Eğitim

Benlik Yanılsaması – Bruce Hood Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Benlik Yanılsaması – Bruce Hood Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Benlik Yanılsaması kimin eseri? Benlik Yanılsaması kitabının yazarı kimdir? Benlik Yanılsaması konusu ve anafikri nedir? Benlik Yanılsaması kitabı ne konu alıyor? Benlik Yanılsaması PDF indirme linki var mı? Benlik Yanılsaması kitabının yazarı Bruce Hood kimdir? İşte Benlik Yanılsaması kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Bruce Hood

Çevirmen: Eyüphan Özdemir

Orijinal Adı: The Self Illusion

Yayın Evi: Ayrıntı Yayınları

İSBN: 9789755398426

Sayfa Sayısı: 336


Benlik Yanılsaması Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Hepimiz özgür iradeleri ve bağımsız benlikleri olan bireyleriz.” Bu, öylesine yaygın ve derinden bağlı olduğumuz bir düşüncedir ki tersini düşlemek bile zor olsa gerek. Ama Bruce Hood bu kitabında başta sinirbilim ve davranış bilim olmak suretiyle pek oldukça disiplinden damıttığı son aşama çarpıcı bilimsel bulgularla tersini gözler önüne seriyor: Benliğimiz ve özgür irademiz birer yanılsamadan ibarettir. Benlik dediğimiz şey fikir, duygu ve anı şeklinde zihinsel çıktılardan oluşan bir “demet”, yazılması yaşam boyu devam eden bir öykü, oldukça sayıda melodiden oluşan bir senfoni, yaşamak için inşa ettiğimiz bir dış dünya modeli, zihinsel bir Matrix olarak yararlı ve kaçınılmaz bir yanılsamadır.

Yazar yalnızca “Bizler beyinlerimiziz” diyerek kolay bir indirgemecilik yapmak yerine; kişilik yanılsamasının beyinde iyi mi üretildiğini, ferdin gelişimindeki mühim aşamalarla olan ilişkisini, “Ayna Benlik” kuramıyla anlatılan ferdin onu kuşatan koşulların ve insanların bir yansıması olduğu düşüncesini, kişilik üretimimizde toplumun iyi mi bir başat görevi bulunduğunu detaylı bir halde irdeliyor.

Hood böylece ilk tohumlarını Buddha’nın attığı benliğin “Demet Kuramı”na, toplumsal etkileşimlerin kişilik kurgumuz üstündeki büyük tesirini son aşama sarsıcı örneklerle gözler önüne sererek toplumsal bir boyut katıyor: Bizler “ötekiler”nin “toplumsal beynimiz” üstünde yazdığı bir oyunun düzmece yazarlarıyız.

Hood ek olarak, İnternetin ve bilhassa Facebook ve Twitter başta olmak suretiyle toplumsal ağların toplumsal etkileşim biçimlerimizi ve kişilik algımızı iyi mi değiştirdiğini inceleyerek, insanlığın kişilik üretme tarihinin mühim bir kavşağında bulunduğumuzu vurguluyor.

(Tanıtım Bülteninden)


Benlik Yanılsaması Alıntıları – Sözleri

  • Benlik egemenliği yanılsamasını sürdürmek mevzusunda o denli ısrarcıyız ki sırf haklı olduğumuzu kanıtlamak için siyaha beyaz demeye hazırızdır.
  • Derinlerde bizi başkaları tarafınca onaylanmaya iten bir dürtü vardır.
  • Yüzlerindeki kırışıklıklardan kurtulmak için botoks iğnesi vurdurarak yüz kaslarını geçici olarak kötürümleştiren insanların, başkalarının duygusal ifadelerini iyi okuyamamalarının sebebi kim bilir başkalarını kopyalayamamalarıdır.
  • ”Davranışlarımız ve düşüncelerimizin kökeni kendimizmişiz şeklinde görünebilir fakat çoğunlukla toplumsal bir bağlamda ortaya çıkarlar. Bir bakıma gerçekte olduğumuz şahıs etrafımızdaki kişilere dayanmaktadır.”
  • Evlatları için en iyi olanı yapmak söz konusu olduğunda bir çok aile hiçbir şeyi riske atmaz, bu yüzden bebek beyinlerini geliştirme sektörünün devamlı büyüyeceğini tahmin ediyorum. Keşke insan beyninin teknoloji kökenli bilgiyi değil de insanoğlu arası iletişimden meydana gelen oldukça daha karmaşık fakat bir o denli da tanıdık bilgiyi özümsemek suretiyle evrimleştiğini anlasalardı.
  • Farkında olmasak bile, karar verme, aslen ilgi çekmek için birbiriyle yarışan ve devamlı çatışma halinde olan pek oldukça sürecin bir bileşimidir. Karar vermenin hakikaten de kendi kontrolümüzde olmaktan ne kadar uzak bulunduğunu değerlendiremiyoruz
  • “Bilinçli zihin, benlik ya da ruh bir yandaş basındır, başkomutan değil”
  • Sırf yaşamınızı değiştirecek güce haiz olduğunuza inanmak bile onu daha katlanır hale getirir.
  • Başkalarının beklentilerine uymak için gereksiz yere kendimizi her değişik sunuşumuzda, ayartılma anlarında bizlere dadanmak için geri gelecek denetim bozuklukları yaratıyoruz.
  • Öyleki göründüğü gibi bir kez tercihimizi yapınca kendimizi kararımızı gerekçelendirmeye adıyoruz.
  • Michael Levi-Leleu, 2005’te kızını Auschwitz-Birkenau Anıt Müzesi’nden ödünç alınmış nesnelerin sergilendiği Paris’te bir sergiye götürdü. Orada uzun süredir yitik olan babasının, üstünde adının baş harfleri ve adresinin yazılı olduğu bavulunu görmüş oldu. Michael Paris’teki sergiyle beraber Auschwitz müzesinden bavulun geri verilmesini istedi ve bu, ölüm kamplarındaki eşyaların gelecek kuşaklar için mukaddes objeler olarak sergilenmesi icap ettiğini belirten Auschwitz Müzesi’yle aralarında bir hukuk savaşına niçin oldu. Dört yıl sonrasında bavulun oldukça uzun vadeli olarak Paris’teki sergiye kiralanması şeklinde anlaşmaya varıldı. Kimlik ihtiyacı öylesine güçlüdür ki bir mahkum ya da ıslahevine yerleştirilmiş birinin elinden normalde değersiz kabul edileceği kişisel eşyası alındığında bu nesneler kıymete biner.
    OKB ‘li kişilerin bazılarında, nesnelere haiz olma arzusu yaşadıkları evi atılmayan değersiz şeylerle dolup taşırabilen ve istifçilik olarak malum hastalık bir duruma dönüşür.
  • Anılarını kaydetme kabiliyeti olmadığı için Clive sonsuza dek buraya ve şimdiye hapsolmuştu.
  • Gülmeye, bastırdığımız kaygıyı özgür bırakan bir mekanizma olarak gerekseme duyuyor gibiyiz.
  • “Bazen kişilik yanılsamamızı oldukça yüzlü olarak bile tanımlarız: ev benliği, iş benliği, ebeveyn benliği, politik kişilik, yobaz kişilik, duygusal kişilik, cinsel kişilik ve hatta saldırgan kişilik. Hepsi de neredeyse değişik bireyler şeklinde görünür fakat açıkça tek bir gövde vardır.”
  • Utanç duymak ve utangaç biri haline gelmek ayna benliğin anahtar bileşenleridir. Diğerlerinin ne düşündüğünü önemsemeseydik utanmazdık.


Benlik Yanılsaması İncelemesi – Kişisel Yorumlar

“Bizler diğerlerinin toplumsal beynimiz üstüne yazdığı bir oyunun düzmece yazarlarıyız.”
Buda’nın incir ağacı altındaki meditasyonunda bir benliğe haiz olmadığını keşfetmesi, modern sinir bilimde özgür iradeye ve koşullardan bağımsız bir kişilik anlayışına olan şüphenin varlığını ateşledi.
Descartes’ın dualizmi geçersizdi.
La Mettrie seçimi koyu maddeci bir materyalizmi de yumuşatan Hood, özgür irade savunuclarının kuantum fiziğiyle savlarını güçlendirmesine, deterministik anti tezleriyle de mahal vermiyor.
Kitapta, “kişilik” diye adlandırdığımız şeyin en başta genetik mirasımızla ilgili olsa da büyük oranda çevrenin üzerimizdeki etkileriyle şekillenen bir fenomen bulunduğunu ve yüzyıllardır inandığımız, karakterimizi belirleyen ruh/tin şeklinde doğa ötesi bir ögenin bilimsel hiçbir dayanağı olmadığını açıklayan Hood, nöroloji ve psikolojiyi harmanlayarak “ben”in beynimiz tarafınca oluşturulan bir illüzyon bulunduğunu korumak için çaba sarfediyor, “kişilik” dediğimiz kavramın dış dünyadan bağımsız olamayacağını, hangi süreçlerden geçerek inşa edildiğini ve geçmişte yaşayan bilincimizin, yalnız bilinçdışının sinir ağları yardımıyla almış olduğu kararları sonradan tastik ettiğini ampirik kanıtlarla sunuyor.
“Bilinçli bir karar verdiğimizi düşündüğümüzde bu karar bilinçsiz olarak aslına bakarsan alınmıştır”.
Ayna Benlik kuramıyla da biyolojik bedenlerimize evrimsel bir avantaj elde eden kişilik yanılsamasının beyinde iyi mi üretildiğini gözler önüne seriyor.
Zihin Felsefesi, Özgür İrade ve Nöropsikoloji hakkında değişik okumalar yapmak adına, yazar/Saffet-Murat-Tura Ve yazar/Daniel-C-Dennett da okunabilir. (Ilgaz)

Kitap psikolojiyle ilgilenenlerin okuyabileceği tarzda bir kitap. 4 senelik lisans eğitiminin kısa ve anlaşılır bir özeti şeklinde olmuş. Benlik teriminin durağan(durgun) ve bireyle ilgili olmadığını aslen çevreden meydana gelen uyaranları beynimizin sanki bizim özerk kararımızmış şeklinde bizlere oyun oynayarak fark ettirmeden kabul ettirdiği ifade ediliyor. Bilişsel, toplumsal ve gelişim psikolojisi mevzularını birbiriyle ilişkilendirerek kişilik yapısını oldukça yönlü ele alıyor yazar. Ayrıca son bölümde internetle ilgili kısmı da bireylerin önceki yüzyılla arasındaki kişilik yapılanmasını tekrardan gözden geçirmesini sağlıyor. (Aylinlin)

Bruce Hood’un Sosyal Beyin ve Kimliği Nasıl Oluşturur? alt başlığıyla, kiminin ezbere kiminin ise aldanarak dillendirdiği bir yanılsama bütününü resmen ifşa etmiş olduğu güzel kitabı.
bilhassa liberal ve neo-liberal dönemde iyiden iyiye yalnızlaşan ve tekleşen (bireyleşen) insanoğlunun, özgür iradeleri ve bağımsız benlikleri üstünden dillendirdiği bir tavra şahitlik ederiz. sadece Bruce Hood bu dogmayı yerle bir ediyor kitabında. bu analizini ayne kişilik kuramı üstünden budizme ve buda öğretilerine bağlıyor. bunu oldukça derin bağlar oluşturarak yapıyor. -ki kişilik dediğimiz kavramın aslen fikirler, hisler ve geçmişte yaşanılanlar, tecrübelerin bir karması bulunduğunu, toplumsal yaşamda oluşturduğumuz bu karma çerçevesinde kendimizi gerçekleştirip, mevcut çevresel faktörlere gore şekillendirdiğimiz bir biçim bulunduğunu ortaya koyuyor. bir kavram ile anlatılacak bir olgu olmadığını (doğrusu kişilik diye bir şeyin olmadığını) bu aşamada buda öğretileriyle de temellendiriyor. oldukça yerinde bir çözümleme sadece fikrimce daha toplumcu bir duruş ile kişilik terimini çürütebilirdi sadece bu şekilde bile oldukça besleyici bir kitap.
sonunu web üstünden oluşturulan yeni kişiliklere bağlayarak değişen süreci önümüze seriyor. oldukça güzel tespitler içeren bir kitap olmuş. (Uğur De Molinari)


Benlik Yanılsaması PDF indirme linki var mı?


Bruce Hood – Benlik Yanılsaması kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Benlik Yanılsaması PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Bruce Hood Kimdir?

Bruce MacFarlane Hood, Kanada doğumludur. Psikoloji lisans eğitimi peşinden Dundee Üniversitesi’nde hem Sanat hem de Felsefe yüksek lisansı yaptıktan sonrasında, 1991’de Cambridge Üniversitesi’nde çocuklarda görsel gelişim alanında doktorasını tamamlamıştır. ABD’ye taşınmasının peşinden MIT ve Harvard Üniversitesi’nde dersler vermeye başlamış ve ek olarak Bristol Üniversitesi bünyesindeki Bristol Bilişsel Gelişim Merkezi’ni yönetmiştir.

Sinirbilim alanında Sloan Fellowship ve Robert L. Fantz ödüllerini almıştır ve Amerikalı psikologların çatı örgütü olan American Psychological Association’ın asil üyesidir. Çeşitli dergilerde yayımlanmış yazıları yanında, Benlik Yanılsaması haricinde, SuperSense: Why We Believe in the Unbelievable (HarperCollins, 2009); The Domesticated Brain (Pelikan Books, 2014) kitaplarının da yazarıdır. Ayrıca Psychology (Palgrave, 2011) ve The Origins of Object Knowledge (OUP, 2009) adlı son aşama popüler bilimsel nitelikli kitapların yazarları arasındadır.

Halen Bristol Üniversitesi’nde Gelişim Psikolojisi dersleri vermektedir.


Bruce Hood Kitapları – Eserleri

  • Benlik Yanılsaması
  • Evcilleşmiş Beyin


Bruce Hood Alıntıları – Sözleri

  • Utanç duymak ve utangaç biri haline gelmek ayna benliğin anahtar bileşenleridir. Diğerlerinin ne düşündüğünü önemsemeseydik utanmazdık. (Benlik Yanılsaması)
  • Farkında olmasak bile, karar verme, aslen ilgi çekmek için birbiriyle yarışan ve devamlı çatışma halinde olan pek oldukça sürecin bir bileşimidir. Karar vermenin hakikaten de kendi kontrolümüzde olmaktan ne kadar uzak bulunduğunu değerlendiremiyoruz (Benlik Yanılsaması)
  • 20.000 yılı aşkın süredir insan beyni ortalama bir tenis topu büyüklüğünde hacim yitirdi. (Evcilleşmiş Beyin)
  • Sırf yaşamınızı değiştirecek güce haiz olduğunuza inanmak bile onu daha katlanır hale getirir. (Benlik Yanılsaması)
  • Anılarını kaydetme kabiliyeti olmadığı için Clive sonsuza dek buraya ve şimdiye hapsolmuştu. (Benlik Yanılsaması)
  • Yüzlerindeki kırışıklıklardan kurtulmak için botoks iğnesi vurdurarak yüz kaslarını geçici olarak kötürümleştiren insanların, başkalarının duygusal ifadelerini iyi okuyamamalarının sebebi kim bilir başkalarını kopyalayamamalarıdır. (Benlik Yanılsaması)
  • ……karmaşık insan, dilin ta kendisidir. (Evcilleşmiş Beyin)
  • İletişim, evcilleşmemizin bir parçasıdır. (Evcilleşmiş Beyin)
  • “Bazen kişilik yanılsamamızı oldukça yüzlü olarak bile tanımlarız: ev benliği, iş benliği, ebeveyn benliği, politik kişilik, yobaz kişilik, duygusal kişilik, cinsel kişilik ve hatta saldırgan kişilik. Hepsi de neredeyse değişik bireyler şeklinde görünür fakat açıkça tek bir gövde vardır.” (Benlik Yanılsaması)
  • Başkalarını idrak etmek için onları okumamız gerekir. (Evcilleşmiş Beyin)
  • Yaptığımız şeyleri niçin yaptığımızı açıklayan en mühim güdülenimlerden biri, başkalarının hakkımızda ne düşündüğüdür. (Evcilleşmiş Beyin)
  • O denli toplumsal yaratıklarız ki çoğumuz devamlı başkalarının hakkımızda ne düşündüğüne kafa yorarız. Kendimizle ilgili iyi şeyler duyumsamak için en önemlisldir bu kuşkusuz.
    ….
    “Bugünlerde tanınmamak yoksul olmaktan beter” (Evcilleşmiş Beyin)
  • Uyum sağlamak yönündeki toplumsal baskı, topluluk tarafınca kıymet verilmeyi de ihtiva eder, sonuçta başarı, mühim seviyede aslen diğerlerinin ne düşündüğüne bağlı olarak tanımlanır. (Evcilleşmiş Beyin)
  • Evlatları için en iyi olanı yapmak söz konusu olduğunda bir çok aile hiçbir şeyi riske atmaz, bu yüzden bebek beyinlerini geliştirme sektörünün devamlı büyüyeceğini tahmin ediyorum. Keşke insan beyninin teknoloji kökenli bilgiyi değil de insanoğlu arası iletişimden meydana gelen oldukça daha karmaşık fakat bir o denli da tanıdık bilgiyi özümsemek suretiyle evrimleştiğini anlasalardı. (Benlik Yanılsaması)
  • “Zihni , diyelim ki, herhangi bir fikir taşımayan, üstünde hiçbir şey yazmayan beyaz bir kağıt olarak varsayalım. Bu sayfa iyi mi olur da donanır? İnsanın işlek ve sınır tanımaz imgeleminin bu boş sayfayı neredeyse sonsuz çeşitlilikte bir resimle donattığı engin depo nereden geliyor? Us ve bilgiye birlikteliğin tüm bu araç-gereç nereden geliyor? Benim buna yanıtım tek sözcükten ibarettir, DENEYİM. ”
    JOHN LOCKE (Evcilleşmiş Beyin)
  • Gülmeye, bastırdığımız kaygıyı özgür bırakan bir mekanizma olarak gerekseme duyuyor gibiyiz. (Benlik Yanılsaması)
  • Bunun en iyi örneği yaşamına iribaş benzeri bir mahluk olarak süregelen deniz fıskiyesidir. Okyanusta yapışacağı uygun bır kaya arayışıyla yüzen bu canlının hareketlerini düzenleyen yalın bır beyni, hatta “görmek“ için yine yalın bir noktası da vardır ama sonunda kayaya yapıştığında artık ev arayışı sonlanır ve beynini yitirir. Beyin işletimi pahalıdır öyleyse artık gerekmiyorsa ne diye tutasınız ki? (Evcilleşmiş Beyin)
  • “Bilinçli zihin, benlik ya da ruh bir yandaş basındır, başkomutan değil” (Benlik Yanılsaması)
  • Öyleki göründüğü gibi bir kez tercihimizi yapınca kendimizi kararımızı gerekçelendirmeye adıyoruz. (Benlik Yanılsaması)
  • Benlik egemenliği yanılsamasını sürdürmek mevzusunda o denli ısrarcıyız ki sırf haklı olduğumuzu kanıtlamak için siyaha beyaz demeye hazırızdır. (Benlik Yanılsaması)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş