Eğitim

Bir Dahinin Güncesi – Salvador Dalí Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bir Dahinin Güncesi – Salvador Dalí Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bir Dahinin Güncesi kimin eseri? Bir Dahinin Güncesi kitabının yazarı kimdir? Bir Dahinin Güncesi konusu ve anafikri nedir? Bir Dahinin Güncesi kitabı ne konu alıyor? Bir Dahinin Güncesi PDF indirme linki var mı? Bir Dahinin Güncesi kitabının yazarı Salvador Dalí kimdir? İşte Bir Dahinin Güncesi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Salvador Dalí

Çevirmen: Semih Aközlü

Yayın Evi: İmge Yayınları

İSBN: 978975331492

Sayfa Sayısı: 247


Bir Dahinin Güncesi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ilkin Gala ve ben, Sonra ben, Sonra ötekiler, Gala ve ben.

“Bir deliyle aramdaki tek fark, benim deli olmamamdır” diyen bir insanın öyküsü bu kitapta anlatılan. Bu kitap bir dahinin günlük yaşamının, uykusunun, sindirim sisteminin, çoşkularının, kendinden geçişlerinin yaşamının ve ölümünün öteki tüm insanlarınkinden değişik bulunduğunu kanıtlayacaktır. İşte bu yüzden, bu benzersiz yapıt bir dahinin yazdığı ilk günlüktür.


Bir Dahinin Güncesi Alıntıları – Sözleri

  • Bu gece, bir senedir ilk kez yıldızlı göğe bakıyorum. Ufak görünüyor. Ben mi büyüyorum yoksa evren mi küçülüyor?
    … ~…
  • Mükemmellikten korkmayın, ona hiçbir vakit ulaşamayacaksınız.
  • “Mükemmellikten korkmayın!
    Ona hiçbir vakit ulaşamayacaksınız.”
  • Başarının en kolay termometresi , kaybedenlerin kıskançlığıdır .
  • Bir deli ve benim aramda yalnız tek bir fark var. Deli aklının yerinde bulunduğunu sanır. Ben deli olduğumu biliyorum.
  • “Bir deli ve benim aramda yalnız tek bir fark var. Deli aklının yerinde bulunduğunu sanır. Ben deli olduğumu biliyorum.”
  • Mükemmellikten korkmayın. Ona hiçbir vakit ulaşamayacaksınız!
  • Bir deli ile aramdaki tek fark benim deli olmamamdır.
  • Mükemmellikten korkmayın, ona hiçbir vakit ulaşamayacaksınız.
  • Bu gece, bir senedir ilk kez yıldızlı göğe bakıyorum. Ufak görünüyor. Ben mi büyüyorum yoksa evren mi küçülüyor?
  • Bir deliyle aramdaki tek fark deli olmamamdır! Nietzsche’yi özümleyip sindirmek üç günümü aldı. Bu ziyaretten sonrasında filozofun kişiliğinden tek bir şey kaldı benim için: Bıyığı! Daha sonrasında Federico Garcia, Hitler’in bıyığından etkilenerek ‘’Bıyık insan yüzünün ağlatısal sabitidir!’’ diyecekti. Bıyık mevzusunda bile Nietzsche’yi geride bırakacaktım. Benim ki Wagner müziğinin ağırlığı ve pusuyla sarkmış yıkım habercisi, iç karartan bir bıyık olmayacaktı. Asla! İnce, emperyalist, ultra rasyonalist ve dikey gizemcilik, dikey İspanyol sendikalistleri şeklinde cennete doğru uzanan bir bıyık olacaktı!
  • “Bir deli ve benim aramda yalnız tek bir fark var. Deli aklının yerinde bulunduğunu sanır. Ben deli olduğumu biliyorum.”
  • En aşkınlık dolu halde, amonyak kokan çürümüş eşeklere aşık oluyordum. İnsan gövdelerinin kokuları, içimde neredeyse tapınma duyguları uyandırıyordu. İnsani duygular, anal kokuların ve esrimlerin (kıç deliği olmaksızın) yeşermesini önlüyordu, temiz ya da kuru, ikili, üçlü ya da dörtlü bağlanmış organların sünmeleri şeklinde. Her şeyin üstünde ağzıma dişice yapışan Hitlersi bacakları, Napolyon stili göbekleri, komünist yüzlü cırcır böcekleriyle donatılmış, büyük ve görkemli otuzbircilerin dev, zayıflamış ve susuz kalmış yüzleri yükseliyordu. Ve tüm bunlar daha başlangıçtı!
  • Kulağın yakınında tutulan üzümün bir çeşit müzik yaratacağını düşünmüşümdür hep. Bu yüzden yiyeceklerden sonrasında salkımdan bir üzüm tanesi koparıp onu sol kulağıma yerleştirme alışkanlığım vardır. Bu serinlik oldukça hoşuma gidiyor…


Bir Dahinin Güncesi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Okumayı oldukça isteyip hiçbir yerde bulamadığım bu kitap doğum günümde armağan olarak geldi. Birkaç yerde ‘vay be’ dedirtmiş olsa da beklentilerimin altında kaldı. Dali’nin öteki eserlerini de okuyarak beklentimi yeniden eskiden olduğu seviyeye çekmeye çalışacağım. (Buket Öztürk)

Bir sanatçının eserlerini idrak etmek için yaşamının iyice araştırılması gerekir.Eğer bu sanatçı Salvador Dali ise yaşamıyla eserleri ayrılmaz bir tüm oluşturur.Yaşamındaki çeşitli vakalar derhal eserlerine yansıdığından , birçok yapıtı sadece yaşamına ilişkin detaylarda gizlidir.Dali’yi anlıyabilmek için Bunuel,Vermer,Velazquez,Nietzsche,Marx,Freud,Hitler,Proust,Picasso,Einstein,Planck ve en önemlisi Galayı tanımak gerekir.Sade bir üslupla günlük yaşamını özetleyen Dali eserlerinin başlangıç aşamalarından,kullandığı tekniklere ve duygularına bu kitapta yer vererek bizlere kendisi hakkında birçok informasyon vermiştir. (ferhat erbaş)

Bu kitap bir dahinin günlük yaşamının, uykusunun, sindirim sisteminin, coşkularının, tırnaklarının, kendinden geçişlerinin, kanının, yaşamının ve ölümünün öteki tüm insanlarınkinden değişik bulunduğunu kanıtlayacaktır.
Soyut ressamların sanatının (hiçbir şeye inanmayan, onun için hiçbir şeyi )resmedenlerin düşkün çağımızın amatör sulh yolunda ve maddeci dekor düşkünlüğünde İzole olmuş bir Salvador dali.
Psikanalitik bakış açısından üstüne yağma tehlikesi olan altının mutlu habercisi olarak yorumlanabilecek, o boktan gerçeküstücüleri bu pislik öğenin bizlere sadece talih getirebileceği mevzusunda ikna edebilemek için çalışmış Tüm Çağ ve uygarlıkların ikonografisini kanıt olarak göstermesine karşın (Altın yumurtlayan tavuk, danae’nin bağırsak hezeyanı, altın fare eşek) e karşın onu reddetmeleri tuhaflığı ile karşılaşmış olmanın hüzünlü duygusunu taşımaktayım. Kitap her ne kadar bir günlük görünümüne haiz olsa da beklediğimin oldukça oldukça üstünde bir seviyedeydi. Bana nazaran Farklı kültür ve düşüncelere haiz olan bir cemiyet bireylerinin kendi pencerelerinden bakmamasına da ayna tutan bir eserdir.
Gerek gerçeküstücülüğü, gerekse gerçeküstü “moda” ya tamamıyla karşıt bir imge ya da görüşü kabul ettirmek için çaba harcamasından ek olarak etkilendiğimi söylemeden geçmek doğru olamazdı.
Her ne kadar Resimlerinde politik bulgulara yer vermediğini vurgulasa da bilhassa savaşları ve terörü resmedişinde belirttiği o ince çizgiye fanatik kalmamak elde değildi. Her bir libidinal terörümüz, ölümün üstün güzelliği tarafınca, ruhsal mükemmellik ve çelişkiliğe uzanan yol izlenerek soylulaştırılmadan ve Yüceltilmeden olmaz tüm zamanların en çirkin ve şeytani keşiflerinden kabul edilen bu misyonu sadece bir İspanyol üstlenebilirdi. İşte tam da bunu Dali yapmış oldu. her şey tertemiz edilmeli ve doğa ötesi kilometre keşfedilmeliydi. Bu kitabı okumak için, açıkca de olsa tüm bu mendebur aksaklıklara karşın, beni aylarca bekleyen dostum, sabrına müteşekkirim.bu yaklaşımınla bana mistik ve amonyaksal bir sevinçle kendimden geçmişim şeklinde bir ışık tuttun. (M.e.c)


Bir Dahinin Güncesi PDF indirme linki var mı?


Salvador Dalí – Bir Dahinin Güncesi kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Bir Dahinin Güncesi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Salvador Dalí Kimdir?

Katalan sürrealist ressam. Gerçeküstü eserlerindeki garip ve çarpıcı imgelerle ünlenmiştir. En iyi malum eseri olan “Belleğin Azmi”ni 1931’de tamamlamıştır.

Dalí, ressamlığın yanı sıra heykelcilik, fotoğrafçılık ve filmcilikle de ilgilenmiş, Amerikan animasyoncu Walt Disney ile birlikte yapmış olduğu Destino adlı kısa çizgi film, 2003’te “en iyi kısa animasyon filmi” branşında Oscar talibi olmuştur.

Katalonya doğumlu olan Dalí, 711 senesinde İspanya’yı fethetmiş olan Mağribiler’in soyundan geldiğini iddia etmiş, “süslü ve cafcaflı olan her şeye, lüks hayata ve doğu giysilerine olan düşkünlüğünü” de “Arap kökeni”ne bağlamıştır.

Dalí yaşamı süresince, sanatıyla olmasıyla birlikte eksantrik giyimi, davranışları ve sözleriyle de dikkat çekmiş, bu durum kimi vakit, onun sanatını takdir edenleri de etmeyenler kadar usandırmıştır. Bu davranışların getirmiş olduğu fena şöhret, Dalí’nin geniş kesimlerce tanınmasını elde etmiş ve eserlerine duyulan ilgiyi arttırmıştır. Dali 11 Mayıs 1904’te, İspanya’nın Katalonya bölgesinde bulunan Figueres kentinde, Salvador Dalí i Cusí ve Felipa Domenech Ferres çiftinin ikinci evladı olarak dünyaya geldi. Çiftin 1901 doğumlu ilk evladı, Dalí’nin doğumundan tam dokuz ay on gün ilkin (1 Ağustos 1903’te) sindirim yolu iltihabından ölmüş, onun adı olan Salvador da ikinci çocuğa geçmişti. İlk evlatlarının ufak yaşta ölmesini bir türlü kabullenemeyen Dalí çifti, ufak Dalí’nin yanında sık sık ölmüş ağabeyinden bahsediyor, ilk Salvador’un bir resmini yatak odalarının duvarında tutuyor, ve Dalí’yle birlikte tertipli olarak ilk Salvador’un mezarını ziyaret ediyorlardı.[3] Bu durum, Dalí’nin ufak yaşta kendi kimliği mevzusunda kargaşalık yaşamasına sebep oldu. Sonradan, asla tanımadığı ağabeyi hakkında “iki su damlası şeklinde birbirimize benziyorduk, fakat yansımalarımız farklıydı […] O, herhalde benim fazla mutlak olarak tasarlanmış ilk versiyonumdu.” diye yazacaktı.

Dalí’nin babası, sert ve otoriter karakterli bir noterdi. Annesi ise tam tersine sevecen ve anlayışlıydı ve oğlunun fotoğraf mevzusundaki çabalarına destek veriyordu.[5]Dalí üç yaşlarındayken kız kardeşi Ana María hayata merhaba dedi. Evin tek adam evladı olarak, anası, kız kardeşi, teyzesi, anneannesi ve bakıcısından devamlı ilgi gören Dalí, ufak yaşlarından itibaren şımarık ve kaprisli bir karakter sergilemeye başladı.

1914’te annesinin desteğiyle hususi bir fotoğraf okuluna yazılan Dalí, 1919’da Figueres Belediye Tiyatrosu’nda ilk sergisini açtı. Şubat 1921’de ise oldukça sevilmiş olduğu annesinimeme kanserinden yitirdi. Annesinin ölümü hakkında “hayatımda aldığım en büyük darbeydi. Ona tapardım […] Ruhumun kaçınılmaz kusurlarını görünmez kılabilmesine hep güvendiğim bir varlığın kaybını kabullenemiyordum.” diye yazacaktı.Dalí’nin babası, karısının ölümünden kısa süre sonrasında baldızıyla evliliğe ilk adımını attı.

1922’de Madrid’e taşınan ve buradaki okula yazılan Dalí, ilk eserlerinde kübizm ve dadaizm tesirleri gösterdi. Fransa ve İsviçre kökenli olan bu yeni akımlar, o sıralar Madrid’de pek yaygın değildi, ve Dalí’nin eserleri kısa sürede ilgi çekmeye başladı. Dalí, Madrid’de geçirdiği yıllarda, kendisi şeklinde avangart sanata meraklı olan film yapımcısı Luis Buñuel ve ozan Federico García Lorca ile yakın dost oldu. 1923’te disiplinsizlik yüzünden geçici olarak okuldan uzaklaştırılan Dalí, aynı yıl Girona’da anarşist gösterilere katılmış olduğu için tutuklandı ve bir süre gözaltında tutuldu. 1925’te okula geri döndü, ve Barcelona’da ilk kişisel sergisini açtı. Resimleri eleştirmenler tarafınca ilgi ve şaşkınlıkla karşılandı.

Dalí, 23 Ocak 1989’da kalp yetmezliğinden öldü ve Figueres’te kendi adını taşıyan müzenin mahzenine gömüldü.


Salvador Dalí Kitapları – Eserleri

  • Bir Dahinin Güncesi
  • Büyük Mastürbatör
  • Saklı Yüzler


Salvador Dalí Alıntıları – Sözleri

  • Bakışları doluyordu
    soğuk kalabalığıyla
    imgelerin
    ölümün ilkesine
    bağlanmış
    ve ta çocukluktan beri
    bilinçaltı
    imgelerinin
    dalgalarına
    çakılmış
    meşhur çeşmelere
    benzeyen. (Büyük Mastürbatör)
  • Mükemmellikten korkmayın, ona hiçbir vakit ulaşamayacaksınız. (Bir Dahinin Güncesi)
  • “Bir deli ve benim aramda yalnız tek bir fark var. Deli aklının yerinde bulunduğunu sanır. Ben deli olduğumu biliyorum.” (Bir Dahinin Güncesi)
  • Mükemmellikten korkmayın, ona hiçbir vakit ulaşamayacaksınız. (Bir Dahinin Güncesi)
  • En aşkınlık dolu halde, amonyak kokan çürümüş eşeklere aşık oluyordum. İnsan gövdelerinin kokuları, içimde neredeyse tapınma duyguları uyandırıyordu. İnsani duygular, anal kokuların ve esrimlerin (kıç deliği olmaksızın) yeşermesini önlüyordu, temiz ya da kuru, ikili, üçlü ya da dörtlü bağlanmış organların sünmeleri şeklinde. Her şeyin üstünde ağzıma dişice yapışan Hitlersi bacakları, Napolyon stili göbekleri, komünist yüzlü cırcır böcekleriyle donatılmış, büyük ve görkemli otuzbircilerin dev, zayıflamış ve susuz kalmış yüzleri yükseliyordu. Ve tüm bunlar daha başlangıçtı! (Bir Dahinin Güncesi)
  • Bir deli ve benim aramda yalnız tek bir fark var. Deli aklının yerinde bulunduğunu sanır. Ben deli olduğumu biliyorum. (Bir Dahinin Güncesi)
  • İki Guillaume Tell’in
    görünümündeki
    uyduruk taslağın
    omuzlarının arkasında
    kısa
    iki yanı çeşmeli bir yol
    çağrıştırıyordu
    ayrışmasını
    açıkça
    çürümüş eşeklerin
    çürümüş atların
    çürümüş dişi kedilerin
    çürümüş atların
    çürümüş ağızların
    çürümüş tavukların
    çürümüş iğrenç horozların
    çürümüş çekirgelerin
    çürümüş kuşların
    çürümüş ölülerin
    çürümüş kaygı verici çekirgelerin
    çürümüş atların
    çürümüş denizkestanelerinin
    çürümüş pavuryaların (Büyük Mastürbatör)
  • Bir deli ile aramdaki tek fark benim deli olmamamdır. (Bir Dahinin Güncesi)
  • Bu gece, bir senedir ilk kez yıldızlı göğe bakıyorum. Ufak görünüyor. Ben mi büyüyorum yoksa evren mi küçülüyor? (Bir Dahinin Güncesi)
  • Büyük Mastürbatörlerin iki yüzü, devasa çerçeve ve Guillaume Tell heykelleri içinde öyleki ilişkiler vardı ve bunlar öyleki dağıtılmışlardı ki, kafalarda, zevk anını gösteren heykel yüzlerdeki bakışın yerini tutan sarı yakutla bir dışkı yığını arasındaki yanlış karışıklığa yol açan bakışımsızlığa benzer bir zihinsel bunalım yaratıyorlardı. (Büyük Mastürbatör)
  • Yolun karmaşık mimarisiyle benzeşerek hatası olanaklı duruma getirecek belirsiz ve melez biçemli eski bir süsün soğuk görünümünü vermek ve anneminkine benzeyen insan yüzlü -başarılı kavrulmuş gerilmiş gecikmiş bakımlı rahatsız edilmiş yumuşak hoş yıkılmış markonize olmuş dövülmüş taşa tutulmuş yenilmiş süslenmiş cezalandırılmış- bu etin talep uyandıran iğrençliğini görünmez kılmak ya da en azından fark edilmeyecek duruma getirmek için. (Büyük Mastürbatör)
  • ve bilhassa
    çürümüş tavukların
    çürümüş eşeklerin
    ve çürümüş çekirgelerle
    başı bir çekirgeninkine
    acıklı bir halde benzeyen
    bir çeşit balığın da.
    Tüm bu çeşmeler zenginleştirilmişti
    oldukça sayıda düzmece bronz madalyonla
    taşlarının içine yerleştirilmiş
    ve bir çok kez yarı yarıya gizlenmiş mantarlarla
    ya da birleşme yerlerinde
    açan yosunla. (Büyük Mastürbatör)
  • Kulağın yakınında tutulan üzümün bir çeşit müzik yaratacağını düşünmüşümdür hep. Bu yüzden yiyeceklerden sonrasında salkımdan bir üzüm tanesi koparıp onu sol kulağıma yerleştirme alışkanlığım vardır. Bu serinlik oldukça hoşuma gidiyor… (Bir Dahinin Güncesi)
  • “Bir deli ve benim aramda yalnız tek bir fark var. Deli aklının yerinde bulunduğunu sanır. Ben deli olduğumu biliyorum.” (Bir Dahinin Güncesi)
  • Mükemmellikten korkmayın. Ona hiçbir vakit ulaşamayacaksınız! (Bir Dahinin Güncesi)
  • “Mükemmellikten korkmayın!
    Ona hiçbir vakit ulaşamayacaksınız.” (Bir Dahinin Güncesi)
  • Bu gece, bir senedir ilk kez yıldızlı göğe bakıyorum. Ufak görünüyor. Ben mi büyüyorum yoksa evren mi küçülüyor?
    … ~… (Bir Dahinin Güncesi)
  • Başarının en kolay termometresi , kaybedenlerin kıskançlığıdır . (Bir Dahinin Güncesi)
  • Tüm bu madalyonların peş peşe seyredilmesi erkeğini yiyen peygamberdevesini ve sadece içlerinde piyanonun başlangıcında dalgalı saçlı ürkütücü bakışlı sanrılı gülümsemeli görkemli gerdanlı
    tehdit eden
    imparatorca
    yumuşak
    gururlu
    ıslak
    dövülmüş
    yıkılmış
    taşa tutulmuş
    gülümseyen
    hususi
    tiyatrovari
    gecikmiş
    bahar şeklinde
    kokulu
    bozulmuş
    çağrıştıran
    tarihsel
    sanatla alakalı
    bir müzikle uğraşmaya hazır oldukça güzel bir karı bulunan ve sadece şu iğrenç Yeni Biçem mekanlarda yer edinen değişken motifli renkli süs vitraylarını belirgin bir halde çağrıştırıyordu. (Büyük Mastürbatör)
  • Bir deliyle aramdaki tek fark deli olmamamdır! Nietzsche’yi özümleyip sindirmek üç günümü aldı. Bu ziyaretten sonrasında filozofun kişiliğinden tek bir şey kaldı benim için: Bıyığı! Daha sonrasında Federico Garcia, Hitler’in bıyığından etkilenerek ‘’Bıyık insan yüzünün ağlatısal sabitidir!’’ diyecekti. Bıyık mevzusunda bile Nietzsche’yi geride bırakacaktım. Benim ki Wagner müziğinin ağırlığı ve pusuyla sarkmış yıkım habercisi, iç karartan bir bıyık olmayacaktı. Asla! İnce, emperyalist, ultra rasyonalist ve dikey gizemcilik, dikey İspanyol sendikalistleri şeklinde cennete doğru uzanan bir bıyık olacaktı! (Bir Dahinin Güncesi)

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş