Eğitim

Bilge Kan – Flannery O’Connor Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bilge Kan – Flannery O’Connor Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bilge Kan kimin eseri? Bilge Kan kitabının yazarı kimdir? Bilge Kan konusu ve anafikri nedir? Bilge Kan kitabı ne konu alıyor? Bilge Kan PDF indirme linki var mı? Bilge Kan kitabının yazarı Flannery O’Connor kimdir? İşte Bilge Kan kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Flannery O’Connor

Çevirmen: Fatma Aylin Sağtür

Orijinal Adı: Wise Blood

Yayın Evi: Can Yayınları

İSBN: 9789755105826

Sayfa Sayısı: 183


Bilge Kan Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Flnnery O’Connor, Cenup Amerika edebiyatının en yaratıcı, en yetenekli yazarlarından biri. İlk romanı olan Bilge Kan’da, koyu bir katolik olarak yetiştirilen Hazel Motes’un öyküsü anlatılıyor. On sekiz yaşlarındayken, yaşamış olduğu vadiden koparılıp askere alınan delikanlı, kendisini İkinci Dünya Savaşı’nın içinde bulur. Yaralı olarak yurduna, Tennessee’ye döndüğünde artık bir nihilisttir. Kendini toplumdan soyutlar. Bir dinibütün olarak yetişen Hazel’in içinde artık bir din karşıtlığı gelişmiştir. Kendisine verilen din kitaplarını sükunet içinde yırtıp atar, kafasında yalnızca bir tek şey vardır: kendi anti-kilisesini, İsa’sız Kilise’yi bulmak; toplumun dinselliğine karşı kişisel, ruhsal bir savaşıma girmek. Umarsızlık içindeki Hazel, sonunda kendi dinini bulur. Bulmasıyla beraber bu muhteşem roman da kendi karanlık sonuna yaklaşır. Yazar’ın deyişiyle : ‘Bilge Kan, kendi iradesi haricinde Hristiyan olmuş birinin gülünç romanı, fakat işte bundan dolayı de fazlaca ciddi bir roman. Bundan dolayı işe yarar tüm gülünç romanlar, yaşama ve ölüme ilişkin olmalıdır.’ Otuz dokuz yaşlarındayken ölen bu kuvvetli yazarla beraber Cenup Amerika edebiyatı, en yetenekli uygar temsilcilerinden birini de yitirmiş oldu.


Bilge Kan Alıntıları – Sözleri

  • Hayatın hayhuyu içinde vakit öyleki bir geçiyordu ki insan hâlâ genç mi yoksa çoktan yaşlanmış mı bulunduğunu anlayamıyordu bile.
  • Gören de kanın bizimkinden bilge sanır, dedi, fakat ne gezer. Benim kanım bilge aslolan. Seninki değil. Benimki.
  • Dostlarım, dedi adam: “…İnsanın yapayalnız olması iyi mi bir şeydir, bilir misiniz?”
    Biri, “Sırtından bıçaklayacak dostu olmasından…” diye bağırmaya başladı.
  • Çeşit çeşit hakikat bulunduğunu söylüyorum ben, sizin hakikatiniz size, bir başkasının hakikati ona, fakat hepsinin altında yegâne bir gerçek yatmakta, o da hakikat diye bir şeyin olmadığı dedi bağırarak.
  • “Geldiğin yer gitmiştir, gideceğini sandığın yer asla orada değildir ve bulunduğun yer, ondan uzaklaşmadıkça hiçbir işe yaramaz. Olman ihtiyaç duyulan yer nerede? Yer yok. Senin haricinde hiçbir şey sana yer veremez. Sahip olduğun tek yer şu anda kendinde.”
  • Anlamadığınız ya da uygun bulmadığınız hiçbir şeye inanmak zorunda değilsiniz. Anlamıyorsanız, doğru değildir, işte o denli.


Bilge Kan İncelemesi – Kişisel Yorumlar

DİPÇE :
Bilge Kan Cenup Gotiği türünün kült eserleri içinde sayıldığı için okumayı tercih ettiğim bir yapıt oldu. Bu eserde gotik kelimesi bildiğimiz korku uyandıran grotesk mekan ve karakterlerin haricinde;
ferdin kendi içindeki karanlık yanı, cemiyet dışına taşınmışlığı üstüne kuruludur.
Amerika’nın cenup cephesine, halkın kültürel yapısı ve ırkların ayrıştırılması üstünden bakınca da o lanetli mekanların ve hayaletlerin yaşattığı dehşet duygusunun ötesinde bir gotik motif yakalarız : Dışlanmışlık.
Nitekim Bilge Kan’ın gotik mekanları da; hayaletler ve ucubeler değil, cemiyet dışına itilmiş bireylere ev sahipliği yapar.Bu bireylerin daha fazlaca kendi ruhlarındaki karanlıkla ilgilenen yazar, görünürde akıp giden bir öykü anlatsa da okuru o ürkünç hastalıklı duygularda tökezletir.
Hazel Motes, güneyin dindar ailelerinden birinde yaşamış, büyükbabası vaiz olduğundan de günah ve yaşam içinde sert bir anlayışa maruz kalmıştır.O şekilde ki bu durum fizyolojik özelliklerine de yansımıştır.Onu ilk kez görenlerin ‘ vaiz misin?’ sorusu bu işlenmişliğe vurgu yapar.
Hazel kısa süreliğine askere gideceğini düşünürken orduda 4 yıl kalır ve bu süre içinde bu mukaddes görevden beklediği kutsiyeti bulamadan ayrılır.
Yaşadıklarından dolayı üstüne sinen İsa öğretilerinden hastalık duymaya adım atar. Dedesinin sesi: İsa günahkarlar yüzünden öldü onlar için onlarca kere da ölebilir yankısı Hazel’in ruhunda travmalar yaratır.
Askerlik dönüşü ailesinin evine uğrar, fakat ev harabeye dönmüş ve ailesinden kimse kalmamıştır. Yazar mekandaki yalnızlık ile insandaki yalnızlaşmanın köklü tohumunu burada atar. Bu kısım hakikaten etkileyicidir ve ferdin savruluşunda da etkin bir unsurdur.
Bundan sonrasında Hazel’in mekanı da çevresi de hızla değişmiş olur öteki dışlanmış itici karakterler hayatına girer.
Kör numarası icra eden vaiz Hawsk ve kızı, düşük bir bayan, maymunlara hayranlık duyan akıl hastası Enoch…
Enoch mevzuyu esnetmek ve gülmece katmak suretiyle konumlandırılmış bir karakterdir.
Ayrıca kendisi de koyu Katolik olan yazarın kör numarası icra eden vaiz ironisi de eserde  kuvvetli bir tesir yaratır.
Hazel’in kendi dinini kurması ve İsasız Kilise öğretisi yürekli bir irdelemedir. Hazel, cennetten kovulmadıklarını, öyleki bir yer olmadığını  dolayısıyla kefaret ödenmesi gerekmediğini gezgin bir vaiz olarak anlatır.
Bunun yanı sıra dönerek dolaşıp, İsa’ya sıkı sıkı bağlı kör vaizin çevresinde bulur kendini.
Körlük motifi kitaba yön veren bir sözcüktür, kör olmak, kör olmayı seçmek, gerçeğe kör olmak ya da kör iken birçok gerçeği görmek üstünden bir cereyana tutuluyor okur.
Bunun haricinde birçok önerme de yakalayabilirsiniz. İçimizde kök salan duygulardan ve inançlardan sıyrılmanın mümkün olmadığı ya da tahriplerinin yüksek olduğu yönünde bir hedefe de çekilebilirsiniz.
Hazel’in sorguları,  sorgularken uzaklaşması ve yabancılaşmasıyla soğuk bir rüzgar yapıt. Derken ilkin kendi çevresine sonrasında da kendi içine ve duygularına hissizleşmesiyle de o soğuk rüzgarın yerini hazin bir hava alır, bu beklenen bir durum olsa da hüzün hep daha yaralayıcıdır.
Dolambaçlı ve kasvetli atmosferine karşın  akıcı çekici bir üslup yakalamış yazar.Ben öteki eserlerini  okumak isterim fakat bu eserin her insana hitap etmeyeceğini düşünüyorum.
Mutlu pazarlar, esen kalınca. (Gncokuyor)

Hazel Motes askerlik hizmetini icra eden erlerden yalnızca biriydi. Görevini yere getirdi ve talih eseri hayatta kalanlardan oldu.
Şimdi memleketine dönme zamanı. İsa’nın onlar için öldüğüne inanmaktan başka bir şey yapmayanların yanına.
Ama Motes aynı Motes değil. Ölümle ve adaletin yokluğuyla yüzleşen biri.
İnancını yitiren biri..
.
Bilge Kan Flannery O’Connor ile tanışma kitabım. Büyüleyici bir tanışmaydı bu.
İlk sayfalar bir tren yolculuğu ile başladı, karakterleri tanımaya çalıştım, kabul etmeliyim ki sayfalar ilerledikçe neler döndüğünü anlamakta zorlandım.
Ve ana karakterimiz çözülmeye başladı. Kutsal değerleri didik didik eleştiren, Amerika’nın o parlak ambalajının altına sıkışıp kalanları yuvalarından çıkaran bir metin okudum sonrasında.
O’Connor’un metaforlarından, görünmeyeni görünür kılmasından, inanç-inançsızlık ve delilik üçgeninin sınırlarının belirsizliğini yansıtmasından fazlaca etkilendim. İyi ki birden elime gelmiş bu kitap, iyi ki fazla ötelemeden okumuşum.
.
Emre Ağanoğlu çevirisi, Beste Doğan kapak tasarımıyla –
  (Hülya Oluşturulan)

Amerikan Gotiği’nin mühim yazarlarından olan Flannery O’connor ile tanışma kitabım oldu #bilgekan . Yazarın ilk kitabı ek olarak. Katı Hristiyan kurallarıyla yetişmiş bir karakter olan Hazel Motes’in askere çağırılıp görevi bittikten sonrasında gazi ve ateist olarak dönmesini konu alıyor. İnancı değişmiş, düşünceleri değişmiş, yalnız ve öfkeli bir kişilik. Farklı kişiliklerle yolları kesişip onların ardı sıra sürüklenen, kendi dinini kurma amacıyla çıkmış olduğu bu yolda toplumdan da soyutlanmıştır. Gotik unsurlarının kasvetini, karanlığını, tekinsizliğini mütevazi bir üslupla anlatırken, toplumun bazı mevzulara duyarsızlaşmasını da ironik bir üslupla anlatmıştır. Gotik edebiyat türünde fazlaca okumadım fakat bu kitapla bir de şunu öğrendim, gotik yalnız hayaletler, periler, şatolar değilmiş, Cenup Gotiği muhteviyatında garip ve toplumdan dışlanmış karakterler, huzursuz mekanlar, korkuturken güldüren vakaları barındıran bir tür.
Biraz derinlikli bir roman olmakla beraber akıcı bir kitaptı. Edebiyatta gotik türünü seviyorsanız bunu da fazlaca seveceksiniz. (Cigdem)


Bilge Kan PDF indirme linki var mı?


Flannery O’Connor – Bilge Kan kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Bilge Kan PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Flannery O’Connor Kimdir?

Flannery O’Connor (tam adı Mary Flannery O’Connor, d. 25 Mart 1925, Savannah, Georgia – ö. 3 Ağustos 1964, Baldwin County,Georgia), ABD’li romancı, kısa öykü ve yazı yazarı. Babası benzer biçimde lupus sebebiyle, 1964’te öldü.

Amerikan edebiyatının mühim seslerinden olan O’Connor, 2 roman ve 31 kısa öykü ile sayısız eleştiri kaleme aldı. Güneyli bir yazar olarak, genelikle “Güneyli gotik” türde eserler verdi, bölgesel unsurlara yer verdi ve “grotesk karakterler” yarattığı söylendi. Ancak, kendisi bu fikre katılmaz. Eserleri çoğu zaman güneyde ve etik açıdan sorunlu karakterler çevresinde geçer; ırk konusu ise, alttan alta işlenir. En belirgin özelliklerinden biri, okura fazlaca sonrasında nasıl biteceğini evvelinde sezdirmesidir. Her eserini rahatsız edici ve ironik bir halde sonlandırır; onları adeta bu şekilde “işaretler.”


Flannery O’Connor Kitapları – Eserleri

  • A Good Man Is Hard to Find and Other Stories
  • Bilge Kan
  • Her Çıkışın Bir İnişi Vardır
  • Zorbaların Elinde
  • Ormanın Tam İçinden
  • The Letters of Flannery O’Connor and Caroline Gordon
  • A Prayer Journal
  • The Complete Stories


Flannery O’Connor Alıntıları – Sözleri

  • .
    Birfazlaca insanı seviyorum, hiçbirini anlamıyorum.
    … (A Prayer Journal)
  • .
    Bu gün ve bu saatte eğitim denebilecek her şeye sahibim fakat buna aldanmıyorum.
    … (A Prayer Journal)
  • .
    Onun hakkında, kalbine inebilmek için neredeyse fazlaca fazla şey hissediyorum. O benim için bir tür üzüntü.
    … (A Prayer Journal)
  • .
    Bir gözüm kısılmış halde hepsini bir lütuf olarak kabul edebilirim.
    … (A Prayer Journal)
  • …”Galiba karın kendini dine fazlaca kaptırdi,” demişti Bay Greenleaf’e 1keresinde kibarca.
    “Hiç1şeyde ölçüyü kaçırmamak lazım, değil mi fakat?”… (Her Çıkışın Bir İnişi Vardır)
  • .
    Çocukluğunu atlatan herhangi biri, yaşam hakkında ona yaşamının geri kalanını yaşatacak kadar data sahibidir.
    … (The Complete Stories)
  • …günün 1inde seni kurtaracağım. İyiler kazanacak sonuçta.”
    “Iyilikleri yalancıktansa kazanamazlar,” dedi oğlan,
    “hele haksızsalar, dürüst değilseler, asla.”… (Her Çıkışın Bir İnişi Vardır)
  • İnanmak evlatların lanetidir. (Zorbaların Elinde)
  • …”Elinde 1şey var ise,” dedi,
    “ona itina göstermen lazım.”… (Her Çıkışın Bir İnişi Vardır)
  • .
    Tüm insan doğası lütfa şiddetle direnir bundan dolayı lütuf bizi değiştirir ve değişiklik acı vericidir.
    … (A Prayer Journal)
  • “Geldiğin yer gitmiştir, gideceğini sandığın yer asla orada değildir ve bulunduğun yer, ondan uzaklaşmadıkça hiçbir işe yaramaz. Olman ihtiyaç duyulan yer nerede? Yer yok. Senin haricinde hiçbir şey sana yer veremez. Sahip olduğun tek yer şu anda kendinde.” (Bilge Kan)
  • “Şu hayatta hakikaten zevkli olan tek bir şey yok.” (A Good Man Is Hard to Find and Other Stories)
  • .
    Tecrübesiz mahkumiyet sertlik yaratır.
    . (The Letters of Flannery O’Connor and Caroline Gordon)
  • Yalnızca oku (A Good Man Is Hard to Find and Other Stories)
  • Hayatın hayhuyu içinde vakit öyleki bir geçiyordu ki insan hâlâ genç mi yoksa çoktan yaşlanmış mı bulunduğunu anlayamıyordu bile. (Bilge Kan)
  • …Talep etmediğin 1şeyi almayı iyi mi umut edebilirsin??? (Her Çıkışın Bir İnişi Vardır)
  • …gelin görün ki kalbi her şeye karşın inatla atmayı sürdürüyordu. (A Good Man Is Hard to Find and Other Stories)
  • …Bencillik haricinde her kusur hoşgörüyle karşılanabilirdi… (Her Çıkışın Bir İnişi Vardır)
  • .
    İnanç gelir ve gider. Görünmez bir okyanusun gelgitleri benzer biçimde yükselir ve düşer.
    İnancın sonsuza kadar seninle kalacağını düşünmek küstahlıksa, inançsızlığın da sonsuza kadar kalacağını düşünmek küstahlık olur.
    … (A Prayer Journal)
  • “Geçmiş ile gelecek onun için aynı şeydi, biri unutulmuştu, diğeri de hatırlanmıyordu…” (A Good Man Is Hard to Find and Other Stories)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş