Eğitim

Beşinci Anlaşma – Don Miguel Ruiz Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Beşinci Anlaşma – Don Miguel Ruiz Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Beşinci Anlaşma kimin eseri? Beşinci Anlaşma kitabının yazarı kimdir? Beşinci Anlaşma konusu ve anafikri nedir? Beşinci Anlaşma kitabı ne konu alıyor? Beşinci Anlaşma PDF indirme linki var mı? Beşinci Anlaşma kitabının yazarı Don Miguel Ruiz kimdir? İşte Beşinci Anlaşma kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Don Miguel Ruiz

Çevirmen: Çağlayan Erendağ

Yayın Evi: Ötesi Yayıncılık

İSBN: 9789758363391

Sayfa Sayısı: 184


Beşinci Anlaşma Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ustaca Sevmek Ve Dört Anlaşma

Kitaplarının Yazarı Don Mıguel Ruız’den

Senelerdir, kolay ve derin mesajıyla dünyada milyonlarca insanoğlunun yaşamını etkileyen Dört Anlaşma’dan sonrasında, Beşinci Anlaşma, yeni ve kuvvetli mesajıyla karşınızda…

İlk dört antak kalma yeterince sıkıntılı olduğundan beşinci anlaşmanın sonrasında ele alınması gerekiyordu. Beşinci antak kalma tüm gerçeğinizi, sözler olmaksızın, hakikatin bakış açısından görmektir. Beşinci anlaşmayı uygulamanın sonucu, kendinizi tamamen olduğunuz benzer biçimde, başka herkesi de olduğu benzer biçimde kabul etmektir. Ödülü ise mutluluk ve özgürlüktür. 

Dört Anlaşma, yaşamı gereksiz acılara boğan binlerce anlaşmayı bozmanın yollarını gösteriyordu, Beşinci Anlaşma ise doğarken olmamızla birlikte saf ve sahici olmanın enerjisini, özgürlüğünü keşfetmemizi sağlıyor. 

Dört Anlaşma’da “Kullandığınız Sözcükleri Özenle Seçin, Hiçbir Şeyi Kişisel Algılamayın, Varsayımda Bulunmayın, Daima Yapabildiğinizin En İyisini Yapın” diyen Don Miguel Beşinci Anlaşma’da “şüphe duyarak dinlemeyi” öğretiyor.

Bundan dolayı konuşan, gerçeği, kendi inanç ve anlaşmalarının süzgecinden geçirerek algıladığı şekliyle sunar. Her birimizin hikâyesi, önyargılarımızla, varsayımlarımızla bulanıklaşmış olabilir. O nedenle, işittiklerimizi “hakikat” olarak kabullenmemeli, kuşkucu olmalıyız. 

Beşinci Anlaşma, şüphe duymanın özgürleştirici enerjisini hakkını vererek kullanmayı armağan ediyor. Beşinci Anlaşma, bir tek kendiniz olmakla mutlu ve doyumlu bir hayata kavuşma bilgeliğini armağan ediyor. Beşinci Anlaşma, yüreğinizle dinleyip, yüreğinizle anlamayı armağan ediyor. Şimdi yeni armağanınızı açma zamanı.

(Tanıtım Bülteninden)

 


Beşinci Anlaşma Alıntıları – Sözleri

  • Eğer ıstırap çekiyorsanız, başkası size çektirdiğinden değil, kafanıza hükmeden zor­baya boyun eğdiğiniz içindir.
  • Bu dünyada dolaşıp du­ran milyarlarca ölü insan var fakat öldüklerinden haberleri yok.
  • Eğer birine kızıp ona duygusal zehir yollamak­ta sözü kullanıyorsanız, dışarıdan sanki sözü ona karşı sarf etmişsiniz benzer biçimde görünse de, aslına bakarsak kendinize karşı kullan­mış olmuş olursunuz.
  • Mirasımız sevgidir; coşku­dur; mutluluktur.
  • İnsan yalanı yaratır ve sonrasında yalan insanı denetim eder. Ama er geç gerçek ulaşınca, yalanlar onun varlığında yaşayamaz.
  • Gelin bu dünyada bir fark yaratalım. Kafamız­daki savaşı kazanalım ve dünyayı değiştirelim. Dünyanın tamamının değişmesi ne kadar sürer? İki, üç ya da dört ne­sil mi? Hakikat şu ki, ne kadar süreceği umurumuzda de­ğil. Acelemiz yoksa da, kaybedecek vaktimiz de yok.
    Dünyayı değiştirmekte bana yardım edin.
  • Dünyayı, kendinizi sevmiş olarak, yaşamdan zevk alarak, şahıs­sel dünyanızı bir aden düşü haline getirerek değiştirebi­lirsiniz.
  • Ana babanızı, eşinizi, çocuklarınızı, arkadaşlannızı oldukça iyi tanıdığınızı sanıyordunuz. Gerçek o ki, onların yaşamlarında olup bitenlerden, ne düşündük­lerinden, ne hissettiklerinden, hayallerinden bihabersiniz. Daha da şaşırtıcı olan, kendinizi tanıdığınızı sanmış olma­nız!
  • Asırlar ilkin, insanoğlu dünyanın düz olduğuna inanır­lardı.
  • Mesele aslına bakarsak bilgide değil, bilginin çarpıtılmış bir şekline inanmakta – işte yalan dediğimiz de budur.


Beşinci Anlaşma İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Şimdi yeni armağanımızı açma zamanı: Yazardan okuduğum bu ikinci kitap bir kez daha hakikata iyi mi bakmam icap ettiğini bana sorgulattı. Bu kitaplardan ilkin hayatım nasıldı ? Şimdi ise hayatım iyi mi ? Keşke imkanım olsa da nesil nesil aktarabilsem bu kitapları. Kesinlikle okunması ihtiyaç duyulan kitaplar içinde. Eğer başlarsanız “Dört Anlaşma” ile başlayıp peşinden “Beşinci Anlaşma” ile devam edebilirsiniz. Bu kitabı, bilhassa hayatımın bu belirsiz olan dönemlerinde bana kuşkusuz gelmesiyle oldukça ayrı bir yere yerleştiriyorum. Bazı kitaplar vardır son yaprağını kapatıp rafa koyunca hayatınıza devam edersiniz fakat bir de son yaprağını kapatıp rafa koyduğunuzda hayatınız olan kitaplar vardır ve işte onlar salt hakikattir. Raflarımıza koyduğumuz o kitapların “hakikat nedir?” sorusuna yanıt veren olması ümidiyle.
Ne diyor yazar? Kullandığınız sözcükleri özenle seçin, hiçbir şeyi kişisel algılamayın, varsayımda bulunmayın, daima yapabildiğinizin en iyisini yapın. Kuşku duyarak dinlemeyi öğrenin bu sebeple konuşan şahıs, gerçeği kendi inanç ve anlaşmalarının süzgecinden geçirerek algıladığı şekli ile sunar. Her birimizin hikayesi ön yargılarımızla,varsayımlarımızla bulanıklaşmış olabilir. O nedenle işittiklerimizi “hakikat” olarak kabullenmemeli kuşkucu olmalıyız. Kuşku duymanın özgürleştirici enerjisini hakkını vererek kullanmayı size armağan ediyorum. (Sevgi Yetgin)

Kitapların ruhu olduğuna inanıyorum. Enerjisi de diyebiliriz aslına bakarsak. Bu yüzden kitaplar ile aramda daima isimlendiremediğim bir bağ oluşuyor. Don Miguel Ruiz ile öncelikle Dört Anlaşma kitabıyla tanışmıştım. Bu kitabın bendeki tesirini kelimelerle ifade edemem. Kitabı okurken bende tamamlanmamış olan o ruhu, enerjiyi bu kitabın tamamladığını söyleyebilirim. Bundan dolayı yazar sanki bir kitap yazmamış, beni karşısına alıp bana öğütler veriyor, bana hususi bir mektup göndermiş gibiydi. Durum böyleyken doğal ki Beşinci Anlaşma’yı da okumadan edemezdim.
Kişisel gelişim kitabı demek istemiyorum açıkçası bu sebeple bence kişisel gelişimden oldukça daha fazlası. Farkındalık, kendinizle tanışmanız, dünyayı tanımanız, semboller, varsayımlar, davranışlar… Aslında kitabın kendi kendisini ifade etmiş olduğu şekilde; ‘Bir Toltek Bilgelik Kitabı’. Evet, bir bilgelik kitabı demeyi ben de yeğliyorum. Eğer kitabı okursanız bilgeliğin ne demek bulunduğunu da umuyorum ki anlamış olacaksınız.
Kitapta ilk olarak Dört Anlaşma kitabının üstünden birazcık geçiyor. Zaten bunu yazar girişte de belirtiyor. Daha iyi anlaşılıp uygulanması için bu dört anlaşmayı tekrarlıyor. Ardından beşinci anlaşmayı ve iyi mi uygulayabileceğimizi konu alıyor. Sonunda ise “Dünyayı değiştirmekte bana yardım edin” diyor.
Eğer kendi cennetinizi yaratma düşündeyseniz kesinlikle okumanız ihtiyaç duyulan bir kitap. Aslına bakılırsa bir şarta gerek yok her şekilde kesinlikle okunması ihtiyaç duyulan bir kitap. Okuyalım ki, dünyayı değiştirmekte yardım edebilelim!
•Tavsiyem ilkin Dört Anlaşma’yı okumanız. 🙂 (Büşra.)

Beşinci Anlaşma’nın, yazarın Dört Anlaşma kitabından sonrasında okunması önerilmiş. Zaten kitap, Beşinci Anlaşma ismiyle yayınlandığı için de okura bu şekilde bir sıralama yapma zorunluluğu getiriyor fakat kitabın Dört Anlaşma’nın tekrarından ibaret bulunduğunu düşünüyorum. Kitap, dört anlaşmanın neler olduğuyla başlayıp, uzunca bir genel yine yapmış olup beşinci anlaşmayı ‘kuşkucu ol fakat dinlemeyi de bil’ mottosuyla açıklamış. Sonraki bölümler ise birbirinin tekrarı olan sayfalar olmuş. Dört Anlaşma hakikaten ufuk açıcı, farkındalık yaratan bir kitaptı. Ama bu kitap için aynısını diyemeyeceğim. Dört Anlaşma’nın bunaltan bir tekrarı olmuş yalnızca. (Önay Arda)


Beşinci Anlaşma PDF indirme linki var mı?


Don Miguel Ruiz – Beşinci Anlaşma kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Beşinci Anlaşma PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Don Miguel Ruiz Kimdir?

Don Miguel Ruiz 1952 senesinde dünyaya gelmiştir. Meksika’nın kırsal bir bölgesinde büyümüştür. Don Miguel tıp fakültesinde okudu ve bir cerrah oldu.

Don Miguel Ruiz İspanyolca ve İngilizce bilmektedir. Devamlı konferanslar verir ve ABD’de inzivaya çekilir. 202 yılı Şubat ayında ciddi bir kalp krizi geçirir ve kalbinin bir tek %16’sı çalışır duruma gelir. 9 Ekim 2010 senesinde bir kalp nakli ameliyatı olur.

Yazarın eserleri yeni çağ felsefesine benzemektedir. mutluluğu elde etmek için Antik Toltek öğretileri üstünde durmaktadır. 2014 senesinde Watkins listesinin 100 En Ruhsal Etkili Yaşayan İnsanlar listesine girmiştir.


Don Miguel Ruiz Kitapları – Eserleri

  • Dört Anlaşma
  • Ustaca Sevmek
  • Beşinci Anlaşma
  • Bilginin Sesi
  • Ateş Çemberi
  • Yaşam ve Ölüm
  • Korkunun Ötesi
  • Don Miguel Ruiz’den Özlü Sözler ve Öyküler


Don Miguel Ruiz Alıntıları – Sözleri

  • Teslim olmak her türlü durumda mutlu olmanın bir yoludur. (Korkunun Ötesi)
  • “İnsanlar kelimelerin gücünü dedikodu yapmak ve birbirlerini incitmek için kullanırlar. Kelimelerin yanlış kullanımı duygusal zehir oluşturur ve tüm bu duygusal zehir rüyanın içindedir. Duygusal zehir dünyayı dolaşır ve işte çoğu insanın beslendiği şey budur.” (Ateş Çemberi)
  • Sizi mutlu eden şey öteki insanların size karşı hissettikleri sevgi değil, sizin onlara karşı hissettiğiniz sevgidir. (Bilginin Sesi)
  • Özgürlüğüm benim için en mühim şeydir, kendimi ya da başkalarını yargılayarak onu elimden kaçırmayacağım. (Don Miguel Ruiz’den Özlü Sözler ve Öyküler)
  • Hikayenizi sevgiyle yazmak oldukça kolaydır. Sevgi sizin gerçek doğanızken niçin onu karmaşık ve zor hale getiresiniz ki?
    Gerçek siz olmayarak, sevgiye direnirsiniz; ve sevmeye korkarsınız, bu sebeple en büyük yalanlardan birine, “sevgi incitir” yalanına inanırsınız. Daha ilkin söylediğim benzer biçimde, sevgi incitmez. Sevgi bizlere luk ve zevk verir. Ama siz kendinizi incitmek için sevgiyi bile kullanabilirsiniz. Birisi sizi hakikaten sevebilir, fakat siz kendi yalanlarınızı işitmekte olduğunuzdan o sevgiyi takdir etmezsiniz. “Bu insan benden ne istiyor? O benden yararlanmak istiyor,” kabul edebilirsiniz. Hikayecinin size neler söyleyeceğini kim bilebilir ki? (Bilginin Sesi)
  • Eğer ıstırap çekiyorsanız, başkası size çektirdiğinden değil, kafanıza hükmeden zor­baya boyun eğdiğiniz içindir. (Beşinci Anlaşma)
  • Eğer mutlu olduğumu söylersem, beni anlayabilir­siniz. (Korkunun Ötesi)
  • Asırlar ilkin, insanoğlu dünyanın düz olduğuna inanır­lardı. (Beşinci Anlaşma)
  • Biri onaylamadığınız bir seçim yaptığında tercihine saygı göstermeyi hatırlamalısınız. Cehennemde yaşamayı seçiyorsa sorumlusu siz değilsiniz; bunu o seçmiştir, siz değil. (Don Miguel Ruiz’den Özlü Sözler ve Öyküler)
  • Yaşam oldukça süratli değişmektedir ve siz daima dönüşüm geçirdiğinizi görebilirsiniz, fakat artık değişime direnmediğinizde dönüşüm mevzusunda ustalaşırsınız. Ona direnmek yerine, değişimden yararlanır ve zevk alırsınız. Dönüşümde ustalaşmak daima şimdiki anda yaşamaktır. Yaşam sonsuz bir şimdi’dir, bu sebeple yaşam kuvveti her şeyi şu anda yaratmakta, her şeyi şu anda dönüştürmektedir. (Bilginin Sesi)
  • Mirasımız sevgidir; coşku­dur; mutluluktur. (Beşinci Anlaşma)
  • . Bir insanoğlunun zihnindeki korkular dışarı yansıtıldı­ğında daha da büyür. İçinde bulunduğumuz cemiyet, korku, adaletsizlik ve ceza toplumudur. (Korkunun Ötesi)
  • Ana babanızı, eşinizi, çocuklarınızı, arkadaşlannızı oldukça iyi tanıdığınızı sanıyordunuz. Gerçek o ki, onların yaşamlarında olup bitenlerden, ne düşündük­lerinden, ne hissettiklerinden, hayallerinden bihabersiniz. Daha da şaşırtıcı olan, kendinizi tanıdığınızı sanmış olma­nız! (Beşinci Anlaşma)
  • Eğer hiddet ve üzüntü dolu gözleriniz var ise, gördüğünüz görünüm bozulacaktır. Sevgi dolu gözler her şeyi güzel kılar. (Korkunun Ötesi)
  • Şu anda bir seçime sahipsiniz. Bu bilgiyle ne yapacaksınız? Eğer yalanlara inanmazsanız ne olur? Bir an durup dikkatinizi hislerinize verin, imanınız artık kör olmadığında yaşamınız için tüm olasılıkları hissedin. Eğer imanınızı yalanlardan kurtarırsanız, ıstırabınız biter, yargılarınız biter. Artık
    suçluluk ve utanç duygusuyla, hiddet ve kıskançlıkla yaşamazsınız. Artık, kendiniz dahil, asla kimse için yeterince iyi olma ihtiyacı duymazsınız. Ne olduğunuzu bilmeseniz bile, her neyseniz onu kabul edersiniz. Ve artık bilmeyi umursamazsınız. Bilmek mühim değildir ve bu bilgeliktir. (Bilginin Sesi)
  • Gerçek şu ki, biz büyük bir gizemiz… (Korkunun Ötesi)
  • Bu dünyada dolaşıp du­ran milyarlarca ölü insan var fakat öldüklerinden haberleri yok. (Beşinci Anlaşma)
  • Bir insanoğlunun yaşamını binlerce kayda kıymet an oluşturur fakat sadece pek azına anlamlı denirdi. (Yaşam ve Ölüm)
  • İnsan insanı evcilleştirmek için korkuyu kullanır. Korkumuz, deneyimlediğimiz her haksızlıkla birazcık daha büyür. (Ustaca Sevmek)
  • Ölen şeyin rüyayı gören şahıs değil de rüyanın kendisi bulunduğunu kabullendiğimiz vakit, ölüm de üzerimizdeki enerjisini kaybeder. (Korkunun Ötesi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş