Eğitim

Ben Ok’im – Sen Ok’sin – Thomas A. Harris Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ben Ok’im – Sen Ok’sin – Thomas A. Harris Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Ben Ok’im – Sen Ok’sin kimin eseri? Ben Ok’im – Sen Ok’sin kitabının yazarı kimdir? Ben Ok’im – Sen Ok’sin konusu ve anafikri nedir? Ben Ok’im – Sen Ok’sin kitabı ne konu alıyor? Ben Ok’im – Sen Ok’sin PDF indirme linki var mı? Ben Ok’im – Sen Ok’sin kitabının yazarı Thomas A. Harris kimdir? İşte Ben Ok’im – Sen Ok’sin kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Thomas A. Harris

Çevirmen: Dilara Akıncı

Çevirmen: Nilgün Sağlam

Çevirmen: Hanife Uğur

Orijinal Adı: I’m OK-You’re OK

Yayın Evi: Okuyan Us Yayınları

İSBN: 9786054054749

Sayfa Sayısı: 328


Ben Ok’im – Sen Ok’sin Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Geçmişi değiştiremeyiz. Ama bugün bizimdir.

 Kim olmak istediğinize karar verin ve olun.

 Patronunuzla konuşurken sesinizin bir çocuk benzer biçimde titrediği oluyor mu? Basit bir irdelemenin büyüyüp tamiri zor bir kırgınlığa yol açtığına tanık oldunuz mu? “Neden bu şekilde davranıyorum, bilmiyorum”, “Ben aslına bakarsak bu şekilde biri değilim”, “Bu şekilde olmasını istememiştim” cümleleri size de tanıdık mı? Mutluluğunuzun önünde duran tek engel geçmişte verdiğiniz kolay kararlar olabilir mi: Yeterince iyi değilim! O benden daha iyi!

 Bu kitap sizi yeterince iyi olduğunuza ikna etmeye çalışmayacak. Okuyacak ve kendiniz görmüş olacaksınız. İnsan yaralıdır, hatalıdır, muhteşem değildir. Ve tam da bu haliyle, “iyi”dir, “tam”dır.

 Dr. Thomas Harris, kendisine terapi için başvurmuş insanlara bir dönüşüm anahtarı armağan etti: Transaksiyonel Analiz. Bu ulaşılabilir teknik, insanoğlunun kişilik yapısına, bilgisizce almış olduğu esir edici kararlarına ışık tutarak kendini yönlendirmeyi ve seçme özgürlüğünü keşfetmeyi mümkün kılıyor.

 “Thomas Harris’in, “Transaksiyonel Analiz”i hem oldukca açık hem de kapsamlı halde ortaya koyduğu bu kitap için o meşhur klişeyi bu kez samimiyetle söylemek zorundayım: Bu kitap hayatınızı değiştirebilir. Daha doğru söylemek gerekirse bu kitabın elinize verdiği araçla hayatınızı kendinizin kılabilir ve hayatınızın hikâyesini kendiniz yazabilirsiniz. Ben Ok’im – Sen Ok’sin size “kendi” kitabınızı yazdıracak bir kitap.”

 -Dr. Cem Mumcu-

 (Tanıtım Bülteninden)


Ben Ok’im – Sen Ok’sin Alıntıları – Sözleri

  • Pek oldukca ebeveyn, buluğluk öncesi dönemde bulunan çocuklarına dört yaşlarında iyi mi davranıyorlarsa gene o şekilde davranmaya devam ederler. Şundan dolayı katı ebeveyn kontrolünü sürdürmeyi isterler ve evlatlarının zaman içinde iyi mi değiştiğini ve Yetişkin yapılarını kullanabilme yeteneklerinin ne kadar arttığını görmezler.
  • İnsanların değişiklik istemesini elde eden üç şey vardır. Biri canlarının yeteri kadar acımış olmasıdır. Bir öteki sebebi umutsuzluğun yavaş biçimi olan sıkıntıdır. İnsanın değişiklik istemesinin üçüncü sebebi birden değişebileceklerini keşfetmeleridir.
  • Bir anlamda, bugünün garip yabancılaşma unsurlarından birisi uzman olanlarla olmayanlar arasındaki kontakt mesafesidir.
  • Felsefeci Elton Trueblood der ki:
    İnsanların vardığı sonuçların mutlak kesinliğe haiz olması olgusu, araştırmanın meyve vermediği anlamına gelmez. Doğrudur, devamlı olasılık bazında ilerlemeliyiz, bir olasılığın olması elimizde bir şey var anlamına gelir. İnsan düşüncesinin herhangi bir alanında aradığımız mutlak kesinlik değildir. İnsan olarak bu bizlere uygun görülmemiştir. Daha ziyade olasılıkların, değişik derecelerini ayırt edebileceğimiz daha mütevazi bir yola girebiliriz.” Bu, felsefe ve dinin araştırma alanında bulunmaktadır.
  • Bozukluklarımızın yapısını suçlamak onların yapısını değiştirmez. Bu yüzden destek olacak olan cümle “ben böyleyim.” değil, “farklı olabilirim.” cümlesidir.
  • “Öyle zamanlar olur ki karakterimin değişik parçalarına şaşkınlıkla bakarım. Bir sürü insandan oluşmuşum gibi gelir ve o anda olduğum kişinin önde olduğunu bir süre sonra da yerini bir başkasına bırakacağını bilirim. Ancak gerçek olan hangisidir? Hepsi mi, yoksa hiçbiri mi?”
  • “İnsanların mühim olduğuna inanmak zor olsa gerek, aynı şekilde mühim olmadıklarına inanmak da zor olsa gerek.”
  • Önyargı, erken çocuklukta güvenliği elde eden ebeveynlerin bazı mevzularda sual sorma kapısını kapattıklarında gelişmeye adım atar. Ufak çocuk da ebeveynlerin azarlamalarının korkusundan o kapıyı açmaya cesaret edemez.
  • “İnsanlar umutlarına göre söz verip korkularına göre hakaret ederler.”
    -François Duc de la Rochefoucauld
  • John Howe, “Zamanını yavaş yavaş ve parça parça boşa harcamaktan çekinmeyip, tek seferde boşa harcama düşüncesinden korkmak ne kadar çılgınca.” der.
  • Bugün birçok insan ”akıl sağlığı önemlidir” fikrini tamamen kabul ediyor olmalarına karşın uzun vadeli psikiyatrik tedavi ücretini bütçelerindeki tüketim bedeline hemen hemen eklemiş değiller. Bu kategoride orta derslik ve düşük gelir sahibi grupların tamamı sınıfta kalır. Akıl sağlığı zenginlerin tekelinde mi? Bir hekim meslektaşımın söylediği benzer biçimde Psikiyatrik tedavi lüks mü? Ya da grup terapisiyle daha çok insana yardım etmek mümkün mü? Psikiyatrik bakım, tıpkı acil ameliyat benzer biçimde, tedavinin gerçekçi bir parçası sayılabilir mi?
  • “Çocuk, eksiksiz bir resmini oluşturabilmek için gerekli deneyim ve donanımdan yoksundur, bu nedenle tek rehberi başkalarının ona verdiği tepkilerdir. Bu takdiri sorgulamak için elinde çok az sebep vardır ve o denli çaresizdir ki onlarla mücadele edip onlara isyan edemez. Pasif bir şekilde bu dönemde önceleri empatik olarak iletilen kelimeleri, jestleri, fiilleri ve yargıları kabul eder… Böylece erken dönemde öğrenilen kişisel tutumlar, bazı olağanüstü çevresel koşulların hoşgörülü etkisi ile ve daha sonraki deneyimler sayesinde değişebilirse de kişi tarafından ebediyen devam ettirilir.” H.S.Sullivan
  • “Sevgi birbirine bakma değil, dışarıya doğru birlikte aynı yönde bakmaktır.”
  • Şiddetten uzak durmayı sertlik uygulayarak öğretmek mümkün değildir.
  • Kötülükten o şekilde nefret ederiz ki iyiyi sevmeyi unuturuz.


Ben Ok’im – Sen Ok’sin İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Transaksiyonel çözümleme nedir? E-Y-Ç ne anlama geliyor? Ben OK’im Sen OK’sin diyebilmek niçin mühim? Şuan bu soruları okurken hepsi size oldukca yabancı gelebilir sadece güvenilir olun tüm bu sorular her insanın hayatında bilmeden olsada var ve her insanın yaşamını etkileyen sorular. Bu soruların cevaplarını kavradığımızda, pratiğini yaptığımızda hayatımızdaki problemlerin üstesinden gelebileceğimizi de anlayabiliriz. Dikkatli ve algımız açık şekilde okursak kitabından oldukca yarar sağlayabileceğimizi belirtmek isterim. İncelemeye son verirken okuduğum ve alıntılamak istediğim güzel bir paragraf ile bu kitabın okunmasının ne kadar lüzumlu bulunduğunu vurgulamak isterim. ” “Belli bir yaştan sonrasında çocukluğunuzla yüzleşip iyi mi tesadüfen ve yanlış yetiştirildiğinizi görüyorsunuz. Bizi yetiştirenlerin yaşadıklarını birazcık eşelemeye başlayınca da onların ne kadar fena yetiştirildiğini ve travmatize edildiğini anlıyorsunuz. Bu akışı kırabilmek oldukca zor” “. Ta ki bu kitabı okuyuncaya kadar:)) (Mustafa öçal)

İçinde bulunduğum garip zamanlarda okuduğum bu kitap beni kendimle yüzleşmeye, kendimi tanımaya, pek oldukca davranışımı ya da başkalarının davranışlarını yorumlamaya sevk etti. Çocukluğun ne kadar mühim bulunduğunu bir kez daha anladım. Kendime bu kitabından sonrasında daha değişik bakmaya başladım. Umarım yaşam boyu modum Ben Ok’im Sen Ok’sin olur… (Büşü)

Uzun bir süre ilkin arkadaşımdan alıp istiflediğim kitapların arasındaydı. Bir ara okumaya niyetlenip 40’lı sayfalarda kalan ayracımın isyan etmiş olduğu kitap. Arkadaşım `hala okumadın mı inanamıyorum o oldukca güzel bir kitap hadi bitir artık bu yaptığın tembellik hem yeni kitaplar aldım elindekileri bitir de yenilerini al” diye serzenişte bulunmuş olduğu kitap. Salgın sebebiyle evdeyken elime alabildim sonunda. Kitap transaksiyonel analize yönelik. Ilkin kuramsal temelle başlıyor. Sonra yaklaşımda yer edinen Çocuk, Ebeveyn, Yetişkin, Oyun benzer biçimde kavramları tanımlamış. Bu kavramların evlilikte ergenlikte çoçuklarda etik değerlerle ilişkisi ele alınmış. Tercüme kitap olmasından olsa gerek dili bir miktar ağır geldi. Okurken sıkıldıgım ve atladıgım kısımlar olmadı değil. Yaklaşımın felsefesi güzel sadece kitap TA için temel oluşturmaktan yöntem vermekten ziyade daha oldukca kısa bir tanıtımı benzer biçimde olmuş. Beklentiniz yöntemse brnim benzer biçimde birazcık hayal kırıklıgına uğrayabilirsiniz fakat beklentiniz birazcık farkındalık birazcık değişik bir bakış açısıysa bunu karşılayacağı kanısındayım. Keyifli okumalar. (Emine)


Ben Ok’im – Sen Ok’sin PDF indirme linki var mı?


Thomas A. Harris – Ben Ok’im – Sen Ok’sin kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Ben Ok’im – Sen Ok’sin PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Thomas A. Harris Kimdir?

Thomas Anthony Harris MD (18 Nisan 1910’da San Antonio, Teksas’ta hayata merhaba dedi, 4 Mayıs 1995’te Sacramento, California’da öldü) ”Kendi Kendine Yardım” el kitabıyla ünlü olan Amerikan psikiyatr ve yazardır.

Harris, 1938’de Arkansas Üniversitesi’nden lisans derecesi ile, 1940’da Temple Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden M.D’den mezun oldu. Mezun olduktan sonrasında, tıp stajyeri olarak Donanma’ya katıldı. Deniz Kuvvetleri Psikiyatri Şubesi Şefi oldu ve 1954’te Komutan olarak görevine son verdi. Emekliliğini takiben Harris, Washington eyaletindeki Kurumlar Dairesi Şefi oldu.


Thomas A. Harris Kitapları – Eserleri

  • Ben Ok’im – Sen Ok’sin


Thomas A. Harris Alıntıları – Sözleri

  • “Çocuk, eksiksiz bir resmini oluşturabilmek için gerekli deneyim ve donanımdan yoksundur, bu nedenle tek rehberi başkalarının ona verdiği tepkilerdir. Bu takdiri sorgulamak için elinde çok az sebep vardır ve o denli çaresizdir ki onlarla mücadele edip onlara isyan edemez. Pasif bir şekilde bu dönemde önceleri empatik olarak iletilen kelimeleri, jestleri, fiilleri ve yargıları kabul eder… Böylece erken dönemde öğrenilen kişisel tutumlar, bazı olağanüstü çevresel koşulların hoşgörülü etkisi ile ve daha sonraki deneyimler sayesinde değişebilirse de kişi tarafından ebediyen devam ettirilir.” H.S.Sullivan (Ben Ok’im – Sen Ok’sin)
  • John Howe, “Zamanını yavaş yavaş ve parça parça boşa harcamaktan çekinmeyip, tek seferde boşa harcama düşüncesinden korkmak ne kadar çılgınca.” der. (Ben Ok’im – Sen Ok’sin)
  • “İnsanlar umutlarına göre söz verip korkularına göre hakaret ederler.”
    -François Duc de la Rochefoucauld (Ben Ok’im – Sen Ok’sin)
  • Kötülükten o şekilde nefret ederiz ki iyiyi sevmeyi unuturuz. (Ben Ok’im – Sen Ok’sin)
  • “Sevgi birbirine bakma değil, dışarıya doğru birlikte aynı yönde bakmaktır.” (Ben Ok’im – Sen Ok’sin)
  • Bugün birçok insan ”akıl sağlığı önemlidir” fikrini tamamen kabul ediyor olmalarına karşın uzun vadeli psikiyatrik tedavi ücretini bütçelerindeki tüketim bedeline hemen hemen eklemiş değiller. Bu kategoride orta derslik ve düşük gelir sahibi grupların tamamı sınıfta kalır. Akıl sağlığı zenginlerin tekelinde mi? Bir hekim meslektaşımın söylediği benzer biçimde Psikiyatrik tedavi lüks mü? Ya da grup terapisiyle daha çok insana yardım etmek mümkün mü? Psikiyatrik bakım, tıpkı acil ameliyat benzer biçimde, tedavinin gerçekçi bir parçası sayılabilir mi? (Ben Ok’im – Sen Ok’sin)
  • Önyargı, erken çocuklukta güvenliği elde eden ebeveynlerin bazı mevzularda sual sorma kapısını kapattıklarında gelişmeye adım atar. Ufak çocuk da ebeveynlerin azarlamalarının korkusundan o kapıyı açmaya cesaret edemez. (Ben Ok’im – Sen Ok’sin)
  • Şiddetten uzak durmayı sertlik uygulayarak öğretmek mümkün değildir. (Ben Ok’im – Sen Ok’sin)
  • İnsanların değişiklik istemesini elde eden üç şey vardır. Biri canlarının yeteri kadar acımış olmasıdır. Bir öteki sebebi umutsuzluğun yavaş biçimi olan sıkıntıdır. İnsanın değişiklik istemesinin üçüncü sebebi birden değişebileceklerini keşfetmeleridir. (Ben Ok’im – Sen Ok’sin)
  • “Öyle zamanlar olur ki karakterimin değişik parçalarına şaşkınlıkla bakarım. Bir sürü insandan oluşmuşum gibi gelir ve o anda olduğum kişinin önde olduğunu bir süre sonra da yerini bir başkasına bırakacağını bilirim. Ancak gerçek olan hangisidir? Hepsi mi, yoksa hiçbiri mi?” (Ben Ok’im – Sen Ok’sin)
  • “İnsanların mühim olduğuna inanmak zor olsa gerek, aynı şekilde mühim olmadıklarına inanmak da zor olsa gerek.” (Ben Ok’im – Sen Ok’sin)
  • Bir anlamda, bugünün garip yabancılaşma unsurlarından birisi uzman olanlarla olmayanlar arasındaki kontakt mesafesidir. (Ben Ok’im – Sen Ok’sin)
  • Felsefeci Elton Trueblood der ki:
    İnsanların vardığı sonuçların mutlak kesinliğe haiz olması olgusu, araştırmanın meyve vermediği anlamına gelmez. Doğrudur, devamlı olasılık bazında ilerlemeliyiz, bir olasılığın olması elimizde bir şey var anlamına gelir. İnsan düşüncesinin herhangi bir alanında aradığımız mutlak kesinlik değildir. İnsan olarak bu bizlere uygun görülmemiştir. Daha ziyade olasılıkların, değişik derecelerini ayırt edebileceğimiz daha mütevazi bir yola girebiliriz.” Bu, felsefe ve dinin araştırma alanında bulunmaktadır. (Ben Ok’im – Sen Ok’sin)
  • Pek oldukca ebeveyn, buluğluk öncesi dönemde bulunan çocuklarına dört yaşlarında iyi mi davranıyorlarsa gene o şekilde davranmaya devam ederler. Şundan dolayı katı ebeveyn kontrolünü sürdürmeyi isterler ve evlatlarının zaman içinde iyi mi değiştiğini ve Yetişkin yapılarını kullanabilme yeteneklerinin ne kadar arttığını görmezler. (Ben Ok’im – Sen Ok’sin)
  • Bozukluklarımızın yapısını suçlamak onların yapısını değiştirmez. Bu yüzden destek olacak olan cümle “ben böyleyim.” değil, “farklı olabilirim.” cümlesidir. (Ben Ok’im – Sen Ok’sin)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş