Eğitim

Bir Nefeste Dünya Mitolojisi – Mark Daniels Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bir Nefeste Dünya Mitolojisi – Mark Daniels Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Bir Nefeste Dünya Mitolojisi kimin eseri? Bir Nefeste Dünya Mitolojisi kitabının yazarı kimdir? Bir Nefeste Dünya Mitolojisi konusu ve anafikri nedir? Bir Nefeste Dünya Mitolojisi kitabı ne konu alıyor? Bir Nefeste Dünya Mitolojisi PDF indirme linki var mı? Bir Nefeste Dünya Mitolojisi kitabının yazarı Mark Daniels kimdir? İşte Bir Nefeste Dünya Mitolojisi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi…

Kitap

Kitap Künyesi

Yazar: Mark Daniels

Çevirmen: Pınar Üstel

Orijinal Adı: World Mythology in Bite-Sized Chunks

Yayın Evi: Maya Kitap

İSBN: 9786055675882

Sayfa Sayısı: 224


Bir Nefeste Dünya Mitolojisi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Mitolojinin kültürümüz ve günlük yaşantımız üstündeki tesiri, sandığımızdan oldukca daha fazladır.

Sinema, müzik ve edebiyat eserleri, yüzlerce marka ve pek oldukca insan, isimlerini Dünya Mitolojisi’nden almıştır.

Kullandığımız burç isimlerinin kökleri, Yunan Mitolojisi’nde takımyıldızlara verilen adlara uzanır.

Tüm dünyada oldukca beğenilen Yüzüklerin Efendisi serisi İskandinav Mitolojisi’nden esinlenmiştir.

Bir Nefeste Dünya Mitolojisi: Midas Dokunuşu, bizi mitolojinin şaşırtıcı dünyasında öğretici ve bir o denli da keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.


Bir Nefeste Dünya Mitolojisi Alıntıları – Sözleri

  • Nitekim, insanoğlu olarak cevaplanamaz olana anlam vermeye çalışırken anlayışımızın ötesindeki yüce bir güce kendimizi tâbi kılmaya meyilliyizdir.
  • Rivayete gore, Japara’nın Parukopoli’yle olan dövüşünden kalma yara izleri hâlâ Ay’ın çizgilerinde durmaktadır. Ay da aslına bakarsan onun ailesini ararken yaktığı ateşin yansımasıdır. Ay’ın yörüngesinin ve biçiminin değişmesi de zavallı Japara’nın sonsuz arayışının simgesidir.
  • Burada ayrıntılarıyla aktaramayacağımız birçok maceranın sonunda Gılgamış Utnapiştim’le -tanrıla­rın ölümsüzlük bahşettiği bir adam- karşılaşır ve hırsla onun öyküsünü dinler. Utnapiştim, ona tanrılar diva­nının insan ırkından usandığı için her insanın öleceği bir tufan koparmaya ve sonrasında her şeyi tekrardan başlatmaya karar verdiğini anlatır. Bu kaçınılmaz tufandan bir tek Utnapiştim, bilgelik tanrısı Ea yardımıyla haberdar olmuş­tur. Bir rüyada, Ea ona bu karardan bahsetmiş ve ona ailesini ve tüm hayvanlarla bitkileri kurtarmaya kafi gelecek kadar büyük bir ahşap kayık yapmayı öğretmiştir. Tufan, Utnapiştim ve beraberindeki hayvanlar haricinde her şeyi alıp götürür. Denizde geçen birkaç haftadan sonrasında Ut­napiştim üç kuşu azad eder. Kuşların üçüncüsü sahibine, karaya yaklaştıklarını ve artık güvende olduklarını müj­deler.
  • Rivayete gore, Japara’nın Parukopoli’yle olan dövüşünden kalma yara izleri hâlâ Ay’ın çizgilerinde durmaktadır. Ay da aslına bakarsan onun ailesini ararken yaktığı ateşin yansımasıdır. Ay’ın yörüngesinin ve biçiminin değişmesi de zavallı Japara’nın sonsuz arayışının simgesidir.
    – Ay’ın gökteki sonsuz arayışta olan yalnız Japara olması..
    Ay (Sonsuz Arayış)…
    Fazlaca güzel…
  • Sümer metinlerinden çözümleyebildiğimiz kesitler, kurucu tanrılardan bahseder ve onları büyük kent devletlerinin ilk kralları olarak tasvir eder, hemen sonra şehirleri yöneten aileler de onların soyundan gelmiştir. Bu, kralların mümkün olan en yüksek mertebeye yerleşmesini sağlar ve yöneticileri yarı-tanrısal statüsüne yükseltmek için dahiyane bir yoldur. Sonuçta kim tanrıların büyük büyük torunlarından birine kafa tutmaya cesaret edebilir ki? Bu yönteme Romalılar da başvurmuştur.
  • Yunanlıların “aşk” için iki sözcüğü vardır: “Agape” derin ve ruhani bir aşkı ifade eder; “eros” ise fizyolojik arzu ve gereksinimleri. “Erotik” sözcüğü bu tür bir aşktan gelir.
  • Atum’dan Tefnut və Shu. Tefnut və Shu’dan Geb və Nut. Geb və Nut’dan İsis,Osiris,Neftis,Set. Osiris və Neftis’dən Anubis. Osiris və İsis’dən Horus. İsis və Horus’dan Horusun 4 oğlu.
  • Sümerlerde, gök tanrı An ve onun topraktaki dişi karşılığı olan Ki, oğulları Enlil tarafınca birbirlerinden koparılırlar. Enlil, hemen sonra babasını devirerek tanrılar tapınağının kralı olur.


Bir Nefeste Dünya Mitolojisi İncelemesi – Kişisel Yorumlar

~62° | Bir Nefeste Dünya Mitolojisi: Merhaba.
Bir Nefeste Dizisi adlı diziden okuduğum, kitap/kitap–26577 adlı kitabından sonraki ikinci kitap oldu bu. yazar/i11386 tarafınca yazılan ve yazar/i49348 tarafınca çeviri edilen bu kitabın içinde ne olduğu isminden de anlaşılabileceği suretiyle dünya üstündeki çeşitli etnik gruplara ilişik mitolojilerin bir nevi özet benzer biçimde incelemesi. İncelenen etnik gruplar:
1. Avustralyalı Aborjinler
2. Maoriler
3. Sümerler
4. Mısırlılar
5. Çinliler
6. Kuzey Amerika Yerlileri
7. Orta ve Cenup Amerika Yerlileri
8. Yunanlar
9. Romalılar
10. İskandinavlar
Ilkin incelenen etnik grubun kim olduğu açıklanıyor. Yani özetlemek gerekirse tarihinden bahsediliyor. Ardından mitolojisini oluşturan ruhlar, tanrılar, tanrıçalar, kahramanlar, canavarlar ve bunların çeşitli hikâyeleri anlatılıyor. Üstelik bu inanç sistemini oluşturan mukaddes varlıkların soyağacı da çiziliyor.
Ara sıra çizimlere de yer verilmiş. Mesela ”Çin Astrolojisi” kısmında çizimler yer ediniyor. Çinlilerin mitolojisinde 12 senelik bir döngü var. Her yıl bir hayvanla temsil ediliyor. Mesela X yılı ”Fare” ile temsil ediliyorsa o yıl doğan bir insanoğlunun farenin özelliklerini alacağına inanılıyor. Müteakiben 11 öteki hayvan daha geliyor ve sonrasında yeniden başa dönüyor. Bu döngü günün saatlerine de uyarlanmış. Her hayvan iki saatlik bir vakit dilimini denetim edecek şekilde 24 saati elde ediyoruz. Görünüşe gore ben 2001’li olduğum için ”Yılan” kategorisine giriyorum. Bu da beni şu şekilde tanımlıyor, ”Yılanlar akıllı insanlardır. Parayla uğraşmayı iyi bilirler, çekici ve alımlıdırlar. Kıskançlığa yatkındırlar ve hafifçe tehlikeli bir yanları vardır.”
Kitapta en oldukca sayfa Yunan ve Roma mitolojilerine ayrılmış. Hikâyelerini okumak oldukça zevkliydi. Mesela ”Theseus ve Minotor” ya da ”İkarus” oldukça güzeldi. kitap/kitap–213827 adlı kitapta karmaşık bir maze’de kaybolan birinin yardımına Ariadne’nin koşmayacağı şeklinde minik bir komiklik yapılmıştı. Aslında bu hikâye şu şekilde: Girit Kralı Minos, Daidalus’tan bir maze yapmasını istiyor. Yapılan maze’in merkezine de Minotor, doğrusu yarı insan, yarı boğa bir canavar koyuluyor. Girit ile Atina içinde çekişmelerin yaşandığı bu zamanda her yıl Atina’dan 7 genç adam ve 7 genç kız Girit’e getirilerek onlarla Minotor besleniyor. Atinalı Theseus da Minotor’u öldürmek için bu bölgeye geliyor. Daidalus, Ariadne’ye bir ip yumağı veriyor ve bunu Theseus’a vermesini, böylece maze’in içinde kaybolmayacağını söylüyor. Ariadne bunu yapıyor ve Theseus, Minotor’u öldürüp maze’den çıkarak âşık olduğu Ariadne ile birlikte kaçmaya karar veriyor. Tabii ki hikayenin devamında değişik vakalar da yaşanıyor. Zaten Yunanların pek oldukca mevzuda Romalılar da dâhil olmak suretiyle öteki tüm milletlerin kültürlerini ve organik olarak mitolojilerini etkilediği bir gerçek. İskandinav mitolojisine de yer verilmiş. Burada anlatılanlar daha ilkin okuduğum ve incelemesini yaptığım kitap/kitap–160646 adlı kitaptakiyle aynıydı.
Benim tüm hikâyeler arasından en sevdiğim nedense Avustralyalı Aborjinlerin mitolojisindeki Ay ile alakalı hikâye oldu. Hatta bunu bir ileti olarak da paylaşmıştım. İstersen okuyabilirsin.
gonderi/134095544
Gayet okunabilir bir kitap. Yukarıda değindiğim öteki kitaplara yazdığım araştırmaların bağlantılarını da aşağıya koyacağım.
Bir Nefeste Dünya Tarihi: gonderi/131640830
Maze ve Labirentler: gonderi/128535877
Dokuz Diyar, İskandinav Mitolojisinden Hikâyeler: gonderi/129013656
Keyifli okumalar! (Kaan Ata Önder)

Bir oturuşta okunabilen akıcı bir kitap. Yaklaşık 200 sayfada 12 değişik topluluğun mitlerini konu alıyor. Ilkin topluluk hakkında genel bilgiler veriyor sonrasında o topluluğun oluşturduğu kısa kısa öyküleri konu alıyor ve bazılarını görsellerle zenginleştiriyor. Mitolojiye adım atmak isteyenler için iyi bir başlangıç kitabı olabilir. Bana gore tek eksiği Yunan, Nors benzer biçimde mühim mitolojileri oldukca yüzeysel şekilde anlatması. (Ciga)

Bu hafta oldukca güzel bir kitap okudum. Son zamanlarda öğrencilerim mitoloji ile ilgili oldukca fazla sual sormaya başladı. Devamlı merak ettikleri mitleri soruyor ya da araştırıp bana anlatıyorlar. Konu itibariyle hepsi garip geliyor. Bazı zamanlar Türk destanları ile karşılaştırıyorlar. Onların bu alana ilgisi ve merakı benim daha çok kitap okuyup onlara önerebileceğim eserler edinmeme niçin oldu. Ben bu zamana kadar oldukca azca mitoloji kitabı okumuştum. Yaptığım araştırmalar sonucunda bu kitaba denk geldim. İyi ki okumuşum söylediğim bir yaratı oldu.
Kitap hakkaten de ismine oldukca uygun. Bir nefeste okuyup bitiriyorsunuz bir oldukca data ediniyorsunuz. Kitapta Avustralya, Sümer, Mısır, Çin, Amerika, Yunan ve Roma benzer biçimde bir oldukca medeniyetin mitleri anlatılıyor. Aşırı keyifli ve ilgi çekici vakalar var. Tanrıların ve Tanrıçaların birbiriyle mücadeleleri, aşkları, hataları, savaşları oldukca güzel işlenmiş. Kitapta Çin takviminin ortaya çıkışı açıklanıyor, bugün hayatımızda oldukca fazla yer edinmiş burçların zamanı anlatılıyor, Mısır piramitlerinden söz ediliyor, Nil nehrinin hikayesinden bahsediliyor. Sümerler ve Mısırlıların kısmı benim en sevdiğim yerlerdi. Sümerler anlatılırken Gılgamış ve Tufan efsanesinden de bahsedilmiş. Yunan mitolojisi bana oldukca karışık geliyordu fakat kitapta hem tablo şeklinde çizilmiş hem de öyleki güzel açıklanmış ki beğenmemek elde değil. Çizimleri ve tabloları okuyucuyu karışıklıktan derhal kurtarıyor. Ben oldukca oldukca oldukca beğendim. Ayrıca kitabın kapağı da oldukca güzel. Okulda okurken öğretmen arkadaşlarımın da öğrencilerimin de dikkatini çekti incelediler. Mitoloji okumak isteyenler kesinlikle baksın ️ (Gamze)


Bir Nefeste Dünya Mitolojisi PDF indirme linki var mı?


Mark Daniels – Bir Nefeste Dünya Mitolojisi kitabı için internette en oldukca meydana getirilen aramalardan birisi de Bir Nefeste Dünya Mitolojisi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan bir çok kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF’leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Mark Daniels Kimdir?


Mark Daniels Kitapları – Eserleri

  • Bir Nefeste Dünya Mitolojisi


Mark Daniels Alıntıları – Sözleri

  • Rivayete gore, Japara’nın Parukopoli’yle olan dövüşünden kalma yara izleri hâlâ Ay’ın çizgilerinde durmaktadır. Ay da aslına bakarsan onun ailesini ararken yaktığı ateşin yansımasıdır. Ay’ın yörüngesinin ve biçiminin değişmesi de zavallı Japara’nın sonsuz arayışının simgesidir. (Bir Nefeste Dünya Mitolojisi)
  • Rivayete gore, Japara’nın Parukopoli’yle olan dövüşünden kalma yara izleri hâlâ Ay’ın çizgilerinde durmaktadır. Ay da aslına bakarsan onun ailesini ararken yaktığı ateşin yansımasıdır. Ay’ın yörüngesinin ve biçiminin değişmesi de zavallı Japara’nın sonsuz arayışının simgesidir.
    – Ay’ın gökteki sonsuz arayışta olan yalnız Japara olması..
    Ay (Sonsuz Arayış)…
    Fazlaca güzel… (Bir Nefeste Dünya Mitolojisi)
  • Atum’dan Tefnut və Shu. Tefnut və Shu’dan Geb və Nut. Geb və Nut’dan İsis,Osiris,Neftis,Set. Osiris və Neftis’dən Anubis. Osiris və İsis’dən Horus. İsis və Horus’dan Horusun 4 oğlu. (Bir Nefeste Dünya Mitolojisi)
  • Sümerlerde, gök tanrı An ve onun topraktaki dişi karşılığı olan Ki, oğulları Enlil tarafınca birbirlerinden koparılırlar. Enlil, hemen sonra babasını devirerek tanrılar tapınağının kralı olur. (Bir Nefeste Dünya Mitolojisi)
  • Sümer metinlerinden çözümleyebildiğimiz kesitler, kurucu tanrılardan bahseder ve onları büyük kent devletlerinin ilk kralları olarak tasvir eder, hemen sonra şehirleri yöneten aileler de onların soyundan gelmiştir. Bu, kralların mümkün olan en yüksek mertebeye yerleşmesini sağlar ve yöneticileri yarı-tanrısal statüsüne yükseltmek için dahiyane bir yoldur. Sonuçta kim tanrıların büyük büyük torunlarından birine kafa tutmaya cesaret edebilir ki? Bu yönteme Romalılar da başvurmuştur. (Bir Nefeste Dünya Mitolojisi)
  • Yunanlıların “aşk” için iki sözcüğü vardır: “Agape” derin ve ruhani bir aşkı ifade eder; “eros” ise fizyolojik arzu ve gereksinimleri. “Erotik” sözcüğü bu tür bir aşktan gelir. (Bir Nefeste Dünya Mitolojisi)
  • Nitekim, insanoğlu olarak cevaplanamaz olana anlam vermeye çalışırken anlayışımızın ötesindeki yüce bir güce kendimizi tâbi kılmaya meyilliyizdir. (Bir Nefeste Dünya Mitolojisi)
  • Burada ayrıntılarıyla aktaramayacağımız birçok maceranın sonunda Gılgamış Utnapiştim’le -tanrıla­rın ölümsüzlük bahşettiği bir adam- karşılaşır ve hırsla onun öyküsünü dinler. Utnapiştim, ona tanrılar diva­nının insan ırkından usandığı için her insanın öleceği bir tufan koparmaya ve sonrasında her şeyi tekrardan başlatmaya karar verdiğini anlatır. Bu kaçınılmaz tufandan bir tek Utnapiştim, bilgelik tanrısı Ea yardımıyla haberdar olmuş­tur. Bir rüyada, Ea ona bu karardan bahsetmiş ve ona ailesini ve tüm hayvanlarla bitkileri kurtarmaya kafi gelecek kadar büyük bir ahşap kayık yapmayı öğretmiştir. Tufan, Utnapiştim ve beraberindeki hayvanlar haricinde her şeyi alıp götürür. Denizde geçen birkaç haftadan sonrasında Ut­napiştim üç kuşu azad eder. Kuşların üçüncüsü sahibine, karaya yaklaştıklarını ve artık güvende olduklarını müj­deler. (Bir Nefeste Dünya Mitolojisi)

loading…

YORUMLAR

YORUM YAZ!

Yorum Ekle



[

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Oto Aksesuar toptan çakmak
Pusulabet Betoffice Giriş ataşehir escort pendik escort sitene canlı tv ekle bonus veren siteler deneme bonusu veren siteler madridbet meritking kingroyal madridbet yeni giriş kingroyal giriş