Eğitim

Başına Buyruk Beyin – Cordelia Fine Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Başına Buyruk Beyin – Cordelia Fine Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Başına Buyruk Beyin kimin eseri? Başına Buyruk Beyin kitabının yazarı kimdir? Başına Buyruk Beyin konusu ve anafikri nedir? Başına Buyruk Beyin kitabı ne konu alıyor? Başına Buyruk Beyin PDF indirme linki var mı? Başına Buyruk Beyin kitabının yazarı Cordelia Fine kimdir? İşte Başına Buyruk Beyin kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Cordelia Fine

Yayın Evi: Sel Yayıncılık

İSBN: 9789755704401

Sayfa Sayısı: 172


Başına Buyruk Beyin Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Beyninize ne kadar güvenebilirsiniz? 

Tüm duygu ve düşüncelerimizi belirleyen bu şehvetli ceviz bizi ne kadar yansıtıyor?

Kontrol ettiğimizi düşünürken, ediliyor muyuz?

Amerikalı psikiyatr Cordelia Fine Başına Buyruk Beyin’de, günlük yaşamımıza yön veren vakalar karşısında duruşumuzun, mühim ya da basit kararlar alırken farklılaşan tepkilerimizin altında yatan sebepleri, tüm dünyada geçerliliği olan oldukça garip deneyler çevresinde incelerken bu sorulara cevap veriyor.

Doğduğumuz andan itibaren beynimizin içine yerleşen ya da yerleştirilen yargıların, değerlerin, ahlâk anlayışımızın marketten makarna alırken bile ne kadar etkili bulunduğunu örneklerle okurken, hem kendinizi bulacak hem hayret edeceksiniz.


Başına Buyruk Beyin Alıntıları – Sözleri

  • Kendi parlaklığımızla körleşip her şeyi bilgimizi zannetmekteyiz.
  • Sanki canlı değilmişim benzer biçimde geliyor, bedenim boş, cansız bir kabuk benzer biçimde.
  • …buradaki sorun, beynimizin, gerçeğin ardındaki bir juridense, müşterisinin davasını haklı çıkarmaya çabalayan bir avukat benzer biçimde çalışmasıdır.
  • Bir insanı öldürme yada tutsak alma,onun fikrini değiştirmeye kıyasla oldukca daha kolay bir iştir.
  • En zor zafer kişinin kendisine karşı kazanılmış olduğu zaferdir.
  • Duygusal beynimiz bizim varlığımızı yada varoluşumuzu oluşturur.
  • Bilinçdışınızın sizden daha akıllı, daha süratli ve kuvvetli bulunduğunu asla ihmal etmeyin. Sizi denetim bile edebilir. Onun sınırlarını tam olarak bilmemiz mümkün değildir.
  • Beyniniz sorulan bir suali mümkün olan tüm olasılıklar arasından size en iyi uyan şekilde yorumlamaya eğilimlidir.
  • Erkekler, hayatları süresince, kadınlardan doğuştan daha üstün olduklarına dair kültürel olarak kabul edilmiş bir varsayımdan faydalanırlar.
  • Hafıza elbet egonun en büyük müttefiklerindendir. Beyin hücrelerimizde kendimizle ilgili iyi şeyler güvenli bir dayanak oluştururken, fena şeyler -göz nazaran nazaran meydana getirilen hatalar- kavramlarını zaman içinde kaybeder ve aradan sıvışırlar. Size bir kişilik testinin yapıldığını ve arkasından bu teste nazaran ortaya koyacağınız davranışların listesinin verildiğini düşünün. Acaba daha negatif davranışları mı (mesela, “Ailene devamlı yalan söylersin” ve “Başkalarının görünüşleriyle dalga geçersin”) yoksa pozitif olanları mı (mesela “Özürlü komşunuza evini boyaması için yardım edersin” ve “Senden bir sır saklanması istenirse sözünü tutarsın”) seçersiniz?


Başına Buyruk Beyin İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Zihnimiz bizlere oyunlar oynuyor mu ? Peki oynayabilir mi? Kontrol ettiğimizi düşünürken aslına bakarsak ediliyor muyuz?
Tüm bu sorularla beraber cevaplarında bulunmuş olduğu, onlarca bilimsel araştırmalardan oluşan açıklayıcı bir kitap.
Peki beynimize ne kadar güvenebiliriz?
Decartes’in duyular hakkında da söylediği benzer biçimde: “En oldukca güvendiklerimiz bizi en kolay kandırabilecek olanlardır.”
Bayağı yada akıllı biri olsakta beynimiz, duyulardan algıladıklarımıza ulaşmaya çalışırken birçok etken ile karşılaşıyor. Önyargılar, kendimiz ile ilgili iyi yada fena inançlarımız, beklentilerimiz… ile beraber bilhassa de mevzu kendimiz olunca beynimizin aslına bakarsak bizi iyi mi yanılttığını, iyi mi bir makine bulunduğunu birçok bilimsel niteliği olan çalışmanın örneği ile açıklanıyor.

Kitabın yazarı olan #cordeliafine ‘dan aşırı derecede etkilenmemin sebebi, cevaplarının kim bilir zor bulunacağı mevzulara değinip, yanıt durumunda birçok emek vermeyi bir araya getirmesi oldu. Akademiye ilgili olan Makale okumayı seven biri olarak aşırı sevdim ! (Hasret)

Başına Buyruk Beyin Üstüne: Cordelia Fine bu sefer, zihnimizin bizlere oynadığı/oynayabileceği yanılgıların gösterildiği onlarca bilimsel araştırmayı derlemiş.
Decartes’ ın duyular hakkında söylediği benzer biçimde: “En oldukca güvendiklerimiz bizi en kolay kandırabilecek olanlardır.”
İster basit birisi olalım ister akıllı bi insan. Beynimiz -zihnimiz- duyulardan algıya ulaşırken aslına bakarsak aslına bakarsanız bulanık olan duyularımıza bir de önyargılar, kendimiz hakkında inançlarımız, beklentilerimiz vs. vasıtasıyla bilhassa kendimizle ilgili mevzularda bizi iyi mi da yanıltabiliyor? Kitapta bu soruya yanıtlar arayan yığınla çalışmanın örneği sunuluyor.
Bence Cordelia Fine’ ı hakikaten akıllı ve incelikli bi bilimci icra eden özelliği; öteki eseri olan “Toplumsal Cinsiyet Yanılması” nda da yapmış olduğu benzer biçimde, -önce teoriyi ortaya atıp sonrasında yalnız teorisini destekleyen araştırmaları gösteren sözdebilimcilerin aksine- cevabı olmayan sorulara cevaplar arayan araştırmaları derlemesi.
Son olarak kitabından öğrendiğim bir şey: Eğer bir Sosyal Psikolog seni bir deneye katılman için çağırdıysa, kesinlikle gözlem sana anlattığı şey değildir. 🙂 (Çetin MADEN)


Başına Buyruk Beyin PDF indirme linki var mı?


Cordelia Fine – Başına Buyruk Beyin kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Başına Buyruk Beyin PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Cordelia Fine Kimdir?

Oxford Üniversitesi’nde deneysel psikoloji lisansı yaptıktan sonrasında, Cambridge Üniversitesi’nde kriminoloji doktorası çalışmalarını tamamlamıştır. Melbourne Üniversitesi’nde araştırma görevlisidir. Macquaire Üniversitesi Felsefe bölümünde Etik Değerler Merkezi’nde vazife yapmaktadır.


Cordelia Fine Kitapları – Eserleri

  • Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması
  • Başına Buyruk Beyin


Cordelia Fine Alıntıları – Sözleri

  • Saygın bayanların sayısının azlığı doğuştan aşağıda olmalarından mı kaynaklanıyor, yoksa uygarlık bayanların doğuştan gelen güçlerini ve potansiyellerini geliştirmelerine şimdiye dek asla mi izin vermedi? (Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması)
  • 18. yüzyıl sonunda İngiltere’de yetişmiş oldukca azca hanım yasama bilimi ve denizciliğin ilkelerinden anlayacaktır fakat bunun tek sebebi onlara erişiminin engellenmiş olmasıdır. Modem bir göz­ lemci için barizdir ki onun kitaplarını satın alan yüz binlerce okuyucu, onun argümanını sorgulamadan kabul ediyordu bundan dolayı yazdıkları ön yargılarına uyuyordu. (Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması)
  • Eğer tarih size bir şey söylüyorsa, o da toplumumuza ve bilimimize, bir kez daha, daha yakından bakmamızdır. (Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması)
  • Kendi parlaklığımızla körleşip her şeyi bilgimizi zannetmekteyiz. (Başına Buyruk Beyin)
  • Kadına karşı alttan alta fakat bilinçle icra edilen ayrımcılık, evde ve işte çeşit çeşit adaletsizlik, rahatsızlık ve dışlama biçimleri vardır. (Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması)
  • Yirmi birinci yüzyılın kör noktasına mı saplandık? (Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması)
  • Bilinçdışınızın sizden daha akıllı, daha süratli ve kuvvetli bulunduğunu asla ihmal etmeyin. Sizi denetim bile edebilir. Onun sınırlarını tam olarak bilmemiz mümkün değildir. (Başına Buyruk Beyin)
  • Erkekler, hayatları süresince, kadınlardan doğuştan daha üstün olduklarına dair kültürel olarak kabul edilmiş bir varsayımdan faydalanırlar. (Başına Buyruk Beyin)
  • …buradaki sorun, beynimizin, gerçeğin ardındaki bir juridense, müşterisinin davasını haklı çıkarmaya çabalayan bir avukat benzer biçimde çalışmasıdır. (Başına Buyruk Beyin)
  • Sanki canlı değilmişim benzer biçimde geliyor, bedenim boş, cansız bir kabuk benzer biçimde. (Başına Buyruk Beyin)
  • Benliği kültürden ayıran belirgin bir çizgi yoktur ve içinde geliştiğimiz ve yaşadığımız kültürün zihinlerimizde derin bir uzantısı vardır. (Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması)
  • 17. yüzyılda eğitim söz konusu olduğunda bayanlar ciddi anlamda dezavantajlı konumdaydılar. (Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması)
  • Duygusal beynimiz bizim varlığımızı yada varoluşumuzu oluşturur. (Başına Buyruk Beyin)
  • Beyniniz sorulan bir suali mümkün olan tüm olasılıklar arasından size en iyi uyan şekilde yorumlamaya eğilimlidir. (Başına Buyruk Beyin)
  • Bir insanı öldürme yada tutsak alma,onun fikrini değiştirmeye kıyasla oldukca daha kolay bir iştir. (Başına Buyruk Beyin)
  • Bir hanıma yorucu bir işgününden sonrasında eve gelip de bir güzel dinlenen kocasının bacaklarının arasını elektrik süpürgesiyle süpürten bu korkulu adaletsizliğin arkasında ne olabilir? (Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması)
  • Kadınların ve adamların eşit konumda olduğu bir cemiyet asla var olabildi mi? Aman vermez direnç noktası kim bilir biyoloji değil, kültürle şekillenen zihinlerimizdir. (Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması)
  • En zor zafer kişinin kendisine karşı kazanılmış olduğu zaferdir. (Başına Buyruk Beyin)
  • Hafıza elbet egonun en büyük müttefiklerindendir. Beyin hücrelerimizde kendimizle ilgili iyi şeyler güvenli bir dayanak oluştururken, fena şeyler -göz nazaran nazaran meydana getirilen hatalar- kavramlarını zaman içinde kaybeder ve aradan sıvışırlar. Size bir kişilik testinin yapıldığını ve arkasından bu teste nazaran ortaya koyacağınız davranışların listesinin verildiğini düşünün. Acaba daha negatif davranışları mı (mesela, “Ailene devamlı yalan söylersin” ve “Başkalarının görünüşleriyle dalga geçersin”) yoksa pozitif olanları mı (mesela “Özürlü komşunuza evini boyaması için yardım edersin” ve “Senden bir sır saklanması istenirse sözünü tutarsın”) seçersiniz? (Başına Buyruk Beyin)
  • Çalışan anne olma sorununa adanmış makaleler -hatta kitaplar- varken, çalışan bir baba olmaktan meydana gelen süre ve mesuliyet çatışmalarından bir paragraf olsun bahseden çocuk bakım kılavuzuna rastlamak pek ihtimaller içinde değildir. (Toplumsal Cinsiyet Yanılsaması)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş