Eğitim

Bayan Yalnızkalpler – Nathanael West Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bayan Yalnızkalpler – Nathanael West Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bayan Yalnızkalpler kimin eseri? Bayan Yalnızkalpler kitabının yazarı kimdir? Bayan Yalnızkalpler konusu ve anafikri nedir? Bayan Yalnızkalpler kitabı ne konu alıyor? Bayan Yalnızkalpler PDF indirme linki var mı? Bayan Yalnızkalpler kitabının yazarı Nathanael West kimdir? İşte Bayan Yalnızkalpler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Nathanael West

Çevirmen: Emirhan Burak Aydın

Editör: Alican Saygı Ortanca

Orijinal Adı: Miss Lonelyhearts

Yayın Evi: İthaki Yayınları

İSBN: 9786057762948

Sayfa Sayısı: 112


Bayan Yalnızkalpler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Flannery O’Connor, Bayan Yalnızkalpler’i, William Faulkner’ın Döşeğimde Ölürken’iyle birlikte, çağıl Amerikan edebiyatında en sevilmiş olduğu iki yaratı içinde sayıyordu. Ancak Nathanael West, aklında yeni romanının fikrini oluşturduğu bir dönemde geçirdiği otomobil kazasında eşiyle birlikte yaşamını kaybettiğinde eserleri yalnız minik bir topluluk tarafınca biliniyordu. Hayatını otel yöneticiliği yaparak ve sonrasında arkadaşları F. Scott Fitzgerald ve William Faulkner’la aynı dönemde Hollywood’da senaryolar yazarak kazanan West, ölümünden seneler sonrasında ün kazanmıştır ve eserleriyle dünya edebiyatında melankolik, eleştirel, mizahi ve tamamıyla şahsına münhasır bir iz bıraktı.

1930’ların New York’unda bir adam kendini yitirmek suretiyle. Bayan Yalnızkalpler, gazetede tembih köşesine gelen mektuplara yanıt yazan bir adam. İnancı sallantıda. Yarına. Şimdiye. Tanrı’ya. Oldukca içiyor. Okuduğu mektuplardaki imzaların, Çaresiz’in, Bıktım-her-şeyden’in, Boynu-bükük’ün, Veremli-kocanın-inançsız-karısı’nın dertleri ona sirayet ediyor iyice. Bir de başının belası editörü Shrike var, adam hep beraberce, her dertle alay ederek yaşıyor yaşamını. Nathanael West, Bayan Yalnızkalpler’de inancın çözemeyeceği sorunları, biriktikçe umursamadığımız dertleri, kaygılardan ibaret bir adamı konu alıyor. Ve bir yakarma yankılanıyor şehrin sokaklarında: Bayan Y.’nin ruhu mukaddes kıl bizi. Bayan Y. kalbinde sakla bizi.

“Modern Amerikan edebiyatının en sevdiğim eseri.”

–Harold Bloom

“Joseph Heller, Thomas Pynchon, Philip K. Dick, George Saunders ve Bob Dylan’ı da dahil edebileceğimiz birçok ismin öncüsü.”

–Jonathan Lethem

“Kesinlikle sarsıcı.”

–John Dos Passos


Bayan Yalnızkalpler Alıntıları – Sözleri

  • Hayat birçoğumuz için acı ve kalp kırıklığından ibaret, umutsuz ya da neşesiz bir münakaşa benzer biçimde geliyor.
  • Ha­yatım huzurun olmadığı bir çöl.
  • Kuzey Kapısı’ndan parka girdi, kemere çöken koyu karardıktan ağız dolusu yutuverdi. Yolun üstünde mızrak benzer biçimde yatan bir sokak lambası direğinin gölgesine adım attı. Gölge bir mızrak benzer biçimde ona saplandı.
    Görebildiği kadarıyla bahardan bir iz yoktu.
  • “Belki yanlış anlıyorumdur,” dedi hanım,
  • Hayat birçoğumuz için acı ve kalp kırıklığından ibaret, ümit­suz ya da neşesiz bir münakaşa benzer biçimde geliyor.
  • Hayatın sizi bunaltmasına izin vermeyin. Eski patikalar başarısızlığın harabeleriyle tıkandıysa yeni,taze yollar arayın. Sanatta bu yollardan biridir. Seksen altı yaşına ulaştığında işini enerjisini bırakıp Çince öğrenmeye kabul eden Bay Polnikoff ne demişti?
    ‘Hepimiz, hala yolun başındayız…’
  • ‘Hayat’, diyorsun, ‘mizmizlanmaya izin vermeyen, sana yalnız bir elin verildiği ve masaya oturmanın mecburi olduğu bir kulüptür.
  • “Günah işleyen insanları da sevin. Böyle bir sevgi tanrısal sev­ginin örneğidir, yeryüzünün en büyük sevgisidir. Yaratılan her şeyi hem tümüyle hem de bir kum taneciğine kadar ayrı ayrı sevin. Ağaç yaprağına, güneş ışığına, hayvanlara, bitkilere gönülden bağ­lanın. Sevdiklerin seni tanrısal sırra erdirir. Daha sonra anlayışın her gün biraz daha derinleşir, böylece sevgin sonunda, bütün dün­yayı kaplayan evrensel bir sevgi olur.”*
  • Sermaye ile Emek ulusun genel çıkarları adına el ele vermeliler. Emek, ücretleri çoğaltmak benzer biçimde maddi çıkarlar gözetmemeli, ana para de yüksek kar isteğinden vazgeçmeli. Her ikisinin de anlaşması ihtiyaç duyulan nokta, Amerikalılara yaraşacak davranış, düşmana, şu demek oluyor ki İngilizlere, Japonlara, Ruslara, Roma’ya ve İsrail’e karşı çetin bir savunuya geçme ülküsü olmalıdır. Hiç unutma ki sınıflar arası cenk, iç cenk anlama gelir ve Amerika’yı siler yeryüzünden.
  • “Ne, kadınlardan hoşlanmıyor musun yoksa? Tek aşkın İsa galiba? İsa Mesih, Kralların Kralı, Bayan Yalnızkalpler’in Bayan Yalnızkalpler’i…”
  • Bu şekilde fena bir talihi hak etmek için ne yaptım ben?
    Fena şeyler yapsam da bir yaşına gelmeden yapmadım fakat gene de bu şekilde doğdum. Babama sormuş oldum, o da bilmiyor fakat kim bilir diğer dünyada, doğmadan ilkin fena bir şey yapmış ya da onun günahları yüzünden cezalandırılıyor olabilir­mişim. İnanmıyorum buna, babam oldukca iyi bir adamdır.
    Canıma mı kıysam?
  • Hepimizin derdi, harici bir hayatımızın olmaması, dahili bir yaşantımız var, o da mecburi aslına bakarsanız.
  • Viran oldum, ruhum üzüntü içinde. Cehennemde gibiyim. Nasıl inanabilirim, bugün, bu çağda iyi mi inanç edebilirim?
  • ”Beni yanlış anlamayın Kızılderililer. Rousseau’cu değilim, dönemin geriye işletilemeyeceğini bilirim. Ama yapabileceğiniz bir şey var. Saati durdurabilirsiniz. Saati kırabillirsiniz.
  • Yaratmaya kabiliyeti olmayanlar takdir edebilirler.


Bayan Yalnızkalpler İncelemesi – Kişisel Yorumlar

#1001kitap~~~: “Gönül Abla ve Temizinden Bir Milyon”  ölmeden ilkin okunması ihtiyaç duyulan 1001kitap içinde olduğundan başladığım, yoğun dönemimde kafa dağıtmak için bana ilaç benzer biçimde gelen 1kitap oldu.
Kitap adı tek 1romanmış benzer biçimde olsa da değişik 2 hikayeden oluşan bu kitap 1930’lu yılların Amerika’sında geçen traji gülünç olayların olduğu kara gülmece tadında, düşündürücü 1kitaptı…
İlk öykü olan “Gönül Abla” ki abla değil, gazetede çalışan, insanların mektupla dertlerine deva bulmaya çalışan 1 köşe yazarı… Bu işi cok da sevmeyen gelgitli, hayatından da pek mutlu olmayan 1i… İnsanoğlunun acizligini oldukca güzel anlatmış deva beklediklerimizin çaresizliğiyle…
Gönül Abla’nın Betty isminde bir kız arkadaşı da vardır ki Betty, öteki hikayede de geçiyor, adlar aynı kişilerin değişik olduğu…
 2. öykü “Temizinden Bir Milyon”, “Seninki benzer biçimde bir mide için John D.Rockefeller temizinden 1 milyon öderdi” atasözü  ile başlamış olan genç  Lemuel Parkin’in evini kurtarmak için para kazanmak adına  başına gelen vakalar silsilesi, tam 1 güldürü acı sonla biten… Lem’in kendisine verilen ilk ödül hapis cezası, 2.si yoksulluk, 3.sü işkence sonuncusu ise… Ne de olsa, heryerde düşüncenin aynı bulunduğunun ispatı durumunda “İnsanın para kazanabilmesi için parası olması gerek. Para parayi çeker derler… ” sözüyle olayın özeti olan ve mağdursan heryerden yaralanan “Fırsat Ülkesi”nin erdem, zenginlik ve başarı efsanelerine, “Amerikan Rüyası”na,  Amerikalı bir yazardan acı ve alaycı bir bakış” olan bu 2 öykü de düşündürücüydü…
Temizinden  Bir Milyon daha akıcı Gönül Abla ‘ ya bakılırsa ağır kitapların arasına alınacak kitap durumunda 2 hikayede. (Ayşe…)

Roman kahramanımız çalmış olduğu gazetede daha iyi bir konuma geçmek Bayan Yalniz Kalpler ismiyle okuyucuların mektuplarını cevaplamaya adım atar. Ilk basta bu onun icin keyifli bir is görünse de zaman içinde oyle olmadığını anlamış olur . Gelen mektuplarda sefalet , mutsuzluk ve umarsızlık duyguları hakimdir. Iste bundan sonrasında isler değişmiş olur ve kahramanımız kendi yaşamını, varoluşunu sorgulamaya adım atar . Romanın arka planında 1930 larda Amerika ‘da yaşanmış olan büyük buhranın tesirleri var . West mizahi bir üslupla kapitalizmi eleştirmiş ve bunu yaparken Tevrat’a göndermelerde bulunmuş.. Alt metinlerde cok sayıda simgesel ifade var. Faulkner ve Fitzgerald ile beraber aynı dönemde senaryo yazarlığı icra eden West ‘in bu romanını her insanın cok sevebilecegini düşünmüyorum. Yine de okunması mümkün mu okunması mümkün. (Tülay)

1940 senesinde, hemen hemen 37 yaşlarında, bir trafik kazasında hayata gözlerini yumdu. Ölümünden sonrasında kıymeti anlaşılmaya başlanmıştı fakat deha(yazma dehası) potansiyeli taşıyan eserleri bir elin parmaklarını geçmediğinden de olacak, hiçbir vakit edebiyatın podyumunda yürüyemedi. Eşi ve kendisi bu elim kazada öldüğünde, başta Amerikan edebiyatı olmak suretiyle yazın dünyası bir fırsattan yararlanamamış oldu.
Bayan Yalnızkalpler, Amerikan Güzin Abla örneği diyebiliriz. Kendisi adam olmasına karşın mahlası bu şekilde. Gizli bir gazete kalemi şu demek oluyor ki. Bu kısacık kitapta bir gazeteye gelen okur mektuplarıyla bezeli, birazcık da mizahi satırlarla karşılaşacaksınız. Yalnız Bayan Yalnızkalpler’in yaşamı, gelen mektuplardan bile enteresan. Tuhaf davranışlar sergileyen, hatta küçücük kriminal vakalara karışan, sarhoş olan, dayak yiyen, yabancılaşma benzeri bir duyguya tutulmuş, dini açıdan da boşlukta olduğu açık olan hakikaten garip bir karakter. Takma adı haricinde gerçek adını da kitap süresince öğrenemiyoruz.
Anlaşılacağı suretiyle bu kitapta okur mektuplarından oldukca Bayan Yalnızkalpler’in buhranlarını takip ediyoruz. Okurlarından oldukca daha çok desteğe ihtiyacı bulunduğunu düşünüyorum ben açıkçası.
Jonathan Lethem’ın kitabın başındaki yazısını normal olarak kitabından sonrasında okumalısınız. Spoiler anlamında dirimsel bir şey yok fakat ben devamlı bu biçim ilave yazıları kitabın sonunda görmek isterim açıkçası.
Bana bu yaratı bilhassa sonuyla, Türk Edebiyatı Klasiği tadı verdi. Türk Klasikleri’nin o trajikomik, yarı acıklı hallerini oldukca anımsatıyor hakikaten. Sanki Hüseyin Rahmi okuyormuşum benzer biçimde hissettim kısa bir süre. Kısa ve kolay bir kitap olmasından dolayı Nathanael West’e adım atmak ya da onunla tanışmak için oldukca uygun bir yaratı. Tavsiye ediyorum. (Burak Kuşcu)


Bayan Yalnızkalpler PDF indirme linki var mı?


Nathanael West – Bayan Yalnızkalpler kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Bayan Yalnızkalpler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Nathanael West Kimdir?

Nathanael West (17 Ekim 1903 – 22 Aralık 1940), ABD’li yazar.Five Came Back, I Stole a Million, Men Against the Sky ve Suspicion adlı filmlerin senaristliği da yazara aittir.


Nathanael West Kitapları – Eserleri

  • Bayan Yalnızkalpler
  • Ölüm Meleği
  • Bulunmaz Fırsatlar


Nathanael West Alıntıları – Sözleri

  • ”Beni yanlış anlamayın Kızılderililer. Rousseau’cu değilim, dönemin geriye işletilemeyeceğini bilirim. Ama yapabileceğiniz bir şey var. Saati durdurabilirsiniz. Saati kırabillirsiniz. (Bayan Yalnızkalpler)
  • Nefret etme kabiliyetinden yoksun bir adam için, bir tavuğun öyküsünü çizmek daha kolaydı. (Ölüm Meleği)
  • Yapay bir şelalenin önünde kartondan yapılmış yiyecekler yiyorlardı. (Ölüm Meleği)
  • Ölüm, ölü şeyleri yemekten gelir. (Ölüm Meleği)
  • “Hiçbir şeyi unutmam ben. Daima hatırlarım. Bana pislik yapanı da hatırlarım, iyilik yapanı da.” (Ölüm Meleği)
  • Ama mutlu muydu değil miydi, söylemesi zor. Galiba, tıpkı bitkiler benzer biçimde, ne mutluydu ne de mutsuz. Onu rahatsız eden fena anıları vardı; bitkilerinse fena anıları yoktur…. (Ölüm Meleği)
  • “Belki yanlış anlıyorumdur,” dedi hanım, (Bayan Yalnızkalpler)
  • Gökyüzüne dinmiş ışıklı renkler çevreye hakimdi, mavimsi, eflatumsu bir akşamdı. En karanlık gölgeler bile mora dönüktü. (Ölüm Meleği)
  • Suçlu aslen kalabalığın bir parçası oldukça iyi hareket etmek zorundalardı. (Ölüm Meleği)
  • Viran oldum, ruhum üzüntü içinde. Cehennemde gibiyim. Nasıl inanabilirim, bugün, bu çağda iyi mi inanç edebilirim? (Bayan Yalnızkalpler)
  • Hayat birçoğumuz için acı ve kalp kırıklığından ibaret, ümit­suz ya da neşesiz bir münakaşa benzer biçimde geliyor. (Bayan Yalnızkalpler)
  • Hepimizin derdi, harici bir hayatımızın olmaması, dahili bir yaşantımız var, o da mecburi aslına bakarsanız. (Bayan Yalnızkalpler)
  • Ana rahmine dönüş, mükemmel bir kaçıştı. Dinden, sanattan, Cenup Denizi Adalarından daha iyi bir yöntemdi. Hem kuytu, hem sıcaktı, beslenme de otomatikti. Tabi bu konaklamanın anıları her insanın sinirlerine ve kanına işlememiştir. Karanlıktır evet fakat sıcak ve varlıklı bir karanlıktır. Ölüm yoktur. Tabi hepimiz dokuz ayın konaklaması bitince, umutsuzca çıkarılır oradan. (Ölüm Meleği)
  • Ne bir serenat ne de bir ağıttı. Kibirsiz ya da mütevazılıktan da uzak gerçeğin kolay bir ifadesiydi. (Ölüm Meleği)
  • “Ne, kadınlardan hoşlanmıyor musun yoksa? Tek aşkın İsa galiba? İsa Mesih, Kralların Kralı, Bayan Yalnızkalpler’in Bayan Yalnızkalpler’i…” (Bayan Yalnızkalpler)
  • Ha­yatım huzurun olmadığı bir çöl. (Bayan Yalnızkalpler)
  • “Minik adam ağlıyorsun
    Neden üzgünsün biliyorum
    Biri oyuncak arabanı çaldı
    Hadi şimdi uyu
    Bugün oldukca yoruldun” (Ölüm Meleği)
  • Bu şekilde fena bir talihi hak etmek için ne yaptım ben?
    Fena şeyler yapsam da bir yaşına gelmeden yapmadım fakat gene de bu şekilde doğdum. Babama sormuş oldum, o da bilmiyor fakat kim bilir diğer dünyada, doğmadan ilkin fena bir şey yapmış ya da onun günahları yüzünden cezalandırılıyor olabilir­mişim. İnanmıyorum buna, babam oldukca iyi bir adamdır.
    Canıma mı kıysam? (Bayan Yalnızkalpler)
  • Cüce, tabuta yanaştı, mendiliyle bir oyun çevirdi ve uzaklaştı. (Ölüm Meleği)
  • “Günah işleyen insanları da sevin. Böyle bir sevgi tanrısal sev­ginin örneğidir, yeryüzünün en büyük sevgisidir. Yaratılan her şeyi hem tümüyle hem de bir kum taneciğine kadar ayrı ayrı sevin. Ağaç yaprağına, güneş ışığına, hayvanlara, bitkilere gönülden bağ­lanın. Sevdiklerin seni tanrısal sırra erdirir. Daha sonra anlayışın her gün biraz daha derinleşir, böylece sevgin sonunda, bütün dün­yayı kaplayan evrensel bir sevgi olur.”* (Bayan Yalnızkalpler)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş