Eğitim

Bedrufi’nin Nefesi – Mehmet Güreli Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bedrufi’nin Nefesi – Mehmet Güreli Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bedrufi’nin Nefesi kimin eseri? Bedrufi’nin Nefesi kitabının yazarı kimdir? Bedrufi’nin Nefesi konusu ve anafikri nedir? Bedrufi’nin Nefesi kitabı ne konu alıyor? Bedrufi’nin Nefesi PDF indirme linki var mı? Bedrufi’nin Nefesi kitabının yazarı Mehmet Güreli kimdir? İşte Bedrufi’nin Nefesi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Mehmet Güreli

Yayın Evi: Sel Yayıncılık

İSBN: 9789755707099

Sayfa Sayısı: 191


Bedrufi’nin Nefesi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Hayat kim bilir gecikmiş karşılaşmaların büyüsü üstüne kuruludur. Bazen asla tanımadığınız bir ses, bir kelime, beklentinin olmadığı, umutsuzlukların derinleştiği yerlerde çıkar karşınıza, değişik alanlara götürür sizi. Bazen senelerce saklandığı bir kitabın içinden her şeyini yitirmiş bir kahraman olarak ortaya çıkar; kimi zaman de bir akordeon ve keman eşliğinde bir şarkı oluverir. Tüm sorun size ne diyeceği ya da ne sunacağıdır. Tabii sizin onu iyi mi karşılayacağınız da önemlidir.

Bedrufi’nin Nefesi, sonu evvel sezilemeyecek kadar şaşırtıcı, bir o denli da sürprizli benzer biçimde sanılsa da aslına bakarsak basittir: Herkesin göreceği kadar. Mallarmé’nin söylediği benzer biçimde: “Bir kitap ne başlar, ne biter, olsa olsa öyle görünür.”

(Tanıtım Bülteninden)


Bedrufi’nin Nefesi Alıntıları – Sözleri

  • Büyük ve bilinmeyen bir yolculuktur yaşam; kimi zaman uzun sürer, kimi zaman iyi mi geçtiğini anlamazsınız. Kısa demeye dilimiz varmaz, zor gelir. Mühim olan yanımıza almak istediklerimiz, karanlıkta seçtiklerimizdir.
  • İnsan anlam üstüne tecrübe etme yazabilir, fakat anlamadığı şey üstüne asla kalemi eline almamalıdır.
  • Bir cümleye başladığında bitirmek icap ettiğini öğretmişlerdir ona. Oysa başını bile hatırlamadığımız yarım kalan hikâyelerle doludur yaşam..
  • İnsan, geçmişin soğukluğunu, geleceğin kanıtlanamaz olabileceğini asla aklından çıkarmamalı. Ve bugünü bunaltıcı kılan suretlerin varlığından uzak durmayı öğretmeli kendine. Yolu başka malzemelerle geçmeyi denemeli… Zor bulunduğunu tekrarlamaktan da vazgeçmeli.
  • Oysa yaşam, kendi akışında tüm kesintilere, tüm acılara karşın örüyor ağını yüzyıllardır.
  • İnsanlar cehennemden kaçarken bile, cehennemi başka bir yerde oluşturmak için yaparlar bunu.
  • Hayat kim bilir gecikmiş karşılaşmaların büyüsü üstüne kuruludur. Bazen asla tanımadığınız bir ses, bir kelime, beklentinin olmadığı, umutsuzlukların derinleştiği yerlerde çıkar karşınıza, değişik alanlara götürür sizi. Bazen senelerce saklandığı bir kitabın içinden her şeyini yitirmiş bir kahraman olarak ortaya çıkar; kimi zaman de bir akordeon ve keman eşliğinde bir şarkı oluverir. Tüm sorun size ne diyeceği ya da ne sunacağıdır. Tabii sizin de onu karşılayış stiliniz önemlidir. Hatta nerede durduğunuz ve ne taşıdığınız. Gözleriniz, kulaklarınız tarar heyecanla geçmişi, ona yakın olanları, her şeyi koyar önünüze.
  • Oysa onu anlayacak biri ne yanında var ne karşısında…
  • Yalnızlığa mahkum edilmiş temalar benzer biçimde her hafta yalnız tekrarlanır bazı cümleler, bazı düşünceler.
  • “Küçük şeylerle fazla uğraşanlar, çok zaman büyük işleri göremez hale gelirler.”


Bedrufi’nin Nefesi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bu kitabın halk kütüphanesinde olması büyük talih hakkaten. Farkedip bulana normal olarak.
Mehmet Güreli’yi “Kimse Bilmez” şarkısı ile tanıdım ilk olarak. Dinleyin kesinlikle pişman olmazsınız. Sonra bir de bu kitabı görünce daha da mutlu oldum. Gerçekten sesi, yorumu kadar kalemi de oldukca güzelmiş.
Bu kitabı kısa kısa yazılardan oluşuyor. Ama o denli dopdolu ki.. Kitabın arasına minik bir sayfa koymuştum not almak için ve o sayfa doldu sayılır. Cioran’dan, Rilke’ye, Beckett’e, Primo Levi’ye hatta Müslüm Baba’ya kadar birçok meşhur sanatçı, yönetmen, müzisyen, yazar ve şairden bahsediyor. Birçoğunu isim olarak aslına bakarsan duymuştum, okumaya fırsat olmamıştı. Bazılarını ilk kez duydum. Şimdi önümde keşfedilecek birçok isim oldu. Bu benim için daha da coşku verici bundan dolayı bahsedilen adlar benim genel olarak sevdiğim tarzda eserler veren kişilere oldukca benziyor.
Bazı kitapları okurken başka yazarlarla ya da sanatçılarla tanışma ihtimali hep vardır. Sizin dikkatinize ya da ilginize kalmış bir şey bu. Benim bu şekilde duyduğum adların sıralaması epey bir kabarık. Sıra onları tek tek keşfetmekte.
Kaleminize sıhhat sevgili Mehmet Güreli. (Müzikli Kütüphane)

Pek oldukca meşhur sanatçı, yazar ya da roman karakterinin başlık edilmiş olduğu denemelerden oluşan kitabı büyük bir hevesle okumaya başladımsa da , sonrasında kendimi zorlamama karşın okumayı tamamlayamadım. Bunda denemelerde mevzu edilen kimi sanatçıların ya da eserlerin adını dahi duymamış olmam , entelektüel birikimimin kafi olmaması etkili olabilir diyerek yalnız kusuru kendime yüklemek arzu ederdim sadece , yazarın dereden tepeden diyebileceğim şekilde dağınık, anlamdan kopuk , sanki aklına gelen her cümleyi mevzuyla ilgisi olup olmadığına bakılmaksızın yerleştirdiği cümlelerden oluşan denemeleri beni fazlaca yordu. (YAMAN)

Kana kana içilen fakat asla doyulmayan keşke bitmeseydi denilecek türden bir yaratı. Yazarlar, şairler, filozoflar, baş yapıtlarla dopdolu bir yaratı. Bahsi geçen tüm yazarlarla bir oda da oturmuş eserlerini inceleyip tartışıyormuş benzer biçimde hissettim kendimi ki bu duygu tarifi zor fakat inanılmaz bir duygu. Bir kitap insana bunu yaşatıyorsa daha ne denilebilirki… Bana yaşattığı bu duygudan çıkıp gerçek dünyaya dönmeyi asla istemedim fakat olsun ben kendi adıma yazar/i9582’ye oldukca oldukca teşekkür ediyorum iyi ki vu kadar güzel bir insan var (Asucan Ay)


Bedrufi’nin Nefesi PDF indirme linki var mı?


Mehmet Güreli – Bedrufi’nin Nefesi kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Bedrufi’nin Nefesi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Mehmet Güreli Kimdir?

Yazar, müzisyen, ressam ve yönetmen. Orta okulu ilkin IEL, sonrasında Avusturya Lisesi’nde, liseyi Yeni Kolej ve Ferhan Koleji’nde okuduktan sonrasında 2 yıl İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Felsefe Kısmı’ne devam etti. 1976 senesinde Özgürlük Gazetesi’nde çalışmaya başladı. Alope’nin Odası adlı kısa öyküler kitabı 1993 senesinde gösterildi. Gönül Yarası ve İkinci Bahar adlı yapımlarda rol aldı. Ayrıca 1986 senesinde yapmış olduğu 18 dakikalık ‘Vapurlar’ filmi ve ‘Necdet Mahfi Ayral’ ile ‘İstanbul’a Yolculuk – Dünya Yazarlarının Gözüyle’ adlı 2 belgeseli bulunmaktadır. Halen İstanbul’da Cihangir’de yaşıyor.


Mehmet Güreli Kitapları – Eserleri

  • Bedrufi’nin Nefesi
  • Hayaller ve Sokaklar
  • Şehirli Karınca
  • Alope’nin Odası
  • Sıcak Bir Göz


Mehmet Güreli Alıntıları – Sözleri

  • Yalnızlığa mahkum edilmiş temalar benzer biçimde her hafta yalnız tekrarlanır bazı cümleler, bazı düşünceler. (Bedrufi’nin Nefesi)
  • Ne başkalarının iyi mi konuşmuş olduğu, ne de yaşamları ilgimi çekiyordu. Ben kendi yerçekimime rağmen boşlukta asılıydım. (Alope’nin Odası)
  • Büyük ve bilinmeyen bir yolculuktur yaşam; kimi zaman uzun sürer, kimi zaman iyi mi geçtiğini anlamazsınız. Kısa demeye dilimiz varmaz, zor gelir. Mühim olan yanımıza almak istediklerimiz, karanlıkta seçtiklerimizdir. (Bedrufi’nin Nefesi)
  • İnsan, geçmişin soğukluğunu, geleceğin kanıtlanamaz olabileceğini asla aklından çıkarmamalı. Ve bugünü bunaltıcı kılan suretlerin varlığından uzak durmayı öğretmeli kendine. Yolu başka malzemelerle geçmeyi denemeli… Zor bulunduğunu tekrarlamaktan da vazgeçmeli. (Bedrufi’nin Nefesi)
  • “Ortada kalmış da sayılmam, kapının arkasında unutulmuş gibiyim…” (Şehirli Karınca)
  • Oysa yaşam, kendi akışında tüm kesintilere, tüm acılara karşın örüyor ağını yüzyıllardır. (Bedrufi’nin Nefesi)
  • Birileri, birilerini kullanıp, birilerine başkaları hakkında konuşuyorlardı. (Alope’nin Odası)
  • Merdivenin son basamaklarına kadar gelmemi beklemeyecek kimse, çoktan bırakacaklar seni. Kimse sevmez kararları müphem olanları. (Şehirli Karınca)
  • Önceleri kaçmamın bir vaka olacağına asla inanmıyordum. Gerçekten o şekilde. Ben olmadan da biter sanıyordum. Günler geçtikçe önemimi, sonrasında da yaşadığımı hissettim. (Sıcak Bir Göz)
  • İnsan anlam üstüne tecrübe etme yazabilir, fakat anlamadığı şey üstüne asla kalemi eline almamalıdır. (Bedrufi’nin Nefesi)
  • Onun eksiği sanki fazlalıklarıydı… (Alope’nin Odası)
  • Bir gün dönemesem de yazdıklarımı kime bıraktığımı bilen birkaç dostum var. (Hayaller ve Sokaklar)
  • Aşka, hırsa, topluma sırt çevirenlerden kendinizi sakınınız. Vazgeçmiş olmanın öcünü alacaklardır.
    E. M. Cioran (Hayaller ve Sokaklar)
  • Hayat kim bilir gecikmiş karşılaşmaların büyüsü üstüne kuruludur. Bazen asla tanımadığınız bir ses, bir kelime, beklentinin olmadığı, umutsuzlukların derinleştiği yerlerde çıkar karşınıza, değişik alanlara götürür sizi. Bazen senelerce saklandığı bir kitabın içinden her şeyini yitirmiş bir kahraman olarak ortaya çıkar; kimi zaman de bir akordeon ve keman eşliğinde bir şarkı oluverir. Tüm sorun size ne diyeceği ya da ne sunacağıdır. Tabii sizin de onu karşılayış stiliniz önemlidir. Hatta nerede durduğunuz ve ne taşıdığınız. Gözleriniz, kulaklarınız tarar heyecanla geçmişi, ona yakın olanları, her şeyi koyar önünüze. (Bedrufi’nin Nefesi)
  • Aşka, hırsa, topluma sırt çevirenlerden kendinizi
    sakınınız. Vazgeçmiş olmanın öcünü alacaklardır.
    E. M. Cioran (Hayaller ve Sokaklar)
  • İnsanlar cehennemden kaçarken bile, cehennemi başka bir yerde oluşturmak için yaparlar bunu. (Bedrufi’nin Nefesi)
  • Oysa onu anlayacak biri ne yanında var ne karşısında… (Bedrufi’nin Nefesi)
  • Ruhunuz, seçtiğiniz manzaradır. (Şehirli Karınca)
  • “Seni kaybettiğim noktada hep gece oluyor ve nalet ihtimaller içinde budalalıkları yazmaktan parmaklarım şişiyor, seni kurtarırken kendi korkumu unutuyorum.” (Hayaller ve Sokaklar)
  • Korkunç şeyler görmekten çekindiğim için değil ,ya görülecek hiçbir şey yoksa diye korkuyordum. (Alope’nin Odası)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş