Eğitim

Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar – Lao Tzu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar – Lao Tzu Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar kimin eseri? Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar kitabının yazarı kimdir? Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar konusu ve anafikri nedir? Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar kitabı ne konu alıyor? Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar PDF indirme linki var mı? Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar kitabının yazarı Lao Tzu kimdir? İşte Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Lao Tzu

Editör: Hasret Küskü

Derleyen: Melda Kamhi Kosif

Yayın Evi: Destek Yayınları

İSBN: 9786053119173

Sayfa Sayısı: 88


Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Bir testi yaparsın çamurdan, içindeki boşluktur onu yararlı kılan.”

2500 yıl ilkin yazıya döktüğü Tao Te Ching ile Taoizm’in mukaddes kitabını yaratan Lao Tzu, Doğu bilgeliğini gizemli satırlarla kalbimize fısıldamıştır. Yaşamın düzeninin oluş ve bozuluştan ibaret bulunduğunu, hakikatin görünende değil görünmeyende gizlendiğini söyleyen Lao Tzu zıtlıklardan doğan uyuma dikkat çeker. Arzulardan sıyrılarak gerçek yolu bulmayı, teslimiyeti, alçakgönüllülüğü, varoluşun ve tabiat ananın özünü esrarengiz bir üslupla özetleyen Lao Tzu, günümüzde de insanlığa esin olmaya devam ediyor.


Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar Alıntıları – Sözleri

  • “Birisi tarafınca delice sevilmek size güç verir, birisini delice sevmek ise cesaret.”
  • “Değiştiremeyeceğimiz geçmiş ya da daha var olmamış bir gelecek için kaygılanmanın bizlere getireceği olumsuzluktan başka hiçbir şey değildir.”
  • “Gökten altın yağsa insanoğlunun arzuları doyurulamaz. İsteğin ufak bir zevk verdiğini ve aslına bakarsak acıya niçin bulunduğunu bilen şahıs, bilge kişidir.”
  • *
    “… zihnimizi meşgul eden her fikir hücrelerimizin gıda deposudur. ”
    *
  • “Gelecek telaşı ardında anın farkındalığından uzaklaştıkça birbirimize yabancılaşıyor, ötekileştirdiğimiz aslen kendimizken yalnız bir yaşamın mahkumu oluyoruz. Su şeklinde yumuşak, naturel akışında, dirençsiz, anda yol almak gerekirken prangalarla kendimize bağladığımız korkularımız bizi yoldan alıkoymaktan başka hiçbir işe yaramıyor. “
  • Beyin daha çözemediğimiz kuvvete haiz inanılmaz bir mekanizmadır. Yaratılmış en üst düzey bilgisayardır. Eğer çevredeki pozitif yönde etkenlere odaklanmayıp mütemadiyen olumsuzu görüp onunla zihninizi meşgul ederseniz bir süre sonrasında yaşam tüm olumsuzlukları ile sizi çevreler.
  • “Dünyada hiçbir şey su kadar yumuşak ve ince değildir fakat büyük kayalar şeklinde sert ve durağan şeyleri sudan daha iyi hiçbir şey kıramaz ve parçalayamaz.”
  • Her ruh kendi özünün arayışında olmasına karşın aynayı kendine çevirip, kendi ruhunun derinliklerine inip, aslı ile tanışmaktan da bir o denli korkuyor. Aslen kendi suretinin birer yansıması olan öteki insanları çözmeye emek vererek,sadece bir taraftan da egolarını sarsmadan, tüm gerçekliği ötekileştirerek isimlendirip işin içinden çıkmaya çalışıyorlar.
  • “Bilge şahıs su gibidir, su ki, beslerken dört bir yönü, yarışmaz, tartışmaz şunu bunu. Kibirsiz akar, seçmeden sağı solu, bu yüzdendir ki, Yol’a uyumludur yolu.”
  • “Değiştiremeyeceğiniz geçmiş ya da daha var olmamış bir gelecek için kaygılanmanın bizlere getirceği olumsuzluktan başka hiçbir şey değildir.”


Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar İncelemesi – Kişisel Yorumlar

yazar/i10562 ‘nun düşüncelerini ele alan kişisel gelişim tarzında bir kitap. Güncel yaşamdaki birçok ayrıntıya ve vakaya dair insanoğlunun tutumunu değiştirmesi için güzel bir kaynak.
İnsanların sorunlarının, yüzyıllar geçse de temelde aynı problemden kaynaklanmasını net görebileceğimiz ve düşünürlerin o zamanlarda yaptıkları yorumların, verdikleri tavsiyelerin günümüzde hâlâ geçerli bulunduğunu kavrayabileceğimiz güzel bir yapıt olmuş. (melike)

Kitaba tek kelime ile ba-yil-dim.Her satiri ilaç şeklinde geldi. Ülkece fazlaca zor zamanlardan geçiyoruz. Kadın cinayetleri, orman yangınları, korona vs. İnsanın kimi zaman gündemin tesirinde kalıp morali bozuluyor ve içinden bir şey yapası gelmiyor. İşte bu kitap öyleki güzel ki her satırın altı çizilebilir 88 sayfanın tümü burada alıntı olarak paylaşılabilir. Kesinlikle bu kitabı okuyun. İnsanlık nereye gidiyor, ben nereye gidiyorum, hedefim nedir, neleri doğru yapıyorum neleri yanlış yapıyorum, neleri doğru hissediyorum neleri yanlış hissediyorum, içimdeki bu sıkıntının sebebi nedir, vs insana her şeyi fazlaca güzel bir şekilde açıklıyor ve umitlerinizi yeniden yeşeriyor. Hani bir derdiniz olur sıkıntınızı atmak istersiniz çevrede sizi anlayacak kimse olmadığını düşünürsünüz. İşte bu kitap her şeyi siz anlatmadan anlatacaklarınızı tahmin edip size yol gösteriyor. Fazlaca teşekkür ederim Emeği geçen her insana… 🙂 (Fatma Tulumcu)

Lao Tzu’nun kaleme almış olduğu Tao Te Ching (Yol ve Erdem), doğanın döngüsünü, evreni, tüm canlı ve cansız nesnelerin birliğini, eylemsizlik sonucunda uyumla varoluşunu dile getiren bir başyapıttır. Taoizm’in kurucusu Çinli felsefeci Lao Tzu’ nun 2500 yıl önce kaleme aldığı varsayılan, incilden sonrasında en çok yabancı dile çevrilen eserdir. Çoğu insan için bir dünya görüşüdür bu felsefe. Taoizm’in kurucusunun hikayesi de masallardan oluşan bir mit havasındadır. Her ne kadar yer yer uygulanması zor olsada, en azından okunması bile insanı rahatlatan, düşündüren bir kitap. Bu kitabı bizimle tanıştıran yazar meldakamhikosif e teşekkür ederim. Felsefe türü kitapları sevenlere tavsiyemdir. #okuyun
Yaptığın işte sabırlı olursan her ne iş yaparsan yap tamamlarsın.
Başkalarını çözmek kuvvettir, kendini çözmek ise gerçek güçtür.
Dünyada hiçbir şey su kadar yumuşak ve ince değildir fakat büyük kayalar şeklinde sert ve durağan şeyleri sudan daha iyi hiçbir şey kıramaz ve parçalayamaz.
️️️
#binlercekilometrelikbiryolculukbiletekbiradımlabaşlar #bloghemsire #meldakamhikosif #laotzu #felsefeserisi #destekyayınları destektayinlari #felsefeklübü #felsefiksözler #felsefenotları (bloghemsire)


Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar PDF indirme linki var mı?


Lao Tzu – Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar kitabı için internette en fazlaca meydana getirilen aramalardan birisi de Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Lao Tzu Kimdir?

Lao Zi, (Çince 老子,okunuşu Laotsı). Kimi kaynaklarda adı Lao Tsu, Lao Tse, Laotze yada Laozi)olarak da geçer. Lao Çince ‘yaşlı’, Zi da ‘hoca’, ‘bilge’ anlamına gelir. Tao Te Ching kitabının yazarı bilge Laozidir.Taoizmin kurucusu kabul edilen, mühim bir Çin filozofudur.

Laozi Çin efsanelerine bakılırsa milattan ilkin 6. yüzyılda Chǔ Devletinin Ku ilinde (Kǔ Xiàn), kısaca günümüzdeki Henan eyaletinin Lùyì nahiyesinde dünyaya gelmiştir. Akademisyenler ise, Çin’in Yüz Fikir Okulu ve Savaşan Beylikler Süreci olan MÖ 4. yüzyılda yaşamış olabileceğini söylerler. Hakkında pek fazlaca efsaneleşmiş vardır. Bir rivayete bakılırsa Zhou Hanedanlığının imparatorluk kütüphanesinde arşivciydi; 80 yaşına ulaştığında insanların naturel güzelliklerin ve iyiliğin yolundan gitmemesinden yorulmuş ve üzülmüş olarak Çin’i terk etti. Hangu sınır kapısından geçerken muhafız Yin Xi, Laozi’dan gitmeden ilkin öğretilerini kaleme almasını istedi ve o da Tao Te Ching kitabını yazdı. Bazılarına bakılırsa ise Laozi Çin’in efsanevi sarı imparatoru Huang-di’ydi. Başka bir görüşe bakılırsa ise Tao Te Ching hepsi de Laozi takma adını kullanan değişik yazarın yazıya döktüğü metinlerden oluşur.

Çin’in meşhur tarihçilerinden Sima Qian MÖ 100 senesinde yazdığı Shiji (şı-ci) adlı eserinde Laozi’nın biyografisini şu şekilde yazmiştir: ‘‘Lao-Tzu Chou devletinin Ku mıntıkasında Li-hsiangg’da Chü-jen köyünde dünyaya gelmiştir. Kendi adı Erh, aile adı Li, müstear adı Tan’dır. Chou sülalesi imparatorluğunun tarihçisi ve kütüphane muhafızıdır.” Buna bakılırsa onun aslolan adı Li Tan (Lao-Tan)’dır. Lao-Tzu, ona verilmiş bir lakaptır; ‘‘İhtiyar Bilge’’ anlamına gelir.

Çin sözlü geleneğinde MÖ 604 diye malum doğum yılı, Shiji’de kayıtlı değildir. Bu, tarihin daha sonraları belirlendiğini göstermektedir. Bununla birlikte bu belge onun yaşadığını gösteren en iyi kanıt olarak kabul edilmektedir.

Mitolojiye bakılırsa, Laozi’nın anası nurdan hamile kalmış, 80 yıl sonrasında ak saçlı, ak sakallı bir çocuk doğurmuş. İşte Laozi, kısaca yaşlanmış çocuk lakabı buradan gelmektedir. Bu efsaneleşmiş daha ileriye götürülerek doğum zamanı MÖ 1321 yılına kadar çıkarılmış ve mukaddes bir şahıs olarak gösterilmiştir. O süre Lao-chun adını almıştır. Bazı araştırmacılara bakılırsa, bu şeklinde uydurma hikâyelerin bir çok Budizm’den sonrasında Budist hikâyelerine rağbet için yazılmıştır.


Lao Tzu Kitapları – Eserleri

  • Tao Te Ching
  • Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar
  • Bilinmeyen Öğretiler
  • Yol ve Erdem Öğretileri
  • Daosizm
  • Dao De Jing – Yol ve Erdem Kitabı
  • Yüce Aklın Erdemi
  • Tao Te Ching
  • Tao Te Ching
  • Çek-Çek


Lao Tzu Alıntıları – Sözleri

  • “En yüce iyilik suya benzer.”
    ———–
    (Çevirmenin yorumundan):
    Daocu Wu Wei terimi ile Budacı “Orta Yol” ya da “Sunyata”, “Boşluk” kavramları aynıdır ya da en azından birbirlerine fazlaca benzerler. Wu Wei’yi idrak etmek için suya baktığımızda bu ilkeyi suyun hareketinde fazlaca güzel görürüz. Su, hareketini planlamaz. Arazide iyi mi bir yol izlemesi icap ettiğini öncesinden düşünmez. Suyun izleyeceği yol topografya tarafınca belirlenir. Eğer eğim var ise akar, çukur var ise doldurur. Hareket etmesi gerekirse hareket eder ve durması gerekiyorsa durur. Bununla beraber gerçek anlamda asla durmaz. Eğer bir çukuru doldurursa yerin altına akar ya da buğu olur uçar. Bir kaba koyarsanız onun şeklini alır fakat kendinin bir şekli yoktur.(…)Daocu bilgeler kendilerine suyu örnek alırlar. (Dao De Jing – Yol ve Erdem Kitabı)
  • Hardan gəldiyini xatırla,
    Müdrikliyin canı budur. (Daosizm)
  • İnsan ne kadar fazlaca bilirse hükmedilmesi o denli zor olur. Bu nedenledir ki; eğitilerek hükmetmek isyan getirir, bilgisiz bırakarak hükmetmek mutluluk. (Yol ve Erdem Öğretileri)
  • Bir tüm olmak istiyorsan ilkin parçalan. (Tao Te Ching)
  • “Hərəkətsizlik hər hansı hərəkət üçün mənbədir. Əgər qərarsızlığının səni hərəkət etdirməsinə icazə verirsənsə, kimliyinlə əlaqəni itirmiş olursan”. (Daosizm)
  • “Dünyayı ele geçirme tutkusu
    Dünyayı elden geçirme tutkusu
    Denenmiştir yenilgiye mahkûmdur…” (Yol ve Erdem Öğretileri)
  • Mutluluklar azalıyor.
    Neden? (Bilinmeyen Öğretiler)
  • “İnsanları bilen akıllıdır
    Kendini bilen bilge.” (Yol ve Erdem Öğretileri)
  • Fırsatı ve çıkarı bir kenara bırakırsan
    Ortada ne hırsız kalır ne de hain
    Yalınlık göster, sadeliği benimse
    Bencilliği azalt, arzularını frenle (Tao Te Ching)
  • Karanlık karanlıktan tüm anlamaların başından doğar. (Tao Te Ching)
  • Uygarlık, naturel düzenin bozulması anlamına geldiğinden, her toplumsal düzeltim, aslına bakarsak uzak geçmişe bir dönüştür ve başlangıçtaki bozulmamışlığa ulaşmak amacındadır. (Yüce Aklın Erdemi)
  • Tanrı, size istediğiniz insanları değil,ihtiyacınız olan insanları verir. O şekilde ki bu insanoğlu size yardım edecek, sizi incitecek, size acı verecek, sizi terk edecek, sizi sevecek ve olmanız ihtiyaç duyulan insan olabilmenizi elde edecektir. (Yol ve Erdem Öğretileri)
  • “Bilge şahıs su gibidir, su ki, beslerken dört bir yönü, yarışmaz, tartışmaz şunu bunu. Kibirsiz akar, seçmeden sağı solu, bu yüzdendir ki, Yol’a uyumludur yolu.” (Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar)
  • “Başqalarını tanımaq ağıl əlamətidir, özünü tanımaq – müdriklik”. (Daosizm)
  • “Gelecek telaşı ardında anın farkındalığından uzaklaştıkça birbirimize yabancılaşıyor, ötekileştirdiğimiz aslen kendimizken yalnız bir yaşamın mahkumu oluyoruz. Su şeklinde yumuşak, naturel akışında, dirençsiz, anda yol almak gerekirken prangalarla kendimize bağladığımız korkularımız bizi yoldan alıkoymaktan başka hiçbir işe yaramıyor. ” (Binlerce Kilometrelik Bir Yolculuk Bile Tek Bir Adımla Başlar)
  • Başkaları keyifli
    Sanki yaşadıkları bir bahar festivali
    Ben ilgisiz ve duygusuzum
    Henüz gülmeyi öğrenmemiş bir bebek şeklinde. (Tao Te Ching)
  • İnsanlar bir şeyi güzel olarak görünce
    Çirkinlik doğan olur. (Tao Te Ching)
  • Ordunun olduğu yerde sorun türer.
    Savaşların sonu daima yoksulluktur. (Bilinmeyen Öğretiler)
  • The more prohibitions you have,
    the less virtuous people will be.
    The more weapons you have,
    the less secure people will be.
    The more subsidies you have,
    the less self-reliant people will be. (Tao Te Ching)
  • İlk adımla adım atar bin fersahlık seyahat. (Tao Te Ching)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş