Eğitim

Bana Ait Bir Yer – Michael Pollan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bana Ait Bir Yer – Michael Pollan Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bana Ait Bir Yer kimin eseri? Bana Ait Bir Yer kitabının yazarı kimdir? Bana Ait Bir Yer konusu ve anafikri nedir? Bana Ait Bir Yer kitabı ne konu alıyor? Bana Ait Bir Yer PDF indirme linki var mı? Bana Ait Bir Yer kitabının yazarı Michael Pollan kimdir? İşte Bana Ait Bir Yer kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Michael Pollan

Çevirmen: İlknur Urkun Kelso

Orijinal Adı: A Place Of My Own

Yayın Evi: Sinek Sekiz Yayınları

İSBN: 9786058537934

Sayfa Sayısı: 344


Bana Ait Bir Yer Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Elinizdeki kitap, kendine yazı yazmak için bir yer hayal eden bir yazarın, o yeri kendi elleriyle inşa etme sürecini konu alıyor. “Bana Ait Bir Yer, evimin arkasındaki ormanda, okumak, yazmak ve hayal oluşturmak için inşa ettiğim pek de ilkel olmayan kulübe hakkında. Meşhur ya da mühim bir bina değil fakat benim için dünyaya karşılık.”Arzunun Botaniği ve Etobur-Otobur İkilemi ile tanıdığımız meşhur yazar Michael Pollan, bizi bu kez Fêng Shui’den Walden’a, mimarlığın kökenlerinden pencerenin evveliyatına, mekân ve mimarlık alanında daha ilkin ayak basılmamış bir rotada gezmeye çağrı ediyor. Ama dikkat: bu bir ‘iyi mi yapılır’dan fazlaca bir ‘iyi mi düşünmek gerekir’ kitabı. Mimarlık sanatına ve inşaat işine tabiat gözlüğünden bakmak ve ‘başka türlü’ de olabileceğini görmek isterseniz derhal kapağı çevirin.

 


Bana Ait Bir Yer Alıntıları – Sözleri

  • Sonuçta bu kulübeyi kendi kendime inşa etmek istememin sebeplerinden biri Orası hayatına fazla tutulmuş ve Burasının yabancı bir ülke benzer biçimde gelmesine sebep olacak kadar soyutlamalarının ve tefekkürlerinin içine batmış olduğum hissine umar bulmaktı.
  • İşte, bunca zamandır üstünde çalıştığım bana ilişik bir yer karşımda duruyordu ve artık onun benim üzerimde çalıştığınıhissedebiliyordum. “Hissetmek” burada doğru bir kelimeydi şundan dolayı odada yaşadığım edinim yalnız gözlerle edinilmiş değildi. Tabii ki görünüm fazlaca mühim ve en kolay tanım edilebilir parçasıydı. Ama mekan deneyimi, en azından omurlarla da, etrafımızdaki duvarları karanlıkta bile algılamamızı elde eden kedi bıyığı benzeri hissiyat her her neyse onunla da edinilmişti.
  • Bu kulübeler her ne kadar ailemizin kanatları altındaysa da, evin derinliklerinde başka bir iç mekan, iç ve dış, hususi ve kamusal, kişilik ve dünya içinde biz evlatların denetim edebileceği ikinci ve daha anlaşılır bir cephe oluşturuyordu.
  • … Hannah Arendt’in kitabındaki bir cümle, zamanımın bu kadar büyük bir bölümünü küvette geçirerek bir şeyler kaçırıyor olabileceğimi fısıldayan sesi yükseltmişti. Bu cümle bir tür azarlama benzer biçimde devamlı bana geri geliyordu. Filozof “Belki de dünyamızdaki en şaşırtıcı şey, onun neredeyse sınırsız çeşitlilikteki görünümlerinin, manzaralarının, seslerinin ve kokularının eğlence değeridir ve düşünürlerle filozoflar bunlardan nadiren bahsederlerdi.” Diye yazmış. İlk bakıştan cümlebana acıklı, hatta bilgece gelmişti. Ama sonraları, yakıcı bir sönümleme hissi ile, bu gözlemi acınacak derecede belirgin bulmayan kişilerin ciddi bir problemi bulunduğunu fark ettim.
  • İnsanlar geleneksel olarak, insan olmanın paradokslarını ve mutlu olmak ve hayatta kalmak için istediğimiz bir çok şeyin ağır maliyetleri olduğu gerçeğini bir çerçeveye oturtmak, kabullenmek ve sonuçta da bundan luk duymak için ritüellere yönelmiştir. Karnımızı doyurmak için öldürür, evlerimizi inşa etmek için ağaçları keser, öteki insanları ve yeryüzünü sömürürüz. Doğayı, başkalarının çıkarlarını, hatta kendi geçmiş benliklerimizi kurban etmek, insanlık durumumuzun kaçınılmaz bir parçası, tüm başarılarımızın zaruri bir bedeli benzer biçimde görünmektedir.
  • Her şeyden ilkin bana bir manzaradan fazlaca daha fazlasını sunan bu bina ve bu yeni pencereler. Sonra yol süresince edindiğim yeni ve kimi süre muhalif bakış açıları vardı; marangoz ve mimarın ve doğal ki çırağınki. Bunların hepsi de yeni birer pencereydi. Belki bir şeyleri “gerçekten” oldukları benzer biçimde görmek onları yeni bir açıdan, dikkatlice bakarak ve birden fazlaca bakış açısıyla görmek kadar mühim değildi.
  • Bu dünyada herhangi bir ormanın içinde olup ışıkları yanan tüm evlerin, içerdeki bir kişiyi ve yaşanmakta olan bir hikayeyi imâ ettiğini, dolayısıyla benimkinin de bunu yaptığını düşünüyorum.
  • Binanın yeri evden görünsün, fakat yalnız birazcık, derlerdi. Mesele, binanın yalnız gözümüzü çekmesi, izleyicinin merakını uyandırması fakat doygunluk etmemesiydi. Bir göz alıcının konumu seyircide, orada evin yanındakinden tamamen değişik bir ruh hali deneyimlemek suretiyle binaya gitme isteği uyandırmalıdır.
  • °•Ilkin biz binalarımızı şekillendiririz
    sonrasında binalar bizi şekillendirir°•
  • ‘Önce biz binalarımızı şekillendiririz sonra binalar bizi şekillendirir’


Bana Ait Bir Yer İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bu kitap içimi ısıtan bir kitap oldu. Kitap okumayı, kitaplar üstüne düşünüp yazı yazmayı seven, tabiatın içinde kendiyle baş başa olmayı seven her insanın hoşlanabileceği bir kitap bulunduğunu düşünüyorum. Yazar, yazıları yazmak ve okuma yazmak için kendine ilişik bir yer inşa etmeye başlıyor. Mimarlık ve marangozluk hakkında hiçbir bilgiye haiz olmayan yazarın bu konulardaki edinmiş olduğu bilgiler, bu alanı okuyan öğrenciler için de yararlı olacağını düşünüyorum. Winston Churchill in meşhur ifadesinde olduğu benzer biçimde “ önce biz binalarımızı şekillendiririz ve sonra binalarımız bizi şekillendirir.” (ŞERİFE YANIK DURNA)

Okudukça siz de kendinize ilişik bir yer inşa etme hevesine ve bu mevzuda lüzumlu bazı bilgilere erişiyorsunuz. Mimari/inşaat-ilişkili detaylar yer yer bunaltan gelse de son yıllarda batı devletlerinde giderek artan küçük evler yapmış olup içinde yaşama fikri hakkında kendinizi sorgulayabileceğiniz bir noktaya ulaşıyorsunuz. Herkesin yalnız kalabileceği, kendine ilişik bir ev yada odaya ihtiyacı vardır. (Sibel Ertek)

Evim bana mı benziyor?: Yaptığı işin soyutluğu yazarımızı somut bir ürün verme isteğine sürüklemiş ve kendi arazisi içinde kendisi için bir yazı evini kendisi inşa etmeye girişmiş. İlk bölümde niçin her insanın “kendine ait bir yere” ihtiyacı bulunduğunu hepimiz büyük bir ilgiyle okuyabilir fakat tasarım ve yapım aşamalarında birazcık mimari bilgisi olmayan kişilerin ilgisini kaybedebileceğini düşünüyorum. Mimarlıkla birazcık temasınız var ise bu alanın değişik bakış açılarından iyi mi görüldüğünü, her gün yaşadığınız yazışma problemlerinin herhangi biri inşaatta kısa bir süre zaman geçirdiğinde derhal ortaya çıkıverdiğini, refleks olarak verdiğimiz kararların neredeyse evrimsel süreçlerden geçtiğini zevkle okuyabilirsiniz.
Bugün evlerimiz yalnız barınma ihtiyacımızı karşılamıyor; onların bizi yansıtmasını istiyoruz. Zaten mevcud bir evi kendimize benzetmek yerine en baştan inşa etme şansımız olsaydı hem bizi tam anlamıyla yansıtır hem de tüm fonksiyonlarıyla bizlere hizmet edebilir miydi? Çatısı akmasın ya da ısınabilsin diye bizlere olan benzerliklerinden ödün vermeyi kabul eder miydik?
Evinizin şehrin neresinde olduğu, pencerenizi açtığınızda neyi gördüğünüz, evinizin en fazlaca neresinde rahat ettiğiniz, hangi mobilyadan nefret ettiğiniz “ben kimim?” sorusuyla zaman geçiren hepimiz için fazlaca fazla araç-gereç verecektir. (CUCU)


Bana Ait Bir Yer PDF indirme linki var mı?


Michael Pollan – Bana Ait Bir Yer kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Bana Ait Bir Yer PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Michael Pollan Kimdir?

Amerikalı yazar, gazeteci ve aktivist olan Michael Pollan bununla birlikte Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’de profesörlük yapmaktadır. Yazar, kitaplarının çoğunda yiyecek endüstrisinin bilinmeyen noktalarını ortaya koyarak okurları bilgilendirmeyi amaçlar.Türkçe’ye hemen hemen iki kitabı çevrilmiştir: Arzunun Botaniği ve Etoubur-Otobur İkilemi


Michael Pollan Kitapları – Eserleri

  • Arzunun Botaniği
  • Bana Ait Bir Yer
  • Etobur-Otobur İkilemi
  • How to Change Your Mind
  • Food Rules: An Eater’s Manual
  • Cooked


Michael Pollan Alıntıları – Sözleri

  • Bu kulübeler her ne kadar ailemizin kanatları altındaysa da, evin derinliklerinde başka bir iç mekan, iç ve dış, hususi ve kamusal, kişilik ve dünya içinde biz evlatların denetim edebileceği ikinci ve daha anlaşılır bir cephe oluşturuyordu. (Bana Ait Bir Yer)
  • Bu dünyada herhangi bir ormanın içinde olup ışıkları yanan tüm evlerin, içerdeki bir kişiyi ve yaşanmakta olan bir hikayeyi imâ ettiğini, dolayısıyla benimkinin de bunu yaptığını düşünüyorum. (Bana Ait Bir Yer)
  • Sağlıklı yiyecek mevzusunda takıntılı bir toplumun iyi mi bu kadar sağlıksız olduğu konusu kayda değerdir. (Etobur-Otobur İkilemi)
  • Kenevir, onun için yıkım sayılacak uyuşturucu savaşını, alanını genişletmekte kullandığı büyük bir fırsata dönüştürdü, ki nebat dünyasının geri kalanının büyük bir kısmı için, küresel ısınma da bu şekilde olacak. (Arzunun Botaniği)
  • mantarın en mühim özelliği ise organik molekülleri ve mineralleri parçalaması ve kuvvetli enzimleri yardımıyla bu tarz şeyleri rahat moleküllere atomlara dönüştürebilmesidir. (Etobur-Otobur İkilemi)
  • Mistisizm Köktencilik için panzehirdir. (How to Change Your Mind)
  • Sonuçta bu kulübeyi kendi kendime inşa etmek istememin sebeplerinden biri Orası hayatına fazla tutulmuş ve Burasının yabancı bir ülke benzer biçimde gelmesine sebep olacak kadar soyutlamalarının ve tefekkürlerinin içine batmış olduğum hissine umar bulmaktı. (Bana Ait Bir Yer)
  • … fakat bana kalırsa bir kutu salatanın beş bin kilometre ya da beş gün uzağa gönderilmesi onun organik niteliğinin sorgulanmasını kaçınılmaz hale getiriyordu. eğer bu iyi- paketlenmiş kutu organik tanımlamasını hak ediyorsa kim bilir daha ufak ve daha azca endüstrileşmiş gıdaları tanımlamak için başka bir kelime bulmamız gerekecekti. (Etobur-Otobur İkilemi)
  • °•Ilkin biz binalarımızı şekillendiririz
    sonrasında binalar bizi şekillendirir°• (Bana Ait Bir Yer)
  • O maddenin beyin ve ruh halini etkileyen niteliklerini ortaya koyarak, Körfez bölgesinin psikoterapi çevrelerine empatojen adlı maddeyi tanıtmıştır. Kısa süre sonrasında bu Ekstazi diye malum gece kulübü maddesine dönüşecektir. (How to Change Your Mind)
  • İnsanlar da yiyecek yiyecek amacıyla ağızlarını her açışlarında belirli oranda kan kaybederler. İdeal olanı ağzınızı her
    açtığınızda daha büyük lokmalar almanız ve böylelikle her
    bir lokmada daha çok miktar yiyeceği sindirmenizdir. (Etobur-Otobur İkilemi)
  • Her şeyden ilkin bana bir manzaradan fazlaca daha fazlasını sunan bu bina ve bu yeni pencereler. Sonra yol süresince edindiğim yeni ve kimi süre muhalif bakış açıları vardı; marangoz ve mimarın ve doğal ki çırağınki. Bunların hepsi de yeni birer pencereydi. Belki bir şeyleri “gerçekten” oldukları benzer biçimde görmek onları yeni bir açıdan, dikkatlice bakarak ve birden fazlaca bakış açısıyla görmek kadar mühim değildi. (Bana Ait Bir Yer)
  • Ya bu gramer baştan sona yanlışsa? Ya aslına bakarsak kendine hizmet eden bir kibirden ibaretse? Bir yabanarısı da muhtemelen bahçede kendisini bir özne, nektar damlası için yağmaladığı çiçeği de nesne sayıyordur. Ancak şunu biliyoruz ki, bu yalnız arının büyük resmi göremeyişinden kaynaklanıyor. Meselenin aslı şu: Çiçek, arıyı, polenini çiçekten çiçeğe taşıması için zekice kullanmıştır. (Arzunun Botaniği)
  • “Evrim bile evrilir.” (Arzunun Botaniği)
  • “Ya bu dil bilgisi baştan sona yanlışsa? Ya aslına bakarsak kendine hizmet eden bir kibirden ibaretse? Bir yabanarısı da muhtemelen bahçede kendisini bir özne, nektar damlası için yağmaladığı çiçeği de nesne sayıyordur. Ancak şunu biliyoruz ki, bu yalnız arının büyük resmi göremeyişinden kaynaklanıyor. Meselenin aslı şu; çiçek arıyı, polenini çiçekten çiçeğe taşıması için zekice kullanmıştır.” (Arzunun Botaniği)
  • Karmaşık bir sistemi anlamanın iyi bir yolu onun düzenini bozmak ve arkasından neler olduğuna bakmaktır. (How to Change Your Mind)
  • Mısıryağını yiyecek pişirmek ya da salata yapmak
    amacıyla kullanırız. Margarin ya da işlenmiş besin üretimi
    için de kullanabiliriz: Hidrojen atomları, oda sıcaklığında katı
    kalması amacıyla yağ moleküllerine dönüştürülürler (her ne
    kadar hayvan yağlarına sıhhatli bir alternatif geliştirmek amacıyla kullanılmaya başlansa da tıbbi araştırmacılar bu hidrojene nebati yağların damarlarımız açısından tereyağından daha
    fazla zararı dokunan bulunduğunu söylemektedirler) (Etobur-Otobur İkilemi)
  • Binanın yeri evden görünsün, fakat yalnız birazcık, derlerdi. Mesele, binanın yalnız gözümüzü çekmesi, izleyicinin merakını uyandırması fakat doygunluk etmemesiydi. Bir göz alıcının konumu seyircide, orada evin yanındakinden tamamen değişik bir ruh hali deneyimlemek suretiyle binaya gitme isteği uyandırmalıdır. (Bana Ait Bir Yer)
  • Ruh doktorları bir hastanın çiçeklere karşı kayıtsızlığına klinik depresyon semptomu gözüyle bakar. Anlaşılan, açmış bir çiçeğin kendine özgü güzelliği, bir kişinin zihnindeki siyah peçeyi ya da sapIantılı düşünceleri delip içeri giremez olduğunda, o zihnin duyumsal dünyayla bağlantısı da tehlikeli bir halde aşınmış oluyor. (Arzunun Botaniği)
  • Aslına bakarsanız tavuk nugget’ın dehası
    burada yatmaktadır: Tavuğu çatal ve bıçaktan özgürleştirmiş;
    onu öncülü hamburger benzer biçimde konforlu, atıksız ve otomobil-dostu
    bir hale getirmiştir (Etobur-Otobur İkilemi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş