Eğitim

Beyefendiler – Gonçalo M. Tavares Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Beyefendiler – Gonçalo M. Tavares Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Beyefendiler kimin eseri? Beyefendiler kitabının yazarı kimdir? Beyefendiler konusu ve anafikri nedir? Beyefendiler kitabı ne konu alıyor? Beyefendiler PDF indirme linki var mı? Beyefendiler kitabının yazarı Gonçalo M. Tavares kimdir? İşte Beyefendiler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Gonçalo M. Tavares

Çevirmen: İpek Gürsoy Kutluyüksel

Orijinal Adı: O Senhor Valéry e a lógica; O Senhor Henri e a enciclopédia; O Senhor Brecht e o sucesso; O Senhor Juarroz e o pensamento; O Senhor Calvino e o passeio; O Senhor Walser e a floresta.

Yayın Evi: Kırmızı Kedi Yayınları

İSBN: 9786059908009

Sayfa Sayısı: 272


Beyefendiler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Kendine özgü mantığıyla Bay Valéry, ansiklopedi tutkusuyla Bay Henri, kara bir mizahla başarıyı ele alan Bay Brecht, emsalsiz düşünme biçimiyle Bay Juarroz, yürüyüşe çıkmış matrak Bay Calvino ve ormandaki bir tek kendisine ilişkin kulübesinde Bay Walser… Gonçalo M. Tavares’in kaleminden dökülen entelektüel ve şiirsel harikalara Rachel Caiano’nun neşeli desenleri birlikte rol alıyor. Yazının beyefendilerinin mahallesi okurunu bekliyor.

“Gonçalo M. Tavares, hayalgücüne dayalı kurmacanın geçerli bağlarıyla ilişkisini kopararak ve benzersiz bir hayalgücüyle donanmış olarak Portekiz’in edebiyat sahnesine daldı. Tavares büyük bir ustalıkla oldukça hususi bir dil kullanıyor, ve bu hususi dili o şekilde bir uyguluyor ki onun artık bir kriter bulunduğunu söylemek -şimdilerde yeteneklerinin tadını çıkardığımız genç romancıları kesinlikle küçümsemiyorum- abartı sayılmaz; artık tasarı yazında Gonçalo öncesi ve Gonçalo sonrasından söz ediliyor. Sanırım ona sunabileceğim en büyük övgü bu. Bence otuz yıl sonrasında, hatta bir ihtimal daha da ilkin Nobel Ödülü’nü alacaktır, bu bir kehanet fakat sanırım doğru çıkacak. Ancak ödülü aldığında onu kucaklamak için buralarda olamayacağıma üzülüyorum.”

-José Saramago, Defterler-

“Gonçalo M. Tavares mükemmel, portatif bir mahalle yaratmış. Bay Brecht ve arkadaşlarının yaşamış olduğu, yiyip içtiği mahalle, şaşırtıcı özgünlükte bir yapıt.”

-Enrique Vila Matas, El Pais-


Beyefendiler Alıntıları – Sözleri

  • Gerçeği yaşatmanın tek yolu onu çoğaltmaktır.
  • ..benim hilem, daima yas giysileri içinde dolaşmaktır.
    Neşeyi üzerime çekmek için.
  • ..iradem şu anda benden daha sarhoş.
  • ..trenlerin başı dumanlıdır fakat pipo içmezler, zira aceleleri vardır.
  • ..talihsiz insanların aslen şansları yok değil.
    ..onların şansları yanlış zamanda geliyor..
  • “Ona göre, kendine ait düşünceleri olmayan birinin kendine ait bir yaşamı da olamazdı.”
  • “Bütün bir günü ha bire yalan söyleyerek geçirmek mümkündü, ama sadece doğruları söyleyerek geçirmek mümkün değildi. Özel ve toplumsal bütün ilişkiler, hatta uluslararası ilişkiler çökerdi.”
  • Bay Valery’ye bakılırsa, kibirli insanoğlu, kendilerinin yaptıkları işten daha üstün bulunduğunu düşünenlerdi: Bu iş ister garsonluk olsun, ister yazmak yada fotoğraf yapmak.
    Bay Valery şöyleki açıklıyordu:
    “Sokakta, sanki bir iyilik yaparmış yürüyen insanoğlu tanıyorum. Kendimizi işimizden daha büyük görmek tehlikelidir.
  • Sadece kendimleyken kendimi tamam hissetmediğim için, ben olmayan her şeyin beni tamamlayabileceğini düşünüyorum ve bu yüzden onları kendime isterim, dünyadan çalıyorum.
  • Tüm bir günü ha bire yalan söyleyerek geçirmek mümkündü, fakat bir tek doğruları söyleyerek geçirmek mümkün değildi. Hususi ve toplumsal tüm ilişkiler, hatta internasyonal ilişkiler çökerdi.


Beyefendiler İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Farklı Bir Felsefe: Hepimizin beyni ara sıra durur. Düşüncelere iştahımız kaçar. Boş bakışlar ve durgun akıl kaçınılmaz olur. Bu şekilde zamanlarda okunan kitabın tadını almak imkansızdır. Cümleleri okur fakat idrak etmek istemeyiz. Beyin bir tek tarama yapar, hafızaya bir şeyler eklemez. Hissizlik ruhumuzu sarıyor, iri ufaklı bir çok vakaya kayıtsız kalırız. Her insanoğlunun bu durumu toplamak için kendi teknikleri vardır. Müzik dinlemek, film seyretmek, uyumak benzer biçimde sayabildiklerimiz en oldukça tercih edilenlerdir. Bu ruh halinde kitap okumayı pek istemeyiz zira yapacağımız şeyin beynimizi yormuyor olması gereklidir. Ben de çoğumuz benzer biçimde müzik ve filme yönelirim. Bunun yanı sıra canım oldukça kitap okumak istiyor ve kafam oldukça yorgunsa küçük hikayelerden oluşan kitapları yeğlerim. Beyefendiler kitabı da bunlardan biri oldu. Oldukca süre ilkin almış olduğum bu kitabı, kitaplığı karıştırırken buldum. Kıyısından köşesinden birazcık okuyunca başlamaya karar verdim. Hem kafamı yormuyordu hem de değişik bir felsefi dili olduğundan küçük küçük kafamı topluyordum. Kitap günlük hayatta bizim farkına varmadan yaptığımız mühim sandığımız şeylerin önemsiz bulunduğunu değişik diller ile yüze vuruyor. Bazı bölümlerde eğlendirirken bazı bölümlerde oldukça can sıkan olabiliyor. Hayatımızda oldukça küçük şeylerin vazgeçilmezliğini kısaca ‘o olmadan yapamam’ demeyi sorgulatıyor. Mühim olanın önemsizlik bulunduğunu ironik dille konu alıyor. Dar zamanlara sığdırılabilecek güzel bir yapıt. (Erdem Nakıp)


Beyefendiler PDF indirme linki var mı?


Gonçalo M. Tavares – Beyefendiler kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Beyefendiler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Gonçalo M. Tavares Kimdir?

Portekizli yazar Gonçalo M. Tavares 1970 senesinde hayata merhaba dedi. 2001’de piyasaya çıkan ilk kitabını romanlar, şiir kitapları, tiyatro oyunları ve çeşitli anlatılar takip etti. Kudüs romanıyla 2004 senesinde LER/Millenium-BCP Ödülü’nü, 2005’te 35 yaşından genç yazarlar için verilen José Saramago Ödülü’nü, 2007’de Portugal Telecom Ödülü’nü (Brezilya), 2008’de Trieste Uluslararası Ödülü’nü (İtalya) aldı, 2009’da Cevennes Ödülü’nde en iyi Avrupa romanı adayıydı. Aprender a rezar na Era da Técnica kitabıyla 2010 senesinde Fransa’da bugüne dek Salman Rushdie, Elias Canetti, Robert Musil, Orhan Pamuk, John Updike, Philip Roth, Gabriel García Márquez ve Colm Tóibín benzer biçimde isimlere verilmiş En İyi Yabancı Kitap Ödülü’nün sahibi oldu, Femina Étranger ve Médicis ödüllerine de aday yayınlandı, Grand Prix Littéraire du Web Cultura’da Hususi Jüri Ödülü’nü aldı, yapıt son olarak 2013’te Uluslararası IMPAC Dublin Ödülü adayları arasındaydı. O Senhor Kraus e a politica kitabı ile 2011 Avrupa Edebiyat Ödülü’nün Fransa’dan sahibi oldu. Portekiz Yazarlar Cemiyeti’nin En İyi Kurgu Anlatı Ödülü’nü 2010’da Uma Viagem à Índia romanıyla aldı, 2011’de Portekiz Yazarlar Birliği’nin Roman ve Novella branşında Büyük Ödülü’nü kazanmıştır. 2013’te Joseph Walser’in Makinesi romanıyla Hollanda’da Europese Literatuurprijs, ABD’de En İyi Tercüme Roman Ödülü’nün yanı sıra 2015’te Fransa’da Jean-Monnet Avrupa Edebiyatı Ödülü adayları içinde gösterilmiştir. Son aşama üretken bir yazar olan Tavares’in 36 dile çevrilen kitapları 51 ülkede yayımlanmaktadır. Yazar Lizbon’da yaşıyor ve epistemoloji dersleri vermeye devam ediyor.


Gonçalo M. Tavares Kitapları – Eserleri

  • Teknik Çağlarında Dua Etmeyi Öğrenmek
  • Kudüs
  • Beyefendiler
  • Joseph Walser’in Makinesi ve Bir Adam: Klaus Klump


Gonçalo M. Tavares Alıntıları – Sözleri

  • Hasta olmak bir şekilde ıstıraba dayanmanın ya da herhangi bir tanrıya yaklaşmayı arzulamanın şekliydi. (Kudüs)
  • “Ona göre, kendine ait düşünceleri olmayan birinin kendine ait bir yaşamı da olamazdı.” (Beyefendiler)
  • Gerçeği yaşatmanın tek yolu onu çoğaltmaktır. (Beyefendiler)
  • ..benim hilem, daima yas giysileri içinde dolaşmaktır.
    Neşeyi üzerime çekmek için. (Beyefendiler)
  • Deliler, kopyaları olmayan bireylerdi, krallar benzer biçimde; eşi olmayan, yanında kimse olmayan biri. (Teknik Çağlarında Dua Etmeyi Öğrenmek)
  • ..talihsiz insanların aslen şansları yok değil.
    ..onların şansları yanlış zamanda geliyor.. (Beyefendiler)
  • “Altı yaşından ilkin öğrendiğim her şeye inanıyorum. Daha sonrasında bana söylenen her şey yalandır. ” (Kudüs)
  • Zaman, içinden hiçbir şeyin düşmesine izin vermez. Zaman bir poşet değildir. (Joseph Walser’in Makinesi ve Bir Adam: Klaus Klump)
  • Ruh eli bol değildi, madde olmayan eli bol değildi.
    Var olmayanın kaybedecek neyi olabilirdi ki? (Kudüs)
  • Kız çocuk oluşturmak için yetiştirilir, adam çocuk yıkmak için. (Teknik Çağlarında Dua Etmeyi Öğrenmek)
  • Insan tekti, iki değildi, üç değildi, yirmi değildi; birdi.
    Ve bunu hiçbir şey değiştiremezdi, asla. (Teknik Çağlarında Dua Etmeyi Öğrenmek)
  • Pencereler, sevgililer var olduğu ve sevgililer hemen hemen evde olmadığı için vardır. Sevdiğin insan eve döndüğünde pencereler artık var olmaz. (Joseph Walser’in Makinesi ve Bir Adam: Klaus Klump)
  • Minik yaşlardan beri kendini korumuştu.
    Beni kırabilirler, diye düşündüğünü hatırlıyordu. Bu nedenle uzaklaşırdı.
    Sadece ona iyi davranacaklarından güvenilir olduğu süre başkalarına yaklaşırdı. (Kudüs)
  • Büyük bir acı yaşadıktan sonrasında daha da kuvvetli olan birinin karşısına kim çıkabilirdi ki? (Teknik Çağlarında Dua Etmeyi Öğrenmek)
  • Fenalık, akıl yürütmenin bir kategorisidir. Ne doğaüstü bir buluştur ne de yenebilir bitkilerin içine kazınmış özlerden büyür. Fenalık içgüdüsel bir kategoridir, evet, fakat hem de akıl yürütmenin, zekanın bir ürünüdür. (Joseph Walser’in Makinesi ve Bir Adam: Klaus Klump)
  • Şefkat, iki kumaş parçasını birleştirmek için elinde çekiç tutmak gibiydi. (Teknik Çağlarında Dua Etmeyi Öğrenmek)
  • Beyin, yakından bakıldığında ve derinlemesine anlaşıldığında, bir silahın şekline ve işlevine haizdir, hepsi bu. (Teknik Çağlarında Dua Etmeyi Öğrenmek)
  • ..iradem şu anda benden daha sarhoş. (Beyefendiler)
  • ..bir başkasının kafasını idrak etmek için tabip olmak yetmez, aziz ya da bilici olmak gerekir. (Kudüs)
  • Kendim için hareket ediyorum, aynanın karşısında yaşarmış benzer biçimde davranıyorum. Belki bencillik.. (Kudüs)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş