Eğitim

Bir Gençlik – Patrick Modiano Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bir Gençlik – Patrick Modiano Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bir Gençlik kimin eseri? Bir Gençlik kitabının yazarı kimdir? Bir Gençlik konusu ve anafikri nedir? Bir Gençlik kitabı ne konu alıyor? Bir Gençlik PDF indirme linki var mı? Bir Gençlik kitabının yazarı Patrick Modiano kimdir? İşte Bir Gençlik kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Patrick Modiano

Çevirmen: İsmet Birkan

Yayın Evi: Can Yayınları

İSBN: 9755107479

Sayfa Sayısı: 168


Bir Gençlik Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Evet, yarın değil diğer gün yola çıkmaları gerekiyordu. Bunu düşününce Louis’nin içini bir umarsızlık duygusu kaplıyordu. Paris’te ne yapacaklardı? Bu iki İngiliz’e açılma, hatta onlardan nasihat isteme ihtiyacı duydu. Hiçbir vakit, asla kimse kendilerine nasihat vermemişti ki!.. Şu dünyada yapayalnızdılar.

Paris’te yolları kesişen Odile ve Louis’nin rastlantılarla ve serüvenlerle dolu yaşamları, haiz oldukları tek zenginlik olan masumluklarıyla onlara değişik bir dünya yaratıyor. Birdenbire kendilerini karmaşık bir yaşamın içinde kabul eden bu iki genç, bir taraftan kenti ve insanları tanıyıp hayata tutunmaya çalışırken kim bilir en oldukça kendilerini tanıyıp birbirlerine tutunuyorlar.

Modiano’nun yalın ve kendine özgü dili kitabın her cümlesinde karşımıza çıkıyor, bir beyazperde filmi izletircesine her kareyi göstererek okuru içine alıyor ve tekrar asla bırakmıyor…


Bir Gençlik Alıntıları – Sözleri

  • “O zamana kadar kendisine yük olmuş her şey,bir kaya parçasının yavaş yavaş denize doğru yuvarlanarak köpük fışkırması içinde suda kaybolması şeklinde…”
  • Geçen zamana ve dünyanın duyarsızlığına karşı koyamayacağının birden bire farkına varıyordu…
  • … yalnız geçen onca yıl,onu hiç kimseye güvenmemeye ve sıkıntılarını içine atmaya alıştırmıştı.
  • Evet, haziran akşamlarında burada ağaçların dallarında yaprakların hışırtısını dinleyerek bir içki içmek hakikaten de oldukça hoş olurdu…
  • Yavaş yavaş vakit terimini yitiriyorlardı; Dış dünyadan aldıkları son izlenim, tüm gün pencerenin önünden aşağı doğru kayarcasına inen kar tanecikleriydi…
  • Kuşlar geri dönüyor…,Kalbimi dalgalara attım …
  • Bir gün gelecek, bu gürültü ve kayıtsızlık perdesini yırtmayı başaracak ve yalnızca bir ses, ötekilerinden tüm açıklığıyla ayrılabilen bir ses olacak…
  • Tam hayallerimde ki cafe dedi,üstelik sürahideki şaraptan da istenildiği kadar icilebiliyordu…
  • Sokağın köşesine vardığı vakit, hayatında tekrar hiçbir rol oynamayacak bu adama dönerek bakmadan kendini alamadı…
  • Acaba kimi zaman yaşam yeniden sıfırdan adım atar mı..?


Bir Gençlik İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitap 30 küsür yaşlarındaki bir çiftin yaşamını bizlere sunarak başlıyor sonrasında aniden bunların geçmişine gidiyoruz, tanışmalarına ve gençlik maceralarına. Kitap bu iki karakterimizin gençlik anılarından ibaret. Ayrı ayrı başlıyor hikayeleri ve kısa sürede yolları kesişiyor ki kitabın başından anladığımıza bakılırsa yolları tekrar da ayrılmıyor. Korkmayın, spoiler vermedim. O. Henry hikayesi değil ki bu sonunda şapkadan tavşan çıksın. Hikayenin başı ya da sonu mühim değil, üslup mühim arada yaşanmış olan vakalar mühim. Modiano oldukça usta bir yazar, hele onunla birlikte başka bir kitabı okuyorsanız Modiano ile okuduğunuz öteki yazarın(doğal Modiano kadar usta bir yazar olmaması kaydıyla) mevzudan mevzuya geçişleri arasındaki farkı görüp Modiano’yu takdir edebilir ya da Modiano’nun yaptığını düzgüsel addedip öteki yazarı eleştiri edebilirsiniz.
Kitap bana bakılırsa müthiş şiirsel bir paragraflar bitiyor ki o da şu;
Bir şey -daha sonraları bunun düpedüz kendi gençliği bulunduğunu düşünmüştü- o zamana kadar kendisine yük olmuş olan bir şey, benliğinden kopup gidiyordu: yardan kopan bir kaya parçasının yavaş yavaş denize doğru yuvarlanarak bir köpük fışkırması içinde suda kaybolması şeklinde…
Bu paragraf -ki finaldir kendisi- niçin bu kadar hoşuma gitti? Bundan dolayı kitabın işlediği konulardan biri de gençlerin masumiyeti. Bunun kaybolduğu anın tanım edilişi bu güzel paragraf. (Utku Turhan)

Bir Gençlik: Henüz oldukça genç yaşta iki insan… İkisi de Paris’te hayata tutunabilme gayreti içinde…Bu şehirde kendilerini neyin beklediğini bilmeden yol almışlar. Tek zenginlikleri tıpkı kitabın arka kapağında bahsedilmiş olduğu şeklinde masumiyetleri gençlikleri. Gün gelir ikisinin yolları bu koca şehirde kesişir ve o günden sonrasında tekrar da birbirilerinden asla ayrılmazlar.
Devamı:
https://www.kitapofisihakan.com/edebiyat/bir-genclik/ (@kitapofisi)

Louis ve Odile’nin ilk gençlik yıllarından dem vuran, çeşitli yaşantıların, karakterlerin ve insani özelliklerin barındığı bir yaratı. Olaylar ve durumlar karşısında verdikleri kararlar ve yaşamın içindeki sürüklenmeler toyluklarının bir eseri midir, kapalı bir anlatımın ardında gizlediği bu hava, sezgilerimiz ile aydınlanabiliyor. Kitap bana bakılırsa oldukça durağan bir seyirde aşama kaydediyor. Okuyanı sıkmıyor; fakat tam tamına da sarmıyor. Belki çeviriden de kaynaklanabilir. Aynı yazarın “En Uzağından Unutuşun” adlı eserini okuduktan sonrasında bu kitabını da okumaya karar vermiştim. Lakin aynı tesir ve lezzeti bırakmadığını söyleyebilirim. (Davet Önal)


Bir Gençlik PDF indirme linki var mı?


Patrick Modiano – Bir Gençlik kitabı için internette en oldukça meydana getirilen aramalardan birisi de Bir Gençlik PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Patrick Modiano Kimdir?

İtalyan Yahudisi bir babanın ve Belçikalı bir annenin oğlu olarak 1945 senesinde dünyaya gelen Modiano, Fransa’nın başkenti Paris’te hayata merhaba dedi. 2. Dünya Savaşı esnasında Paris’te hayata gözlerini açan yazar, ortaokulu devlet yardımıyla tamamladı. Lisede meşhur Fransız yazar Raymond Queneau’dan geometri dersi almaya başlamış olan Modiano, böylece edebiyat yaşamına ilk adımını attı. Queneau ile tanışması hayatında bir dönüm noktası olan başarı göstermiş edebiyatçı, Fransa’nın meşhur yayınevi Éditions Gallimard’ın kokteyline katıldı. Modiano, 1968 senesinde ilk romanı “La Place de l’Étoile”i (Yıldızın Yeri) yayımladı. Kitapları 2 filme de mevzu olan başarı göstermiş yazarın ilk romanı, 42 yıl sonrasında Almanca’ya çevrildi. Bu romanıyla Alman Südwestrundfunk Radyosu’ndan ödül alan Modiano, Yahudi karşıtı politikalar yüzünden onca beklemek mecburiyetinde bırakıldı. 1978’de Goncourt ödülünü kazanan yazar, mütevazı dili ve kısa cümleleriyle “Modiano stili”ni yarattı. Modiano, eserlerinde sık sık 20. yüzyıl kent insanının yakın geçmişini buruk bir hüzünle hatırlayışını işliyor. Türkçe’ye çevrilen eserlerinden bazıları, Bir Sirk Geçiyor, Babam ve Ben, Bir Gençlik, En Uzağından Unutuşun, Fena Bir İlkbahar ve Yıkıntı Çiçekleri. 1970 senesinde Dominique Zerhfuss ile yaşamını birleştiren Modiano, evli ve 2 çocuk babası.

Patrick Modiano, geçmişte yolculuğa çıktığında bunu bir bakıma, insanların kendi rollerini, yaşamın rastlantılarına bakılırsa üstlendiği bir dünyanın tiyatrosal yanını gözlerimizin önüne sermek için yapar. Son aşama yalın bir üsluba haizdir. Modiano, Rue des Boutiques obscures adlı romanıyla 1978’de Goncourt Ödülü kazanmıştır.


Patrick Modiano Kitapları – Eserleri

  • En Uzağından Unutuşun
  • Mahallede Kaybolma Diye
  • Babam ve Ben
  • Karanlık Dükkanlar Sokağı
  • Bir Gençlik
  • Bir Sirk Geçiyor
  • Fena Bir İlkbahar
  • Yıkıntı Çiçekleri
  • Qaranliq Otaqlar Küçəsi
  • Kimliyi Bəlli Olmayan Qadınlar
  • Möcüzəli Balaca


Patrick Modiano Alıntıları – Sözleri

  • Evet, haziran akşamlarında burada ağaçların dallarında yaprakların hışırtısını dinleyerek bir içki içmek hakikaten de oldukça hoş olurdu… (Bir Gençlik)
  • — Anlıyor musunuz, küçüğüm, tüm bu fotoğrafların her biri benim için bir pişmanlık sanki…
    Her şeyi kökünden kazıyıp atmak en ıyisı… (Fena Bir İlkbahar)
  • Neden varlığından bile habersiz olduğunuz, bir kez rastladığınız ve tekrar görmeyeceğiniz insanoğlu, kıyıda köşede kalmış olarak hayatınızda mühim bir rol oynarlar. (Mahallede Kaybolma Diye)
  • “Kitap yazmak, hem de, izini kaybetmiş olduğu insanlara deniz feneri ya da mors alfabesiyle işaretler yollamaktı.” (Mahallede Kaybolma Diye)
  • Bu fotoğrafların başına ne geldi acaba? Bunları çekmiş olan insana ne işe yaradığını bilmeyince gel de çık i§in içinden! (Fena Bir İlkbahar)
  • Bu düş gerçek yaşamda neye denk düşüyor acaba? (Yıkıntı Çiçekleri)
  • Mən divar donunda itib-batmışam. Divarın kölgəsinə qarışıb, onun rənginə düşüb görünməz olmuşam. Və mənə elə gəlir, məni bu qaranlıqdan çıxarmağa heç kimin gücü çatmaz. (Kimliyi Bəlli Olmayan Qadınlar)
  • Geçen zamana ve dünyanın duyarsızlığına karşı koyamayacağının birden bire farkına varıyordu… (Bir Gençlik)
  • Gecenin on biri bile olsa, ağacın sessiz varlığıyla rahatlıyordu (Mahallede Kaybolma Diye)
  • “Neden varlığından bile habersiz olduğunuz, bir kez rastladığınız ve tekrar göremeyeceğiniz insanoğlu, kıyıda köşede kalmış olarak hayatınızda mühim bir rol oynarlar?” (Yıkıntı Çiçekleri)
  • “Neyin hayalini kuruyorsun Catherine? Gözlüklerini takmalısın.”
    Sözünü dinlerdim, böylece her şey olağan ciddiyetine tekrardan kavuşurdu. Gözlüklerimle dünyayı olduğu şeklinde görürdüm. Hayal oluşturmak güçleşirdi. (Babam ve Ben)
  • Gözlüklerimle dünyayı olduğu şeklinde görürdüm. Hayal oluşturmak güçleşirdi. (Babam ve Ben)
  • Yine de sen kahveni iç (Bir Sirk Geçiyor)
  • Birbirimize sarılmıştık boşluğa düşüyorduk. (En Uzağından Unutuşun)
  • Yavaş yavaş vakit terimini yitiriyorlardı; Dış dünyadan aldıkları son izlenim, tüm gün pencerenin önünden aşağı doğru kayarcasına inen kar tanecikleriydi… (Bir Gençlik)
  • Dünyayı olduğu şeklinde görmeye cesaretiniz yok . Gözlüklerinizi takmalısınız… (Babam ve Ben)
  • Mən divar donunda itib-batmışam. Divarın kölgəsinə qarışıb, onun rənginə düşüb görünməz olmuşam. Və mənə elə gəlir, məni bu qaranlıqdan çıxarmağa heç kimin gücü çatmaz. (Kimliyi Bəlli Olmayan Qadınlar)
  • Bir hafiflik duyuyordum içimde. Hiç hiç kimseye verilecek hesabım, dilenecek özürüm, fısıldanacak yalanım yoktu.. (En Uzağından Unutuşun)
  • “Bu elbiseyi sık giyer misiniz?”
    “Burayı kiraladığımda bu evde buldum. Önceki kiracıya ilişkin olmalı”
    “Ya da bundan önceki yaşamınızda size aitti” (Mahallede Kaybolma Diye)
  • İnsanlara hayallerindeki kişiyi yaşamaları için izin vermeliyiz. (Babam ve Ben)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş