Eğitim

Bir Çay Daha Lütfen – Katharine Branning Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bir Çay Daha Lütfen – Katharine Branning Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bir Çay Daha Lütfen kimin eseri? Bir Çay Daha Lütfen kitabının yazarı kimdir? Bir Çay Daha Lütfen konusu ve anafikri nedir? Bir Çay Daha Lütfen kitabı ne konu alıyor? Bir Çay Daha Lütfen PDF indirme linki var mı? Bir Çay Daha Lütfen kitabının yazarı Katharine Branning kimdir? İşte Bir Çay Daha Lütfen kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Katharine Branning

Çevirmen: Ali Çavuşoğlu

Orijinal Adı: Yes, I Would Love Another Glass of Tea

Yayın Evi: Kaynak Kültür Yayınları

İSBN: 9789944125994

Sayfa Sayısı: 392


Bir Çay Daha Lütfen Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

“Ayrılırken arkamdan seslenen insanlar, yolculuğumun su gibi akıp gitmesi için bir dua olmak üzere arkamdan su döken kadınlar oldu. Otobüslere bindiğimde çiçekler, hediyeler sunuldu. Benim kendi ailem bana bu şekilde bir sevgi ve ilgi göstermedi, ya seninki Lady Mary?”

Yukarıdaki sözler ve elinizdeki eserde okuyacağınız daha nice samimi ifade bir-iki günlük gezinsel seyahatten geriye kalan geçici hatıraların bakiyesi değil. Otuz yılı aşkın süredir ülkemizi, bilhassa de Anadolumuzu karış karış harmanlayan Amerikalı bir çağdaş vakit seyyahının, Katharine Branning’in, bizlere ve ülkemize tuttuğu aynadan mektuplara dökülmüş dostane akisler… 18. Yüzyılda vatanımızda yaşamış olan İngiliz sefirinin eşi Lady Montagu’nün ailesine ve dostlarına yazdığı ve o dönem Türkiye’sini resmeden yirmi beş mektubuna karşılık Branning, günümüz Türkiye’sine dair enfes gözlemlerin yer almış olduğu mektuplarıyla Lady Montagu’yle üç çağ sonrasında hasbihal ediyor. Katherine’nin aralıklarla gidip geldiği 30 senelik Türkiye serüveni Fransa’da derste görmüş olduğu bir Gök Medrese slaytıyla başlıyor. Türkiye’de darbe şeklinde büyük toplumsal vakalara da tanık olmakla beraber Branning insana eğiliyor ve Türk insanının bir ihtimal kendisinin bile bilincinde olmadığı birçok yerinde tespitte bulunuyor. Lady Montagu’ye hitaben yazılan bu keyifli mektuplar aslen Türkiye halkına hitap ediyor. Bizi bir dostun gözüyle kendimize dışarıdan bakmaya çağrı ediyor.


Bir Çay Daha Lütfen Alıntıları – Sözleri

  • Türk çayı, patates cipsi gibidir, devamlı içmek istersiniz.Çayın yapılışı, karmaşık hem de sadedir, tıpkı Türk insanı şeklinde.Şekere karıştırırken, olabildiğince gürültü çıkartırsınız.Bir bardak çay, Türkiye’yi temsil eder.Siyah ya da yeşil değildir, kırmızıdır.Tıpkı Türk bayrağı şeklinde. Türk çayı sıcaktır, Anadolu topraklarını ısıtan güneş şeklinde.Türkiye’de ‘kahvaltı hazır’ demezler, ‘çay demlendi’ derler.Berraktır, tıpkı Türk insanının yüzü şeklinde.Çay bu ülkenin ulusal senfonisidir.Türk çayı, dost canlısıdır, yalnız içilmez.
  • Modern vakit seyyahı Amerikalı Katharine Branning’in 30 senelik Türkiye serüveni Fransa’da derste görmüş olduğu Sivas- Gök Medrese slaytıyla adım atar ve günümüz Türkiye’sini resmeden mektuplarla devam eder. Ülkenin karanlık yıllarından bugünlere gelinceye değin tanıklık eden seyyahın gözlemleri son aşama garip.
  • “Türk çayının acelesi yoktur; yoğun bir günün ortasında asude ve dingin bir iklime çağırır insanı. Türkiye’ye gittiğinizde öğreneceğiniz ilk ifadelerden biri ‘Sorun Yok’tur. Yavaş yeme hareketinin önemli bir unsurudur çay. Bu yaz Türkiye’de çayı gereğinden biraz daha uzun içtiğim için birisi tarafından hafifçe azarlandım.”
  • “Türk çayı, arkadaş canlısıdır. O, hiçbir zaman yalnız içilmez. İlla ki, yanınızda biri olmalıdır. Eğer bir Türk sizinle arkadaş olmak istiyorsa ilk teklif edeceği şeydir çay… Türkler yalnız, tek başlarına iş yapmazlar. Başkalarıyla birlikte olmayı severler. Geniş düzlüklerde aileleri ve hayvanlarıyla sıcak ilişki geliştirebilmiş ataları gibi hayatı başkalarıyla paylaşılarak değerli kılınan bir şey olarak görürler.”
    ️️️️️️️️️
  • “Türk çayı için ‘tavşankanı’ derler. Siyah ya da yeşil değildir, kırmızıdır. Tıpkı, her vatansever Türk’ün damarlarından akan kan gibi… Tıpkı, göklerde gururla dalgalanan bayrakları gibi… Eşsiz güzellikte olan halılarındaki kırmızı yün gibi… Tıpkı, ilkbaharda açan ateş kırmızısı laleler gibi kendisine çok benzeyen bu çay bardağına yansır. Türk çayı sıcaktır; Anadolu topraklarını ısıtan güneş gibi… İçinizi ısıtan coşkulu Türk müzikleri gibi… Yemekleri, şehirleri, spor takımları, Türklerin hayatlarının her anındaki yaşama sevinci gibi… Türk çayı demlenir. Bir Türk sallama çayı, çay saymaz. “
  • Amerikalı hikâye yazarı Katharine Branning, Türkiye’yi yazdığı kitabının tanıtımında Türk çayını öyle anlattı ki, dinleyenler, “Türk çayını hiç kimse böyle anlatamadı” demekten kendini alamadı.
  • “Türk çayı, dost canlısıdır. O, hiçbir vakit yalnız içilmez. İlla ki, yanınızda biri olmalıdır. Eğer bir Türk sizinle dost olmak istiyorsa ilk teklif edeceği şeydir çay…
  • Türk olmak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak anlamına gelir ve bir etnik kimlikten oldukça bir ulusu temsil eder; vatandaşları Osmanlı İmparatorluğunun, Atatürk’ün düşüncelerinin ve Batı’nın geleneklerinin mirasçısıdırlar.
  • Türkler her mevsimin tadını çıkarırlar; laleler yaşama luğu ve yeni doğuşun sembolleridir. Laleler bu günde her yerde görülmektedir… Ya içilen binlerce bardak çay? Elbette çay da laleyi çağrıştıran minik bardaklarda sunulur.
  • Her yudum daha büyük getirisi olan bir yatırım jestidir. Yudumlar her şeyi bir otel kaydının denetim edilme hızından, bir parkta yeşillikten keyif alma yavaşlığına indirir


Bir Çay Daha Lütfen İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Sohbet Kitabı: Ilk olarak kitabın baskısı yok. Seneler ilkin Sanat Tarihi dersinden seçmeli der alırken Prof. Dr. Osman Eravşar önermişti. Merak edip sahaftan almıştım. Bir seyahatname tadında fakat seneler ilkin elçi eşi olarak Türkiyeye gelmiş Lady Montagu’nun anılarına yanıt verilmişcesine yazılmış. Kitabın yazarı Amerikalı Sanat Tarihçisi. Türkiye aşığı ki kitabını okuyunca görmüş olacaksınız. Şimdiden iyi okumalar. (instagrama atarım şiir kitabıdır felan diye düşünmeyin.) (Gülsüm Özdemir)


Bir Çay Daha Lütfen PDF indirme linki var mı?


Katharine Branning – Bir Çay Daha Lütfen kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Bir Çay Daha Lütfen PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Katharine Branning Kimdir?


Katharine Branning Kitapları – Eserleri

  • Bir Çay Daha Lütfen
  • Ay Sultan


Katharine Branning Alıntıları – Sözleri

  • “Türk çayının acelesi yoktur; yoğun bir günün ortasında asude ve dingin bir iklime çağırır insanı. Türkiye’ye gittiğinizde öğreneceğiniz ilk ifadelerden biri ‘Sorun Yok’tur. Yavaş yeme hareketinin önemli bir unsurudur çay. Bu yaz Türkiye’de çayı gereğinden biraz daha uzun içtiğim için birisi tarafından hafifçe azarlandım.” (Bir Çay Daha Lütfen)
  • “Türk çayı için ‘tavşankanı’ derler. Siyah ya da yeşil değildir, kırmızıdır. Tıpkı, her vatansever Türk’ün damarlarından akan kan gibi… Tıpkı, göklerde gururla dalgalanan bayrakları gibi… Eşsiz güzellikte olan halılarındaki kırmızı yün gibi… Tıpkı, ilkbaharda açan ateş kırmızısı laleler gibi kendisine çok benzeyen bu çay bardağına yansır. Türk çayı sıcaktır; Anadolu topraklarını ısıtan güneş gibi… İçinizi ısıtan coşkulu Türk müzikleri gibi… Yemekleri, şehirleri, spor takımları, Türklerin hayatlarının her anındaki yaşama sevinci gibi… Türk çayı demlenir. Bir Türk sallama çayı, çay saymaz. ” (Bir Çay Daha Lütfen)
  • Türk olmak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak anlamına gelir ve bir etnik kimlikten çok bir ulusu temsil eder; vatandaşları Osmanlı İmparatorluğunun, Atatürk’ün düşüncelerinin ve Batı’nın geleneklerinin mirasçısıdırlar. (Bir Çay Daha Lütfen)
  • “Türk çayı, arkadaş canlısıdır. O, hiçbir zaman yalnız içilmez. İlla ki, yanınızda biri olmalıdır. Eğer bir Türk sizinle arkadaş olmak istiyorsa ilk teklif edeceği şeydir çay… (Bir Çay Daha Lütfen)
  • İnancım bana, gerçek olmayanın gerçekten daha güçlü olduğunu öğretti; çünkü hiçbir şey, hayal edilenebilenden daha mükemmel değildir. (Ay Sultan)
  • Amerikalı hikâye yazarı Katharine Branning, Türkiye’yi yazdığı kitabının tanıtımında Türk çayını öyle anlattı ki, dinleyenler, “Türk çayını hiç kimse böyle anlatamadı” demekten kendini alamadı. (Bir Çay Daha Lütfen)
  • İnancım bana, gerçek olmayanın hakkaten daha kuvvetli bulunduğunu öğretti; zira hiçbir şey, hayal edilenebilenden daha muhteşem değildir. (Ay Sultan)
  • Türkler her mevsimin tadını çıkarırlar; laleler yaşama luğu ve yeni doğuşun sembolleridir. Laleler bu günde her yerde görülmektedir… Ya içilen binlerce bardak çay? Elbette çay da laleyi çağrıştıran minik bardaklarda sunulur. (Bir Çay Daha Lütfen)
  • Her yudum daha büyük getirisi olan bir yatırım jestidir. Yudumlar her şeyi bir otel kaydının denetim edilme hızından, bir parkta yeşillikten keyif alma yavaşlığına indirir (Bir Çay Daha Lütfen)
  • Modern vakit seyyahı Amerikalı Katharine Branning’in 30 senelik Türkiye serüveni Fransa’da derste görmüş olduğu Sivas- Gök Medrese slaytıyla adım atar ve günümüz Türkiye’sini resmeden mektuplarla devam eder. Ülkenin karanlık yıllarından bugünlere gelinceye değin tanıklık eden seyyahın gözlemleri son aşama garip. (Bir Çay Daha Lütfen)
  • Türk çayı, patates cipsi gibidir, devamlı içmek istersiniz.Çayın yapılışı, karmaşık hem de sadedir, tıpkı Türk insanı şeklinde.Şekere karıştırırken, olabildiğince gürültü çıkartırsınız.Bir bardak çay, Türkiye’yi temsil eder.Siyah ya da yeşil değildir, kırmızıdır.Tıpkı Türk bayrağı şeklinde. Türk çayı sıcaktır, Anadolu topraklarını ısıtan güneş şeklinde.Türkiye’de ‘kahvaltı hazır’ demezler, ‘çay demlendi’ derler.Berraktır, tıpkı Türk insanının yüzü şeklinde.Çay bu ülkenin ulusal senfonisidir.Türk çayı, dost canlısıdır, yalnız içilmez. (Bir Çay Daha Lütfen)
  • “Türk çayı, arkadaş canlısıdır. O, hiçbir zaman yalnız içilmez. İlla ki, yanınızda biri olmalıdır. Eğer bir Türk sizinle arkadaş olmak istiyorsa ilk teklif edeceği şeydir çay… Türkler yalnız, tek başlarına iş yapmazlar. Başkalarıyla birlikte olmayı severler. Geniş düzlüklerde aileleri ve hayvanlarıyla sıcak ilişki geliştirebilmiş ataları gibi hayatı başkalarıyla paylaşılarak değerli kılınan bir şey olarak görürler.”
    ️️️️️️️️️ (Bir Çay Daha Lütfen)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş