İlk Üç Dakika)
  • Evreni idrak etmek için harcanan çaba, insan yaşamını gülmece düzeyinin birazcık üzerine çıkaran, ağlatısal çekiciliğe haiz birkaç şeyden biridir. (İlk Üç Dakika)
  • 1875 yılından beri Kilogram, Paris yakınında Pavillion de Breteuil’deki Uluslararası Ağırlıklar Bürosu’nda gizlenen platin-iridyum alaşımı bir çubuğun hacmi olarak tanımlanmaktadir. (Atomaltı Parçacıklar)
  • Bir kere Standart Model’in niçin bu şekilde bulunduğunu anlamalıyız. Neden bu kadar oldukca kuark ve lepton var? Model niçin bir W ve bir Z ve bir foton ile tam 8 tür gluonun var olmasını mecburi kılan bakışım ilkelerine uymaktadır? Gravitonun tüm bunlarla işi ne? (Atomaltı Parçacıklar)
  • Bugünkü evren öylesine soğuktur ki, değişik parçacıklar ve etkileşmeler arasındaki simetriler bir tür donmayla gözlerden saklanmıştır; bunlar, olağan vakalarda apaçık ortada değildir, sadece ayar alanı kuramlarımızda matematiksel olarak ifade edilmelidir. Şimdi matematikle yaptığımız şeyler, erken evren öncesinde ısıyla yapılmıştı: Fiziksel vakalar tabiat ananın basitliğini sergilemişti fakat bunu görmek için asla kimse orada değildi! (İlk Üç Dakika)
  • Fotonlar sıfır kütle ve sıfır elektrik yüküne haizdir ve daima ışık hızıyla gider; dolayısıyla atomların içinde bulunamazlar. (Atomaltı Parçacıklar)
  • “Yaşamının sonlarına doğru, tüm yaşamı süresince bir tek iki yıl mutlu bulunduğunu söylemişti.” (Atomaltı Parçacıklar)
  • Bir telden geçen elektrik akımı, elektronların akışından başka bir şey değildir. (Atomaltı Parçacıklar)
  • (19.yy) Almanya’da atomculuga karşı direnç sürüp gidiyordu. Ludwing Boltzmann (1844-1906) ısı ve benzerler olayların kuramlarını oluştururken atom varsayımlarını kullandı; fakat meslektaşlarınca horlanmaya katlanmak mecburiyetinde bırakıldı. Dediklerine bakılırsa, 1906’da Boltzmann’in kendini öldürmesinde Mach taraftarının Boltzmann’in çalışmalarına karşı çıkmalarının da oranı vardır. (Atomaltı Parçacıklar)
  • Gökbilimci J. Norman Lockyer (1836-1920) bunun yeni bir elemente ilişkin olduğuna karar verdi; bu element Yunanca “güneş” anlamına gelen “helios” kelimesinden helyum olarak adlandırıldı. (Atomaltı Parçacıklar)
  • Evren sonsuza dek genişlemeye devam edebilir; bu, evrenin gittikçe daha soğuk, daha boş ve daha ölü olması anlamına gelir. Yahut evren yeniden büzülebilir; o süre galaksiler, yıldızlar, atomlar ve atom çekirdekleri parçalanarak tekrardan bileşenlerine ayrılırlar. Bu durumda ilk üç dakikayı anlamada karşılaştığımız tüm problemler, son üç dakikadaki olayların akışını öngörmede de ortaya çıkacaktır. (İlk Üç Dakika)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş