Eğitim

Düşerken – Nick Hornby Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Düşerken – Nick Hornby Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Düşerken kimin eseri? Düşerken kitabının yazarı kimdir? Düşerken konusu ve anafikri nedir? Düşerken kitabı ne konu alıyor? Düşerken PDF indirme linki var mı? Düşerken kitabının yazarı Nick Hornby kimdir? İşte Düşerken kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Nick Hornby

Çevirmen: Banu Tellioğlu Altuğ

Orijinal Adı: A Long Way Down

Yayın Evi: Sel Yayıncılık

İSBN: 9789755702896

Sayfa Sayısı: 312


Düşerken Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Meşhur sabahleyin programı sunucusu Martin Sharp ayyaşlığı ve çapkınlığı yüzünden onlarca defa gazetelere manşet olmuş, sonunda minik yaşta bir kızla ilişkiye girmiş olduğu için hapse düşmüş, ailesini, dostlarını, saygınlığını, işini, kısacası her şeyini yitirmiştir. Hapisten çıktıktan sonrasında onu hayata bağlayan hiçbir şey kalmadığını anladığında yılbaşı gecesi İngiltere’nin en yüksek binalarından önde gelen Toppers Binası’nın tepesine çıkıp kendini çatıdan aşağı atmaya karar verir. Ancak bu iş sandığı kadar kolay olmayacaktır; aynı gece aynı yerde intihar etmek isteyen üç şahıs daha vardır: 

Hayatını engelli oğluna adamış, senelerdir kilise ile evi içinde mekik dokumaktan başka bir şey yapmamış, ürkek, yalnız bir karı, Maureen… 

Birkaç yıl ilkin esrarengiz halde ortadan kaybolan kız kardeşini bir türlü aklından çıkaramayan, siyasetçi babasından ve onun savunduğu tüm değerlerden nefret eden, çareyi alkolde, uyuşturucuda arayan saldırgan, asi Jess… 

Rock grubu dağılınca kız arkadaşının peşinden İngiltere’ye gelmiş, ilişkisi sona erince de bir pizzacıda çalışmaya başlamış, müzik yapmadan yaşamayacağını düşünen, kitaplara tutkun Amerikalı JJ. 

Nick Hornby, Düşerken’de tek ortak noktaları intihar etme isteği olan dört değişik kişiyi hüzünlü fakat bir o denli da keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.


Düşerken Alıntıları – Sözleri

  • .
    Dünyadaki sorunların çoğunun iç gözlemden kaynaklandığı iddia edilebilir.
  • .
    Herkes iyi mi konuşulacağını biliyor ve kimse ne söyleyeceğini bilmiyor.
  • .
    Zor, yönerge kitabı olmadan ve tüm mühim parçaların nereye gitmesi gerektiğine dair hiçbir ipucu olmadan, parça parça kendinizi tekrardan inşa etmeye çalışmak…


Düşerken İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Düşerken
Nick Hornby
İlk başlangıçta Zeki,keyifli,gülünç,diyaloğları sağlam, karakterleri ara sıra belli kalıplarda klişeleştirilmeye yaklaşsalar da gene de ince çizilmiş, iyi düşünülmüş,keyifle okunuyorken,sayfalar ilerledikçe durağanlaşıyor.
“elinde bir kullanma kılavuzu olmadan, en mühim parçaların nereye yerleştirilmesi icap ettiğini bilmeden, benliğinin etrafa saçılmış yüzlerce parçasını tekrardan bir araya getirmek fazlaca zor.”
Hollywood filmi duygusu uyandırıyor. sıkmadan, yormadan, keyifli bir okuma serüvenini ilk iki bölümde sağlıyor. Güzel, coşku dolu ve merak uyandırıcı başlangıcından sonraki her sayfa çevirişinizde daha azca güldüren, daha azca düşündüren ve sonu itibariyle beklentilerinizin hiçbirini karşılamamasıyla sizi hayal kırıklığına uğratmasa klasik olacakmış. Basit bir “yaşam ne güzel” teması fazlaca yetersiz kalmış. sonunu getirmek için sabırlı olmanız ihtiyaç duyulan bir kitap. genel anlamda kitapların başlangıcı can sıkan devamı sürükleyici olur ya, işte bu kitapta durum tam tersi. kişiliklerle okuyucunun tanıştığı ilk bölümler keyifli sadece ondan sonra işler can sıkan hale geliyor. karakterler hep kendilerinden beklendiği benzer biçimde davranıyor. Martin Sharp, meşhur bir sabahleyin programı sunucusu. 15 yaşlarında bir kızla cinsel ilişkiye girmiş olduğu için eşini, çocuklarını, işini kaybediyor. Çatıya. Maureen, engelli oğluna senelerdir bakan, kiliseyle ev haricinde başka bir yere gitmeyen bir karı. Rutinden bıkmış. Çatıya. Jess, takıntılı bir genç kızımız. Babası siyasetçi, kardeşi yitik. Zor bir çocukluk geçirmiş, kafayı kırmış birazcık. Deli benzer biçimde. Chas’in kendisini arayıp sormamasına takmış, evladı arayıp bulamamış. Çatıya. JJ, ABD’de iki albüm yapmış olup dağılmış bir grubun elemanı. Sevgilisinin peşinden İngiltere’ye geliyor, kız bunu terk edince kurye olarak çalışmaya başlıyor. Bir siparişi adrese götürürken motoru yol kenarında bırakıyor. Çatıya. Dördünün karşılaşmalarına kadar hikâyeleri bu şekilde. Karşılaştıktan sonrasında birbirlerinin hayatlarını toparlamaya çalışacaklar, meydana getirecek başka bir şeyleri yok. Sıkı bir grup da değil bu; her biri fazlaca değişik sebeplerle çatıya çıkmış. Oldukça değişik insanoğlu. Bu toparlama mevzusu da haliyle oldukça garip oluyor. Filmi yapılmış. İmdb puanı 6.5 olarak belirlenmiş. Farklı bir kitap okumak, edebiyatı ingiliz gözüyle okumak ,amerikalı bakışı atmak isterseniz tam size bakılırsa bir kitap. JJ karakteri bir fazlaca kitaba gönderme ve alıntı yapıyor. Amerikalı şarkıcının edebiyat altyapısını ve kurgusunu sevdim.
Sağlıcakla ve dostlukla kalınca
Gürbüz Deniz (Gürbüz Deniz)

Yılbaşı akşamı Toppers Binası’nda birbirleriyle tamamen talih eseri tanışmış, fakat hepsinin de o akşamda tek istekleri intihar etmek olan dört kişinin hikâyesini okuyoruz. Martin, meşhur sabahleyin programı sunucusu; sarhoş olup sokaklarda sabahlamasıyla ve çapkınlıklarıyla onlarca defa kez gazetelere manşet olmuş, en sonunda da büyük bir hata yüzünden hapse girip çıkmış bir adam. Maureen, yaşamını engelli oğlu Matty’e adamış, yalnız, kilise ve evi içinde mekik dokuyan ürkek bir karı. Seneler ilkin kız kardeşinin ortalıktan kayboluşunu kaldıramayan, saldırgan Jess ve rock grubu dağılınca yaşamının da bir çok yerinde ipleri elinde kaçırmış JJ. Dördü de o akşam o çatıda intihar etmek için duruyorlar ve aslına bakarsak ilk kez o vakit tanışıyorlar.
Kitabı ablamın önerisiyle okumaya karar vermiştim. Zira kendisi seneler ilkin bunu alıp okumuş ve fazlaca beğendiğini söylemişti. Konusu güzel, karakterler ilgi çekici olsa da Nick Hornby’nin kaleminde beni kendisine bağlayamayan bir şeyler vardı. Bazı düşünceleri bana uymuyordu. Kitaptan aslına bakarsanız yazınsal bir üslup, sonunda bir ileti beklenmemeli şundan dolayı yoktu. Sanki dört şahıs yaşamının belirli bir kısmını, geçmişten bazı detaylar da iliştirirerek bizlere anlatıyormuş gibiydi. Karakterlerin başına gelenlerin gerçek olmalarının yanı sıra, kitabın birazcık gülünç olan yanları da vardı. Jess ve Martin’in bir çok konuşmasına güldüğüm oluyordu. Okuması keyifli bir kitaptı, altını çizdiğim cümleler de oldu fakat bu kadarından başkasını söyleyemiyorum ne yazık ki. Yine de sizi yormayacak, gerçek bir şeyler okumak isterseniz tavsiyemdir. (augustine)


Düşerken PDF indirme linki var mı?


Nick Hornby – Düşerken kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Düşerken PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Nick Hornby Kimdir?

Nick Hornby (d. 17 Nisan 1957, Surrey, İngiltere), roman ve tecrübe etme yazarı.

Kendisi en fazlaca Ölümüne Sadakat, 1 Erkek Hakkında ve futbol anılarını anlattığı Futbol Ateşi isminde kitaplarıyla bilinmektedir. Kitaplarında spor, müzik ve karakterlerinin amaçsız hayatları ve takıntılı kişilikleri sık sık öne çıkmaktadır.

Kariyeri

Hornby’nin ilk kitabı Fever Pitch (Futbol Ateşi) 1992 senesinde yayınlanmıştır. Kitap, yazarın Arsenal F.C.’ye olan fanatik düşkünlüğünü özetleyen otobiyografik bir hikâyedir. Bu kitapla Hornby, William Hill Senenin Spor Kitabı Ödülü’nü almıştır. Kitap 1997 senesinde İngiltere’de filme alınmış ve 2005 senesinde takımın Boston Red Sox beysbol takımıyla değiştirilmiş olduğu bir Amerika versiyonu çekilmiştir. Bu ilk kitabından sonrasında, Hornby İngiltere Sunday Times, Time Out ve Times’ın Edebiyat Eki’ndeki makalelerinin yanı sıra The New Yorker için de müzik eleştirileri yazmaya adım atmıştır. İkinci kitabı ve ilk romanı olan High Fidelity (Ölümüne Sadakat), 1995 senesinde yayınlanmıştır. Nevrotik bir müzik koleksiyoncusu ve onun başarısız ilişkilerini özetleyen roman, 2000 senesinde başrollerinde John Cusack’in oynadığı bir filme uyarlanmıştır.

1998 senesinde gösterilen üçüncü romanı About a Boy (1 Erkek Hakkında), aslına bakarsak iki “adam” hakkındadır: Biri bekar bir annenin yetiştirdiği garip fakat sempatik ergen genç Marcus, diğeri de Marcus’la olan arkadaşlığıyla kendi toyluğu ve bencilliğinin üstesinden gelen 30lu yaşlarını devam eden avare Will Freeman’dır. 2002 yılında yapılmış filmimizde Hugh Grant ve Nicholas Hoult rol almıştır. 1999 senesinde Hornby, Amerika Sanat ve Edebiyat Akademisi’nin E. M. Forster Ödülü’nü almıştır.

How to Be Good (İyi de Nasıl?) adlı romanı 2001 senesinde yayınlanmıştır. Romanın hanım kahramanı Katie Carr, günümüzün terbiye sistemini, eşiyle olan evliliği ve ebeveynliği ele almaktadır. 2002 senesinde kitap WH Smith Öykü Ödülü’nü almıştır. Speaking with the Angel (Melekle Sohbet) adlı bir sonraki kitabından almış olduğu paranın bir kısmını otistik çocuklar için kurulan TreeHouse isminde vakfa baışlamıştır. 12 arkadaşının yazdığı kısa hikâyeleri içeren kitabın editörlüğünü Hornby yapmıştır. Hornby, 2003 senesinde pop şarkılarını ve ona hissettirdiklerini anlattığı denemeleri içeren 31 Songs (31 Şarkı) adlı bir kitap yayınlamıştır. Hornby aynı yıl yazar meslektaşları tarafınca London Edebiyat Ödülü’yle onurlandırılmıştır.

Hornby bununla birlikte popüler kültürden bahseden denemeler de yazmış ve bilhassa pop müzik ve karışık kaset severlerinin dikkatini çekmiştir. The Believer isminde aylık mecmua için yazdığı Stuff I’ve Been Reading (Okuduğum Şeyler) isminde köşeden bazı yazılar 2004 senesinde Polysyllabic Spree (Hece Cümbüşü) ve 2007 senesinde Housekeeping vs. The Dirtkitaplarında derlenmiştir.

A Long Way Down (Düşerken) isminde romanı 2005 senesinde yayınlanmıştır. Kitap, Whitbread Roman Ödülü’ne aday gösterilmiştir.

Hornby’nin Slam! (Çat!) isminde son olarak romanı 2007 senesinde yayınlanmıştır ve Hornby’nin gençler için yazdığı ilk kitaptır. Kitap, 15 yaşındaki kaykaycı Sam’in yaşamının, kız arkadaşının hamile kalmasıyla değişmesini anlatmaktadır.

Uyarlamalar

Sinema

Hornby’nin bazı kitapları beyazperdeye uyarlanmıştır. Hornby, Fever Pitch’in Colin Firth’ün başrolünde oynadığı 1997 yılında yapılmış uyarlamasının senaristliğini yazmıştır. Arkasından 2000 senesinde John Cusack’in başrolünde oynadığı High Fidelity (Sensiz Olmaz) gelmiştir; bu filmimizde hikâyenin geçmiş olduğu mekanlar Londra’dan Chicago’ya taşınmıştır. Filmin başarısından sonrasında 2002 senesinde About a Boy (Bir Erkek Hakkında) da filme aktarılmıştır. Jimmy Fallon’ın başrolünde bir Boston Red Sox hayranını oynadığı ve sevdiği Drew Barrymore’la barışmaya çalmış olduğu Amerikanlaştırılmış bir Fever Pitch uyarlaması 2005 senesinde yapılmıştır. A Long Way Down (Düşerken) isminde kitabının da filme çekileceğine kati gözüyle bakılmaktadır; Johnny Depp filmin haklarını daha kitap yayınlanmadan almıştır.

Müzik

Hornby’nin hayatında ve eserlerinde geniş yer gören müziğin önemi, yazarın Dave ve Serge Bielanko tarafınca kurulan Marah isminde rock grubu ile yapmış olduğu uzun soluklu ve başarıya ulaşmış çalışmalardan da görülebilir. Hatta Hornby grupla beraber Amerika ve Avrupa turnesine çıkmış, sahneye çıkıp kişisel müzik geçmişinde onun için mühim anları ve yorumcuları anlattığı denemeleri öğrenim görmüştür. Yazarın Bob Marley, Rory Gallagher ve The Clash benzer biçimde sanatçılar hakkında yazdığı denemelerin arkasından grup bu sanatçıların bir şarkısıyla konsere devam eder.

Hornby, ve küçük fakat yadsınamayacak fanatik kitlesi içinde Stephen King ve Bruce Sprinsteen benzer biçimde adları barındıran Marah bu projeyi uzun süre yürütmüş ve sonunda tüm denemeleri ve şarkıları içeren bir gosteri hazırlamıştır. Hornby’nin okumuş olduğu son tecrübe etme Marah hakkındadır ve bu denemeden itibaren grup kendi şarkılarıyla devam eder.

A Long Way Down (Düşerken) karakterlerinden JJ, kariyeri yolunda gitmediği için Londra’da pizza servisi yapmakta ve 1999’un son gününde intihar etmeyi planlamaktadır. Karakterin Serge Bielanko’nun Londra deneyimleri esas alınarak yazıldığı düşünülmektedir.

(2000) Speaking with the Angel, (Tercüme: Can Kantarcı. Sel Yayıncılık, Temmuz 2006. 9789755702926)


Nick Hornby Kitapları – Eserleri

  • Ölümüne Sadakat
  • Futbol Ateşi
  • 1 Erkek Hakkında
  • Düşerken
  • Juliet Çıplak
  • Çat!
  • Komik Kız
  • Shakespeare Para İçin Yazdı
  • Senin Gibi
  • Hece Cümbüşü
  • About A Boy
  • 31 Şarkı
  • İyi De Nasıl?
  • Melekle Sohbet
  • High Fidelity


Nick Hornby Alıntıları – Sözleri

  • Şundan dolayı her insanın yaşamı bir hikâyedir. (Çat!)
  • -“Canı sıkılan bir genç kadının hayatta bir emelinin olması siyasal bir sorun sayılır mı sahiden ?”
    -“Bana siyasal geldi” (Komik Kız)
  • O derhal uyudu fakat Annie’nin gözüne uyku girmedi; horlamasını dinlemiş ve ona sinir olmuştu. Zaman vakit hepimiz eşine antipati duyar, bunu biliyordu. Ama o karanlıkta öylece yatarken Duncan’ı asla sevip sevmediğini düşünerek saatler geçirdi. (Juliet Çıplak)
  • …bir vücuttan fazlaca bir kafa gibiydim, şundan dolayı birisinin söylediğini dinliyorken böylesinizdir, değil mi? Bir kafa. Vücut değil, zihinsinizdir. (Melekle Sohbet)
  • .
    Midelerinde bıçak olan insanlara onları neyin mutlu edeceğini sormuyorsunuz; mutluluk artık mühim değil.
    Her şey hayatta kalmakla ilgili; her şey bıçağı çekip kanayıp ölmeyeceğinle ya da içinde tutmanla ilgili…
    … (İyi De Nasıl?)
  • .
    Alay ve şefkat, dünya’daki yaşamı tahammül edilebilir kılan niteliklerden ikisidir.
    . (31 Şarkı)

  • Duncan, Annie ile birbirlerine hic asik olmamalarinin mesele olusturmadigini dusundu. Onlarin ki gorucu usulu evlilikti ve oldukça iyi gitmisti: arkadaslar onlarin ilgi alanlarini ve huylarini dikkatle eslestirmis ve hakli cikmislardi. Bir yapbozun birbirine gecen iki parcasi benzer biçimde, bir kez olsun uyumsuzluk hissetmemisti denebilir. Bu iddaanin hatrina, yapboz parcalarinin dusunceleri ve duygulari oldugu varsayilacak olursa, o vakit kendilerine, “Burada kalacagim iste. Baska gidecek neresi var ki?” dye sorduklari hayal edilebilir. Ve baska bir yapboz parcasi gelip de ayartici bir sekilde kendi girinti ve cikintilarini parcalardan birinin aklini celmek icin sunarsa, bu ayartmaya direnmek kolaydir. “Sen bir telefon klubesinin parcasisin, bense Iskocta Kralicesi Mary nin yuzuyum. Beraber olamayiz .” Hepsi buydu iste. … (Juliet Çıplak)
  • Bana inanılmaz gelen şey, yaşamımızın her dakikasında sorunlardan oldukça iyi bir halde uzak durabiliyorken, bir ihtimal yalnız bir beş saniye bunun haricinde kalabiliyor ve o beş saniye sizin başınızı hayatınızın en büyük derdine sokabiliyor. (Çat!)
  • İnsanlar kalpleri kırılınca garip şeyler yapar. (Çat!)
  • “Hiçbir şey hissetmedi. Ya da daha doğrusu, hissizliğinin farkına vardı, arkasından da birazcık midesi bulandı.” (Komik Kız)
  • Belki de hakkaten umutsuz bir durumdayımdır, kim bilir Arsenal kale arasındakı hayata kırgın ve kızgın insanoğlu bana iyi mi öfkelenileceğini öğrettiler. (Futbol Ateşi)
  • “Bugünden daha iyi görünen bir gelecek hayal etmeye çalışıyorum.” (Senin Gibi)
  • “Yaşamın gidişatından dolayı kaygılı ve yalnız. Ve fazlaca yalnız olan insanoğlu en öfkeli olanlardır.” (High Fidelity)
  • .
    Onunla ne yapıyordu ? Onu iyi mi sevebilirdi ki ? Ama yapmış oldu.
    Ya da en azından onu hasta, mutsuz ve dikkati dağılmış hissettirdi. Belki de bu benzeri olmayan ve işe yaramaz duygu kombinasyonunu tanımlamanın başka bir yolu vardı, fakat şimdilik ‘aşk’ yapmak zorunda kalacaktı.
    … (Komik Kız)
  • .
    Yaşamla ilgili gerçek şu ki, siz ölünceye kadar hiçbir şey bitmedi ve o vakit bile arkanızda bir sürü çözülmemiş anlatı bıraktınız.
    . (Juliet Çıplak)
  • Sevmek ve sevilmek için sadece talih senin yanındaysa riske girmeğe değerdi. Şansın kimsenin yanında olmadığı da aşikardı. (1 Erkek Hakkında)
  • Arsenal, hakiki punk rockçıların ilk örneğidir:bizim orta sahamız, Johnny Routenin sahneye çıkmasından fazlaca daha ilkin, zararsız fenalık pandomimi için duyulan kamusal ihtiyacı gidermekteydi (Futbol Ateşi)
  • Komedi kulüpleri tayyare kazaları gibidir, arkada otururken devamlı daha güvende olmuş olursunuz. (Melekle Sohbet)
  • .
    Zor, yönerge kitabı olmadan ve tüm mühim parçaların nereye gitmesi gerektiğine dair hiçbir ipucu olmadan, parça parça kendinizi tekrardan inşa etmeye çalışmak…
    … (Düşerken)
  • .
    İlişkilerde çalışmak zorundasın. Bir şeyler ters gittiğinde onları öylece terk edemezsiniz.
    … (Ölümüne Sadakat)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş