Eğitim

Sevgili Wanda – Gerhart Hauptmann Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sevgili Wanda – Gerhart Hauptmann Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Sevgili Wanda kimin eseri? Sevgili Wanda kitabının yazarı kimdir? Sevgili Wanda konusu ve anafikri nedir? Sevgili Wanda kitabı ne konu alıyor? Sevgili Wanda PDF indirme linki var mı? Sevgili Wanda kitabının yazarı Gerhart Hauptmann kimdir? İşte Sevgili Wanda kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Gerhart Hauptmann

Çevirmen: Ahmet Arpad

Orijinal Adı: Wanda

Yayın Evi: Altın Kitaplar

İSBN: Yok

Sayfa Sayısı: 275


Sevgili Wanda Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Erkekler sevdiklerini kendilerinin seçtiklerini sanırlar.Aslında seçende seçile de hanımdır. Haake de sevilmiş olduğu bayanı seçti, Wanda’yı. Ama ömrünün sonuna kadar seçilmediğini anlayamadı. Wanda, niçin istemiyordu Haake’yi? Acaba onu beğenmiyor muydu? Yoksa bir başkası mı vardı arada? Belkide umulmadık, eklenmedik bir şey! Wanda, yazarına Nobel kapılarını açan kuvvetli bir romandır.


Sevgili Wanda Alıntıları – Sözleri

  • İsteyen beni hiçe saysın, umurumda değil, ben biliyorum ya, kalbim temiz!
  • ….Wanda, sevgili Wandam benim, kurtar
    beni! Sensiz yaşayamam, biliyorum bunu! Sadece seni düşününce yaşam buluyorum! Sadece seni düşündüğüm vakit acılarım hafifliyor, midemdeki sancı diniyor! Sadece seni düşündüğüm anlarda yorgunluğum geçiyor, aksiliğim azalıyor, günde yüzlerce kez beni yiyip bitiren o karanlık düşüncelerden kurtuluyor, yepyeni bir insan
    oluyorum. Şu yada bu şekilde kurtar beni Wanda!
  • Annem sofrada tabaklarımıza yiyecek koyarken, önüme konan yemeğin diğerlerine verileni azalttığını anlayınca da içim yanardı. Halbuki o sofraya gelen yiyecek onlar kadar benim de hakkımdı ve onlar tabaklarına konan yiyecek için benim benzer biçimde üzülmüyorlardı.
  • Sanki benliğinin gözleri ile geçmişe değil de geleceğindeki yazgısına bakıyordu.
  • Ateşe akan yağ benzer biçimde alevleniyordu tutkusu.
  • Buradaki sessizlik ve asla kimseyi tanımamak kadar güzeli yok!
  • Gençliğimi yaşadım mı? Öyleki sanıyordum
    sadece şimdi görüyorum ki yaşamamışım. Benim yaşadığıma gençlik denemezdi!
  • Oldukça şey yitiririz…
  • İnsan yaşamında bir şeyler yapmak istiyor, bir şeylere bağlanmak istiyor. Dinin bunda fazlaca mühim bir görevi var.
  • Hayal dünyası, gereksiz şeylerin dünyası -ki “Oraya güzel sanatlar da aittir,” diyordu Baron…


Sevgili Wanda İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Nobel Ödüllü yazar Gerhart Hauptmann’ın (1862-1946), 1926 senesinde yazdığı romanı özetlemek gerekirse heykeltıraş Haake ile aşka düştüğü 16 yaşındaki Wanda arasındaki ilişkiyi konu alıyor.
Kitap hakkaten fazlaca güzel, okuduğunuzda Haake’nin hareketlerine kızabiliyorsunuz fakat hastalıklı denebilecek bir ruhu süper ötesi anlatmış ki düşününce bir şey diyemiyorsunuz yazara. Aşağı tabakadan başarıları ile yukarı tabakaya çıkan sanatçının yeni yerinde de fazlaca mutlu olamadığını, gene alt tabakaya ilişkin görülen bazı davranışları hala halletmeye devam ettiğini fazlaca güzel belirtmiş yazar. Kitabın güzel gelen bir tarafı da öteki klasiklerdeki benzer biçimde efemine, çıtkırıldım, melankolik biri yerine hırsları olan, mücadeleyi seven, kolaylıkla kavga çıkarabilen birini kahraman olarak anlatmasıydı.
Kitaptaki öteki en sevdiğim kısımlar ise yazıldığı yıl olan 1920’li yıllarda bile Alman toplumundaki adalete güvendi. Alt yada üst katman olsun her ihtilaf olduğunda derhal mahkemeye başvurmanın dile getirilmesi (bizdeki benzer biçimde kısasa kısas değil) o dönemin Almanya’sını kısmen göz önüne getiriyor diye düşündüm.
Tavsiye ederim. (Cavitas)

https://youtu.be/YegckXrCR8A
Uzun zamandır aklımdaydı fakat almak nasip olmamıştı. Iyi ki almışım asla yorulmadan akıp gidiyor. Rahat bir kitap okumak isteyenler için bire bir. Konusu;
Heykeltıraş Paul Haake ve sevilmiş olduğu hanım Wanda’nin aşk yaşamını konu alıyor. Wanda, sirkte çalışan bir bayan. Wanda, Haake ‘ye modellik yapmış olduğu dönemde bigün evden kaçar ve sirkte çalışmaya adım atar. Haake de mesleğini, çalışmalarını, kabiliyetini bırakıp sevilmiş olduğu kadının peşinden gidiyor.
Kitapta biz bu yolculuğu okuyoruz. Tam oldu derken Wanda yeniden kaçar. Wanda’ya uyuz olmadım değil. Ayrıca fazlaca sinirlendim Haake’ye de. Seni istemeyeni sen niye istersin ki…
Ve sonunda da dedim ki içimden o denli zahmete deydi mi Haake? (eceli kitaplar)

Sevgili Wanda: Sanata değişik bir perspektif katılan eserde belirli bir döngü var.Baş kahramanların çevresinde vakalar gerçekleşiyor.Wanda^ya ilişkin olayların birazcık kapalı verildiğini söyleyebilirim.Hikaye çoğunlukla Haake üstünden akıyor.Tabi işin etik boyutu ve günümüze uygunluğu tartışılır. Ancak yazıldığı dönemden izler taşımış olduğu kesindir. (Gamze)


Sevgili Wanda PDF indirme linki var mı?


Gerhart Hauptmann – Sevgili Wanda kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Sevgili Wanda PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Gerhart Hauptmann Kimdir?

Gerhart Johann Robert Hauptmann (* 15 Kasım 1862 Szczawno Zdrój; ö. 6 Haziran 1946 Jagniątków), Alman dramatist ve oyun yazarı olup, Natüralizm akımının en mühim Alman temsilcisi olarak bilinir. Ancak çalışmalarında başka tarzlarla da bütünleşmiştir. 1912 senesinde Nobel Edebiyat Ödülüne lâyık görülmüştür.

Hayatı

Çocukluğu ve Gençliği

Gerhart Hauptmann 15 Kasım 1862’de Aşağı Silezya’nın Obersalzbrunn şehrinde dünyaya geldi. Ebeveyni, yörede bir otel işleten Robert ve Marie (Straehler) Hauptmann çiftiydi. Hauptmann’ın kendinden büyük üç kardeşi vardı: Georg (1853–1899), Johanna (1856–1943) ve Carl (1858–1921). Genç Hauptmann muhitte masalcı olarak tanınıyordu.

1868’de köy okuluna başladı. 10 Nisan 1874’te Breslau’da ön yeterlilik imtihanını geçmiş olduğu liseye yazıldı. Hauptmann büyükşehirde görmüş olduğu yeni çevreye alışmakta zorluklar yaşadı. Bir papazın yanında barınmadan ilkin, ağabeyi Carl’la beraber perişan bir talebe pansiyonunda kaldı. Bundan başka, okulu ona problemler çıkardı. Okulda onu en fazlaca rahatsız eden şey öğretmenlerinin ona karşı sert, asil ailelerin çocuklarına karşı ise iyi davranmasıydı. Kendinde bu sebeplerle isteksizlik ve yakalndığı hastalıklar sebebiyle derslere katılamadığından ilk yılını tekrarlamak mecburiyetinde bırakıldı. Hauptmann 1878 baharında amcası Gustav Schubert’in Udanin’deki çiftliğinde ziraat öğrenmek için ortaokuldan ayrıldı. Bir buçuk yıl sonrasında bu öğrenimi tamamlamak mecburiyetinde bırakıldı. Fiziksel açıdan yetersizdi ve onu 20 yıl süresince ölümle burun buruna getirecek olan bir akciğer hastalığına yakalanmıştı.

1880 senesinde Breslau Sanat Enstitüsünde heykeltıraşçılık eğitimi alan Hauptmann 1883 senesinde heykeltıraş olarak Roma’ya yerleşir. İki yıl sonrasında varlıklı bir işadamının kızı olan Marie Thielmann ile evlenir ve çiftin üç evladı olur. Berlin civarlarında Erkner semtine yerleşirler ve Hauptmann natüralist düşünceye haiz şairlerin derneği olan “Durch” ile iletişime geçer. Hauptmann 1889 senesinde “Freie Bühne” (Serbest Sahne) isminde derneği kurar ve birçok eseri burada sahnelenir. “Vor Sonnenaufgang” (Güneşin doğuşu) isminde ilk yapıtının prömiyesi bu sahnede yapılır. Böylelikle çağıl son zamanların dramasının ileri gelen temsilcisi olur. Gerhart Hauptmann 1904 senesinde eşinden boşandıktan sonrasında müzisyen talebesi Margarete Marschalke ile evlenir. İkinci eşinden bir oğlu dünyaya gelir. “Die Ratten” (Fareler) yapıtının prömiyesi 1911 senesinde Berlin’de bulunan Lessing tiyatrosunda sahnelenir. Birfazlaca ödüle layık görülen Hauptmann, 1918 senesinde Alman Cumhuriyetinin kuruluşunda da etken olur. Nasyonal sosyalizm’e bir beyanatta bulunmayan Hauptmann 1933 de kamu hayatından çekilir. 6 Haziran 1946 senesinde 84 yaşlarında Agnetendorf’ da hayata veda eden Hauptmann’ın Yahudilere uygulanan tatbikatı özetleyen öyküsü “Die Finsternisse” (Karanlıklar) ölümünden sonrasında yayınlanır. Türkçeye çevrilmiş eserinin adı “Dokumacılar”dır.

wikipedia


Gerhart Hauptmann Kitapları – Eserleri

  • Sevgili Wanda
  • Dokumacılar
  • Havari
  • Atlantis
  • Fareler
  • Hat Bekçisi Thiel
  • Rose Bernd
  • Yalnız insanoğlu
  • Güneş Batarken
  • Kunduz Kürk
  • Suana’lı Münkir
  • Elga


Gerhart Hauptmann Alıntıları – Sözleri

  • İnsanın en tehlikeli zararı olan böcek bulunduğunu kavradı. Evet, buna asla şüphe yoktu: metropoller çibanlardan daha iyi değillerdi, uygarlığın tümörleriydi. Kente bakmak içini bulandırıyor ve acı veriyordu. (Havari)
  • “Sevgili Tanrım, beni dindar bir insan et. Eğer bu şekilde olmazsam beni yeryüzünden al.” (Yalnız insanoğlu)
  • … öldürmek (en basit lahana kelebeği bile olsa) kendisine tüm suçların en ağırı olarak görünüyordu. (Havari)
  • Oldukça şey yitiririz… (Sevgili Wanda)
  • İnancın hasta etmiş olduğu, siyah sert bakışlı gözleri olan erkekler, hanımefendiler ve çocuklar. (Havari)
  • İçinde her şeye kadir bir güç vardı: Hakikatin her şeye kadirliği. (Havari)
  • “Dış alêm ona pek tesir etmiyor gibiydi. Sanki içinde bir kuvvet, karısının ona yaptığı her kötülüğü hem de fazlasiyle iyiliğe çeviriyordu.” (Hat Bekçisi Thiel)
  • Sanki benliğinin gözleri ile geçmişe değil de geleceğindeki yazgısına bakıyordu. (Sevgili Wanda)
  • İnsan birazcık olsun ölmek istiyor artık! (Dokumacılar)
  • Tahmin et bakalım, karnımda ne var? Soylu bir insanoğlunun yediği şeyler var karnımda. İnsan mutlu olmalı, o vakit şampanya içer, tavşan kızartması yersin. (Dokumacılar)
  • “Yalnızca uzaklaşmak isterim. Beni kimsenin tanımayacağı bölgelere…” (Yalnız insanoğlu)
  • “Artık beraber, gezi eden, can yoldaşlığı eden pek kimse kalmadı,”dedi. Nedendir bilmiyorum. Belki de hepimiz birbirinden korkuyor bu dünya da.” (Fareler)
  • Ya şimdi ne yapıyorum? Seni sürüklüyorum peşimden! Sen bir işte tutunamazsın, hangi işe girsem, kaybettirirsin yerimi bana. İşin gücün yok, dört bir tarafa sürtüyorsun beni. Bu kadarla kalsa her neyse. Başını da belaya sokarsın hep. Bir salozluk edersin, bana düşer pirincin taşını ayıklamak.” (Fareler)
  • “Görünüşe göre dış dünya onu pek etkilemiyordu: Sanki içinde, kendisine yaptığı bütün kötülükleri iyi şeylerle fazlasıyla telafi eden bir güç vardı” (Havari)
  • “Beni seviyorsanız rahatsız etmeyin. İçimde neler oluyor, haberiniz yok.” (Yalnız insanoğlu)
  • İnsan yaşamında bir şeyler yapmak istiyor, bir şeylere bağlanmak istiyor. Dinin bunda fazlaca mühim bir görevi var. (Sevgili Wanda)
  • Hiçbir şey daha kolay anlaşılamazdı… (Havari)
  • Büyük hanım reformcular, bayanları görünüşte adam benzer biçimde davranmaya zorlayanlar değil, adamların -en kudretlisinin bile- hanımdan doğma bulunduğunun bilincinde olanlardır. (Atlantis)
  • İnsan mutlu olmalı, Gustav. İnsan mutlu olmalı! (Dokumacılar)
  • “Yalnızlık uzun müddet çekilmiyor. İnsan yalnız yaşayamaz. Mutlaka iki şahıs olmalı.” (Yalnız insanoğlu)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş