Eğitim

Takıntılarla Başa Çıkma – David A. Clark Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Takıntılarla Başa Çıkma – David A. Clark Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Takıntılarla Başa Çıkma kimin eseri? Takıntılarla Başa Çıkma kitabının yazarı kimdir? Takıntılarla Başa Çıkma konusu ve anafikri nedir? Takıntılarla Başa Çıkma kitabı ne konu alıyor? Takıntılarla Başa Çıkma PDF indirme linki var mı? Takıntılarla Başa Çıkma kitabının yazarı David A. Clark kimdir? İşte Takıntılarla Başa Çıkma kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Christine Purdon

Yazar: David A. Clark

Çevirmen: Pınar İşçen

Orijinal Adı: Overcoming Obsessive Thoughts: How to Gain Control of Your OCD

Yayın Evi: Psikonet Yayınları

İSBN: 9789759893767

Sayfa Sayısı: 192


Takıntılarla Başa Çıkma Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“…OKB üstüne yazılmış en iyi kitaplardan biri”

 -Robert L. Leah-

 Tekrarlayan eylemlerinizi ve zorla zihninize giren düşüncelerinizi tanımayı ve bunlarla başetmeyi, istenmeyen düşüncelerle ilgili korkularınızdan kurtulmayı, kaygılarınızı azaltmayı, takıntılı düşünmeyle ilgili duygusal rahatlama yolları bulmayı öğrenebilirsiniz.

 Takıntılı düşünceleri yönetmede tesiri kanıtlanmış teknikler

 hepimizin bazen sıradışı düşünceleri olur. Mesela, gözümüzün önüne şu şekilde bir görüntü gelir; akan trafikte arabamızı aniden ters bir yöne doğru sürebiliriz ya da akşam yemeği hazırlamakta kullandığımız bıçağı alıp sevdiğimiz birine zarar vermek için kullanabiliriz. Birçoğumuz, bu tür düşünceleri asla önemsemez, fakat bazılarımızın zihni devamlı bunlarla meşgul olur. Ya bir kazaya sebep olursam? Ya bakımını üstlendiğim birine zarar verirsem?

Sertlik içeren, hoş olmayan, dine saygısızlık içeren düşüncelerden ne kadar deneseniz de kurtulamıyorsanız, bu kitap size destek olabilir. Bu tür takıntılı düşünceler, obsesif-kompulsif bozukluğun (OKB) emareleri olabilir. OKB tanısı almışsanız ya da tanı almamış olsanız da bu tür düşünceleriniz var ise, bu kitaptaki güvenli ve etkili teknikler yeniden huzura kavuşmanız için size destek olabilirler.

 Takıntılı düşünceleri yönetme süreciniz, takıntılı düşüncelerin niçin ısrar eden olduklarını ve bu düşünceleri tedavi etmek için profesyonellerin kullandıkları yolları keşfetmekle adım atar. Kendi takıntılı düşüncelerinize anlam vermeyi de öğrenirsiniz – bu düşünceleri neyin tetiklediğini ve bu düşüncelerle başa çıkmak için halihazırda ne yaptığınızı. Ardından, kitap sizi, takıntılı düşüncelerinizi yönetmenize yarayacak ve bu düşüncelerin yaşam kaliteniz üstündeki negatif etkilerini sınırlayacak bir takım güvenli ve kontrollü yüzleşme egzersizine doğru yönlendirecektir.


Takıntılarla Başa Çıkma Alıntıları – Sözleri

  • …kişiler bir düşünceyi ne kadar denetim etmeye çalışırlarsa denetim etmekte o denli fazla zorlanırlar.
  • Kaygılarınızı ve korkularınızı yok saymaktansa bilincinde olmak oldukça daha iyidir.
  • Emin olmak için kanıt aramak kuşkuyu kamçılamaktadır
  • Cesaretin yalnız bir şeyden korkmamak olmadığını bilmeniz önemlidir; cesaret hem de bir şeyden korkmak fakat onunla bir halde yüzleşmektir.
  • Takıntının üstesinden gelmenin kilit noktası, onun denetim edilmesi gerektiği inancını yok etmektir. Yani, ana nokta takıntının zararsız bulunduğunu anlamaya başlamaktır.
  • Kesinlik arayışı, imanı baltalayabilir.
  • Takıntılı belirtilerin muhteviyatında kültürün bir tesiri vardır. Mesela, dini eğitim ve uygulamaların yasalar ve kültürel normlar ile belirlendiği ülkelerde, daha yüksek düzeyde dinsel takıntılara rastlanma eğilimi vardır.
  • Dine kendinizi adamanız, ruhani yaşamınızın ya da hayatınızın öteki alanlarını geliştirmek yerine bozuyorsa sınırı aşmış anlama gelir.
  • “Kötü” düşüncelerin “kötü” davranışlara eşit bulunduğunu düşünüyorsanız, dini ya da etik değerlerinize her türlü fikir, imge ya da dürtünün ahlaksız ya da günah olduğu sonucunu çıkarma ihtimaliniz vardır.
  • Ahlakınız, düşüncelerinizden daha fazlasıdır.
  • Kelime olarak “takıntı” çoğu zaman bir tutku , coşku ya da bir şeyle meşgul olma (bir hobi, meşhur biri ya da sevgiliyle meşgul olma, “düşünceleri saplantı haline getirmiş “ ya da “sevgilisini saplantı haline getirmiş” şeklinde ) olarak algılanır. Bu kitapta kullanacağımız haliyle bu kelime; tutku, meşgul olma ya da coşkuyla ilintili değildir. Aksine, takıntılar, istenmeyen, hoş karşılanmayan, kişinin kontrolü haricinde yeniden eden ve hoş olmayan mevzular hakkında düşüncelerdir.
  • Kişi takıntıyı bastırmak için be kadar oldukça çaba gösterirse takıntı o denli acele günyüzüne çıkar.
  • Düşüncelerinin eyleme geçip ansızın eyleme dönüşeceğinden kaygı ederler.
  • Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; herhangi bir düşünceden kurtulma çabaları, kişileri o düşünceyi ima eden şeylere daha duyarlı duruma getiriyor ve fikir kontrolündeki kaçınılmaz başarısızlıklar kişileri daha da mutsuz duruma sokuyor.
  • Emin olmak için kanıt aramak kuşkuyu kamçılamaktadır.


Takıntılarla Başa Çıkma İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Bir psikolog olarak kitabı başarı göstermiş buldum açıkçası.( https://expectokitabum.blogspot.com/2020/10/takintilarla-basa-cikma-uzuun-zamandr.html?m=1#more ) burada da anlattığım şeklinde .:)Örnekleri, açıklamaları, rahatsızlığın süreçteki ilerleyişini,yüzleştirmenin önemini gerekirse bazı disiplinlerin birarada çalışmalarını oldukça güzel anlatmış 🙂 (Ümran)

Her insanoğlunun takıntısı vardır. Bunlardan bazıları temizlik ,bazıları bakışım, bazıları dini vs. bu bu şekilde uzar gider. Ama biz bir çok obsesyonlarımızı basit gördüğümüz için önemsizleştiririz.Bundan dolayı aslolan takıntılar , bizim için mühim ve mesele olan yerde başlıyormuş. Kitapta da tam olarak bundan bahsetmiş..
Mesela;
Şefkat dolu bir anne olmasına karşın, çocuğuna zarar verme düşüncesi,
ya da
pedofili olmadıgı halde, parkta oynayan evlatları görmüş olduğu vakit kendinden kuşku duyan erişkin biri ,
ya da dini bir ritüeli onlarca kere tekrarlama şeklinde…
OKB psikoterapi ve ilaçla beraber tedavi edilmek zorunda olan ruhsal bir problemdir.
Ve bu kitap şüphesiz ki, Obsesif Kompulsif Bozukluk için yazılmış en iyi kitaplardan biri. (cemresbookshelf)

Psikolojiye duyduğum ilgi ve merak neticesinde “psikonet” yayınlarının hepsini sırayla okuma aşkına büründüm diyebilirim.
Eserde genel itibariyle insanların çeşitli takıntılarından bahsediliyor. Bu takıntıları aşmada ne biçim yol ve yöntemler uygulanıyor bu tarz şeyleri bölüm bölüm ödevler vererek devam ediyorlar. Benim herhangi bir takıntım olmadığı için direk okudum kitabı sadece eğer herhangi bir mevzuda takıntılarınız var ise kitap her bölümde 1 hafta kendini izle, şunları yap bu tarz şeyleri yap şeklinde ödevler verecektir.
Takıntılarınız düzgüsel mi ? Aklınızdan geçenlerden kaçıyor musunuz ? Diğer insanlara bakılırsa kendinizi iyi mi görüyor ve değerlendiriyorsunuz vb. şeklinde bilgiler barındırıyor.
İnsanlar hangi takıntılara takılıp kalıyor ve kaçmak isterken nerelerde takılı kalıyorlar bu tarz şeyleri görme ve öğrenme şansı ediniyor insan.
Kitabın yazarları alanında (OKB) mevzusunda uzman kişiler. Psikonet yayınlarını bu anlamda sorunları olan kişilerin takip edip okumalarını öneriyorum. (Ufuk Demiray)


Takıntılarla Başa Çıkma PDF indirme linki var mı?


David A. Clark – Takıntılarla Başa Çıkma kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Takıntılarla Başa Çıkma PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı David A. Clark Kimdir?


David A. Clark Kitapları – Eserleri

  • Takıntılarla Başa Çıkma


David A. Clark Alıntıları – Sözleri

  • Kelime olarak “takıntı” çoğu zaman bir tutku , coşku ya da bir şeyle meşgul olma (bir hobi, meşhur biri ya da sevgiliyle meşgul olma, “düşünceleri saplantı haline getirmiş “ ya da “sevgilisini saplantı haline getirmiş” şeklinde ) olarak algılanır. Bu kitapta kullanacağımız haliyle bu kelime; tutku, meşgul olma ya da coşkuyla ilintili değildir. Aksine, takıntılar, istenmeyen, hoş karşılanmayan, kişinin kontrolü haricinde yeniden eden ve hoş olmayan mevzular hakkında düşüncelerdir. (Takıntılarla Başa Çıkma)
  • Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; herhangi bir düşünceden kurtulma çabaları, kişileri o düşünceyi ima eden şeylere daha duyarlı duruma getiriyor ve fikir kontrolündeki kaçınılmaz başarısızlıklar kişileri daha da mutsuz duruma sokuyor. (Takıntılarla Başa Çıkma)
  • Dine kendinizi adamanız, ruhani yaşamınızın ya da hayatınızın öteki alanlarını geliştirmek yerine bozuyorsa sınırı aşmış anlama gelir. (Takıntılarla Başa Çıkma)
  • “Kötü” düşüncelerin “kötü” davranışlara eşit bulunduğunu düşünüyorsanız, dini ya da etik değerlerinize her türlü fikir, imge ya da dürtünün ahlaksız ya da günah olduğu sonucunu çıkarma ihtimaliniz vardır. (Takıntılarla Başa Çıkma)
  • Emin olmak için kanıt aramak kuşkuyu kamçılamaktadır (Takıntılarla Başa Çıkma)
  • …kişiler bir düşünceyi ne kadar denetim etmeye çalışırlarsa denetim etmekte o denli fazla zorlanırlar. (Takıntılarla Başa Çıkma)
  • Takıntının üstesinden gelmenin kilit noktası, onun denetim edilmesi gerektiği inancını yok etmektir. Yani, ana nokta takıntının zararsız bulunduğunu anlamaya başlamaktır. (Takıntılarla Başa Çıkma)
  • Cesaretin yalnız bir şeyden korkmamak olmadığını bilmeniz önemlidir; cesaret hem de bir şeyden korkmak fakat onunla bir halde yüzleşmektir. (Takıntılarla Başa Çıkma)
  • Takıntılı belirtilerin muhteviyatında kültürün bir tesiri vardır. Mesela, dini eğitim ve uygulamaların yasalar ve kültürel normlar ile belirlendiği ülkelerde, daha yüksek düzeyde dinsel takıntılara rastlanma eğilimi vardır. (Takıntılarla Başa Çıkma)
  • Düşüncelerinin eyleme geçip ansızın eyleme dönüşeceğinden kaygı ederler. (Takıntılarla Başa Çıkma)
  • Kişi takıntıyı bastırmak için be kadar oldukça çaba gösterirse takıntı o denli acele günyüzüne çıkar. (Takıntılarla Başa Çıkma)
  • Kaygılarınızı ve korkularınızı yok saymaktansa bilincinde olmak oldukça daha iyidir. (Takıntılarla Başa Çıkma)
  • Kesinlik arayışı, imanı baltalayabilir. (Takıntılarla Başa Çıkma)
  • Emin olmak için kanıt aramak kuşkuyu kamçılamaktadır. (Takıntılarla Başa Çıkma)
  • Ahlakınız, düşüncelerinizden daha fazlasıdır. (Takıntılarla Başa Çıkma)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş