Eğitim

Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı? – Hatice Meryem Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı? – Hatice Meryem Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı? kimin eseri? Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı? kitabının yazarı kimdir? Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı? konusu ve anafikri nedir? Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı? kitabı ne konu alıyor? Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı? PDF indirme linki var mı? Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı? kitabının yazarı Hatice Meryem kimdir? İşte Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı? kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Hatice Meryem

Editör: Tanıl Bora

Çizer: Seda Mit

Tasarımcı: Seda Mit

Yayın Evi: İletişim Yayınevi

İSBN: 9789750527562

Sayfa Sayısı: 84


Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı? Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Bir hanımı öldürmeden önceki birkaç saat içinde yiyecek yemeyin. Aranızda, öldüreceği kadının pişirdiği yemeği yiyenler var ki, siz onlardan olmayın. Midenize fesadı sokmayın. Gazlı içeceklerin kıyısından geçmeyin. Mazallah geğirirsiniz. Zihniniz dağılır. Elinize yüzünüze kan bulaşır. Hatta ve muhtemeldir ki kusabilirsiniz. İz bırakmamak için kusmayın.

Hatice Meryem felaketten bir feryat yaratıyor. Güya kınansa da, “olağan” sayılanın korkunçluğunu, “olağanlığın” vahametini hepimizin yüzüne vuruyor. O “olağanlığın” karanlığına bakma cesaretiyle… Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı? katilin portresini çiziyor: Genç, yaşlı, adam, varlıklı, fukara, adam, iyi, fena, adam, evli, bekâr, adam, taşralı, kentli, adam, başarı göstermiş, işi olmayan, adam, uyumlu, sinirli, adam, okumuş, ilköğretim terk, adam, bizim oralı, yabancı, adam, akraba, komşumuz, adam.


Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı? Alıntıları – Sözleri

  • Polislere verdiğin ilk ifadede “Eşim bigün ilkin doğum yapmış oldu. Çocuk bana benzemiyordu. İzzeti nefsime dokundu. Eski elektrikçi çırağıyım, elim alışık, eşimin şakaklarına elektrik verdim, ölünce sizi aradım,” dedin.
  • bir kadının neresinden başlanırsa başlansın kolayca öldürebileceğini gördüm. kolundan budundan, gelmişinden geçmişinden, şakasından gülüşünden, batılı yaşam tarzını örnek aldığından, bakire(!) olmadığından, radyoda tüm sevenlere ve sevilenlere anonsuyla bir şarkı istettiği için, sine- maya gittiği için, pantolon giydirilmiş olduğu için, dondurmayı yalayarak yediği için, kaşından, bakış açısından, bakışından… ben bu kitabı bunun için yazdım
  • Onu seviyorsun ve devamlı seveceksin. Onunsa yapması ihtiyaç duyulan şey oldukça rahat. Kendisini sevmene izin verecek. Ondan kolay ne var?
  • evde her an her dakika bir cinayetin işlenebileceğini söylerdim. “yok artık!” der, abarttığımı söylerlerdi. ebeveynlerimin birbirlerini oldukca sevdiklerini, işte bu yüzden bu şekilde şiddetli kavgalar ettiklerini söylerlerdi. şaşkına uğrardım. göz bakılırsa bakılırsa yaklaşan bir cinayeti önleyebilecekken hiçbir şeyin yapılamayışına. insanlığa inancımı kaybettiğim zamanlardı.
  • Huzursuzluğun o an büstünü meydana getirecek olsalar, bu siz olurdunuz.
  • “2009 senesinde tv ekranlarında devrin hakkaniyet bakanı çıktı ve deklare etti. O yıl adam şiddetiyle öldürülen hanım sayısı 963’tü. Bu, o yıl terörle harpte ölenlerin sayısından fazlaydı.”
  • hanım cinayetleri hakkında söz almak, ayağa kalkmak, gerekirse münakaşa yaratmak için yazdım ben bu kitabı. sözgelişi “kadın cinayetleri” demek yerine “erkek cinayetleri” desek iyi mi olur diye sormak için yazdım. ne de olsa adam şiddetinin doğurduğu suçlar değil mi bunlar?
  • Terliklerini sürüye sürüye geliyor yanına. Hep bu şekilde yapar. Sürür terliklerini. Sırf onun yüzünden sürüyen terlik sesini seviyorsun. Onu ve onun sevilmiş olduğu her şeyi seviyorsun. Varlığın onun varlığıyla sadece bir anlam kazanabiliyor. Onsuz bir hiçsin. Buna kalben inanıyorsun.
  • bugün dünyayı dehb bozukluğu olan, hiperaktif çocuklar yönetiyor. yeterli değiller. her kararları falso. dünyanın içine sıçtılar. delilikleriyle hanım cinsini ne idüğü belirsiz bir varlığa çevirdiler, çeviriyorlar ve çocuklarımızı öldürüyorlar. tarih önünde onları suçluyorum.
  • Benim ol, yaşatayım kız seni..


Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı? İncelemesi – Kişisel Yorumlar

Kitaba asla araştırma yapmadan başladım. İlk bölümde taşlama bulunduğunu anladım fakat gene de oldukca garipsedim yazarın üslubunu.
Bundan dolayı yazar katillerin bakış açısından öyleki bir müdafa yapıyor ki bazı yerlerde katillere hak verirken yakaladım kendimi.
Hemen kızmayın.. ya da kızın.. Bu kitap oldukca kaliteli bir kitap ve amaçladığı uyandırmayı en güzel şekilde yerine getiriyor. İlginç hanım cinayetlerini araştıran ve bunlar hakkında informasyon veren bir oldukca kitap var. Bu kitabı değişik kılan ise, ruhsal yöntemlerle okuyucusunu (erkeklerde daha etkili olacağına inanıyorum) potansiyel bir katil olduğuna inandırmak.
Yazarımız bazı şeylerin değişmesi icap ettiğini düşünüyor. Mesela cinayetleri işleyenler erkekler iken bunlara niçin “hanım cinayeti” dendiğini soruyor. Ve sertlik mağduru hanımefendilerin psikolojisi üstünde duruyorken, öldürülen bir kadının acıklı durumu ve o anki psikolojisi üstünde o denli duruyorken, niçin tüm dünya erkeklerinin psikolojisi üstünde durmadığımızı soruyor.
Olayları yanlış değerlendiriyoruz. Yanlış şeyler talep ediyoruz. Tanıdığım bir sürü öfkeli insan var ( biri benim). Hiddet ve cinnet anında asla kimse alacağı cezayı düşünmez. Ben yasakların ve cezaların suçları azaltmada etkili olduğuna asla inanmadım. Benim istediğim suçu işleyenin elini kolunu sallayarak gezmemesi. Fena olanın hak etmiş olduğu cezayı alması bizim yüreğimize su serper, fakat ya kurban? Geri gelecek mi? Hayır..
Konuyu kişiselleştirmek isterim birazcık; burda eşini, annesini, kız kardeşini herifin biri ile uygunsuz bir vaziyette yakalayıp sinirlenmeyecek adam var mı?
Peki babasını yada ağabeyini bir karı ile yakalayıp cinnet geçirebilecek adam var mı?
İşte adamın psikolojisi üstünde bu yüzden durmak zorundayız. Ben bu kitabından o denli etkilendim, o aşama fena hissettim ki.. ne söyleyeceğimi hakikaten bilmiyorum.
Ama burası kalabalık bir insan grubuna hitap edebileceğim bir yer olsaydı, şu şekilde derdim; “tıp yaşamına sesleniyorum.. psikologlar, psikanalistler.. bizlere yardım edin. Bana yardım edin. ‘namus belasına gardaş, yatarız zindan bizim’ diyen şu şarkıyı susturun. ‘kocanı kızdırma’ diyen nenelerin sesini susturun. ‘kardeşlerine haiz çık’ diyen sesleri susturun. Kadınları bizim himayemize veren, bizi onlar üstüne gerçek sahibi kılan tüm otoritelerin izlerini beynimizden silin. Kadınları düşünüp durmaktan vazgeçin! Onların desteğe falan ihtiyacı yok. Yardıma gereksinim duyan, hasta olan biziz. Bizi kurtarın yalvarırım sizlere!!!” (Adem)

Kendi kafalarında kurmuş oldukları o sapkın dünyalarını okurken birazcık mide bulandırıcı bir hal alabiliyor. Hiçbir suçu olmayan hanımefendilerin iyi mi canice ve sapkinca düşüncelerle öldürüldüklerini yazar oldukca güzel anlatmış. Bu fena insan denilen yaratıkların çerçevesinden, kendilerini devamlı iyi mi haklı buldugunu oldukca net bir halde görüyoruz. Kadınları öldürmek için milyonlarca sebebi var. Ne yapmış oldu bu hanımefendiler size diyeceğim fakat siz tamamen bir tek kafanızdaki kurgu dünyasında yaşıyorsunuz. Üzüldüm, sinirlendim öyleki bir kitap. (Melis Kaçan)

Can can sıkan bir kitap, canı sıkan tarafı kitabın fena yazılması değil, kötüyü yazıyor olması. Erkek katillerin müdafa mekanizmasını deşifre ediyor. O denli oldukca adam katil var ki ve bir çok da birlikte yaşadıkları hanımefendileri katlediyor. Değişik bir görüş açısı ile bilincinde olmaya teşvik eden bir kitap. Okurken canımı sıktı maalesef. Okunmasını tavsiye ederim (Emra Ergüzeloğlu)


Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı? PDF indirme linki var mı?


Hatice Meryem – Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı? kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı? PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Hatice Meryem Kimdir?

1968 Kasım’ında İstanbul’da hayata merhaba dedi. 9 Eylül Üniversitesi İİBF Mali­ye Kısmı’nden mezun oldu. Üç buçuk yıl bir bankada çalıştı. 1994 senesinde mesleği­ni bırakıp Londra’ya gitti. Orada temizlikçilik, çocuk bakıcılığı, ütücülük, gazete da­ğıtıcılığı şeklinde çeşitli işlerde çalıştı. 1996-2001 yıllan içinde Öküz dergisinin Genel Yayın Koordinatörlüğü’nü yapmış oldu. 1999 senesinde Varlık dergisinin düzenlemiş olduğu “Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri Yarışması”nda “Siftah” adlı öyküsü öykü branşında dik­kate kıymet bulunmuş oldu. 2000 senesinde Siftah adlı öykü kitabı Varlık Yayınlan’ndan çıktı. Öyküleri Varlık ve E dergisinde yayımlandı. Amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyor. Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun adlı kitabı 2002 senesinde yayımlanmış ek olarak Ankara Devlet Tiyatrosu tarafınca sahneye konmuştur. 2008 senesinde İnsan Kısım Kısım Yer Damar Damar, 2013’te ise Beyefendi adlı kitapları İletişim Yayınları tarafınca yayımlanmıştır.


Hatice Meryem Kitapları – Eserleri

  • Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı?
  • Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun
  • Yetim
  • Aklımdaki Yılan
  • İnsan Kısım Kısım, Yer Damar Damar
  • Beyefendi


Hatice Meryem Alıntıları – Sözleri

  • beklemekten yorulunmaz beyefendi
    beklemek en eski düşünme biçimi
    beklemek ağır aksak bir isyanın adı (Beyefendi)
  • Terliklerini sürüye sürüye geliyor yanına. Hep bu şekilde yapar. Sürür terliklerini. Sırf onun yüzünden sürüyen terlik sesini seviyorsun. Onu ve onun sevilmiş olduğu her şeyi seviyorsun. Varlığın onun varlığıyla sadece bir anlam kazanabiliyor. Onsuz bir hiçsin. Buna kalben inanıyorsun. (Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı?)
  • İnsan yavrusu annesiz hayatta kalamıyor, ölüyor dedim. Annelik, insan soyunun sürmesi için en elzem kaynak, en önemli vazife dedim. Bu önemli vazife kesinlikle cinsiyet farkı gözetilmeksizin insanlığın geleceği için yeni baştan ele alınmalı dedim. Günümüz dünyasında ebeveynlerin çocuklarına -bilerek ya da bilmeyerek- etmiş olduğu zulmün haddi hududu yok, kim bilir en doğrusu evlatları anne babaların insafına bırakmamaktır, kim bilir tarçın ve süt kokulu evler inşa edilmeli, kim bilir çocuklar oralarda bolca oranda şefkat duygusu yüklenilmiş robot ebeveynler tarafınca büyütülmelidir dedim. Hem böylece insanlık ilk kez çocukluğunda yara almamış, aile içi şiddete maruz kalmamış, sertliği aileden görüp tanımamış bir kuşakla tanışmış olur dedim. Dedim de dedim. (Yetim)
  • …yaşam gaddar, bu kadar yufka yürekli olma yiğidim… (Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun)
  • evde her an her dakika bir cinayetin işlenebileceğini söylerdim. “yok artık!” der, abarttığımı söylerlerdi. ebeveynlerimin birbirlerini oldukca sevdiklerini, işte bu yüzden bu şekilde şiddetli kavgalar ettiklerini söylerlerdi. şaşkına uğrardım. göz bakılırsa bakılırsa yaklaşan bir cinayeti önleyebilecekken hiçbir şeyin yapılamayışına. insanlığa inancımı kaybettiğim zamanlardı. (Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı?)
  • Huzursuzluğun o an büstünü meydana getirecek olsalar, bu siz olurdunuz. (Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı?)
  • Benim ol, yaşatayım kız seni.. (Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı?)
  • “2009 senesinde tv ekranlarında devrin hakkaniyet bakanı çıktı ve deklare etti. O yıl adam şiddetiyle öldürülen hanım sayısı 963’tü. Bu, o yıl terörle harpte ölenlerin sayısından fazlaydı.” (Bir Kadını Öldürmeye Nereden Başlamalı?)
  • “istersen babanın evine dön Filiz, tekrardan evlenirsin, çocuğun da olur hem!” derdi. “Yok,” derdim, “Yok, ben bir yere gitmem, yanından ayrılmam, nasıl yapsak kadir Mevla’m bu şekilde uygun görmüş, hem belli mi olur yaradanım işi, sen bakma doktora, nice doğuramayan hanım ansızın çatır çatır doğuruyor, nice… ” (Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun)
  • Sevgi kimi zaman gözüme ne kadar itici görünüyordu. (Yetim)
  • (…) onu görünce içimde kurumaya yüz tutmuş bir çıranın tutuştuğunu hissettim. (Aklımdaki Yılan)
  • Kozluk’ta bir karı yatak yatak hastaysa, değil bir komşusu, padişah gelse kılını kıpırdatmazdı ve inim inim inleyerek daha da perişan ederdi kendini.Yatağın yorganın hakkını verirdi.Bir konuk,bir yabancı şeklinde durmazdı içinde.Bir kardeş şeklinde sarılırdı yorgana.Mezara girer şeklinde gömülürdü yatağa.Yastık ne tarafta, çarşaf ne yanda bilmezdi asla!Yolunu şaşırmış bir yolcu şeklinde gözlerini kaydırır, müebbet hapse mahkûm biri şeklinde umutsuzca susar, ziyaretçilerine anlatacaklarını aralayabildiği gözleriyle anlatırdı yalnız. (İnsan Kısım Kısım, Yer Damar Damar)
  • İnsan kendine söz geçirmez, geçiremezse başkaları diş tırnak geçirir, bunu bilmiyor muydum? (Yetim)
  • Kabusların gerçeğe, gerçeklerin kabusa dönüstugu zamanlardi. (Yetim)
  • Evliliğinde acıdan başka bir şey bulmayan bir karı, kızına birlikteliği telkin etmemeliydi. (Aklımdaki Yılan)
  • kentleri aldık
    bilinçaltımızın kabesi yaptık
    köy ölüm bu sebeple beyefendi
    kelimelerimizin kentindeyiz
    burada sizinle yanyanayken bile (Beyefendi)
  • Beklemekten yorulunmaz beyefendi
    Beklemek en eski düşünme biçimi
    Beklemek ağır aksak bir isyanın adı (Beyefendi)
  • kadınlık destanının ilk mısraı
    “erkekleri seviniz”
    başımızın üstünde yeriniz var beyefendi
    ikinci mısra-ı da şu şekilde
    “kelimelerini de
    size kaba davranana kadar
    ve hoşnut edenlerini
    tutun kıymetli yatağınızda
    diğerlerini çalıştırın ey hanımlar
    tarlaya ırgat verin
    başka ne işe yararlar
    yatakta mutlu etmedikçe sizi
    biz sizi memnun etsin diye yarattık onları”
    yatak sıhhat sıhhattir beyefendi
    neşedir yaşamın ta kendisidir
    yatağına haiz çıkacak yeni hanım beyefendi
    bir an ilkin edinecek kendine ilişkin bir yatak
    yoksa altına kaçıracak
    daha kaç nesil daha (Beyefendi)
  • oturup karşılıklı birer kahve içsek
    unutsak kaldığımız bölgeleri
    unutsak kaldığımız yerlerdeki tüm kelimeleri (Beyefendi)
  • Ben oğlumun karısı olsaydım eğer… şaşacak bir şey yok bunda, her hanım bir oğul doğurduktan sonrasında, kocası ‘dost’u olur doğallıkla. (Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş