Eğitim

Azap Yolları 1. Cilt – Aleksey Tolstoy Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Azap Yolları 1. Cilt – Aleksey Tolstoy Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Azap Yolları 1. Cilt kimin eseri? Azap Yolları 1. Cilt kitabının yazarı kimdir? Azap Yolları 1. Cilt konusu ve anafikri nedir? Azap Yolları 1. Cilt kitabı ne konu alıyor? Azap Yolları 1. Cilt PDF indirme linki var mı? Azap Yolları 1. Cilt kitabının yazarı Aleksey Tolstoy kimdir? İşte Azap Yolları 1. Cilt kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Aleksey Tolstoy

Çevirmen: Ali Rıza Yalt

Yayın Evi: Evrensel Basın Yayın

İSBN: 9789756525517

Sayfa Sayısı: 318


Azap Yolları 1. Cilt Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Azap Yolları, “İki Kız Kardeş”, “Yıl 1918”, “Kederli Sabah” ciltlerinden oluşan bir dere romandır. Birinci Dünya Savaşı, Büyük Sovyet Devrimi, uzun ve sıkıntılı iç harp yıllarının varlıklı bir panoramasını sunan yaratı, tüm derinliği ve karmaşıklığı ile insan doğasını, vakalar içindeki insanların ıstırap ve sevinçlerini büyük bir başarıyla dile getirir. Romanda, Rus devrim tarihinin varlıklı fonu üstünde, burjuva bir ailede yaşayan iki kız kardeşin yaşam serüvenine şahit oluruz. Ama yaklaşan büyük toplumsal fırtına tesirini, eğlence partileri, türlü oyalayıcı etkinlikler içindeki bu iki kız kardeşin dünyasında da hissettirir. Büyük kız kardeş Katya, Vadim Petroviç isminde varlıklı bir avukatla evlidir. Ufak kız kardeş Daşa ile genç mühendis Telegin içinde bir aşk doğar. Roman bir taraftan tüm ayrıntılarıyla fırtınalı bir devrimi, çekilen insan üstü acıları önümüze sererken, bir taraftan da bu kahramanların aşklarını, iç dünyalarında kopan fırtınayı, “azap yolları”nda büyük bir yurt sevgisiyle güçlenen kişiliklerini duru bir destan havası içinde betimler. Romanda, ek olarak, yeni bir toplumun kanlı doğumu, ülkelerine derin yurtseverlik duygularıyla bağlı kimi aydınların yanlış tercihleri, vakalara yön veren zamanı kişiliklerin iç dünyaları da ustalıkla gözler önüne serilir.


Azap Yolları 1. Cilt Alıntıları – Sözleri

  • “Herkes dünyayı değiştirmeyi düşünüyor; kimse kendini değiştirmeyi düşünmüyor”
  • “— Evet Mişa, diye devam etti, saadetimizin değerini bilmiyorduk; saadet kaçtı avuçlarımızdan. Şimdi de burada oturmuş, irademiz, umudumuz yitmiş, içip duruyoruz. Ve rüzgâr mezarımız üzerinde uğulduyor… Piyesin beni allak bullak etti…”
  • Seviyorum,” diye düşündü, “doğru olan bir bu. Ne yaparsam yapayım, aşk yüzündense bu yaptıklarım, iyidir daima.”
  • Otuz beş yaşındayım, diyordu; fakat hayatım sonlanmış oldu. Aşkla aldatamam kendimi.
  • Sokağa fırlamak, yırtıcı bir sesle: “Yaşamak istiyorum, yaşamak!” diye bağırmak geliyordu içinden.
  • Sabah gazetesinden akşam gazetesine kadar saatler akıp gidiyordu. Ekaterina Dimitrievna, çevresindeki insanoğlu, bir tek gelecekle, zaferle barışın hayal edilen günleriyle yaşıyorlardı; bu bekleyişleri pekiştiren her şey sonsuz bir sevinçle karşılanıyordu. Bir başarısızlık haberi gelecek olsa, hepimiz karamsar oluyor, yılgınlığa düşüyordu. Birer manyaktan farkı olmayan insanoğlu, kendilerini dedikodulara, nakledilen laflara, gerçek dışı haberlere kaptırıyorlardı. Gazetedeki bir satır onları coşturmaya yetiyordu…
    |İki Kız Kardeş -Aleksey Tolstoy
  • Tolstoy’a sormuşlar. “Nasıl mutlu olmuş olursunuz?”…
    Tolstoy yanıt vermiş: “Sahip olduğum şeylere sevinerek, haiz olmadıklarıma üzülmeyerek.”
  • “Semiyon Semiyonoviç öksürdükten sonrasında:
    — Bir hanım, dedi; tek bir insanla yaşamış olduğu vakit, içinde naturel olarak yalnız o adama ilişik olma arzusu doğar. Erkekte ise bir tek kadının vücuduna haiz olma arzusu. Sizden açık yürekli, doğru olmanızı temenni ediyorum. Şöyleki iyice bir düşünün, ön yargılarla yalanlar içinde, tüm benliğinizi yakan, nefis arzularına düşkünlüğün naturel isteğini duyacaksınız.”


Azap Yolları 1. Cilt İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Birinci Dünya Savaşının Çarlık Rusya’da biri evli biri bekar iki kız kardeşin kargaşa ve bunalımlı aşk öyküsünü özetleyen etkisi altına alan bir yaratı.Açıkcası kitabı yanlışlıkla almıştım.Okudukça iyiki almışım dedim.Keyifli okumalar. (Mhmd)


Azap Yolları 1. Cilt PDF indirme linki var mı?


Aleksey Tolstoy – Azap Yolları 1. Cilt kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Azap Yolları 1. Cilt PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Aleksey Tolstoy Kimdir?

Babası kont Nikolay Aleksandroviç Tolstoydur (1849-1890). Annesi Aleksandra Leontyevna Turgenyeva (1854-1906), dekabrist Nikolay Turgenyev’in yeğenidir. Soylu bir aileden gelen Aleksey Tolstoy, Lev Tolstoy’un da uzaktan akrabasıdır.

İlk öğrenimini evde hususi öğretmen rehberliğinde tamamlamıştır. 1897 senesinde Tolstoy’un ailesi geleceğin yazarının gerçek bir lise eğitimi alacağı Samara’ya göç eder. 1901 senesinde liseden mezun olduktan sonrasında, öğrenimine devam etmek için Peterburg’a gider. Teknoloji Enstitü’sünün makine mühendisliği kısmına girer. Bu yıllarda Nekrasov ve Nadson’dan öykünerek ilk şiirlerini yazar.

1907’de diplomasını almasına kısa bir süre kala, kendini edebî çalışmalara adamaya karar verir ve enstitüyü bırakır.

“Mavi Nehirler Arkasında” eseri Rus folklörüyle tanışmasının bir sonucudur. Bu dönemde ilk düzyazı tecrübesini gerçekleştirmiştir “Saksağan Masalları”.

Tolstoy’un sanatının ilk yıllarında, bu yıllarda arkadaşı olan Voloşin’in tesiri görülür. 1909 senesinde ilk öyküsü olan sonraki yllarda “Volga boyunda” adlı derlemesine giren “Turenev’de Bir Hafta” eserini yazar. Daha sonrasında iki romanı “Tuhaf Adamlar” ve “Topal Ağa” eserlerini yazar. Tolstoy’un eserleri, kuşkusuz büyük ve kuvvetli bir yazar olarak görmüş olduğu Maksim Gorki’nin dikkatini çeker.

Birinci Dünya savaşı Tolstoy’un planlarını değiştirdi.Savaş muhabiri olarak cephede bulunur, hemen sonra İngiltere ve Fransa’ya gider. Savaş hakkında bir takım tecrübe etme ve yazı yazar (hikayeleri: “Dağda”.1915; “Su Altında”; “Hoş Hanım”,1916). Savaş yıllarında dramaturjiye ve komediye “Şeytan” ve “Şekerim” yönelir. Şubat devrimi olayalrı onun ilgisini tarihle ve Petro dönemiyle ilgilenmesine teşvik eden Rus devletinin Problemlerine çeker. Uzun süre zamanını devrin aslolan vakası olan I. Petro ve kuşatmalarına ışık tutmak için çabalayarak arşivler üstünde çalışmakla geçirir.

Tolstoy Ekim Devrimini düşmanca kabul eder. Çalışmaya devam eder -1918’de onun yaratıcılığında zamanı mevzu ortaya çıkar (hikayeleri “Sanrı”, “Petro’nun Günü”)-. 1918 yılının sonbaharında ailesiyle Odessa’ya gider, sonrasında da Paris’e… Sığınmacı olmuştur. Ailesi hakkında bu zamanda Tolstoy hemen sonra şunları yazar: “Göç esnasında yaşam benim hayatımın en zor dönemiydi. Orada anladım ki vatanından ayrı bir çift insan olmak hiç kimseye lüzumlu değil…”

1920 senesinde “Nikitina’nın Çocukluğu” öyküsünü yazar.

1921 senesinde Berlin’e göç eder ve Arefe grubuna( Sovyet hükümetiyle meydana getirilen savaştan sonrasında ortaya çıkan, Rus göçmenlerinin, entellektüellerinin toplumsal politik hareketi girer. Bunun sonucunda eski arkadaşları Tolstoy’a yüz çevirirler. 1922’de Berlin’e gelen Gorkiy Tolstoyla dostça ilişkiler kurar. Berlin döneminde “Aelita” romanını, “Kara Cuma” ve “Yatak Altında Bulunan El yazması” hikayelerini yazar. 1923 senesinde Tolstoy Sovyet Rusyasına geri döner. Dönüşünden sonrasında yazdığı eserlerin başlangıcında üçlemesi “Azap Yolu” (“Kız Kardeşler”, “Yıl 1918”, 1927-28; “Kederli Sabah”. 1940-41) eserini yazar. Trilojisi kısaca bu üçlemesi teme olarak “Ekmek” (1937) öyküsünü andırmaktadır. 1925 -1927 yıllarında bilim kurgu romanı “Mühendis Garin’in Hiperboloidi’ni yazar.

Tarihsel romanı “Birinci Petro” (1929-1947 tamamlayamamıştır) Sovyet edebiyatında acımasız ve kuvvetli düzeltim iktidarının savunuculuğunu üstüne alan türün en mühim örneği sayılabilir.

Tolstoy’un öyküsü “Aelita” (1922-1923) ve romanı “Mühendis Garin’in Hiperboloid’i (1925-1927) Sovyet bilim kurgu klasiklerindendir. Diğer eserleri arasında “Rus Karakteri” (1944), drama eseri-Çar rejimi hakkında düşünce ayrımını özetleyen “İmparatoriçe’nin Büyüsü” (1925) eserleri bulunmaktadır.

Yazarın konuk evinde garip, yetenekli, insanoğlu-yazarlar, erkek oyuncular, müzisyenler toplanırdı. Tolstoy 16 yıl üstünde çalmış olduğu fakat tamamlayamadığı zamanı romanı “Birinci Petro” eseri ile büyük başarıya ulaşmıştır.

İç harp esnasında sık sık denemeler, makaleler, kahramanları şavaşın zor tecrübelerini yaşamış basit insanlardan oluşan hikayeler yazıyordu. Savaş yıllarında drama eseri “Korkunç İvan’ı” yazar (1941-1943).

Ağır hastalığı yazarın zafer günlerine kadar yaşamasına müsaade etmez ve Tolstoy 23 Şubat 1945’te Moskova’da ölür.


Aleksey Tolstoy Kitapları – Eserleri

  • Aelita
  • Azap Yolları 1. Cilt
  • Azap Yolları 2. Cilt
  • Azap Yolları 3. Cilt
  • Korkunç İvan
  • Bozgun
  • Qızıl açar, yaxud Buratinonun macəraları
  • Гиперболоид инженера Гарина
  • Büyük Petro
  • Гадюка
  • Düşman Topraklarımızda


Aleksey Tolstoy Alıntıları – Sözleri

  • “Aşkı tanımak, öğrenmek isterim, anlıyor musun? Ama bu mevzuda bildiğim tek şey acı, ıstırap…” (Aelita)
  • “Yalnızlık istiyorsun ha, al sana yalnızlık?”
    Peki kendinden kurtulmak… Bunu başarabilmiş miydi? (Aelita)
  • Artık bir ölü benzer biçimde susmanız gerekiyor.
    Anlaşılıyor mu ?
    Anladınız mı?
    Sükűût! .. (Bozgun)
  • Seviyorum,” diye düşündü, “doğru olan bir bu. Ne yaparsam yapayım, aşk yüzündense bu yaptıklarım, iyidir daima.” (Azap Yolları 1. Cilt)
  • Benim babam kadar nefret edilecek ikinci bir insan yoktur yeryüzünde! Bundan sonrasında divanın üstüne attım kendimi, yüzümü mendile gömdüm, kana kana ağladım! Ve böylece geçmiş hayatımla tüm ilgimi kestim… (Azap Yolları 3. Cilt)
  • Nedir kısaca insan söylediğin? (Aelita)
  • Yıldızların ışığında yavaş yürümek daha iyi olurdu. Ne de olsa dünya oldukca güzel! (Azap Yolları 3. Cilt)
  • Mektuba yazılacak olan şeyleri sana söyleyeyim. Ordu Sorokin’e güven ediyor. Sorokin bugün bir kahramandır, ordu her yere onun peşinden gidecek… Sorokin’in kurşuna dizilmesini isterim… (Azap Yolları 2. Cilt)
  • Haklısın. Tereddütlerin, kararsızlıkların Allah belasını versin!.. (Azap Yolları 2. Cilt)
  • “Anarşizm diye bir kitap varmış .Ha? Bu kitabı okudun mu? ” (Bozgun)
  • Dünyada yaşamak için oldukca yürekli olmak gerek; her şey kin ve nefretle zehirlenmiştir dünyada… (Aelita)
  • Anlamsızdı yaptıklarımız… (Aelita)
  • ― Ben yalnız kendime zorumdur dostum … (Aelita)
  •  Zihnimizdeki canavarlar ve hayaletlere kulak asmak yerine, gerçek dünyadaki kötülüklerle yetinseydik zavallılığımız ne kadar katlanılır, yaşam ne kadar güzel olurdu. (Korkunç İvan)
  • “Herkes dünyayı değiştirmeyi düşünüyor; kimse kendini değiştirmeyi düşünmüyor” (Azap Yolları 1. Cilt)
  • “Tüm bu gürültüler ,bu ihtilaller hep Leon Tolstoyun hatası .. Ne çekiyorsak onun yüzünden çekiyoruz hep .” (Bozgun)
  • -Gusev sanki kendi içinde derin düşüncelere dalmış benzer biçimde, dalgın dalgın konuşuyordu. – Bu mevzuda epey düşünmüşlüğüm vardır, Mstislav Sergeyeviç. Savaş meydanında tüfeğinle yere yapışmış yatıyorsundur, hava tıpkı şu anda olduğu benzer biçimde zifiri karanlık… ve üstüne şakır şakır yağmur yağıyor… O anda ne düşünmeye çalışırsan çalış, dönerek dolaşıp ölüme varır tüm düşüncelerin. Sonra da kendini yol kıyısındaki ölü bir at benzer biçimde görürsün: donmuş, şişmiş, tüm dişleri meydanda. Ölümümden sonrasında başıma neler geleceğini bilmiyorum. Ama burada, hemen hemen sağken, yaşıyorken bilmek isterim: İnsan mıyım, yoksa yol kenarındaki çürümüş bir at leşi mi? Yoksa ne olduğum asla fark etmez mi? Yoksa, tam tersine, farklıdır mi? Kuyruğu titretme vakti vardığında, gözlerim devrilecek, dişlerim kenetlenecek, kramp benzer biçimde bir kasılmayla beraber her şey sona erecek. O anda şu iki gözümle gördüğüm dünya da benimle beraber tepe takla olacak mı, olmayacak mı? Burada korkulu olan ne biliyor musunuz: Ben ölmüşüm, yol kıyısındaki at leşi benzer biçimde tüm dişlerim ortada, sırtarıyorum, üç yaşından beri kendini tanımaya başlamış olan ben, artık yokum; fakat dünya, hiçbir şey olmamış benzer biçimde kendi düzeninde var olmaya devam ediyor? Beni korkutan şey bu. Bunu anlayabilmem zor. Ayrıca bu, doğru da değil. Madem ben öldüm, her şey tepetaklak olmalı. 914’ten beri insan öldürmeye öyleki alıştık ki… Nedir kısaca insan söylediğin? Tüfeğinle nişan aldığın bir hedef, hepsi bu! Yok, Mstislav Sergeyeviç, bu iş o denli kolay değil. Geçen yedi yılda bu dünya asla mi dönmedi, değişmedi? Kürk palto benzer biçimde tersyüz ettiler onu. Günü vardığında bunu fark edeceğiz. Ama ben şundan inanırım: Ben ölürken, sema çatırdayarak ortasından yarılacak. Benim öldürülmem demek, dünyanın ortasından yırtılması demek.
    Hayır, ben bir leş değilim. Bir seferinde, gece, yaralıyım, bir at otomobiline sırt üstü uzatmışlar beni, yıldızlara bakıyorum. Dehşetli bir üzüntü, yıkım bir mide bulantısı. Ha sen, ha bir bit, diyorum kendime, kısaca, ne farkınız var? Bit de yiyip içmek ister, ben de isterim. Bite de ölüm zor gelir, bana da. İkimizin de sonu aynı. Bu sırada bir baktım, yıldızlar elmas benzer biçimde göz kırpıyor… Ağustos sonlarıydı… Tüm iç organlarımın zangır zangır titrediğini duyumsadım. Bana öyleki geldi ki, Mstislav Sergeyeviç, yıldızlar, tüm yıldızlar, benim içimdeler. Ya da içimdeki her şey sanki yıldıza kesmiş. Hayır, bit değilim ben. Nasıl gözyaşlarına boğulduğumu anlatamam. Kendi kendime, nedir bu dedim… Neyin nesi? Evet, ölüm, mühim vaka. Hayata yeni bir şekil vermek gerek. İnsan, bit değildir. Bir insanoğlunun kafatasının ortadan ikiye ayrılması asla kuşkusuz dehşet verici bir vaka, büyük bir günah. Ama beri yanda insanoğlu zehirli gaz diye bir şey de buluş etti. Ben, yaşamak isterim, Mstislav Sergeyeviç. Ben bu nalet karanlıkta yapamam… Söyler misiniz, niye elimiz kolumuz bağlı dikilip duruyoruz burada bu şekilde? (Aelita)
  • İnsanın mutluluğu için savaşıyorsunuz. Ama oldukca kere insanoğlunun kendisini unutuyorsunuz. (Azap Yolları 3. Cilt)
  • “Adam sende ,sat anasını !” (Bozgun)
  • “Kadın mı ,şiir mi,ayıramazsın .” (Bozgun)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş