Eğitim

Beyindeki Hayaletler – V. S. Ramachandran Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Beyindeki Hayaletler – V. S. Ramachandran Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Beyindeki Hayaletler kimin eseri? Beyindeki Hayaletler kitabının yazarı kimdir? Beyindeki Hayaletler konusu ve anafikri nedir? Beyindeki Hayaletler kitabı ne konu alıyor? Beyindeki Hayaletler PDF indirme linki var mı? Beyindeki Hayaletler kitabının yazarı V. S. Ramachandran kimdir? İşte Beyindeki Hayaletler kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: V. S. Ramachandran

Yazar: Sandra Blakeslee

Çevirmen: Levent Öztürk

Yayın Evi: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi

İSBN: 9786054238514

Sayfa Sayısı: 326


Beyindeki Hayaletler Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

İki yüzyıldır devam eden araştırmalara karşın, Yüzleri iyi mi tanırız? Niçin ağlarız? Neden güleriz? Neden rüya görürüz? Neden müzik ve sanattan zevk alırız? şeklinde insan zihni mevzusundaki en temel sorulara yanıt veremiyoruz. Fazlaca daha büyük bir sual olan “Bilinç nedir?”in de hâlâ bir yanıtı yok. Ne var ki yeni deneysel yaklaşımlar ve görüntüleme tekniklerinin gelişimiyle beraber insan beynine dair anlayışımız da yavaş yavaş değişmekte. 

Sinirbilimin Sherlock Holmes’u V. S. Ramachandran’ın bu kitabı, birçok nöroloji hastasının gerçek yaşam öykülerinden oluşuyor. Ramachandran; hayalet uzuvlar, gövde imgesi ve benliğin aldatıcı doğasına dair bulgularından bahsetmiş olduğu bu kitabının her bölümünde okuru şaşırtıyor, ve birbirinden garip vakalar üstünden insan doğası ve zihninin bizlerden saklamış olduğu bazı yanlarını aydınlatıyor.

Omzunun üstünden arkaya bakıp da kökeni hakkında sorular soran, bu kılsız ve çocuksu primatta kesinlikle garip bir şey var. Daha da tuhafı, beynin başka beyinlerin iyi mi çalıştığını keşfetmesi değil yalnızca, hem de kendi varlığıyla ilgili sorular da sormasıdır: Ben kimim? Ölümden sonrasında ne oluyor? Zihnimin kökeni beynimdeki sinir hücreleri mi? Eğer buysa, özgür iradenin amacı ne? İşte nörolojiyi büyüleyici meydana getiren, bu soruların -beyin adeta kendini idrak etmek için savaşım etmektedir- emsalsiz ve kendini yineleyen niteliğidir.

(Tanıtım Bülteninden)


Beyindeki Hayaletler Alıntıları – Sözleri

  • Kendini asla bedeninin gölgesiyle yada onun yansımasıyla ya da hayalinde yada rüyanda gördüğün şekliyle tanımlamazsın. Bundan dolayı kendini bu yaşayan gövde ile de tanımlamamalısın.
  • Herhangi bir karar, doğru olma olasılığı olduğu sürece, kararsızlıktan daha iyidir.
  • « Trivers’a bakılırsa, günlük yaşamda yalan söyleme ihtiyacı hissettiğimiz pek oldukça durum vardır – diyelim ki, vergi denetimi esnasında, yasak ilişki yaşarken yada birilerinin duygularını korumak için. Diğer araştırmalar göstermiştir ki, yalancılar oldukça deneyimli ve talimli olmadıkları sürece, derhal devamlı suni bir gülüş, hafifçe kusurlu bir ifade yada başkalarının saptayabileceği bir ses tonuyla kendilerini ele vermektedir.»
  • İmkansız olandan kurtulduğunda, geriye kalan, olasılık dahilinde olmasa bile, doğru olmalı..
  • O yazgı gecesinde babamın spermi bilhassa o yumurtayı döllememiş olsaydı
    var olmayabilirdim ve o vakit evren hangi anlamda var olurdu?
  • « Shakespeare’in de söylediği şeklinde, “Açlığın eşiğindekileri, sırf ziyafet hayalleriyle doyuramazsın.” »
  • Dünya bir tek düşündüğümüzden daha şaşırtıcı ve hayret verici değil; düşünebileceğimizden de daha şaşırtıcı ve hayret verici..
    “J. B. S. Haldane”
  • Dünya mucizelerin yokluğundan değil, merak yokluğundan yok olacaktır.
    J.B.S.HALDANE
  • Tanrı, gülmekten korkan bir seyircinin önünde oynayan bir komedyendir.
    “Friedrich Nietzsche”
  • İnançlarımız için makul gerekçeler dediğimiz şeyler, çoğu zaman içgüdülerimizi haklı çıkarmak için meydana getirilen son aşama mantıksız girişimlerdir.
    “Thomas Henry Huxley”


Beyindeki Hayaletler İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Yine güncel basımı olmayan, eş-dosttan bulunmadığı sürece oldukça zor temin edilebilen, sahafların uç fiyatlara sattığı bir eserle karşı karşıyayız malesef.
Bu kitap nöropsikoloji alanında yazılmış kitaplar dünyasında; çağıl bir müzik mağazasında satılan eski, antika bir Steinway & Sons piyano şeklinde.
Nöropsikoloji alanına giriş yapmak isteyen okurlara etkisi altına alan bir giriş imkanı tanıyacağı şeklinde, bu alanda söz sahibi okurlar da birçok garip olay ve detayla karşılacaklardır diye umuyorum.
Aynı zamanda kitap, seneler ilkin yazılmasına karşın günümüzde bu alanda yazılmış birçok kitabından daha kapsamlı ve daha anlaşılabilir bir dile haiz fikrimce. Okurken niş bir ilim bahçesinden garip ve kaliteli data çiçekleri kopardığınızı hissedeceksiniz. Bilhassa de meraklıları.
Kitap 12 bölümden oluşuyor. Ramachandran çalışmalarını bir tek yüzeyel analizlerle değil hem de anatomik ve fizyolojik bilgilerle de detaylandırmış ve okuru sıkmayacak düzeyde tutmuş. Tabiki yer yer görsellerle de destekleyerek.
Renk sineztezisinin fizyolojisinden, düşsel uzuv ağrılarında kullanılan ayna terapisine kadar ilginizi çekecek bilim dünyası tarafınca tam anlaşılmayan birçok bilimsel gizeme şahit olacaksınız. Az okunan sadece oldukça kıymetli olan bu kitabı her insana tavsiye ederek iyi okumalar arzuluyorum.. (Buğra Doğan)

Beyindeki Hayaletler devletimizde 2008 yılından itibaren yayınlanmaya başlamış olsa da aslına bakarsak 21 yıl ilkin yazılmış bir kitap. Baktığınız vakit söz konusu sinirbilimsel gelişmeler olduğunda 1 yıl bile oldukça uzun bir vakit. O nedenle kısmen eski sayılabilecek bu kitabın size pek de bir şey katmayacağını düşünebilirsiniz. Ama sinirbilimle yakından ilgileniyorsanız ve günümüzün popüler kitaplarını bitirdiyseniz bu kitaba bir talih verebilirsiniz. Bu sebeple VS. Ramachandran bir araştırmacı olarak sinirbilim dünyasında oldukça mühim bir figürdür ve vakalara perspektif devamlı oldukça değişik olmuştur. Bilhassa “hayalet uzuv” mevzusunda yapmış olduğu emekleri ve yazıları oldukça ilgi çekicidir. (Serkan Karaismailoğlu)

Beyin,kişilik,zihin şeklinde kavramlar devamlı ilgi çekici konulardır;fakat piyasada o denli ucuz ve kof kitap var ki, kitabın gösterim evinin rasyonelliğine saygınlık ederek aldım.Ve sonuçta beni hayal kırıklığına uğratmadı. Belki de bilgili sayılabilecek olan bir durum var ise en karışık durumları bile karşıdakinin düzeyine bakılırsa anlatabilmesiyse eğer yazar kesinlikle bilgili diyeceksiniz. Branşdışı okumalar yapanlar için tahayyül etmekte zorlanabileceğiniz durumları oldukça yalın ve anlaşılır yazmış. (daral_1988)


Beyindeki Hayaletler PDF indirme linki var mı?


V. S. Ramachandran – Beyindeki Hayaletler kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Beyindeki Hayaletler PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı V. S. Ramachandran Kimdir?

Prof. Vilayanur Subramanian Ramachandran, 1951 senesinde Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletinde hayata merhaba dedi. Bir diplomatın oğlu olduğundan gençlik yıllarının büyük bölümünü Hindistan’ın ve Asya’nın değişik bölgelerinde geçirdi. 1974’te Madras’taki Stanley Medical College’da tıp eğitimi almasının arkasından 1978’de Cambridge Trinity College’da doktorasını tamamladı. Doktora sonrası eğitimini Oxford Üniversitesi’nin Psikoloji Kısmı’nde yapmış oldu ve 1983’te girmiş olduğu San Diego’daki California Üniversitesi’nde 1998’den beri öğretim üyesi olarak iş koşturmacasındadır. Aynı üniversitenin Beyin ve Biliş Merkezi’nin yöneticisidir.


V. S. Ramachandran Kitapları – Eserleri

  • Beyindeki Hayaletler
  • Öykücü Beyin


V. S. Ramachandran Alıntıları – Sözleri

  • « Trivers’a bakılırsa, günlük yaşamda yalan söyleme ihtiyacı hissettiğimiz pek oldukça durum vardır – diyelim ki, vergi denetimi esnasında, yasak ilişki yaşarken yada birilerinin duygularını korumak için. Diğer araştırmalar göstermiştir ki, yalancılar oldukça deneyimli ve talimli olmadıkları sürece, derhal devamlı suni bir gülüş, hafifçe kusurlu bir ifade yada başkalarının saptayabileceği bir ses tonuyla kendilerini ele vermektedir.» (Beyindeki Hayaletler)
  • İnançlarımız için makul gerekçeler dediğimiz şeyler, çoğu zaman içgüdülerimizi haklı çıkarmak için meydana getirilen son aşama mantıksız girişimlerdir.
    “Thomas Henry Huxley” (Beyindeki Hayaletler)
  • Oldukça dar bir görüş açısı vardı. Deyim yerindeyse ağaca bakarken ormanı göremiyordu. (Öykücü Beyin)
  • « Shakespeare’in de söylediği şeklinde, “Açlığın eşiğindekileri, sırf ziyafet hayalleriyle doyuramazsın.” » (Beyindeki Hayaletler)
  • Herhangi bir karar, doğru olma olasılığı olduğu sürece, kararsızlıktan daha iyidir. (Beyindeki Hayaletler)
  • İmkansız olandan kurtulduğunda, geriye kalan, olasılık dahilinde olmasa bile, doğru olmalı.. (Beyindeki Hayaletler)
  • Beyin her türü noksanliktan nefret eder ve bunlardan kurtulmak icin kimi zaman en saçma , en akıl almaz yanilgilara sığınır (Öykücü Beyin)
  • Dünya mucizelerin yokluğundan değil, merak yokluğundan yok olacaktır.
    J.B.S.HALDANE (Beyindeki Hayaletler)
  • Tanrı, gülmekten korkan bir seyircinin önünde oynayan bir komedyendir.
    “Friedrich Nietzsche” (Beyindeki Hayaletler)
  • …bir zamanlar Francis Crick’in söylediği şeklinde, “Tanrı bir hackerdır, mühendis değil.” (Öykücü Beyin)
  • Dünya bir tek düşündüğümüzden daha şaşırtıcı ve hayret verici değil; düşünebileceğimizden de daha şaşırtıcı ve hayret verici..
    “J. B. S. Haldane” (Beyindeki Hayaletler)
  • Algı, duyusal verilere duyulan eylemsiz bir tepki olmaktan ziyade, dünya hakkında fikrimizin etkin bir halde biçimlenmesidir. (Öykücü Beyin)
  • Kendini asla bedeninin gölgesiyle yada onun yansımasıyla ya da hayalinde yada rüyanda gördüğün şekliyle tanımlamazsın. Bundan dolayı kendini bu yaşayan gövde ile de tanımlamamalısın. (Beyindeki Hayaletler)
  • O yazgı gecesinde babamın spermi bilhassa o yumurtayı döllememiş olsaydı
    var olmayabilirdim ve o vakit evren hangi anlamda var olurdu? (Beyindeki Hayaletler)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş